Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Pa u BiH ih/nas neIma. Mislim na manjine na funkcijama
Pa da
Problem koji podjednako pogađa sve grupe
Samo što "Bosanci u smislu etničke pripadnosti" imaju mogućnost da se nakratko izjasne u smislu troje navedenih grupa, neko ko je Rom tu ime dosta teže karte, ili recimo neki čovjek američkog porijekla (lupam).
Bosanci su pored drugih "stvarnih" manjina, povratnika na 413121. broju po prioritetima
Ozimician wrote: ↑25/08/2023 15:11
Ovdje imas cak i crkveni porez bajo moj.
Naravno, mozes ga se odreci.
Zamisli da u BIH uvedu opcionalno "dzamijski porez" - pa digla bi se i kuka i motika.
Ozimician wrote: ↑25/08/2023 15:11
Zamisli da u BIH uvedu opcionalno "dzamijski porez" - pa digla bi se i kuka i motika.
Porez jedino ako se izjasnis kao vjernik krscanin
Ateiste ne diraju
Naravno, rekao sam da se mozes odreci.
Ali sad zamisli situaciju da se u BIH uvede opcionalno "dzamijski porez" - sta bi se tek onda po forumu pisalo.
Ozimician wrote: ↑25/08/2023 15:13
Ali sad zamisli situaciju da se u BIH uvede opcionalno "dzamijski porez" - sta bi se tek onda po forumu pisalo.
Odreci? Mogu se odreci neceg sto imam, a ne mogu se odreci neces sto nemam.
Mislis mogu me osloboditi od placanja ako se izjasnik kao nekrscanka? Jer taj porez nije obavezan za sve.
Normala.
Drzava samo kanalise novac od vjernika prema Crkvi. mazne koji gros maybe
Dzamijski porez vec postoji, ubire ga IZ. Nema ti dzenaze ako nisi clan, samo sto ne ide preko drzave i npr. platne liste . A i u Njemackoj i u Bosni i Hrvatskoj imaju odlivi novaca poreznih obveznika (svih) prema religijskim institucijama.
moimoi wrote: ↑25/08/2023 10:09
Imas Hemona na eng cak i vise nego na nasem a i Alan Forda na svim jezicima
Misliš li stvarno da švapske Bošnje pričaju engleski na nivou da čitaju Hemona?
Alan Ford ni na jednom jeziku nije tako dobar kao na našem, zato i jeste najviše dio naše kulture, pa tek onda talijanske. I nemaš ga na njemačkom i engleskom.
Kulturoloski, Alan Ford je znacajan generacijama 70 i 80to godiste. A i njima su znacajna ona starija izdanja, Novija, kada je otisao jedan iz onog dvojca su postala sranje svakako. Danas i u Bosni malo ko fura Alan Forda od ovih novijih generacija, tako da ne bih uzimao Alan Forda kao kulutroloski fenomen u 2023 godini.
moimoi wrote: ↑25/08/2023 14:59
A kao Bosanac nemoguce
Postoji kvota za ostale, cak i Dom naroda; tako da "Ostali" kojih ima 5%; popunjavaju jednak broj mjesta kao i Bosnjaci kojih ima 50% + u drzavi.
Tako da su ocito Bosnjaci tu jedini diskriminirani.
Bosanci (kao ostali) jedino ne mogu da se kandiduju za predsjednistvo, jer tu nema kvote za ostale, u svemu ostalom imaju jednaka ili veca prava od Bosnjaka. Tako da tu pricu o toj fantomskoj diskriminaciji nekoga ko se izjasni kao Bosanac (posebno od strane Bosnjaka) prosipajte nekome manje pismenom.
Nije tačno.
Struktura uposlenih odražava strukturu stanovništva prema posljednjem važećem popisu stanovništva.
Znači 50% Bošnjaka i 5% ostalih, kao i na popisu. A ne isti broj.
Ozimician wrote: ↑25/08/2023 15:13
Odreci? Mogu se odreci neceg sto imam, a ne mogu se odreci neces sto nemam.
