SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
alcho

#9951 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by alcho »

kurty wrote:
madnessa wrote:
Još da dodam... Svako, a naročito onaj ko ima položen vozački ispit, je po dužan ukazati prvu pomoć na licu mjesta prije dolaska hitne pomoći i može biti gonjen ukoliko to ne učini (vidi ZOBS, član 155). Ispade da niko od vozača ne zna pružiti prvu pomoć sudeći po tome koliko se čeka hitna pri skoro svakom udesu, a da niko ne izvadi torbicu za pružanje PP. Pa makar da dezinfikuje otvorene rane!
Kod nas policija i država još gledaju kroz prste u saobraćajnim nesrećama, ali mislim da bi trebali početi i ovo da kažnjavaju. Svi vozači smo prošli kroz obaveznu obuku iz prve pomoći i dobivanjem potvrde da smo je prošli smo se obavezali istu pružati kada vidimo nesreću. Tvoja vozačka je dokaz da si obučen da daješ prvu pomoć. Tvoj problem je način na koji si je dobio ili što nisi zahtijevao kvalitetniju obuku kada si je pohađao. Još uvijek se u uredima Crvenog krsta/križa može upisati intenzivniji kurs polaganja prve pomoći, a mislim da bi svima nama dobrodošlo obnavljanje znanja sudeći po tome u šta se saobraćaj pretvorio. Tuđi i vlastiti život nam nekad može ovisiti o tome koliko smo sposobni da ukažemo pomoć.

1. vozio sa haverom do sarajeva... niz kobilju... lola se malo zafurao pa nije stigao da zakoci i tras... mi prvo auto iza njih... i prilazimo mi, ja otvaram suvozaceva, a haver soferova vrata... stariji bracni par... ja "gospodjo, jel sve ok???", a ona ni pet ni ses' neg me posla tamo odakle sam i dosao kad sam se rodio...
2. scena druga, bio na biciklu i priteknem pjesaku kojeg je auto zamal udarilo... gospodin bijel ko krpa, prepao se...sta cu, uzmem flasu i na dlan pa ga par puta kao iz dlana zalijem, i povalim ga da mu dignem noge u zrak... i napade me sto sam za polio, kao negdje krenuo...
3. scena pred kucom... ja 17 ili 18 godina imao... cekam da predjem cestu, kad jedan lokalni alkos, na motoru ide prema meni, i nesta se izdesavala tako da je sljedece sto sam vidjeo, vidjeo njega kako leti preko auta i pada na par metara od mene... pocnem se derati "mama, mama" :-) :-)... mama medicinska sestra i pridje da se covjeku sta pomogne... jedino sto sam korisno tada uradio, pored ovog deranja, "mama, mama" je da sam odvalio parmak sa sovje ograde da se covjeku noga imobilizuje (valjda sma pravilno napisao :D :D :D ...a da budem iskren, fakat sam se prepao kad sam vidjeo slobodan let... jes da me kasnije stid bilo sto sam se derao, al sam se fakat prepao

Tak da iskren budem, od kad mi je duznost pomagati imam dva losa iskustva...
Jok eto, treb'o te je pustiti da mu "pomognes" :lol:
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#9952 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by Chmoljo »

The 51st State wrote:
slika i prilika temeljne policije.
slika i prilika putnika u tramvaju.
JThomas

#9953 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by JThomas »

i murija i putnici u tramvaju se regrutuju iz iste mase.
The 51st State

#9954 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by The 51st State »

Chmoljo wrote:
The 51st State wrote:
slika i prilika temeljne policije.
slika i prilika putnika u tramvaju.
cemu relativizacija? putnike ne mozes mjenjati, javne sluzbenike mozes.
Comrad

#9955 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by Comrad »

shalla wrote:"Hodžić je i dalje držao Mirzu, koji se otimao, a onda se, valjda od umora, nekako primirio. "Odjednom, kao da je došao sebi, upitao me: Šta sam to uradio, šta se desilo?"

