101 razlog za ženu na lokalnim izborima 2012

vivaldi

#1 Re: 101 razlog za ženu na lokalnim izborima 2012

Post by vivaldi »

101 razlog za ženu na lokalnim izborima 2012?

Ne mogu se sjetiti nijednog :D
Ribar Šime

#2 Re: 101 razlog za ženu na lokalnim izborima 2012

Post by Ribar Šime »

zagazaga wrote:...evo da malo ''poguram'' :wink:

Ovdje možete pohvaliti svoje kandidatkinje za načelnice općina/opština i općinska/opštinska vijeća.

Trebaju li nam kojekakve rezolucije i norme da bi pokazali da među nama žive pametne, vrijedne i sposobne žene!?
Zašto bi se žene posebno odvajalo od drugih kandidata :?
elmirčo

#3 Re: 101 razlog za ženu na lokalnim izborima 2012

Post by elmirčo »

Ribar Šime wrote:
zagazaga wrote:...evo da malo ''poguram'' :wink:

Ovdje možete pohvaliti svoje kandidatkinje za načelnice općina/opština i općinska/opštinska vijeća.

Trebaju li nam kojekakve rezolucije i norme da bi pokazali da među nama žive pametne, vrijedne i sposobne žene!?
Zašto bi se žene posebno odvajalo od drugih kandidata :?
pa koliko znam imamo muške i ženkse kandidate, nema ih 10 vrsta :D
Platformas

#4 Re: 101 razlog za ženu na lokalnim izborima 2012

Post by Platformas »

Zasto bi muskarci glasali za zene kad zene ne glasaju za zene. One se valjda najbolje znaju :D
_Reds_

#5 Re: 101 razlog za ženu na lokalnim izborima 2012

Post by _Reds_ »

Moze li mi neko objasniti zasto su zene ugrozene ??

Jel to neko umjesto njih zaokruzuje listic iza paravana. Po svim statistikama ima ih vise u BiH nego muskaraca. Treba same da se izbore, ne vidim zakon ove drzave koji ih diskriminira, ako ima neki navedite ga.
Mrki_ma

#6 Re: 101 razlog za ženu na lokalnim izborima 2012

Post by Mrki_ma »

Stvarno ne vidim kakve bi veze imalo za nas da li je zena ili muskarac na vlasti, ionako svi rade za svoje stranke i po direktivi stranke a ne za ljude, tako da ga nama dodje svejedno.
shiny

#7 Re: 101 razlog za ženu na lokalnim izborima 2012

Post by shiny »

Hoće li se opet kandidovati Lidija Korać? Samo je pogledajte ba, ne treba mi razlog, olovka sama leti...

Nego, svakako da treba glasati za ženu, ali tek onda kada se kandiduje žena koja zaista nešto može promijeniti. Ovako mi je manje više svejedno...
Seawolf

#8 Re: 101 razlog za ženu na lokalnim izborima 2012

Post by Seawolf »

_Reds_ wrote:Moze li mi neko objasniti zasto su zene ugrozene ??

Jel to neko umjesto njih zaokruzuje listic iza paravana. Po svim statistikama ima ih vise u BiH nego muskaraca. Treba same da se izbore, ne vidim zakon ove drzave koji ih diskriminira, ako ima neki navedite ga.
Od 510 kandidata, koje su nam političke stranke i koalicije, ponudile da među njima proberemo buduće načelnike opština u Bosni i Hercegovini, njih "čak" 38 (slovima: trideset i osam) su žene. Odnosno 7,45%.

Eto zašto su žene ugrožene.

Ako bi se na mjestu načelnika opštine, nakon izbora 2012-e, našlo procentualno onoliko žena, koliko ih je među kanditama za tu funkciju, a s obzirom na broj opština i gradova u BiH, nakon 7. oktobra, 14 opština bi trebale imati načelnice.

Šta mislite da li će tako biti? Ili ćemo mi birači, dodatno pomoći političkim strankama u spolnoj homogenizaciji vlasti na lokalnom nivou?
_Reds_

#9 Re: 101 razlog za ženu na lokalnim izborima 2012

Post by _Reds_ »

Seawolf wrote:
_Reds_ wrote:Moze li mi neko objasniti zasto su zene ugrozene ??

Od 510 kandidata, koje su nam političke stranke i koalicije, ponudile da među njima proberemo buduće načelnike opština u Bosni i Hercegovini, njih "čak" 38 (slovima: trideset i osam) su žene. Odnosno 7,45%.

