Sta vas najvise nervira kod vozaca

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
tempuser

#9976 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by tempuser »

Gledajuci opsta saobr. pravila, kad vozis kruznim tokom, vozis jednom saobr. trakom, ne mijenjas pravac, ne prestrojavas se. Cemu onda lijevi zmigavac? Ako se prestrojavas unutar kruznog toka iz unutrasnje u vanjsku, ako namjeravas izaci dajes desni zmigavac. Ako svi postuju pravila, onaj ko zeli da se ukljuci u kruzni tok nema sta da misli ko izlazi, ko nastavlja, ako auto u kruznom toku ne daje zmigavac nastavlja voznju po kruznom toku, ako daje desni zmigavac izlazi. Sve cista logika.
supercali

#9977 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by supercali »

konektovan wrote:Respo, bez ljutnje, ali lupate bezveze. :wink:
Bez ljutnje nemas pojma i izgleda jedini kruzni kroz koje si vozio su ovi u sarajevu
supercali

#9978 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by supercali »

tempuser wrote:Gledajuci opsta saobr. pravila, kad vozis kruznim tokom, vozis jednom saobr. trakom, ne mijenjas pravac, ne prestrojavas se. Cemu onda lijevi zmigavac? Ako se prestrojavas unutar kruznog toka iz unutrasnje u vanjsku, ako namjeravas izaci dajes desni zmigavac. Ako svi postuju pravila, onaj ko zeli da se ukljuci u kruzni tok nema sta da misli ko izlazi, ko nastavlja, ako auto u kruznom toku ne daje zmigavac nastavlja voznju po kruznom toku, ako daje desni zmigavac izlazi. Sve cista logika.
Gorane pricamo o tome kad ulazis u kruzni ti si uvijek bio majstor da okrenes pricu u drugom pravcu
beni-bu-man

#9979 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by beni-bu-man »

supercali wrote:
tempuser wrote:Gledajuci opsta saobr. pravila, kad vozis kruznim tokom, vozis jednom saobr. trakom, ne mijenjas pravac, ne prestrojavas se. Cemu onda lijevi zmigavac? Ako se prestrojavas unutar kruznog toka iz unutrasnje u vanjsku, ako namjeravas izaci dajes desni zmigavac. Ako svi postuju pravila, onaj ko zeli da se ukljuci u kruzni tok nema sta da misli ko izlazi, ko nastavlja, ako auto u kruznom toku ne daje zmigavac nastavlja voznju po kruznom toku, ako daje desni zmigavac izlazi. Sve cista logika.
Gorane pricamo o tome kad ulazis u kruzni ti si uvijek bio majstor da okrenes pricu u drugom pravcu
evo jos jedno GIF
Image
commendatore

#9980 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by commendatore »

beni-bu-man wrote:
Hvala lijepo, sreca ne moram slusat balkanodinaroide kako se vozi u kruznom kojeg su otkrili prije 10 g. Valjda se poceo bacat jer svi drugi govore da sam pjan
supercali

#9981 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by supercali »

beni-bu-man wrote:
supercali wrote:
evo jos jedno GIF
Image
Pa sta ti pokazuje onaj video
Jel vidis lijevi zmigavac upaljen i u jednom trenutku?
tempuser

#9982 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by tempuser »

supercali wrote:
Ne znam sta te pogadja moj komentar? Ovo se odnosilo za drzanje lijevog zmigavca dok vozis unutar kruznog toka o cemu je muha pisao. Gledajuci opsta saobr. pravila ne treba, a zakon definise da li postoje posebna pravila za kruzni tok, ja ne znam.
supercali

#9983 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by supercali »

tempuser wrote:
supercali wrote:
Ne znam sta te pogadja moj komentar? Ovo se odnosilo za drzanje lijevog zmigavca dok vozis unutar kruznog toka o cemu je muha pisao. Gledajuci opsta saobr. pravila ne treba, a zakon definise da li postoje posebna pravila za kruzni tok, ja ne znam.
Imas video kad upalis zmigavac pri ulazu stoji i u kruznom dok ne izadjes
Neces u samom kruznom paliti lijevi zmigavac
beni-bu-man

#9984 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by beni-bu-man »

supercali wrote: Pa sta ti pokazuje onaj video
Jel vidis lijevi zmigavac upaljen i u jednom trenutku?
pa zato sto ga nema potrebe paliti pri samom ulazku u kruzni tok
supercali

#9985 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by supercali »

Postavljas video bihamka kojeg je pravio isto neki koji se susreo sa kruznim tek prije 5 godina

Ps. Postavio si pravilo u kojem i ne treba zmigavac
tempuser

#9986 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by tempuser »

