Kikibombona wrote:zvizdan wrote:
Za prosjecnog hrvatskog nacionalistu ne postoji nikakvo ako, dat ce ti more argumenata da su im prava ugrozena, da su majorizirani, svaki ti moze dva dana pricati o svim pravima koja mu fale. Otidji na forum HB pa da vidis u kakvoj porobljenosti i obespravljenosti bh. Hrvati zive. Dakle, da se prihvate puske ili sta? Sto je Rudaw pouzdaniji izvor od foruma HB? Nego, bi li tad sa odusevljenjem stavljao fotke mladih clanova kakvog "hrvatskog oslobodliackog pokreta" kako se slikaju s puskama i zastavom Herceg-Bosne negdje u brdima ponad Posusja? Ko Hrvatima u Capljini garantuje da Bosnjaci sutra nece na vlast izabrati nekoga ko ce narediti klanje Hrvata? Ionako su ih partizani nakon onog rata dovoljno klali. A znas li kako im je bilo u Kraljevini Jugoslaviji? Hoce li dopustiti da im se sve to ponavlja, da ih Bosnjaci kao apsolutna vecina sutra protjeraju, da im otmu teritorije nekim etnickim inzinjeringom? Bla bla... Iako znam da to ne dopire do tebe. Ko bi zaljubljenom objasnio da je njegova voljena rospija i da ga levati.
Inace, sta kazes, iranska vojska se, u strahu od kurdskih komunista, ne vrzma po granici?

Stvarno si nevjerovatan.
Mislio da sam bio jasan i precizan.
Ako bi Hrvati ZAISTA bili ugrozeni, pobunu bi smatrao opravdanom. Medjutim, jasno je i tebi i meni da o ugrozenosti nema ni rijeci. Malo su se zajebali u Dejtonu, sami su krivi. Otvoreno i slobodno o tome govore, bore se politickim putem da isprave ono sto su sami zabrljali. Dakle, nema nikakve ugrozenosti, niko ih ne ugrozava.
Da sutra Sarajevo jednostrano ukine kantone, da se Hrvati pobune, smatrao bih da je pobuna opravdana i da imaju pravo traziti nezavisnot. Da ih se diskriminira kod zaposlenja, da ih se hapsi i prebija po zatvorima, da ih se hapsi i likvidira nakon svakog protesta ili iskazanog misljenja... smatrao bih da je pobuna opravdana... Vaznija je buducnost hercegovackih naroda od drzave BiH. Ponavljam, drzava postoji radi naroda a ne obratno!
Na primjeru Kosova se pokazalo kako pravda funkcionise. Vaznija je buducnost kosovskih Albanaca od cjelovitosti Srbije!
Da li me sada razumijes?
Ne razumijem te i dalje, jer po tebi ispada da Kurdi u Iranu ZAISTA jesu ugrozeni, i to toliko da im nema druge nego dici se na oruzani ustanak. Ko jos iole relevantan u svijetu (osim forumasa Rudawa) zauzima takav stav? Mogao bih ti, da sam toliko blesav, pisati esej o historiji i polozaju Kurda u Iranu, ali ocito je da to ne bi, sto se tvojih stavova, tice nista promijenilo. Ako nista, evo da ti preporucim memoare jedne iranske Kurdkinje, inace najcitaniju i najprodavaniju knjigu u Iranu zadnjih desetak godina (dozivjela, za nas ovdje nevjerovatnih, 140 izdanja), pa ti mozda ponesto o svemu tome bude i jasnije.
https://en.wikipedia.org/wiki/One_Woman ... a_(Mother)
Uglavnom, ne radi se ni o kakvom "kurdskom ustanku", vec o borbi iranske drzave protiv teroristicke komunisticke skupine PJAK, koja broji maksimalno 4.000 ljudi (Kurdi cine oko 10% populacije Irana) i koja upada u Iran uglavnom s teritorije Iraka (toliko o njihovoj omiljenosti medju iranskim Kurdima). Lista zlocina i teroristickih akcija PJAK-a je poduga i nikakav problem nije istraziti o cemu se tu radi koristeci neutralne izvore i zdrav razum. Valjda i cinjenica da su cak i SAD proglasile PJAK teroristickom organizacijom dovoljno govori.
Tvoje simpatije prema Kurdima kao narodu, cime god da su potaknute, sasvim su ok. I mene zanima njihova historija, kultura, tradicija, cak i jezik. Medjutim, nacin kako se ti odnosis prema svemu tome je, blago receno, malo cudan. Prije svega, svako iole upucen zna da polozaj Kurda nije isti u Iraku, Iranu, Siriji i Turskoj. Ni kurdski narod na tolikom podrucju nije (ni kulturalno, ni tradicijski, cak ni jezicki) tako homogena cjelina kako ti to dozivljavas. Ali eto, ovo je forum pa je prirodno da dominira vulgarna simplifikacija svakog pitanja. Bh. Hrvate sam ti spomenuo, jer ovo sto ti pricas je ama bas posve isto kao da se medju njima pojavi neka skupina koja ce uzeti puske u ruke i posegnuti za terorizmom u zelji da izbori famozni treci entitet (jer cinjenica je da toga entiteta nema). Ma dzaba je crtati. Cudno je samo kako zestoko osudjujes sve sto smatras "ekstremizmom u vjeri", a istovremeno se, u stilu najzatucanijeg vehabije, lozis na nekakve nacionalno-sovinisticke mitove i konstrukte. Kad je covjek radikal, posve je svejedno je li mu furka ukorijenjena u vjerske ili sekularne ideje. Stavise, vjerski radikalizam je barem lakse shvatiti.