Oružje bez dozvole u Bosni i Hercegovini
-
JimMorrison
#1 Oružje bez dozvole u Bosni i Hercegovini
Povremeno idem u Bosnu i Hercegovinu radi posla. Zanima me da li smijem nositi oružje koje služi za samoobranu, ali ne i za ubojstvo. To se kod nas u Hrvatskoj zove oružje "C" i "D" kategorije i može se slobodno nositi, samo što se oružje tipa C mora prijaviti policiji 8 dana nakon kupnje, a oružje D se ne mora prijaviti.
Oružje tipa C je: Plinski pištolj koji izbacuje suzavac, papar, sredstvo za omamljivanje... kao i Jet Protector.
Oružje tipa D je: Nož koji nije skakavac (bez sječiva pod oprugom), elektro šoker, sprej suzavac.
E sad, mene zanima kako stoje svari u Bosni i Hercegovini? Trebao bi u Sarajevo poslom pa ću boraviti na području FBiH i na području RS. Što tamo zakon kaže o ovakvim spravicama?
Oružje tipa C je: Plinski pištolj koji izbacuje suzavac, papar, sredstvo za omamljivanje... kao i Jet Protector.
Oružje tipa D je: Nož koji nije skakavac (bez sječiva pod oprugom), elektro šoker, sprej suzavac.
E sad, mene zanima kako stoje svari u Bosni i Hercegovini? Trebao bi u Sarajevo poslom pa ću boraviti na području FBiH i na području RS. Što tamo zakon kaže o ovakvim spravicama?
- hrle1976
#2 Re: Oružje bez dozvole u Bosni i Hercegovini
Ma povedi sa sobom Chuck Norrisa i rijesen problem 
- coek
#3 Re: Oružje bez dozvole u Bosni i Hercegovini
...
Last edited by coek on 24/02/2014 10:24, edited 1 time in total.
-
JimMorrison
#4 Re: Oružje bez dozvole u Bosni i Hercegovini
Striktan znači precizno određen. Znači li to da ne smiješ ni sprej suzavac nositi, a kamo li nož ili plinski pištolj?coek wrote:Upravo. Zakon je po pitanju oruzja jako striktan i da covjek ne zna kakvo je stanje na terenu, povjerovao bi da zivimo u najbezbjednijoj zemlji na svijetu.Superhik_ wrote:inače, ovdje su jedino kriminalci naoružani do zuba, dok su poštenim građanima ruke svezane.
-
JimMorrison
#5 Re: Oružje bez dozvole u Bosni i Hercegovini
Uspio sam naći zakon RS gdje piše da se plinski pištolj računa isto kao i obični pištolj za ubojstvo. Ali ne znam kako je u Federaciji, da li je ista stvar ili se u Federaciji može to nositi. Naravno, problem je što čovjek kad se vozi preko Bosne i Hercegovine nema pojma kad je u Federaciji, a kad je u Republici Sprskoj.Superhik_ wrote:e to ti je malo komplikovanija situacija. kantoni imaju 10 različitih zakona + rs. glede sarajeva ništa od toga ne smiješ nositi. kako je u drugim kantonim ai rs nemam pojma, ali mislim da je slično.JimMorrison wrote:Povremeno idem u Bosnu i Hercegovinu radi posla. Zanima me da li smijem nositi oružje koje služi za samoobranu, ali ne i za ubojstvo. To se kod nas u Hrvatskoj zove oružje "C" i "D" kategorije i može se slobodno nositi, samo što se oružje tipa C mora prijaviti policiji 8 dana nakon kupnje, a oružje D se ne mora prijaviti.
inače, ovdje su jedino kriminalci naoružani do zuba, dok su poštenim građanima ruke svezane.
- coek
#6 Re: Oružje bez dozvole u Bosni i Hercegovini
...
Last edited by coek on 24/02/2014 10:23, edited 1 time in total.
- coek
#7 Re: Oružje bez dozvole u Bosni i Hercegovini
...
