SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

tokio25

#99401 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by tokio25 »

drug_profi wrote: 08/12/2025 16:00 Prepun forum moralnih vertikala. :lol:
Jebote, jel vi to nemate prijatelje koje ste nekad zamolili nešto da vam malo poguraju ili ubrzaju. Ništa protiv zakona. Samo usluga sitna?

Ispade korupcija što sam druga doktora zamolio da mi pripazi kćeri koje su došle na njegovu kliniku.
A čovjek bi se i uvrijedio da ga nisam zvao.

Ili da mi supruga mog drugog prijatelja pomogne da mi djeca ne odu nekoj naopakoj učiteljici kojoj će biti ćafirke.

Bome ovdje glumaca ima više neg u Holivudu.
pa i ti glumis morlanu vertikalu dok ne dodjemo do onoga sto te zulja
u biti ovo da doktor pripazi nekog tvog zbog poznastva je daleko od korupcije klasicne i vjerovatno nista nema lose al to je samo kap u moru
peca777

#99402 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by peca777 »

drug_profi wrote: 08/12/2025 16:00 Jebote, jel vi to nemate prijatelje koje ste nekad zamolili nešto da vam malo poguraju ili ubrzaju. Ništa protiv zakona. Samo usluga sitna?
Imamo, ali onda prihvatimo sistem. Ja prihvatim da neko parkira na trotoaru jer ja zamolim da mi dostavi papir prije pauze. Jebaji ga, svako ima svoj komfor.
tokio25

#99403 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by tokio25 »

Ateista wrote: 08/12/2025 16:05
tokio25 wrote: 08/12/2025 15:51
Ateista wrote: 08/12/2025 15:50

Ne trazim izgovore, ja bih bio najsretniji da smo kao svicarska ili tako neka drzava, ali sam realan da smo daleko od toga. Dok god je tako, obicni ljudi se moraju snalaziti.
Ne kazem da je to normalno, naravno da nije, samo kazem da se ne moze odgovornost traziti kod obicnih ljudi da to promijene jer ne mogu, promjena mora doci odozgo sa najviseg nivoa gdje je najveca korupcija.
ne moraju se snalaziti nego im je tako lakse nego da se bore protiv toga
evo svi mi koliko puta prodjemo pored nepropismo parkiranih a rijetko kad nazovemo da prijavimo jer nas se ne tice ili sl
Niko nije lud da zrtvuje svoj zivot da ispravlja krive drine, neko mozda i jeste ali malo ih je. Vecina je svjesna da nece nista time promijeniti, samo zajebati sebe.
sta ce tebe ili mene zajebati ako nazovemo i kazemo molim vas mozete li poslati patrolu u ulicu dzemala bijedica br xx zbog nepropisno parkiranih koji smetaju normalnom saobracaju?
ili da ne damo policajcu 20 maraka nego da cekamo kaznu na adresu?
drug_profi

#99404 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drug_profi »

tokio25 wrote: 08/12/2025 16:05 pa i ti glumis morlanu vertikalu dok ne dodjemo do onoga sto te zulja
Gdje tačno?
Govorim šta mislim, šta radim i kako se ponašam. Jel to nekom moralno ili nije, nije moja stvar.
drug_profi

#99405 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drug_profi »

peca777 wrote: 08/12/2025 16:07
drug_profi wrote: 08/12/2025 16:00 Jebote, jel vi to nemate prijatelje koje ste nekad zamolili nešto da vam malo poguraju ili ubrzaju. Ništa protiv zakona. Samo usluga sitna?
Imamo, ali onda prihvatimo sistem. Ja prihvatim da neko parkira na trotoaru jer ja zamolim da mi dostavi papir prije pauze. Jebaji ga, svako ima svoj komfor.
Ti si tu nekom naškodio.
Ja sa svojom urgencijom nisam nikom. I vi propuštate vidjeti bitnu razliku da je parkiranje na trotoaru zabranjeno zakonom, a ja nikakav zakon nisam prekršio pozivom prijatelju.
DonieBrasco

