Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Locked
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#9951 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by -LIBERO- »

fixer wrote:
ultima_palabra wrote:Teško je iz onakvog svinjca izaći neokaljan :thumbup:

NS će biti jedina stranka u skupštini KS koja nije bila u vlasti u ovom mandatu :lol:
I jedina kojoj bi se mogao i morao dati glas. Ako oni iznevjere...
Eh tanka je grana na kojoj sjedimo sada :D .(barem za sada, ako ne dobiju neki poveci broj glasova).

Ako nas i oni izrade, ja vec razmisljam o Skandinaviji ili (mrskoj) USA. :lol:
fixer

#9952 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by fixer »

-LIBERO- wrote:
fixer wrote: I jedina kojoj bi se mogao i morao dati glas. Ako oni iznevjere...
Eh tanka je grana na kojoj sjedimo sada :D .(barem za sada, ako ne dobiju neki poveci broj glasova).

Ako nas i oni izrade, ja vec razmisljam o Skandinaviji ili (mrskoj) USA. :lol:
Mislim da ce NS rasti ovih godina, cisto zbog toga sto SDP slabi. Druga je stvar sto mislim da oni nikad nece biti u vlasti. Medjutim, u svakom trenutku bi im dao glas kad bi se konstantno ponasali kao Pedja veceras.
StupskaBitanga

#9953 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by StupskaBitanga »

ma nazalost NS je puna kukoljaka da je to nevjerovatno
Ricken

#9954 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Ricken »

-LIBERO- wrote:Stvar oko koje bi se trebalo, ako neko ima zelju, zapravo diskutovati.

Stav Nase stranke o povjerenju Vladi KS

Pokusacu u najkracim crtama objasniti zasto smatramo da ova Vlada nije ispunila nasa ocekivanja.

Necu naravno govoriti o svakom pogresnom potezu i aktu ali cu nekim primjerima pokusati ilustrirati nase principijelne zamjerke…

Naravno, iznenadilo nas je da ste nakon izbora za partnera u reformama izabrali stranku koja je do tada, zapravo svo vrijeme, 17 godina, bila u vlasti i koja je najvecim dijelom proizvela hrpu problema s kojima ste se po dolasku suocili.

Potom ste nas premijeru Musicu iznenadili - takodje neprijatno - kada ste formirali Vladu cija etnicka struktura nije u skladu niti sa zakonom niti sa kucnim odgojem sarajlija koje su navikle gledati oko sebe i voditi racuna da su njihove komsije, oni koji su drugaciji po etnickoj i religijskoj pripadnosti, ravnopravno zastupljeni u organima u kojima se odlucuje o stvarima od zajednickog interesa.

Dok se ministar i direktor policije svadjaju a clanovi sindikata ucestvuju kao statisti u tom losem filmu - ulice grada su sve nesigurnije. A oni koji ne mogu da priuste celicna vrata strepe i u svojim stanovima.

Broj nezaposlenih, pogotovo medju mladima, se povecava i sada je uveliko preko 50%.

S tim brojem raste, naravno, i broj delikvenata i ovisnika o teskim drogama.

Komunalna privreda i dalje guta milione i milione poreskog novca a gradjanima pruza neadekvatne servise. Vodovod i dalje gubi 70% vode u cijevima, GRAS mjesecno gubi milion i po maraka, plin se preprodaje kroz nekoliko kompanija ciji profit placa krajnji potrosac, gradjanin, a prijetnje o prekidu dostave su u medijima redovnije od epizoda tv sapunica.

Najveci dio prvog dijela mandata, ove dvije godine, Vlada je potrosila baveci se sobom, imenovanjem ljudi u rukovodeca tijela javnih preduzeca i institucija.

Da su nasa predvidjanja o vasoj nemogucnosti da sprovedete reforme koje ste obecali u svom ekspozeu bila tacna postalo je jasno kao dan kada je ministar Suljagic podnio ostavku. Onako usput, da li je policija ikada pronasla osobu koja je ministru Suljagicu slala prijetece poruke i metke ?

