Ukrajina

toska

#99626 Re: Ukrajina

Post by toska »

Bobi wrote: 11/07/2022 17:50
Spoiler
Show
karanana wrote: 11/07/2022 17:04 nacisti dosli na 5 trolejbuskih stanica do centra moskve, okupirali velike industrijske zone, velika nalazista i preradjivacka mjesta rude, nafte i slicno. ono sto nisu okupirali ravnali sa zemljom i unistili sve proizvodne kapacitete u lenjingradu, staljingradu i drugdje. i pored toga, rusi stancali tenkove, katchuse, granate, avione brzinom svjetlosti i najbrze od svih zemalja u drugom svjetskom ratu, posebno kad su u pitanju tenkovi a s njima naravno i artiljerija/artiljerijska municija.

i onda se sada dolazi do zakljucka da su nakon 5 mjeseci specijalne operacije ne samo istrosili, nego i izgubili potencijal za proizvodnjom i nadopunom ratnih sredstava ukljucujuci i municiju/artiljeriju. po cemu je to tako zakljuceno?
Eeee tada nije bilo stotine tajkuna sa jahtama od stotinu miliona eura :D.Drugi sitem je tada bio, sad im je ovo nesto sto je teško definisati :D.
negdje sam već postavio, privatne jahte čija je cijena procijenjena na veću vrijednost od pokojne Moskve, ponosa ruske mornarice.

teško će tako u Europu
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#99627 Re: Ukrajina

Post by Bobi »

toska wrote: 11/07/2022 17:54
Bobi wrote: 11/07/2022 17:50
Spoiler
Show
Eeee tada nije bilo stotine tajkuna sa jahtama od stotinu miliona eura :D.Drugi sitem je tada bio, sad im je ovo nesto sto je teško definisati :D.
negdje sam već postavio, privatne jahte čija je cijena procijenjena na veću vrijednost od pokojne Moskve, ponosa ruske mornarice.

teško će tako u Europu
To sto se zna a sto se ne zna..eheee :D. Šta su nakupovali nekretnina po zapadu, eno zale se beogradjani poskupili stanovi, od 8 5 ih kupe Rusi gotovinom ne pitaju. Ima i ta viša srednja klasa njihova sto je investirala van države.Sve pošteno zaradili...aha :D.
toska

#99628 Re: Ukrajina

Post by toska »

i svima nama kojima pojam korupcija i štetnost iste nije bilo baš najjasnije, Rusija i trenutno najočitije, njihova vojska,su odličan primjer i škola,
sumirprimus

#99629 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

sumirprimus

#99630 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

karanana wrote: 11/07/2022 17:04 nacisti dosli na 5 trolejbuskih stanica do centra moskve, okupirali velike industrijske zone, velika nalazista i preradjivacka mjesta rude, nafte i slicno. ono sto nisu okupirali ravnali sa zemljom i unistili sve proizvodne kapacitete u lenjingradu, staljingradu i drugdje. i pored toga, rusi stancali tenkove, katchuse, granate, avione brzinom svjetlosti i najbrze od svih zemalja u drugom svjetskom ratu, posebno kad su u pitanju tenkovi a s njima naravno i artiljerija/artiljerijska municija.

i onda se sada dolazi do zakljucka da su nakon 5 mjeseci specijalne operacije ne samo istrosili, nego i izgubili potencijal za proizvodnjom i nadopunom ratnih sredstava ukljucujuci i municiju/artiljeriju. po cemu je to tako zakljuceno?
Nije isto napravit t34 i t72.
Nije ista radna snaga 41ve i 2022ge. Kao ni fabrike, recimo harkiv je u ukrajini sada.
Nije sssr nego rusija, i nema amerike da pomogne. Sad pomazu kontra stranu
I nije otadzbinski rat na svojoj teritoriji nego agresija u drugoj drzqvi bez opste mobilizacije.
lajkujMe

#99631 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

@karanana

Tadasnju industriju Sovjetskog saveza ne mozes niposto porediti sa danasnjom.
Zapravo nijednu tadasnju industriju bilo koje zemlje ne mozes porediti sa danasnjom.

Tad su bila jednostavnija vremena sve je bilo lako sklopiti (i rasklopiti :D )

Citava industrija im je bila okrenuta prema proizvodnji naoruzanja

70 i 80 se to uveliko promjenilo da bi 90tih ta infustrija bila srozana bankrotima, privatlukom za 1 km fabriku i slicna sranja.
Vecina tih fabrika je sruseno i udaren trzni centar preko placa.

E sad ne sporim, Rusi imaju bruku municije i imaju sigurno sposobnost da nadoknade utrosenu municiju.
Obicnu municiju.
Ali pitanje ostaje da li imaju sposobnost da efektivno snabdjevaju front s dovoljnom kolicinom municije.

