Bijeli luk

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Avangardan10

#1 Bijeli luk

Post by Avangardan10 »

Kineski lek
Godine 1971. Uneskova ekpedicija pronasla je u jednom tibetanskom manastiru recept starokineskog homeopatskog leka. Preveden sa tablice od gline, ovaj recept je objavljen na brojnim jezicima i priblizen medicini 20.veka. Pretpostavlja se da je star od dve do tri hiljade godina pre nove ere.

Oslobadja organizam masnih i krecnih naslaga, poboljsava razmenu materija u telu i elasticnost krvnih sudova, sprecava infarkt, sklerozu, stenokardiju, apopleksiju i stvaranje tumora. Prestaje sum u glavi i poboljsava se vid. Pri tacnom pridzavanju uputa za lecenje, podmladjuje organizam.

Priprema:- Ocistiti (plasticnim nozem nikako metalnim)i isprati 350grama belog luka (cesnjaka), naseci ga sitno i istucati tuckom od drveta ili gline. Staviti ga u 300grama 96% alkohola, cvrsto zatvoriti posudu i cuvati 10 dana na prohladnom mestu. Zatim procediti kroz gustu tkaninu i ostatak dobro iscediti. Za 2-3 dana poceti sa lecenjem uzimajuci ovu miksturu sa 50grama mleka sobne temperature prema sledecoj semi-u kapima.

Dani Dorucak Rucak Vecera

1dan 1 2 3
2dan 4 5 6
3dan 7 8 9
4dan 10 11 12
5dan 13 14 15
6dan 15 14 13
7dan 12 11 10
8dan 9 8 7
9dan 6 5 4
10dan 3 2 1
11dan 25 25 25

Nastaviti sa uzimanjem leka tri puta dnevo po 25 kapi dok se ne potrosi cela sadzina. Preporucuje se ponoviti kuru lecenja posle pet godina.

/copy/
verbal

Post by verbal »

izvini, ali kako su dva-tri milenijuma prije nase ere ljudi mogli ocistiti bijeli luk PLASTICNIM (nikako metalnim) nozem?
Avangardan10

Post by Avangardan10 »

verbal wrote:izvini, ali kako su dva-tri milenijuma prije nase ere ljudi mogli ocistiti bijeli luk PLASTICNIM (nikako metalnim) nozem?
pa vjerovatno su ljudi malo izvorni tekst prepravljali...
mačak u čizmama

Post by mačak u čizmama »

još jedna pametna tema...

moj fol:

bijeli luk, limun, prešun najsitnije i to sa maslinovim
ide na ribu i krompir...l
naravno jede se udvoje... 8)
Avangardan10

Post by Avangardan10 »

mačak u čizmama wrote:još jedna pametna tema...

moj fol:

riba (posebno morska) količinom joda nadmašuje sve druge izvore tog važnog mikro elementa. Od minerala u ribi ima kalijuma, natrijuma, kalcijuma, magnezijuma, fosfora, hlora, sumpora, gvožđa, mangana, cinka, bakra koji organizmu služe ili kao građevni materijal ili su zaštitne materije (štite organizam od bolesti i jačaju ga.
mačak u čizmama

Post by mačak u čizmama »

samo još par riječi ovdje i dajem riječ drugima... :)

kad je o ribi riječ, riba je jedina namirnica koja zamrznuta sačuva
preko 90% kvaliteta, za razliku od svih drugih smrznutih namirnica...
znači, maltene svejedno svježa ili smrznuta

:)
elviss83

Post by elviss83 »

ja sam za mrkvu Image
elviss83

Post by elviss83 »

Image
Avangardan10

Post by Avangardan10 »

elviss83 wrote:ja sam za mrkvu Image
salata od mrkve i jabuke

Vrijeme pripreme:

Sastojci:

jednaka količina ribane mrkve i jabuke, sok 1/2 limuna, malo šećera

Priprema:
Oprati, oguliti i naribati mrkvu i jabuku. Dodati par žličica šećera i sok od limuna.
Odlično prija uz pečenje.
The_Fluid

Post by The_Fluid »

bijeli luk je odlichna namirnica, nedovoljno u upotrebi i uglavnom je u upotrebi u najprostijem obliku.
Avangardan10

Post by Avangardan10 »

The_Fluid wrote:bijeli luk je odlichna namirnica, nedovoljno u upotrebi i uglavnom je u upotrebi u najprostijem obliku.