Mislis mogu me osloboditi od placanja ako se izjasnik kao nekrscanka? Jer taj porez nije obavezan za sve.
Normala.
Drzava samo kanalise novac od vjernika prema Crkvi. mazne koji gros maybe
Dzamijski porez vec postoji, ubire ga IZ. Nema ti dzenaze ako nisi clan, samo sto ne ide preko drzave i npr. platne liste . A i u Njemackoj i u Bosni i Hrvatskoj imaju odlivi novaca poreznih obveznika (svih) prema religijskim institucijama.
Da, ogromna razlika.
Dakle BiH je mnogo sekularnija. Crkva i dzamija su odvojene od drzave.
Ima dzenaze ako nisi clan, cak i u reziji IZ, samo ces morati snijeti puni trosak.
I kao ateista imas troskove grobnog mjesta i ukopa.
Nama je najbolji na "našem" (koji je jezik naš, prevodilac je bio Hrvat ). Nekom Nijemcu, kada bi ga preveo prevodilac sposoban kao što je bio Nenad Brixy, bio bi najbolji na Njemačkom jeziku.
Ali nijedan Nijemac ga nije preveo.
Alan Ford je samo primjer.
Činjenica je da će većina naše dijaspore djecu naučiti samo da znaju džigaru i stvari od kojih se normalnom insanu povraća.
Al' hajd', svakom svoje, međutim ovo ubjeđivanje da je vani bolje po svaku cijenu je fakat cirkus, pogotovo jer se sve dokazuje ličnim primjerima koji u statistici ne znače ništa.
Znam ja tipa, odselio s porodicom, super im...
Pa statistika kaze da smo po vecini parametara medju zadnjim zemljama u Evropi i da smo medju prvim po iseljavanju.
Sad, da li laze statistika ili ne, treba se dogovoriti .
Postoji kvota za ostale, cak i Dom naroda; tako da "Ostali" kojih ima 5%; popunjavaju jednak broj mjesta kao i Bosnjaci kojih ima 50% + u drzavi.
Tako da su ocito Bosnjaci tu jedini diskriminirani.
Bosanci (kao ostali) jedino ne mogu da se kandiduju za predsjednistvo, jer tu nema kvote za ostale, u svemu ostalom imaju jednaka ili veca prava od Bosnjaka. Tako da tu pricu o toj fantomskoj diskriminaciji nekoga ko se izjasni kao Bosanac (posebno od strane Bosnjaka) prosipajte nekome manje pismenom.
Nije tačno.
Struktura uposlenih odražava strukturu stanovništva prema posljednjem važećem popisu stanovništva.
Znači 50% Bošnjaka i 5% ostalih, kao i na popisu. A ne isti broj.
Nije tacno, evo ja sam ti naveo primjer Doma naroda,
Takva raspodjela radnih mjesta "po popisu" vrsi se samo na podrucju koje je odbranila Armija BIH. Ali to je samo 30% zemlje.
Postoje i neka radna mjesta gdje je cak po ustavu propisana stuktura po popisu iz 1991. god. kao npr Policija RS; gdje se ni ustavni minimum ne postuje, eh to su prava koja treba traziti u svojoj zemlji, ako je vec smatrate svojom.
Ozimician wrote: ↑25/08/2023 15:21
Da, ogromna razlika.
Ima dzenaze ako nisi clan, cak i u reziji IZ, samo ces morati snijeti puni trosak.
Mozda na papiru.
U stvarnosti....hegemonija i teror religijskih zajednica.
Plus dodatni trosak dzenaze cak i kad si clan ali prvo moras uplatiti zaostale clanarine pa se tek onda moze pregovarati nema pred Allaha dok nisi izmirio ovosvjetska dugovanja prema njegovim predstavnicima na Zemlji
Da - grobno mjesto plus ukop ne traze mi clanarinu a moze i komsinica Bisa sa treceg sprata da prcita sastav prije nego se baci prvi grumen zemlje.
