Kurta-Murta-Murta-Kurta sindrom
- mO k3
#1 Kurta-Murta-Murta-Kurta sindrom
BiH je bolesna ,ne obicnom bolescu nego jednim sindromom kojeg sam ja nazvao Kurta-Murta-Murta-Kurta sindrom .
Sjase jedna polticka stranka popne se druga i sta dobro urade za ovu zemlju?? Ama bas nista !!!
Oni gledaju gdje ce ubaciti svoje clanove u koja rukovodstva firmi ,najbolji primjer je SDP
Svojim sloganom "drzava za Covjeka" nadao sam se boljoj toj nekoj buducnosti ,ali i SDP kao za mene posljednja linija odbrane BIH je zakazala
Sjase jedna polticka stranka popne se druga i sta dobro urade za ovu zemlju?? Ama bas nista !!!
Oni gledaju gdje ce ubaciti svoje clanove u koja rukovodstva firmi ,najbolji primjer je SDP
Svojim sloganom "drzava za Covjeka" nadao sam se boljoj toj nekoj buducnosti ,ali i SDP kao za mene posljednja linija odbrane BIH je zakazala
- Skijaš
#2 Re: Kurta-Murta-Murta-Kurta sindrom
Na sceni imamo sukob dvije suprotstavljene vizije uređenja zemlje. Jedna je integrirajuća a druga dezintegrirajuća. Taj sukob, tu maglu koja nas okružuje već dvije decenije, koriste junaci i heroji obe opcije, i "naši" i "njihovi", kako bi obezbjedili lagodan život ne samo sebi nego i svom devetom koljenu. Obim pljačke je strahovit, pos'o dobar, para laka i normalno da će u toj magli nemilice trpati u džepove. A izlaz iz tog stanja je u što skorijem slomu bilo jedne, bilo druge opcije. Najslabijim članovima ovog društva, djeci i starijim, neophodno treba zatezanje odnosa s Dodikom i četničkim faktorom kako bi isti što prije pukli i prihvatili integracije kojim će neminovno doći do dizanja životnog standarda u ovom društvu. Ugroženim kategorijama ne odgovara popuštanje Miloradu Dodiku jer taj navodni kompromis, iako lijepo zvuči, u praksi znači prolongiranje stagnacije i zadržavanje te magle. Tako da kad čuješ nekog političara koji kaže da je dijalog s Dodikom moguć, budi siguran da se nameračio na privatizaciju nekog preduzeća ili proviziju za neki višemilionski tender. On sasvim dobro zna da mu to može proći samo u magli rata i nesređenom društvu.
-
VjecitiStudent
#3 Re: Kurta-Murta-Murta-Kurta sindrom
Sad se definitivno pokazalo da su nase najvece politicke stranke samo lutke na koncu poslovnih krugova koji vuku stvarne poteze iza scene.
A od Kurta i Murta su gore jos samo njihove apologete i razni podizaci magle na ovom forumu, koji bi to da prepakuju u druge oblike poput "borbe za drzavu", "borbe protiv cetnika, balija, ustasa" ili sta vec pali kod naivnog pucanstva.
A od Kurta i Murta su gore jos samo njihove apologete i razni podizaci magle na ovom forumu, koji bi to da prepakuju u druge oblike poput "borbe za drzavu", "borbe protiv cetnika, balija, ustasa" ili sta vec pali kod naivnog pucanstva.
- Skijaš
#4 Re: Kurta-Murta-Murta-Kurta sindrom
Država jeste ugrožena i bezobrazluk je to relativizirati.VjecitiStudent wrote:Sad se definitivno pokazalo da su nase najvece politicke stranke samo lutke na koncu poslovnih krugova koji vuku stvarne poteze iza scene.
-
VjecitiStudent
#5 Re: Kurta-Murta-Murta-Kurta sindrom
Bezobrazluk je lopovluk iza bitke za drzavu/entitet/naciju skrivati.Skijaš wrote:Država jeste ugrožena i bezobrazluk je to relativizirati.VjecitiStudent wrote:Sad se definitivno pokazalo da su nase najvece politicke stranke samo lutke na koncu poslovnih krugova koji vuku stvarne poteze iza scene.
