Internet Biznis - Zaštita Ideje
Moderator: anex
- Chischo
#1 Internet Biznis - Zaštita Ideje
Recimo da imam veoma kvalitetnu ideju za internet biznis i realizujem je. S obzirom da nemam tim developera koji se mi pruzati podrsku, niti kapitala za kvalitetne servere i reklamu nakon nekog vremena mi se desi da mi neko od velikih riba (pik, intersoft i dr.) kopira ideju, ulozi u reklamu i prosperira, a ja cucnem...
Ima li kakav nacin da se zastitim od ovoga?
- gentoo
- Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25
#2 Re: Internet Biznis - Zaštita Ideje
Sa kvalitetnom idejom ces uvijek naci i kvalitetne ljude koji ce te podrzati u programiranju,hostiranju i sl.. S tim sto je to sad kvalitetna ideja u tvojoj glavi sto u realnosti mozda i nije tako.. pa ne treba visoko letiti
- ExNihilo
#3 Re: Internet Biznis - Zaštita Ideje
I mene ovo zanima, imal kakva pravna finta 
- Swan_
#4 Re: Internet Biznis - Zaštita Ideje
I mene
Pravo pitanje u pravo vrijeme 
- poznanik
#5 Re: Internet Biznis - Zaštita Ideje
Pročitaj sadržaj ove stranice - http://www.ipr.gov.ba/bs/Chischo wrote:Recimo da imam veoma kvalitetnu ideju za internet biznis i realizujem je. S obzirom da nemam tim developera koji se mi pruzati podrsku, niti kapitala za kvalitetne servere i reklamu nakon nekog vremena mi se desi da mi neko od velikih riba (pik, intersoft i dr.) kopira ideju, ulozi u reklamu i prosperira, a ja cucnem...
posebno ove - http://www.ipr.gov.ba/bs/autorsko-i-sro ... ma-bs.html
-
Murisno1
#6 Re: Internet Biznis - Zaštita Ideje
U teoriji možeš si osigurati neku zaštitu ... u praksi to izgleda drugačije. Ako slijediš onaj princip (ne znam ko ga izmisli) da je ideja pola ili više od pola posla, onda sjedi i miruj, jer ideju će ti kad-tad neko uzeti (ako je dobra) i pokušat je sprovest na svoj način. Ali, ako malo dublje prostudiraš poduzetničku filozofiju, nadoćeš da ideja nije pola posla, jedva da je 10tak % posla. Bitne su neke druge stvari ...
- ExNihilo
#7 Re: Internet Biznis - Zaštita Ideje
Koliko vidim, po ovom gore linku, ideja se ne može zaštiti zakonom o autorskim pravima.
To je nekako logično, ali mislim da ipak mora postojati neka pravna zavrzlama koja ne dopušta tek tako da se uzme tuđa ideja i da je realizuje neko ko ima više resursa.
Ajde pravnici, đe ste, žalite se da vas ima previše, a kad treba savjet nigdje vas
To je nekako logično, ali mislim da ipak mora postojati neka pravna zavrzlama koja ne dopušta tek tako da se uzme tuđa ideja i da je realizuje neko ko ima više resursa.
Ajde pravnici, đe ste, žalite se da vas ima previše, a kad treba savjet nigdje vas
- ExNihilo
#8 Re: Internet Biznis - Zaštita Ideje
Nebitno koliko je. Ako je dobra, neko će iz nje razviti biznis. A taj neko mogao si biti tiMurisno1 wrote:U teoriji možeš si osigurati neku zaštitu ... u praksi to izgleda drugačije. Ako slijediš onaj princip (ne znam ko ga izmisli) da je ideja pola ili više od pola posla, onda sjedi i miruj, jer ideju će ti kad-tad neko uzeti (ako je dobra) i pokušat je sprovest na svoj način. Ali, ako malo dublje prostudiraš poduzetničku filozofiju, nadoćeš da ideja nije pola posla, jedva da je 10tak % posla. Bitne su neke druge stvari ...