-
JimMorrison
#8 Re: Oružje bez dozvole u Bosni i Hercegovini
E a da li u vazdušno oružje spada i Plinski pištolj.coek wrote:Mislio sam "rigorozan"
Zakon nisam uspio naci (ti prosurfaj), ali sam na forumu nasao ovo:
""BB30 wrote:Evo sta sam nasao...
Zakon o oruzju (12.2008)
Član 5.
(Kategorizacija oružja)
Kategorija d):
(1) vazdušno oružje,
(2) električni paralizatori,
(3) raspršivači (sprejevi).
Član 6.
(Ograničenja)
d) dozvoljeno oružje za koje nije potrebno odobrenje niti prijava nadležnom organu – oružje
kategorije D.
(5) Oružje kategorije D mogu nabavljati, držati i nositi samo lica starija od 18 godina, a izuzetno
raspršivače (sprejeve) mogu držati i nositi lica starija od 16 godina.
Mislim da je sprej sasvim ok. Osim ako ne mislis ratovati, ali to onda nije tema za foruma ...
-
JimMorrison
#9 Re: Oružje bez dozvole u Bosni i Hercegovini
E K*RAC! Pročitao sam ovaj zakon kantona sarajevo koji je poslan maloprije. Piše da se ne smije nositi ništa, ali baš ništa. Ni pravi pištolj, ni plinski, ni elektrošoker, čak ni sprej suzavac. Piše da je od svega toga dozvoljen samo sprej suzavac i to isključivo osobama ženskog spola.
Jedino nisam u zakonu našao u vezi noževa. Piše da se pod hladnim oružjem (koje je također zabranjeno nositi) podrazumijeva nož koji ima sječivo pod oprugom (čitaj skakavac). Znači ispada da mogu nositi onaj obični nož koji se ne otvara na dugme.
Nema druge nego da ja nabavim švcarski nož, a moja žena da nabavi sprej suzavac. Onda smo u skladu za zakonom. Mogao bi u autu držati i onu svjetiljku od 70 cm koja ustvari služi kao palica, ali je napravljena u obliku svjetiljke, hehehe!
Jedino nisam u zakonu našao u vezi noževa. Piše da se pod hladnim oružjem (koje je također zabranjeno nositi) podrazumijeva nož koji ima sječivo pod oprugom (čitaj skakavac). Znači ispada da mogu nositi onaj obični nož koji se ne otvara na dugme.
Nema druge nego da ja nabavim švcarski nož, a moja žena da nabavi sprej suzavac. Onda smo u skladu za zakonom. Mogao bi u autu držati i onu svjetiljku od 70 cm koja ustvari služi kao palica, ali je napravljena u obliku svjetiljke, hehehe!
-
JimMorrison
#10 Re: Oružje bez dozvole u Bosni i Hercegovini
Znači svaki kanton ima svoje zakone, kao da je druga država u pitanju?Superhik_ wrote:može, al dok ne pređe u drugi kanton a onda je u prekršaju. a kod nas svako malo nekakva granicaJimMorrison wrote:E K*RAC! Pročitao sam ovaj zakon kantona sarajevo koji je poslan maloprije. Piše da se ne smije nositi ništa, ali baš ništa. Ni pravi pištolj, ni plinski, ni elektrošoker, čak ni sprej suzavac. Piše da je od svega toga dozvoljen samo sprej suzavac i to isključivo osobama ženskog spola.
- coek
#11 Re: Oružje bez dozvole u Bosni i Hercegovini
...
- Tercius
#12 Re: Oružje bez dozvole u Bosni i Hercegovini
Nešto nevjerujem da je u Hrvatskoj dozvoljeno nošenje noža, koje spada u tu neku grupu D kako ti rece.JimMorrison wrote:Povremeno idem u Bosnu i Hercegovinu radi posla. Zanima me da li smijem nositi oružje koje služi za samoobranu, ali ne i za ubojstvo. To se kod nas u Hrvatskoj zove oružje "C" i "D" kategorije i može se slobodno nositi, samo što se oružje tipa C mora prijaviti policiji 8 dana nakon kupnje, a oružje D se ne mora prijaviti.
