U Bursi i Izmiru ih je jako mnogo. U Istambulu vec oko 4. Miliona. Htio sam reci da oni u Turskoj i nisu neka ugnjetena masa.Kikibombona wrote:To je tacno.jefff wrote:Arapi su naseljavali svo to podrucje i sa Turske i sa Sirijske strane u vremenu zavrsetka prvog svijetskog rata. No, sada tu preovladavaju Kurdi i to ne samo sa Sirijske strane granice vec i sa Turske strane granice. Hatay se opredjelio za Tursku 1938. Godine. Evidento je onda da na tom podrucju nije bilo Kurda u to vrijeme
Spreman sam se opkladiti da hi je sada u Hataju bar 30 posto. Odakle nicu tartufi?
Tacno je da tada u Hataju nije bilo puno Kurda. Cini mi se da vecinu cine Alevije. Kurda je oko 20% ako se ne varam, mozda i 30%, kao sto kazes. Nastanjeni su uz Efrin. Mada, Kurdi se masovno sele prema Mediteranu, Hataj, Adana itd. U Adani vec zivi par stotina hiljada Kurda. Oko Ankare ih ima stotine hiljada. Imaju visok natalitet, jugoistok je presiromasan, pa se pomjeraju premaju unutrasnjosti gdje se zivi bolje ili idu skroz na zapad.
Dugorocno, Kurdi ce biti vecina u Turskoj ako se Turci ne dozovu pameti i prihvate Kurdistan kao realnost. Sto vise odgadjaju neminovno to ce na kraju vise zemlje izgubiti.
Sirija vol. 2
-
jefff
#99251 Re: Sirija vol. 2
-
jefff
#99252 Re: Sirija vol. 2
Evidentno. Meni je interesantnija optika.bhnapoleon1 wrote:Šta je ovo, snajper ?Nadzornik wrote:Sta im Turci rade...![]()
- Young Erotica
#99253 Re: Sirija vol. 2
Ocigledno se ide do krajnjih granica i amerikanci ce morati da biraju između kurda ili turaka, ako ovi stvarno napadnu Manbidz, ali opet mislim da jedino iranci imaju muda za to.
- video
#99254 Re: Sirija vol. 2
Ma ovo ko neka igrica-ovaj ih mlati kO muhe a oni nista 
-
axe22
#99255 Re: Sirija vol. 2
jefff wrote:Evidentno. Meni je interesantnija optika.bhnapoleon1 wrote:Šta je ovo, snajper ?Nadzornik wrote:Sta im Turci rade...![]()
Evidentno da je iz igrice.
Dovoljno da ukucas Medal of Honor sniper misioni dobit ces video.
- Kikibombona
#99256 Re: Sirija vol. 2
Ako pricaju turski i ako kurdski identitet cuvaju u tisini, onda nemaju nekih problema. Nemaju Turci problem sa tim da se Kurdi turkiziraju, stavise, na tome rade.jefff wrote:U Bursi i Izmiru ih je jako mnogo. U Istambulu vec oko 4. Miliona. Htio sam reci da oni u Turskoj i nisu neka ugnjetena masa.Kikibombona wrote:To je tacno.jefff wrote:Arapi su naseljavali svo to podrucje i sa Turske i sa Sirijske strane u vremenu zavrsetka prvog svijetskog rata. No, sada tu preovladavaju Kurdi i to ne samo sa Sirijske strane granice vec i sa Turske strane granice. Hatay se opredjelio za Tursku 1938. Godine. Evidento je onda da na tom podrucju nije bilo Kurda u to vrijeme
Spreman sam se opkladiti da hi je sada u Hataju bar 30 posto. Odakle nicu tartufi?
Tacno je da tada u Hataju nije bilo puno Kurda. Cini mi se da vecinu cine Alevije. Kurda je oko 20% ako se ne varam, mozda i 30%, kao sto kazes. Nastanjeni su uz Efrin. Mada, Kurdi se masovno sele prema Mediteranu, Hataj, Adana itd. U Adani vec zivi par stotina hiljada Kurda. Oko Ankare ih ima stotine hiljada. Imaju visok natalitet, jugoistok je presiromasan, pa se pomjeraju premaju unutrasnjosti gdje se zivi bolje ili idu skroz na zapad.
