Strašno. Tobejarabi
Ateizam vs. Religija
- King Theoden
#9951 Re: Ateizam vs. Religija
Strašno. Tobejarabi
- HAVANA
#9952 Re: Ateizam vs. Religija
Ih,da ima ovo dignem 10 vratim 10... Ja bi klanjo svih 5 vakata.Boemica wrote:Kako ono ide onaj vic kad dođe čo'ek u Islamsku banku da digne kredit?
- Znači vi nemate kamate?
- Estakfirula, nemamo.
- Znači dignem 10 hiljada, vratim 10 hiljada?
- Ne, dignete 10, vratite 15.
- Znači ipak imate kamate?
- Kakve kamate, to nije po šerijatu.
- Pa kako onda dignem 10, a vratim 15?
- Allah zna.
![]()
![]()
jel' tako nešto?
- King Theoden
#9953 Re: Ateizam vs. Religija
Da ima, da ima...HAVANA wrote:Ih,da ima ovo
Lako je palamudit.
Haj lapo-lapo otvorimo banku koja to nudi.
Čak i da nema vjere, barem ćeš biti sretan što pomažeš zemljacima, tako da ćeš imati novčanu tj materijalnu i moralnu satisfakciju.
Barem ćeš znati da ti bjelosvjetska mafija ne dere zemljake.
- HAVANA
#9954 Re: Ateizam vs. Religija
Jasta cu.Hajmo otvorit dam 10, vrati mi 17. 
- King Theoden
#9955 Re: Ateizam vs. Religija
Pa zar bi mogo živjeti s tim da znaš da si nekome oteo 
I u "našoj" banci bi imao lijepu zaradu.
Razlika je u tome što znaš da si zaradio.
Mirno spavaš jer znaš da nisi u rangu onog lihvara sa husina kojeg na kraju dijete izrešeta
Mirno spavaš jer znaš da nisi u rangu onog lihvara sa husina kojeg na kraju dijete izrešeta
- Sara03
#9956 Re: Ateizam vs. Religija
Vidi Šećerbegovića povratnika, tačno se odmah uoči taj specifičan modus operandi. 
- Sara03
#9957 Re: Ateizam vs. Religija
Boemica wrote:Kako ono ide onaj vic kad dođe čo'ek u Islamsku banku da digne kredit?
- Znači vi nemate kamate?
- Estakfirula, nemamo.
- Znači dignem 10 hiljada, vratim 10 hiljada?
- Ne, dignete 10, vratite 15.
- Znači ipak imate kamate?
- Kakve kamate, to nije po šerijatu.
- Pa kako onda dignem 10, a vratim 15?
- Allah zna.
![]()
![]()
jel' tako nešto?
- Boemica
#9958 Re: Ateizam vs. Religija
A kako ćeš zaraditi, ako budeš posuđivao ljudima određeni iznos i oni ti isti taj iznos budu vraćali?Dino34 wrote:Pa zar bi mogo živjeti s tim da znaš da si nekome oteo
- King Theoden
#9959 Re: Ateizam vs. Religija
AaaaaaaaaaaBoemica wrote:A kako ćeš zaraditi, ako budeš posuđivao ljudima određeni iznos i oni ti isti taj iznos budu vraćali?
Ho vam da te ugrizem zaprs
Pa napisao sam kako.
Et imaš gore u nekom od prethodnih postova.
Dakle, jedan od načina je gradnja nekretnina i prodaja stanoca/kuća. Onda imaš ulaganje u ideje ili gotove biznise i sl.
- Boemica
#9960 Re: Ateizam vs. Religija
Al' to nije kreditno bankarstvo.Dino34 wrote:AaaaaaaaaaaBoemica wrote:A kako ćeš zaraditi, ako budeš posuđivao ljudima određeni iznos i oni ti isti taj iznos budu vraćali?
Pa napisao sam kako.
Dakle, jedan od načina je gradnja nekretnina i prodaja stanoca/kuća. Onda imaš ulaganje u ideje ili gotove biznise i sl.
Može li se onda jednostavno reći da je šerijatom kreditno bankarstvo zabranjeno i prestat furat tu priču "može u Islamu sve", kad ne mora
- King Theoden
#9961 Re: Ateizam vs. Religija
Naravno da jeste. Kreditiraju se ljudi, ali je to kreditiranje usputna djelatnost koja ne donosi zaradu.Boemica wrote:Al' to nije kreditno bankarstvo.
