Republika Turska

Post Reply
AleksoMKD

#9951 Re: Republika Turska

Post by AleksoMKD »

Tomahawk11 wrote:
AleksoMKD wrote:
Tomahawk11 wrote:Samo 3 milje se upecalo na uzbunu? :roll:
Ili je toliko bilo pod komandom oficira koji su planirali puc.
To bi bilo nesto drugo.

Sitna boranija je uvijek fasovala. Kolateralna steta. Isto kao i ovi civili sto su stradali.
A i sto vise vojske angazuju brze procuri informacija.

Koliko sam ja vidio po snimkama kad je narod krenuo sa zastavama prema vojnicima vecina njih je bila zbunjena (bar oni sto su licili na mlade regrute) ko da im nije bilo jasno sta se desava.
Tomahawk11
Globalni moderator

#9952 Re: Republika Turska

Post by Tomahawk11 »

AleksoMKD wrote: A i sto vise vojske angazuju brze procuri informacija.

Koliko sam ja vidio po snimkama kad je narod krenuo sa zastavama prema vojnicima vecina njih je bila zbunjena (bar oni sto su licili na mlade regrute) ko da im nije bilo jasno sta se desava.
Naravno da ce biti zbunjeni. Narod ide prema njima. Sta uraditi? Ionako su kao padobranci? A nisu to iskusni rambo vojnici.
E sad, naravno da ce biti i onih koji ce reagovati onako kako ne bi trebali, pucati, gaziti tenkovima....

Meni je samo bilo upitno da oficiri pokusaju bunt na foru i da se tome odazove samo 3000 vojnika. Ok, ako je to bilo par odabranih jedinica s ciljem da se ne prosire informacije, ali opet ne znam kako su mislili da ce uspjeti. Vjerovatno su planirali zarobiti Erdogana, a poslije ko zna.
sunceKOtepsija

#9953 Re: Republika Turska

Post by sunceKOtepsija »

Ziya Pir- HDP-ov zastupnik iz Diyarbakira na twiteru-naredena evakuacija zgrade parlamenta
AleksoMKD

#9955 Re: Republika Turska

Post by AleksoMKD »

Tomahawk11 wrote: Naravno da ce biti zbunjeni. Narod ide prema njima. Sta uraditi? Ionako su kao padobranci? A nisu to iskusni rambo vojnici.
E sad, naravno da ce biti i onih koji ce reagovati onako kako ne bi trebali, pucati, gaziti tenkovima....

Meni je samo bilo upitno da oficiri pokusaju bunt na foru i da se tome odazove samo 3000 vojnika. Ok, ako je to bilo par odabranih jedinica s ciljem da se ne prosire informacije, ali opet ne znam kako su mislili da ce uspjeti. Vjerovatno su planirali zarobiti Erdogana, a poslije ko zna.
Najverovatnije su mislili zarobiti Erdogana posle cega bi im se (mozda) prikljucile ostale jedinice, ali pomisliti da ce u 2016 u zemlji NATO clanici biti dozvoljeno da se makne demokratski izabrana vlast (ma sta mi mislili o njoj) je stvarno suludo.

Dobo neko iskomentira nesto u smislu "ovi su pokusali puc po scenariju iz 1980ih, zauseti drzavnu televiziju i parlament, ko da su zaboravili da je 2016 i da ce se informacije prosiriti strasno brzo"
andromeda101

#9956 Re: Republika Turska

Post by andromeda101 »

SAD: Turska bi mogla biti izbačena iz NATO-a.

http://www.independent.co.uk/news/world ... 42491.html
sunceKOtepsija

#9957 Re: Republika Turska

Post by sunceKOtepsija »

neki mediji javljaju da je obavijest o evakuaciji dovela do panike, uposlenici i zastupnici utrkivali se do izlaza, da bi ih na vratima docekala policija koja im je rekal da je obavjestenje lazno, da nema opasnosti, doslo do svade i manjeg naguravanja s policijom :-)
sunceKOtepsija

#9958 Re: Republika Turska

Post by sunceKOtepsija »

policija zatvorila izlaze/ulaze u paarlament
Thorgerson

#9959 Re: Republika Turska

Post by Thorgerson »

andromeda101 wrote:SAD: Turska bi mogla biti izbačena iz NATO-a.