Eto zašto su žene ugrožene.

Ako bi se na mjestu načelnika opštine, nakon izbora 2012-e, našlo procentualno onoliko žena, koliko ih je među kanditama za tu funkciju, a s obzirom na broj opština i gradova u BiH, nakon 7. oktobra, 14 opština bi trebale imati načelnice.

Šta mislite da li će tako biti? Ili ćemo mi birači, dodatno pomoći političkim strankama u spolnoj homogenizaciji vlasti na lokalnom nivou?
postoje strukture stranke, a tamo jemalo zena, jer su mlade zene puno vise zainteresovane za pedikir, manikir, stiklice i cipelice nego za politiku, usotalom nikom im ne brani da se kandiduju kao nezvisne kandidatkinje
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#10 Re: 101 razlog za ženu na lokalnim izborima 2012

Post by plain vanilla »

Da bi zena uspjela u politici mora imati muda, da izvinete, kao i laktati se, gurati se..sve vise nego ijedan muskaraca.
Kad se takve napokon proguraju, ponasaju se kao muskarci, zaborave na sve ostale zene, osim ponekim priopcenjem, reda radi..tek da skupe koji poen.
Isto je to kao i forsiranje mladih u politici..obicno sluze da se ispune zakonom nametnute kvote...

Rijetki su pozitivni primjeri, tako da nisam ljubitelj zena u politici :skoljka:
elmirčo

#11 Re: 101 razlog za ženu na lokalnim izborima 2012

Post by elmirčo »

plain vanilla wrote:Da bi zena uspjela u politici mora imati muda, da izvinete, kao i laktati se, gurati se..sve vise nego ijedan muskaraca.
Kad se takve napokon proguraju, ponasaju se kao muskarci, zaborave na sve ostale zene, osim ponekim priopcenjem, reda radi.tek da skupe koji poen.
Isto je to kao i forsiranje mladih u politici..obicno sluze da se ispune zakonom nametnute kvote...

Rijetki su pozitivni primjeri, tako da nisam ljubitelj zena u politici :skoljka:

džordž orvel, životinjska farma :D
poznanik

#12 Re: 101 razlog za ženu na lokalnim izborima 2012

Post by poznanik »

plain vanilla wrote:Da bi zena uspjela u politici mora imati muda, da izvinete, kao i laktati se, gurati se..sve vise nego ijedan muskaraca.
Kad se takve napokon proguraju, ponasaju se kao muskarci, zaborave na sve ostale zene, osim ponekim priopcenjem, reda radi..tek da skupe koji poen.

Ne trebaju ženi muda, ne treba se laktati, ne treba primjenjivati bilo koje druge koruptivne metode da bi došla u poziciju vlasti. Dovoljno je da se deklarira, dovoljno je da javno pokaže svoja politička stajališta, da pokaže odvažnost i odlučnost u namjeri njihove provedbe, u namjeri da svojim angažmanom postigne promjenu, i naći će simpatizere i pratioce svoje "politike".

Konačno, i žena u politici, pa i u poziciji na vlasti, mora biti spremna na odgovornost za svoje postupke, za svoja politička djelovanja. Meni je svejedno kojoj političkoj organizaciji pripada, ako je osoba spremna da unese pozitivnu promjenu, ako je sposobna i spremna na odgovornost, daću joj svoj glas, svejedno bila žena ili muškarac. U politici nikako ne mogu prihvatiti polnu različitost.

Dakle, nije problem u biračima, problem u manjku žena u BiH politici je u ženama.
Max Bunker

#13 Re: 101 razlog za ženu na lokalnim izborima 2012

Post by Max Bunker »

Osim sto je kandidatkinja pripadnica zenskog spola., kojih je onda to stotinu ( ili barem jos dva razloga ) da glasam za zenu ? Onda kada neka politicarka bude harizmaticna, pametna i sa vizijom ( da se razumijemo, isti mi je kriterij i kod gladanja za politicare a takvog ja iskreno ne vidim pa ne znam ni hocu li glasati ) tada cu joj i dati svoj glas. Do tada mi sve ove kampanje izgledaju kao glas nekih junferica ili zena posvadjanih sa muskim rodom a u prvom redu sa samima sobom
Seawolf

#14 Re: 101 razlog za ženu na lokalnim izborima 2012

Post by Seawolf »

poznanik wrote: ...
Dakle, nije problem u biračima, problem u manjku žena u BiH politici je u ženama.
Ako na izborima 7. oktobra, žene budu izabrane za načelnice u 14 opština, onda si ti u pravu.

