na pitanje odgovaras pitanjimaBloo wrote:Ne znam sta bi bio istinski ateista.HardcoreMX wrote:ako netko bude od istinskih ateista neka odgovori..samo nemojte zaboraviti da degutantni postovi koji ciljaju u cilju zabusavanja, trolanja i sl., nece se racunati niti uzimati u obzir..
Neko ko nikako, ni malo ne vjeruje?
Neko ko je dozivio svasta i idalje ne vjeruje?
Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
- HardcoreMX
#9976 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Last edited by HardcoreMX on 19/12/2017 20:48, edited 2 times in total.
- Bloo
- Globalna šefica
#9977 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Ateista sam...ali ne znam sta mislis pod pravim ostinskim ateistom..zato ti postavih pitanja.HardcoreMX wrote:na pitanje odgovaras pitanjimaBloo wrote:Ne znam sta bi bio istinski ateista.HardcoreMX wrote:ako netko bude od istinskih ateista neka odgovori..samo nemojte zaboraviti da degutantni postovi koji ciljaju u cilju zabusavanja, trolanja i sl., nece se racunati niti uzimati u obzir..
Neko ko nikako, ni malo ne vjeruje?
Neko ko je dozivio svasta i idalje ne vjeruje?i sto se javljas ako nisi ateista?
...ne znam zasto..mi naumpadne parfem ck..
![]()
Mislila sam da je dovoljno jasno.
- HardcoreMX
#9978 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
onda nisi iskreni ateista jer i ti ne znas sta je to...Bloo wrote: Ateista sam...ali ne znam sta mislis pod pravim ostinskim ateistom..zato ti postavih pitanja.
- Bloo
- Globalna šefica
#9979 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
AhaHardcoreMX wrote:onda nisi iskreni ateista jer i ti ne znas sta je to...Bloo wrote: Ateista sam...ali ne znam sta mislis pod pravim ostinskim ateistom..zato ti postavih pitanja.
Kakav deduktivni argument
Povlacim se
- HardcoreMX
#9980 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
pa zar bi trebao biti drugaciji..suprotan tome?!Bloo wrote: Aha
Povlacim se
u suprotnome se zovu blago receno gluposti..koje se takodjer mogu reflektirati i iz nepoznavanja makar nekog opceg znanja neke tematike,npr.u onoj tvojoj diskusiji ne radi se o djevicama...u arapskom za tu rijec naravno ima rijec kao i u drugim jezicima, a rijec hurija je drugog znacenja ili da ne kazem znacenja posto nitko ne zna tocno, jedino po korijenu iz koje se izvodi...
- Laertes
#9981 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
I po ko zna koji put: ateista je neko ko ne vjeruje u sve te vaše bogove, hurije, džeheneme i ostale bajke.
Vaš mentalni sklop ne može prihvatiti da u ateizmu nema pravila, nema pravih i nepravih ateista, sekti, pravaca. Vrlo je jednostavno: nema boga!
Vaš mentalni sklop ne može prihvatiti da u ateizmu nema pravila, nema pravih i nepravih ateista, sekti, pravaca. Vrlo je jednostavno: nema boga!
- Bloo
- Globalna šefica
#9982 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Moze biti i kristalno providna grozdicaHardcoreMX wrote:pa zar bi trebao biti drugaciji..suprotan tome?!Bloo wrote: Aha
Povlacim se
u suprotnome se zovu blago receno gluposti..koje se takodjer mogu reflektirati i iz nepoznavanja makar nekog opceg znanja neke tematike,npr.u onoj tvojoj diskusiji ne radi se o djevicama...u arapskom za tu rijec naravno ima rijec kao i u drugim jezicima, a rijec hurija je drugog znacenja ili da ne kazem znacenja posto nitko ne zna tocno, jedino po korijenu iz koje se izvodi...