Da me neko pogrešno ne shvati ali da mi je znati čime li su kondicioni treneri bobali ove naše košarkaše pa imaju ove blackoute :sad: U Armina su se kleli svi moji drugovi koji su ga znali, za Mirzu se isto govorilo da je dobar momak (imam mnogo prijatelja koji su se bavili košarkom, preko njih znam i Armina i MIrzu iz viđenja)...
Armina ne poznajem, Mirzu da iz vidjenja. Nisam ga odavno vidjao, ali ga pamtim ko mirnog i stalozenog momka koji, ma ne znam da li je ikad sta opsovao na treninzima ili utakmicama. Sad kad sam vidio snimak, zijanio se...bog zna sta mu se izdesavalo prethodnih godina pa se u ovo pretvorio... :roll: :-?

Opet, cudi me da nema vise slicnih stvari. Nevezao za ovo, ali sam poznajem nekoliko ljudi sa ptsp poremecajem, koje nasi doktori ne bendaju ni 2%. Sutra kad jedan takav izadje na ulicu i pobije pola tramvaja, svi cemo se cuditi kako i zasto.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#9956 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by Chmoljo »

The 51st State wrote:
cemu relativizacija? putnike ne mozes mjenjati, javne sluzbenike mozes.
rek'o čovjek iznad.
Tercius

#9957 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by Tercius »

Nisam bas u toku, al nesto se spominje da je policajac u tom performansu GRADJANINA nadpadnut.Ja bih ovdje sad pokrenuo inicijativu da se isti suspenduje, iz razloga sto istom nije iscupo grkljan na licu mjesta, kao i svakom drugom GRADJANINU koji je stajao i pametovao po nasem dobrom,starom Bosnjackom obicaju.

Da malo bude jasnije od 2:24 pa nadalje.
Creasy

#9958 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by Creasy »

Za sve "posmatrace", odnosno gradjane Sarajeva koji uredno placaju porez... procitajte jos jednom izjavu ovog momka, mogli biste puno toga nauciti!

"Policajac je došao ne znajući uopšte šta se dešava. Kad je pokušao ući u tramvaj, Mirza ga je udario i ja sam tad reagovao. Nisam razmišljao ni sekunde. Sve se odigralo u trenutku, čini mi se da je moj kolega tad još zvao policiju i Hitnu pomoć. Ušao sam, dakle, tad u tramvaj i zajedno s policajcem savladao Mirzu. Tu se zapravo desila prava tuča. On me pokušao udariti nekoliko puta, što sam uspio izbjeći, a onda sam ga nekako uhvatio s leđa i izgurao prema van. Nekako smo izašli iz tramvaja i ja sam ga oborio na asfalt, pri čemu su mi pomogli policajac i još jedan čovjek koji je bio u tramvaju i koji je kasnije otišao. Policajac je onda izvadio lisice i stavio ih Mirzi na ruke", priča Hodžić.

Naš sagovornik Ibro Hodžić je dodao da su, dakle, uz njega jedino policajac i još jedan putnik iz tramvaja pokušali učiniti nešto i spriječiti još veću nesreću. Ostali su putnici i prolaznici, kaže, bili samo posmatrači. "Nakon što je stigla policijska ekipa i nakon što je već bilo izvjesno da je Mirza V. savladan, oni su počeli prigovarati i dobacivati o tome šta je uradio i slično. Tad smo ih mi zaustavili rekavši da nemaju pravo ništa pričati, kad već nisu pomogli u smirivanju situacije. Oni su sve vrijeme dotad vikali i 'posmatrali' šta se dešava. Niko od njih nije reagovao kad je udaren policajac, naprotiv, komentarisali su kako je i policija nemoćna, umjesto da su pomogli tom policajcu kojem nije bilo nimalo lako, jer uopšte nije znao šta se dešavalo, a ušao je u 'vatru'. Mogao sam i ja proći, ali nisam i drago mi je što nisam", kaže Hodžić, kojem su danas svi čestitali dok je pio kafu s rajom na Baščaršiji.
Troll_Happens

#9959 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by Troll_Happens »

Tercius wrote:Nisam bas u toku, al nesto se spominje da je policajac u tom performansu GRADJANINA nadpadnut.Ja bih ovdje sad pokrenuo inicijativu da se isti suspenduje, iz razloga sto istom nije iscupo grkljan na licu mjesta, kao i svakom drugom GRADJANINU koji je stajao i pametovao po nasem dobrom,starom Bosnjackom obicaju.

