Sirija

Locked
sarajevoxxxx

#9951 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

Challenger__ wrote:
Saudijski muftija je bio jasan: Nema džihada u Siriji, i to je to.
Od kad? Ja ću ti reći od kad. Nema ni mjesec dana. Kada su vidjeli da SAD diže ruke od Sirije, tada su se popišali na desetine hiljada mladih života koje su prethodno poslali u smrt. Od kada gube rat, od tada više nije "džihad". To je sva njihova "etika" i moral.

Znaš ti jako dobro, kao što znam i ja ko je sve ovo isfinansirao, a S. Arabija je No. 1.

_________
17,9 milijardi dolara ovaj iznos je vojna hunta dobila do sada od UAE, Kuvajta i KSA., a obećali su još mnogo mnogo više.

Sirijska opozicija ni na skupu najbogatijih zemalja svijeta za jadne izbjeglice nije mogla dobiti više od 1,1 milijardi.

Za saudijsku ulemu, jednostavno nije tačna ta tvoja tvrdnja, nemoj da sada kopam po netu da tražim njihove izjave od početka sirijske krize.
sarajevoxxxx

#9952 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

Challenger__ wrote:Na stranu što im se "teološko utemeljenje" za početak i kraj džihada zasniva na stavu Pentagona, oni, iako su unutar KSA objavili kraj, za svoju djecu, ne smeta im da kupe sirotinju sa Balkana, iz Libije, Libana, Jordana, Čečenije... i da ih poluobučene šalju na ratište, pred tenkove i pod avione u Daru i gore prema Damasku.

Ne... to im ni malo ne smeta.
Da to rade u tvom imaginarnom svijetu. Stvarnost je drugačija, samo što to ti ne želiš da vidiš

17, 9 Ćeli. Toliko zvanično, Bog zna koliko su do sada Sisija ''pogurali'' a da nije izašlo u javnost.
Challenger__

#9953 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

Ja ovog lika ništa ne razumijem... Šta on to priča?
arman1
Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
Vozim: šta klepim
Horoskop: BOG

#9954 Re: Sirija

Post by arman1 »

Challenger__ wrote:Ja ovog lika ništa ne razumijem... Šta on to priča?
Eh drug ja njih od početka ne kontam. :evil:
cyanm

#9955 Re: Sirija

Post by cyanm »

arman1 wrote:

Da nije do tebe mozda što ne kontaš, čovjek se poprilično jasno izražava
Challenger__

#9956 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

Ukratko, licemjerje sponzora (množina) ovog rata je beskrajno.
sarajevoxxxx

#9957 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

Evo ti izjava Saliha Fewzana on je član saudijskog vijeća za fetve, na pitanje o džihadu u Siriji odgovara da ne samo u Siriji nego bilo gdje ( i ovakav stav saudijske uleme je zadnjih 100 godina) nema nikakvog džihada. ''Džihad je onda kada velijul emr (šef ili predsjednik države) ili zvanične institucije odluće o ratu u nekoj zemlji, tada je obaveza vojniku da se odazove, to je to.Informiši se živ bio. Imaš na netu o tome, potraži nije teško

http://3refe.com/vb/showthread.php?t=200414
Last edited by sarajevoxxxx on 30/11/2013 01:30, edited 1 time in total.
arman1
Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
Vozim: šta klepim
Horoskop: BOG

#9958 Re: Sirija

Post by arman1 »

cyanm wrote:
arman1 wrote:

Da nije do tebe mozda što ne kontaš, čovjek se poprilično jasno izražava
Na jasnom kilingstonskom. :razz: :lol:
Challenger__

#9959 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

Evo ti izjava Saliha Fewzana...
A ko ti uopšte govori o formalnoj strani priče? Šta ti hoćeš da ubjediš ljude ovdje? Da KSA nema nikakve veze sa dešavanjima u Siriji?
sour cherry

#9960 Re: Sirija

Post by sour cherry »

saxxxxx,šta sa al-Arifijem?Je li ga iko pozvao na odgovornost što omladinu masovno posla u smrt?Između ostalog,neki s ovih prostora koji su se zaputili u Siriju su se upravo pozivali na njegove izjave.Ko je uopšte taj al-Arifi?Lik je pričao svakakve gluposti,bar prema ovome što se može naći na netu.
sarajevoxxxx

#9961 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

Challenger__ wrote:
Evo ti izjava Saliha Fewzana...
A ko ti uopšte govori o formalnoj strani priče? Šta ti hoćeš da ubjediš ljude ovdje? Da KSA nema nikakve veze sa dešavanjima u Siriji?
Čuj neformalna strana priče ? Znači ono kada Nasrallah kaže ''Hezbollah ostaje u Siriji'' ne treba da se brinemo, jer zaboga, to je samo puka formalnost.
Challenger__

#9962 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

I tako to biva. Ruke okrvarili do ramena, iskompromitovala im se ulema i politička elita od Rijada pa na pet kontinenata; potrošili sredstva za izgradnju jedne manje države, a sada se prave blesavi, pozivajući se na formalno slovo kao dokaz svoje nevinosti.

