Slike starog Sarajeva

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
julisiz es grant

#9951 Re: Slike starog Sarajeva

Post by julisiz es grant »

thekupus wrote:
julisiz es grant wrote: Najfascinantnije od svega je u stvari, ako je godina tačna, to da je ovo jedan od prvih zvučnih videa, i to ne samo u Bosni, već usudio bih se reći i svijetu.
O čemu ti, 1920ih su kratki filmovi da zvukom već bili rašireni po svijetu, pogotovo krajem 20ih i početkom 30ih
Koliko znam, prvi zvučni filmovi javili su se 1927, ne puno prije ovog videa. A firma koja je napravila ovaj video (pripadala "pravom" Građaninu Kane-u) počela je zvučne filmove proizvoditi u septembru 1929.

https://en.wikipedia.org/wiki/Hearst_Metrotone_News
hAZNADAR

#9952 Re: Slike starog Sarajeva

Post by hAZNADAR »

julisiz es grant wrote:
thekupus wrote:
julisiz es grant wrote: Najfascinantnije od svega je u stvari, ako je godina tačna, to da je ovo jedan od prvih zvučnih videa, i to ne samo u Bosni, već usudio bih se reći i svijetu.
O čemu ti, 1920ih su kratki filmovi da zvukom već bili rašireni po svijetu, pogotovo krajem 20ih i početkom 30ih
Koliko znam, prvi zvučni filmovi javili su se 1927, ne puno prije ovog videa. A firma koja je napravila ovaj video (pripadala "pravom" Građaninu Kane-u) počela je zvučne filmove proizvoditi u septembru 1929.

https://en.wikipedia.org/wiki/Hearst_Metrotone_News
Podaci o filmu iz arhive francuskog kataloga http://www.film-images.fr

Year: 1929
Country: Yugoslavia
Caption: Yugoslavian fashions. Filmed in 1929. Scenes of a man pointing out details of traditional Muslim women's dress. Scenes of Muslim musicians, including a man moving his mustache and turban while playing music. Men and women sing and dance. Bosniaks. Bosnian Muslims. Manners and customs Yugoslavia. Dance Yugoslavia. Music Yugoslavia. Muslims Yugoslavia. Clothing and dress Yugoslavia. Sarajevo (Bosnia and Herzegovina). Yugoslavia.
Format: Quicktime 720x576 ProRes 422 (HQ) - 2K scan 1920x1080 possible upon request
Observations: 35mm nitrocellulose negative with access to film elements (to be checked on a case by case basis)
Early Movietone sound system

Vecina videa snimljena bas 1929- i to turneja po svijetu. Paris, Sjeverna Afrika, Liban, Jugoslavija, oko 4000 videa.
Nekoliko videa iz Jugoslavije 1929. Scene marketa u Zagrebu, zene strikaju u Sloveniji, Ciganska cerga i muzika, Svadba u Slavoniji(rekao bih) a iz BiH iz 29-te tkanje cilima u Bosni i naravno ovaj dragocjeni video muslimanske nosnje i zabave u Sarajevu.
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#9953 Re: Slike starog Sarajeva

Post by sabina1 »

blecak wrote: Image
Sjajno :thumbup:
muha_sa wrote:.
Muha , možeš li se sjetiti kada je srušena ova višepratnica sa istočne strane Sebilja koja se tako često pojavljuje na slikama ?
Po slikama bih rekla - sedamdesetih ???

Unaprijed hvala :kiss:
muha_sa

#9954 Re: Slike starog Sarajeva

Post by muha_sa »

sabina1 wrote:
blecak wrote: Image
Sjajno :thumbup:
muha_sa wrote:.
Muha , možeš li se sjetiti kada je srušena ova višepratnica sa istočne strane Sebilja koja se tako često pojavljuje na slikama ?
Po slikama bih rekla - sedamdesetih ???

Unaprijed hvala :kiss:
pocetkom sedamdesetih je 100% bila :-D kroz onaj prolaz se islo u javni wc koji i sad postoji--onda u Dibek i Male Daire gdje se redovno cugalo :D da mi bog dragi oprosti :lol: :lol:
prodavnica koja se vidi bila je sedamdesetih gvozdjara a do nje zelenara koju je drzo Kurto Mustafa--sad je tu cevabdzinica Kurto :) do Kurte je bila ascinica kod Cengica--Abdurahman Cengic :)

jesam se razvezo ko prazan mlin :-) pisem ono sto nisi pitala, ponjelo me :lol: :lol: halali :D
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#9955 Re: Slike starog Sarajeva