Dugorocno, Kurdi ce biti vecina u Turskoj ako se Turci ne dozovu pameti i prihvate Kurdistan kao realnost. Sto vise odgadjaju neminovno to ce na kraju vise zemlje izgubiti.
Postavljao sam ovdje dokumentarac sa Al Dzazire. Kurdkinja rodjena u Istanbulu, otac joj dosao sa jugoistoka. Kaze, odgojio me kao Turkinju, da ne bi imala probleme u zivotu koje me on imao. Kada smo otisli u Kanadu, ponovo smo mogli slobodno biti ono sto jesmo - Kurdi.
Turska je drzava u kojoj uhapse drzavnog parlamentarca zato sto kaze 'Kurdistan je u mom srcu'. Sve poslije toga je suvisno reci. Lejla Zana je odlezala deset godina jer je rekla u parlamentu 'borit cu se za ravnopravnost kurdskog i turskog naroda'.
Pogledaj Irak i Siriju, rezimi u ove dvije drzave su Kurde predstavljali kao lojalne gradjane, dok su im cinili zlo. Kada su osjetili slobodu, rekli su, mi smo Kurdi, jebes Irak i Siriju. Isto ce biti u Turskoj kada osjete da su slobodni.
-
los talibanos
#99257 Re: Sirija vol. 2
Tek sada uvidjam kakvi fašisti monstrumi upravljaju Turskom evo vec vise od stoljeca...a mi nešto Srbima govorimo za Ruse...Putin je za Erdogana Majka Tereza
- husein_kapetan
#99258 Re: Sirija vol. 2
Ne postoji snajper koji koristi ovakav kolimar i kalibrator...i navigator u NATO standardima koristi drugaciju opremu..Nadzornik wrote:Sta im Turci rade...![]()
Cudan snimak..izgleda kao snimak ali reflektuje pokrete snajperiste..mislim da je dijelom montaza..
-
handžar88
#99259 Re: Sirija vol. 2
Igrica druzeu, napiso ti je gore cojk
- insomnia78
#99260 Re: Sirija vol. 2
Jos kad bi se mogli porediti turski i ruski uticaj na naslos talibanos wrote:Tek sada uvidjam kakvi fašisti monstrumi upravljaju Turskom evo vec vise od stoljeca...a mi nešto Srbima govorimo za Ruse...Putin je za Erdogana Majka Tereza
- DaysleepeR
#99261 Re: Sirija vol. 2
nit mogu da vjerujem da je neko stavio igricu kao snimak iz borbi, niti mogu da vjerujem da bilo ko misli da se snajperom nišani tako da je meta ovako daleko a ti je cicaš u sred krsta...
vidi se da niko vojsci primirisao nije
-
Stari_demagog
#99262 Re: Sirija vol. 2
Dobro ba Srbi, odvadite malo.los talibanos wrote:Tek sada uvidjam kakvi fašisti monstrumi upravljaju Turskom evo vec vise od stoljeca...a mi nešto Srbima govorimo za Ruse...Putin je za Erdogana Majka Tereza
-
handžar88
#99263 Re: Sirija vol. 2
Nemas sta vjerovat evo ti uvjeri se https://youtu.be/VOxqspu46zIDaysleepeR wrote:nit mogu da vjerujem da je neko stavio igricu kao snimak iz borbi..
- DaysleepeR
#99264 Re: Sirija vol. 2
dobar, ti?handžar88 wrote:Nemas sta vjerovat evo ti uvjeri se https://youtu.be/VOxqspu46zIDaysleepeR wrote:nit mogu da vjerujem da je neko stavio igricu kao snimak iz borbi..
