Lista Dužnika

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

adolf hitler

#1 Lista Dužnika

Post by adolf hitler »

Porezna uprava Federacije BiH objavila je 17. rujna na svojoj internet stranici pregled dužnika čija su dugovanja po osnovu direktnih poreza i doprinosa na dan 30.6.2012. godine iznosila više od 1.000.000 KM.

90% firme koje kontroliše sda i sbih,što znači da su muslimani najveći kriminalci i lopovi u ovoj banana državi

Spisak dužnika

neki

#2 Re: Lista Dužnika

Post by neki »

ja medju prvih 100 nabrojah 22 'hrvatske' firme tako da ti ovaj procenat bas i ne stoji, a poredeci sa procentualnim ucescem hrvatskog stanovnistva u federaciji prosta statistika kaze da su hrvati ipak veci kriminalci :-)
MMM1977

#3 Re: Lista Dužnika

Post by MMM1977 »

A ko je pustio da se dođe do ovih iznosa? Zašto se niko ne pozove na odgovornost? Evo, recimo da razumijem razloge (iako to nije tako) da se štede neka preduzeća od društvenog značaja, tipa Rudnici, Vranica, Željeznice i slično ali odakle na ovom spisku ovolike kladionice? Ko je odgovoran da Derby kladionica dođe do cifre od preko 17 miliona KM, kao sad i oni su bitni za državu? Za ovakve podatke bi trebalo da se sudi mnogima koji su to dopustili.

Mnogo je građevinskih firmi, mnogo. Država je, puštajući ih da je povaljuju, ujedno pustila i da povaljuju ostale u lancu, dobavljače, kooperante i slično. Ni ovdje apsolutno nije urađeno ništa da se dođe do fiskalne discipline i vjerujem da bi, kada bismo istraživali po svakoj firmi ponaosob, na kraju došli do nekog od političkih mentora, ko je stajao iza toga da se tolerira ovoliki dug.

Pored ovoga, zanima me i kakvi su to ugovori o privatizaciji potpisivani, kada vidimo da su na listi mnoga privatizirana preduzeća. Koliko znam, prema načelima Agencije za privatizaciju, u roku od tri godine po privatizaciji se moraju ispoštovati sve obaveze iz ugovora a tu su sigurno morale biti i poreske obaveze. I ovdje bi uvijek došli do nekog mentora.

Dok se ne krene sa drakonskim čišćenjem ove liste, počevši od firmi koje nemaju nikakav socijalni značaj, nema nade za ovu državu. Za mene objavljivanje ove liste je veoma dobar korak ka rješavanju problema ali je ujedno i šamar samoj PU koja je ovo dopustila.
Hemera

#4 Re: Lista Dužnika

Post by Hemera »

mislim da spisak nije potpun i da fali jos duznika koji su namjerno izostavljeni
dragan.s

#5 Re: Lista Dužnika

Post by dragan.s »

Odakle zavodi za zapošljavanje na ovoj listi? Zar oni nisu budžetski potrošači?
poznanik

#6 Re: Lista Dužnika

Post by poznanik »

Na ovom poreznom spisku, samo nekoliko kladionica u Federaciji duguje oko 28.000.000 KM :shock:

A sve su aktivne i dalje rade :?
vaučer

#7 Re: Lista Dužnika

Post by vaučer »

Tako malo odgovora na ovoj temi, tako malo službenih reakcija na ovu objavu..
E gdje idemo 'bemti..
TDK-90

#8 Re: Lista Dužnika

Post by TDK-90 »

Firma SIN trade iz Srebrenika 1,6 mil. duga a 1,6 mil. kamate :-) :-) :-)
I još se pitamo zašto stagniramo :bih:
delightful

#9 Re: Lista Dužnika

Post by delightful »

adolf hitler wrote:Porezna uprava Federacije BiH objavila je 17. rujna na svojoj internet stranici pregled dužnika čija su dugovanja po osnovu direktnih poreza i doprinosa na dan 30.6.2012. godine iznosila više od 1.000.000 KM.

90% firme koje kontroliše sda i sbih,što znači da su muslimani najveći kriminalci i lopovi u ovoj banana državi

Spisak dužnika

ban, nick - krsenje pravila foruma
Aqua_S

#10 Re: Lista Dužnika

Post by Aqua_S »

poznanik wrote:Na ovom poreznom spisku, samo nekoliko kladionica u Federaciji duguje oko 28.000.000 KM :shock:

A sve su aktivne i dalje rade :?
pitanje u vezi duga svih kladionica na osnovu poreza, isključivo ima odgovor u federalnom ministarstvu financija koje su uvijek dobijali ministri iz reda hrvatskog naroda najčešće kadrovi HDZ-a, i sadašnji ministar iz HSP-a. javna je tajna da su te kladionice firme koje su utemeljili HDZ-ovci i koje im godinama služe za pranje novca i finansiranje stranke. zašto HSP-ov ministar Krajina nije ništa poduzeo iako je sve ovo znao je posebno pitanje, a mislim da je odgovor za nepoduzimanje radnji "šuškavog" karaktera :D
zippoo87

