Ateizam vs. Religija
- King Theoden
#9976 Re: Ateizam vs. Religija
Tako što će banka angazovat firmu koja će izgradit zgradu za milion.
Ovi će prodat za milion i pol i tu je zarada.
Cifre su proizvoljne.
To je dozvoljena trgovina sve dok se drže tržišnih cijena.
Smrle, to je kamata.
Napiši ni kako ta banka radi pa ću ti objasnit zašto je kamata
Cifre su proizvoljne.
Smrle, to je kamata.
- Boemica
#9977 Re: Ateizam vs. Religija
Pa onda i banke vrše trgovinu? Prodaju ti danas 10k, koje ti na koncu platiš 15k.Smrcak15 wrote:Dino34 wrote:To je sve samo ne islamski.Smrcak15 wrote:Islamska banka kupi stan koji ti hoces koji kosta 400 000 maraka i tebi ga prodaju za 450 000 maraka, znaci imas fixiranu sumu koju trebas platit banci.
To je riba, a ti je nazivaj kako god hoćeš.
Apsolutno to nije nikakva kamata, to je cista trgovina...ko to meni zabranjuje da ja kupim po jednoj i prodajem nekome po drugoj vecoj cijeni???
Nije tačno da svaki kredit koji uzmeš mjenja kamatnu stopu, uzmeš kredit sa fiksnom kamatnom stopom i eto.
- Boemica
#9978 Re: Ateizam vs. Religija
Dino34 wrote:Tako što će banka angazovat firmu koja će izgradit zgradu za milion.
Cifre su proizvoljne.
Smrle, to je kamata.
Al' šećeru, to nije bankarstvo
- tuzlak1212
#9979 Re: Ateizam vs. Religija
U islamu je zabranjena kamata a ne bankarstvo. Ako ti dogovoris da uzmes kredit od 200k ali ces vratiti 220k to nije kamatno poslovanje jer je tu visina duga uvijek jasno definisana i nepromjenjiva, to je stvar dogovora gdje klijentu treba novac a onom s parama treba zarada.
A ako visina ukupnog duga banki moze da raste vremenom (ne mora ali moze) onda je to kamatno zaduzivanje i to je zabranjeno.
A ako visina ukupnog duga banki moze da raste vremenom (ne mora ali moze) onda je to kamatno zaduzivanje i to je zabranjeno.
- Boemica
#9980 Re: Ateizam vs. Religija
tuzlak1212 wrote:U islamu je zabranjena kamata a ne bankarstvo. Ako ti dogovoris da uzmes kredit od 200k ali ces vratiti 220k to nije kamatno poslovanje jer je tu visina duga uvijek jasno definisana i nepromjenjiva, to je stvar dogovora gdje klijentu treba novac a onom s parama treba zarada.
Čekaj kako nije kamata? Šta je tih 20k?
- Boemica
#9981 Re: Ateizam vs. Religija
Izgleda da ljudi ne znaju šta znači kamata.
Kamata je naknada u novcu koji potraživač kredita plaća banci za privremeno korištenje ustupljenog novca ili kapitala.
Dakle, ti banci u suštini plaćaš naknadu zato što ti je ona dozvolila da raspolažeš njenim sredstvima.
Kamata se određuje kamatnom stopom koja se opet određuje u postotcima. Ova kamatna stopa može biti fiksna i promjenjiva.
Dakle, tuzlak, to što ti uzmeš 200k kredita, a vratiš 220k, ti si opet vratio 20k kamata banci (odnosno naknade zato što si dobio ta sredstva od banke), samo što si ih vratio po fiksnoj kamatnoj stopi.
Kamata je naknada u novcu koji potraživač kredita plaća banci za privremeno korištenje ustupljenog novca ili kapitala.
Dakle, ti banci u suštini plaćaš naknadu zato što ti je ona dozvolila da raspolažeš njenim sredstvima.
Kamata se određuje kamatnom stopom koja se opet određuje u postotcima. Ova kamatna stopa može biti fiksna i promjenjiva.
Dakle, tuzlak, to što ti uzmeš 200k kredita, a vratiš 220k, ti si opet vratio 20k kamata banci (odnosno naknade zato što si dobio ta sredstva od banke), samo što si ih vratio po fiksnoj kamatnoj stopi.