Jedino šta možeš obračunati jeste inflacija.
U islamskoj državi nema inflacije, ali u ovim ateistickim ima pa zato.
Jednom ću se natjerat i detaljnije opisat kako funkcioniše ovaj tobožnji demos kratos, ustvari ateisticki sistem koji je istjerao vjeru iz svake moguće relevantne jednadžbe.
Pa ćemo vidjeti razlike između njega i pravog islamskog sistema koji je skrojen da služi narodu.
- Boemica
#9962 Re: Ateizam vs. Religija
Djelatnost koja ne donosi?Dino34 wrote:Naravno da jeste. Kreditiraju se ljudi, ali je to kreditiranje usputna djelatnost koja ne donosi zaradu.Boemica wrote:Al' to nije kreditno bankarstvo.
Jedino šta možeš obračunati jeste inflacija.
U islamskoj državi nema inflacije, ali u ovim ateistickim ima pa zato.
Jednom ću se natjerat i detaljnije opisat kako funkcioniše ovaj tobožnji demos kratos, ustvari ateisticki sistem koji je istjerao vjeru iz svake moguće relevantne jednadžbe.
Pa ćemo vidjeti razlike između njega i pravog islamskog sistema koji je skrojen da služi narodu.
Pa zar nisam ja to i pitala: kako ćeš zaraditi, ako nemaš nikakvu zaradu
Postoji li trenutno ta islamska država
- HAVANA
#9963 Re: Ateizam vs. Religija
Pih.To mogu i sa doo.Sta ce mi banka onda?Dino34 wrote:AaaaaaaaaaaBoemica wrote:A kako ćeš zaraditi, ako budeš posuđivao ljudima određeni iznos i oni ti isti taj iznos budu vraćali?
Pa napisao sam kako.
- славянин
#9964 Re: Ateizam vs. Religija
Problem je khm sto oni uloze tj. kupe ti nekretninu i dok ne otplatis u njihovom je vlasnistvu a naplacuju ti rentu (tj kamatuHAVANA wrote:Pih.To mogu i sa doo.Sta ce mi banka onda?Dino34 wrote:AaaaaaaaaaaBoemica wrote:A kako ćeš zaraditi, ako budeš posuđivao ljudima određeni iznos i oni ti isti taj iznos budu vraćali?
Pa napisao sam kako.
- Boemica
#9965 Re: Ateizam vs. Religija
Ma kupe ti nekretninu za 100 hiljada, a ti njima je otplatiš 150 hiljada. Nije kamata, nego profit.славянин wrote: Problem je khm sto oni uloze tj. kupe ti nekretninu i dok ne otplatis u njihovom je vlasnistvu a naplacuju ti rentu (tj kamatu) sve dok ne otplatis
Što kažu, nije govno, neg' se pas posr'o.
- HAVANA
#9966 Re: Ateizam vs. Religija
Nema problema,sve se zna.Sve ostalo su suplje price i marketing.HAVANA wrote:Ne znam sta imate prostudirat.Imam ja revolving 50 milja u bbi.Posalju mi mjesecno obracun profita i platim cini mi se svaki mjesec 234 km,glavnica ostaje do isteka roka...I tako.Eki islamsko bankarstvo.Kako ba islamsko,isto sranje drugo pakovanje.Svi rade da zarade.Kakvi bogovi i suplje price.
- King Theoden
#9967 Re: Ateizam vs. Religija
Kod koje bolan banke 
De se vrnite na gore spominjani dio o gradnji zgrada i prodaji stanova.
U jedinoj pravoj islamskoj banci kupiš stan od 200k i vratiš im tačno 200k.
Ovim bankama vraćaš između 300 i 350k
Usputna djelatnost.
Ono što donosi novce su između ostalog nekretnine, dionice, ideje, biznis itd.
Eto, haj da je osnujemo.
Biće eldorado.
Za tri godine ćemo stići švicarsku, a za pet ili šest moramo biti država kakvoj nema ravne.
Opet ne čitaš.Boemica wrote:Djelatnost koja ne donosi?
Usputna djelatnost.
Ono što donosi novce su između ostalog nekretnine, dionice, ideje, biznis itd.