#99406 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by DonieBrasco »

Jedno je da se zaustavi ne parkira na trotoar dok je ti cekas ispred, preda ti to nesto i pali dalje, ali ovo kod nas sa parkiranjem na trotoarima je posebna prica.
peca777

#99407 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by peca777 »

drug_profi wrote: 08/12/2025 16:09
Ti si tu nekom naškodio.
Ja sa svojom urgencijom nisam nikom. I vi propuštate vidjeti bitnu razliku da je parkiranje na trotoaru zabranjeno zakonom, a ja nikakav zakon nisam prekršio pozivom prijatelju.
Kako nisam ostetio/nasteio nekome sa urgencijom, jer ce moj papir koji je na 10tom mjestu, staviti na prvo? :lol:

Mora li biti napisano pravili "Ako te prijatelj nazove ne smijes staviti njegov predmet na prvo mjesto, vec moras ici kako su zaprimani"?
tokio25

#99408 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by tokio25 »

drug_profi wrote: 08/12/2025 16:07
tokio25 wrote: 08/12/2025 16:05 pa i ti glumis morlanu vertikalu dok ne dodjemo do onoga sto te zulja
Gdje tačno?
Govorim šta mislim, šta radim i kako se ponašam. Jel to nekom moralno ili nije, nije moja stvar.
pa upravo tako misli i smrk i celo i bakir i svi ovi koji kradu ubijaju dilaju i sl

sta gdje tacno?
evo konkretno pominjao si kako treba da se ponasaju komsije u tvojoj zgradi i kako je neki koji je invalid parkirao na normalno mjesto pa ste ga opomenuli da postuje i ostale stanare ako se dobro sjecam
onda jos stvari s kojima se u biti slazem
al kad dodjemo do toga da ne ide na tvoju ruku onda opravdavas i trazis izgovore

ovo tvoje jel to nekom normlanom ili nije nije tvoja stvar al je stvar zakona kojeg moramo postovati i ti i ja

i meni je mozda moralno da silujem jer se tako obukla a sta vi mislite nije moj problem
to je taj sistem
drug_profi

#99409 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drug_profi »

Bježi respo i tvoja uvrnuta logika. Ti si ba naopak sav.

Šta ba sad hoćeš reći? Da ne valja kad nekom skrenem pažnju da nešto nije u redu jer smeta drugima.
Ja sam dao dva slučaja iz svok života kad sam intervenisao jer da nisam, a da se nešto naopako izdešavalo, sebi bih zamjerio.

Ni u jednom slučaju niko nije prekršio nikakav zakon i nikakvo pravilo.
mali_balon

#99410 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by mali_balon »

Sve sto je u zoni konfora je normala.....cim nam neko dirne nasu zonu, nas svijet, pozivamo se na zakone I morlalne vrijednsoti...a to pada u vodu kada nama odgovara tj gore pomenuta zone konfora, malo cemo precicom, ufatit krivinu i tako to.......ima.ona stara znam ja nas jebo ti nas
peca777

#99411 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by peca777 »

drug_profi wrote: 08/12/2025 16:16 Ni u jednom slučaju niko nije prekršio nikakav zakon i nikakvo pravilo.
...da ce obavljati posao savjesno i u skladu sa....

"Guranje" nekoga nije sajesno obavljanje posla.
BadBoy

#99412 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by BadBoy »

Fazon je što sam ja koji ne znam ni jednog doktora jeban. Zato sam dobar ako treba šta u pravosuđu jer znam advokate, sudije i tužioce ali ga neko drugi puši. Treći ne zna nikoga ali ima druga automehaničara pa mu uradi kvalitetnije nego nama ostalima itd.

Jbg nije sve ovo crno ili bijelo ali mi smo debelo ogrijezli u završavanju da su se sve granice izgubile
moimoi

#99413 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by moimoi »

BadBoy wrote: 08/12/2025 16:37 Fazon je što sam ja koji ne znam ni jednog doktora jeban. Zato sam dobar ako treba šta u pravosuđu jer znam advokate, sudije i tužioce ali ga neko drugi puši. Treći ne zna nikoga ali ima druga automehaničara pa mu uradi kvalitetnije nego nama ostalima itd.