- Skijaš
#6 Re: Kurta-Murta-Murta-Kurta sindrom
Slažem se. I kao što vidiš, već sam rekao da je to profiterstvo raširena pojava na sarajevskoj političkoj sceni.VjecitiStudent wrote:Bezobrazluk je lopovluk iza bitke za drzavu/entitet/naciju skrivati.Skijaš wrote:Država jeste ugrožena i bezobrazluk je to relativizirati.VjecitiStudent wrote:Sad se definitivno pokazalo da su nase najvece politicke stranke samo lutke na koncu poslovnih krugova koji vuku stvarne poteze iza scene.
- O'zone
- Globalni moderator
#7 Re: Kurta-Murta-Murta-Kurta sindrom
Mi volimo kad nas jašu e sad ko jaše Kurta ili Murta nije ni bitno
-
hAZNADAR
#8 Re: Kurta-Murta-Murta-Kurta sindrom
Ja bih se uglavnom osvrnuo na fenomen Kurta-Murta u Bosnjaka-muslimana.
Kurta-Murta je samo rezultat naseg pomirenja sa time, nase indolencije i nedostatka alternativa. Glasamo a znamo unaprijed da ce biti Murta-Kurta, ono vise zbog reda radi neke promjene na medijima i koju facu gledas na TV. Probali smo sa SDA,SDP,SBiH,.. a uspjeh Radoncica je najvise zbog znatizelje i reda radi promjene. Uglavnom sami od sebe naginjemo lijevoj ili desnoj opciji, konzervativnijoj ili liberalnijoj vezano za shvatanje uloge vjere, nacionalizma, morala,.. u drustvu – i to je nesto vise urodjeno.
Iako kritikujemo i napadamo politicare, znamo u sebi da i Kurta i Murta imaju iste pocetne karte i istu sansu da donesu nesto radikalno bolje i preko noci. Ekonomija, resursi, infrastruktura koju imamo i dejtonski sistem su malo nezahvalne karte, i kad negodujemo sto Suljo nije oporavio zemlju, Hare ukinuo RS a Zlaja nas uveo u EU – to je vise da se malo istresemo a ne sto smo to stvarno i ocekivali. Toliki glupi Bosanci bas i nismo.
Svijest nam je jos na razini individualnog, nemamo drustvene svijesti i homogenosti koju bi trebali imati za bilo kakvu jacu politicku alternativu i pismenu kriticku svijest, mi smo par miliona individualaca gdje ne postoje opca pravila i standardi, opcepoznate istine, svetinje,.. sve je u domenu licnog tumacenja. Takodjer nemamo osjecaj zajednicke i drustvene svojine, discipline i cuvanja zajednickog jer samo imamo privatnu svojinu i osjecaj za to. Nemamo kriticnu masu za promjene i revoluciju jer se bojimo da cemo se previse istaci u borbi protiv korupcije, nepotizma, nepravde,.. i da ce nas pojesti mrak kada podrska ostalih izostane a ti ostanes naivcina sam na nemilost mocnika – pa bi radije zazmirili i ne talasali previse.
Drugi nase stanje tumace stereotipno pa ce odgovor naci u islamskom mentalitetu gdje navodno nemamo sposobnost da stvaramo, gradimo i cuvamo ,vec samo da cerupamo, grabimo, iskoristimo i lesinarimo. Sto naravno nije tacno jer Bosnjak itekako po svijetu dobro funkcionise u sistemu gdje se zna red, granica i gdje se postenje isplati.
