Republika Turska

Post Reply
Lincoln-Burrows

#9976 Re: Republika Turska

Post by Lincoln-Burrows »

strong69 wrote:
Vjerovatno ce i taj rezim biti ugasen u nekom buducem vremenskom periodu kada opet ojacaju zagovornici sekularizma ili neko treci,
Neće se ništa dogoditi samo od sebe, pogledaj Saudijsku Arabiju, uvedeš smrtne kazne, sječenje ruku, kamenovanje i to
sprovodiš na javnim mjestima i nema nikakvog razvoja neke druge ili treće opcije.
Eto jedino zbog geostrateške važnosti Turske biti će pritiskani od velikih sila da se prilagode ovom dijelu
svijeta kojem pripadaju. Ne mogu sa sigurnošću reći u kojem će smjeru sve teći a jedno je sigurno,
Kurdi će odigrati važnu ulogu u slijedećem periodu.
Henry Chinaski

#9977 Re: Republika Turska

Post by Henry Chinaski »

strong69 wrote:
Henry Chinaski wrote:Ima li negdje da je neko ozbiljan napravio analizu scenarija koji su se mogli desiti u zavisnosti od razvoja situacije u petak naveče?
Da li bi se u Turskoj desila Sirija? Da li bi narod prihvatio novu vlast da je Erdogan zbrisao ili da je zarobljen? Šta bi to značilo za Evropu, Rusiju, Ameriku, NATO?
Doslo bi do civilnog rata. Erdoganovi glasaci su prilicno radikalni i ima ih mnogo. Samim ovim cinom pozivanja da izadju na ulice Erdogan je svima htio staviti do znanja u kakav osinjak diraju ako budu radili na njegovoj destabilizaciji. Trenutno je pokazao da ima podrsku civila i policije i tesko da ce neko smjeti vise da se igra. Makar neko vrijeme.

Jebena je situacija u Turskoj. Narodu ocito ne smeta autokratski rezim kojeg Erdogan predvodi. Vjerovatno ce i taj rezim biti ugasen u nekom buducem vremenskom periodu kada opet ojacaju zagovornici sekularizma ili neko treci, mozda Gulen pa da odu potpuno u pizdu materinu. Turska je zbog svoje pozicije kljuc za rjesenje pitanja svjetskih sila izmedu Amerike i EU na jednoj i Rusije i Kine na drugoj strani. Dokle ce se Erdogan opirati...
Super, samo sam mislio na nekog svjetskog analitičara koji detaljnije poznaje prilike i odnose Turske sa ostalima. Neko ko zna za ugovore i dogovore Turske i sa Rusijom i sa USA, Izraelom, a i pravu ulogu svih u ratu u Siriji. Neko ko tačno zna šta Turska duguje kome, a šta ima da ponudi i koji su najvjerovatniji glavni razlozi za pokušaj smjene vlasti?
Ono što je sigurno je da bi dešavanje Sirije u Turskoj dramatično destabiliziralo naš region. O novim izbjeglicama i humanitarnom aspektu da i ne govorim.
arzuhal

#9978 Re: Republika Turska

Post by arzuhal »

Kikibombona wrote:
arzuhal wrote: Boli me briga kako će Odžalan mijenjati političku filozofiji PKK-a i priču o "saradnji kurdskih autonomnih oblasti" a ne Kurdistanu, a inače i ja bih pričao tu priču, puno je prihvatljivija od priče o stvaranju jedne super-države, federalnog ili konfederalnog Kurdistana, sastavljenu od kon/federalnih jedinica iz turskog, iračkog, sirijskog i iranskog Kurdistana. Barem za početak :mrgreen:

No za moj post je i konkretna politička ideja potpuno nebitna, ja se ne postavljam kao navijač za/protiv Kurda (jer protiv nekih političkih stvari mogu biti, a protiv drugih ne, pogotovo protiv ijednog naroda nemam ništa, naprotiv), ključno je da postoji nekakvo "Kurdsko pitanje" i da se ono tiče pomenute 4 države i da te 4 države treba da sarađuju jedna s drugom u rješavanju tog pitanja. Dakle ključna stvar u mom postu je: saradnja. Iz mnogih razloga pa i tog.
Za Kurde bi bilo teze da su Turska, Irak, Sirija i Iran na istoj strani. Kurdi su iskoristili haos u Iraku da dobiju drzavu. I to je sada betonirano, gotova prica. Ankete govore da se 99% Kurda u Iraku zalaze za nezavisnost. Imaju pola miliona ljudi pod oruzjem. Gotovo. Gledam jucer dokumentarac na NG. Komadant kurdskih snaga kaze da su Sadam i ISIL potpuno isto, da je jedina razlika sto su jedni ubijali Kurde pod zastavom arapskog nacionalizma a drugi islama. Isti ljudi, iste zlocinacke metode. Odbija prihvatiti da su ISILovci gori od Sadama.