Kada ste shvatili ono sto smo vam od pocetka govorili - da od reformi SDA a ni od reformi sa SDA nema nista - promjenili ste koalicionog partnera. Zbog nestrpljenja da se otarasite starog i ustolicite novog prekrsili ste, po nasem misljenju, Pravilnik, podzakonski akt koji uredjuje rad ove Skupstine. Necu to puno komentarisati jer su kolege iz SDA, a I vi ste to premijeru rekli, koliko sam shvatio, slucaj predale sudu.

Prvi znacajniji potez vaseg novog koalicionog partnera bio je da obeca legalizaciju nelegalno izgradjenih objekata na podrucju naseg kantona.

O stetnosti tog poteza i u moralnom i u zakonskom i u gradjevinskom smislu sam tada mnogo govorio i necu se ponavljati.

Ipak, najvise nas je razocaralo sve ono sto niste uradili.

Niti sa starim niti sa novim partnerom niste osjetili potrebu da se pitate, moze li jedna Vlada kantona u ovoj zemlji koja se nalazi u izuzetno teskoj ekonomskoj situaciji - mjesecima ne moze da ugasi pozari koji je unistavaju, posudjuje novac da vrati stare dugove - moze li, zapravo, treba li ta Vlada, recimo, da ide mjesec dana na godisnji odmor?

Kao sto se niste zapitali ni, da li je nemoralno da javno saobracajno preduzece Sarajeva, grada koji je prosao kroz najpakleniju vojnu opsadu u modernoj istoriji, nema niti jedno vozilo koje je prilagodjeno za prevoz invalida?

Ali zato svaki ministar u kantonu ima auto sa vozacem.

Mnogo je toga sto ste mogli uraditi, a niste. Novac nije opravdanje jer kako kazu u fondovima Evropske Unije, gdje ima politicke volje nadje se i para.

Naravno nije u radu vase Vlade sve bilo tako lose. Osjecam obavezu da istaknem jedan primjer…

Znam da ste licno gurali nasu inicijativu vezanu za Ostale i zajedno sa kolegom Brigicem pripremili amandmane kojima se dikriminacija prema ovoj grupi gradjana ukida. Time ste stvorili preduslove da Sarajevo postane prva teritorija u BiH u kojoj se gradjani ne diskriminiraju po etnickoj osnovi. Zao nam je da te amandmane niste vec ponudili na usvajanje jer bi bilo dobro da EU prije ovogodisnjeg samita vidi da postoje politicke snage koje hoce i mogu da poloze taj evropski ispit. To je jedna od dobrih stvari koju ste uradili i ja vam za to odajem priznanje.

O strankama koje zele da sruse vasu Vladu,…o skupstinskoj grupaciji koju predvodi stranka SDA. Stav Nase stranke prema ovoj i drugim etnickim strankama nije tajna. I u ovoj sali i javno smo mnogo puta rekli da je jedan od nasih politickih ciljeva njihov odlazak iz vlasti. Ali moram reci da je i nas iznenadilo kada smo vidjeli na sta su sve spremni kako bi ostali u vlasti.

Treba zaista biti…treba zaista imati lose misljenje o gradjanima ovog kantona i zemlje pa nakon 20 godina vlasti, na kojoj su bili do prije svega tri mjeseca, sazvati ovu sjednicu i traziti odgovornost Vlade jer nije rjesila probleme koje su najvecim dijelom oni izazvali.

U prethodnom mandate.2006-2010 su cinile upravo dvije stranke koje zahtijevaju ovu rekonstrukciju rekonstrukcije.Taj period, njihov mandate,je u svim domacim i stranim analizama opisan kao "cetiri izgubljene godine".

Njima su se pridruzili pojedine male stranke i nezavisni i samostalni zastupnici cije motive slutim, ali ih necu iznositi jer nemam dokaza.

Iznenadjeni smo da je takvoj grupi pristupio i SDU, ali je ocigledno doslo vrijeme da se polako navikavamo na socijaldemokratsku sklonost prema etnickim strankama.

Pozicija Nase stranke u ovom vasem sukobu za vlast je principijelna i pokusacu je obrazloziti ovako.