Medjutim iako ovo sve zvuci kao crnjak i pesimizam – ipak nije. Nase stanje je rezultat odredjenih historijskih okolnosti gdje nikom grah nije pao kao nama i gdje nema slicnog primjera nigdje. Nemozemo se mi porediti sa narodima koji su uvijek imali svoj kontnuirani identitet i homogenost. Kakva nam je bila svijest, osjecaj zajednistva i propadnosti i opcenito idenitet samo prije 30 god. Kroz sta smo prosli samo prije 20 god. Kada smo jedva bioloski opstali i prezivjeli – kada bi mnogi drugi podvili rep. Kakve smo rane lizali i rupe krpili poslije i sa kakvim arsinima nastupili na politickoj sceni kao nacija prije 15 god. S obzirom kako je bilo i kako je moglo biti, Bosnjaci su napravili ogroman iskorak i ide se naprijed. Vec sada stasava generacija koja je homogenija, i barem od rodjenja zna kako se zove za razliku od nas starijih koji se jos nismo navikli na to i jos vodimo debate i mijesamo narod,drzavu,vjeru,.. kao da je stvar ukusa. Mi smo nacija u sazrijevanju, ide sporo, ali za par generacija ce stvari doci na svoje. I dok je tako, Kurta-Murta na vlasti je prijelazni period kojeg ne mozes preskociti jer zavisi od drustvene svijesti a potrebu svijest za to jos nemamo.
Kurta-Murta je samo rezultat naseg pomirenja sa time, nase indolencije i nedostatka alternativa. Glasamo a znamo unaprijed da ce biti Murta-Kurta, ono vise zbog reda radi neke promjene na medijima i koju facu gledas na TV. Probali smo sa SDA,SDP,SBiH,.. a uspjeh Radoncica je najvise zbog znatizelje i reda radi promjene. Uglavnom sami od sebe naginjemo lijevoj ili desnoj opciji, konzervativnijoj ili liberalnijoj vezano za shvatanje uloge vjere, nacionalizma, morala,.. u drustvu – i to je nesto vise urodjeno.
Iako kritikujemo i napadamo politicare, znamo u sebi da i Kurta i Murta imaju iste pocetne karte i istu sansu da donesu nesto radikalno bolje i preko noci. Ekonomija, resursi, infrastruktura koju imamo i dejtonski sistem su malo nezahvalne karte, i kad negodujemo sto Suljo nije oporavio zemlju, Hare ukinuo RS a Zlaja nas uveo u EU – to je vise da se malo istresemo a ne sto smo to stvarno i ocekivali. Toliki glupi Bosanci bas i nismo.
Svijest nam je jos na razini individualnog, nemamo drustvene svijesti i homogenosti koju bi trebali imati za bilo kakvu jacu politicku alternativu i pismenu kriticku svijest, mi smo par miliona individualaca gdje ne postoje opca pravila i standardi, opcepoznate istine, svetinje,.. sve je u domenu licnog tumacenja. Takodjer nemamo osjecaj zajednicke i drustvene svojine, discipline i cuvanja zajednickog jer samo imamo privatnu svojinu i osjecaj za to. Nemamo kriticnu masu za promjene i revoluciju jer se bojimo da cemo se previse istaci u borbi protiv korupcije, nepotizma, nepravde,.. i da ce nas pojesti mrak kada podrska ostalih izostane a ti ostanes naivcina sam na nemilost mocnika – pa bi radije zazmirili i ne talasali previse.
Drugi nase stanje tumace stereotipno pa ce odgovor naci u islamskom mentalitetu gdje navodno nemamo sposobnost da stvaramo, gradimo i cuvamo ,vec samo da cerupamo, grabimo, iskoristimo i lesinarimo. Sto naravno nije tacno jer Bosnjak itekako po svijetu dobro funkcionise u sistemu gdje se zna red, granica i gdje se postenje isplati.
Medjutim iako ovo sve zvuci kao crnjak i pesimizam – ipak nije. Nase stanje je rezultat odredjenih historijskih okolnosti gdje nikom grah nije pao kao nama i gdje nema slicnog primjera nigdje. Nemozemo se mi porediti sa narodima koji su uvijek imali svoj kontnuirani identitet i homogenost. Kakva nam je bila svijest, osjecaj zajednistva i propadnosti i opcenito idenitet samo prije 30 god. Kroz sta smo prosli samo prije 20 god. Kada smo jedva bioloski opstali i prezivjeli – kada bi mnogi drugi podvili rep. Kakve smo rane lizali i rupe krpili poslije i sa kakvim arsinima nastupili na politickoj sceni kao nacija prije 15 god. S obzirom kako je bilo i kako je moglo biti, Bosnjaci su napravili ogroman iskorak i ide se naprijed. Vec sada stasava generacija koja je homogenija, i barem od rodjenja zna kako se zove za razliku od nas starijih koji se jos nismo navikli na to i jos vodimo debate i mijesamo narod,drzavu,vjeru,.. kao da je stvar ukusa. Mi smo nacija u sazrijevanju, ide sporo, ali za par generacija ce stvari doci na svoje. I dok je tako, Kurta-Murta na vlasti je prijelazni period kojeg ne mozes preskociti jer zavisi od drustvene svijesti a potrebu svijest za to jos nemamo.