Post by sabina1 »

muha_sa wrote: pocetkom sedamdesetih je 100% bila :-D kroz onaj prolaz se islo u javni wc koji i sad postoji--onda u Dibek i Male Daire gdje se redovno cugalo :D da mi bog dragi oprosti :lol: :lol:
prodavnica koja se vidi bila je sedamdesetih gvozdjara a do nje zelenara koju je drzo Kurto Mustafa--sad je tu cevabdzinica Kurto :) do Kurte je bila ascinica kod Cengica--Abdurahman Cengic :)

jesam se razvezo ko prazan mlin :-) pisem ono sto nisi pitala, ponjelo me :lol: :lol: halali :D
Ma ti to majstorski opisa :thumbup:
Super i hvala :kiss:
blecak

#9956 Re: Slike starog Sarajeva

Post by blecak »

Otimačina imovine sarajevskih građana jevrejskog porijekla od strane NDH (Savez Napredkovih Zadruga - Ured za nacionalizaciju prirada u Zagrebu), 10.04.1942.

Image
blecak

#9957 Re: Slike starog Sarajeva

Post by blecak »

Otimačina imovine sarajevskih građana jevrejskog porijekla od strane NDH (Savez Napretkovih Zadruga - Ured za nacionalizaciju prirada u Zagrebu), 17.05.1942.

Image
blecak

#9958 Re: Slike starog Sarajeva

Post by blecak »

Otimačina imovine sarajevskih građana jevrejskog porijekla od strane NDH (Savez Napretkovih Zadruga - Ured za nacionalizaciju prirada u Zagrebu), 17.01.1943.

Image
blecak

#9959 Re: Slike starog Sarajeva

Post by blecak »

Otimačina imovine sarajevskih građana jevrejskog porijekla od strane NDH (Savez Napretkovih Zadruga - Ured za nacionalizaciju prirada u Zagrebu), 05.07.1942.

Image
blecak

#9960 Re: Slike starog Sarajeva

Post by blecak »

Otimačina imovine sarajevskih građana jevrejskog porijekla od strane NDH (Savez Napretkovih Zadruga - Ured za nacionalizaciju prirada u Zagrebu), 09.08.1942.

Image
blecak

#9961 Re: Slike starog Sarajeva

Post by blecak »

Otimačina imovine sarajevskih građana jevrejskog porijekla od strane NDH (Savez Napretkovih Zadruga - Ured za nacionalizaciju prirada u Zagrebu), 30.08.1942.

Image
Last edited by blecak on 29/05/2018 13:19, edited 1 time in total.
blecak

#9962 Re: Slike starog Sarajeva

Post by blecak »

Otimačina imovine sarajevskih građana jevrejskog porijekla od strane NDH (Savez Napretkovih Zadruga - Ured za nacionalizaciju prirada u Zagrebu), 27.09.1942.

Image
blecak

#9963 Re: Slike starog Sarajeva

Post by blecak »

Otimačina imovine sarajevskih građana jevrejskog porijekla od strane NDH (Savez Napretkovih Zadruga - Ured za nacionalizaciju prirada u Zagrebu), 25.10.1942.

Image
blecak

#9964 Re: Slike starog Sarajeva

Post by blecak »

Otimačina imovine sarajevskih građana jevrejskog porijekla od strane NDH (Savez Napretkovih Zadruga - Ured za nacionalizaciju prirada u Zagrebu), 18.12.1942.

Image
oldtajmer

#9965 Re: Slike starog Sarajeva

Post by oldtajmer »

ima li mozda neko koju sliku starog centra na kovacima(prijeratnog) pa da postavi :?:

i pitanje jedno za muhu,posto kod ovih starijih bas i nisam dobio neke korisne informacije,naime,sigurno se sjecas starog parka na cijem je mjestu sada sehidsko groblje,odma ispod strmog dijela je bio kao neki okrugli bazen izgradjen od kamenja,pa me nas zanima da li je to nekad bila neka banja,bazen ili sta vec,zahvaljujem :D
trambusek88

#9966 Re: Slike starog Sarajeva

Post by trambusek88 »