Da malo bude jasnije od 2:24 pa nadalje.
za mene su fasisti oni isti gradjani koji ga brane... trebali su i one dvije debele po ledjima malo pa nek se materi bechi :oops:
lajkujMe

#9960 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by lajkujMe »

Nesto se veliko desava, evo me na c.vili hrpa vozila policije i hitne pomoci ide velikom brzinom u pravcu ilidze dok ja s vama pricam sve vise i vise policije juri u tom pravcu, ako ima neko neke informacije reci nam svima.
odsutraopetultra

#9961 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by odsutraopetultra »

lajkujMe wrote:Nesto se veliko desava, evo me na c.vili hrpa vozila policije i hitne pomoci ide velikom brzinom u pravcu ilidze dok ja s vama pricam sve vise i vise policije juri u tom pravcu, ako ima neko neke informacije reci nam svima.
da nije s ovim mostarcima neko sranje sto su izbaceni sa grbavice,ovo je pretpostavka :shock:
thepatriot

#9962 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by thepatriot »

Samo da pohvalim sve pripadnike Mup-a Kantona Sarajevo, koji su večeras protjerali nacističku grupicu tzv.navijača Zrinjskog, iz mog grada, zbog nacističih ispada.
Hvala Vam, hvala i momcima iz agencije Securitas.
zonbirile

#9963 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by zonbirile »

Creasy wrote:Za sve "posmatrace", odnosno gradjane Sarajeva koji uredno placaju porez... procitajte jos jednom izjavu ovog momka, mogli biste puno toga nauciti!

"Policajac je došao ne znajući uopšte šta se dešava. Kad je pokušao ući u tramvaj, Mirza ga je udario i ja sam tad reagovao. Nisam razmišljao ni sekunde. Sve se odigralo u trenutku, čini mi se da je moj kolega tad još zvao policiju i Hitnu pomoć. Ušao sam, dakle, tad u tramvaj i zajedno s policajcem savladao Mirzu. Tu se zapravo desila prava tuča. On me pokušao udariti nekoliko puta, što sam uspio izbjeći, a onda sam ga nekako uhvatio s leđa i izgurao prema van. Nekako smo izašli iz tramvaja i ja sam ga oborio na asfalt, pri čemu su mi pomogli policajac i još jedan čovjek koji je bio u tramvaju i koji je kasnije otišao. Policajac je onda izvadio lisice i stavio ih Mirzi na ruke", priča Hodžić.

Naš sagovornik Ibro Hodžić je dodao da su, dakle, uz njega jedino policajac i još jedan putnik iz tramvaja pokušali učiniti nešto i spriječiti još veću nesreću. Ostali su putnici i prolaznici, kaže, bili samo posmatrači. "Nakon što je stigla policijska ekipa i nakon što je već bilo izvjesno da je Mirza V. savladan, oni su počeli prigovarati i dobacivati o tome šta je uradio i slično. Tad smo ih mi zaustavili rekavši da nemaju pravo ništa pričati, kad već nisu pomogli u smirivanju situacije. Oni su sve vrijeme dotad vikali i 'posmatrali' šta se dešava. Niko od njih nije reagovao kad je udaren policajac, naprotiv, komentarisali su kako je i policija nemoćna, umjesto da su pomogli tom policajcu kojem nije bilo nimalo lako, jer uopšte nije znao šta se dešavalo, a ušao je u 'vatru'. Mogao sam i ja proći, ali nisam i drago mi je što nisam", kaže Hodžić, kojem su danas svi čestitali dok je pio kafu s rajom na Baščaršiji.
---------------------------------------------
pročitali i ne kontam samo permutaciju,koja se svodi na to da je da je policajac pomogao civilu, a ne obrnuto.Uostalom civil se hrvao i natezao sa puntađijom, drot tercao.Ispade da ne bi Ibre, čekalo bi se pojaćanje, dok ne dođu kornjače.
Creasy

#9964 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by Creasy »

zonbirile wrote:
Creasy wrote:Za sve "posmatrace", odnosno gradjane Sarajeva koji uredno placaju porez... procitajte jos jednom izjavu ovog momka, mogli biste puno toga nauciti!

pročitali i ne kontam samo permutaciju,koja se svodi na to da je da je policajac pomogao civilu, a ne obrnuto.Uostalom civil se hrvao i natezao sa puntađijom, drot tercao.Ispade da ne bi Ibre, čekalo bi se pojaćanje, dok ne dođu kornjače.