- HardcoreMX
#9983 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
ne pravih i ne nepravih etc..nego iskreni i ne..je bilo pitanje..apropo, vjernik po nekoj uopcenoj definiciji i ne tvrdi da ima boga, nego Boga..Laertes wrote:I po ko zna koji put: ateista je neko ko ne vjeruje u sve te vaše bogove, hurije, džeheneme i ostale bajke.
nagadjanje je svojstveno ateistimaBloo wrote: Moze biti i kristalno providna grozdica
- Laertes
#9984 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
A šta bi ti bio neiskreni ateista? Kao, kažem da sam ateista, a potajno vjerujem u boga? Sorry, Boga?HardcoreMX wrote:ne pravih i ne nepravih etc..nego iskreni i ne..je bilo pitanje..apropo, vjernik po nekoj uopcenoj definiciji i ne tvrdi da ima boga, nego Boga..Laertes wrote:I po ko zna koji put: ateista je neko ko ne vjeruje u sve te vaše bogove, hurije, džeheneme i ostale bajke.
Vaš mentalni sklop ne može prihvatiti da u ateizmu nema pravila, nema pravih i nepravih ateista, sekti, pravaca. Vrlo je jednostavno: nema boga!nagadjanje je svojstveno ateistimaBloo wrote: Moze biti i kristalno providna grozdica..uglavnom u onom diskursu znamo sta nije...
- HardcoreMX
#9985 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
da..pa recimo moze i to..Laertes wrote: A šta bi ti bio neiskreni ateista? Kao, kažem da sam ateista, a potajno vjerujem u boga? Sorry, Boga?
- harač
#9986 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
neiskreni ateisti
to neki prijenosi iz komunizma 
- HardcoreMX
#9987 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
pa ako je tako kod tebe, onda moze i to... 
- Smrcak15
#9988 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
JVC wrote:Nemoj se samo Biblije doticati, pa ti sam kazes da je korumpirana.Smrcak15 wrote:Imam iz hadisa 72 djevice a iz biblije 100 djevica ili zena.Bloo wrote: Imas dokaz o 40 djevica?
Gdje si to nasao 100 zena u Pismu, please sharenisam ni bio svjestan
Matej 19,28 A Isus reče im: zaista vam kažem da će te vi koji idete za mnom, u drugom rođenju, kad sjede sin čovječij na prijestolu slave svoje, sješćete i vi na dvanaest prijestola i suditi nad dvanaest koljena Izrailjevijeh.
Matej 19,29 I svaki, koji ostavi kuće, ili braću, ili sestre, ili oca, ili mater, ili ženu, ili djecu, ili zemlju, imena mojega radi, primiće sto puta onoliko, i dobiće život vječni.
znaci ako te bude Zena nagovarala na nepokornost Bogu i ne slijedjenje Isusa, pa odabares put Isusa , za to ces dobiti 100 zena u Raju
ostavi kucu, dobit ces stotine kuca u Raju, ostavi zenu, dobit ces stotine zena u Raju, da bi ovo bilo tacno sto je isus rekao jedino moze da se obistini u Raju nikako drukcije.
- Smrcak15
#9989 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
JVC wrote:Kako onda znamo sto je korumpirano a sto ne? Daj mi gdje Kuran kaze da je Biblija korumpirana.Smrcak15 wrote: Da kormpirana ali nisam nikad rekao da je cijela korumpirana, itekako tu ima istine i dobrih stvarih ali pisto imam skanner i referencu pa mogu da detektujem greske dok vi to nemate.
Gdje pise, pa pise da onaj ko ostavi kucu, zenu i ostalo dobit ce stotinu puta kuca i zena u Raju.
Kad budem na racunaru poslat cu ti
Hajde, bas me zivo interesuje taj podatak. Iskreno ja to nisam nigdje nasao ni procitao, granted with 100 virgins in heaven is awesome news
tako sto ces sporediti tekstove i vidjeti ako se tekstovi medjusobnu u bibliji mimoilaze iako pricaju o istaoj stvari, znaci neko je pogrijesio, obadva nemogu biti tacna.Kako onda znamo sto je korumpirano a sto ne?
druga stvar, sporedis sa bozanskom knjigom Kur'anom koja je referenca u dekodiranja sta moze da bude istina a sta korumpiranost.
treca stvar, analiziranjem manuskripta.
