Čavka-Chuckey i zvijeri
Moderator: anex
- Phia
#1 Čavka-Chuckey i zvijeri
Nedavno smo nasli mladu vranu na trotoaru. Nismo imali gdje da je sklonimo da je nesto ne ubije jer je bas prometna ulica bila a nije bilo blizu nekog zelenila pa smo je ponijeli kuci. Ona tada nije jos znala da jede sama ni da leti pa smo je mi hranili. Sad je vec malo porasla i jako je pitoma. Problem je sto zivimo u stanu a imamo 3 macke (samo jedna ne zeli da je pojede ostale dvije samo vrebaju). Rado bismo je ostavili sebi jer kazu da su vrane po inteligenciji u zivotinjskom carstvu u vrhu a ona je skroz socijalizirana i samo bi bila sa nama, sjedila na ramenu, igrala se (sve joj je zanimljivo od stvari po kuci),kupala, ali problem su eto te macke. Sto se tice nekog pustanja u prirodu opet problem sto zivimo u stanu, kako joj uciniti taj prelaz laksim da ima gdje da se vraca, hoce li se uspjeti snaci ako izleti kroz prozor sa velike visine. Ona je previse navikla na ljude i neko ce je sigurno ubiti ako mu sleti na rame (obzirom na kometnare koje sam procitala to je najvjerovatniji scenario u Sarajevu). Ne znamo sta da radimo. Najradije bi je dali nekome ko ima neke uslove i interes za ovu vrstu ljubimca. Ako postoji neko takav u ovom gradu moze mi se slobodno javiti na PP. Vrana je sad malo starija, ne zna jos da leti na neke velike udaljenosti ali leti pomalo, jer joj jos nije razvijeno perje u potpunosti. Zna sama da jede i pije. Kupa se cesto u vecoj posudi u koju joj naspemo vode i igra se sa raznim predmetima. I tako..uglavnom ako ima neko da bi volio nesvakidasnjeg kucnog ljubimca moze mi se javiti..Evo i njena slika:

Last edited by Phia on 22/07/2012 15:46, edited 1 time in total.
-
krtica_
#2 Re: Vrana
Ispade da je niste spasili vec joj prolongirali smrt. Ljubitelji zivotinja cesto razmisljaju srcem a ne glavom, a cisto sumnjam da ce prezivjeti ako je pustite.
Jedino da je poklonite nekome.
- Phia
#3 Re: Vrana
Pa dobro svako spasavanje je prolongiranje smrti obzirom da sve sto se rodi umire. A kao sto pise trazim nekoga da je eventualno uzme. Citala sam da one mogu da se integrisu u prirodu ako se drze recimo u basti gdje imaju kontakt s drugim vranama ali ja to nemam, u stanu sam..krtica_ wrote:Ispade da je niste spasili vec joj prolongirali smrt. Ljubitelji zivotinja cesto razmisljaju srcem a ne glavom, a cisto sumnjam da ce prezivjeti ako je pustite.
- Skyfox
#4 Re: Vrana
potrazi po netu, ako vec nisi ljude koji uzgajaju golubove, mozda medju njima ima zainteresovanih. Ili da pitas onog momka sto na Grbavici ima ZOO centar, ako nista mozda zna nekoga ko bi udomio pticu.
Ja sam danas u Vilsu vidio kako je iz gnjezda ispala mala svraka (bar mislim, crno bijela je) ali je nestala u grmlju kao da je u zemlju propala... Nadam se da ce je naci roditelji.
Ja sam danas u Vilsu vidio kako je iz gnjezda ispala mala svraka (bar mislim, crno bijela je) ali je nestala u grmlju kao da je u zemlju propala... Nadam se da ce je naci roditelji.
- minjonja
#5 Re: Vrana
phia, obrati se forumasu @segi. on je kao neki prirodnjak, mozda bi ti on mogao nekako pomoci.
mozda bi ti mogao pomoci i olimp 987, ali ja koliko vidim ne dolazi vise na forum, ali posalji mu poruku za svaki slucaj, mozda mu dolaze mailovi za poruke.
http://www.klix.ba/forum/viewtopic.php? ... 2#p5946512
mozda bi ti mogao pomoci i olimp 987, ali ja koliko vidim ne dolazi vise na forum, ali posalji mu poruku za svaki slucaj, mozda mu dolaze mailovi za poruke.
http://www.klix.ba/forum/viewtopic.php? ... 2#p5946512
-
krtica_
#6 Re: Vrana
Heh, istina.Phia wrote:Pa dobro svako spasavanje je prolongiranje smrti obzirom da sve sto se rodi umire. A kao sto pise trazim nekoga da je eventualno uzme. Citala sam da one mogu da se integrisu u prirodu ako se drze recimo u basti gdje imaju kontakt s drugim vranama ali ja to nemam, u stanu sam..krtica_ wrote:Ispade da je niste spasili vec joj prolongirali smrt. Ljubitelji zivotinja cesto razmisljaju srcem a ne glavom, a cisto sumnjam da ce prezivjeti ako je pustite.
Ne znam evo ti oni dadose nekih savjeta.
A meni malo fali da je sam uzmem al bojim se da necu moci da se brinem za nju.
- Phia
#7 Re: Vrana
Vrana tj. čavka kako se ispostavilo je kod zengija s foruma. Biće u bašti i navikavaće se na prirodu..nadamo se najboljem.
-
ice2cube
#9 Re: Vrana
Sve najbolje za pticu, a taj zengi je legenda lik 
- Sofija89
#10 Re: Vrana
Ej jel to uzeo i vranu

