Sta vas najvise nervira kod vozaca

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
supercali

#9951 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by supercali »

konektovan wrote:Pa logika, promjena trake i ide zmigalnik, ali ovo sto muha prica, nidje veze.
Ovo sto muha prica ima itekako veze jer sa zmigavcem pokazujemo na kojem izlazu izlazimo tako da se ne pravi zastoj na ulaznim trakama ako moze proci
Ako ja idem od podvoznjaka prema brijescu a ti iz Drinske pa gore
Ja ako ne dam zmigavac ti ces cekati da prodjem
Ako dam lijevi i znas da cu prema brijescu ti ces vanjskom trakom paralelno sa mnom ici i skrenuti desno a ja onda dam desni i u tvoju putanju udjem prema brijescu a ti si vec skrenuo gore ova ulica

Jbt kad cete skontati da se kruzni pravi da se rastereti raskrsnica a ne obratno
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#9952 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by konektovan »

Hajde vi nama docarajte to pravilo sa zmigavcem ako je moguce, nadjite negdje u pravilniku, ako ima?????? Ja sto znam i sto sam prosnjuhao po nasem i ptavilniku iz regiona, vi ste debelo u krivu.
Sid the sloth

#9953 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Sid the sloth »

supercali wrote:
konektovan wrote:Pa logika, promjena trake i ide zmigalnik, ali ovo sto muha prica, nidje veze.
Ovo sto muha prica ima itekako veze jer sa zmigavcem pokazujemo na kojem izlazu izlazimo tako da se ne pravi zastoj na ulaznim trakama ako moze proci
Ako dam lijevi i znas da cu prema brijescu ti ces vanjskom trakom paralelno sa mnom ici i skrenuti desno a ja onda dam desni i u tvoju putanju udjem prema brijescu a ti si vec skrenuo gore ova ulica

Jbt kad cete skontati da se kruzni pravi da se rastereti raskrsnica a ne obratno
Zar time sto ne dajemo desni zmigavac isto tako ne pokazujemo gdje idemo? Ako neko nije dao desni zmigavac znamo da se nece iskljuciti, isto kao i da je dao lijevi zmigavac koji je potpuno nepotreban?
supercali

#9954 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by supercali »

Ti mozes nikad ne dati zmigavac al onda pravis guzvu sa tim
Desni je da se odmah sljedeci izlazi da svi ostali mogu uci ne cekajuci tebe
Zamislite obicnu raskranicu samo u sredini stub oko kojeg skrecemo to je onaj zamisljeni ugao kad se polaze
Kako tu dajete zmigavce tako i u kruznom
Jedina razlika je sto u kruznom na sredini ima stvarna barijera oko koje se pravi taj zamisljeni ugao
vrbas1979

#9955 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by vrbas1979 »

supercali wrote:

Jednostavno. U situaciji kojoj navodiš: Ti ulaziš u unutrašnju traku i daješ desni žmigavac prije izlaska prema Briješću. Drugi automobil ulazi u prvu traku (vozi paralelno s tobom), daje desni žmigavac i izlazi na prvoj.

Lijevi žmigavac se ne daje niti ima ikakvog smisla. Niti ga na obuci instruktori pa ni komisija ne spominju. Niti sam čuo da je policija ikoga kaznila što nije koristio lijevi žmigavac.
Last edited by vrbas1979 on 16/05/2017 23:43, edited 1 time in total.
supercali

#9956 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by supercali »

konektovan wrote:Hajde vi nama docarajte to pravilo sa zmigavcem ako je moguce, nadjite negdje u pravilniku, ako ima?????? Ja sto znam i sto sam prosnjuhao po nasem i ptavilniku iz regiona, vi ste debelo u krivu.
Pravilo je docarano slikom u zadnjih mozda 10-ak postova neko je postavio kako se u kruznom daju zmigavci
Ako je tako u pravilnicima regoona onda su u regionu debelo u krivu
530i

#9957 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by 530i »

Opet kažem, uz dužno poštovanje...u x zemalja se vozi lijevom stranom, ali kod nas, a tako je i sa masom drugih pravila.
supercali

#9958 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by supercali »

vrbas1979 wrote:
supercali wrote:

Jednostavno. U situaciji kojoj navodiš: Ti ulaziš u unutrašnju traku i daješ desni žmigavac prije izlaska prema Briješću. Drugi automobil ulazi u prvu traku (vozi paralelno s tobom), daje desni žmigavac i izlazi na prvoj.