Jbg nije sve ovo crno ili bijelo ali mi smo debelo ogrijezli u završavanju da su se sve granice izgubile
Fazon je taj sto obicno oni koji znaju doktore znaju i advokate, politicare tj svakog zivog… i obrnuto
I onda taj isti nema pojma kroz sta prolazi obicni smrtnik.
Pa tako doktori nemaju pojma koliko se ceka da dodjes na red, kako sestre znaju biti bezobrazne, koliko moras hodati i sve supljine sistema.
Kao svi ostali koji imaju silne veze i to konstantno koriste.
Na um im vise ne pada da idu regularnim putem.
tokio25

#99414 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by tokio25 »

drug_profi wrote: 08/12/2025 16:16 Bježi respo i tvoja uvrnuta logika. Ti si ba naopak sav.

Šta ba sad hoćeš reći? Da ne valja kad nekom skrenem pažnju da nešto nije u redu jer smeta drugima.
Ja sam dao dva slučaja iz svok života kad sam intervenisao jer da nisam, a da se nešto naopako izdešavalo, sebi bih zamjerio.

Ni u jednom slučaju niko nije prekršio nikakav zakon i nikakvo pravilo.
i ovdje se tebi skrece paznja da ljduima smeta sto tvoja kcerka ima vecu privilegiju kod doktora nego neko njegov a ti to branis
i taj komsija ne vidi problem u takvom parkiranju

i u ovom slucaju komsije koji parkira nije prekrsio nikakav zakon jer on kao invalid nije prisiljen zakonom da ne moze parkirati na normalno mjesto i da mora na invalidsko

znaci dupli arsin
a to sto ti mislis da sam naopak nije do mene jer ti se ne podudara sa tvojim shvatanjima nacelima i sl

upravo ovo sto pricamo
kad neko ide po pravilima i propisima vecina tu osobu smatra budalom i da je naopaka
darius_maximus

#99415 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by darius_maximus »

Ovo ko onaj Izraelac što je onoj Palestinki oteo kuću, dok ga ona snimala.
"Ako se ja ne uselim, uselit će se neko drugi".

Uvijek je najlakše kriviti okolnosti za sve naopako što čovjek odluči uraditi.
Za ove što misle da ne krše zakone i pravila, ne zajebavajte.
Da vam neko i navede zakone, sljedeći put biste opet isto uradili.

U suštini, svako sebe gleda, sve ostalo je samo naprđivanje.
Ja i razumijem da ljudi koriste komfor i mogućnosti, samo ne razumijem kad nađu za potrebno to nešto pravdati i objašnjavati.
peca777

#99416 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by peca777 »

darius_maximus wrote: 08/12/2025 17:10 U suštini, svako sebe gleda, sve ostalo je samo naprđivanje.
Pa generalno da, neko manje, neko vise. No kako mozes raditi X a zamjeriti sto neko radi Y?

Evo tebe neko pogura za dokumente, a ja parkiram na trotoar. Zasto je razlika izmedju ta dva papanska poteza?
tokio25

#99417 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by tokio25 »

darius_maximus wrote: 08/12/2025 17:10 Ovo ko onaj Izraelac što je onoj Palestinki oteo kuću, dok ga ona snimala.
"Ako se ja ne uselim, uselit će se neko drugi".

Uvijek je najlakše kriviti okolnosti za sve naopako što čovjek odluči uraditi.
Za ove što misle da ne krše zakone i pravila, ne zajebavajte.
Da vam neko i navede zakone, sljedeći put biste opet isto uradili.