#11 Re: Lista Dužnika

Post by zippoo87 »

ja sam za to da se u ovom slucaju dodje do nalogodavaca ove otimacine,da se tuzilastva maksimalno ukljuce i da se onda zaplijeni imovina odgovornih politicara kako bi se donekle namirili dugovi prema drzavi
jer ni jedna ova firma sa spiska nema imovinu vrijedniju od duga,sve idu pod stecaj a onda gasenje,jer sestecajem ne moze popraviti bas nista
sva ova dugovanja su zavrsila u privatnim dzepovima,vrijeme je da vrate ukradeno
Aqua_S

#12 Re: Lista Dužnika

Post by Aqua_S »

zippoo87 wrote:ja sam za to da se u ovom slucaju dodje do nalogodavaca ove otimacine,da se tuzilastva maksimalno ukljuce i da se onda zaplijeni imovina odgovornih politicara kako bi se donekle namirili dugovi prema drzavi
jer ni jedna ova firma sa spiska nema imovinu vrijedniju od duga,sve idu pod stecaj a onda gasenje,jer sestecajem ne moze popraviti bas nista
sva ova dugovanja su zavrsila u privatnim dzepovima,vrijeme je da vrate ukradeno
njima i jeste cilj na kraju sve to i gurnuti pod stečaj, obzirom da njih nema nigdje direktno prikazanih kao osnivača i sl. a firma naravno vrijedi višestruko manje od duga koji je napravila, na kraju ostaje stadanardna...vuk pojeo magarca :run:
miki.ba

#13 Re: Lista Dužnika

Post by miki.ba »

Što se tice kladionica, pricao sam sa jednim inspektorom i to je malo kompleksnija situacija jer to nije direktno njihov dug.
Radi se o tome da kladionice u prvih nekoliko godina nisu imali jasan zakon o placanju poreza na dobit igraca, znaci kladionice su placale porez na svoju dobit ali igraci nisu placali porez na dobitak preko 100 KM u isnosu 10%.
To je uvedeno tek prije 2-3 godine i onda su im retroaktivno natovarili taj porez, a u suštini taj porez placa igrac koji je ostvario dobitak.
Aqua_S

#14 Re: Lista Dužnika

Post by Aqua_S »

miki.ba wrote:Što se tice kladionica, pricao sam sa jednim inspektorom i to je malo kompleksnija situacija jer to nije direktno njihov dug.
Radi se o tome da kladionice u prvih nekoliko godina nisu imali jasan zakon o placanju poreza na dobit igraca, znaci kladionice su placale porez na svoju dobit ali igraci nisu placali porez na dobitak preko 100 KM u isnosu 10%.
To je uvedeno tek prije 2-3 godine i onda su im retroaktivno natovarili taj porez, a u suštini taj porez placa igrac koji je ostvario dobitak.
nije istina vjeruj mi, upravo u tom i jeste fora što su kladionice ove navedene povoljnije za klađenje od kladionice lutrije bih, zakonski okvir koji postoji jedino poštuju kladionice lutrije bih, dok su ove dužničke oduvijek abolirane i gledano im je kroz prste od strane federalnog ministarstva finansija.
Ricken

#15 Re: Lista Dužnika

Post by Ricken »

miki.ba wrote:Što se tice kladionica, pricao sam sa jednim inspektorom i to je malo kompleksnija situacija jer to nije direktno njihov dug.
Radi se o tome da kladionice u prvih nekoliko godina nisu imali jasan zakon o placanju poreza na dobit igraca, znaci kladionice su placale porez na svoju dobit ali igraci nisu placali porez na dobitak preko 100 KM u iznosu 10%.
Iako je i po novim i po starim zakonima, obustava poreza obaveza isplatioca tog primanja. Znači kompleksno je pitanje u sferi do koje se pravimo Englezi. Tako isto postoji mogučnost da je isplata dobitka igraču predstavljala neto iznos, a kladionica nije vršila obustavu poreza, nego ga zadržaval aza sebe. U svakom slučaju PU ima instrumente naplate. Milijarda za porezne dugove i onda kažu treba povečavati poreze. Treba ih naplačivati. Moj Arifoviću.
frameni

#16 Re: Lista Dužnika

Post by frameni »

Hemera wrote:mislim da spisak nije potpun i da fali jos duznika koji su namjerno izostavljeni

Da,bas tako nije potpun i pojedine firme su namjerno izostavljene...
talić

#17 Re: Lista Dužnika

Post by talić »