Mi necemo podrzati zahtjev za smjenu Vlade jer smatramo da bi to bilo protivno interesima i volji gradjana izrazenoj na izborima 2010. godine.

Ako se sada formira Vlada bez SDP-a, pobjednika izbora 2010. godine, ciji ce rad gradjani ocjenjivati 2014?

Mi necemo podrzati novu vecinu okupljenu oko SDA i SBiH jer smatramo da njihov zahtjev ima iskljucivo destruktivnu ulogu i da je motiviran usko stranackim a ne interesima gradjana.

Mi se necemo dati ugurati niti u jedan od ova dva tabora.

Mi cemo principijelno braniti demokratski princip koji sam vam izlozio.
Prenesen stav Pedje Kojovica sa njegovog bloga,a i stav NS vezano za inicijativu (koja upravo traja) za smjenu Vlade KS.
Nikada mi nisu bili jasni ovi suzdržani.

Govoriti o zlim namjerama nove većine, a zaboraviti na identične namjere kojima je bila vođena ona većina s kojom ste smjenivali ministre neradnike, kočničare reformi i blagostanja je prilična doza neukusa. I zaborava, vlastita politikanstva. Ovo nije stav, nego isprika skupštinskim kolegama. A isprika bi najprimjerenija bila građanima Sarajeva, nezaboravite oni Vas plačaju. Razloge ste sami naveli.

Ma koga briga.
Pedja Kojovic

#9955 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

veljaca

Ja mislim da je nas stav prema Vladi i prema novoj Skupstinskoj vecini u SKS iz mog istupa na sjednici
bio jasan i precizan.
S obzirom na postavljeno pitanje dugme "protiv" i suzdrzan" su imali isti efekat (Dakle, ne glasamo za nepovjerenje Vladi).

p.k.
kamen spoticanja

#9956 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by kamen spoticanja »

pedja sjajno zvuci :thumbup:
ali imam jedno pitanje...ako zamislimo da NS dodje u poziciju da s SDP-om cini vecinu,recimo ponovo u kantonu Sarajevo,hocete li koalirati s onakvom Malickom?
Pedja Kojovic

#9957 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

Innovation

Dopustite da ipak ja bolje od vas znam vrlo detaljno kuda je putovala i kroz sta prosla nasa inicijativa za Ostale i ko joj je pomogao, a ko ju je gurao "u ladicu". Ne radi se o strankama ili o politickom stavu nego o tome da bi svaki put kada je inicijativa "zapela" na nekoj komisiji ili "nestala" u kancelarijama zajednickih sluzbi on ostavljao sta god je radio i angazavao se licno da se vidi gdje je i sta je s njom.

p.k.
Pedja Kojovic

#9958 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

kamen spoticanja

Zaista ne znam.
Odluke u koalicijama i slicnim aranzmanima se donose i potvrdjuju na najvisim organima stranke.
Ja licno mislim da je malo preuranjeno govoriti o 2014. godini.

p.k.
kamen spoticanja

#9959 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Pedja Kojovic wrote:kamen spoticanja

Zaista ne znam.
Odluke u koalicijama i slicnim aranzmanima se donose i potvrdjuju na najvisim organima stranke.
Ja licno mislim da je malo preuranjeno govoriti o 2014. godini.

p.k.
pedja odluku o koaliranju s SDA i SBB su i u samom SDP-u donijeli najvisi organi stranke..isti su stavili malicku pred mikrofon...
gdje onda da trazimo principijelnost?
Pedja Kojovic

#9960 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

kamen spoticanja

Nije mi jasno vase pitanje i usporedba.(Umoran sam jutros pa je mozda i do mene)
Ja sam vam rekao ko donosi takvu odluku, a ne kakvu ce odluku donijeti.
I ne znam zasto izdvajate predsjedavajucu Malic...to je manje vise tehnicka funkcija.(O tome kako je ona obavlja se moze diskutovati. Znam da ona to nije zeljela, ali je partija to trazila)

p.k.
kamen spoticanja

#9961 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Nije mi jasno vase pitanje i usporedba.(Umoran sam jutros pa je mozda i do mene)
Ja sam vam rekao ko donosi takvu odluku, a ne kakvu ce odluku donijeti.
I ne znam zasto izdvajate predsjedavajucu Malic...to je manje vise tehnicka funkcija.(O tome kako je ona obavlja se moze diskutovati. Znam da ona to nije zeljela, ali je partija to trazila)

p.k.
zato sto je malicka personifikacija onoga sto veliki dio bosnjacke populacije ne zeli,a ima dileme kome staviti iksic na izborima...al hajd nejse...mislim da sam odgovor dobio
Pedja Kojovic