drago mi je da se vrana smjestila negdje vec sam pomislila da je niko nece uzeti

drago mi je da se vrana smjestila negdje vec sam pomislila da je niko nece uzeti
-
zengi
#11 Re: Vrana
EVo ga čavka koju sam nazvao Chuckey sto mi je Phija dala. Kupa se, leti, hvata skakavce, ma šou živi.
http://youtu.be/jApJvBzDrfo
http://youtu.be/2-sBq72uwQU
http://youtu.be/mfaOdweIukc
http://youtu.be/jApJvBzDrfo
http://youtu.be/2-sBq72uwQU
http://youtu.be/mfaOdweIukc
-
zengi
#14 Re: Vrana
Hvala drugovi i drugarice!!!
A sto voli krast cigare i onda ih raščerupati sve jednu po jednu..... pa to je cudo jedno. Samo čeka šansu da mu se ukaze i odose cigare.
http://youtu.be/CMhnxlxWpT8
A sto voli krast cigare i onda ih raščerupati sve jednu po jednu..... pa to je cudo jedno. Samo čeka šansu da mu se ukaze i odose cigare.
-
ice2cube
#15 Re: Vrana
Zengi kralju
Svaka cast, a blago tebi sada ti nikad ne moze biti dosadno, imas pravo drustvo
Svaka cast, a blago tebi sada ti nikad ne moze biti dosadno, imas pravo drustvo
-
juzna_strana
#16 Re: Vrana
Prejak klip..Na kraju pokupi kutiju,k'o biva necete vi mene zafrkavatizengi wrote:Hvala drugovi i drugarice!!!
Ja volim ovu vrstu ptica i nije mi jasno sto ih ljudi mrze.. Mozda da su zuto-zelene bile bi im ok.
Kod mene su se vrane navikle doci na balkon,gledaju,i kad vide da se otvara frizider znaju koliko je sati.
Nisu uopste agresivne,skoro da iz ruke hoce uzeti hranu.
Nedavno na trgu Heroja gledam vranu kako u lokvi kvasi komad hljeba,ono lagano lijevo desno
Fascinantne zivotinje..
-
zengi
#17 Re: Vrana
I jos se svadja kad hoces da mu je uzmes. Juce sam ga po sobi ganjao sa cigarom u kljunu. A drzi je bas onako za filter, samo da je jos zapali.juzna_strana wrote:Prejak klip..Na kraju pokupi kutiju,k'o biva necete vi mene zafrkavatizengi wrote:Hvala drugovi i drugarice!!!
http://youtu.be/CMhnxlxWpT8![]()
Ja volim ovu vrstu ptica i nije mi jasno sto ih ljudi mrze.. Mozda da su zuto-zelene bile bi im ok.
Kod mene su se vrane navikle doci na balkon,gledaju,i kad vide da se otvara frizider znaju koliko je sati.
Nisu uopste agresivne,skoro da iz ruke hoce uzeti hranu.
Nedavno na trgu Heroja gledam vranu kako u lokvi kvasi komad hljeba,ono lagano lijevo desno![]()
Fascinantne zivotinje..
To ne treba da te čudi i nema neki poseban razlog... NAS NAROD MRZI SVE.
Korvide (gavrani, vrane, svrake i čavke) su inace naj pametnije od ptica. Jako zanimljiva i fascinantna bica sa kojima mozes da ostvaris neku relaciju kao sa psom.
Imao sam ja i vranu ali je za razliku od ove čavke bila jako ne povjerljiva prema strancima. Kad god neko pridje ona bjezi ili meni ili u kavez kod mog psa jer je skontala da tamo niko ne smije prici.
-
juzna_strana
#18 Re: Vrana
hahaha,cuj svadja se,ters pravi
Laik sam kada je u pitanju ta vrsta ptica,ali su mi bas drage zato sto su inteligentne i snalazljive..
Ima klipova po netu,gdje cekaju zeleno na semaforu a prije toga s njega bace orah da ga auta pregaze
A narod k'o narod,tijesan,spreman za sitnicu da zamjeri i da se svadja ali sta je tu je.
Hvala bogu ima i pozitivnih primjera,poput tvog.
Laik sam kada je u pitanju ta vrsta ptica,ali su mi bas drage zato sto su inteligentne i snalazljive..
Ima klipova po netu,gdje cekaju zeleno na semaforu a prije toga s njega bace orah da ga auta pregaze
A narod k'o narod,tijesan,spreman za sitnicu da zamjeri i da se svadja ali sta je tu je.
- nosara
#19 Re: Vrana
Nisam znao da je ima razlike izmedju vrane i cavke...? Znaci, ovo sto vlada sarajevskim nebom je cavka...? Ja sam mislio da je cavka svraka, a ne vrsta vrane...
Kako god...