5.12. Allah je prihvatio zavjet sinova Izraelovih - a između njih bili smo postavili dvanaest starješina - i Allah je rekao: "Ja sam s vama! Ako budete molitvu obavljali i milostinju davali, i ako budete u poslanike Moje vjerovali, pomagali im i drage volje zajam Allahu davali, sigurno ću preći preko hrđavih postupaka vaših i uvešću vas u džennetske bašče kroz koje će rijeke teći. A onaj među vama koji ni poslije ovoga ne bude vjerovao - s Pravog puta je skrenuo.Daj mi gdje Kuran kaze da je Biblija korumpirana.
5:13 Ali, zato što su zavjet svoj prekršili, Mi smo ih prokleli i srca njihova okrutnim učinili. Oni su riječi s mijesta na kojima su bile uklanjali,* a dobar dio onoga čime su bili opominjani izostavili. I ti ćeš kod njih, osim malo njih, neprestano na vjerolomstvo nailaziti, ali im oprosti i ne karaj ih! - Allah, uistinu, voli one koji čine dobro.
2:75 Zar se vi nadate da će vam se jevreji odazvati i vama za ljubav vjernici postati, a neki među njima su Allahove riječi slušali pa su ih, pošto su ih shvatili, svjesno izvrnuli.
2:79 A teško onima koji svojim rukama pišu Knjigu, a zatim govore: “Evo, ovo je od Allaha” – da bi za to korist neznatnu izvukli. I teško njima zbog onoga što ruke njihove pišu i teško njima što na taj način zarađuju
da, ako trpis na ovom svijetu i ne ulazis u zabranjene odnose, Bog zna da covjek bi htio svasta nesta ali se strpi radi Boga, ako vjeruje ispravno i zasluzi Raj, takav ce dobiti virgins kako ti kazes u RajuIskreno ja to nisam nigdje nasao ni procitao, granted with 100 virgins in heaven is awesome news
zasto djevice, zasto se bas potencira djevica???
Pa hoce da ti kaze da su to moralne i cestite zene, nisu se sverale sa kim stignu, nego svoju nevinost cuvaju za svoje muzeve u Raju.
Jer svaki muskarac ce prije uzeti atraktivnu sexipilnu djevicu za zenu, nego atraktivnu sexipilnu ali kroz koje su protutnjali vozovi i vagoni
- arzuhal
#9990 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Neiskreni ateista bi, valjda, bio istinski ateista (dakle onaj koji jest ateista u svojoj suštini, u svom intimnom uvjerenju, u duši, svom stavu, svojoj duhovnoj pripravi, čiji ateizam nije upitan u tom smislu) ali koji se - zbog nekog interesa koji mu je preči i važniji od samog (posebno deklarativnog) ateizma - pretvara da je vjernik, formalno se predstavlja vjernikom, učestvuje u vjerskom obredoslovlju, zastupa interese vjernika, veliča vjeru, Boga, itd.
Neiskreni ateista je najnesretniji spoj vjere i nevjere
I ne radi se tu o spoju same vjere i samog ateizma, nego o konkretnom čovjeku kao čvorištu kojeg karakterizira dvoličnjaštvo, licemjerje, munafikluk.
Uvijek je, na kraju, do (konkretnog) čovjeka...
Neiskreni ateista je najnesretniji spoj vjere i nevjere
- mousstapha
#9991 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Otprilike vecina clanstva SDA strankearzuhal wrote:Neiskreni ateista bi, valjda, bio istinski ateista (dakle onaj koji jest ateista u svojoj suštini, u svom intimnom uvjerenju, u duši, svom stavu, svojoj duhovnoj pripravi, čiji ateizam nije upitan u tom smislu) ali koji se - zbog nekog interesa koji mu je preči i važniji od samog (posebno deklarativnog) ateizma - pretvara da je vjernik, formalno se predstavlja vjernikom, učestvuje u vjerskom obredoslovlju, zastupa interese vjernika, veliča vjeru, Boga, itd.