#9962 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

kamen spoticanja

Nakon ovog posljednjeg sada mi je jos manje jasno sta ste htjeli pitati/reci u prethodnom.

p.k.
StupskaBitanga

#9963 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by StupskaBitanga »

Još jednom kapa dole na Vasem angažmanu jučer na SKS a pogotovo papanluk Dine K. :thumbup:
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#9964 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by plain vanilla »

Nakon ovog posljednjeg sada mi je jos manje jasno sta ste htjeli pitati/reci u prethodnom.

p.k.
rijec je o Malickinom sinu i njenom neogradjivanju od njegovih stavova i izjava
Alfons Kauders

#9965 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Alfons Kauders »

plain vanilla wrote:

p.k.
Ogradila se ona, ali licno - zaboli me. Ako nije bila u stanju odgojiti dijete, onda nije u stanju ni baviti se politikom. Pa i polupismene zene su u stanju odgojiti normalnu, cestitu djecu, a ne male naciste.

Taman da se ogradjuje svaki dan, stranka ju je trebala odjebat. Da neki republikanac ili demokrata u Americi ima sina skinheada dzaba bi mu bilo ogradjivanje - kurac bi se mogao kandidovat, a jos manje biti imenovan na poziciju slicnu onoj koju Malicka obavlja.
Harry Tuttle

#9966 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Harry Tuttle »

Alfons Kauders wrote:
plain vanilla wrote:

p.k.
Ogradila se ona, ali licno - zaboli me. Ako nije bila u stanju odgojiti dijete, onda nije u stanju ni baviti se politikom. Pa i polupismene zene su u stanju odgojiti normalnu, cestitu djecu, a ne male naciste.

Taman da se ogradjuje svaki dan, stranka ju je trebala odjebat. Da neki republikanac ili demokrata u Americi ima sina skinheada dzaba bi mu bilo ogradjivanje - kurac bi se mogao kandidovat, a jos manje biti imenovan na poziciju slicnu onoj koju Malicka obavlja.
Alfonse, jedan film za tebe: http://www.imdb.com/title/tt1242460/
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#9967 Re: Naša stranka, off topic

Post by dr.gog »

Peđa, imaš li osjećaj da si možda poslanik u montipajton cirkusu? :D
cyprus

#9968 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by cyprus »

Alfons Kauders wrote:
plain vanilla wrote:

p.k.

Pa misliš li da postoji ijedan Srbin u 'probosanskoj' stranci da u makar široj familiji nema nikog sa one anamo strane? :-)
StupskaBitanga

#9969 Re: Naša stranka, off topic

Post by StupskaBitanga »

dr.gog wrote:Peđa, imaš li osjećaj da si možda poslanik u montipajton cirkusu? :D
dr. Gog tvoj komentar na taj cirkus zvani sks
Alfons Kauders

#9970 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Alfons Kauders »

cyprus wrote: Pa misliš li da postoji ijedan Srbin u 'probosanskoj' stranci da u makar široj familiji nema nikog sa one anamo strane? :-)
Tesko - isto kao i na onoj "anamo tamo" strani nema nikog ko nema rodbine na ovoj. Ali ne radi se o tome - ovo je rodjeni sin, a ne jetrvine zaove shura...
veljaca

#9971 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by veljaca »

Pedja Kojovic wrote:veljaca

Ja mislim da je nas stav prema Vladi i prema novoj Skupstinskoj vecini u SKS iz mog istupa na sjednici
bio jasan i precizan.
S obzirom na postavljeno pitanje dugme "protiv" i suzdrzan" su imali isti efekat (Dakle, ne glasamo za nepovjerenje Vladi).

