Kikibombona wrote:arzuhal wrote:
Boli me briga kako će Odžalan mijenjati političku filozofiji PKK-a i priču o "saradnji kurdskih autonomnih oblasti" a ne Kurdistanu, a inače i ja bih pričao tu priču, puno je prihvatljivija od priče o stvaranju jedne super-države, federalnog ili konfederalnog Kurdistana, sastavljenu od kon/federalnih jedinica iz turskog, iračkog, sirijskog i iranskog Kurdistana. Barem za početak
No za moj post je i konkretna politička ideja potpuno nebitna, ja se ne postavljam kao navijač za/protiv Kurda (jer protiv nekih političkih stvari mogu biti, a protiv drugih ne, pogotovo protiv ijednog naroda nemam ništa, naprotiv), ključno je da postoji nekakvo "Kurdsko pitanje" i da se ono tiče pomenute 4 države i da te 4 države treba da sarađuju jedna s drugom u rješavanju tog pitanja. Dakle ključna stvar u mom postu je: saradnja. Iz mnogih razloga pa i tog.
Za Kurde bi bilo teze da su Turska, Irak, Sirija i Iran na istoj strani. Kurdi su iskoristili haos u Iraku da dobiju drzavu. I to je sada betonirano, gotova prica. Ankete govore da se 99% Kurda u Iraku zalaze za nezavisnost. Imaju pola miliona ljudi pod oruzjem. Gotovo. Gledam jucer dokumentarac na NG. Komadant kurdskih snaga kaze da su Sadam i ISIL potpuno isto, da je jedina razlika sto su jedni ubijali Kurde pod zastavom arapskog nacionalizma a drugi islama. Isti ljudi, iste zlocinacke metode. Odbija prihvatiti da su ISILovci gori od Sadama.
Dok se kurdsko pitanje ne rijesi mira nece biti. To je narod koji ce za 2-3 decenije brojati 50 miliona i zivjeti na kompaktnom podrucju. Izuzetno su ponosni, ratnicki raspolozeni. Neuporedivo sa nama ovdje gdje se ljudi mire sa trenutnom situacijom. Il' je rat il' je mir. Kod njih nema toga, oni su u stalnom ratu. Dok se ne rijesi kurdsko pitanje imat cemo rat i sukobe. Ti sukobi ce biti zesci nego ikada jer Kurdi sada imaju brojnost, novac i oruzje. Ovo sto sada rade Turci je krvavo prolongiranje neminovnog. Jedino da ih sve protjeraju ili pobiju bi moglo rijesiti proble. Vece su sanse da Bosnjaci i Srbi zive sretno i zadovoljno u jednoj drzavi nego Kurdi i Turci. Neuporedivo veca mrznja i neuporedivo naglaseniji borbeni duh.
Znam ja šta ti pričaš, ali da bi se riješilo kurdsko pitanje pitaju se i države u kojima Kurdi žive, a to što su Kurdi u Iraku u povoljnijoj situaciju kada je u pitanju neka administrativna uprava, neka autonomija ili sutra nezvisnost, to ne znači da je to i odlična situacija za sve ostale Kurde, one u Siriji, Turskoj i Iranu, pa čak ni za one iračke ukoliko proglase nezavisnost. Ni sami Kurdi nisu ujedinjeni oko toga šta baš hoće i kako će sve izvest.
I ništa nije beton, ništa nije gotovo, ni za koga. No, ja opet velim, ja nisam nečiji navijač, razumijem situaciju na terenu, navijam samo da običan narod, ma ko oni bili, ne nadrlja i ne plati. Dakle i to kurdsko pitanje trebaju da rješavaju i Kurdi, i Turci, i Sirijci, Iračani, Iranci, itd. dakle oni dolje i oni zajedno, to bih ja volio vidjeti i navijam za to, a ocjene koliko je to moguće ili ne me ne zanimaju jer će biti šta će biti, vidjet ćemo...Ako će, recimo, irački Kurdi proglasiti nezavisnost koja će dovesti, s jedne strane, do neke podjele među Kurdima kao narodom, a s druge strane do toga da skoče i Turska i Iran, uz Siriju, da umalte Kurde, onda pišaj nezavisnost...Dakle volio bih pameti i dogovora a ne ili-ili varijante, to je najlakše...