Ukrajina

Post Reply
Challenger__

#9976 Re: Ukrajina

Post by Challenger__ »

GAU8 wrote:Pa dobro, može li neki popratni komentar, ko je ko ovdje, koji su "tvoji" tj za koga navijaš itd. :D
Sorry, zaboravio. Sukob između majdanskih (prozapadnih) frakcija, povodom obilježavanja pogibije demonstranata. Moje želje su nebitne, ali bi mi bilo drago i vjerujem da se neće ponoviti libijski ili sirijski scenario. Mir i stabilnost, a ne krvoproliće. Kako u Ukrajini, tako bilo gdje u svijetu.
UnscarD
Location: Na granici koja polako nestaje, tamo izmedju atoma i bita.

#9977 Re: Ukrajina

Post by UnscarD »

Challenger__ wrote:Kijev, Trg nezavisnosti (Majdan), sinoć:

Ovi desnicari izuzetno podsjecaju na Ernst Röhm-ove SA Sturmabteilung jedinice po svemu ...po organizaciji, po tome sto su sastavljene od huligana...a i citava prica je slicna ...kao sto su nedavno ubili Oleksandra Muzychka lidera ultra desnice, tako se svojevremno i Himmler obracunao sa Ernst Röhmom ...jednostavno kada odrade svoje dio, kontorlisanog haosa, vise za njima nema potrebe i postanu samo smetnja...u svakom slucaju, previse slicnosti sa nacistima ...jos kada se doda da se u pro zapadnoj Ukrajini prijepar dana svecano obljezila godisnjica od osnivanja SS divizija. :-)
Renta

#9978 Re: Ukrajina

Post by Renta »

Pih...opet dvostruki standardi. Nekima je dopušteno vući paralele dok drugima nije.

Nikad objektivnosti i korektnosti na ovoj temi....
Kikibombona

#9979 Re: Ukrajina

Post by Kikibombona »

Renta wrote:Pih...opet dvostruki standardi. Nekima je dopušteno vući paralele dok drugima nije.

A ti si, pretpostavlja, objektivan?
UnscarD
Location: Na granici koja polako nestaje, tamo izmedju atoma i bita.

#9980 Re: Ukrajina

Post by UnscarD »

Renta wrote:Pih...opet dvostruki standardi. Nekima je dopušteno vući paralele dok drugima nije.

Image
Challenger__

#9981 Re: Ukrajina

Post by Challenger__ »

Pazite sad ovo: Oružane snage Ukrajine večeras imaju vježbe u sred Kijeva.
McMoy

#9982 Re: Ukrajina

Post by McMoy »

Challenger__ wrote:Pazite sad ovo: Oružane snage Ukrajine večeras imaju vježbe u sred Kijeva.
Image
Klavikula

#9983 Re: Ukrajina

Post by Klavikula »

Challenger__ wrote:Pazite sad ovo: Oružane snage Ukrajine večeras imaju vježbe u sred Kijeva.
nesto ce se desiti. to je sigurno.
1. puc, dogovor sa federalistima i spasavanje zemlje
2. odbrana pucisticke vlasti od DS i srodnih grupa

nesto od ovo dvoje po mom misljenju.
GAU8

#9984 Re: Ukrajina

Post by GAU8 »

Klavikula wrote:
nesto ce se desiti. to je sigurno.
1. puc, dogovor sa federalistima i spasavanje zemlje
2. odbrana pucisticke vlasti od DS i srodnih grupa

nesto od ovo dvoje po mom misljenju.
I ja vjerujem da ce prevladati hladne glave u Ukrajini. Na kraju ce se dogovoriti neki status quo. Nema evropeizacije, nema daljeg navaljivanja rusije ili tako nekako.

