Jooooooj nabio si mi sad stres na 9000!!!Qler wrote:plus otkidam prste kad neko prstima dira ekran... nije touchscreen, ne diraj....
Još kad ne konta koliko je blizu, pa udari ekran prstom
Moderator: Benq
Jooooooj nabio si mi sad stres na 9000!!!Qler wrote:plus otkidam prste kad neko prstima dira ekran... nije touchscreen, ne diraj....
cime stignem jer je aoc jeftini monitor od 200KMRamsey8 wrote:Kad ste vec kod monitora cime brisete ekran?
A sta se namece kao logican izbor za sljedece: Prosjecni korisnik (Internet, Office), Photoshop, obrada fotografija, ponekad video editing?aditon wrote:VA (Vertical Alignment), ima najbolji prikaz boja/kontrast i ugao gledanja i to mu je osnovna prednost u odnosu na druge panele...TN je najbrži panel, da se tako izrazim i omiljeni je kod gamera, naročito kompetitivnih. Obzirom na igre koje ti igraš, kao i na to za šta sve češ korisiti monitor, onda VA panel ti se nameče kao logičan izbor.
Entropio wrote:A sta se namece kao logican izbor za sljedece: Prosjecni korisnik (Internet, Office), Photoshop, obrada fotografija, ponekad video editing?aditon wrote:VA (Vertical Alignment), ima najbolji prikaz boja/kontrast i ugao gledanja i to mu je osnovna prednost u odnosu na druge panele...TN je najbrži panel, da se tako izrazim i omiljeni je kod gamera, naročito kompetitivnih. Obzirom na igre koje ti igraš, kao i na to za šta sve češ korisiti monitor, onda VA panel ti se nameče kao logičan izbor.
Ovaj ti je odlican izbor ako nisam fulio cjenovni rangEntropio wrote:A sta se namece kao logican izbor za sljedece: Prosjecni korisnik (Internet, Office), Photoshop, obrada fotografija, ponekad video editing?aditon wrote:VA (Vertical Alignment), ima najbolji prikaz boja/kontrast i ugao gledanja i to mu je osnovna prednost u odnosu na druge panele...TN je najbrži panel, da se tako izrazim i omiljeni je kod gamera, naročito kompetitivnih. Obzirom na igre koje ti igraš, kao i na to za šta sve češ korisiti monitor, onda VA panel ti se nameče kao logičan izbor.
E bas ti hvala za preporuke. Ja sam trazio sam ali nisam na ove naisao. Kakva je marka ViewSonic? Ja sam Dell fan, ali za istu cijenu dobijem ViewSonic 32“, a Dell 24“.M416 wrote:Ovaj ti je odlican izbor ako nisam fulio cjenovni rangEntropio wrote:A sta se namece kao logican izbor za sljedece: Prosjecni korisnik (Internet, Office), Photoshop, obrada fotografija, ponekad video editing?aditon wrote:VA (Vertical Alignment), ima najbolji prikaz boja/kontrast i ugao gledanja i to mu je osnovna prednost u odnosu na druge panele...TN je najbrži panel, da se tako izrazim i omiljeni je kod gamera, naročito kompetitivnih. Obzirom na igre koje ti igraš, kao i na to za šta sve češ korisiti monitor, onda VA panel ti se nameče kao logičan izbor.ili dell ultrasharp
http://www.winwin.ba/pc-periferije-moni ... 31994.html
https://www.viewsonic.com/eu/products/l ... 2K-mhd.php
Valja li ovaj: https://www.asus.com/de/Monitors/VS278H/ ?M416 wrote:Ne znam vjeruj za to sto ti trazis 1080p se ubio za izbjegavati sto znaci tebi bi najbolje legao neki 2k ili 4k za vidio obradu i photo obradu.A za takve su cijene znas i sam kakve pa se taj viewsonic nametnuo kao neki best buy,a dell ultrasharp i professional imas u tom cjenovnom rangu oko 500-550km ali su 1080p.