Kada je nas nekoliko pričalo ovdje o tome da se u našoj zemlji ne može legalno raditi i pozitivno poslovati mnogi su bacali drvlje i kamenje na nas.
Sve je u ovoj zemlji u rukama vladajućih stranaka i njihovih igrača od registracije firmi, grantova za zapošljavanje, grantova za certificiranje, građevinskog sektora, javnih nabavki,.... do opraštanja poreza.
miki.ba

#18 Re: Lista Dužnika

Post by miki.ba »

talić wrote:Kada je nas nekoliko pričalo ovdje o tome da se u našoj zemlji ne može legalno raditi i pozitivno poslovati mnogi su bacali drvlje i kamenje na nas.
Sve je u ovoj zemlji u rukama vladajućih stranaka i njihovih igrača od registracije firmi, grantova za zapošljavanje, grantova za certificiranje, građevinskog sektora, javnih nabavki,.... do opraštanja poreza.
Kako biti konkurentan i placati poreze, a ovi nikom ništa ne placaju.
Zato treba raditi na crno pa kud poklo da puklo. :D
Ricken

#19 Re: Lista Dužnika

Post by Ricken »

adolf hitler wrote:Porezna uprava Federacije BiH objavila je 17. rujna na svojoj internet stranici pregled dužnika čija su dugovanja po osnovu direktnih poreza i doprinosa na dan 30.6.2012. godine iznosila više od 1.000.000 KM.

Spisak dužnika

Većina ovog duga tzv muslimana se odnosi na doprinose rata, dok se skoro svi iznosi tzv hrvatskih firmi odnose na tekući poslijeratni period (izuzetak možda Vitezit). Tako da ti nestoji baš konstatacija, koja je sama po sebi glupa i šovinistička.
korisnik_ca

#20 Re: Lista Dužnika

Post by korisnik_ca »

Zna li neko kako računaju kamate na ovoj listi? koja stopa, kada ih zaračunavaju, svake godine, svakog mjeseca??

Kako služba za zapošljavanje unsko sanskog kantona ima 20 miliona KM duga i još kamate? Na što ove službe nisu platile porez?

Veći dio spiska su kladionice i rudnici, interesantno za kladionice.
korisnik_ca

#21 Re: Lista Dužnika

Post by korisnik_ca »

ploodilo wrote:kažu da je povodom ovog bio tajni sastanak minderaša iz sda u goraždu,najglasniji je kažu bio CIGAN iz srebrenice sadiković,pošto smo mi jedina država koja ima CIGOJNETA za ministra sigurnosti vjerujem da je bilo priče o novim političkim ubistvima i slanjem navijača iz sarajeva da prave belaje po bosni naravno uz aminovanje sda koja im djeli heroin prije svakog polaska,jer samo tako ta sda govna funkcionišu,nerad,lopovluk,heroin i ubistva.Ovaj spisak samo dokazuje da su sda i sbih najveći neprijatelj bošnjaka muslimana.
:roll:

Očito je da sve ove firme imaju političke pokrovitelje. S tim da nije očito kako to da SDA ima najveći utjecaj (željeznice(SDA-SBiH), državne bolnice(??), služba zapošljavanja u Bihaću (SDP), kladionice (HDZ)... Nije baš sve tako jasno.

Daju navijačima heroin da prave nerede, kakve to veze ima sa porezom :mrgreen: :run:
juzna_strana

#22 Re: Lista Dužnika

Post by juzna_strana »

talić wrote:Kada je nas nekoliko pričalo ovdje o tome da se u našoj zemlji ne može legalno raditi i pozitivno poslovati mnogi su bacali drvlje i kamenje na nas.
Svaka ti je na mjestu drug :thumbup:
Kladionice su najbolji primjer prevare i raznoraznih talova..
Ricken

#23 Re: Lista Dužnika

Post by Ricken »

korisnik_ca wrote:Zna li neko kako računaju kamate na ovoj listi? koja stopa, kada ih zaračunavaju, svake godine, svakog mjeseca??

Kako služba za zapošljavanje unsko sanskog kantona ima 20 miliona KM duga i još kamate? Na što ove službe nisu platile porez?

Veći dio spiska su kladionice i rudnici, interesantno za kladionice.
U skladu sa zakonom o poreznoj upravi zatezna kamata na dug po osnovu direktnih poreza je 0,04% dnevno i obračunava se na iznos dospjele glavnice.

Vjerovatno doprinosi iz rata i sl.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#24 Re: Lista Dužnika

Post by Truba »

čudo hidrogradnje nema ili je ja ne mogu naći :cry:
talić

#25 Re: Lista Dužnika

Post by talić »

sjećam se da je bilo i odluka o opraštanjima i umanjenjima poreza i doprinosa, zanimljivo bi bilo i to vidjeti. Koliko je oprošteno i kome.
Post Reply