Krim naravno ostaje ruski :D
neregistrovan

#9985 Re: Ukrajina

Post by neregistrovan »

ruske terorističke bande i teroristi i dalje haraju istočnom Ukrajinom. teror ruskih bandi po gradu Lugansku

https://www.youtube.com/watch?v=B6-FA2B ... ata_player
Lokman

#9986 Re: Ukrajina

Post by Lokman »

http://www.youtube.com/watch?v=5gaosVLUclw#t=828

Bivši agent FBI turskog porijekla Sibel Edmonds i drugi nezavisni intelektualci daju analizu zadnjih događaja u Evroaziji, odnosno Rusiji, Ukrajini i Turskoj.
Kaligula I

#9987 Re: Ukrajina

Post by Kaligula I »

jefferson wrote:
Cijela ova prica ovdje proizilazi od ovoga. Cheli&Co seciraju sta se desava u Ukrajini, kao sto su isto tako nekada secirali sta se desava u BiH. Rusi su upravu, Ukrajinci su upravu, svi se znaju. To je ako onaj argument: pajbg morali smo Vas napasti u BiH, oddvojili ste se. Da se niste odvojili mi ne bismo morali izvrsiti genocid, ovako smo morali. Tako i Rusi. Ah, imate novu vladu, jos hocete u NATO, e jbg, moramo vam rasturiti drzavu.
I u tome svemu Cheli ce naci neko licno zadovoljstvo, jerbo nikako da prebrodi 1999-tu.
...u čemu je zapravo tvoj problem ; u nama ili u tebi?...baš bih volio znati...

...a što se tiče mog stava prema ukrajinskoj krizi, opet ponavljam, da malo studioznije čitaš moje postove znao bih da sam na strani Rusa iz čisto filozofskih, a ne genetskih, vjerskih, ljubavnih, sportskih i sličnih razloga...dakle, želim pravedan svijet u kome nema povlaštenih...jednakost za sve, a ne samo za velike, jake, moćne, zubate, rukate, nogate, kurate itd. itd...a ako već neko svjesno gazi pravila igre, onda sam za to da ih gazimo svi, sve dok se ne dogovorimo suprotno...

...inače sam duboko uvjeren da je ova 'ukrajinska' kriza već davno osmišljena u centrima svjetske moći NEOLIBERALNOG KAPITALIZMA, kao što su London i Vašington i da je ona 'čedo', dakle zajedničkog britansko-američkog geopolitičkog projekta...te dvije nacije su zapravo glavni nosioci ideje liberalizma, a kojem opasno gori pod nogama...ali ne od ruske, nego od njegove osobne vatre...budući je ispunio svoju povijesnu ulogu, a koja se ogleda u pobjedi nad fašizmom i komunizmom, on, liberalizam, je nadomak kolapsa... stoga setraži izlaz, makar i kroz rat, za nastavak svoje egzistencije...jednostavno rečeno treba mu odgovarajući neprijatelj da bi opravdao smisao svoga postojanja...Rusija je idealna za to...u igri je bio i islam, ali je kao izazov otpao zbog svoje slabosti...
Kaligula I

#9988 Re: Ukrajina

Post by Kaligula I »

...krug se zatvara...zmija jede samu sebe...nestalo kolača, garant...
General War

#9989 Re: Ukrajina

Post by General War »

Kaligula I wrote: ...u čemu je zapravo tvoj problem ; u nama ili u tebi?...baš bih volio znati...

...a što se tiče mog stava prema ukrajinskoj krizi, opet ponavljam, da malo studioznije čitaš moje postove znao bih da sam na strani Rusa iz čisto filozofskih, a ne genetskih, vjerskih, ljubavnih, sportskih i sličnih razloga...dakle, želim pravedan svijet u kome nema povlaštenih...jednakost za sve, a ne samo za velike, jake, moćne, zubate, rukate, nogate, kurate itd. itd...a ako već neko svjesno gazi pravila igre, onda sam za to da ih gazimo svi, sve dok se ne dogovorimo suprotno...