Nije to monitor za ono sto si naveo da ti treba.Ti ipak trebas neki ozbiljniji od tog pa pazi dobro sta ces uzeti da se ne pokajes.Ako bas hoces 1080p 27' onda zaganjaj ovako nesto :Entropio wrote:Valja li ovaj: https://www.asus.com/de/Monitors/VS278H/ ?M416 wrote:Ne znam vjeruj za to sto ti trazis 1080p se ubio za izbjegavati sto znaci tebi bi najbolje legao neki 2k ili 4k za vidio obradu i photo obradu.A za takve su cijene znas i sam kakve pa se taj viewsonic nametnuo kao neki best buy,a dell ultrasharp i professional imas u tom cjenovnom rangu oko 500-550km ali su 1080p.
Nije skup.
Sto se tice hladzenja zavisi koliko si sretan tj. koliki si peh npr. ja sam na msi gtx 770 gaming modelu nakon 3 i pol mjeseca fasovao coil whine i jos neki poznanici i na asus strix hladnjacima.Uglavnom pri kupovini gledaj da karta ima sto vise garancije,a pozeljno bi bilo da ima fiskalni racun jer ove tariguz garancije od pojedinaca na piku su fakticki kao i da nemas sto sam licno iskusio nazalost par puta.Garantni list komad papira isprintan i ispisan hemijskom olovkom sto znaci garancija na obraz ( moze biti ostvariva,a i isto tako i ne mora biti ) sve zavisi od prodavaca i karaktera.Averus wrote:Kakvo je ZOTAC hlađenje na grafama?
Koristim ASUS, a vjerujem još samo MSI-ju![]()
Kakvi su ovi ostali ponuđači, tj kakva su vam iskustva?
Ako je garancija pouzdana bilo nasa lokalna ili od nekog dugogodisnjeg pik prodavaca uzimaj slobodno,ako je to ovaj model AMP Edition sto sam nasao na piku :Averus wrote:Kod mene Strix 1060, ali gledam jednu polovnu 1070 zotac sa godinom garancije...
Na ovog sam i mislioM416 wrote:Ako je garancija pouzdana bilo nasa lokalna ili od nekog dugogodisnjeg pik prodavaca uzimaj slobodno,ako je to ovaj model AMP Edition sto sam nasao na piku :Averus wrote:Kod mene Strix 1060, ali gledam jednu polovnu 1070 zotac sa godinom garancije...
https://www.olx.ba/artikal/32249580/nvi ... gb-gddr-5/
VA panel nema dobar ugao gledanja i to mu je i glavna mana.Entropio wrote:A sta se namece kao logican izbor za sljedece: Prosjecni korisnik (Internet, Office), Photoshop, obrada fotografija, ponekad video editing?aditon wrote:VA (Vertical Alignment), ima najbolji prikaz boja/kontrast i ugao gledanja i to mu je osnovna prednost u odnosu na druge panele...TN je najbrži panel, da se tako izrazim i omiljeni je kod gamera, naročito kompetitivnih. Obzirom na igre koje ti igraš, kao i na to za šta sve češ korisiti monitor, onda VA panel ti se nameče kao logičan izbor.
Ne znam koliko si primjetio u kojem cjenovnom rangu se covjek pozicionira i jos uz to naveo da je prosjecan korisnik znaci nije u pitanju profesionalna video i foto obrada.A ja koliko sam primjetio to je nekih 450-550km tako da se logicno u tom cjenovnom rangu itekako namece taj monitor viewsinic,a te Dell sto si naveo naravno da su opasno iznad kvalitetom kao i cijenom duplom i troduplom pa mislim da nece biti zainteresovan za monitore od 1300-2000km i vise.Ovaj bi po meni bio najbolji izbor u cjenovnom rangu :lonely_wolf wrote:VA panel nema dobar ugao gledanja i to mu je i glavna mana.Entropio wrote:A sta se namece kao logican izbor za sljedece: Prosjecni korisnik (Internet, Office), Photoshop, obrada fotografija, ponekad video editing?aditon wrote:VA (Vertical Alignment), ima najbolji prikaz boja/kontrast i ugao gledanja i to mu je osnovna prednost u odnosu na druge panele...TN je najbrži panel, da se tako izrazim i omiljeni je kod gamera, naročito kompetitivnih. Obzirom na igre koje ti igraš, kao i na to za šta sve češ korisiti monitor, onda VA panel ti se nameče kao logičan izbor.