U srcima nas koji bi je znali osnovati i na papiru tj zapisan je način kako.Boemica wrote:Postoji li trenutno ta islamska država
Eto, haj da je osnujemo.
Biće eldorado.
Za tri godine ćemo stići švicarsku, a za pet ili šest moramo biti država kakvoj nema ravne.
- HAVANA
#9969 Re: Ateizam vs. Religija
Eto osnujte je.Ja cu vas cekat,u svici. 
- King Theoden
#9970 Re: Ateizam vs. Religija
Hoš k. Ti mi trebaš ko moralna podrška.HAVANA wrote:Eto osnujte je.Ja cu vas cekat,u svici.
- Smrcak15
#9971 Re: Ateizam vs. Religija
Islamska banka kupi stan koji ti hoces koji kosta 400 000 maraka i tebi ga prodaju za 450 000 maraka, znaci imas fixiranu sumu koju trebas platit banci...
Dok ove banke oni dizu i smanjuju kamate kako je njima volja, pa povecanje kamate za koji procenat itekako se osjeti na amortizaciji mjesecnih racuna prema toj banci.
Dok ove banke oni dizu i smanjuju kamate kako je njima volja, pa povecanje kamate za koji procenat itekako se osjeti na amortizaciji mjesecnih racuna prema toj banci.
- King Theoden
#9972 Re: Ateizam vs. Religija
To je sve samo ne islamski.Smrcak15 wrote:Islamska banka kupi stan koji ti hoces koji kosta 400 000 maraka i tebi ga prodaju za 450 000 maraka, znaci imas fixiranu sumu koju trebas platit banci.
To je riba, a ti je nazivaj kako god hoćeš.
- Boemica
#9973 Re: Ateizam vs. Religija
Dino34 wrote:Kod koje bolan banke
Gradnja stanova i prodaja stanova, nema veze sa bankom. Za to ti i ne treba banka.
Kad kupiš stan od 200k i vratiš tačno 200k, gdje je tu profit? Gdje je zarada banke? Kažeš da je to "usputna" djelatnost, a nema ništa usputno u davanju po 100-200 hiljada onako. Koje su im to osnovne djelatnosti na kojima bi one zarađivale toliki novac koji bi mogli posuđivati tek onako? Ali bankarske djelatnosti, nemoj mi tamo gradnje, trgovine, itd. Dakle, pričamo o bankama.
Zato te ja i pitam, može li se reći da je islamom jednostavno bankarstvo zabranjeno?
Trgovina ok, trgovina na rate ok, ali bankarstvo?
I jest, nevezano sad za banke, ali ono što me generalno zanima, zašto uvijek morate ako se za nešto kaže da se u islamu ne može, dokazivati kako može, a do te mjere izmjenite tu stvar, da ona više uopšte ne liči na sebe. Evo konkretno na tom primjeru. Hoćeš dokazat da i u islamu se može bankarski poslovat, al' si toliko izmjenio to poslovanje, da to uopšte više nije bankarstvo. Zar nije bolje reći: ne može bankarstvo, al' može ovo drugo. Možda to drugo bude i bolje.
A inače, nije islam jedini sistem koji na papiru daje savršeno uređeno društvo, ali je praksa nešto drugačija.
Po tom pitanju, islam se ništa ne razlikuje od ostalih ideologija.
- Smrcak15
#9974 Re: Ateizam vs. Religija
Dino34 wrote:To je sve samo ne islamski.Smrcak15 wrote:Islamska banka kupi stan koji ti hoces koji kosta 400 000 maraka i tebi ga prodaju za 450 000 maraka, znaci imas fixiranu sumu koju trebas platit banci.
To je riba, a ti je nazivaj kako god hoćeš.
Apsolutno to nije nikakva kamata, to je cista trgovina...ko to meni zabranjuje da ja kupim po jednoj i prodajem nekome po drugoj vecoj cijeni???
- Bloo
- Globalna šefica
#9975 Re: Ateizam vs. Religija
Ne bulazni.Smrcak15 wrote:Islamska banka kupi stan koji ti hoces koji kosta 400 000 maraka i tebi ga prodaju za 450 000 maraka, znaci imas fixiranu sumu koju trebas platit banci...
Postoji fiksna i promjenjiva kamatna stopa.