Ovaj NATO je teska karina.

Kad im trebas da dovuknjaju svoje tenkove, avione i upere ih ka rusiji tad si dobar pajdo.

Ovo je toliko providno, da je jadno. Turska popravila odnose sa Rusijom, odmah ovi kauboji prijete.
sunceKOtepsija

#9960 Re: Republika Turska

Post by sunceKOtepsija »

anadolija javlja da je vijest o evakuaciji lazna
seln

#9961 Re: Republika Turska

Post by seln »

Tomahawk11 wrote:
seln wrote:
Tomahawk11 wrote:Drskost je uporediti zrtve u ratu koji nas je pogodio i zarobljene vojnike Armije BiH od strane cetnika sa situacijom pokusaja drzavnog udara gdje vojnici koji bi trebali braniti gradjane pucaju na iste.
Sve u cilju da se dokaze neka svoja teza koja nema realno uporiste, ali hajde, argumenti se uvijek mogu izmisliti, manipulisati, iskriviti.
Haveru, procitao sam nekoliko tvojih postova i jasno je da nismo na istom fonu.
Tebi vase misljenje, meni moje.
Necemo nikad ni biti, pogotovo po navedenom pitanju.
Ne komentarisem cesto na politici, ali ne mogu da ostanem ravnodusan na komentare poput tvojih.
Presaberi se jos jednom, skontaj sta si rekao.
Naravno da imas pravo na misljenje, kao sto i ja imam pravo da ga kritikujem. Pogotovo ako je ono pogresno projecirano.
Kao sto rekoh , tebi vase misljenje, meni moje. Znaci da je i moje pravo da me zivo zaboli za tvojim misljenjem.
Posteno?
sunceKOtepsija

#9962 Re: Republika Turska

Post by sunceKOtepsija »

obezbjedenje parlamenta:provokator, predstavlajuci se lazno kao olicijski sluzbenik, izazvao paniku dajuci lazne informacije parlamentarcima i dr sluzbenicima. Nema opasnosti od napada niti potrebe za evakuacijom
smjesko071

#9963 Re: Republika Turska

Post by smjesko071 »

andromeda101 wrote:SAD: Turska bi mogla biti izbačena iz NATO-a.

France to opt out of European human rights convention because of Paris attacks
http://en.rfi.fr/europe/20151127-france ... is-attacks

ČLAN 15.
Odstupanje u vanrednim okolnostima
1.
U doba rata ili druge javne opasnosti koja prijeti opstanku
nacije, svaka visoka strana ugovornica može preduzeti mjere koje
odstupaju od njenih obaveza po ovoj konvenciji, i to u najnužnijoj
mjeri koju zahtijeva hitnost situacije, s tim da takve mjere ne budu
u neskladu s njenim drugim obavezama prema međunarodnom
pravu.
2.
Prethodna odredba ne dopušta odstupanje od člana 2. osim
u pogledu smrti prouzrokovane zakonitim ratnim postupcima, ili
člana 3. i 4, stav 1. i člana 7.
3.
Svaka visoka strana ugovornica koja koristi svoje pravo
da odstupi od odredbi Konvencije obavještava u potpunosti
Generalnog sekretara Savjeta Evrope o mjerama koje preduzima i
razlozima za njih. Ona, također, obavještava Generalnog sekretara
Savjeta Evrope kada takve mjere prestaju djelovati i kada se
odredbe Konvencije ponovo počinju u potpunosti primjenjivati.
Tomahawk11
Globalni moderator

#9964 Re: Republika Turska

Post by Tomahawk11 »

seln wrote: Kao sto rekoh , tebi vase misljenje, meni moje. Znaci da je i moje pravo da me zivo zaboli za tvojim misljenjem.
Posteno?
Ne mozes reci tebi vase misljenje :-) Nema nikakvog smisla. Ili reci tebi tvoje ili Vama Vase.