Školska shema poricanja zločina.
Challenger__

#9963 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

Déjà vu.
cyanm

#9964 Re: Sirija

Post by cyanm »

sour cherry wrote:saxxxxx,šta sa al-Arifijem?Je li ga iko pozvao na odgovornost što omladinu masovno posla u smrt?Između ostalog,neki s ovih prostora koji su se zaputili u Siriju su se upravo pozivali na njegove izjave.Ko je uopšte taj al-Arifi?Lik je pričao svakakve gluposti,bar prema ovome što se može naći na netu.
Arifi nije veliki ucenjak, on je dobar govornik i zbog toga je popularan kod nekih ljudi jer dobro govori i voli da kreše.

Ima nekih grešaka u pristupu, ali je ipak ok. Malo naginje muslimanskom bratstvu i njihovim metodama. Tako se meni čini.
Kikibombona

#9965 Re: Sirija

Post by Kikibombona »

It_is_a_Leclerc wrote:
mozzarela wrote: Sehidio Bilal Berbic iz Kaknja!

http://www.avaz.ba/vijesti/teme/prije-p ... ino-islama

...Bilale,dijete drago:
- Zar ti niko nije mogao reci "Pazi, metak"!
Iskreno se nasmijem kad nešto ovako pročitam. I da, smijem se nečijoj pogibiji ma koliko to šokantno bilo. Jer mi je prosto nevjerovatno da neko, ko sebi tepa da je obrazovan, može u toj mjeri biti indoktriniran najtužnijom mogućom propagandom da ode biti pokretna meta za poslijepodnevni trening sirijskoj vojsci.

Gledam jučer na FTV-u prilog, i te face. Sve, kobiva, neki intelektualci, knjige ponijeli... :lol:

I koliko moraš biti inteligentan da te u džihad protiv profesionalne, elitne i do zuba naoružane vojske natjera Bilal Bosnić iz krila svojih žena. Njemu dženet očito ne treba, ili je našao nešto slično među nogama svojih supruga ?!
:lol:

Zna li neko kakva je situacija u an-Nabaku i Yabrudu?
sarajevoxxxx

#9966 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

sour cherry wrote:saxxxxx,šta sa al-Arifijem?Je li ga iko pozvao na odgovornost što omladinu masovno posla u smrt?Između ostalog,neki s ovih prostora koji su se zaputili u Siriju su se upravo pozivali na njegove izjave.Ko je uopšte taj al-Arifi?Lik je pričao svakakve gluposti,bar prema ovome što se može naći na netu.
Ne znam mnogo o njemu, zaista ne pratim. Vidio sam vijesti u par navrata i njegove izjave i to je sve.Znam da su mu podmetali i fabrikovali njegove izjave o ''sex džihadu'' , imao je i nekoliko skandaloznih izjava o Al Kaidi, i naravno te izjave o džihadu i sl

Mislim, po meni problem je u saudijskom društvu, u njihovom načinu života, njihovj eliti, vlasti. i Ben Laden i svi ekstremisti plod su jednog specifićnog načina života.Ekstremizam ima svoje korijene, ima svoje razloge, i njih treba tražiti u cijelom tom druptvu, institucijama, svi Saudijci ili bar jedna ogromna većina snose odgovornost i za Al Kaidu i sve ostalo što se veže za nju.

Radi se o jednom totalitarnom sistemu, gdje jedna porodica vlada, u sve to vjera ili zvanične vjerske institucije i zvanično tumačenje islama se koristi za taj primarni cilj, ostanka na vlasti jedne monarhije.Recimo da u selefijskom tumačenju islama kada se govori o odnosu jednog građanina prema vlasti imaš samo i isključivo: Ili apsolutno pokoravanje velijul emru odnosno predsjedniku države, halifi, vladaru, a ako ne to onda si haridžija - pogrdan naziv za otoadnike od vjere.Svaka kritika, na račun vlasti rizikuješ da budeš odbačen i proglašen haridžijom. Značili sve ili ništa. Ili uzmi ili ostavi. Nema između, da ja sam legalista, ali i živo me zanima ko će me predstavljati u državnim institucijama, znači to ne postoji. To je samo jedan banalni primjer.

I sada pojavi se neko ko kritikuje vlast, automatski država ili zvanične institucije, zvanične vjerske institucije ga guraju u ekstremno.Ne nudi se ništa između, ok jesam za velijul emra, čak mi je ponekad i simpatićan, ali pobogu želim i da razgovaram o načinu vladanja. Monarhija se nekome sviđa nekome ne, kao musliman imam pravo da iznesem svoje mišljenje o tome. Eh, toga nema. Ovo ako kažeš, rizikuješ zatvor, batine, izbacivanje, opstrukcije, kraj karijere, i šta sve ne. Isto važi i za ekstreme.Kada jedan takav čovjek osnovne spoznaje o islamu stekne na temeljima te dvije krajnosti, i kada izabere da bude opozicija, on i ove druge (zvanilni predstavnici islama, predsjednici država) ne zna drugačije nazvati osim kao otpadnicima od vjere.

