13 godina zatvora za UBISTVO S PREDUMIŠLJALJEM
-
VjecitiStudent
#1 Re: 13 godina zatvora za UBISTVO S PREDUMIŠLJALJEM
Jos jedan dokaz da su glavni krivci za sve strasnije sigurnosno stanje u drustvu, sudstvo, tuzilastvo i losi zakoni.
-
VjecitiStudent
#2 Re: 13 godina zatvora za UBISTVO S PREDUMIŠLJALJEM
?Religious Fantastic wrote:i drotovi od kojih strada više nedužnih građana nego kriminalaca (što od vožnje, što od metka)VjecitiStudent wrote:Jos jedan dokaz da su glavni krivci za sve strasnije sigurnosno stanje u drustvu, sudstvo, tuzilastvo i losi zakoni.
-
SundanceKid
#3 Re: 13 godina zatvora za UBISTVO S PREDUMIŠLJALJEM
Ma zakoni nisu toliko losi, u konkretnom slucaju, kazna je mogla (i trebala) biti 20 godina. To bi bilo sasvim zadovoljavajuce, ovaj lik bi izaso kao dedo iz zatvora, i kraj price. Problem je drzava, i politika osudjivanja, koja nema para da finansira duze zatvorske kazne...Religious Fantastic wrote:i drotovi od kojih strada više nedužnih građana nego kriminalaca (što od vožnje, što od metka)VjecitiStudent wrote:Jos jedan dokaz da su glavni krivci za sve strasnije sigurnosno stanje u drustvu, sudstvo, tuzilastvo i losi zakoni.
- karanana
#4 Re: 13 godina zatvora za UBISTVO S PREDUMIŠLJALJEM
haj 13 godina, mozda bi to bilo i ok da mi vec automatski ne znamo da ce on nakon 8 izaci.
a sta, on je bio ozenjen i imao aferu sa ovom curom ili ju je ganjo a ona ga nije htjela?
a sta, on je bio ozenjen i imao aferu sa ovom curom ili ju je ganjo a ona ga nije htjela?
-
mahalas505
#5 Re: 13 godina zatvora za UBISTVO S PREDUMIŠLJALJEM
Za ubistvo s predumisaljeljem moze se izreci i maksimalna kazna od 40 godina. To bi bilo fino krasno, da u drugim stavkama tog istog krivicnog zakona ostavljeno je bruku olaksavajuci stvari. I ma koliko ovdje pricali dobar je zakon, po meni nije i nisu samo krivi sudije i tuzioci, jednostavno zakon im je ostavio previse slobode.SundanceKid wrote:Ma zakoni nisu toliko losi, u konkretnom slucaju, kazna je mogla (i trebala) biti 20 godina. To bi bilo sasvim zadovoljavajuce, ovaj lik bi izaso kao dedo iz zatvora, i kraj price. Problem je drzava, i politika osudjivanja, koja nema para da finansira duze zatvorske kazne...Religious Fantastic wrote:i drotovi od kojih strada više nedužnih građana nego kriminalaca (što od vožnje, što od metka)VjecitiStudent wrote:Jos jedan dokaz da su glavni krivci za sve strasnije sigurnosno stanje u drustvu, sudstvo, tuzilastvo i losi zakoni.
-
VjecitiStudent
#6 Re: 13 godina zatvora za UBISTVO S PREDUMIŠLJALJEM
Treba jos dodati i mogucnost pomilovanja, koja se na kraju pretvori u obavezno skracenje kazne, jer velikodusni predsjednici Federacije obavezno budu i velikodusno podmazani.mahalas505 wrote: Za ubistvo s predumisaljeljem moze se izreci i maksimalna kazna od 40 godina. To bi bilo fino krasno, da u drugim stavkama tog istog krivicnog zakona ostavljeno je bruku olaksavajuci stvari. I ma koliko ovdje pricali dobar je zakon, po meni nije i nisu samo krivi sudije i tuzioci, jednostavno zakon im je ostavio previse slobode.