Naravno da je tvoje pravo da te zivo zaboli za mojim misljenjem. To ti ne mogu osporiti.
Isto kao sto ne mozes ni ti meni osporiti kritiku tvog misljenja.
Kad bude tema selnov monolog - e onda necu ni rijec napisati, ma sta bilo napisano.
Ovako ne mogu da ostanem pasivan po pitanju komentara koji zrtve agresorskog djelovanja u mojoj drzavi izjednacava sa pokusajem drzavnog udara u Turskoj. Vrijedjas i jos bi da ti se ne replicira. Ne moze. Kad se izvines za pisanje nebuloza koje vrijedjaju, onda ce moci.
Bosanski_kralj

#9965 Re: Republika Turska

Post by Bosanski_kralj »

Ne znam kako bi pučisti u Turskoj mogli biti kažnjeni smrću jer u trenutku počinjenja krivičnog djela ta kazna nije bila propisana krivičnim zakonom. Jedno od osnovnih načela u krivičnom pravu je da nema retroaktivne primjene sankcije, osim ukoliko ona nije povoljnija za osuđenog. Eh sad pošto je u pitanju Turska, sve je moguće
Henry Chinaski

#9966 Re: Republika Turska

Post by Henry Chinaski »

Ima li negdje da je neko ozbiljan napravio analizu scenarija koji su se mogli desiti u zavisnosti od razvoja situacije u petak naveče?
Da li bi se u Turskoj desila Sirija? Da li bi narod prihvatio novu vlast da je Erdogan zbrisao ili da je zarobljen? Šta bi to značilo za Evropu, Rusiju, Ameriku, NATO?
Zgoljo

#9967 Re: Republika Turska

Post by Zgoljo »

Samo ostro Erdi,udri bandu izdajnicku.
Da im nikad vise ne naumpadne.
strong69

#9968 Re: Republika Turska

Post by strong69 »

Henry Chinaski wrote:Ima li negdje da je neko ozbiljan napravio analizu scenarija koji su se mogli desiti u zavisnosti od razvoja situacije u petak naveče?
Da li bi se u Turskoj desila Sirija? Da li bi narod prihvatio novu vlast da je Erdogan zbrisao ili da je zarobljen? Šta bi to značilo za Evropu, Rusiju, Ameriku, NATO?
Doslo bi do civilnog rata. Erdoganovi glasaci su prilicno radikalni i ima ih mnogo. Samim ovim cinom pozivanja da izadju na ulice Erdogan je svima htio staviti do znanja u kakav osinjak diraju ako budu radili na njegovoj destabilizaciji. Trenutno je pokazao da ima podrsku civila i policije i tesko da ce neko smjeti vise da se igra. Makar neko vrijeme.

Jebena je situacija u Turskoj. Narodu ocito ne smeta autokratski rezim kojeg Erdogan predvodi. Vjerovatno ce i taj rezim biti ugasen u nekom buducem vremenskom periodu kada opet ojacaju zagovornici sekularizma ili neko treci, mozda Gulen pa da odu potpuno u pizdu materinu. Turska je zbog svoje pozicije kljuc za rjesenje pitanja svjetskih sila izmedu Amerike i EU na jednoj i Rusije i Kine na drugoj strani. Dokle ce se Erdogan opirati...
andromeda101

#9969 Re: Republika Turska

Post by andromeda101 »

Već ima listu sudija koje će da smjeni.

Da nije žalosno, bilo bi smješno.

I oficir koji vodi NATO bazu je "pučista".
andromeda101

#9970 Re: Republika Turska

Post by andromeda101 »

Uvodi diktaturu.
Satelit_

#9971 Re: Republika Turska

Post by Satelit_ »

Vojska u Turskoj od osnivanja moderne republike nema istu ulogu kao u zapadnim zemljama, tako da su tvrdnje nekih forumasa da vojska "nema pravo" da se petlja u to sto civilna vlast radi cisti idiotizam i neobrazovanost.