...inače sam duboko uvjeren da je ova 'ukrajinska' kriza već davno osmišljena u centrima svjetske moći NEOLIBERALNOG KAPITALIZMA, kao što su London i Vašington i da je ona 'čedo', dakle zajedničkog britansko-američkog geopolitičkog projekta...te dvije nacije su zapravo glavni nosioci ideje liberalizma, a kojem opasno gori pod nogama...ali ne od ruske, nego od njegove osobne vatre...budući je ispunio svoju povijesnu ulogu, a koja se ogleda u pobjedi nad fašizmom i komunizmom, on, liberalizam, je nadomak kolapsa... stoga setraži izlaz, makar i kroz rat, za nastavak svoje egzistencije...jednostavno rečeno treba mu odgovarajući neprijatelj da bi opravdao smisao svoga postojanja...Rusija je idealna za to...u igri je bio i islam, ali je kao izazov otpao zbog svoje slabosti...
A u cemu je tvoj problem da shvatis da rusi sa Ukrajinom ne filozofiraju vec vrse otvorenu agresiju i podsticu secesionizam ili kad se sve sabere cetrdeset i kusur miliona ljudi guraju u konflikt, koji ce prije ili kasnije prokljucati.
Rusija je svijetla slika neoliberlanog kapitalizma koju ti podmeces Americi i sad i Engleskoj.
Da Amerika hoce rat, on bi se i desio.
I naravno samo ce jastrebovi u americi naci smisao svog postojanja a ne Amerika ili engleska...koja je Rusija pa faktor molim te , osim sto je neko rekao "benzinska pumpa" i lansirna rampa za ISS (medjunarodna svemirska stanica)
jefferson

#9990 Re: Ukrajina

Post by jefferson »

Kaligula I wrote:
jefferson wrote:
Cijela ova prica ovdje proizilazi od ovoga. Cheli&Co seciraju sta se desava u Ukrajini, kao sto su isto tako nekada secirali sta se desava u BiH. Rusi su upravu, Ukrajinci su upravu, svi se znaju. To je ako onaj argument: pajbg morali smo Vas napasti u BiH, oddvojili ste se. Da se niste odvojili mi ne bismo morali izvrsiti genocid, ovako smo morali. Tako i Rusi. Ah, imate novu vladu, jos hocete u NATO, e jbg, moramo vam rasturiti drzavu.
I u tome svemu Cheli ce naci neko licno zadovoljstvo, jerbo nikako da prebrodi 1999-tu.

OK, hajde sve sto si nabrojao (centri moci i sllicno, tj. kao ono: vanjski neprijatelj, kolektivna odgovornost i slicno), nego de nam specificiraj sta to Rusi nude a da je bolje?
Ono konkretno, sta je to sto Rusi (putin) nude da prosjecnog Ukrajinca okrene prema Rusiji i nikad se ne okrene nazad ka zapadu?
Ti konstantno govoris o nekom imperijalizmu, neoliberalizmu, ali ne nudis odgovor sto je to lose? Ne nudis odgovor sto prosjecan Rus hoce da zivi u SAD, ili EU, ali prosjecan amerikanac ili njemac ne zele da zive u Rusiji.
Ovo me uvijek podsjeca na Udarr99 ili OWS forumasa koji je rekao: dok se ne pocnu bacati pod tenkove nema revolucije. Ono sa plaza Floride daje savjete ljudima da se bacaju pod tenkove. Hvali Rusiju i Kinu, drzi se Miamia.
Pa eto, de nam reci sta konkretno za 4-clanu porodicu u Kijevu znaci okretanje ka zapadu, a sta okretanje ka Rusiji?
Havatar

#9991 Re: Ukrajina

Post by Havatar »

Kaligula I wrote:
jefferson wrote:

A podrzavas Ruse :hmpf:
Kaligula I

#9992 Re: Ukrajina

Post by Kaligula I »

General War wrote:
Kaligula I wrote: ...u čemu je zapravo tvoj problem ; u nama ili u tebi?...baš bih volio znati...