Lekovito delovanje: kao lek beli luk ima višestruko upotrebnu vrednost. Svojim lekovitim materijama deluje na povišeni optok krvi u sluznici, cime povecava aktivnost probavnih organa. Sok od belog luka deluje na nedovoljnu delatnost jetre i žuci. Lekovite materije belog luka u samom pocetku imaju izrazitu snagu dezinfekcije i sposobnost da sprece, odnosno suzbiju razvoj bakterija koje omogucuju truljenje u crevima. Sok od belog luka nije samo preventivno sredstvo, nego i lek za infekcijska oboljenja creva. Cešnjak normalizira krvni pritisak, a to se odražava na poboljšani protok krvi, zatim odstranjuje otrovne materije iz želuca, creva i krvi što, pak, deluje na sredjen rad srca. Prirodan rad srca omogucuje da nestane premorenosti, razdražljivosti, glavobolje, neras-položenja i duševne potištenosti. cešnjak koristi se s uspehom u lecenju svih bolesti organa za disanje, posebino kod bronhitisa sa žilavom sluzi, i kod astme, a osim toga jedan je od najjednostavnijih lekova kod suzbijanja tuberkuloze.
Saian

Post by Saian »

moj fol:

tvoj fol :lol: :lol: :lol: :lol:

ma danas sve bolje od boljeg :lol: :lol:
Avangardan10

Post by Avangardan10 »

Saian wrote:

moj fol:

tvoj fol :lol: :lol: :lol: :lol:

ma danas sve bolje od boljeg :lol: :lol:
pa daj ti nesto napisi lako je kritikovat
Edin H.

Post by Edin H. »

Probacemo!
saporo

Post by saporo »

prirodni antibiotik
_MaYa_

Post by _MaYa_ »

moj fol:

:) e to i ja volim...
The_Fluid

Post by The_Fluid »

Image

Znanstvenici ponovno ističu: Češnjak je odličan za srce

BERLIN - Znanstvenici s berlinskog Medicinskog fakulteta predstavili su nova otkrića koja idu u prilog konzumiranju dodataka hrani na bazi češnjaka kada je riječ o sprečavanju nastanka masnih naslaga u arterijama.

U laboratorijskim pokusima oni su dokazali da je nakupljanje plakova u krvnim žilama smanjeno za čak 40 posto, a veličina postojećih plakova smanjena za 20 posto nakon konzumiranja dodatka na bazi češnjaka.

Rezultati istraživanja predstavljeni su na kongresu članova udruge American Heart Association održanom u Washingtonu. Guenter Siegel s Berlinskog sveučilišta koji je vodio istraživanje pojasnio je kako rezultate treba potvrditi još i kliničkim istraživanjem.

"Pozitivan ishod ovakvog istraživanja potvrđuje dosadašnja klinička istraživanja i daje nadu milijunima žena i muškaraca koji imaju genetsku predispoziciju za razvoj kardiovaskularnih bolesti, svima onima koji su u rizičnoj skupini zbog visokih vrijednosti kolesterola u krvi, visokog krvnog pritiska, pretilosti, pušenja ili izostanka fizičke aktivnosti, no značajan je i zbog prevencije kardiovaskularnih bolesti kod zdravih osoba", smatra Siegel. (source: http://www.hej.hr)
nosara

Post by nosara »

Jel' isto cesnjak "uzivo" i kapsule sa koncentratom.
flora.sa

#19 Re: Bijeli luk

Post by flora.sa »

Avangardan10 wrote:Kineski lek
Godine 1971. Uneskova ekpedicija pronasla je u jednom tibetanskom manastiru recept starokineskog homeopatskog leka. Preveden sa tablice od gline, ovaj recept je objavljen na brojnim jezicima i priblizen medicini 20.veka. Pretpostavlja se da je star od dve do tri hiljade godina pre nove ere.

Oslobadja organizam masnih i krecnih naslaga, poboljsava razmenu materija u telu i elasticnost krvnih sudova, sprecava infarkt, sklerozu, stenokardiju, apopleksiju i stvaranje tumora. Prestaje sum u glavi i poboljsava se vid. Pri tacnom pridzavanju uputa za lecenje, podmladjuje organizam.