- tag33
#9 Re: Kurta-Murta-Murta-Kurta sindrom
I ja bih krao kad bih mogao. Kad je narod glup, zasto da ne ?
- fidoremilienko
#10 Re: Kurta-Murta-Murta-Kurta sindrom
Dobar opis..hAZNADAR wrote:Ja bih se uglavnom osvrnuo na fenomen Kurta-Murta u Bosnjaka-muslimana.
-
HM 2011
#11 Re: Kurta-Murta-Murta-Kurta sindrom
Nacijafidoremilienko wrote:Dobar opis..hAZNADAR wrote:Ja bih se uglavnom osvrnuo na fenomen Kurta-Murta u Bosnjaka-muslimana.
nacija u sazrijevanju, ide sporo, ali za par generacija ce stvari doci na svoje
Znači nisu ni kurta ni murta dobri za bošnjake.
A ja sa idejom BH nacionalnosti svih BH naroda - predstavljam neprijatelja broj 1 bošnjačke nacije....
pošto sam bošnjak po etničkoj pripadnosti - moram pod hitno da postanem i nacionalni bošnjak - jer u suprotnom sam neprijatelj bošnjaka i svega bošnjačkog....
ovo mi je nacionalna zastava od danas
Smajli koji drži ovu gore zastavu umjesto ovog
bio sam u zabludi - molim vas oprostite mi !
bio sam

sad više nisam....
-
HM 2011
#12 Re: Kurta-Murta-Murta-Kurta sindrom
CEPAJ CEPAJ CEPAJ BOSNU !!!
BOSNU !!!
BOSNU !!!
Jel iko obavjestio BHF o planovima ? NATO ? Organizaciju Islamske Konferencije ? UN ?
MA pusti njih,
CEPAJ BRE....
Nego hoće li me neko ispraviti - jesam li ja pogriješio u bilo čemu ? Jel ovo sve ispravno ?
BOSNU !!!
BOSNU !!!
Jel iko obavjestio BHF o planovima ? NATO ? Organizaciju Islamske Konferencije ? UN ?
MA pusti njih,
CEPAJ BRE....
Nego hoće li me neko ispraviti - jesam li ja pogriješio u bilo čemu ? Jel ovo sve ispravno ?
Last edited by HM 2011 on 20/06/2012 20:08, edited 1 time in total.
- fidoremilienko
#13 Re: Kurta-Murta-Murta-Kurta sindrom
Sta je tebi kralju?HM 2011 wrote:CEPAJ CEPAJ CEPAJ BOSNU !!!
BOSNU !!!
BOSNU !!!
MA pusti njih,
CEPAJ BRE....
-
HM 2011
#14 Re: Kurta-Murta-Murta-Kurta sindrom
Ma ništa - u zoni sam, bošnjačke nacije....fidoremilienko wrote:Sta je tebi kralju?HM 2011 wrote:CEPAJ CEPAJ CEPAJ BOSNU !!!
BOSNU !!!
BOSNU !!!
MA pusti njih,
CEPAJ BRE....
Koliko sam shvatio Bošnjačka nacija podrazumjeva da nebošnjaci nisu pripadnici bošnjačke nacije, ergo, možda nije u cilju da cepamo Bosnu i Hercegovinu
ali
onda kao alternativa je valjda u cilju da se okitimo i sa Multinacionalnosti (Nešto kao SSSR), pored multietničnosti.... JEste da nismo veliki kao SSSR, jeste da se SSSR raspao - ali who gives a fu*k....
moja nova nacionalna zastava - nisam znao da sam nacionalno bošnjak do danas....