@respo
Ti vjeruj videu, ja cu vjerovati propisima. Pogledaj horizontalnu signalizaciju, pogledaj kako su ocrtane trake unutar kruznog toka, prilaskom u kruzi tok nastavljas voznju svojom kolovoznom trakom, ne mjenjas pravac, unutar kroznog toka i dalje ne mjenjas traku niti pravac, po zakonu ne treba zmigavac. Ionako sve to mozes nabiti na neku stvar kad 90% ne postuje nikakve propise.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#9987 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Truba »

jučer u kružnom pajdo staje da mu ženska izaće

treba u ajgo ili c1 ne znam s francuskim registracijama ulazi laganini ko puž i tipka poruku

iz jedne trake ulaziš u kružni koji ima 2 trake ali izlaziš na drugoj koja ima jednu traku

o kakvim pravilima mi ovdje govorimo?
beni-bu-man

#9988 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by beni-bu-man »

supercali wrote:Postavljas video bihamka kojeg je pravio isto neki koji se susreo sa kruznim tek prije 5 godina

Ps. Postavio si pravilo u kojem i ne treba zmigavac
znam i namjerno sam ga postavio, i u pavu si ako si pogledo klip koji sam prije postavio ciko na engleskom prica i kae da se mora dat lijevi zmigavac pri ulazak u kruzni, al znas kako raja kod nas konta :wink:
Mene zemska neki dan u velesicima na kruznom zamal spuca, ne gleda a ja u kruznom i libo nju pravac na mene i jos se buni sto je nisam pustio
Sid the sloth

#9989 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Sid the sloth »

Taj ciko na engleskom ne prica kakva su pravila kod nas u drzavi niti u regiji. To sto Svabo placa skuplju registraciju ako mu auto vise zagadjuje ciko isto prica u nekom drugom videu pa se ne odnosi na nas je li tako?
Dakle, ne treba zmigavac ako te instruktor tako ne uci i ako bihamk tako kaze. Mozete vi prepisivati neka pravila sa Zapada ali vam ne piju vode i kod nas to nisu pravila. Vi mozete voziti po njima, i mozda nekad necete biti u pravu a nekad je svejedno (kao u slucaju tog zmigavca u kruznom).

Ne mozete postavljati video i prepisivati zakone sa Zapada a pricati o kruznom toku ili cemu vec kod nas. Nasa cesta = pravila koja se uce kod nas.
beni-bu-man

#9990 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by beni-bu-man »

Sid the sloth wrote:Taj ciko na engleskom ne prica kakva su pravila kod nas u drzavi niti u regiji. To sto Svabo placa skuplju registraciju ako mu auto vise zagadjuje ciko isto prica u nekom drugom videu pa se ne odnosi na nas je li tako?
Dakle, ne treba zmigavac ako te instruktor tako ne uci i ako bihamk tako kaze. Mozete vi prepisivati neka pravila sa Zapada ali vam ne piju vode i kod nas to nisu pravila. Vi mozete voziti po njima, i mozda nekad necete biti u pravu a nekad je svejedno (kao u slucaju tog zmigavca u kruznom).

Ne mozete postavljati video i prepisivati zakone sa Zapada a pricati o kruznom toku ili cemu vec kod nas. Nasa cesta = pravila koja se uce kod nas.
slazem se s tobom samo sam htio navesti pa stvari, kao sto kazes meni je instruktor sam rekao da ne treba davati lijevi zmigavac samo kad hoces da izadjes das desni zmigavac, tako sam polago i polozio
supercali

#9991 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by supercali »

Sid the sloth wrote:Taj ciko na engleskom ne prica kakva su pravila kod nas u drzavi niti u regiji. To sto Svabo placa skuplju registraciju ako mu auto vise zagadjuje ciko isto prica u nekom drugom videu pa se ne odnosi na nas je li tako?

Sto znaci da ni zakonodavac ni bihamk onda nisu upravu
Mi dobili kruzne prije 10 godina i odmah najpametniji smo
Pravila koje se uce kod nas su pogresna u ovom slucaju
Glavno je da smo otkrili kruzne i daj na svakoj raskrsnici ga stavi a sto raja ne zna pravila je ma sta ima veze ionako nasa cesta nasa pravila jos veca zalost je sto ni strucnjaci sa travnickog sokolackog i kojeg vec fakultrta ne znaju ta pravila

Dovoljni su primjeri resornih ministara da ne znaju posao a to bi trebali znati i imati u malom prstu al jok nama je sumar ministar zdravstva hiturg ministar saobracaja komunikacija i veza itd
beni-bu-man

#9992 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by beni-bu-man »

supercali wrote:

Sto znaci da ni zakonodavac ni bihamk onda nisu upravu
Glavno je da smo otkrili kruzne i daj na svakoj raskrsnici ga stavi a sto raja ne zna pravila je ma sta ima veze ionako nasa cesta nasa pravila jos veca zalost je sto ni strucnjaci sa travnickog sokolackog i kojeg vec fakultrta ne znaju ta pravila

Dovoljni su primjeri resornih ministara da ne znaju posao a to bi trebali znati i imati u malom prstu al jok nama je sumar ministar zdravstva hiturg ministar saobracaja komunikacija i veza itd
Evo jedan video iz ADAC-a mislim da su ti ljudi malo strucniji od nas
tempuser