Ako ovaj program unistavanja Skladista rezultira i s 30% manje topnistva od strane Rusa to ce biti pobjeda.
Mora im se topnistvo poraziti

S druge strane malo pogledaj YT o obicnim Rusima tokom rata pogotovo mladjih, ne zele da imaju veze s ratom...
To su oni sto bi ja za njih ratovao ... Kad trpaju sebi u dzepove
Tad je bila opste narodna mobilizacija svako ko je mogao hodati je dobio posao.
Tad se nije radilo za pare nego za obrok, radilo se po 16-18 sati u uzasnim uslovima na desetine hiljada sovjetskih radnika je tad pocrkalo od radnih uslova.

Jednostavno ne moze se ni objasniti jer danasnje generacije ne mogu da pojime u kakvim uzasnim uslovima se dao zivot i zdravlje da Nacisti ne bi pobjedili.

Danas nemamo ni 1% toga u Rusiji
Last edited by lajkujMe on 11/07/2022 18:16, edited 1 time in total.
Bernardinac

#99632 Re: Ukrajina

Post by Bernardinac »

Zelenski najavio ofanzivu na jugu a moglo bi biti negdje drugo?
Bila bi fora uradit nešto neočekivano pa čak i Bjelorusija.
"ZAVUĆ" ga malo tek toliko da se vidi kako "narod diše" :D
Legitiman su cilj, pod pretpostavkom da je CIA pripremila teren ranije i dogovorila nešto sa vojnim vrhom i opozicijom.
Putin ako izgubi Bjelorusiju, ENDE, sve se ruši.
To bi bilo vrijednije od 100 HIMARSA. To bi bilo kao nuklerno oružje na strani Ukrajine i Zapada.
Nemojmo zaboraviti da je Putin nedavno najavio "ujedinjenje" Bjelorusije sa Rusijom.
Nemojmo zaboravit da je napad na Ukrajinu krenuo i iz Bjelorusije.
Ja mislim da je Bjelorusija najslabija karika na strani Putina u ovome ratu i ključ svega.
Ako se tu zatalasa onda je gotovo.
Uzmimo u obzir da Bjelorusi masovno ratuju na strani Ukrajine i de se taj "eventualni" napad može prikazati kao djelo Bjeloruskih boraca za slobodu, Evropsku i demokratsku Bjelorusiju.
Sve ovo uz pretpostavku da će Bjeloruski vojnici dobiti "mig" okrenuti oružje i krenuti na Minsk hvatati brku.
Kažem, ako CIA napravi pripremu terena sve je moguće.
Bjelorusija je ključna.
sumirprimus

#99633 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

U komentarima moguće otvaranje bjeloruskig fronta izmedju 14 i 16.07.?
Mada mislim da lukasenko ne smije. Valja biti bjen
Image
lajkujMe

#99634 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Ja sam i dalje uvjeren da je 24 trebala da krene i Bjeloruska armija ali nije, a nije jer se desila opsta pobuna unutar Bjeloruske vojske.

E sad postoji mogucnost da su Putko i Lutko ocistili Bjelorusku vojsku u medjuvremenu od buntovnika koji se kao nesto pitaju...

Ali u ovom trenutku napad Bjelorusije na Kijev bi bio tako glup potez da je to dabog sacuva.

Bjelorusi bi morali haman sami uletiti uz pomoc 10tak BTGa Ruskih... Sa svojom malecnom armijom?
Pa Ukrajinci bi ih pregazili u roku od dva dana....

I zaista mislim pregazili pa AFU bi bio pred Minskom za 3 dana...

BL vojska ima oko 50.000 vojnika sa rezervama, pola odmah otpada na pomocne poslove.
Oni u najboljem slucaju imaju oko 20.000 pjesadije
Čitalac

#99635 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Victoria Spartz, prva američka kongresmenka rođena u Ukrajini, sasula je niz optužbi na račun Andreja Jermaka, šefa kabineta Vladimira Zelenskog i obratila se za pomoć samom Bajdenu. Ona krivi Jermaka za odavanje informacija Minsku te za više sabotaža i usporavanje procesa dostave naoružanja. Sada postavlja i pitanje kontrole trošenja novca koji SAD šalje u Ukrajinu.
I'll be honest with you that both Republicans and Democrats are very concerned: How are we going to do surveillance if we spend so much money in Ukraine? That is, the problem that I am talking about exists at a bipartisan level! And you need to solve it! Or, if you can't solve it, then your president should not be offended when he communicates with the West...
The problem for me is where our money is spent. And that's what my president is responsible to me for. It is up to you to decide what to do, but I will tell you that the problems in Ukraine will be great if Ukraine cannot agree with us now. If Congress doesn't feel we can trust you. That's not the question for me. Ukrainians do not understand that Congress has a responsibility to supervise, monitor where and what American money is spent on. That's what our voters choose!
Spartz koja je od početka agresije nekoliko puta obišla Ukrajinu, sada u šokantnom razgovoru za ukrajinske medije čak tvrdi i da se i zvaničnici i stanovnici Kijeva uopšte ne ponašaju kao da su u ratu.
You are not preparing for war. You even act like you don't have a war! I was in Ukraine, from west to east. And if you have a war, then every person in Ukraine, from small to large, should be part of the war. But when you drive through your cities, when you watch your cities prepare for attacks, you see that a lot of things don't happen. You are all waiting for what the West will do. People are sitting in restaurants in Kyiv, as if you no longer have a war, because the war has gone to the East. If you have such a big war, then the whole industry, all your people have to work on it. But that's your question. It doesn't bother me...
https://www.eurointegration.com.ua/inte ... 1/7142967/
lajkujMe