HAJDE NEKA MI NEKO OBJASNI JESAM LI POGRIJEŠIO IGDJE ?
Nisam nikakv kralj - nego jel to nisi skonto, ili si ti to davno skontao a ja tek sada....
neću da budem nacionalni neprijatelj broj 1 bošnjaka jer sam i sam bošnjak - samo moram sada da otkrijem kako je to biti nacionalno bošnjak ?
pomozite mi ?
- fidoremilienko
#15 Re: Kurta-Murta-Murta-Kurta sindrom
Hajd ovako prvo, sta te "pogodilo" kod ovog texta?
-
HM 2011
#16 Re: Kurta-Murta-Murta-Kurta sindrom
To da mislim da ne bih trebao biti nacionalno Bošnjak nego samo etnički, da je moja nacionalna pripadnost BH nacionalna pripadnost.....fidoremilienko wrote:Hajd ovako prvo, sta te "pogodilo" kod ovog texta?
međutim, ako mi Bošnjaci postajemo NACIJA a kako vidim u tekstu kojem aplaudiraju POSTAJEMO - pošto se smatram Bošnjakom i ja sam dio toga...
Problematično je:
1. Uvođenje pojma Multinacionalnost u BiH - postaje ustavna kategorija,
2. Teritorijalni integritet BiH,
3. Lebensraum Bošnjaka,
4. Potencijal za nestanak Bošnjaka,
5. Ne nestaje mi se - vjera mi to ne dopušta
- fidoremilienko
#17 Re: Kurta-Murta-Murta-Kurta sindrom
Stvarno ne znam na osnovu cega si zakljucio da je cilj "Bosnjacka nacija". Dijelim misljenje oko BH nacionalnosti, apsolutno.HM 2011 wrote:To da mislim da ne bih trebao biti nacionalno Bošnjak nego samo etnički, da je moja nacionalna pripadnost BH nacionalna pripadnost.....fidoremilienko wrote:Hajd ovako prvo, sta te "pogodilo" kod ovog texta?
međutim, ako mi Bošnjaci postajemo NACIJA a kako vidim u tekstu kojem aplaudiraju POSTAJEMO - pošto se smatram Bošnjakom i ja sam dio toga...
Problematično je:
3. Lebensraum
Svako iznosi svoje vidjenje, pa tako i tebe ne kosta puno da pojasnis svoje problematicne tacke koje si vec napisao.
-
HM 2011
#18 Re: Kurta-Murta-Murta-Kurta sindrom
Onda si i ti neprijatelj broj 1 bošnjačke nacije isto kao što sam i ja maloprije bio , ne budi tele kao ja, pročitaj fino divni post u kojem stoji:fidoremilienko wrote:Stvarno ne znam na osnovu cega si zakljucio da je cilj "Bosnjacka nacija". Dijelim misljenje oko BH nacionalnosti, apsolutno.HM 2011 wrote:To da mislim da ne bih trebao biti nacionalno Bošnjak nego samo etnički, da je moja nacionalna pripadnost BH nacionalna pripadnost.....fidoremilienko wrote:Hajd ovako prvo, sta te "pogodilo" kod ovog texta?
Problematično je:
3. Lebensraum
Svako iznosi svoje vidjenje, pa tako i tebe ne kosta puno da pojasnis svoje problematicne tacke koje si vec napisao.
Bošnjaci !
Nacija !
nacija u sazrijevanju, ide sporo, ali za par generacija ce stvari doci na svoje !