Mislim, jedan na izgled zaostao i smiješan pristup vjeri, ali na žalost to je tako u stvarnosti.Također, imaj u vidu da u tim društvima vjera je daleko više zastupljena, bar u formalnom naglašavanju (ne kažem da su bolji muslimani) oko 80 % ljudi ide svaki dan u džamiju, i otprilike i sa ostalim propisima je slićno. Zamisli, kada vjera kod nas igra zapaženu ulogu, gdje je sekularno mnogo više zastupljeno, možemo samo zamisliti koliko se vjerskim institucijama možeš okoristiti u tim tamo druptvima.
sarajevoxxxx

#9967 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

Džamija Salahudin prije i poslije obnavljanja

Džamiju ''Salahudin'' u kvartu Salahudin u Halebu, Asadove snage su u potpunosti razorile.Ovih dana građani Salahudina su je svojim prilozima obnovili:

Image
The 51st State

#9968 Re: Sirija

Post by The 51st State »

pa da, ne kontas kada ti dodje tilt u mozgu u sudaru sa realnoscu....

saxxx, svaka ti cast na saburu ili si vrhunski propagandista (ovo cisto zarad "druge" strane tipkarosa).
sarajevoxxxx

#9969 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

Challenger__ wrote:I tako to biva. Ruke okrvarili do ramena, iskompromitovala im se ulema i politička elita od Rijada pa na pet kontinenata; potrošili sredstva za izgradnju jedne manje države, a sada se prave blesavi, pozivajući se na formalno slovo kao dokaz svoje nevinosti.

Školska shema poricanja zločina.
Da, onaj koje okrvavio ruke do ramena je režim i zvanične sirijske institucije koje skudovima, avionima, tenkovima,minobacačima, svakodnevno pod izgovorom da ubijaju teroriste, zapravo ubijaju nevini narod. U tome imaju podršku Rusije, Libanona i Irana, pa i alžira i Egipta čiji oficiri značajno pomažu Asadovoj vojsci.

Zemlje zaljeva ne treba zaboraviti i njihova pomoć sirijskom režimu je najvažnija. Slamajući ihvanije u Egiptu i pomažući Sisija sa milijardama, pomogli su Asada mnogo više nego i Hezbollah i nacionalna garda zajedno.
flexibila

#9970 Re: Sirija

Post by flexibila »

Challenger__ wrote:
sarajevoxxxx wrote:Saudija nikad nije pozvala na džihad protiv Asada.
I to piše čovjek koji je na temi postavljao Al Arifijeve pozive u "džihad"...

Muhamed al Arifi:

______

Majke ti, jel' ti raju ovde držiš za kretene??
Chelli, nebih se slozio sa boldovanim. Moje misljenje je (posto pratim temu od pocetka a pogotovo kolegu saxxxx) da se kolega saxxx svremenom na vrijeme malo izgubi. to jest malo ga zanese :thumbup: :mrgreen:
MrAmani96

#9971 Re: Sirija

Post by MrAmani96 »

Sta mislite o kurdima? Niko ih ne spominje
Challenger__

#9972 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

MrAmani96 wrote:Sta mislite o kurdima? Niko ih ne spominje
Kurdi. Iako su sada bliski vladi, mislim da ni "njihovo maslo nije za Ramazana". Naravno, ne mislim na narod, nego na elite.

EDIT: U svakom slučaju, donose možda i presudnu prevagu u korist valde.
Challenger__

#9973 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

Inače, na temi je dosta provokatora, spina i propagande pa se rijetko kad mogu ostaviti ozbiljniji opisi čitave te situacije. Sirija je sve samo ne jednodimenzionalna priča koja se može svesti na banalizaciju neke imaginarne "većinske volje". Riječ je de facto o konglomeratu volja i identiteta. Sirija je ekstremno etnički i religijski složena.

Kurdi su samo jedan dio te priče.
The 51st State

#9974 Re: Sirija

Post by The 51st State »

Inače, na temi je dosta provokatora, spina i propagande pa se rijetko kad mogu ostaviti ozbiljniji opisi čitave te situacije.

krenes od sebe...,
mel gibson i slicni scenariji ti pasu..., nadam se da imas pet brava i dva izlaza iz zgrade, mislim lik sa tolikom moci rasudjivanja je opasnost po bilo kakav poredak...

:roll: :roll:
Challenger__

#9975 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

Vidiš, jadan ne bio, da te niko ne konstatuje. idi vani - pa:

______

Laku noć ekipi.
Locked