- tuzlak1212
#9982 Re: Ateizam vs. Religija
To je bezze cifra. Ja ti kazem de mi posudi 100 KM vratim ti tad i tad 150, taj dogovor nije kamatarenje.Boemica wrote:tuzlak1212 wrote:U islamu je zabranjena kamata a ne bankarstvo. Ako ti dogovoris da uzmes kredit od 200k ali ces vratiti 220k to nije kamatno poslovanje jer je tu visina duga uvijek jasno definisana i nepromjenjiva, to je stvar dogovora gdje klijentu treba novac a onom s parama treba zarada.
Kamata je cijena kojom se placa posudjeni novac na mjesecnoj (najcesce) osnovi, i ako se rata ne vrati na vrijeme ta cijena (kamata) raste. Tj. kod kredita gdje ti ne mozes reci 100% orilo gorilo koliko ces novca vratiti, tad je to kamatni kredit
- Bloo
- Globalna šefica
#9983 Re: Ateizam vs. Religija
A ako je varijabilna kamatna, te se desi da kamata bude manja, Euribor and all that jazz, ali glavnica naravno ostaje ista, sta je to onda?tuzlak1212 wrote:U islamu je zabranjena kamata a ne bankarstvo. Ako ti dogovoris da uzmes kredit od 200k ali ces vratiti 220k to nije kamatno poslovanje jer je tu visina duga uvijek jasno definisana i nepromjenjiva, to je stvar dogovora gdje klijentu treba novac a onom s parama treba zarada.
- Boemica
#9984 Re: Ateizam vs. Religija
tuzlak1212 wrote:To je bezze cifra. Ja ti kazem de mi posudi 100 KM vratim ti tad i tad 150, taj dogovor nije kamatarenje.Boemica wrote:tuzlak1212 wrote:U islamu je zabranjena kamata a ne bankarstvo. Ako ti dogovoris da uzmes kredit od 200k ali ces vratiti 220k to nije kamatno poslovanje jer je tu visina duga uvijek jasno definisana i nepromjenjiva, to je stvar dogovora gdje klijentu treba novac a onom s parama treba zarada.
Kamata je cijena kojom se placa posudjeni novac na mjesecnoj (najcesce) osnovi, i ako se rata ne vrati na vrijeme ta cijena (kamata) raste. Tj. kod kredita gdje ti ne mozes reci 100% orilo gorilo koliko ces novca vratiti, tad je to kamatni kredit
Izgleda da ne kontaš.
Kamata se obračuna na cjelokupni iznos kredita, pa se podjeli na rate, i na mjesečnoj osnovi je isplaćuješ.
Ta cjena (kamata) ne raste, nego se obračunava kamata na kamatu, zbog zakašnjenja da ispuniš svoje obaveze.
Svaki je kredit kamatni kredit, samo što neki ima fiksnu, neki promjenjivu kamatnu stopu.
- tuzlak1212
#9985 Re: Ateizam vs. Religija
Ja nisam nikad nigdje procitao da je zabranjeno u islamu dogovorit zaduzenje na 200k a vratit 220k...Boemica wrote:Izgleda da ljudi ne znaju šta znači kamata.
Sad dal je i to fiksna kamatna stopa to je manje bitno kako se zove
zabranjen je oblik kamatnog kredita u kojem ne znas do zadnje rate koliko ces novca vratit. ako dignes 200k a vratit ces po dogovoru 220k i to tako ostane sve do kraja to nije zabranjeno, bez obzira kako se zove
- Bloo
- Globalna šefica
#9986 Re: Ateizam vs. Religija
mozda ovdje brkaju kamatu i zateznu kamatu....
- Boemica
#9987 Re: Ateizam vs. Religija
Pa dobro, kažu da je u islamu zabranjeno obračunavati kamate.tuzlak1212 wrote:Ja nisam nikad nigdje procitao da je zabranjeno u islamu dogovorit zaduzenje na 200k a vratit 220k...Boemica wrote:Izgleda da ljudi ne znaju šta znači kamata.
zabranjen je oblik kamatnog kredita u kojem ne znas do zadnje rate koliko ces novca vratit. ako dignes 200k a vratit ces po dogovoru 220k i to tako ostane sve do kraja to nije zabranjeno, bez obzira kako se zove
A i tih 20k koje ti vratiš su kamate. Isto kao i kad digneš kredit sa fiksnom kamatnom stopom u banci, pa znaš odmah prvog dana koliko kredita ćeš vratiti, i to je kamata.