Ima li ista da ti kontas? :-) Poenta je da je taj momak pomogao policajcu, a ne posmatrao i palamudio...
Tercius

#9965 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by Tercius »

thepatriot wrote:Samo da pohvalim sve pripadnike Mup-a Kantona Sarajevo, koji su večeras protjerali nacističku grupicu tzv.navijača Zrinjskog, iz mog grada, zbog nacističih ispada.
Hvala Vam, hvala i momcima iz agencije Securitas.
Ja ipak mislim da je to bilo policijsko nasilje nad navijacima i zloupotreba i prekoracenje ovlasti,odkud njima pravo da protjeruju bilo koga ako su ljudi platili uredno ulaznice za utakmicu. :wink:
zonbirile

#9966 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by zonbirile »

Creasy wrote:
zonbirile wrote:

Ima li ista da ti kontas? :-) Poenta je da je taj momak pomogao policajcu, a ne posmatrao i palamudio...
-----------------------------------------------------------------
pa ti si obznanio post kao naravoučenije i slične ublehe,a istna je da je građanin savladao puntađiju,pa sam citiraš njegovu izjavu,a ne pomagao.Uostalom na slici drot stoji kao metla,a šta radi onaj na nogama puntađije sa lisicama.Očito nikakvog autoriteta ni akcije od strane drota.
Tercius

#9967 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by Tercius »

Ma ne, to se trebalo onda ovako rjesiti: E ibro jesil ga savlado? Jesi? E Super, de ustani sa njega zivotat, ipak sam ja DROT moram mu stavit lisice!Pa Ibro lijepo ustane, a pizdohan skoci pa opet krene divljat, pa onda opet ona sva raja u glas ostavite ga vaki ste naki ste, pa onda opet trci za njim i guraj se, pa tako jos jedno po sata cirkusa besplatnog za sve slucajne prolaznike.Il ga je trebo nacipelat onako dok lezi, da bi bilo neke akcije od strane policajca, nekontam.
Last edited by Tercius on 25/08/2011 07:50, edited 1 time in total.
Creasy

#9968 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by Creasy »

zonbirile wrote:
Creasy wrote:
zonbirile wrote:[

-----------------------------------------------------------------
pa ti si obznanio post kao naravoučenije i slične ublehe,a istna je da je građanin savladao puntađiju,pa sam citiraš njegovu izjavu,a ne pomagao.Uostalom na slici drot stoji kao metla,a šta radi onaj na nogama puntađije sa lisicama.Očito nikakvog autoriteta ni akcije od strane drota.

Predajem se. :D
zonbirile

#9969 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by zonbirile »

Tercius wrote:Ma ne, to se trebalo onda ovako rjesiti: E ibro jesil ga savlado? Jesi? E Super, de ustani sa njega zivotat, ipak sam ja DROT moram mu stavit lisice!Pa Ibro lijepo ustane, a pizdohan skoci pa opet krene divljat, pa onda opet ona sva raja u glas ostavite ga vaki ste naki ste, pa onda opet trci za njim i guraj se, pa tako jos jedno po sata cirkusa besplatnog za sve slucajne prolaznike.
----------------------------------------------------------------
OK,Ibro ga savladao drot stavio lisice i šta još je trebao Ibro i onaj na nogama.Kod drota palica,pištolj...Pa jebote,pomoć građana i okruženja nije savladavanje puntađija uz pomoć murije.uostalom čova spengan,šta još treba?
Tercius