Ako taj broj opština bude manji, onda je, ipak, i do birača.

Kako sada stvari stoje, žena bi mogla postati načelnik samo jedne opštine, i to, nažalost, one koja se obrađuje u jednoj drugoj izbornoj temi ovoga foruma.
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#15 Re: 101 razlog za ženu na lokalnim izborima 2012

Post by plain vanilla »

poznanik wrote:

Ne trebaju ženi muda, ne treba se laktati, ne treba primjenjivati bilo koje druge koruptivne metode da bi došla u poziciju vlasti. Dovoljno je da se deklarira, dovoljno je da javno pokaže svoja politička stajališta, da pokaže odvažnost i odlučnost u namjeri njihove provedbe, u namjeri da svojim angažmanom postigne promjenu, i naći će simpatizere i pratioce svoje "politike".

Konačno, i žena u politici, pa i u poziciji na vlasti, mora biti spremna na odgovornost za svoje postupke, za svoja politička djelovanja. Meni je svejedno kojoj političkoj organizaciji pripada, ako je osoba spremna da unese pozitivnu promjenu, ako je sposobna i spremna na odgovornost, daću joj svoj glas, svejedno bila žena ili muškarac. U politici nikako ne mogu prihvatiti polnu različitost.

Nisam ni rekla da je problem u biracima..problem je u politickim strankama u kojima vladaju muskarci, koji ne dopustaju ispred sebe nekoj zeni. Sada kad se nekakva zakonska kvota mora ispuniti, odaberu par lijepih, da im ukrase stol pri konferencijama za stampu...Takve zavrse na listama, za takve ljudi ne glasaju jer nemaju sta prepoznati

A da sam dobila marku svaki put kad mi je neko na ovom podforumu politika rekao-sta cu ja na politici i da idem kuhati rucak, imala bih sad lijepu svotu novca :mrgreen:
sinuhe

#16 Re: 101 razlog za ženu na lokalnim izborima 2012

Post by sinuhe »

Ne postoji osnova kao sto su feministkinje na zapadu. Ne mogu se neke stvari preskakati.
Lakat Jebić

#17 Re: 101 razlog za ženu na lokalnim izborima 2012

Post by Lakat Jebić »

samo da se pribiljezim za kad madner dodje ovdje :D
cyprus

#18 Re: 101 razlog za ženu na lokalnim izborima 2012

Post by cyprus »

zago jel to učestvuješ u onoj akciji? :mrgreen: Ja jesam prije dvije godine, u kecelji onoj dijelio letke ljudima po ulici :mrgreen: Dakle, dadoh svoj doprinos, al očito nikakve fajde od te akcije ne bi :oops:

Inače, na svim izborima uvijek zaokružim i bar po jednu ženu...
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#19 Re: 101 razlog za ženu na lokalnim izborima 2012

Post by PipiDugaDevetka »

Rado bih glasao za onu ženu što na Igmanu umalo ne zaplati glavom ljubomoru momka joj u nje. Samo ne znam ni kako joj je ime, ni u kojoj opštini je kandidatkinja.
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#20 Re: 101 razlog za ženu na lokalnim izborima 2012

Post by -LIBERO- »

_Reds_ wrote:jer su mlade zene puno vise zainteresovane za pedikir, manikir, stiklice i cipelice nego za politiku,
E pa drugar, ima onih stranaka kod kojih apsolutno nije problem da kroz strukture unutar istih prodjes cak i ako si zena(vjerovali ili ne :D) . I da, nije bas da nema cura/zena koje su spremne uci u politicki fajt za svoje ideale i stavove ;-)
Kandidatkinje Naše Stranke

I upravo se taj segment prvi uočava pogledaju li se predloženi kandidati za sarajevske općine. Naime, od sedam stranaka, čije je kandidate portal Radiosarajevo.ba provjerio na ovjerenim listama, samo je Naša stranka ponudila kandidatkinje za načelnice u četiri sarajevske općine.*

Lejla Somun-Krupalija tako se kandidovala za načelnicu Općine Centar, a Sabina Ćudić za načelnicu Novog Sarajeva. Ajla Šišić njihova je odabranica za načelnicu sarajevskog Novog Grada, dok je Arijana Aganović predložena za načelnicu Starog Grada.
Hopkins

#21 Re: 101 razlog za ženu na lokalnim izborima 2012

Post by Hopkins »