p.k.
Evo danas smo se ja i ti i licno upoznali oko 14 sati ispred Katedrale .....
Mislim da ti ne trebaju ovdje advokati - kada se licno tebi obracam i trazim od tebe licno odgovor i da si i ti spreman i sposoban da sam odgovoris ....
Rekao sam ti u 4 oka a da i ovdje kazem: Ne moze se ne imati stav ( ili jos bolje - nije politicki zrelo, nego je to politikanstvo ) kada se glasa o necem veoma vaznom - kao o smjeni Vlade .... Jer suzdrzan nije stav .... Rekao sam to onda " niti mirise niti smrdi ...". Ovo sam ti i licno rekao dobronamjerno i nadam se da ces to i tako shvatiti. Treba imati "muda" i stati iza svoje odluke i iza svojih stavova i principa. Mogli ste ne prisustvovati glasanju - po meni bi to bilo puno svrsishodnije ...
Jer biti suzdrzan nije stav - to je neimanje stava o pomenutoj stvari ....
Puno srece u zivotu i politickom radu,

Veljaca s.r.
fixer

#9972 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by fixer »

veljaca wrote:

bio jasan i precizan.

p.k.
Mislim da ti ne trebaju ovdje advokati - kada se licno tebi obracam i trazim od tebe licno odgovor i da si i ti spreman i sposoban da sam odgovoris ....
Rekao sam ti u 4 oka a da i ovdje kazem: Ne moze se ne imati stav ( ili jos bolje - nije politicki zrelo, nego je to politikanstvo ) kada se glasa o necem veoma vaznom - kao o smjeni Vlade .... Jer suzdrzan nije stav .... Rekao sam to onda " niti mirise niti smrdi ...". Ovo sam ti i licno rekao dobronamjerno i nadam se da ces to i tako shvatiti. Treba imati "muda" i stati iza svoje odluke i iza svojih stavova i principa. Mogli ste ne prisustvovati glasanju - po meni bi to bilo puno svrsishodnije ...

Veljaca s.r.
Kad meni kao glasacu NS-a ne smeta, ne kontam sta tebi smeta? Ja razumijem razloge zasto nije glasao za smjenu.
veljaca

#9973 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by veljaca »

fixer wrote:
veljaca wrote:

bio jasan i precizan.

p.k.

Veljaca s.r.
Kad meni kao glasacu NS-a ne smeta, ne kontam sta tebi smeta? Ja razumijem razloge zasto nije glasao za smjenu.
Sve ovo moje, gore napisano, odnosilo se na Pedju ... Niko, naravno, ne brani da se i ti ( a i drugi ) ukljucis u diskusiju. Naprotiv, to je pozeljno, Ali, mene prvenstveno interesuje stav Pedje ....
A trebalo bi i tebi u interesu da bude da se poveca broj onih koji glasaju za NS.
Moje misljenje je da neimanjem stava to se nece postici, na zalost ....
Pedja Kojovic

#9974 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

kamen spoticanja

Mislim da je to sto vi govorite irelevantno.
Svaki pojedinac snosi odgovornost iskljucivo za svoje stavove i poteze.

p.k.
ultima_palabra

#9975 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by ultima_palabra »

veljaca wrote:Sve ovo moje, gore napisano, odnosilo se na Pedju ... Niko, naravno, ne brani da se i ti ( a i drugi ) ukljucis u diskusiju. Naprotiv, to je pozeljno, Ali, mene prvenstveno interesuje stav Pedje ....
A trebalo bi i tebi u interesu da bude da se poveca broj onih koji glasaju za NS.
Moje misljenje je da neimanjem stava to se nece postici, na zalost ....
Pa imaju stav, kako nemaju... nisu zadovoljni radom vlade, ali smatraju da se problemi građana KS neće riješiti povratkom na vlast onih koji su te probleme i uzrokovali.

Mislim da takav stav dijeli i dobar procenat biračkog tijela, tako da im to samo može pomoći na izborima.
Locked