Rekoh da mi se čini po pisanju da u suštini ne znaš šta je kamata i na koji način funkcioniše kreditno zaduživanje kod banaka.
Možda bi bilo bolje reći da je zabranjeno lihvarenje i zelenašenje
- Bloo
- Globalna šefica
#9988 Re: Ateizam vs. Religija
Hoćemo sad o jevrejima ili gašiju?Boemica wrote:
- Boemica
#9989 Re: Ateizam vs. Religija
Nemoj mi gašija, kad ćemo na palačinke bonaBloo wrote:Hoćemo sad o jevrejima ili gašiju?Boemica wrote:
- tuzlak1212
#9990 Re: Ateizam vs. Religija
Da, naravno da ne znam bankarske terminologije, znam sa prakticnog pogleda situaciju.Boemica wrote:Pa dobro, kažu da je u islamu zabranjeno obračunavati kamate.tuzlak1212 wrote:Ja nisam nikad nigdje procitao da je zabranjeno u islamu dogovorit zaduzenje na 200k a vratit 220k...Boemica wrote:Izgleda da ljudi ne znaju šta znači kamata.
A i tih 20k koje ti vratiš su kamate. Isto kao i kad digneš kredit sa fiksnom kamatnom stopom u banci, pa znaš odmah prvog dana koliko kredita ćeš vratiti, i to je kamata.
Rekoh da mi se čini po pisanju da u suštini ne znaš šta je kamata i na koji način funkcioniše kreditno zaduživanje kod banaka.
I to tvoje moze ako je stvarno tako, ta fiksna kamatna stopa, ako se 100% vraca kako je dogovoreno prije zaduzivanja. Jer zasto bi neko onda posudjivo pare uopste. Ali ako dug raste onda je to problem.
Varijabilna kamata je uvijek zabranjena, ako onaj sto je posudio pare sam od sebe halali dio duga to je do njeg. To nema veze s kamatamaBloo wrote: A ako je varijabilna kamatna, te se desi da kamata bude manja, Euribor and all that jazz, ali glavnica naravno ostaje ista, sta je to onda?
Neko uzme 200k a onda mu duguje 220K, dug je 220K i ni manje ni vise, ovaj ako nesto oprosti duga on oprasta u odnosu na 220 K koliki je dug
- Bloo
- Globalna šefica
#9991 Re: Ateizam vs. Religija
Na proljeceBoemica wrote:
Nemoj mi gašija, kad ćemo na palačinke bona
- King Theoden
#9992 Re: Ateizam vs. Religija
Kažem, nije tačno.
Ovim muslimanima savjetujem da ne tovare grijehe govoreći o nečemu što ne poznaju.
@boemica, tih 20k je čista kamata.
Jer da nije, onda bismo priznali da je muha ali gaši prvi islamski bankar u bih.
Čovjek nije uzimao bona kamate. Nikada!!!
On posudi 5000 i traži da mu vratiš 5000. Uz to ti jednostavno proda stari bojler za 2000 maraka.
Po vašem, i ovo je čisto ko suza.

Haj, more.
Lutkice, kako ne shvataš. To je banka, ali ne poput klasičnih.
Dakle, ima širok spektar usluga, ali lovu ne zarađuje posuđujući novac, nego trgovinom.
Dakle, posuđuje novac za 0% kamate. Prodaje stanove za 0% kamate a zaradu crpi u razlici između kupovne i prodajne cijene.
Moj amidza je napravio zgradu. Kada je rasprodao stanove, od neto zarade je napravio drugu zgradu.
To je halal trgovina. Na taj način bi i islamska banka tražila dobit.
Ovim muslimanima savjetujem da ne tovare grijehe govoreći o nečemu što ne poznaju.
@boemica, tih 20k je čista kamata.
Jer da nije, onda bismo priznali da je muha ali gaši prvi islamski bankar u bih.
Čovjek nije uzimao bona kamate. Nikada!!!
On posudi 5000 i traži da mu vratiš 5000. Uz to ti jednostavno proda stari bojler za 2000 maraka.
Po vašem, i ovo je čisto ko suza.
Jao što si tepamoBoemica wrote:šećeru, to nije bankarstvo
Haj, more.
