Problem sa zagrijavanjem

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Melami

#1 Problem sa zagrijavanjem

Post by Melami »

Ev i mene sa novim problemom kod audia.
Jucer primjetim da mi auto ne postize radnu temperaturu, nakon preko 20km voznje kazaljka nije bila na sredini.
Danas ujutro idem na posao, opet isto. Kad sam se vracao sa posla, prije nego sto sam dosao kuci vidim da je kazaljka na sredini, nije se zagrijala u prvih 10tak km jer sam pratio.
Kazaljka radi, tj pomjera se, ne stoji na jednom mjestu, tako da nije se zaglavila i sl.
pa et ako ima neko pretpostavku sta bi moglo biti. Ja pretpostavljam da se nesto zaglavilo negdje il tako nesto :D
Neko ciscenje treba.
Pozz.
plemba

#2 Re: Problem sa zagrijavanjem

Post by plemba »

Melami wrote:Ev i mene sa novim problemom kod audia.
Jucer primjetim da mi auto ne postize radnu temperaturu, nakon preko 20km voznje kazaljka nije bila na sredini.
Danas ujutro idem na posao, opet isto. Kad sam se vracao sa posla, prije nego sto sam dosao kuci vidim da je kazaljka na sredini, nije se zagrijala u prvih 10tak km jer sam pratio.
Kazaljka radi, tj pomjera se, ne stoji na jednom mjestu, tako da nije se zaglavila i sl.
pa et ako ima neko pretpostavku sta bi moglo biti. Ja pretpostavljam da se nesto zaglavilo negdje il tako nesto :D
Neko ciscenje treba.
Pozz.
ili ti je otisao indikator, pa voda kruzi sistemom i ne moze da se zagrije na radnu temperaturu
Optimist

#3 Re: Problem sa zagrijavanjem

Post by Optimist »

Bas si se usrecio sa tim Audijem, nema sta.
Melami

#4 Re: Problem sa zagrijavanjem

Post by Melami »

Optimist wrote:Bas si se usrecio sa tim Audijem, nema sta.
Ne bih se slozio sa tobom. Pa polovno je auto, mora se kvariti.
Melami

#5 Re: Problem sa zagrijavanjem

Post by Melami »

plemba wrote:
Neko ciscenje treba.
Pozz.
ili ti je otisao indikator, pa voda kruzi sistemom i ne moze da se zagrije na radnu temperaturu
Sta je to, jel veliki kvar ako je to u pitanju? Otprilike jel skuplja popravka ili jeftinija? Kakve su sanse da bude neki veci kvar?
plemba

#6 Re: Problem sa zagrijavanjem

Post by plemba »

Melami wrote:
plemba wrote:
Neko ciscenje treba.
Pozz.
Sta je to, jel veliki kvar ako je to u pitanju? Otprilike jel skuplja popravka ili jeftinija? Kakve su sanse da bude neki veci kvar?
ako je to da je indikator samo otisao, to nije skupo, sa rukama do 50 maraka... ne znam koliko kosta indikator za audija...

uglavnom, ako je to neces se pretjerano nasikirati
Melami

#7 Re: Problem sa zagrijavanjem

Post by Melami »

plemba wrote:
ako je to da je indikator samo otisao, to nije skupo, sa rukama do 50 maraka... ne znam koliko kosta indikator za audija...

Hvala na odgovorima.
I ja pretpostavljam da ne bi trebalo nesto skuplje biti, da je neka zaebancija otisla, al nije naravno nista djaba kod mehanicara :D
Nego, nije moguce da mi je otisla pumpa za vodu ili radiator, onda bi se pregrijavao zar ne?
Mozda je neka cijev otisla. moram provjeriti tecnosti sutra da vidim jel sve OK.
plemba

#8 Re: Problem sa zagrijavanjem

Post by plemba »

Melami wrote:
plemba wrote:

Hvala na odgovorima.
I ja pretpostavljam da ne bi trebalo nesto skuplje biti, da je neka zaebancija otisla, al nije naravno nista djaba kod mehanicara :D
Nego, nije moguce da mi je otisla pumpa za vodu ili radiator, onda bi se pregrijavao zar ne?
Mozda je neka cijev otisla. moram provjeriti tecnosti sutra da vidim jel sve OK.
ako se ne uspije zagrijati, onda kruzi voda sistemom, a to sto ti se neki dan podigla tepmeratura, to je sto si, pretpostavljam, bio u guzvi, pa je bilo prva/druga kroz grad.