#9970 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by Tercius »

zonbirile wrote:
Tercius wrote:Ma ne, to se trebalo onda ovako rjesiti: E ibro jesil ga savlado? Jesi? E Super, de ustani sa njega zivotat, ipak sam ja DROT moram mu stavit lisice!Pa Ibro lijepo ustane, a pizdohan skoci pa opet krene divljat, pa onda opet ona sva raja u glas ostavite ga vaki ste naki ste, pa onda opet trci za njim i guraj se, pa tako jos jedno po sata cirkusa besplatnog za sve slucajne prolaznike.
----------------------------------------------------------------
OK,Ibro ga savladao drot stavio lisice i šta još je trebao Ibro i onaj na nogama.Kod drota palica,pištolj...Pa jebote,pomoć građana i okruženja nije savladavanje puntađija uz pomoć murije.uostalom čova spengan,šta još treba?
Pa ne treba nista vise sve je super Ibro je lik za deset, da je Bogdom vise takvih momaka u ovom gradu, ko je sta rekao, ne znam o cemu pricas ti vise ovdje majke mi mile.
zonbirile

#9971 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by zonbirile »

Tercius wrote:Ma ne, to se trebalo onda ovako rjesiti: E ibro jesil ga savlado? Jesi? E Super, de ustani sa njega zivotat, ipak sam ja DROT moram mu stavit lisice!Pa Ibro lijepo ustane, a pizdohan skoci pa opet krene divljat, pa onda opet ona sva raja u glas ostavite ga vaki ste naki ste, pa onda opet trci za njim i guraj se, pa tako jos jedno po sata cirkusa besplatnog za sve slucajne prolaznike.Il ga je trebo nacipelat onako dok lezi, da bi bilo neke akcije od strane policajca, nekontam.
---------------------------------------
pa evo šta hoću,sam pišeš kako je trebalo.Ibro,hvala,ustani,a divljak kada počne divljati opet štos nos patos-u čemu je problem.
Tercius

#9972 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by Tercius »

zonbirile wrote:
Tercius wrote:Ma ne, to se trebalo onda ovako rjesiti: E ibro jesil ga savlado? Jesi? E Super, de ustani sa njega zivotat, ipak sam ja DROT moram mu stavit lisice!Pa Ibro lijepo ustane, a pizdohan skoci pa opet krene divljat, pa onda opet ona sva raja u glas ostavite ga vaki ste naki ste, pa onda opet trci za njim i guraj se, pa tako jos jedno po sata cirkusa besplatnog za sve slucajne prolaznike.Il ga je trebo nacipelat onako dok lezi, da bi bilo neke akcije od strane policajca, nekontam.
pa evo šta hoću,sam pišeš kako je trebalo.Ibro,hvala,ustani,a divljak kada počne divljati opet štos nos patos-u čemu je problem.
I po tvome bi bilo okej nekog ne potrebno stos nos patos jel?
Creasy

#9973 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by Creasy »

zonbirile wrote:

Polako, polako, aj se saberi, pa ponovo procitaj sta ti pokusavamo reci... ajde, mozes ti to... :D
Dakle, poenta nije u tome sta je Ibro uradio, momak je postupio za 10, to niko ne spori... ali sta je sa svijescu ostalih gradjana kojima nije palo na pamet da pomognu policajcu u nevolji? :wink:
zonbirile

#9974 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by zonbirile »

Creasy wrote:
zonbirile wrote:

Polako, polako, aj se saberi, pa ponovo procitaj sta ti pokusavamo reci... ajde, mozes ti to... :D
Dakle, poenta nije u tome sta je Ibro uradio, momak je postupio za 10, to niko ne spori... ali sta je sa svijescu ostalih gradjana kojima nije palo na pamet da pomognu policajcu u nevolji? :wink:
------------------------------------------
ja se presabro i stalno ti govorim,nije Ibro pomogao policajcu,nego policajac Ibri, što je nonsens.Ko se s kim hrvao,ko je koga povalio-odgovoriš na to i skontaš što ti hoću reći.
Tercius

#9975 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA

Post by Tercius »

Ja fakat ne znam sta je tu problem, covjeku proradila gradjanska svjest, nije mogao da gleda da mu neko unistava tramvaj u kojem se voze gradjani njegovog grada, stiso damu, savlado covjeka saceko policiju policija mu stavila lisice, i tako ujedno poradio na renomeu svog kluba za 10 minuta sto kompletna uprava kluba u kojem igra nece uradit za 10 godina.I posto vazda neka prica bude, prije rata ovo prije rata ono, on je za mene pravi prijeratni mangup ispo, bez oruzja, bez palija, bez nozeva itd itd.Pravi mangup.
Locked