Sve je to super, divno i krasno ali kad je sljaka u pitanju Rafa se pita pa taman sa druge strane stajao igrac koji ima Rogerov FH, Nalbijev bh, Andijev servis i Noletovu kretnju i izdrzljivost.
Hocu da kazem da Nole više tesko da moze dizati formu.Moze imati vece ili manje bljeskove u vidu meča ili turnira i to je to.CIjelu 2011 je drzao najvisu formu i to tako
cijelu kalendarsku godinu!Malo kome je to poslo za rukom i mislim da upravo zato nece moci vratiti tu formu i sto je najbitnije odrzati je.Namjerno kazem formu jer je Nole, vecina ce se sloziti, sada bolji i pametniji igrac ali nema rezultate ko te famozne 2011 godine.
Da me neko ne shvati loše, nije ova njegova forma trenutna (2012 i 2013) loša.On igra jako dobro i
konstantno.Osvoji ono sto se od njega ocekuje.2012 je osvojio AO, dogurao i do finala jos 2 GS-a, bio sasvim dobar i KONSTANTAN ali ocigledno nedovoljno za rezultate iz 2011.
S druge strane Rafa je 2012 odradio sasvim solidno.Vec na AO se vidjelo da to nece biti ni blizu 2011 sto se tice Rafa vs Djole.Taj mec je lagano mogao otici i na drugu stranu.Na sljaci je odigrao jako dobro.Posjetio me na Rafu iz 2008.Dobar servis,forehand agresivan i dubok, kretnja odlicna.Bio je generalno dosta agresivniji a broj gresaka nije znatno rastao u odnosu na prije.Djoleta 3 puta dobivao.Haj na MC-u razumijem Djokovica ali sta mu je falilo da uzme RG ili Madrid? Motiva i samopouzdanja poslje 2011 je imao siguran sam na pretek, ne pamtim da je bio povrjedjen ili bilo sta drugo.
Da se Nadal nije povrjedio i hajmo reci istrosio na sljaci 2012 vise nego obicno mozda je i WB mogao uzeti.Po mom misljenju forma i igra sa sljake bi bile dovoljno dobre da padne Roger na svetoj Wimbledonskoj travi.
Ove godine povratak nije bio loš ali se vidi da to nije jos uvijek to.Fali ono sto smo od njega ocekivali i navikli a to je konstantnost i samopouzdanje.I sam je rekao da mu se desi da ga koljeno boli 5 dana pa ne boli 2 dana pa da ga boli heftu pa ne boli 10 dana .Sa nekonstatnoscu dolazi i manjak samopuzdanja i protiv slabijih protivnika.
Ni sam nije nacisto ali su mu doktori rekli da ide ka boljem i da ce brzo doci period kad ga ne bi trebalo boliti nikako
(bar do neke sljedece povrede nedo Bog)
Realno ko je ocekivao da Rafa nece osvojit MC sa onakvom igrom na IW-u? Ali to je ta konstantnost i samopouzdanje koja ce doci vremenom aBd.IW je uzeo mozda malo neocekivano, Nole ispao a Rafa odigrao bolje od ocekivanog i eto ti ga prva titula na hcu poslje 2010.Na mostu dobijes a na cupriji izgubis mada bi meni lakse bilo da je na cupriji dobio a na mostu izgubio
Ne moze se Rafi nista zamjerit jos uvijek pa ni poraz na MC-u.Hem sto nije igrao dugo hem sto se jos uvijek pati i priznao je to na samom pocetku, na turnirima u Juznoj i Centralnoj Americi.
Ako uspije podici formu, ako koljeno bude jos bolje slusalo tj ako dodje na nivo sa sljake iz prosle godine ja mislim da ce dobiti Djokovica na sljaci, onog Djokovica sa finala od prije par dana i Djokovica iz 2012 a to je zapravo taj manje vise konstantni, dosta dobri, Novak o kojem sam pisao par redova iznad.
Sto se samog finala tice mislim da je Novak odigrao dosta dobro (sigurno mali bljesak u odnosu na ostatak turnira) ali i da je Rafa bio dosta loš, mnogo lošiji nego na IW-u i to se vidjelo ne samo protiv Novaka vec i protiv Dimitrova pa i Tsonge kad mu je sa 4:1 dosao do 6:6 i tajbrejka.
Smio bi sad bacit opkladu da ako Rafa napravi full recovery da ce imati pozitivan omjer sa Novakom pocevsi od Madrida ove godine pa do kad treba, dok budu i jedan i drugi zdravi.Slicno sam rekao i poslje 2011 a pogotovo potvrdio poslje AO 2012 i nisam bio u krivu.
O fair playu i slicnim stvarima jednog i drugog necu ni pricati.Malo je onih koji su Srbe pobjedili u tome
edit: Malo ko je bolja, pozitivnija i skromnija osoba od Rafe.To sto je on malo zatvoren i stidljiv pa i losiji sa engleskim ne znaci da nije dobar.Pa taj covijek i dan danas spava sa svjetlom upaljenim a kad mu majka sjedne u auto do prodavnice udaljene 5 kilometara on je 3 puta nazove u jednom smjeru da vidi je li sve u redu.

(iz knjige Mi Historia)
Sta mislis Formance, Rafa iz 2012 na sljaci vs Novak iz 2013?