- fidoremilienko
#19 Re: Kurta-Murta-Murta-Kurta sindrom
Mozda je to malo iz konteksta izvuceno. Ja to tako nisam shvatio, vjeruj nisam toliko ni obratio paznju na taj dio. Ali svidjelo mi se to "nacija u sazrijevanju, ide sporo, ali za par generacija ce stvari doci na svoje", naravno nacionalno BH. Ja sam to tako shvatio, a ne nacionalno kao bosnjaci 
- japin_mutapi
- Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#20 Re: Kurta-Murta-Murta-Kurta sindrom
dje valter
-
HM 2011
#21 Re: Kurta-Murta-Murta-Kurta sindrom
Prijatelju od uvoda do kraja frajer priča samo o bošnjacima, a ustvari istu priču može pričati za bilo koji od tri naroda u BiH i priča bi prošla, samo uzmjeni bonjak sa srbin ili hrvat....fidoremilienko wrote:Mozda je to malo iz konteksta izvuceno. Ja to tako nisam shvatio, vjeruj nisam toliko ni obratio paznju na taj dio. Ali svidjelo mi se to "nacija u sazrijevanju, ide sporo, ali za par generacija ce stvari doci na svoje", naravno nacionalno BH. Ja sam to tako shvatio, a ne nacionalno kao bosnjaci
I obriši ovo u nastajanju nego u procesu ETABLIRANJA....
Prošlo bi glat i nako prvih par potpisa - pola bi ih se potpisalo....
- fidoremilienko
#22 Re: Kurta-Murta-Murta-Kurta sindrom
Pa dobro, odnosilo se na sindrom Murta-Kurta. Suljo-Zlaja-Fahro...a isto ti ga dodje, prenio ga na entitetski ili drzavni nivo i sam si to kazao, dovoljno je zamijeniti.HM 2011 wrote:Prijatelju od uvoda do kraja frajer priča samo o bošnjacima, a ustvari istu priču može pričati za bilo koji od tri naroda u BiH i priča bi prošla, samo uzmjeni bonjak sa srbin ili hrvat....fidoremilienko wrote:Mozda je to malo iz konteksta izvuceno. Ja to tako nisam shvatio, vjeruj nisam toliko ni obratio paznju na taj dio. Ali svidjelo mi se to "nacija u sazrijevanju, ide sporo, ali za par generacija ce stvari doci na svoje", naravno nacionalno BH. Ja sam to tako shvatio, a ne nacionalno kao bosnjaci
-
HM 2011
#23 Re: Kurta-Murta-Murta-Kurta sindrom
Ovaj ne mjenja ovaj piše striktno o bošnjacima.fidoremilienko wrote:Pa dobro, odnosilo se na sindrom Murta-Kurta. Suljo-Zlaja-Fahro...a isto ti ga dodje, prenio ga na entitetski ili drzavni nivo i sam si to kazao, dovoljno je zamijeniti.HM 2011 wrote:Prijatelju od uvoda do kraja frajer priča samo o bošnjacima, a ustvari istu priču može pričati za bilo koji od tri naroda u BiH i priča bi prošla, samo uzmjeni bonjak sa srbin ili hrvat....fidoremilienko wrote:Mozda je to malo iz konteksta izvuceno. Ja to tako nisam shvatio, vjeruj nisam toliko ni obratio paznju na taj dio. Ali svidjelo mi se to "nacija u sazrijevanju, ide sporo, ali za par generacija ce stvari doci na svoje", naravno nacionalno BH. Ja sam to tako shvatio, a ne nacionalno kao bosnjaci
- fidoremilienko
#24 Re: Kurta-Murta-Murta-Kurta sindrom
Dobro ne mijenja, ali rekoh isto se moze preslikati i na hrvate i srbe. Isti princip. U pocetnom postu je napisao
To je ok, a mozda se malo kasnije zanio sa nacijom bosnjaka, a mozda i nije. Ja kazem, nisam toliko obracao paznju na to. Ali u textu ima dosta istine.hAZNADAR wrote:Ja bih se uglavnom osvrnuo na fenomen Kurta-Murta u Bosnjaka-muslimana.
-
HM 2011
#25 Re: Kurta-Murta-Murta-Kurta sindrom
DA ne začatavamo - ima druga tema otvorena....fidoremilienko wrote:Dobro ne mijenja, ali rekoh isto se moze preslikati i na hrvate i srbe. Isti princip. U pocetnom postu je napisao
To je ok, a mozda se malo kasnije zanio sa nacijom bosnjaka, a mozda i nije. Ja kazem, nisam toliko obracao paznju na to. Ali u textu ima dosta istine.hAZNADAR wrote:Ja bih se uglavnom osvrnuo na fenomen Kurta-Murta u Bosnjaka-muslimana.