sour cherry wrote:saxxxxx,šta sa al-Arifijem?Je li ga iko pozvao na odgovornost što omladinu masovno posla u smrt?Između ostalog,neki s ovih prostora koji su se zaputili u Siriju su se upravo pozivali na njegove izjave.Ko je uopšte taj al-Arifi?Lik je pričao svakakve gluposti,bar prema ovome što se može naći na netu.
Ne znam mnogo o njemu, zaista ne pratim. Vidio sam vijesti u par navrata i njegove izjave i to je sve.Znam da su mu podmetali i fabrikovali njegove izjave o ''sex džihadu'' , imao je i nekoliko skandaloznih izjava o Al Kaidi, i naravno te izjave o džihadu i sl
Mislim, po meni problem je u saudijskom društvu, u njihovom načinu života, njihovj eliti, vlasti. i Ben Laden i svi ekstremisti plod su jednog specifićnog načina života.Ekstremizam ima svoje korijene, ima svoje razloge, i njih treba tražiti u cijelom tom druptvu, institucijama, svi Saudijci ili bar jedna ogromna većina snose odgovornost i za Al Kaidu i sve ostalo što se veže za nju.
Radi se o jednom totalitarnom sistemu, gdje jedna porodica vlada, u sve to vjera ili zvanične vjerske institucije i zvanično tumačenje islama se koristi za taj primarni cilj, ostanka na vlasti jedne monarhije.Recimo da u selefijskom tumačenju islama kada se govori o odnosu jednog građanina prema vlasti imaš samo i isključivo: Ili apsolutno pokoravanje velijul emru odnosno predsjedniku države, halifi, vladaru, a ako ne to onda si haridžija - pogrdan naziv za otoadnike od vjere.Svaka kritika, na račun vlasti rizikuješ da budeš odbačen i proglašen haridžijom. Značili sve ili ništa. Ili uzmi ili ostavi. Nema između, da ja sam legalista, ali i živo me zanima ko će me predstavljati u državnim institucijama, znači to ne postoji. To je samo jedan banalni primjer.
I sada pojavi se neko ko kritikuje vlast, automatski država ili zvanične institucije, zvanične vjerske institucije ga guraju u ekstremno.Ne nudi se ništa između, ok jesam za velijul emra, čak mi je ponekad i simpatićan, ali pobogu želim i da razgovaram o načinu vladanja. Monarhija se nekome sviđa nekome ne, kao musliman imam pravo da iznesem svoje mišljenje o tome. Eh, toga nema. Ovo ako kažeš, rizikuješ zatvor, batine, izbacivanje, opstrukcije, kraj karijere, i šta sve ne. Isto važi i za ekstreme.Kada jedan takav čovjek osnovne spoznaje o islamu stekne na temeljima te dvije krajnosti, i kada izabere da bude opozicija, on i ove druge (zvanilni predstavnici islama, predsjednici država) ne zna drugačije nazvati osim kao otpadnicima od vjere.
Mislim, jedan na izgled zaostao i smiješan pristup vjeri, ali na žalost to je tako u stvarnosti.Također, imaj u vidu da u tim društvima vjera je daleko više zastupljena, bar u formalnom naglašavanju (ne kažem da su bolji muslimani) oko 80 % ljudi ide svaki dan u džamiju, i otprilike i sa ostalim propisima je slićno. Zamisli, kada vjera kod nas igra zapaženu ulogu, gdje je sekularno mnogo više zastupljeno, možemo samo zamisliti koliko se vjerskim institucijama možeš okoristiti u tim tamo druptvima.