Ozimician wrote: ↑25/08/2023 15:21
Da, ogromna razlika.
Mozda na papiru.
Plus dodatni trosak dzenaze cak i kad si clan ali prvo moras uplatiti zaostale clanarine pa se tek onda moze pregovarati nema pred Allaha dok nisi izmirio ovosvjetska dugovanja prema njegovim predstavnicima na Zemlji
Da - grobno mjesto plus ukop ne traze mi clanarinu a moze i komsinica Bisa sa treceg sprata da prcita sastav prije nego se baci prvi grumen zemlje.
Pretjerujes stvarno sad.
Ne znam onda zasto se to tebe tice ako nisi vjernica ni clan IZ.
Ja jesam clan i uredno placam dobrovoljno clanarinu + dajem redovno donacije. I ne zalim se, jer me niko na to ne tjera, to radim dragog srca.
Tako da, ako vec tebe to ne dira, ne treba da te brine koliko ja i moji sunarodnjaci placamo te usluge.
Činjenica je da će većina naše dijaspore djecu naučiti samo da znaju džigaru i stvari od kojih se normalnom insanu povraća.
Al' hajd', svakom svoje, međutim ovo ubjeđivanje da je vani bolje po svaku cijenu je fakat cirkus, pogotovo jer se sve dokazuje ličnim primjerima koji u statistici ne znače ništa.
Znam ja tipa, odselio s porodicom, super im...
Pa statistika kaze da smo po vecini parametara medju zadnjim zemljama u Evropi i da smo medju prvim po iseljavanju.
Sad, da li laze statistika ili ne, treba se dogovoriti .
Pa dobro istina je ako si privatnik-robovlasnik/babin sin/kćeri/budžetlija/krimos/nasilnik itd. da ti je sigurno bolje ovdje nego bilo gdje vani gdje bi morao zapeti, (za)raditi i bojati se sistema kojeg ne možeš tek tako podkupiti i kešom "riješiti" haman svaki pravni problem.
Mozda na papiru.
Pretjerujes stvarno sad.
Ja jesam clan i uredno placam dobrovoljno clanarinu + dajem redovno donacije. I ne zalim se, jer me niko na to ne tjera, to radim dragog srca.
Tako da, ako vec tebe to ne dira, ne treba da te brine koliko ja i moji sunarodnjaci placamo te usluge.
Pa kakva je razlika onda? Osim sto ti direktno uplacujes IZ a Nijemac preko drzave.
moimoi wrote: ↑25/08/2023 14:59
A kao Bosanac nemoguce
I šta sad?
Mislim, to je za mene jedan ogroman vještački napravljen problem.
Ako je tolika šteta, fino se izjasniš za tu poziciju kao Bošnjak, Hrvat, šta već i gotovo.
Imamo ljude koji ni taj luksuz nemaju jer nemaju sreće biti rođeni kao "Jovan" na teritoriji RS-a ili "Ante" u Grudama i biti iste vjere, ali je glavni problem to što neki lik koji je sebi utuvio u glavu da je Bosanac i etnija i nacija ne može naći posao jer mu je teško napisati nešto drugo na aplikaciji za posao.
Doslovno First World problems.
Rijetko glup komentar. Promijeni ime u jovan i neces kmati problema.
Sto se ti ne izjasnis kao kinez? Ono, mozda ti pomogne u zivotu.
If it walks like a duck, its a duck.
Nije da ljudi podrzavaju rasnin homogenizam nego valjda pricaju o historiji.
A i po meni to nema veze sa rasizmom. To je sukob kultura (ako izuzmemo naravno arijevsko 50ih godina)
Moj komentar se i nije odnosio na rasizam...vec mi bi interesantno sto se to spomenu, pa sam mislila da ce se mozda diskusija razvijati u odredenom pravcu (zato i spomenuh Kenana Malika).
Zavisi, moze da igleda kao sukob kultura, a mozda je ipak samo patka. Nije tema pa da ne drobim.
Pa de udrobi jos malo.