Neiskreni ateista je najnesretniji spoj vjere i nevjereI ne radi se tu o spoju same vjere i samog ateizma, nego o konkretnom čovjeku kao čvorištu kojeg karakterizira dvoličnjaštvo, licemjerje, munafikluk.
- aurora313
#9992 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
U hrišćanstvu važi ona: Daj caru carevo, a bogu božije!Smrcak15 wrote:5.12. Allah je prihvatio zavjet sinova Izraelovih - a između njih bili smo postavili dvanaest starješina - i Allah je rekao: "Ja sam s vama! Ako budete molitvu obavljali i milostinju davali, i ako budete u poslanike Moje vjerovali, pomagali im i drage volje zajam Allahu davali, sigurno ću preći preko hrđavih postupaka vaših i uvešću vas u džennetske bašče kroz koje će rijeke teći. A onaj među vama koji ni poslije ovoga ne bude vjerovao - s Pravog puta je skrenuo.
Svaka vjera ima vlastite zahtijeve: daj pare! Sve, sve, ali brojanje novca ili darova im je najdraži vjerski posao.
- arzuhal
#9993 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Ukoliko bi bila istina što kažeš, onda bi neki nesmotreni i brzopleti posmatrač optužio ateizam za propast države i društva, a neko drugi islam, a nijedan ne bi bio u pravumousstapha wrote:Otprilike vecina clanstva SDA strankearzuhal wrote:Neiskreni ateista bi, valjda, bio istinski ateista (dakle onaj koji jest ateista u svojoj suštini, u svom intimnom uvjerenju, u duši, svom stavu, svojoj duhovnoj pripravi, čiji ateizam nije upitan u tom smislu) ali koji se - zbog nekog interesa koji mu je preči i važniji od samog (posebno deklarativnog) ateizma - pretvara da je vjernik, formalno se predstavlja vjernikom, učestvuje u vjerskom obredoslovlju, zastupa interese vjernika, veliča vjeru, Boga, itd.
Neiskreni ateista je najnesretniji spoj vjere i nevjereI ne radi se tu o spoju same vjere i samog ateizma, nego o konkretnom čovjeku kao čvorištu kojeg karakterizira dvoličnjaštvo, licemjerje, munafikluk.
-
John Cleese
#9994 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Istina je ljudski proizvod krajnje sumnjive kakvoce.arzuhal wrote:Ukoliko bi bila istina što kažeš, onda bi neki nesmotreni i brzopleti posmatrač optužio ateizam za propast države i društva, a neko drugi islam, a nijedan ne bi bio u pravu![]()
Za tako ozbiljnu tematiku trebaju nam cinjenice
- Smrcak15
#9995 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
polahko ba, ne leti pred rudu, prvo saznaj sta stvarno se kaze ui sta se trazi pa onda paljbu osudiaurora313 wrote:U hrišćanstvu važi ona: Daj caru carevo, a bogu božije!Smrcak15 wrote:5.12. Allah je prihvatio zavjet sinova Izraelovih - a između njih bili smo postavili dvanaest starješina - i Allah je rekao: "Ja sam s vama! Ako budete molitvu obavljali i milostinju davali, i ako budete u poslanike Moje vjerovali, pomagali im i drage volje zajam Allahu davali, sigurno ću preći preko hrđavih postupaka vaših i uvešću vas u džennetske bašče kroz koje će rijeke teći. A onaj među vama koji ni poslije ovoga ne bude vjerovao - s Pravog puta je skrenuo.