Za ovo drugo boldirano kao logičan izbor se nameću monitori sa IPS panelom koji imaju prikaz palete boja minimum 99%sRGB i 90%RGB, a ukoliko se ozbiljno baviš obradom fotografija i PhotoShopom onda ti treba nešto u klasi Dell UP2716D (650$)
100% Adobe RGB,100% sRGB, 98% DCI-P3, 100%Rec 709, PremierColor technology.
Ukoliko lova nije problem onda Dell UP2718Q (1550$)
100% Adobe RGB, 100% sRGB, Hard Coating (3H),100% Rec 709, HDR, 97.7% DCI-P3, 76.9% Rec 2020
Ne znam koliko si pažljivo pročitao moj postM416 wrote:Ne znam koliko si primjetio u kojem cjenovnom rangu se covjek pozicionira i jos uz to naveo da je prosjecan korisnik znaci nije u pitanju profesionana video i foto obrada.A ja koliko sam primjetio to je nekih 450-550km tako da se logicno u tom cjenovnom rangu itekako namece taj monitor viewsinic,a te Dell sto si naveo naravno da su opasno iznad kvalitetom kao i cijenom duplom i troduplom pa mislim da nece biti zainteresovan za monitore od 1300-2000km i vise.Ovaj bi po meni bio najbolji izbor u cjenovnom rangu :lonely_wolf wrote: VA panel nema dobar ugao gledanja i to mu je i glavna mana.
Za ovo drugo boldirano kao logičan izbor se nameću monitori sa IPS panelom koji imaju prikaz palete boja minimum 99%sRGB i 90%RGB, a ukoliko se ozbiljno baviš obradom fotografija i PhotoShopom onda ti treba nešto u klasi Dell UP2716D (650$)
100% Adobe RGB, 100% sRGB, Hard Coating (3H),100% Rec 709, HDR, 97.7% DCI-P3, 76.9% Rec 2020
https://www.olx.ba/artikal/30473826/eiz ... ji-komadi/

Hvala vam ljudi na savjetima i sugestijama. Nisam obracao paznju na te RGB parametre... interesantno. Ne bavim se profesionalno niti obradom fotografije niti video editingom, tako da nisam planirao dati neku ogromnu lovu za monitor. Znam da je kvalitet bolji sto je cijena veca, ali sad za sad sam izbor suzio na Dell U2417h ili U2419h i Benq BL2411PT.lonely_wolf wrote:Ne znam koliko si pažljivo pročitao moj postM416 wrote:Ne znam koliko si primjetio u kojem cjenovnom rangu se covjek pozicionira i jos uz to naveo da je prosjecan korisnik znaci nije u pitanju profesionana video i foto obrada.A ja koliko sam primjetio to je nekih 450-550km tako da se logicno u tom cjenovnom rangu itekako namece taj monitor viewsinic,a te Dell sto si naveo naravno da su opasno iznad kvalitetom kao i cijenom duplom i troduplom pa mislim da nece biti zainteresovan za monitore od 1300-2000km i vise.Ovaj bi po meni bio najbolji izbor u cjenovnom rangu :lonely_wolf wrote: VA panel nema dobar ugao gledanja i to mu je i glavna mana.
https://www.olx.ba/artikal/30473826/eiz ... ji-komadi/![]()
Nisam mu naveo decidno koji monitor ali sam rekao da traži monitore sa IPS panelom radi ugla gledanja i naveo sam minimum koji bi trebao da ima kada su palete boja u pitanju.
A monitore koje sam naveo za primjer su samo radi poređenja na šta treba obratiti pažnju kod kupovine monitora za obradu fotografije i PS.
Najveća razlika u kvaliteti monitora se otkrije kada se obrađena fotografija isprinta u većem formatu ili kada se pogleda na monitoru koji je pravilno kalibrisan, a ovo znam iz iskustva![]()
Ovaj EIZO je sasvim solidan monitor i u rangu je sa Dell U2715H kojem kod nas još uvjek cijena nije pala ni pfeninga i košta kao i prije 5 godina.