Kako god...
- Sofija89
#20 Re: Vrana
Kupanje je
i onaj klip kad dolazi na ruku me pogotovo iznenadio
,skroz je interesantna meni je ljepsa i interesantnija od papiga ,a mislim da ih ne vole jer su crne a i zbog nekih mitova da donose smrt....
Samo mi je nesto kostunjava i mrsava
mozda jer je jos mlada,ali plave oke su
neznam da sam ikad vidjela vranu sa plavim ocima, srce malo ,mozda ce joj potamniti oke kad poraste
zengi, a jel je planiras pustiti negdje ili ostaje kao ljubimac....
edit:pa jel ovo vrana ili cavka,meni sad nista nije jasno,ja kazem vrana ?
i onaj klip kad dolazi na ruku me pogotovo iznenadio
,skroz je interesantna meni je ljepsa i interesantnija od papiga ,a mislim da ih ne vole jer su crne a i zbog nekih mitova da donose smrt....Samo mi je nesto kostunjava i mrsava
mozda jer je jos mlada,ali plave oke su
neznam da sam ikad vidjela vranu sa plavim ocima, srce malo ,mozda ce joj potamniti oke kad poraste zengi, a jel je planiras pustiti negdje ili ostaje kao ljubimac....

-
juzna_strana
#21 Re: Vrana
Ovoga se ni ja nebi sjetionosara wrote:Nisam znao da je ima razlike izmedju vrane i cavke...? Znaci, ovo sto vlada sarajevskim nebom je cavka...? Ja sam mislio da je cavka svraka, a ne vrsta vrane...![]()
Kako god...
Nosara kao i uvijek
-
zengi
#23 Re: Vrana
Čavka je ovo, one su manje i sve imaju plave oče i drugaciji glas.Sofija89 wrote:Kupanje jei onaj klip kad dolazi na ruku me pogotovo iznenadio
,skroz je interesantna meni je ljepsa i interesantnija od papiga ,a mislim da ih ne vole jer su crne a i zbog nekih mitova da donose smrt....
Samo mi je nesto kostunjava i mrsavamozda jer je jos mlada,ali plave oke su
neznam da sam ikad vidjela vranu sa plavim ocima, srce malo ,mozda ce joj potamniti oke kad poraste
![]()
zengi, a jel je planiras pustiti negdje ili ostaje kao ljubimac....
Ja je necu drzati u kavezu, tako da je slobodna da ode ako hoce. Trenutno je drzim u kavezu noću i kad nisam tu da joj neko od komsija ne dohaka ali cu joj za par sedmica samo postaviti pletenu korpu pod strehu na kojoj inace voli da se odmara pa neka je uvjek slobodna.
Izgleda kostunjavo i mrsavo jer joj jos nije izraslo perje u potpunosti a trebalo bi da izraste u slijedecih mjesec dana. Hranim je dobro i perje joj se cakli a kao sto vidis sva je zivahna.
Ma kakvi papagaji ova je puno pametnija i zanimljivija od papagaja.... a moze se voditi i u šetnju.
-
zengi
#24 Re: Vrana
Imas one standardne vrane koje su sive, sa crnom glavom i crnim krilima. Onda imas potpuno crne vrane koje su rjedje i to su ove sa nosarinog klipa. Dalje, imas svrake koje su crno bijele i lako prepoznatljive i onda čavke koje liče na vrane samo su manje i imaju svijetle oci i drugaciji glas.juzna_strana wrote:hahaha,cuj svadja se,ters pravi![]()
Ima klipova po netu,gdje cekaju zeleno na semaforu a prije toga s njega bace orah da ga auta pregaze![]()
Kod nas vecinom vladaju ove standardne crno sive jer ih ima naj vise.
I da umalo da zaboravim, imas gavranove koji su potpuno crni, puno veci od ovih crnih vrana i drugacije se glasaju.
-
juzna_strana
#25 Re: Vrana
Hvala ti za pojasnjenje.zengi wrote:Imas one standardne vrane koje su sive, sa crnom glavom i crnim krilima. Onda imas potpuno crne vrane koje su rjedje i to su ove sa nosarinog klipa. Dalje, imas svrake koje su crno bijele i lako prepoznatljive i onda čavke koje liče na vrane samo su manje i imaju svijetle oci i drugaciji glas.juzna_strana wrote:hahaha,cuj svadja se,ters pravi![]()
Ima klipova po netu,gdje cekaju zeleno na semaforu a prije toga s njega bace orah da ga auta pregaze![]()
Kod nas vecinom vladaju ove standardne crno sive jer ih ima naj vise.
I da umalo da zaboravim, imas gavranove koji su potpuno crni, puno veci od ovih crnih vrana i drugacije se glasaju.
Kod mene u komsiluku su ove standardne vrane a nekad bude i par svraka.
Svrake se cesto jave rano ujutru,poput pijetla,a prozori nam otvoreni
Ima dosta drveca okolo pa im je 'potaman',prave gnijezda,malo se foliraju.