- poznanik
#9 Re: Internet Biznis - Zaštita Ideje
Ellinor wrote:Koliko vidim, po ovom gore linku, ideja se ne može zaštiti zakonom o autorskim pravima.
To je nekako logično, ali mislim da ipak mora postojati neka pravna zavrzlama koja ne dopušta tek tako da se uzme tuđa ideja i da je realizuje neko ko ima više resursa...
Ne možeš zabraniti drugima da misle, da razvijaju i stvaraju intelektualnu ideju o stvarima ili poslovima. Zakon je jasan: Intelektualno vlasništvo je tvorevina uma, koja, da bi steklo status intelektualnog vlasništva, mora biti u određenom načinu i "materijalizirana", mora biti demonstrirana, dokazana i moguće ponovljiva.
Čitaj - http://www.ipr.gov.ba/bs/o-intelektualn ... ni-bs.html
- ExNihilo
#10 Re: Internet Biznis - Zaštita Ideje
Pa vidi. Ja imam ideju, realiziram je - pokrenem biznis, materijalizujem je. Niko drugi prije mene nije ništa slično uradio.
Dođe neka megakompanija, uzme tu istu ideju, uloži 100x više novca, bolje je prezentuje - ja ispušim.
Jel' mi želiš reći da je to uredu?
Dođe neka megakompanija, uzme tu istu ideju, uloži 100x više novca, bolje je prezentuje - ja ispušim.
- poznanik
#11 Re: Internet Biznis - Zaštita Ideje
S pravne strane da. Etički posmatrano - takođe da, jer se poslovanje ne temelji na samilosti "velikih" prema "malim", već na poštivanju dogovorenih pravila i ponašanja.Ellinor wrote:Pa vidi. Ja imam ideju, realiziram je - pokrenem biznis, materijalizujem je. Niko drugi prije mene nije ništa slično uradio.
Da si na vrijeme registrirao i zaštitio svoju "ideju", da si joj zvanično postao vlasnikom, a da ju je megakompanija neovlašteno iskoristila i materijalizirala, onda ne bi bilo u redu.
Slično je i u obrnutim situacijama: Megakompanija je uložila milione i započela proizvodnju, npr. sportske obuće. Dođe neki privatnik i počne proizvoditi istu takvu sportsku obuću po nižoj cijeni. Da Megakompanija nije zaštitila svoju obuću, ne bi imala pravo prigovora, i "ispušila" bi posao na kraju.
Last edited by poznanik on 01/08/2012 12:48, edited 1 time in total.
-
milojicabrzi
#12 Re: Internet Biznis - Zaštita Ideje
...dobro pitanje... Tu ideju mozes registrovati kao svoj patent, ali samo ako je ona toliko razradjena u koracima, da ne moze biti da neko "slucajno" naidje na istu...(npr. ne mozes patentirati sipanje vode sa slavine u casu, pa da niko ne smije sipat vodu jer je to tvoj patent).
Tesko je govoriti ovako napamet, dok ne znam o cemu se radi... Ako imas neka specijalna tehnicka rijesenja koja ce se koristiti na internetu, posebne programe, svakako da to mozes zastititi i svakako na stranici staviti naznaku npr.
Nacin prodaje i prezentacije proizvoda, autorski je zasticen proizvod firme "Tetrapak" d.o.o. Svako neovlasteno kopiranje, predstavlja krsenje autorskih prava i sl.
Znate li kako je nastao Youtube (2005. godine). Bila su tri studenta, jarani iz razlicitih gradova, koji su snimali svako svojojm kamerom, neki party... Nakon toga, pokusali su da nadju nacin, kako ce svaki od njih postaviti svoj snimak, tako da ga druga dva jarana mogu pogledati... Pronasli server, postavili snimke...sve ostalo je legenda, sada su vlasnici visemilionskih dionica i autorskih prava za youtube...a to je bilo prije samo 7 godina...