A u cemu je tvoj problem da shvatis da rusi sa Ukrajinom ne filozofiraju vec vrse otvorenu agresiju i podsticu secesionizam ili kad se sve sabere cetrdeset i kusur miliona ljudi guraju u konflikt, koji ce prije ili kasnije prokljucati.
Rusija je svijetla slika neoliberlanog kapitalizma koju ti podmeces Americi i sad i Engleskoj.
I naravno samo ce jastrebovi u americi naci smisao svog postojanja a ne Amerika ili engleska...koja je Rusija pa faktor molim te , osim sto je neko rekao "benzinska pumpa" i lansirna rampa za ISS (medjunarodna svemirska stanica)
...a u čemu je tvoj problem da ne možeš prihvatiti činjenicu da je uzrok svih nevolja nasilno instaliranje vojne hunte u Kijevu od strane SAD, a koji se desio nakon propalog dogovora između Janukoviča i opozicije...zašto SAD nije ispoštovala dogovor ministara vanjskih poslova Njemačke Frank-Walter Steinmeiera, Francuske Lorana Fabijusa i Poljske Radoslawa Sikorskog sa Janukovičem i trojicom vođa oporbe i predstavnik Rusije... SAD nisu bile pozvane...a znaš zašto?...zbog onog čuvenog 'Jebeš EU' Viktorije Nuland...

...Diplomatski kompromis nije potrajao ni dvanaest sati...i onda je nastao pakao...snajperisti su 22. 2. počeli pucati u gomilu na Majdanu, odnosno Trgu nezavisnosti... Nastao je kaos i policija se, po očevicima, povukla u panici...Jedan od vođa oporbe Vitalij Kličko povukao se iz sporazuma bez objašnjenja...Janukovič je pobjegao iz Kijeva...fašisti odmah zabranjuju ruski jezik, škole i tv program...itd. itd.

...stvari treba posmatrati uzročno posljedično...
jefferson

#9993 Re: Ukrajina

Post by jefferson »

Ok, SAD nisu ispostovale itd, itd. To je kao kada Bakir izetbegovic kaze: ove demonstracije su orkestrirane iz centara moci izvan BiH. To je demagogija. Recimo nek sve sto si ti navo, je 100% tacno!
De odgovori, sto je Rusija bolja za prosjecnog Ukrajinca nego neoliberalizam? Kako ce se Ruski zagrljaj pozitivno odraziti na kupovnu moc/standard zivota/kvalitet zivota prosjecnog Ukrajinca?
Filozofiras previse, uopste ne uzimajuci u obzir da isto kao sto SAD nemaju pravo da se mjesaju u unutrasnje poslove Ukrajine, to pravo nema ni Rusija.
Ali, oni to mogu.
Stoga eto, de nam objasni (kao i ostale kolege forumasi) sto je za prosjecnog Ukrajinca bolja Rusija nego Zapad?
Renta

#9994 Re: Ukrajina

Post by Renta »

Kaligula I wrote:
General War wrote:

...stvari treba posmatrati uzročno posljedično...

Uzročno posljedično jel?!?

A od kada počinjemo gledati? Od sporazuma oporbe sa Janukovićem??
Uff...daleko si se u prošlost vratio svaka čast!
Što se nebi vratili malo dalje, na prave uzroke nezadovoljstva Ukrajinaca ruskom dominacijom? Koja traje više stotina godina a najmanje od uspostave sovjetskog saveza 1918.g., pomora nekoliko miliona ukrajinaca od gladi zaslugom komunističke Moskve, naseljavanjem rusa po Ukrajini, hegemonijom i dominacijom rusa u svim sferama života..toliko agresivnom da je dobar dio etničkih ukrajinaca zaboravilo vlastiti jezik pa govori ruski!
Zašto se ne vratiš na prave uzroke Majdana???
To je sve trebalo i dalje tako ostati s ostankom Janukoviča na vlasti ili bilo koje zamjenske političke marionete koja bi osigurala da Ukrajina samo formalno bude država a suštinski i stvarno tek jedna od republika Ruske federacije s kojom će Moskva raditi što se sjeti.
Nije li bilo vrijeme da nacionalno osviješteni Ukrajinci glasno i jasno kažu DOSTA RUSKOJ DOMINACIJI! U svojoj državi žele sami odlučivati o svojoj sudbini! Nije li legitimno i prirodno pravo svakog naroda na vlastitu državu i sudbinu!
Razmisli malo dublje...
Kaligula I