Dok se kurdsko pitanje ne rijesi mira nece biti. To je narod koji ce za 2-3 decenije brojati 50 miliona i zivjeti na kompaktnom podrucju. Izuzetno su ponosni, ratnicki raspolozeni. Neuporedivo sa nama ovdje gdje se ljudi mire sa trenutnom situacijom. Il' je rat il' je mir. Kod njih nema toga, oni su u stalnom ratu. Dok se ne rijesi kurdsko pitanje imat cemo rat i sukobe. Ti sukobi ce biti zesci nego ikada jer Kurdi sada imaju brojnost, novac i oruzje. Ovo sto sada rade Turci je krvavo prolongiranje neminovnog. Jedino da ih sve protjeraju ili pobiju bi moglo rijesiti proble. Vece su sanse da Bosnjaci i Srbi zive sretno i zadovoljno u jednoj drzavi nego Kurdi i Turci. Neuporedivo veca mrznja i neuporedivo naglaseniji borbeni duh.
Znam ja šta ti pričaš, ali da bi se riješilo kurdsko pitanje pitaju se i države u kojima Kurdi žive, a to što su Kurdi u Iraku u povoljnijoj situaciju kada je u pitanju neka administrativna uprava, neka autonomija ili sutra nezvisnost, to ne znači da je to i odlična situacija za sve ostale Kurde, one u Siriji, Turskoj i Iranu, pa čak ni za one iračke ukoliko proglase nezavisnost. Ni sami Kurdi nisu ujedinjeni oko toga šta baš hoće i kako će sve izvest.

I ništa nije beton, ništa nije gotovo, ni za koga. No, ja opet velim, ja nisam nečiji navijač, razumijem situaciju na terenu, navijam samo da običan narod, ma ko oni bili, ne nadrlja i ne plati. Dakle i to kurdsko pitanje trebaju da rješavaju i Kurdi, i Turci, i Sirijci, Iračani, Iranci, itd. dakle oni dolje i oni zajedno, to bih ja volio vidjeti i navijam za to, a ocjene koliko je to moguće ili ne me ne zanimaju jer će biti šta će biti, vidjet ćemo...Ako će, recimo, irački Kurdi proglasiti nezavisnost koja će dovesti, s jedne strane, do neke podjele među Kurdima kao narodom, a s druge strane do toga da skoče i Turska i Iran, uz Siriju, da umalte Kurde, onda pišaj nezavisnost...Dakle volio bih pameti i dogovora a ne ili-ili varijante, to je najlakše...
Last edited by arzuhal on 18/07/2016 14:58, edited 1 time in total.
kamen spoticanja

#9979 Re: Republika Turska

Post by kamen spoticanja »

Tomahawk11 wrote:Samo 3 milje se upecalo na uzbunu? :roll:
Vojni udar 80.te izvela je jedna tenkovska jedinica iz kasarne Sindzan u Ankari bez ispaljenog metka...
ono u petak je za dosadasnje udare bila krkachina sirih razmjera...samo su se okolnosti s druge strane promjenile
glavnokomandujuci turske armije je 10 sati prije izlaska zandarmerije i blokade mostova ,sto opet oznacava zvanican pocetak puca,kidnapovan i prisiljavan da potpise proglas o "vojnom preuzimanju vlasti"
Komandant kasarne u Istanbulu u.kojoj su smjesteni turski komandosi ubio je brigadnog generala koji je dosao da preuzme kasarnu oko 18h...a taj general je trebao voditi brze udare komandosima na terenu
i sve to se desavalo dok su cnn-ovi prenosili da erdogan ceka azil u njemackoj ili je vec u teheranu...
forum je zato cool stvar...procitas sve postove od prve informacije da je na sceni puc pa ces da vidis jasnu matricu i slijed dogadaja
pa.prva izjava johna kerry-ija je bila da US administtacija nema nikakve informacije o pucu i da poziva,pazi sad, obe strane na razum i mir...tek se nekad oko jedan sat navecer pocela davati.podrska demokratski izabranoj vlasti
80. Godine kad je americki.predsjednik Nixom menscini nazvao generala Kenana Evrena koji je izveo puc da ga pita sta se desilo ovaj mu je odgovorio :ne brini se pobjedili su dobri momci"
strong69