Priprema:- Ocistiti (plasticnim nozem nikako metalnim)i isprati 350grama belog luka (cesnjaka), naseci ga sitno i istucati tuckom od drveta ili gline. Staviti ga u 300grama 96% alkohola, cvrsto zatvoriti posudu i cuvati 10 dana na prohladnom mestu. Zatim procediti kroz gustu tkaninu i ostatak dobro iscediti. Za 2-3 dana poceti sa lecenjem uzimajuci ovu miksturu sa 50grama mleka sobne temperature prema sledecoj semi-u kapima.

Dani Dorucak Rucak Vecera

1dan 1 2 3
2dan 4 5 6
3dan 7 8 9
4dan 10 11 12
5dan 13 14 15
6dan 15 14 13
7dan 12 11 10
8dan 9 8 7
9dan 6 5 4
10dan 3 2 1
11dan 25 25 25

Nastaviti sa uzimanjem leka tri puta dnevo po 25 kapi dok se ne potrosi cela sadzina. Preporucuje se ponoviti kuru lecenja posle pet godina.

/copy/
Ko bude htio da pripremi ovo, mora biti spreman da naredna 2 mjeseca, od prvog dana uzimanja , ostane u kući.
Niste ni svjesni koliko se to osjeti (čitaj: smrdi)!!!
:x

U mene mi strina moja :) to pila, ljudi bježali od nje ko da ima žuticu. :D

Jedina dobra stvar: uvijek imate mjesta u tramvaju!!! :D
Ereinion

Post by Ereinion »

Osim što prije 3000 godina nije postojao plastični nož, nije zabilježeno da je iko otkrio do tada kako proizvesti 96% alkohol. Pored toga, ne vidim kako je lijek homeopatski kako se tvrdi u tekstu. Na stranu sve to, bijeli luk je dobar za mnogo stvari, samo što ga moj želudac slabije podnosi. :roll:
Oficir s puzom

Post by Oficir s puzom »

nosara wrote:Jel' isto cesnjak "uzivo" i kapsule sa koncentratom.
nije... jedi svez bijeli luk...

ujutro popij casu mlijeka..
da neutralises miris kazu da to pomaze..
flora.sa

Post by flora.sa »

Mislim da je u principu isto, a manje su posljedice kada uzimaš kapsule.
(loš zadah, i ostalo) :)
Oficir s puzom

Post by Oficir s puzom »

flora.sa wrote:
cuj kakav zadah... mani toga...

svaki iole pametan covjek jede bijeli luk...
samo glupaci ga ne jedu, jer pobogu 'smrdi'...
flora.sa

Post by flora.sa »

Oficir s puzom wrote:
flora.sa wrote:

nisam nikome rekla da ga ne jede.
naprotiv, i ja ga volim.
ali, ako bih ja trebala da biram između ovog kineskog lijeka, i b.luka u kapsulama, uvijek bi izabrala ovo drugo.
pa, samo zamisli koliko neko može imati problema sa želucem, ako pije taj lijek sa 350g. bijelog luka, koji je stajao 10 DANA u med.alkoholu.
zamisli kako bi se osjećao čovjek koji pije ovo, a ima čir na želucu?

mnogi ga izbjegavaju upravo zbog toga, i ne možeš reći da su GLUPACI, samo zato što ne jedu bijeli luk?!
:?
Oficir s puzom

Post by Oficir s puzom »

flora.sa wrote:
Oficir s puzom wrote:
flora.sa wrote: Mislim da je u principu isto, a manje su posljedice kada uzimaš kapsule.

nisam nikome rekla da ga ne jede.
naprotiv, i ja ga volim.
ali, ako bih ja trebala da biram između ovog kineskog lijeka, i b.luka u kapsulama, uvijek bi izabrala ovo drugo.
pa, samo zamisli koliko neko može imati problema sa želucem, ako pije taj lijek sa 350g. bijelog luka, koji je stajao 10 DANA u med.alkoholu.
zamisli kako bi se osjećao čovjek koji pije ovo, a ima čir na želucu?

mnogi ga izbjegavaju upravo zbog toga, i ne možeš reći da su GLUPACI, samo zato što ne jedu bijeli luk?!
:?
Cuj nemoj zalud da placas te kapsule jer one nemaju ama bas nikakve ljekovitosti u sebi!

A oni kojima smeta ovakav nacin lijecenja nek ga i ne primjenjuju
mada je mnogo veci broj ljudi kojima je ovaj eliksir olaksao mnoge zdravstvene tegobe!

Glupaci su oni kojima bijeli luk ne smeta zelucu, a ne jedu ga...da se malo popravim
nadam se da sma sad bio malo jasniji...
Post Reply