Eh, ko mi je kriv sto se ja nisam sjetio...
U svakom slucaju, kada su ljudi uspjeli zastititi tamo neke dernek.ba, pik-ove, facebooke, i ostale za*ebancije, mislim da bi i ti mogao rijesiti za tu svoju ideju...
Tesko je govoriti ovako napamet, dok ne znam o cemu se radi... Ako imas neka specijalna tehnicka rijesenja koja ce se koristiti na internetu, posebne programe, svakako da to mozes zastititi i svakako na stranici staviti naznaku npr.
Nacin prodaje i prezentacije proizvoda, autorski je zasticen proizvod firme "Tetrapak" d.o.o. Svako neovlasteno kopiranje, predstavlja krsenje autorskih prava i sl.
Znate li kako je nastao Youtube (2005. godine). Bila su tri studenta, jarani iz razlicitih gradova, koji su snimali svako svojojm kamerom, neki party... Nakon toga, pokusali su da nadju nacin, kako ce svaki od njih postaviti svoj snimak, tako da ga druga dva jarana mogu pogledati... Pronasli server, postavili snimke...sve ostalo je legenda, sada su vlasnici visemilionskih dionica i autorskih prava za youtube...a to je bilo prije samo 7 godina...
Eh, ko mi je kriv sto se ja nisam sjetio...
U svakom slucaju, kada su ljudi uspjeli zastititi tamo neke dernek.ba, pik-ove, facebooke, i ostale za*ebancije, mislim da bi i ti mogao rijesiti za tu svoju ideju...
-
Wind
#13 Re: Internet Biznis - Zaštita Ideje
Ma sta su zastitili...??? Ime?? Pa to nema veze za poslom i idejom!
Ne mogu oni zastiti nacin rada!
Ne mogu oni zastiti nacin rada!
-
milojicabrzi
#14 Re: Internet Biznis - Zaštita Ideje
Zastitili svoju stranicu, jasta, probaj ti sada npr. pokrenuti stranicu sarajevo-tube, na isti fazon kao youtube, pa ces vidjeti...
- sinuhe
#15 Re: Internet Biznis - Zaštita Ideje
U Evropi ne mozes zastiti kod, u Americi mozes a za BiH ne znam. Sad ne znam sta se pod idejom smatra.
-
žuti
#16 Re: Internet Biznis - Zaštita Ideje
Dobro pitanje , mene vec duže vremena ovo zanima. Ali niko nema precizan odgovor. Mada ja mislim da kod nas nema načina da se na pravi način zaštiti ideja za internet biznis. Pa i mislim da na je i zakon šupalj u toj problematici...Chischo wrote:Recimo da imam veoma kvalitetnu ideju za internet biznis i realizujem je. S obzirom da nemam tim developera koji se mi pruzati podrsku, niti kapitala za kvalitetne servere i reklamu nakon nekog vremena mi se desi da mi neko od velikih riba (pik, intersoft i dr.) kopira ideju, ulozi u reklamu i prosperira, a ja cucnem...
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#17 Re: Internet Biznis - Zaštita Ideje
ko ti garantira da se neko neće toga istog sjetiti ne gledajući u tvoju stranicu ili projekt koji još nisi započeo?Chischo wrote:Recimo da imam veoma kvalitetnu ideju za internet biznis i realizujem je. S obzirom da nemam tim developera koji se mi pruzati podrsku, niti kapitala za kvalitetne servere i reklamu nakon nekog vremena mi se desi da mi neko od velikih riba (pik, intersoft i dr.) kopira ideju, ulozi u reklamu i prosperira, a ja cucnem...
sjećam se da iz fizike ili kemije postoji neko otkriće za koje su zaslužna dvojica naučnika jer su u približno isto vrijeme došli do istih zaključaka a nikada nisu bili u kontaktu
-
žuti
#18 Re: Internet Biznis - Zaštita Ideje
dernek, pik zasticeni , u kojem smislu??milojicabrzi wrote:...dobro pitanje...