izadi na otvorenu cestu, pa ces vidjeti
Melami

#9 Re: Problem sa zagrijavanjem

Post by Melami »

plemba wrote:
Melami wrote:
plemba wrote:

Hvala na odgovorima.
ako se ne uspije zagrijati, onda kruzi voda sistemom, a to sto ti se neki dan podigla tepmeratura, to je sto si, pretpostavljam, bio u guzvi, pa je bilo prva/druga kroz grad.

izadi na otvorenu cestu, pa ces vidjeti
sve 3 navedene voznje su iste dionice(kuca-poso-kuca)
veci dio je otvorena cesta, cak sam ga veceras i pazio da ne idem na visoke obrtaje jer nije potpuno zagrijan al se ipak zagrijo prije nego sam stigao kuci(al def nije se zagrijao dovoljno brzo kako bi trebao), prije toga 2 puta ista voznja nije se zagrijao na radnu temperaturu.
citroen xm

#10 Re: Problem sa zagrijavanjem

Post by citroen xm »

Biće da je termostat zaštopao pa je uvijek otvoren tako da voda kruži i ne uspije se zagrijati.
Melami

#11 Re: Problem sa zagrijavanjem

Post by Melami »

citroen xm wrote:Biće da je termostat zaštopao pa je uvijek otvoren tako da voda kruži i ne uspije se zagrijati.
to mi rece isto jedan lik sa posla.Kaze nema nista da se popravlja, samo da se neki sarafi odvrnu ili tako nesto :S
citroen xm

#12 Re: Problem sa zagrijavanjem

Post by citroen xm »

Ako je to onda se zamjeni termostat. Ovde to nije skupo, a koliko sam skontao ti živiš u USA pa nisam siguran koliko je to tamo. Sigurno skuplje nego ovde, ali ništa strašno.
condy

#13 Re: Problem sa zagrijavanjem

Post by condy »

Melami wrote:
citroen xm wrote:Biće da je termostat zaštopao pa je uvijek otvoren tako da voda kruži i ne uspije se zagrijati.
to mi rece isto jedan lik sa posla.Kaze nema nista da se popravlja, samo da se neki sarafi odvrnu ili tako nesto :S
Termostat je jako bitan dio u autu, i to ti ne bih savjetoao da radis. Ako je do termostata mijenjaj ga. Ako nije on onda je davač tempereature....
zLatk0

#14 Re: Problem sa zagrijavanjem

Post by zLatk0 »

Aj da se ubacim u temu... Autu obicno treba malo duze do radne temp, eto npr kad sm isao do mora, tek na doljanima je poceo da se grije 45+ dotad bilo, jer sam jedino tu stajao i tada dodje do 90 i ukljuci se ventilator ali cim krenem spadne temp cini mi se.. Hladnjak je nov skoro, stavljen skoro a i neki kvalitetniji je od obicnog..

Takodjer, ono sto me prije zezalo za paljenje, nakon voznje uz bradinu na visim obrtajima u 3. izgleda da je prestalo to ( a rece mi neko da je senzor rashladne tekucine). Je li moguce to nesto da je povezano ili je jednostavno kvalitetan hladnjak ( i kad je kupljen tek hladnjak, 45min stajanja mu je trebalo da dodje do 90)

Freshly frozen Desire HD SRT8
Optimist

#15 Re: Problem sa zagrijavanjem

Post by Optimist »

Melami wrote:
Optimist wrote:Bas si se usrecio sa tim Audijem, nema sta.
Ne bih se slozio sa tobom. Pa polovno je auto, mora se kvariti.
A da je kojim slucajem taj kvar bio na japancu onda bi drvlje i kamenje kako auto klincu ne valja.
dottore

#16 Re: Problem sa zagrijavanjem

Post by dottore »

@Zlatko
Moje auto se zagrije za 5 minuta na radnu temperaturu i drzi je konstantno, bez obzira koliko gasa dajem, vanjsku temp i sl.
Mislim da bi moralo biti i na ostalim autima tako.