#9980 Re: Republika Turska

Post by strong69 »

Lincoln-Burrows wrote:
strong69 wrote:
Vjerovatno ce i taj rezim biti ugasen u nekom buducem vremenskom periodu kada opet ojacaju zagovornici sekularizma ili neko treci,
Neće se ništa dogoditi samo od sebe, pogledaj Saudijsku Arabiju, uvedeš smrtne kazne, sječenje ruku, kamenovanje i to
sprovodiš na javnim mjestima i nema nikakvog razvoja neke druge ili treće opcije.
Eto jedino zbog geostrateške važnosti Turske biti će pritiskani od velikih sila da se prilagode ovom dijelu
svijeta kojem pripadaju. Ne mogu sa sigurnošću reći u kojem će smjeru sve teći a jedno je sigurno,
Kurdi će odigrati važnu ulogu u slijedećem periodu.
Ne vjerujem da ce sekularni dio Turske mirno ovo gledati. Ne moze im ovo proci dugorocno. Ipak je to zemlja od skoro 80 miliona stanovnika sa ogromnim procentom mladog stanovnista. Odrasce i ta djeca, skolovace se i raditi na svrgavanju ove vlasti koja iako je izabrana demokratski malo veze ima sa demokratijom nego je iskoristena zbog dugogodisnjeg bijesa zagovornika islamske drzave Turske koji su bili u nemilosti sekularnog rezima. I sam Erdogan bio je osudjen na zatvor zbog tih islamskih nacela.

@Chinaski,

Ovo sam ja pokusao parafrazirati strucnjaka za geopoliticke relacije kojeg sam gledao na BBC-u i to mi se ucinilo najblizim i najrealnijim objasnjenjem. Izvini sto nisam naveo izvor.
seln

#9981 Re: Republika Turska

Post by seln »

Tomahawk11 wrote:
seln wrote: Kao sto rekoh , tebi vase misljenje, meni moje. Znaci da je i moje pravo da me zivo zaboli za tvojim misljenjem.
Posteno?
Ne mozes reci tebi vase misljenje :-) Nema nikakvog smisla. Ili reci tebi tvoje ili Vama Vase.

Naravno da je tvoje pravo da te zivo zaboli za mojim misljenjem. To ti ne mogu osporiti.
Isto kao sto ne mozes ni ti meni osporiti kritiku tvog misljenja.
Kad bude tema selnov monolog - e onda necu ni rijec napisati, ma sta bilo napisano.
Ovako ne mogu da ostanem pasivan po pitanju komentara koji zrtve agresorskog djelovanja u mojoj drzavi izjednacava sa pokusajem drzavnog udara u Turskoj. Vrijedjas i jos bi da ti se ne replicira. Ne moze. Kad se izvines za pisanje nebuloza koje vrijedjaju, onda ce moci.
Tema je otvorena, svako moze da pise sta hoce.
Moje postovi nisu nebuloze, vec ih ti ne kontas. Tu ti ne mogu pomoci.
Ni tebi ni ostalima plivacima u patetici.
A na izvinjenje mozes cekati dok se dzehennem zaledi. Na tvom mjestu, ja bih se naljutio i ne bih mi se vise obracao.
undefined007

#9982 Re: Republika Turska

Post by undefined007 »

Šta to 95% islamske države nemaju pravu da budu muslimansko šerijatske ako to žele? Moraju da budu demokratske?
Tomahawk11
Globalni moderator

#9983 Re: Republika Turska

Post by Tomahawk11 »

kamen spoticanja wrote:
Vojni udar 80.te izvela je jedna tenkovska jedinica iz kasarne Sindzan u Ankari bez ispaljenog metka...
ono u petak je za dosadasnje udare bila krkachina sirih razmjera...samo su se okolnosti s druge strane promjenile
glavnokomandujuci turske armije je 10 sati prije izlaska zandarmerije i blokade mostova ,sto opet oznacava zvanican pocetak puca,kidnapovan i prisiljavan da potpise proglas o "vojnom preuzimanju vlasti"
Komandant kasarne u Istanbulu u.kojoj su smjesteni turski komandosi ubio je brigadnog generala koji je dosao da preuzme kasarnu oko 18h...a taj general je trebao voditi brze udare komandosima na terenu
i sve to se desavalo dok su cnn-ovi prenosili da erdogan ceka azil u njemackoj ili je vec u teheranu...
forum je zato cool stvar...procitas sve postove od prve informacije da je na sceni puc pa ces da vidis jasnu matricu i slijed dogadaja
pa.prva izjava johna kerry-ija je bila da US administtacija nema nikakve informacije o pucu i da poziva,pazi sad, obe strane na razum i mir...tek se nekad oko jedan sat navecer pocela davati.podrska demokratski izabranoj vlasti
80. Godine kad je americki.predsjednik Nixom menscini nazvao generala Kenana Evrena koji je izveo puc da ga pita sta se desilo ovaj mu je odgovorio :ne brini se pobjedili su dobri momci"
Pfff...znaci, igralo se po tankoj zici.
A dobro, danas je svijet globalno selo u pravom smislu te rijeci.
I svako ko je zelio, mogao se praviti da ne vidi sta se desava dok se stvari ne iskristalisu.
sunceKOtepsija