-
mahalas505
#7 Re: 13 godina zatvora za UBISTVO S PREDUMIŠLJALJEM
Zaboravio sam i na tu mogucnost. Mislim pomilovanje za najteze oblike krivicnog djela, nigdje veze.VjecitiStudent wrote:Treba jos dodati i mogucnost pomilovanja, koja se na kraju pretvori u obavezno skracenje kazne, jer velikodusni predsjednici Federacije obavezno budu i velikodusno podmazani.mahalas505 wrote: Za ubistvo s predumisaljeljem moze se izreci i maksimalna kazna od 40 godina. To bi bilo fino krasno, da u drugim stavkama tog istog krivicnog zakona ostavljeno je bruku olaksavajuci stvari. I ma koliko ovdje pricali dobar je zakon, po meni nije i nisu samo krivi sudije i tuzioci, jednostavno zakon im je ostavio previse slobode.
Ustedili pare na sudjenju, a te djevojke vise nema... Zlocin i kazna...
- agent_zero
#8 Re: 13 godina zatvora za UBISTVO S PREDUMIŠLJALJEM
Neće ovdje hajra biti dok se ne uvede anglosaksonski krivični zakon.
A trebalo bi ga uvesti, milom ili silom!

A trebalo bi ga uvesti, milom ili silom!
Last edited by agent_zero on 10/07/2012 14:08, edited 3 times in total.
-
VjecitiStudent
#9 Re: 13 godina zatvora za UBISTVO S PREDUMIŠLJALJEM
Doslo je dotle da se komontno mozemo zapitati, koja je uopste svrha ovakvog pravosudnog aparata?
Ogromni novci bivaju potroseni nizasta.
Ogromni novci bivaju potroseni nizasta.
-
Smail Aga
#10 Re: 13 godina zatvora za UBISTVO S PREDUMIŠLJALJEM
Nisam nikada cuo da za ubistvo iz strasti ide maksimalna kazna
13 godina je dovoljno. Naravno da je olaksavajuca okolnost da ima dijete. Sa time sto djetetu uzimas oca,neces nikoga u zivot vratiti. Osim toga,mozda je pokazao kajanje.
-
VjecitiStudent
#11 Re: 13 godina zatvora za UBISTVO S PREDUMIŠLJALJEM
Jah, ubio zenu, 'ta ce uopste u zatvoru.Smail Aga wrote:Nisam nikada cuo da za ubistvo iz strasti ide maksimalna kazna![]()
13 godina je dovoljno. Naravno da je olaksavajuca okolnost da ima dijete. Sa time sto djetetu uzimas oca,neces nikoga u zivot vratiti. Osim toga,mozda je pokazao kajanje.
-
sema911
#12 Re: 13 godina zatvora za UBISTVO S PREDUMIŠLJALJEM
ubijes nekoga pa se kajes i odma olaksavajuca okolnost +,., sto se nije pokajao" prije no sto je pucaooSmail Aga wrote:Nisam nikada cuo da za ubistvo iz strasti ide maksimalna kazna![]()
-
mahalas505
#13 Re: 13 godina zatvora za UBISTVO S PREDUMIŠLJALJEM
Sta znaci zlocin iz strasti? Imao pomucen razum, sta? Znaci uzeo pistolj, sacekao je na odgovrajucem mjestu i u odgovarajuce vrijeme, i to nije s predumisljaljem.Smail Aga wrote:Nisam nikada cuo da za ubistvo iz strasti ide maksimalna kazna![]()
Kako moze biti olaksavajuca okolnost to sto ima dijete? Ubijene djevojke vise nema, nece ni moci imati djecu, o kakvoj olaksavajucoj okolnosti mi govorimo ovdje?
Opet kad razmislim kad vidim kakvih ljudi ima, i ne trebaju bolji zakoni.
-
Smail Aga
#14 Re: 13 godina zatvora za UBISTVO S PREDUMIŠLJALJEM
Zlocin iz strasti ,nije sto i zlocin u afektu/namah. Ovdje kazu da je bilo ubistvo sa predumisljajem,sto je otezavajuca okolnost ali je iz strasti,sto znaci da covjek nije kriminalac,ni potencijalno opasan za drustvo. Maksimalne kazne idu za ubistvo iz predumisljaja zbog sticanja imovinske koristi.mahalas505 wrote:Sta znaci zlocin iz strasti? Imao pomucen razum, sta? Znaci uzeo pistolj, sacekao je na odgovrajucem mjestu i u odgovarajuce vrijeme, i to nije s predumisljaljem.Smail Aga wrote:Nisam nikada cuo da za ubistvo iz strasti ide maksimalna kazna![]()
Kako moze biti olaksavajuca okolnost to sto ima dijete? Ubijene djevojke vise nema, nece ni moci imati djecu, o kakvoj olaksavajucoj okolnosti mi govorimo ovdje?