Image
Image
Image
muha_sa

#9967 Re: Slike starog Sarajeva

Post by muha_sa »

oldtajmer wrote:ima li mozda neko koju sliku starog centra na kovacima(prijeratnog) pa da postavi :?:

i pitanje jedno za muhu,posto kod ovih starijih bas i nisam dobio neke korisne informacije,naime,sigurno se sjecas starog parka na cijem je mjestu sada sehidsko groblje,odma ispod strmog dijela je bio kao neki okrugli bazen izgradjen od kamenja,pa me nas zanima da li je to nekad bila neka banja,bazen ili sta vec,zahvaljujem :D
Image

kuca iznad zidine (susi se ves na balkonu) do kapije je kuca najboljeg fudbalera u istoriji ovog grada--velikog gospodina Asima Ferhatovica Haseta :-D

sto se tice tog bazencica sjecam se da smo se ko djeca brckali u nekakvoj vodi--sad da li je to namjenski bilo napravljeno il jok veze nemam jer smo mi rijetko tu dolazili posto nam je kuca kod Vijecnice bila
sjecam se da su nam jedne zime namontirali ski lift :D nesto ala mjesalica za beton :lol: al je dobro ferceralo :)
dolazili smo u centar da sutamo lopte :-D

kad smo ko malo porasli :D dolazili smo u Centar u kafanu, malo se nacugat :D --bilo pravo dobro mjesto :thumbup:
RJ57

#9968 Re: Slike starog Sarajeva

Post by RJ57 »

trambusek88 wrote:Image

Image
WOW
gornja bez pomoćnog i prije reflektora, ovu nisam nikad vidio! definitivno prije 75-te!!! :thumbup:

donja bi mogla biti malo prije izgradnje sjevera ,a mogla bi biti i nešto starija. fenomenalne slike!!!
muha_sa

#9969 Re: Slike starog Sarajeva

Post by muha_sa »

RJ57 wrote:

Image
WOW
gornja bez pomoćnog i prije reflektora, ovu nisam nikad vidio! definitivno prije 75-te!!! :thumbup:

donja bi mogla biti malo prije izgradnje sjevera ,a mogla bi biti i nešto starija. fenomenalne slike!!!
:thumbup: :thumbup:
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#9970 Re: Slike starog Sarajeva

Post by mali_milojica »

muha_sa wrote:
oldtajmer wrote:ima li mozda neko koju sliku starog centra na kovacima(prijeratnog) pa da postavi :?:

Image

kuca iznad zidine (susi se ves na balkonu) do kapije je kuca najboljeg fudbalera u istoriji ovog grada--velikog gospodina Asima Ferhatovica Haseta :-D

sto se tice tog bazencica sjecam se da smo se ko djeca brckali u nekakvoj vodi--sad da li je to namjenski bilo napravljeno il jok veze nemam jer smo mi rijetko tu dolazili posto nam je kuca kod Vijecnice bila
sjecam se da su nam jedne zime namontirali ski lift :D nesto ala mjesalica za beton :lol: al je dobro ferceralo :)
dolazili smo u centar da sutamo lopte :-D

kad smo ko malo porasli :D dolazili smo u Centar u kafanu, malo se nacugat :D --bilo pravo dobro mjesto :thumbup:
Joj koliko sam lopte ovdje igrao, od jutra do mraka ukoliko te stariji ne bi poslali na tribinu :lol:
Iznad se vidi vrtić pčelica Maja u koji sam išao.
Hase :thumbup:
Naravno i nezaobilazno sankanje na današnjem Sehidskom groblju.
RJ57

#9971 Re: Slike starog Sarajeva

Post by RJ57 »

@muha, prvo sam se zaletio da napišem da je pape bio bolji od haseta, a onda sam se sjetio da pape nije sarajlija :mrgreen:
muha_sa

#9972 Re: Slike starog Sarajeva

Post by muha_sa »

RJ57 wrote:@muha, prvo sam se zaletio da napišem da je pape bio bolji od haseta, a onda sam se sjetio da pape nije sarajlija :mrgreen:
:-D

bas tako :-D

jest da sam teski pitar :-D al je i Svabo bio velemajstor :thumbup:

Image

nemojte me ruzit :lol: i ova slika zasluzuje da se nadje na ovoj temi :-D
muha_sa

#9973 Re: Slike starog Sarajeva

Post by muha_sa »

dvije najvece legende ovog grada stoje kraj Hasetove cevabdzinici u Telalima :-D

Image

nekdasnja Kociceva ulica :-D
hrasno

#9974 Re: Slike starog Sarajeva

Post by hrasno »

muha_sa wrote:
RJ57 wrote:

Image
WOW

:thumbup: :thumbup:
75 je radjena rekonstrukcija Grbavica i postavljeni reflektori a iste su i reklame na zapadnoj tribini, tako da je ovo 74-75
zikamu

#9975 Re: Slike starog Sarajeva

Post by zikamu »

Neko je skoro pitao za ovaj djeciji bazen na Kovacima iz 50-tih...
Muha je onaj u sredini sto je ruke rasirio... :lol:

Image
Post Reply