#9984 Re: Republika Turska

Post by sunceKOtepsija »

obezbjedenje parlamenta:provokator, predstavlajuci se lazno kao olicijski sluzbenik, izazvao paniku dajuci lazne informacije parlamentarcima i dr sluzbenicima. Nema opasnosti od napada niti potrebe za evakuacijom
snimka male panike nakon lazne dojave, sve je ok
https://twitter.com/ziyapir/status/755022730102177792
Tomahawk11
Globalni moderator

#9985 Re: Republika Turska

Post by Tomahawk11 »

seln wrote:
Tomahawk11 wrote:
seln wrote: Kao sto rekoh , tebi vase misljenje, meni moje. Znaci da je i moje pravo da me zivo zaboli za tvojim misljenjem.
Posteno?
Ne mozes reci tebi vase misljenje :-) Nema nikakvog smisla. Ili reci tebi tvoje ili Vama Vase.

Naravno da je tvoje pravo da te zivo zaboli za mojim misljenjem. To ti ne mogu osporiti.
Isto kao sto ne mozes ni ti meni osporiti kritiku tvog misljenja.
Kad bude tema selnov monolog - e onda necu ni rijec napisati, ma sta bilo napisano.
Ovako ne mogu da ostanem pasivan po pitanju komentara koji zrtve agresorskog djelovanja u mojoj drzavi izjednacava sa pokusajem drzavnog udara u Turskoj. Vrijedjas i jos bi da ti se ne replicira. Ne moze. Kad se izvines za pisanje nebuloza koje vrijedjaju, onda ce moci.
Tema je otvorena, svako moze da pise sta hoce.
Moje postovi nisu nebuloze, vec ih ti ne kontas. Tu ti ne mogu pomoci.
Ni tebi ni ostalima plivacima u patetici.
A na izvinjenje mozes cekati dok se dzehennem zaledi. Na tvom mjestu, ja bih se naljutio i ne bih mi se vise obracao.
E svaka cast, provalio si me. Plivac u patetici :lol: :lol: :mrgreen:
Treba malo vise da bi se ja na nekoga, pa i na tebe naljutio.
Bicu ja opet tu kad ovako nesto tupavo napises da prokomentarisem 8-)

Nisi skotao....ne trebas se meni izvinuti.
No, ne cudi me. Ionako si zaglibio vec sa samom tezom, tako da - sretno :-D
strong69

#9986 Re: Republika Turska

Post by strong69 »

undefined007 wrote:Šta to 95% islamske države nemaju pravu da budu muslimansko šerijatske ako to žele? Moraju da budu demokratske?
Pa ako si boravio u Turskoj vidio si da polovina stanovnista minimalno nema tu teznju da budu u serijatu.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#9987 Re: Republika Turska

Post by _BataZiv_0809 »

Nego jedno pitanjce za Erdoganove simpatizere:

Je li Tito ispravno postupio prema staljinistima poslije Rezolucije informbiora?
sunceKOtepsija

#9988 Re: Republika Turska

Post by sunceKOtepsija »

pomocnik nacelnika opstine Sisli upucan, tesko ranjen, prebacen u bolnicu, napadac uhapsen, mozda nema veze ni sa cim, mozda se zamjerio nekom, opstina je to... al eto
Tomahawk11
Globalni moderator

#9989 Re: Republika Turska

Post by Tomahawk11 »

_BataZiv_0809 wrote:Nego jedno pitanjce za Erdoganove simpatizere:

Je li Tito ispravno postupio prema staljinistima poslije Rezolucije informbiora?
Bato, pa nije cas historije :D

Nema te ko lanjskog snijega, ne pamtim gdje sam vidio tvoj komentar na nekoj temi :oops:
seln