#99636 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Malo mi je jasnija situacija u Hersonu sad

Prvo Kiselivka je definitivno u Ukrajinskim rukama (dobro ne bas definitivno ali jeste siva zona) to jest ne drzi je niko.

Ono sto sam sad siguran da je Ukrajina probila ovaj reon

To jest ovaj pravac nije dosao iz Oleksandrivke-Stanislava nego iz pravca Pravdyne-Myrne i time odsjekla Ruse u Stanislavu i Tomyna Balka... Dal su se uspjeli povuci ili ne stvarno znam ali su Ukrajinci defintivno ko vruc noz kroz Puter prosli tim dijelom

Image

Zato se i nalaze kod Bilozerke i Chornobayevke.

Drugi pravac iz pravca Blahodatne je zaustavljen u Kiselivki ali ice oni jos naprijed.

Sta zapravo steka je citav sjeverni front koji nikako da probije do Kahovke.... Mali su dobitci i mislim da UA komanda ceka ove sa sjevera da napokon probiju treba im Kahovka da sprijece s boka kontranapad.
swanfilter

#99637 Re: Ukrajina

Post by swanfilter »

Al, ako krene Bjelorusija u agresiju, onda vec sutra Poljska i Balticke zemlje imaju argument krenuti otvoreno u rat na strani Ukr.

Simple as that ...
emirolini

#99638 Re: Ukrajina

Post by emirolini »

Ili bar cemo vidjeti ogroman broj Poljskih dobrovoljaca da se bori protiv Bjelorusa, oni jedva cekaju.
lajkujMe

#99639 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Bloo
Globalna šefica

#99640 Re: Ukrajina

Post by Bloo »

Tema UKRAJINA, za cijene goriva, Rusiju, nas itd..ima dovoljno tema.
sumirprimus

#99641 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

sumirprimus

#99642 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Nimalo naivno ako i bjelorusi krenu i otvore jos jedan front na ionako rastegnute ukre.
50ak k snaga , ukrima ce trebat pomoc def.
sumirprimus

#99643 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Vidiote ovo, takmicite se u dobru su shvatili bukvalno :mrgreen:
lajkujMe

#99644 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

lajkujMe

#99645 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Samo da ne bude navlakusa
SanskiBiser

#99646 Re: Ukrajina

Post by SanskiBiser »

lajkujMe wrote: 11/07/2022 19:28

Samo da ne bude navlakusa
ma bolan garant opet
Spoiler
Show
Image
:lol:
toska

#99647 Re: Ukrajina

Post by toska »

prvih 7 sekundi pokazuje udar rakete u okupiranu naftnu platformu:

ovako su se šalili i pred potop Moskve:

lajkujMe

#99648 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Ja ne znam kako bi ovi u Moskvi podnijeli rusenje mosta...
Za njih to bi bilo za sajle da se objese :lol:

Ne postoji propaganda koja to moze opravdati :lol:

Inace Firms danas beskoristan vecina Zaporozja i Istocne Ukrajine je pod oblacima jedino u Kersonu se nesto kao vidi
toska

#99649 Re: Ukrajina

Post by toska »

lajkujMe wrote: 11/07/2022 19:42 Ja ne znam kako bi ovi u Moskvi podnijeli rusenje mosta...
Za njih to bi bilo za sajle da se objese :lol:

Ne postoji propaganda koja to moze opravdati :lol:

Inace Firms danas beskoristan vecina Zaporozja i Istocne Ukrajine je pod oblacima jedino u Kersonu se nesto kao vidi
ali još uvijek nemaju čime ili nešto ne znamo?

Točke i sl. nisu u igri, neprecizno je sve to
emirolini

#99650 Re: Ukrajina

Post by emirolini »

Olhyne oslobodjene. Borbe oko Arkenhelske koja je pod polovicnom kontrolom UA
Post Reply