Lutkice, kako ne shvataš. To je banka, ali ne poput klasičnih.
Dakle, ima širok spektar usluga, ali lovu ne zarađuje posuđujući novac, nego trgovinom.
Dakle, posuđuje novac za 0% kamate. Prodaje stanove za 0% kamate a zaradu crpi u razlici između kupovne i prodajne cijene.
Moj amidza je napravio zgradu. Kada je rasprodao stanove, od neto zarade je napravio drugu zgradu.
- Boemica
#9993 Re: Ateizam vs. Religija
Pa pare se i posuđuju da se zaradi. Jedino će ti neko blizak posudit pare, da mu vratiš istu cifru.tuzlak1212 wrote: Da, naravno da ne znam bankarske terminologije, znam sa prakticnog pogleda situaciju.
I to tvoje moze ako je stvarno tako, ta fiksna kamatna stopa, ako se 100% vraca kako je dogovoreno prije zaduzivanja. Jer zasto bi neko onda posudjivo pare uopste. Ali ako dug raste onda je to problem.
I da, naravno da ima masa kredita u kojima 100% vraćaš onako kako je dogovoreno prije zaduživanja. Trenutno vraćam baš jedan takav kredit. Dobiješ plan otplate duga, i sve ti fino piše, kako se obračunala kamata, ostali troškovi ako ih ima (a pretežno te troškove platiš na početku, kao što su cca 2KM mjesečno za vođenje računa, po 5KM za bjanko mjenice, i neki još trošak za obradu kredita), glavnica (zaduženi iznos) + kamata se nakon pretežno anticipativnog obračuna podjele na period zaduživanja i isplaćuješ ih mjesečno.
- Boemica
#9994 Re: Ateizam vs. Religija
Šećeru, to i dalje nije bankarstvo.Dino34 wrote: Lutkice, kako ne shvataš. To je banka, ali ne poput klasičnih.
To je obična firma koja se bavi preprodajom. To što u tvojoj priči ima pristupačan način prodaje na rate (bez dodatnih kamata) je ne čini bankom
- tuzlak1212
#9995 Re: Ateizam vs. Religija
Boemica wrote:Pa pare se i posuđuju da se zaradi. Jedino će ti neko blizak posudit pare, da mu vratiš istu cifru.tuzlak1212 wrote: Da, naravno da ne znam bankarske terminologije, znam sa prakticnog pogleda situaciju.
I da, naravno da ima masa kredita u kojima 100% vraćaš onako kako je dogovoreno prije zaduživanja. Trenutno vraćam baš jedan takav kredit. Dobiješ plan otplate duga, i sve ti fino piše, kako se obračunala kamata, ostali troškovi ako ih ima (a pretežno te troškove platiš na početku, kao što su cca 2KM mjesečno za vođenje računa, po 5KM za bjanko mjenice, i neki još trošak za obradu kredita), glavnica (zaduženi iznos) + kamata se nakon pretežno anticipativnog obračuna podjele na period zaduživanja i isplaćuješ ih mjesečno.
Ovdje je frka nastala sto ljudi hoce da diskutuju dal je neka radnja u serijatu dozvoljena a ne gledaju kako serijat tu radnju zove uopste
Gore smrle rece sa aspekta serijata ovakvo kreditiranje je obicna trgovina novcem a ne kamatno kreditiranje. Medjutim kod nas se to zove fiksna kamatna stopa
Uglavnom nije bitna terminologija nego praksa
- Boemica
#9996 Re: Ateizam vs. Religija
Kao što reče blo, možda neko misli i na zatezne kamate. Ali ne vidim u čemu bi bio problem i u zateznim kamata, kad kasniš sa otplatom kredita, obračunaju ti zatezne kamate kao "kaznu". U suprotnom niko ga nikad ne bi vratiotuzlak1212 wrote:![]()
Ovdje je frka nastala sto ljudi hoce da diskutuju dal je neka radnja u serijatu dozvoljena a ne gledaju kako serijat tu radnju zove uopste
Gore smrle rece sa aspekta serijata ovakvo kreditiranje je obicna trgovina novcem a ne kamatno kreditiranje. Medjutim kod nas se to zove fiksna kamatna stopa
Uglavnom nije bitna terminologija nego praksa
Bitna je terminologija, gdje nije, al' ne bih da ulazim u tu raspravu jer ćemo krenuti u sasvim drugom pravcu
Ne zove se to kod "nas", to se tako zove u ekonomiji, a to što islam nije precizirao šta je konkretno zabranjeno nego samo rek'o "kamata", je neka druga stvar.