U suštini, svako sebe gleda, sve ostalo je samo naprđivanje.
Ja i razumijem da ljudi koriste komfor i mogućnosti, samo ne razumijem kad nađu za potrebno to nešto pravdati i objašnjavati.
to u biti mene najvise i "nervira" da se tako izrazim
ono platio sam policajcu al to nije korupcija jbg morao sam bolje to i sl

ovako kad platis reci jesam platio sam sigurno prekrsio zakon pravilo ili sta vec i to je to
ne znam sta je problem to priznati
Naslovnica

#99418 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Naslovnica »

DonieBrasco wrote: 07/12/2025 11:04
Haris.ba wrote: 07/12/2025 10:55
Sta znaci taj restart? Cujem taj izraz pocesto.
Sta je to konkretno?

I sto nece doci posten komesar ako ga narod izabere?
Sistem je zatrovan i los od portira do šefova sve je kompromitovano i treba se restarovati, poltika prije toga mora da usvoji nove zakone i strozije kazne, a onda da se tek izabere taj dobri, posteni komesar - šef koji ce poceti sa ciscenjem MUP-ova i svih ostalih agencija, a tek onda kada to bude cisto onda ide obracun sa organizovanim kriminalom.

Komesar ko go da je on je = Sdfa (sateliti) ili Trojka (sateliti) sad je drugi par cipela hoce li on biti posten - stajati iza znacke i tih nacela ili ce utopiti u sivilio radi sebe, vlastitih interesa.

Ovo sto sada gledamo je totalna nemoc policije nad kriminalom. Korupcija i mito je sve unistilo.
Sve se zna...
Image
liyf

#99419 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by liyf »

Bilo ko u Sarajevu da dođe i policajcima kaže ove stvari ko ova dva degena u Kiseljaku bi bio priveden, prebijen i odležao bi 24-48h u pritvoru.
bitangeIprinceze

#99420 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by bitangeIprinceze »

liyf wrote: 08/12/2025 20:06 Bilo ko u Sarajevu da dođe i policajcima kaže ove stvari ko ova dva degena u Kiseljaku bi bio priveden, prebijen i odležao bi 24-48h u pritvoru.
Sta je bioo u Kiseljaku, nisam uoratio?
liyf

#99421 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by liyf »

bitangeIprinceze wrote: 08/12/2025 20:24
liyf wrote: 08/12/2025 20:06 Bilo ko u Sarajevu da dođe i policajcima kaže ove stvari ko ova dva degena u Kiseljaku bi bio priveden, prebijen i odležao bi 24-48h u pritvoru.
Dosli tamnoputi Britanci muslimani na svoju vikendicu, velikim rvatima smetalo, prijetili ubistvom, tjeranjem, batinama itd., ljudi im zvali policiju. Lik nij ehtio da se identifikuje policajcu, prijetio da ce ga ubit ako nesto bude itditd
muha_sa

#99422 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by muha_sa »

bitangeIprinceze wrote: 08/12/2025 20:24
Incident kod Kiseljaka: “Mještani nasrnuli na goste jer su muslimani i liče na Arape”
Incident u Borini: Britanski državljani napadnuti zbog pretpostavljene vjerske i rasne pripadnosti, Tužilaštvo bez reakcije
U mjestu Borina kod Kiseljaka, došlo je do incidenta u kojem su dvije osobe britanskog državljanstva pakistansko-indijskog porijekla verbalno napadnute od strane lokalnih stanovnika, zbog pretpostavke da su muslimani i da „liče na Arape“.

Britanski državljani su u mjesto stigli zajedno sa ženskom osobom koja je sestra od vlasnica vikendice, a koja se zadržava u naselju i povremeno boravi u objektu koji joj pripada. Neposredno nakon dolaska, lokalni mještani počeli su vrijeđati goste, postavljajući pitanja o njihovoj nacionalnoj pripadnosti i vjerskom identitetu.

Vrijeđali i policajce, iako je dokazano da gosti borave legalno

Prema saznanjima iz policijskih izvještaja, nakon dolaska patrolne jedinice utvrđeno je da se radi o gostima koji legalno borave u BiH, te da posjeduju urednu dokumentaciju i prijavu boravka.

Ipak, i nakon intervencije policije verbalni napadi su se nastavili.