Svaka vjera ima vlastite zahtijeve: daj pare! Sve, sve, ali brojanje novca ili darova im je najdraži vjerski posao.
na koji nacin se dava Allahu?drage volje zajam Allahu davali
Tako sto se odvoji od svog imetka za siromasne , to je davanje Allahu zajam/posudjenje pare, koje ce on vratiti na ovaj ili onaj nacin i to mnogostruko.
Allah kaze:
2:245. Ko je taj koji će Allahu drage volje zajam dati, pa da mu ga On mnogostruko vrati? - A Allah uskraćuje i obilno daje, i Njemu ćete se povratiti.
pa kako se Allahu daje zajam, kad je ON bogat, i ima sve??
Allah objasnjava u sljedecem ajetu:
57:18 Uistinu! Oni koji daju sadaku/milostinju i koje daju sadaku/milostinju i uzajmljuju Allahu zajam lijep, udvostručiće im, a imaće oni nagradu plemenitu.
znaci davanje siromasnim milostinju fakticki se daje kredit Allahu koji ti on vrati mnogostruko nazad.
i u cemu je onda problem ovdje de nam reci?
- arzuhal
#9996 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Imati činjenice je uvijek bio najmanji problem, sve zavisi od toga šta ko želi da iskonstruiše s tim činjenicama, kako će ih posložiti, kao i sa svakim drugim lego kockicama uostalom...Neće se same složiti, mora biti neko ko će ih učiniti smislenim...John Cleese wrote:Istina je ljudski proizvod krajnje sumnjive kakvoce.arzuhal wrote:Ukoliko bi bila istina što kažeš, onda bi neki nesmotreni i brzopleti posmatrač optužio ateizam za propast države i društva, a neko drugi islam, a nijedan ne bi bio u pravu![]()
Za tako ozbiljnu tematiku trebaju nam cinjenice
Ne tek izbor između pretpostavke (ili laži) i činjenice, nego već i sama selekcija činjenica određuje vrednosni sud onoga koji nešto sudi i tvrdi.
- mousstapha
#9997 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Oh I see the trap.arzuhal wrote: Ukoliko bi bila istina što kažeš, onda bi neki nesmotreni i brzopleti posmatrač optužio ateizam za propast države i društva, a neko drugi islam, a nijedan ne bi bio u pravu
-
John Cleese
#9998 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Helem, trebaju nam cinjenicearzuhal wrote:Imati činjenice je uvijek bio najmanji problem, sve zavisi od toga šta ko želi da iskonstruiše s tim činjenicama, kako će ih posložiti, kao i sa svakim drugim lego kockicama uostalom...Neće se same složiti, mora biti neko ko će ih učiniti smislenim...John Cleese wrote:Istina je ljudski proizvod krajnje sumnjive kakvoce.arzuhal wrote:Ukoliko bi bila istina što kažeš, onda bi neki nesmotreni i brzopleti posmatrač optužio ateizam za propast države i društva, a neko drugi islam, a nijedan ne bi bio u pravu![]()
Za tako ozbiljnu tematiku trebaju nam cinjenice![]()
Ne tek izbor između pretpostavke (ili laži) i činjenice, nego već i sama selekcija činjenica određuje vrednosni sud onoga koji nešto sudi i tvrdi.
- aurora313
#9999 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Jaro moj dragi, nigdje ni u jednoj vjeri se ne kaže moraš dati... ali ako si vjernik, stisni pa ne daj.Smrcak15 wrote: Allah kaze:
2:245. Ko je taj koji će Allahu drage volje zajam dati, pa da mu ga On mnogostruko vrati? - A Allah uskraćuje i obilno daje, i Njemu ćete se povratiti.
Znam da je u islamu uobičajeno dati 10 posto. Tako i kod adventista. I nigdje to bog nije direktno spomenuo ili tražio, jer da budemo pošteni, bog sa novcem ne bi trebao da ima bilo šta. Kojeg će šejtana zemaljske vrijednosti svemogućem!
Ali, eto, trebaju mu. Vazda. I nikad dosta.
- aurora313