- King Theoden
#9997 Re: Ateizam vs. Religija
Jao, ev topim seBoemica wrote:Šećeru
Jest banka. To što ti pod tim pojmom misliš tj vežeš ga za lihvare, def nije moj problem.
Banka je zato što posuđuje pare.
Ako znaš definiciju tog pojma, onda znaš da se ne radi isključivo o kreditnoj instituciji.
Ima tu transakcija, vođenja računa i sl.
To je banka.
E, lijepa moja, to radi i islamska. Zato je banka.
- Boemica
#9998 Re: Ateizam vs. Religija
Znam nešto malo o bankama, ipak sam ekonomski tehničar, pa ono, eto znam neke osnovne stvari.Dino34 wrote:Jao, ev topim seBoemica wrote:Šećeru
Jest banka. To što ti pod tim pojmom misliš tj vežeš ga za lihvare, def nije moj problem.
Banka je zato što posuđuje pare.
Ako znaš definiciju tog pojma, onda znaš da se ne radi isključivo o kreditnoj instituciji.
Ima tu transakcija, vođenja računa i sl.
To je banka.
E, lijepa moja, to radi i islamska. Zato je banka.
Novčane transakcije, i ostali poslovi ne donose baš prevelik profit banci. Ono na čemu banka najviše zarađuje su krediti. Zato ih i nude na svakom ćošku.
A to što bi islamska banka ulagala u gradnju, pa kasnije po tržišnim cjenama prodavala tu gradnju i ostvarivala profit, nije bankarska djelatnost, već bi se mogla gledati kao dodatna vrsta djelatnosti. Onda to opet nije banka, nego izvjesni hibrid.
Ne kažem da je ideja loša, naprotiv. Imam i ja prijatelja koji radi nešto slično, kupi devastiranu, staru zgradu, obnovi je, opremi i onda prodaje stanove po tržišnim cjenama, zaradi lijepo i svi sretni. To što radi tako nešto njega ne čini bankarom
- tuzlak1212
#9999 Re: Ateizam vs. Religija
Da to je zabranjeno u islamu.Boemica wrote: Kao što reče blo, možda neko misli i na zatezne kamate. Ali ne vidim u čemu bi bio problem i u zateznim kamata, kad kasniš sa otplatom kredita, obračunaju ti zatezne kamate kao "kaznu". U suprotnom niko ga nikad ne bi vratio
Bitna je terminologija, gdje nije, al' ne bih da ulazim u tu raspravu jer ćemo krenuti u sasvim drugom pravcu![]()
Ne zove se to kod "nas", to se tako zove u ekonomiji, a to što islam nije precizirao šta je konkretno zabranjeno nego samo rek'o "kamata", je neka druga stvar.
Kad ce neko vratit kredit, tu je sud za te stvari da kazni onog ko ne vraca dug na vrijeme i uporno kasni,s kaznom gdje ce morat vecu svotu novca vratiti.
U ekonomiji je rijec kamata sireg znacenja i ima vise vrsta
- Boemica
#10000 Re: Ateizam vs. Religija
I gdje je tu razlika?tuzlak1212 wrote:Da to je zabranjeno u islamu.Boemica wrote: Kao što reče blo, možda neko misli i na zatezne kamate. Ali ne vidim u čemu bi bio problem i u zateznim kamata, kad kasniš sa otplatom kredita, obračunaju ti zatezne kamate kao "kaznu". U suprotnom niko ga nikad ne bi vratio
Bitna je terminologija, gdje nije, al' ne bih da ulazim u tu raspravu jer ćemo krenuti u sasvim drugom pravcu![]()
Kad ce neko vratit kredit, tu je sud za te stvari da kazni onog ko ne vraca dug na vrijeme i uporno kasni,s kaznom gdje ce morat vecu svotu novca vratiti.
U ekonomiji je rijec kamata sireg znacenja i ima vise vrsta
Da l' ti obračunao sud kaznu, il' ti banka obračunala kaznu?
Jedna od "prednosti"
A i to tačno znaš kad potpisuješ ugovor o kreditu, kolika je zatezna kamata i u kojim slučajevima se ona obračunava.