Opet kad razmislim kad vidim kakvih ljudi ima, i ne trebaju bolji zakoni.
Dijete,pa dijete je njegovim zatvaranjem ostalo bez oca,to je tragedija. Stvaranje jedne potencijalno ugrozene porodice,gdje dijete nece odrastati u punoj porodici. Rasti ce bez oca.Tuga
Kajanje je najvaznije. Kazna se i izrice da bi pocinilac dozivio katarzu i poceo se kajati. Ne zatvaramo ljude u zatvor jer smo zli,nego da shvate sta su ucinili i pokazu kajanje. Cini mi se dosta 13 godina,izaci ce za trecinu manje,znaci nekih 8,5 godina. Nije malo.
-
VjecitiStudent
#15 Re: 13 godina zatvora za UBISTVO S PREDUMIŠLJALJEM
Ne trebas vise pisati, jasno je svima da je ova opaka cura nekim slucajem i prezivjela, trebalo je nju osuditi, a ne ovog zaljubljenog strasnog sirotana sa malom djecom.Smail Aga wrote: Zlocin iz strasti ,nije sto i zlocin u afektu/namah. Ovdje kazu da je bilo ubistvo sa predumisljajem,sto je otezavajuca okolnost ali je iz strasti,sto znaci da covjek nije kriminalac,ni potencijalno opasan za drustvo. Maksimalne kazne idu za ubistvo iz predumisljaja zbog sticanja imovinske koristi.
Dijete,pa dijete je njegovim zatvaranjem ostalo bez oca,to je tragedija. Stvaranje jedne potencijalno ugrozene porodice,gdje dijete nece odrastati u punoj porodici. Rasti ce bez oca.Tuga![]()
![]()
Kajanje je najvaznije. Kazna se i izrice da bi pocinilac dozivio katarzu i poceo se kajati. Ne zatvaramo ljude u zatvor jer smo zli,nego da shvate sta su ucinili i pokazu kajanje. Cini mi se dosta 13 godina,izaci ce za trecinu manje,znaci nekih 8,5 godina. Nije malo.
- vaučer
#16 Re: 13 godina zatvora za UBISTVO S PREDUMIŠLJALJEM
Ma da, nikako nije malo.Smail Aga wrote: Dijete,pa dijete je njegovim zatvaranjem ostalo bez oca,to je tragedija. Stvaranje jedne potencijalno ugrozene porodice,gdje dijete nece odrastati u punoj porodici. Rasti ce bez oca.Tuga![]()
![]()
Hajde zbroji godine života koje ostaju njenoj majci s godinama života koje ostaju njenom ocu s godinama života sve njene preostale obitelji. Njima će ona biti svaki dan kao gorak kamen na srcu, oni su do kraja života u zatvoru boli i nesreće a ti mi palamudiš o njegovom djetetu. Jebe me se iskreno za njegovo dijete! Zašto on kao otac nije pomislio na svog potomka kad je čekao naoružan da ubije nevinu osobu? Osam ipo godina nije malo? Stvarno, zar te nije stid takav epitaf udariti na priču o kraju jednog mladog života?
-
mahalas505
#17 Re: 13 godina zatvora za UBISTVO S PREDUMIŠLJALJEM
Sta kod da ti napisem nema smisla pored ovog tvog stava, jedino da se ponovim:Smail Aga wrote:Zlocin iz strasti ,nije sto i zlocin u afektu/namah. Ovdje kazu da je bilo ubistvo sa predumisljajem,sto je otezavajuca okolnost ali je iz strasti,sto znaci da covjek nije kriminalac,ni potencijalno opasan za drustvo. Maksimalne kazne idu za ubistvo iz predumisljaja zbog sticanja imovinske koristi.
Dijete,pa dijete je njegovim zatvaranjem ostalo bez oca,to je tragedija. Stvaranje jedne potencijalno ugrozene porodice,gdje dijete nece odrastati u punoj porodici. Rasti ce bez oca.Tuga![]()
![]()
mahalas505 wrote:Opet kad razmislim kad vidim kakvih ljudi ima, i ne trebaju bolji zakoni.