-
JimMorrison
#13 Re: Oružje bez dozvole u Bosni i Hercegovini
Da, dozvoljeno je kategorija D bez dozvole i bez ikakve prijave. Kategorija C je dozvoljena ali moraš prijaviti. Ako imaš krivične prijave, oni ti mogu odbiti prijavu i onda ne smiješ nositi plinski pištolj i ostalo iz C kategorije.Tercius wrote:Nešto nevjerujem da je u Hrvatskoj dozvoljeno nošenje noža, koje spada u tu neku grupu D kako ti rece.JimMorrison wrote:Povremeno idem u Bosnu i Hercegovinu radi posla. Zanima me da li smijem nositi oružje koje služi za samoobranu, ali ne i za ubojstvo. To se kod nas u Hrvatskoj zove oružje "C" i "D" kategorije i može se slobodno nositi, samo što se oružje tipa C mora prijaviti policiji 8 dana nakon kupnje, a oružje D se ne mora prijaviti.
- Hemera
#14 Re: Oružje bez dozvole u Bosni i Hercegovini
ti ba ko da dolazis u neke dzungle bungala dungala
i sta ja znam
prvo misevi sad nozine sprejevi
sutra atomska centrala

i sta ja znam
sutra atomska centrala
-
JimMorrison
#15 Re: Oružje bez dozvole u Bosni i Hercegovini
Nosim ja oruzje i ovdje u hrvatskoj ne brini. Zato ga mislim nositi i u bosni.Hemera wrote:ti ba ko da dolazis u neke dzungle bungala dungala
i sta ja znam
sutra atomska centrala
-
lajkujMe
#16 Re: Oružje bez dozvole u Bosni i Hercegovini
Vidi druze, u Bosni nosenje bilo kakvog oruzja bez dozvole je protiv zakonito, striktni smo po tome strasno, naravno to ne sprijecava hiljade njih da ima ilegalno oruzje svijedno
Kako sam upoznat oruzani listovi stranih zemalja ne vrijede u BIH a ocigledno ni od drugih kantona.
Ako te uhvate u najboljem slucaju ces biti deportovan iz zemlje u najgorem ocekuje te zatvor.
Kako sam upoznat oruzani listovi stranih zemalja ne vrijede u BIH a ocigledno ni od drugih kantona.
Ako te uhvate u najboljem slucaju ces biti deportovan iz zemlje u najgorem ocekuje te zatvor.
- Aleluja
#17 Re: Oružje bez dozvole u Bosni i Hercegovini
...šta će ti oružje pobogu!
...ne brini ,samo ti dođi niko ti neće ništa! 
- muha_sa
#18 Re: Oružje bez dozvole u Bosni i Hercegovini
ne nagovaraj cOjka na zloAleluja wrote:...šta će ti oružje pobogu!...ne brini ,samo ti dođi niko ti neće ništa!
znaš da ovdje divljaci žive i da samo cekamo koga cemo upucat--posebno drage susjede iliti komšije
moj bože
- Aleluja
#19 Re: Oružje bez dozvole u Bosni i Hercegovini
ne nagovaraj cOjka na zlonemoj da najebe pa da ti odgovaraš
![]()
znaš da ovdje divljaci žive i da samo cekamo koga cemo upucat--posebno drage susjede iliti komšije![]()
moj bože
... to mi je redovna aktivnost -"navođenje na zlo"
-
JimMorrison
#20 Re: Oružje bez dozvole u Bosni i Hercegovini
Kažeš "striktni smo po tome"lajkujMe wrote:Vidi druze, u Bosni nosenje bilo kakvog oruzja bez dozvole je protiv zakonito, striktni smo po tome strasno, naravno to ne sprijecava hiljade njih da ima ilegalno oruzje svijedno![]()
Oružje nosim jer imam neprijatelje (hebiga, takav mi je posao). Zato izgleda da nema druge, nego da idem u policijsku upravu u Livnu, Mostaru i Sarajevu pa da sredim sve 3 dozvole. Ako ne sredim, onda ću nabaviti toljagu u obliku svjetiljke, kockasti nož koji izgleda kao kreditna kartica, a dobro bi došlo i prstenje sa šiljcima umjesto boksera.