Očevici navode da su dva mještanina — otac i sin — vrijeđali britanske državljane i policijske službenike, nazivajući ih nepoželjnom terminologijom, te dodajući:

„šta arapi rade ovdje“,
„mi nećemo muslimane pored sebe“,
„vi ste pristrasni i štitite njih jer ste muslimani“.
Jednog policajca prozivali su „jer je Srbin koji dopušta da Arapi dolaze”, dok su drugom imputirali da ne reaguje jer je „musliman“.

Nisu migranti, već osobe iz akademske zajednice
Prema informacijama bliskim porodici vlasnice objekta, radi se o gostima koji dolaze iz akademske zajednice u Londonu, a ne o migrantima kako su neki pretpostavili.

„Jedini problem bila je boja kože”, tvrdi izvor.

Iako su zabilježene nacionalne i rasne uvrede te ometanje službenih lica u obavljanju dužnosti, Tužilaštvo prema dostupnim informacijama nije smatralo da postoji osnov za daljnje postupanje.

Mještani i očevici navode da je situacija stvorila osjećaj nelagode i sramote, posebno jer se radi o gostima koji su legalno boravili u objektu i u BiH.
mali_balon

#99423 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by mali_balon »

moimoi wrote: 08/12/2025 16:54
BadBoy wrote: 08/12/2025 16:37 Fazon je što sam ja koji ne znam ni jednog doktora jeban. Zato sam dobar ako treba šta u pravosuđu jer znam advokate, sudije i tužioce ali ga neko drugi puši. Treći ne zna nikoga ali ima druga automehaničara pa mu uradi kvalitetnije nego nama ostalima itd.

Fazon je taj sto obicno oni koji znaju doktore znaju i advokate, politicare tj svakog zivog… i obrnuto
I onda taj isti nema pojma kroz sta prolazi obicni smrtnik.
Pa tako doktori nemaju pojma koliko se ceka da dodjes na red, kako sestre znaju biti bezobrazne, koliko moras hodati i sve supljine sistema.
Kao svi ostali koji imaju silne veze i to konstantno koriste.
Na um im vise ne pada da idu regularnim putem.
Zato obicni smrtnik danas mora biti doktor, pravnik, majstor, mesar, elektricar, vodoinstalater...sve zivo jer ce ga inace prrgaziti sistem i izvarati svi redom....
drug_profi

#99424 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drug_profi »

Ovdje su uglavnom glumci definitivno.
Glume moral i izmisljaju scenarije.
Ateista

#99425 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Ateista »

tokio25 wrote: 08/12/2025 16:07
Ateista wrote: 08/12/2025 16:05
tokio25 wrote: 08/12/2025 15:51

ne moraju se snalaziti nego im je tako lakse nego da se bore protiv toga
evo svi mi koliko puta prodjemo pored nepropismo parkiranih a rijetko kad nazovemo da prijavimo jer nas se ne tice ili sl
Niko nije lud da zrtvuje svoj zivot da ispravlja krive drine, neko mozda i jeste ali malo ih je. Vecina je svjesna da nece nista time promijeniti, samo zajebati sebe.
sta ce tebe ili mene zajebati ako nazovemo i kazemo molim vas mozete li poslati patrolu u ulicu dzemala bijedica br xx zbog nepropisno parkiranih koji smetaju normalnom saobracaju?
ili da ne damo policajcu 20 maraka nego da cekamo kaznu na adresu?
Ne mislim na to, vec na odredjene stele bez kojih bih se zajebo. Ako budem imao neki zdravstveni problem, trazicu stelu i ako treba potplatiti ljekara, jer su stoka i ne vjerujem im da ce me drugacije savjesno lijeciti, necu ganjati principe i moral na stetu svog zdravlja ili zivota, ili nekig svog.

Nemam problem da prijavim nepropisno parkiranje, ako neko stvarno smeta. Ima mjesta koja su zvanicno zabranjena ali nikom me smeta, tu ne bih zvao policiju, kao sto ne bih prijavio nekog za prekoracenje brznine ni bilo sta drugo dok nije bezobrazluk i ugrozavanje nekog.
Post Reply