- Toffee karamela
#18 Re: 13 godina zatvora za UBISTVO S PREDUMIŠLJALJEM
To jeste bio zločin iz strasti, e j... ga sad što je zakonodavstvo tako popustljivo i osjetljivo kada je afekt u pitanju. Psihološka neubrojivost u datom momentu ili kako se to već definira u pravilniku. Koliko sam ja upratila u američkim filmovima i serijama i tamo su vrlo popustljivi kada se ovako nešto dogodi.Smail Aga wrote:Nisam nikada cuo U Americi je zločida za ubistvo iz strasti ide maksimalna kazna![]()
Teško njenoj familiji.
- rendam
#19 Re: 13 godina zatvora za UBISTVO S PREDUMIŠLJALJEM
Čitav nakaradni sistem te ponekad prosto tjera da uzmeš pravdu u svoje ruke.VjecitiStudent wrote:Jos jedan dokaz da su glavni krivci za sve strasnije sigurnosno stanje u drustvu, sudstvo, tuzilastvo i losi zakoni.
-
VjecitiStudent
#20 Re: 13 godina zatvora za UBISTVO S PREDUMIŠLJALJEM
Americka stvarnost je malo drugacija ...Toffee karamela wrote:To jeste bio zločin iz strasti, e j... ga sad što je zakonodavstvo tako popustljivo i osjetljivo kada je afekt u pitanju. Psihološka neubrojivost u datom momentu ili kako se to već definira u pravilniku. Koliko sam ja upratila u američkim filmovima i serijama i tamo su vrlo popustljivi kada se ovako nešto dogodi.Smail Aga wrote:Nisam nikada cuo U Americi je zločida za ubistvo iz strasti ide maksimalna kazna![]()
Teško njenoj familiji.
A Deerfield Beach man was sentenced on Friday to life in prison for the brutal Dec. 2006 stabbing death of Jackline De Melo, a teenage runaway who rebuffed his attempt to reconcile their illegal romance.
The death sentence for a man who killed his ex-girlfriend has been affirmed by the Florida Supreme Court, according to a release from the State Attorney's Office.
A 21-year-old Shirley man was sentenced to life in prison plus two-and-a-half years for the murder of his college girlfriend.
- Banksy
#21 Re: 13 godina zatvora za UBISTVO S PREDUMIŠLJALJEM
Da podvučem.VjecitiStudent wrote:
Jos jedan dokaz da su glavni krivci za sve strasnije sigurnosno stanje u drustvu, sudstvo, tuzilastvo i losi zakoni.
- nevenkagaragic
#22 Re: 13 godina zatvora za UBISTVO S PREDUMIŠLJALJEM
Iako je "ubistvo počinjeno s direktnim umišljajem", zaboga, pa ON je otac malog deteta... uz to je OMOGUCIO (zamislite!?) "brzo i efikasno suđenje" - koji JAD i CEMER!Banksy wrote:Da podvučem.VjecitiStudent wrote:
Zasto taj otac nije mislio na svoje maloletno dete, zar ONO nije njegov zivot ("Amila je bila moj centar svijeta i moj život.")???
Sta nam to porucuje pravosudje?
Dakle, u BiH se isplati pociniti zlocin?
S pomilovanjem (koje se inace deli "sakom i kapom") eto njega brzo opet...
Ali, zamislite :
Odluku o imovinsko pravnom zahtjevu porodice od 45 000 maraka na ime nematerijalne štete Sudsko vijeće nije moglo tako brzo donijeti
Jos bisera iz BH pravosudja
- karanana
#23 Re: 13 godina zatvora za UBISTVO S PREDUMIŠLJALJEM
otac maloljetnog djeteta koji je varao svoju zenu i s tim i to dijete, i sharao i ganjao cure po gradu.
-
Smail Aga
#24 Re: 13 godina zatvora za UBISTVO S PREDUMIŠLJALJEM
Zao je meni djevojke i razumijem njenu porodicu ali mi zao i hudnika i njegovog djeteta. Mislim da je i sud imao ovakav stav. Nista ni porodica ,ni drustvo ne dobijaju sa tim ako on odlezi par godina vise. Ponavljam,najvaznije je da se pokajao i shvatio gresku.
- tag33
#25 Re: 13 godina zatvora za UBISTVO S PREDUMIŠLJALJEM
Jesi ti lud ?Smail Aga wrote:Zao je meni djevojke i razumijem njenu porodicu ali mi zao i hudnika i njegovog djeteta. Mislim da je i sud imao ovakav stav. Nista ni porodica ,ni drustvo ne dobijaju sa tim ako on odlezi par godina vise. Ponavljam,najvaznije je da se pokajao i shvatio gresku.