-
JimMorrison
#21 Re: Oružje bez dozvole u Bosni i Hercegovini
Ne misliš valjda da će opet doći do rata? Ta vremena su prošla. Bosna je sad država sa više naroda gdje svi žive zajedno i međusobno surađuju na raznim poslovima. Govori se više sličnih jezika, 2 pisma i sluša se razne vrste muzike, a jede se spiza po receptima sa raznih strana, slično kao što je nekad bilo u Jugoslaviji. Ja kad dođem u Bosnu, osjećam se kao da sam došao u Jugoslaviju.Superhik_ wrote: izvini ti, al ti koji subili 90-ih nelegalno naoružani su spasili bosnu i narod, a kako stvari stoje opet će.
-
JimMorrison
#22 Re: Oružje bez dozvole u Bosni i Hercegovini
Nisam imao pojma da se četnici još uvijek prdecaju po Bosni. To je onda vrlo zabrinjavajuća situacija. Nego, pokušavam googlanjem naći što je to projekt SANU, ali ne uspjevam. Našao sam neke stranice koje šturo govore o tome pa ako možeš pojasniti o kojem se projektu radi.Superhik_ wrote:ma rat nije nikad ni završio, samo je promijenjeno oružje. pojekt SANU je još uvijek živ, četništvo također.JimMorrison wrote:Ne misliš valjda da će opet doći do rata? Ta vremena su prošla. Bosna je sad država sa više naroda gdje svi žive zajedno i međusobno surađuju na raznim poslovima. Govori se više sličnih jezika, 2 pisma i sluša se razne vrste muzike, a jede se spiza po receptima sa raznih strana, slično kao što je nekad bilo u Jugoslaviji. Ja kad dođem u Bosnu, osjećam se kao da sam došao u Jugoslaviju.Superhik_ wrote: izvini ti, al ti koji subili 90-ih nelegalno naoružani su spasili bosnu i narod, a kako stvari stoje opet će.
-
quarterback
#23 Re: Oružje bez dozvole u Bosni i Hercegovini
kloni se sranja i mutnih faca i oruzje ti nece trebati, takodje moj iskreni savjet je da pazis gdje ostavljas auto i da nista ne drzis u njemu, ovdje je obijanje auta redovna pojava posebno ako auti imaju strane tabliceJimMorrison wrote:Povremeno idem u Bosnu i Hercegovinu radi posla. Zanima me da li smijem nositi oružje koje služi za samoobranu, ali ne i za ubojstvo. To se kod nas u Hrvatskoj zove oružje "C" i "D" kategorije i može se slobodno nositi, samo što se oružje tipa C mora prijaviti policiji 8 dana nakon kupnje, a oružje D se ne mora prijaviti.
nije stvar u mrznji ili bilo cemu slicnom nego o klasicnoj kradji jer lopovi pretpostavljaju da si u prolazu, da stvari drzis u autu i radi toga ih obijaju
dakle u autu ne drzi nista vrijedno a ako i imas nesto sto iole vrijedi spremi u gepek ili kasetu, ipak kako rekoh velika je sansa da ce ti auto biti obijeno bar u sarajevu
ne zavaravaj se da imas alarm i sta ti ja znam, to nih nije briga, on razbije prozor, izvadi sta je vidio u autu i za 10 sekundi ide, alarm neka svira i dalje...