- sinuhe
#19 Re: Internet Biznis - Zaštita Ideje
Svako valjda moze zastiti trademaark.
-
Incub
#20 Re: Internet Biznis - Zaštita Ideje
Ma sta ce ti zastita pogotovo u Bosni,
Ako imas originalnu ideju samo naprijed a ne mozes ostalima zabraniti da rade na istom.
Kao sto spomenuse mozes ti recimo pokrenuti pik, ili nesto slicno pa vidi kako ce ici a oni ti to ne mogu zabraniti....
Ako imas originalnu ideju samo naprijed a ne mozes ostalima zabraniti da rade na istom.
Kao sto spomenuse mozes ti recimo pokrenuti pik, ili nesto slicno pa vidi kako ce ici a oni ti to ne mogu zabraniti....
-
azdralovic
#21 Re: Internet Biznis - Zaštita Ideje
Na zalost i da zastitis opet nas pravni sitem funkcionise tako dobro da dok ti izganjas na sudu je li on tbe kopirao ili je sam smislio proci ce te volja za tim... Uglavnom sto se tice veb stranice mozes zastititi izgled i ime tj pik kao ime ne moze koristiti niko drugi(u smislu da napravi slicnu stranicu koja se zove pik2.ba i slicno) kao i sam izgled stranice... Normalno da ne mozes zastititi to sto si se ti sjetio da stavljas oglase na internet pa da drugi sada to ne mogu...
Eh sad ako si predstavio neko revolucionarno rjesenje koje niko drugi nije u pogledu funkcionalnosti stranice ili neke opcije( tvoja stranica ima mogucnost da nadje dze sam ja izgubio kljuceve a niko to drugi jos nije uspio napraviti) onda i tako nesto mozes patentirati...
Uglavnom daj neki hint teskonje ovako napamet pricati...
Inace prijava patenta kod nas u zavodu je bila cini mi se 5000KM, asd ne znam kako funkcionise i za trademark
Sent from my iPad using Tapatalk HD
Eh sad ako si predstavio neko revolucionarno rjesenje koje niko drugi nije u pogledu funkcionalnosti stranice ili neke opcije( tvoja stranica ima mogucnost da nadje dze sam ja izgubio kljuceve a niko to drugi jos nije uspio napraviti) onda i tako nesto mozes patentirati...
Uglavnom daj neki hint teskonje ovako napamet pricati...
Inace prijava patenta kod nas u zavodu je bila cini mi se 5000KM, asd ne znam kako funkcionise i za trademark
Sent from my iPad using Tapatalk HD
- Irm@
#22 Re: Internet Biznis - Zaštita Ideje
ako stvarno mislis da imas nesto onda ti je bolje ne cekaj nego se javi nekome s ove liste i zavrsi to
http://ipr.gov.ba/images/listazast/list ... _07_12.pdf
http://ipr.gov.ba/images/listazast/list ... _07_12.pdf
- ExNihilo
#23 Re: Internet Biznis - Zaštita Ideje
Pa ovo i pitam - kako XDpoznanik wrote:S pravne strane da. Etički posmatrano - takođe da, jer se poslovanje ne temelji na samilosti "velikih" prema "malim", već na poštivanju dogovorenih pravila i ponašanja.Ellinor wrote:Pa vidi. Ja imam ideju, realiziram je - pokrenem biznis, materijalizujem je. Niko drugi prije mene nije ništa slično uradio.
Da si na vrijeme registrirala i zaštitila svoju "ideju", da si joj zvanično postala vlasnicom, a da ju je megakompanija neovlašteno iskoristila i materijalizirala, onda ne bi bilo u redu.