Lijevi žmigavac se ne daje niti ima ikakvog smisla. Niti ga na obuci instruktori pa ni komisija ne spominju.
Kad ulazim od podvoznjaka dajem lijevi da se zna da idem prema brijescu
Znaci prije nego sto i udjem dajem doznanja gdje cu da onaj iz drinske ne ceka jer ce on u vanjsku pa moze i on prema brijescu a iza njega ce gore negdje i kad dam zmigavac 2 auta bez ikakvog cekanja ce proci dok ako ne dam stani pa vidi gdje je ko naumio mozda proletim pravo jer ovdje ima i takvih delegata
supercali

#9959 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by supercali »

530i wrote:Opet kažem, uz dužno poštovanje...u x zemalja se vozi lijevom stranom, ali kod nas, a tako je i sa masom drugih pravila.
Pa kod nas je pravilo samo vanjskom voziti da bi izasao gdje zelis al jebo to pravilo ako je krivo i ako ne pojednostavljuje raskrsnicu zasto je kruzni i napravljen

Mi jednostavno nismo za kruznih tokova i tacka
orinoco

#9960 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by orinoco »

Žmigavac ili pokazivač pravca saobraćaja m/v koristi se samo i isključivo kod promjene pravca putanje m/v. Svejedno je da li se m/v nalazi u kružnom toku ili na pravcu, prije promjene kolovozne traka vozač je obavezan obavijestiti druge učesnike u saobraćaju o svojoj namjeri, a to se postiže žmigavcem. Ulaz automobila u kružni tok nije promjena pravca, to je samo nastavak puta, i nema nikakve potrebe, niti smisla, prije ulaska m/v u kružni tok uključivati nekakve lijeve ili desne žmigavce, to je nečija izmišljotina. Uključuje se desni žmigavac za m/v koja se već nalaze u kružnom toku i koja ga namjeravaju napustiti izlaskom u desnu kolovoznu ttraku. Takvim napuštanjem kružnog toka presijeca se kolovozna linija (jer je kružni tok - kružni tok :D ) i zbog toga postoji obaveza vozača za uključivanje pokazivača pravca.

Takođe, u kružnom toku, kao i na auto-putu sa više kolovoznih traka, izlazak iz desne kolovozne trake u lijevu, obavezuje vozača da uključi lijevi pokazivač pravca. Na auto-putu propisi vozače ne obavezuju na uključenje desnog žmigavca prilikom povrata u desnu kolovoznu traku, iako je poželjno, ali u kružnom toku se radnja prestrojavanja iz unutrašnje, lijeve trake u desnu i potom u izlaznu traku kružnog toka, označava uključivanjem desnog pokazivača pravca.
Sid the sloth

#9961 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Sid the sloth »

supercali wrote:
konektovan wrote:Hajde vi nama docarajte to pravilo sa zmigavcem ako je moguce, nadjite negdje u pravilniku, ako ima?????? Ja sto znam i sto sam prosnjuhao po nasem i ptavilniku iz regiona, vi ste debelo u krivu.
Pravilo je docarano slikom u zadnjih mozda 10-ak postova neko je postavio kako se u kruznom daju zmigavci
Ako je tako u pravilnicima regoona onda su u regionu debelo u krivu
Nisu ni u regionu takva pravila, evo primjer iz Hrvatske:
http://automobili.dnevnik.hr/novosti/sa ... sce-greske
Prilikom uključivanja vozila u kružni tok vozač nema obavezu uključivanja pokazivača pravca obzirom da je smjer vožnje jasan.
supercali

#9962 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by supercali »

Vidis sta pise nema obavezu al je pozeljno
Kao sto niko nema obavezu da blicne vozacu ispred ako naidje na policiju i sl

Jel vi kontate da je to da bi se lakse ljudi sporazumjeli gdje ko ide i da se ne pravi guzva?
IcedFlame

#9963 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by IcedFlame »

Po meni su u pravu i jedni i drugi, ali u zavisnosti od kruznog toka. Nije isti kruzni u Buca Potoku i onaj u Dobrinji recimo.

U ovaj u BP ulazis iz jedne trake na kruzni u kojem su dvije trake. Ako ces kruziti, logicno je da das lijevi zmigavac, jer se prestrojavas u lijevu traku.
U Dobrinji imaju dvije trake za ulaz u kruzni tok, i ako sam u lijevoj traci, ne dajem zmigavac dok ne krenem da se iskljucujem.
Za kruzne sa jednom trakom mi nema logike davati zmigavac, osim kod iskljucenja.