Autoru teme
ako ti izbaca grešku na tabli onda najvjerovatnije senzor temperature rashladne tekućine, ako ne onda termostat ...
citroen xm

#17 Re: Problem sa zagrijavanjem

Post by citroen xm »

Ama auto se mora brzo zagrijati, pogotovo sada. Ako se sada ne zagrije brzo na radnu temperaturu, kako će zimi? Takođe istu tu temperaturu mora približno da održava. Sve ostalo je nagovještaj da nešto nije kako treba.
preludezalude

#18 Re: Problem sa zagrijavanjem

Post by preludezalude »

Davno sam ti rekao (kad si se pohvalio sa audijem) da si bas usrecio. Mislio si audi je i nema kvarova i ulaganja. :lol: Salim se, ne zamjeri, ali morao sam malo.
Ja bi rekao da mozda tu ili nema termostata ili je ostao u zaglavljenom otvorenom polozaju. Nije lose, moglo je da ostane zaglavljen u zatvorenom polozaju.
Melami

#19 Re: Problem sa zagrijavanjem

Post by Melami »

zLatk0 wrote:Aj da se ubacim u temu... Autu obicno treba malo duze do radne temp, eto npr kad sm isao do mora, tek na doljanima je poceo da se grije 45+ dotad bilo, jer sam jedino tu stajao i tada dodje do 90 i ukljuci se ventilator ali cim krenem spadne temp cini mi se.. Hladnjak je nov skoro, stavljen skoro a i neki kvalitetniji je od obicnog..

Takodjer, ono sto me prije zezalo za paljenje, nakon voznje uz bradinu na visim obrtajima u 3. izgleda da je prestalo to ( a rece mi neko da je senzor rashladne tekucine). Je li moguce to nesto da je povezano ili je jednostavno kvalitetan hladnjak ( i kad je kupljen tek hladnjak, 45min stajanja mu je trebalo da dodje do 90)

Freshly frozen Desire HD SRT8
Kralju, hvala na javljanju. Auto mora postici radnu temperaturu u odredjenom vremenskom periodu. ovdje auto ne moze proci smog check i registrovati se samim tim ako ne postigne tu temperaturu u tom odr periodu.Hvala jos jendom i pozz.
Melami

#20 Re: Problem sa zagrijavanjem

Post by Melami »

citroen xm wrote:Ako je to onda se zamjeni termostat. Ovde to nije skupo, a koliko sam skontao ti živiš u USA pa nisam siguran koliko je to tamo. Sigurno skuplje nego ovde, ali ništa strašno.
ovdje bi se moglo cak i jeftinije naci online nego sto je cijena u BiH. al nije velika stvar da bi se peglo, neka mehanicar kupi, plati vis ei imam 2 god garancije.
Melami

#21 Re: Problem sa zagrijavanjem

Post by Melami »

preludezalude wrote:Davno sam ti rekao (kad si se pohvalio sa audijem) da si bas usrecio. Mislio si audi je i nema kvarova i ulaganja. :lol: Salim se, ne zamjeri, ali morao sam malo.
Ja bi rekao da mozda tu ili nema termostata ili je ostao u zaglavljenom otvorenom polozaju. Nije lose, moglo je da ostane zaglavljen u zatvorenom polozaju.
Vjerovatno.

Evo danas, na posao i nazad, auto nije postiglo opet radnu temperaturu, zagrije se, al ne koliko je optimalno, vjeorvatno se zagrije sam od sebe motor.
Druga stvar koju sam primjetio, mozda je tod prije ( cisto sumnjam) a mozda je od skora, mozda je i normalno ali eto ja da ipak navedem. kad sam parkirao unutar u garazu, kako udara svjetlost kroz prozor primjetio sam da se mnogo dimi od haube kad sam tek stao.
Melami

#22 Re: Problem sa zagrijavanjem

Post by Melami »

Proguglo sam malo i vjeorvatno je termostat, 99.99%
Dio je jeftin, na netu ima i ispod 15 dolara al je instalacija skupa, ne znam tacno al je komplikovano na ovom motoru i siguran sam da ce me oderati bar $120 ako ne i vise.
Jel bitno da li je originalni dio, tj da li je neki dobar brand, bosh, genuine itd ili moze bilo koji?
Melami

#23 Re: Problem sa zagrijavanjem

Post by Melami »

Bio kod mehanicara, kaze nije to nista, ako mu treba previse da se zagrije upalice se check engine light.
Promjena termostata samo za ruke je skoro $300.
preludezalude

#24 Re: Problem sa zagrijavanjem

Post by preludezalude »

Dobar ti taj majstor. Skup je da je rekao i 20$.
technoGeek

#25 Re: Problem sa zagrijavanjem

Post by technoGeek »

Mozda ti to sada toliko ne znaci, ali zimi ce ti znaciti. Ok je ljeti kada zahladni, otvoren put da temperatura malo spadne, ali zimi ti se to nece nikako svidjati. Vjerujem da moras ispustiti antifriz da bi ga zamijenio, ali u svakom slucaju ti je bolje da nadjes na audi forumu iskustva ili uputstvo, i da to zamijenis kod prijatelja uz rostilj i koje pivo :thumbup:
Post Reply