#9995 Re: Ukrajina

Post by Kaligula I »

jefferson wrote:
OK, hajde sve sto si nabrojao (centri moci i sllicno, tj. kao ono: vanjski neprijatelj, kolektivna odgovornost i slicno), nego de nam specificiraj sta to Rusi nude a da je bolje?
Ono konkretno, sta je to sto Rusi (putin) nude da prosjecnog Ukrajinca okrene prema Rusiji i nikad se ne okrene nazad ka zapadu?
Ti konstantno govoris o nekom imperijalizmu, neoliberalizmu, ali ne nudis odgovor sto je to lose? Ne nudis odgovor sto prosjecan Rus hoce da zivi u SAD, ili EU, ali prosjecan amerikanac ili njemac ne zele da zive u Rusiji.
Ovo me uvijek podsjeca na Udarr99 ili OWS forumasa koji je rekao: dok se ne pocnu bacati pod tenkove nema revolucije. Ono sa plaza Floride daje savjete ljudima da se bacaju pod tenkove. Hvali Rusiju i Kinu, drzi se Miamia.
Pa eto, de nam reci sta konkretno za 4-clanu porodicu u Kijevu znaci okretanje ka zapadu, a sta okretanje ka Rusiji?
...nisi valjda slijep?...zar ne vidiš da se pola Ukrajine okrenulo njemu i da je Turčinov već priznao da je na istoku Ukrajine izgubio kontrolu i da ne može vratiti kontrolu...a što im je ponudio?...možda ništa više od onoga što im je kijevska hunta zabranila...ali njima je i to puna šaka brade, jer nad slobodom nema ništa osim neba...

...naravno da prosjećan Rus i Kinez još uvijek žele poći na Zapad da si priušte koji dolar više...to nije sporno...no problem je za Ameriku u tome što je sve manje i manje Rusa i Kineza žele poći na Zapad, a sve više i više samih Amerikanaca koji su sve nezadovoljniji svojim socijalnim statusom...Rusija i Kina se dižu iz dana u dan, a Ameri slabe iz dana u dan...to je ono što plaši Ameriku i ona je, objektivno govoreći, u panici za svoje vođstvo...to je osnovni razlog kojim Ameri žele prekinut ruski prosperitet...naravno i kineski...

...ali...pri britanskom Parlamentu postoji komisija koja se bavi futurističkim planetarnim analizama...radi se o nekih tridesetak godina...ona je već najavila Kinu kao prvu privrednu silu na svijetu u slijedećeih dvadesetak godina...

...evo nekih elemenata koji govore o ne bas tako sjajnoj situaciji u američkom društvu;
1. Snowden im je sjebo cyber teoriju,
2. U svemir više ne lete bez tuđe pomoći,
3. Dollar propada jer nema zlatnu podlogu,
4. Sve više socijalističkog udruživanja radnika u Americi,
5. Nezaposlenost u porastu
6. sve veće osiromašivanja stanovnika Amerike
7. očekivani rast cijene goriva itd.itd.itd...
jefferson

#9996 Re: Ukrajina

Post by jefferson »