Mi cemo biti na konju kad bar pola vozaca bude znalo da oni koji su u kruznom, imaju prednost :run:
Hendrix

#9964 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Hendrix »

Predlazem rondo tipa kao ovaj na slici u Saudijskoj Arabiji :D Pa da vidimo ko ziv, ko mrtav. :-D

Image
xamp

#9965 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by xamp »

Hendrix wrote:Predlazem rondo tipa kao ovaj na slici u Saudijskoj Arabiji :D Pa da vidimo ko ziv, ko mrtav. :-D

Image
Svakako postajemo Arabija, tako da cemo ga imat uskoro.
supercali

#9966 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by supercali »

Hendrix wrote:Predlazem rondo tipa kao ovaj na slici u Saudijskoj Arabiji :D Pa da vidimo ko ziv, ko mrtav. :-D

Image
U bosni bi samo vanjska bila zauzeta i puna
BadBoy

#9967 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by BadBoy »

supercali wrote:Vidis sta pise nema obavezu al je pozeljno

Jel vi kontate da je to da bi se lakse ljudi sporazumjeli gdje ko ide i da se ne pravi guzva?
Gdje bolan piše da je poželjan? Doslovno piše:

"Prilikom uključivanja vozila u kružni tok vozač nema obavezu uključivanja pokazivača pravca obzirom da je smjer vožnje jasan."

Dakle, samo se konstatuje da nije OBAVEZAN, a o tome da li je poželjan ili ne, nema ni riječi.

Drugo, ja poštujem muhu i sve sugovornike, ali me užasno iritira ovaj stav ja sam stariji, ja sam tata vi ste djeca ja vozim 40 godina šta vi znate.
Sid the sloth

#9968 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Sid the sloth »

Pise da ne treba paliti lijevi zmigavac jer ga nema smisla paliti i nista ne govori. On doslovno znaci isto kao i da ga nisi upalio a to je - idem pravo ne iskljucujem se. Mozda nije pogresno ni paliti ga, ali da je obavezan i da nesto znaci - to sigurno ne.
supercali

#9969 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by supercali »

BadBoy wrote:

Gdje bolan piše da je poželjan? Doslovno piše:

"Prilikom uključivanja vozila u kružni tok vozač nema obavezu uključivanja pokazivača pravca obzirom da je smjer vožnje jasan."

Dakle, samo se konstatuje da nije OBAVEZAN, a o tome da li je poželjan ili ne, nema ni riječi.

Drugo, ja poštujem muhu i sve sugovornike, ali me užasno iritira ovaj stav ja sam stariji, ja sam tata vi ste djeca ja vozim 40 godina šta vi znate.
Pa nije to taj stav jer je i on naucio u zadnjih par godina kao sto je i sam rekao u svedskoj znaci ni on nije znao kao ti sada

Sto se tice nije obavezno sto znaci da mozes
Zna se sta znaci obavezan
A zna se sta znaci saobracajna kultura koje ovdje nema zato i ne moze vam uci u glavu zasto se daju zmigavci
supercali

#9970 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by supercali »

Sid the sloth wrote:

Pise da ne treba paliti lijevi zmigavac jer ga nema smisla paliti i nista ne govori. On doslovno znaci isto kao i da ga nisi upalio a to je - idem pravo ne iskljucujem se. Mozda nije pogresno ni paliti ga, ali da je obavezan i da nesto znaci - to sigurno ne.
Pa cim ga upalis nesto znaci
Niko ovdje nije tvrdio da je obavezno nego da je pravilno upaliti zmigavac kad ulazis u kruzni

On doslovno znaci ja cu lijevo prema brijescu necu ulaziti u vanjsku traku do pred iskljucenje za brijesce
beni-bu-man

#9971 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by beni-bu-man »

Image
Last edited by beni-bu-man on 17/05/2017 09:37, edited 2 times in total.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#9972 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by konektovan »

Respo, bez ljutnje, ali lupate bezveze. :wink:
beni-bu-man

#9973 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by beni-bu-man »

esso_sa

#9974 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by esso_sa »

Ja u kruznom toku produzim pravo, preko ostrva i zelenila, ko ce se jos peglati sa zmigavcima i nekakvim kruzenjem... :mrgreen:
Tomahawk11
Globalni moderator

#9975 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Tomahawk11 »

esso_sa wrote:Ja u kruznom toku produzim pravo, preko ostrva i zelenila, ko ce se jos peglati sa zmigavcima i nekakvim kruzenjem... :mrgreen:
Lahko je tebi, nemamo

Image
Post Reply