#9993 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by tempuser »

beni-bu-man wrote:
znam i namjerno sam ga postavio, i u pavu si ako si pogledo klip koji sam prije postavio ciko na engleskom prica i kae da se mora dat lijevi zmigavac pri ulazak u kruzni, al znas kako raja kod nas konta :wink:
Mene zemska neki dan u velesicima na kruznom zamal spuca, ne gleda a ja u kruznom i libo nju pravac na mene i jos se buni sto je nisam pustio
Vezano za zmigavac kad prilazis kruznom toku i kad vozis unutar kruznog toka, ja sam malo pogledao zakon, ne postoji clan koji definise niti propisuje saobr. u kruznom toku, znaci vaze opsta pravila. Po pravilima sve je definisano horizontalnom signalizacijom. Ulaskom u kruzni ne mjenjas pravac, ne mozes ici lijevo ili desno, jednostavno pratis cestu, iz lijeve trake ides u unutrasnju, iz desne trake u vanjsku. Ako unutar kruznog toka vozis jednom kolovoznom krakom, prakticno vozis pravo i ne mjenjas pravac i ne prestrojavas se. Ako ne mjenjas pravac, ako se ne prestrojavas ne treba zmigavac. Ako se unutar kruznog toga prestrojavas iz unutrasnje u vanjsku ili izlazis dajes desni zmigavac, lijevog zmigavca nema u prici nigdje. E sad, mozda neki nacionalni saobr. propisi drugacije definisu saobr. u kruz. tokovima pa je lijevi zmigavac obavezan, ali nas ne.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#9994 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by konektovan »

supercali wrote:
konektovan wrote:Respo, bez ljutnje, ali lupate bezveze. :wink:
Bez ljutnje nemas pojma i izgleda jedini kruzni kroz koje si vozio su ovi u sarajevu
Eto nek si ti vpzio, bas mi je drago, i jesi li vidio da neko daje lijevi zmigavac u svim tim metropolama gdje si bio? Popto vidim da ti je ovaj iz Buca potoka komplikovan, sta bi onda bilo da te baci neko u New Delhi. :lol: :lol:
Sid the sloth

#9995 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Sid the sloth »

supercali wrote: Sto znaci da ni zakonodavac ni bihamk onda nisu upravu

Ja bih ipak rekao da vi koji prilazete pravila iz drugih zemalja niste u pravu. Ako po zakonu ne treba paliti zmigavac, ako te instruktor tako uci, i ako bihamk tako kaze i plus na sve to ako meni nema smisla da se pali ipak mislim da smo u pravo mi koji tvrdimo da ne treba.
tempuser

#9996 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by tempuser »

U nasoj drzavi ZOBS sve definise. Sad se postavlja jednostavno pitanje, po kom clanu ZOBS-a je obavezan lijevi zmigavac kad se prelazi i kad se vozi po kr. toku?
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#9997 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by konektovan »

tempuser wrote:U nasoj drzavi ZOBS sve definise. Sad se postavlja jednostavno pitanje, po kom clanu ZOBS-a je obavezan lijevi zmigavac kad se prelazi i kad se vozi po kr. toku?
Po clanu zobsa, ako si zivio vise od godinu dana u Sveckoj. :D
nightvision

#9998 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by nightvision »

Mah, pricati o ovome je kao i pricati o (ne)voznji lijevom trakom. U teoriji niko nikad, u praksi svakodnevno. :mrgreen:
tempuser

#9999 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by tempuser »

Sid the sloth wrote:
Ja bih ipak rekao da vi koji prilazete pravila iz drugih zemalja niste u pravu. Ako po zakonu ne treba paliti zmigavac, ako te instruktor tako uci, i ako bihamk tako kaze i plus na sve to ako meni nema smisla da se pali ipak mislim da smo u pravo mi koji tvrdimo da ne treba.
Npr. u najvecem po kojem sa vozio oko Trijumfalne kapije u parizu vazi pravilo desne strane, znaci onaj ko ulazi u kruzni tok ima prednois i bitno je samo da gledas prednji desni cosak, da nekom ne uzmes prednosti ili ga ne opalis, ostali te ne interesuju. Kod nas znakovi drugacije regulisu tako da oni u kruzom toku imaju prednost, i sta cemo sad?!

tempuser

#10000 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by tempuser »

konektovan wrote:
tempuser wrote:U nasoj drzavi ZOBS sve definise. Sad se postavlja jednostavno pitanje, po kom clanu ZOBS-a je obavezan lijevi zmigavac kad se prelazi i kad se vozi po kr. toku?
Po clanu zobsa, ako si zivio vise od godinu dana u Sveckoj. :D
Mozda neki nacionalni propise definise drugacije i mozda je tamo negdje pravilo i mozda je muha u pravu sto se SWE tice, mozda je animacija iz klipa tacna sto se UK tice, ali u nasem zakonu ne postoji taj propis niti obaveza
Post Reply