Valjda je hit u svijetu da vise zena dobija znacajniju ulogu u politici, feminizam, ravnopravnost, fazoni bla bla. Dok god im je to glavni argument na izborima, tesko da ce pobijediti.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#22 Re: 101 razlog za ženu na lokalnim izborima 2012

Post by PipiDugaDevetka »

-LIBERO- wrote:
_Reds_ wrote:jer su mlade zene puno vise zainteresovane za pedikir, manikir, stiklice i cipelice nego za politiku,
E pa drugar, ima onih stranaka kod kojih apsolutno nije problem da kroz strukture unutar istih prodjes cak i ako si zena(vjerovali ili ne :D) . I da, nije bas da nema cura/zena koje su spremne uci u politicki fajt za svoje ideale i stavove ;-)
Kandidatkinje Naše Stranke

I upravo se taj segment prvi uočava pogledaju li se predloženi kandidati za sarajevske općine. Naime, od sedam stranaka, čije je kandidate portal --- NO LINKS --- provjerio na ovjerenim listama, samo je Naša stranka ponudila kandidatkinje za načelnice u četiri sarajevske općine.*

Lejla Somun-Krupalija tako se kandidovala za načelnicu Općine Centar, a Sabina Ćudić za načelnicu Novog Sarajeva. Ajla Šišić njihova je odabranica za načelnicu sarajevskog Novog Grada, dok je Arijana Aganović predložena za načelnicu Starog Grada.
Tisuće razdraganih pozdrava leprša internetli eterom za ove gospođe što su kandidati Naše Stranke!
Seawolf

#23 Re: 101 razlog za ženu na lokalnim izborima 2012

Post by Seawolf »

Kao dežurni statističar ovdje, moram iznijeti podatak da stranka koja je kandidovala najveći broj žena za načelnike, u odnosu na ukupan broj kandidata za načelnike, ipak nije Naša Stranka (koju dosta nas ovdje podržava, uključujući mene), nego GDS BiH.

Oni su od ukupno šest kandidata koje su kandidovali za načelnike, za svih šest kandidovali žene. Svaka čast. Doduše dvije od kandidovanih su u međuvremenu odustale od kandidature, ali je prosjek opet ostao 100% (4 od 4).

Naša Stranka je od ukupno pet kandidata za načelnike opština, kandidovala četiri žene, dakle oni su na 80%.
dino84

#24 Re: 101 razlog za ženu na lokalnim izborima 2012

Post by dino84 »

Za mene je citava ova tema cisti primjer spolne diskriminacije u odnosu na muskarce.

Zasto bi u startu neki mladi muskarci sa svim potrebnim referencama ili suprotno neki stariji iskusni muskrarci sa dovoljno iskustva bili u startu pod povecalom zbog ove teme?Ima li neka dojava da vecina mladih muskaraca koji su potencijalni kandidati imaju osobine Damira Hadzica iz 2000g. pa treba pripremiti narod?Ili da se sprema najezda starih muskaraca,politickih prebjegulja ili onih pred zalaskom u penziju koji zele zagrabiti malo po budzetu?

Sta je sa zenama koje su momentalno u vlasti?Da li brinu za narod ili broje dnevnice i pausale i ljetuju po inostranstvu?Ili daje intervjue u Graciji u visku slobodnog vremena?

Po meni,veliki je uticaj simpatizera Nase stranke na forumu,idete iz krajnosti u krajnost.Ova tema je mislim otvorena iskljucivo zbog Nase stranke i to bas providno za smijati se.Fahrini idu u jednu krajnost,malo nepismeniju i vulgarniju dok je ovo malo sofisticiranije ali u biti isto.

Fino promijenite naslov teme u "Podrska zenama kandidatima iz Nase stranke" i zakljucite pricu. :zzzz:
p206

#25 Re: 101 razlog za ženu na lokalnim izborima 2012

Post by p206 »

_Reds_ wrote: jer su mlade zene puno vise zainteresovane za pedikir, manikir, stiklice i cipelice nego za politiku
To je tačno, s druge strane ljudi koji glasaju(i muškarci i žene) generalno podozrivo gledaju na ženu kao vođu nekog tima/načelnika itd. jer podsvjesno ili svjesno iz raznih razloga i predrasuda smatraju da su žene povodljivije i više podložne uticaju sa strane(od političkih protivnika ili sa vrha stranke). Što po mom mišljenju nije tačno, ali takva je generalna percepcija žena posebno u politici.
Post Reply