Slično je i u obrnutim situacijama: Megakompanija je uložila milione i započela proizvodnju, npr. sportske obuće. Dođe neki privatnik i počne proizvoditi istu takvu sportsku obuću po nižoj cijeni. Da Megakompanija nije zaštitila svoju obuću, ne bi imala pravo prigovora, i "ispušila" bi posao na kraju.
Btw, muško sam
- poznanik
#24 Re: Internet Biznis - Zaštita Ideje
Uz izvinjenje za grešku u pisanju spolne pripadnosti (ispravio sam grešku), napominjem da sam riječ "ideja" unio pod znacima navoda, ne određujući joj bliže određenje prema djelatnosti. "Ideju" sam elaborirao u postu iznad, koroz prikaz intelektualnog vlasništva.Ellinor wrote:Pa ovo i pitam - kako XDpoznanik wrote:S pravne strane da. Etički posmatrano - takođe da, jer se poslovanje ne temelji na samilosti "velikih" prema "malim", već na poštivanju dogovorenih pravila i ponašanja.Ellinor wrote:Pa vidi. Ja imam ideju, realiziram je - pokrenem biznis, materijalizujem je. Niko drugi prije mene nije ništa slično uradio.
Da si na vrijeme registrirala i zaštitila svoju "ideju", da si joj zvanično postala vlasnicom, a da ju je megakompanija neovlašteno iskoristila i materijalizirala, onda ne bi bilo u redu.
Btw, muško sam
Nemoguće je zaštititi od upotrebe drugih, npr. moju banalnu "ideju" da odletim raketom na Jupiter. Moram taj let demonstrirati, dokazati njegovu konstruktivnost, pa makar ga nikad kasnije ne iskoristio... Slično je i sa poslovnim idejama, bilo radom u internet komunikaciji, bilo poslovima "na zemlji", svejedno je. Ideja mora biti demonstrirana, da bi bila zaštićena kao intelektualno vlasništvo. Da je živ, Tesla bi mogao mnogošta napisati na ovu temu
- ExNihilo
#25 Re: Internet Biznis - Zaštita Ideje
Dobro, ali šta znači demonstrirana?
Ako registrujem biznis, pokrenem ideju, zvanično postanem vlasnik - kako se mogu osigurati od toga da taj poduhvat, dok je još "novorođenče", dok još raste, dok još nisam stao na noge, ne preuzme neko drugi i realizira prije mene.
U svjetlu ovih zemljotresa, jedan banalan i hipotetički primjer: skontam ja jednostavan način da predvidim zemljotrese
. Pokrenem stranicu, registrujem firmu i objavljujem informacije. Za koji dan, klepi mi neko ideju, masovno se reklamira. Ja čučnem, on uspije.
Postoji li pravni mehanizam koji će me zaštiti dok ne stanem na noge? Znači, razumijem ja da ne mogu zabraniti nekome da mi bude konkurencija, ali mnogo znači hoće li ti neko ideju uzeti dok je još u fazi realizacije.
Na kraju krajeva, oko čega su se Zuckerberg i ona braća klali sudski nego baš po ovom pitanju (još je u njihovom slučaju sve ostalo samo na ideji). Al' dobro, to je Amerika...
Ako registrujem biznis, pokrenem ideju, zvanično postanem vlasnik - kako se mogu osigurati od toga da taj poduhvat, dok je još "novorođenče", dok još raste, dok još nisam stao na noge, ne preuzme neko drugi i realizira prije mene.
U svjetlu ovih zemljotresa, jedan banalan i hipotetički primjer: skontam ja jednostavan način da predvidim zemljotrese
Postoji li pravni mehanizam koji će me zaštiti dok ne stanem na noge? Znači, razumijem ja da ne mogu zabraniti nekome da mi bude konkurencija, ali mnogo znači hoće li ti neko ideju uzeti dok je još u fazi realizacije.
Na kraju krajeva, oko čega su se Zuckerberg i ona braća klali sudski nego baš po ovom pitanju (još je u njihovom slučaju sve ostalo samo na ideji). Al' dobro, to je Amerika...