U normalnim demokratskim drzavama demokratija je bazirana na sistemu "checks and balances" sto znaci da se uzajamno kontrolisu izvrsna, zakonodavna i sudska vlast. Demokratija nije samo doci na vlast vecinskom voljom glasaca. To u muslimanskim zemljama islamistima ustvari nikada i nije bio problem jer vjernici su ruralni, neobrazovani i u vecini. Demokratija prolazi ili pada na testu "checks and balances" sa posebnim naglaskom na nezavisnu sudsku vlast prije svega, a zatim i parlament.

Ne postoji na kugli zemaljskoj vecinski muslimanska drzava koja ima utemeljen ovaj sistem lancane kontrole vlasti, a posebno nezavisna sudska vlast, sto je i Ataturk znao, pa je vojsci dodijelio ulogu korektora i cuvara sekularnih veijednosti - bar dok se drustvo ne prosvijeti i emancipuje (citaj, sekularizira).

Svi islamisto u Turskoj od osnivanja republike su zato imali za cilj da umanje uticaj parlamenta i sudske vlasti - ali posebno vojske koja ptedstavlja najbitniju kariku u sistemu " checks and balances". Bez vojske Turska bi vec davni bila islamaka drzava u kojoj zene ne bi inale nikakva prava, da ne pricamo o ostalim stvarima.

Ovo sto danas imamo na sceni i jeste drzavni udar, ali Erdiganov protiv zadnjih obrisa moderne drzave. U demokratiji se onako ne mijenja premijer, ne maltretira opozicija, ne urusava sloboda govora, ne napadaju manjine, partiji na vlasti nije osnovni cilj mjenjati sekularni ustav i institucije, itd - ali sve je to je bilo moguce korigovati dok postoji vojska kao cuvar sekularnih vrijednosti, kao karika u sistemu checks and balances kako ju je i zamislio tvorac republike Ataturk.

Ako se vojska i sudstvo ociste, kako Bakur kaze "od nezdravih elemenata" (Bakiru je naravno nezdravo sve sto je sekularno), Turska je na putu da postane Islamka Republika i tek tu nece biti ni d id demikratije.

Zastrasujuce je to da je za vecinski broj Bosnjaka to ok, jer valjda i Bosnu vide u tom svijetlu.
Last edited by Satelit_ on 18/07/2016 14:47, edited 2 times in total.
andromeda101

#9972 Re: Republika Turska

Post by andromeda101 »

Erdogan će razjebati Tursku.
1946--1987

#9973 Re: Republika Turska

Post by 1946--1987 »

Satelit objasnio :thumbup:
sunceKOtepsija

#9974 Re: Republika Turska

Post by sunceKOtepsija »

http://www.iha.com.tr/haber-istanbul-ge ... da-574136/
Istanbul-broj uhapsenih vojnika za sad 2 141
strong69

#9975 Re: Republika Turska

Post by strong69 »

andromeda101 wrote:Već ima listu sudija koje će da smjeni.

Da nije žalosno, bilo bi smješno.

I oficir koji vodi NATO bazu je "pučista".
Ocito je da Erdoganovi protivnici nisu dovoljno jaki. Ovaj "puc" je totalni promasaj. Ja zaista vjerujem da se on desio a razlog zasto je propao je taj sto je Erdogan instalirao svoje ljude u vojsku pa su informacije o pucu procurile ranije i omogucile im da ga razbiju. Ne zaboravi da je Erdogan jos ranije napravio razove u vojsci i da je ojacao svoj uticaj u policiji. Jos kad narod izadje na tenkove... Tesko da ce neko pucati na narod bez obzira na sve.

Sve ovo sto Erdogan radi je ocekivano od njega. Lik ce se osvetiti tako da ce slabo kome pasti na pamet da bilo sta uradi jedno vrijeme. Jos kad uvede smrtnu kaznu... Turska se uvodi u diktaturu a sve dosadasnje korektivne mjere i alati (vojska) su oslabljeni ili neutralisani. Uz fanaticnu podrsku svojih glasaca tesko da ce neko vrijeme bilo ko da ga ugrozi. Naravno, sve ima rok trajanja pa se bojim da ce Erdoganova vladavina da zavrsi u krvi...
Post Reply