Nisam citao Malika ali sam pogledao neke intevruje.
detroit-mercy wrote: ↑25/08/2023 15:08
Izgleda da sam se odvikao od tih euro sranja, jer te ovdje niko ne pita za religijsku pripadnost. Posebno ne u zvanicnim dokumentima.
Dzamijski porez postoji i ne mozes ga se odreci. Zove se porez koji onda politicari daju vjerskim zajednicama
Ozimician wrote: ↑25/08/2023 15:05
I ja sam pri prijavi u Njemacku morao upisati religijsku pripadnost.
Religijska pripadnost se cak i u EX-YU upisivala u rodni list (sad mislim da se ne upisuje u rodni list), u mom originalnom rodnom listu stoji religijska pripadnost.
E ne sjecam se vala da sam morao upisati religijsku pripadnost. Jesu me pitali da li sam krscanin radi poreza. Kazes da nisi i onda te ne pitaju vise.
Last edited by konoplja on 25/08/2023 15:45, edited 1 time in total.
Ozimician wrote: ↑25/08/2023 15:28
Pretjerujes stvarno sad.
Pa niko te ne tjera ni da placas crkveni porez u Mackanje.
I šta sad?
Mislim, to je za mene jedan ogroman vještački napravljen problem.
Ako je tolika šteta, fino se izjasniš za tu poziciju kao Bošnjak, Hrvat, šta već i gotovo.
Imamo ljude koji ni taj luksuz nemaju jer nemaju sreće biti rođeni kao "Jovan" na teritoriji RS-a ili "Ante" u Grudama i biti iste vjere, ali je glavni problem to što neki lik koji je sebi utuvio u glavu da je Bosanac i etnija i nacija ne može naći posao jer mu je teško napisati nešto drugo na aplikaciji za posao.
Doslovno First World problems.
Rijetko glup komentar. Promijeni ime u jovan i neces kmati problema.
Sto se ti ne izjasnis kao kinez? Ono, mozda ti pomogne u zivotu.
Bas debilna prica
Debilan jbg i nakaradan etnicki sistem, to je ono na cemu treba raditi.
I ovi koji se izjasnjavaju kao Ostali, trebali bi da rade na ukidanju etnickog principa u bilo cemu i Bosnjaci ce ih sigurno podrzati u tome.
Tako da krivit Bosnjake za svoje stanje je vrlo zlobno.
Vjeruj da bi u svakoj zemlji toga bilo itekako, kad bi u necemu pomoglo barem 5%.
Citao sam i situacije gdje su se pravoslavni Rusi izjasnjavali kao Jevreji da dobiju u Izraelu kuce i poslove.
Dakle gdje god imas takve segregacije imas i manipulacije.
Nije sigurno samo do toga, ali naravno da ta udaljenost igra ulogu.
A sad, kad ljudi nasele neki prostor i uspostave drzavu i vlast, mislim da imaju puno pravo da odluce kakvu zele imigracionu politiku. Je li diskriminatorna bila? Jeste, ali sta je tu je. Pa istu takvu politiku su imali u SAD-u sve do nekih kasnih 50ih ili 60ih.
Mislis da mnogi iz Indonezije i Filipina nisu htjeli da se domognu Australije? Mnogo im je bliza nego Evropljanima.
Ali slazem se da imaju pravo da uredjuju svoju imigracijsku politiku.
Svako u svojoj kuci nek uredjuje kako zeli. Ja sam apsolutno ZA, zato mi je Japan i arapske zemlje najjaci - otvoreno ti kazu - nemoj dzaba.
I onda se zalis sto nesmijes bit musliman u Njemackoj, vidis kako to Arapi fino rade
Ozimician wrote: ↑25/08/2023 15:28
Pretjerujes stvarno sad.
Pa niko te ne tjera ni da placas crkveni porez u Mackanje.
Naravno, ja nisam lose nista rekao o Katolickoj crkvi u Njemackoj, ti si ta koja prica protiv IZ, iako ni tebe niko ne tjera da placas clanarinu.