#9990 Re: Republika Turska

Post by seln »

strong69 wrote:
undefined007 wrote:Šta to 95% islamske države nemaju pravu da budu muslimansko šerijatske ako to žele? Moraju da budu demokratske?
Pa ako si boravio u Turskoj vidio si da polovina stanovnista minimalno nema tu teznju da budu u serijatu.
Nije ni potrebno. Dovoljno je da tu teznju ima covjek koji kontrolise vladu, parlament, odskora medije, a od prekjuce vojsku i sudstvo.
Kao sto neko upita, mora li Turska biti demokratska? Ne mora.
Ali onda nek prestanu forumaska kenjanja o "odbrani demokratije".
baxul

#9991 Re: Republika Turska

Post by baxul »

strong69 wrote:
te ga stoga turska i nije drzava sa serijatskim zakonom
sunceKOtepsija

#9992 Re: Republika Turska

Post by sunceKOtepsija »

:D
Bodkin

#9993 Re: Republika Turska

Post by Bodkin »

1946--1987 wrote:Satelit objasnio :thumbup:
Pa pola nas pokusava da objasni ali dzaba
strong69

#9994 Re: Republika Turska

Post by strong69 »

seln wrote:
strong69 wrote:
Nije ni potrebno. Dovoljno je da tu teznju ima covjek koji kontrolise vladu, parlament, odskora medije, a od prekjuce vojsku i sudstvo.
Kao sto neko upita, mora li Turska biti demokratska? Ne mora.
Ali onda nek prestanu forumaska kenjanja o "odbrani demokratije".
Erdogan demokratiju koristi za uspostavljanje diktature. Kad to uradi (a na dobrom je putu) onda ce biti jednog dana krvi do koljena. Makar ja mislim da u Turskoj ima snage da se odupre tome...
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#9995 Re: Republika Turska

Post by _BataZiv_0809 »

Tomahawk11 wrote:

Nema te ko lanjskog snijega, ne pamtim gdje sam vidio tvoj komentar na nekoj temi :oops:
Na godisnjem sam :lol:

Nista, zanima me samo objektivnost u arsinima. Pamtim neke od nickova koji sad pisu panegirike Erdoganu, kako su o Titovim metodama pisali da su zlocinacke :D
Tomahawk11
Globalni moderator

#9996 Re: Republika Turska

Post by Tomahawk11 »

_BataZiv_0809 wrote:
Tomahawk11 wrote:

Na godisnjem sam :lol:

Nista, zanima me samo objektivnost u arsinima. Pamtim neke od nickova koji sad pisu panegirike Erdoganu, kako su o Titovim metodama pisali da su zlocinacke :D
:thumbup:

Joj, odgovorio bih ti, ali nisam ti ja bas kompetentan :D
Uglavnom, sve zavisi na kojoj si strani 8-) tako i odgovor na tvoje pitanje.
Zgoljo

#9997 Re: Republika Turska

Post by Zgoljo »

sunceKOtepsija wrote:pomocnik nacelnika opstine Sisli upucan, tesko ranjen, prebacen u bolnicu, napadac uhapsen, mozda nema veze ni sa cim, mozda se zamjerio nekom, opstina je to... al eto
Druze,odmori malo,ozbiljno sam zabrinut da ne pregoris.Pusti,jebes Erdija,zdravlje je zdravlje. :mrgreen:
k3ngur

#9998 Re: Republika Turska

Post by k3ngur »

kamen spoticanja wrote:
Gdje si ovo procitao za komandose i brigadnog generala, zanima me?
Zgoljo

#9999 Re: Republika Turska

Post by Zgoljo »

Pitanje ti nije na mjestu,odnosno nije uporedivo.
Tito je bio diktator a Jugoslavija diktatura,zna se kako se u diktaturama zavrsava sa veleizdajnicima.
Turska je parlamentarna demokratija,pučisti ce biti izvedeni pred sud i odgovarati.Cak i ako u medjuvremenu parlament vrati smrtnu kaznu sve je to legalno i legitimno.
sunceKOtepsija

#10000 Re: Republika Turska

Post by sunceKOtepsija »

Zgoljo wrote:
sunceKOtepsija wrote:pomocnik nacelnika opstine Sisli upucan, tesko ranjen, prebacen u bolnicu, napadac uhapsen, mozda nema veze ni sa cim, mozda se zamjerio nekom, opstina je to... al eto
Druze,odmori malo,ozbiljno sam zabrinut da ne pregoris.Pusti,jebes Erdija,zdravlje je zdravlje. :mrgreen:
za Erdu :lol:
Image
Post Reply