Ti bi jaro mogao i SF film snimiti.
Ja sam tebe konkretno pitao sto to znaci za prosjecnu familiju u Ukrajini, a ti opet o centrima moci, Londonu, planiranju itd.
Boli qrtz prosjecnog ukrajinca sa dvoje djece o centrima moci, njega interesuje to dvoje djece.
Pa de nam objasni kako se tvoja teorija pretvara u praksu, tj. sta to znaci prakticno za prosjecnog ukrajinca?
Nezaposlenost raste? Gdje raste?
Socijalisticko udruzivanje radnika u SAD? Gdje, kako?
Dolar propada? Otkad (od 1972?)? Kako, gdje, kada?
Ocekivani rast cijena goriva? Gdje, kako, zbog cega? koja je alternativa?
Osiromasivanje? U SAD si uvijek imao veliki broj siromasnih (po statistickim podacima SAD to znaci akoz aradjujes manje od 14,500 dolara godisnje). Sta ce to donjeti? kakav efekat to ima?
I na kraju: Sta je uloga Rusije u svemu ovome?
Renta

#9997 Re: Odg: Ukrajina

Post by Renta »

jefferson wrote:Ti bi jaro mogao i SF film snimiti.
Ja sam tebe konkretno pitao sto to znaci za prosjecnu familiju u Ukrajini, a ti opet o centrima moci, Londonu, planiranju itd.
Boli qrtz prosjecnog ukrajinca sa dvoje djece o centrima moci, njega interesuje to dvoje djece.
Pa de nam objasni kako se tvoja teorija pretvara u praksu, tj. sta to znaci prakticno za prosjecnog ukrajinca?
Nezaposlenost raste? Gdje raste?
Socijalisticko udruzivanje radnika u SAD? Gdje, kako?
Dolar propada? Otkad (od 1972?)? Kako, gdje, kada?

Ajd ja ću...kad rusofili neznaju. ;)

To za prosječnog ukrajinca ne znači ništa..i dalje jad i bijeda kao i do sada.
Ali znači za Ruse u Ukrajini...i to da zadržavaju kao manjina svu vlast i prevlast nad većinom, hegemoniju, dominaciju, vlast.
Otud ovi banditi na jugoistoku...ne žele izgubiti privilegije, to je sva njihova agenda..
Blek Stena

#9998 Re: Ukrajina

Post by Blek Stena »

Prosjecan Ukrajinac bi najvise volio da mu dodju demokrate i branioci ljudskih prava sa zapada i konacno plasiraju povoljne kredite sa simbolicnom kamatom od 30%.
To naravno samo za prvo vrijeme dok se trziste ne konsoliduje.Onda bi kamate pale cak na ispod 25% sto bi bila prava razvojna sansa za napacene ukrajince koji bi konacno mogli uzet sudbinu u svoje ruke. :D
Challenger__

#9999 Re: Ukrajina

Post by Challenger__ »

- Čudan je ovo geopolitički konflikt... Dok guru američke geopolitike Bžežinski histerično traži da se Ukrajina "pretvori u ruski Vijetnam", s druge strane, gradovi padaju šapatom:

Image

- Gorlovka (300.000 stanovnika) i Alčevsk (130.000 stanovnika) u Luganjskoj oblasti. Bez ispaljenog metka.

Neko se dobro preračunao.
Challenger__

#10000 Re: Ukrajina

Post by Challenger__ »

Nego, da ne zaboravimo zapad Ukrajine, herojsku Galiciju ( :lol: ), koja je iznijela teret Majdana i ima 7 ministara u Ćorinoj vladi, a i on sam je rođen na zapadu Ukrajine:

Image
U najvećem zapadnoukrajinskom gradu Lvivu jučer je održan tradicionalni mimohod posvećen vojnicima ukrajinske SS divizije „Galicija“. Na maršu, kojim je ove godine posebno odana i počast poginulim ukrajinskim prosvjednicima u kijevskim okršajima sa specijalnom policijom, sudjelovalo je preko tisuću Ukrajinaca, većinom mladih.

Okupljeni su nosili samo ukrajinske nacionalne simbole i oznake divizije, a uzvikivalo se slogane poput „Slava Ukrajini – herojima slava“, „Galicija – divizija heroja“, „Bandera i Šuhevič – heroji Ukrajine“
28.4. 2014

LINK
Post Reply