-
JimMorrison
#24 Re: Oružje bez dozvole u Bosni i Hercegovini
Meni su sarajevci preporučili da ispraznim pretinac ispred suvozača i da ga ostavim otvorenog da se vidi da nema ništa unutra, a stvari da stavim u prtljažnik. Što misliš o tome?quarterback wrote: dakle u autu ne drzi nista vrijedno a ako i imas nesto sto iole vrijedi spremi u gepek ili kasetu, ipak kako rekoh velika je sansa da ce ti auto biti obijeno bar u sarajevu
ne zavaravaj se da imas alarm i sta ti ja znam, to nih nije briga, on razbije prozor, izvadi sta je vidio u autu i za 10 sekundi ide, alarm neka svira i dalje...
Također me zanima da li oni provaljuju u BMW-ove, Mercedese i ostale skupe aute ili će im i moj Fiat star 10 godina biti jednako zanimljiva meta?
-
quarterback
#25 Re: Oružje bez dozvole u Bosni i Hercegovini
prijatelju, on ce provaliti u auto cim vidi strane table nebitno je sta vozis
to sa pretincom mozda nije losa ideja ali posto lopov smatra da si turista pretpostavlja svakako da su ti torbe (+laptop+fotoaparat+pare) u gepeku
nece ti niko odnijeti torbu sa robom, oni ce provaliti i traziti ovo sto sam gore stavio u zagradi, ako ne nadje nista on ode a ti osta sa razbijenim staklom i grcem u trbuhu
najpametnije je radi toga da ostavljas auto na placenim parkinzima koji su sa nadzorom tipa BBI centar u Sarajevu, garaza Jadranka u centru i sl, to nije garancija da ti nece obiti auto jer iako ima nadzor auto moze obiti i otici kroz jedan od brojnih izlaza ali je ipak malo veca sigurnost nego da ga ostavis na obicnom parkingu, cijena je parkiranja je uostalom ista
ti mozes mozda reci evo aparat je 100 maraka, nece radi njega obiti, meni su proslo auto obili bar 7 puta (doduse bio je golf 2 koji se jako lako otvara, ne treba nista razbijati), jednom je obijen radi 2 steke ronhila i to dok je ronhil bio marka, drugi put su mi odnijeli hrdjave lance iz gepeka i prirucni alat...
dakle ne ostavljaj nista iole vrijedno
ako imam nesto u gepeku nikada ne otvaram gepek na parkingu tako da neko vidi sta je unutra, uvijek ako idem recimo u drugi grad stanem na prosirenju prije nego udjem na parking, uzmem iz gepeka ono sto nosim sa sobom tako da gepek ne otvaram tamo gdje sam parkirao
to sa pretincom mozda nije losa ideja ali posto lopov smatra da si turista pretpostavlja svakako da su ti torbe (+laptop+fotoaparat+pare) u gepeku
nece ti niko odnijeti torbu sa robom, oni ce provaliti i traziti ovo sto sam gore stavio u zagradi, ako ne nadje nista on ode a ti osta sa razbijenim staklom i grcem u trbuhu
najpametnije je radi toga da ostavljas auto na placenim parkinzima koji su sa nadzorom tipa BBI centar u Sarajevu, garaza Jadranka u centru i sl, to nije garancija da ti nece obiti auto jer iako ima nadzor auto moze obiti i otici kroz jedan od brojnih izlaza ali je ipak malo veca sigurnost nego da ga ostavis na obicnom parkingu, cijena je parkiranja je uostalom ista
ti mozes mozda reci evo aparat je 100 maraka, nece radi njega obiti, meni su proslo auto obili bar 7 puta (doduse bio je golf 2 koji se jako lako otvara, ne treba nista razbijati), jednom je obijen radi 2 steke ronhila i to dok je ronhil bio marka, drugi put su mi odnijeli hrdjave lance iz gepeka i prirucni alat...
dakle ne ostavljaj nista iole vrijedno
ako imam nesto u gepeku nikada ne otvaram gepek na parkingu tako da neko vidi sta je unutra, uvijek ako idem recimo u drugi grad stanem na prosirenju prije nego udjem na parking, uzmem iz gepeka ono sto nosim sa sobom tako da gepek ne otvaram tamo gdje sam parkirao