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
#99265 Re: Sirija vol. 2
Ma necu ja vise na ovu temu dolaziti, danas poslijepodne malo da odremam sve mi karte u san dolaze...turci napravili koridor od Azzaza do Idlibskog emirata sirok jedno 20-30 km....čak malo i SAA(crveni dio) teritorije zakačeno
, ma bolesno..out and over
.
- Kaligrafija
#99266 Re: Sirija vol. 2
Jebo temu, kad se video igre postavljaju kao video sa ratista...

-
handžar88
#99267 Re: Sirija vol. 2
ElhamdulillahDaysleepeR wrote:dobar, ti?handžar88 wrote:Nemas sta vjerovat evo ti uvjeri se https://youtu.be/VOxqspu46zIDaysleepeR wrote:nit mogu da vjerujem da je neko stavio igricu kao snimak iz borbi..
- Kikibombona
#99268 Re: Sirija vol. 2
Jedan Jezid se javlja iz Efrina i kaze da je trenutno pravi pakao, da Turci sve zivo bombarduju i granatiraju!

Fina ekipica se sastavila.

Can Êzîdxelo /Jan/
@ezidxelo
Odgovor za korisnika/cu @vvanwilgenburg
it is like hell right now, hitting everywhere, many villages destroyed, including my village
Dzenana, Kurdi su napadnuti sa svih stranaCan Êzîdxelo /Jan/
@ezidxelo
·
1 h
My family, and others all under heavy attack right now. Hundreds of howitzers hitting them. Jets bombing everywhere. #Afrin @hrw @amnesty
ISIL, Al Kaida, Turska, tzv. FSA (vehabije i ihvanije)... sve to odobravaju Rusi, Asad i Iranci...Jenan Moussa
@jenanmoussa
Unreal. So just to recap, the Kurds in Syria are now being attacked from all sides.
Around Afrin by Turkish army (from north &west), by FSA (north &east), by al-Qaeda linked HTS (south).
In Eastern Syria by ISIS, southeast Deir Ezzor.
- astala_vistala
#99269 Re: Sirija vol. 2
Zar ono nije templarsko-krizarski dvorac iz 11 stoljeca? Ispravite me ako grijesim? Jedino ako mislis da su ga par stotina godina poslije "kurdi" preuzeli..mada opet nije njihov..a opet predstavljali su muslimane u tome periodu i nemaju veze sa danasnjim kurdima...jer mi je to paradokasalno ko da kazes da su danasnji jevreji iz izraela isti oni kao mojsijevi iz egipta ka obecanoj zemlji.
- Krokodajl
#99270 Re: Sirija vol. 2
Kurdi su na istom mjestu u 11 stoljeću na imali utvrdu iz koje su pokretali napade na Arape u Libanonu, Kurdi taj prostor nisu naselili nego su jednostavno zbog strateške pozicije tog brda tu izgradili dvorac, to je trajalo nekih 50-ak godina, onda su došli Križari i to sve rastjerali i napravili svoj dvorac (ovaj današnji) koji je bio pod Križarima 100-200 godina, u 13 stoljeću ga uzimaju Mamluci i onda je poslije mjenjao vlast kako je koja vojska dolazila tu.astala_vistala wrote:Zar ono nije templarsko-krizarski dvorac iz 11 stoljeca? Ispravite me ako grijesim? Jedino ako mislis da su ga par stotina godina poslije "kurdi" preuzeli..mada opet nije njihov..a opet predstavljali su muslimane u tome periodu i nemaju veze sa danasnjim kurdima...jer mi je to paradokasalno ko da kazes da su danasnji jevreji iz izraela isti oni kao mojsijevi iz egipta ka obecanoj zemlji.
Sam dvorac se zove Crack des Chevalleirs, ali prostor se zove i Qalat al Kurd, u slobodnom prevodu "Kurdski Dvorac", međutim to se ne odnosi na sam dvorac (jer normalno nisu ga Kurdi napravili) već je geografska odrednica.
Arapi inače riječ Qalat (koja primarno znači dvorac) dosta koriste za davanje imena nekim planinskim i brdskim vrhovima koji mogu imati odlike "prirodne utvrde", nebrojno puta i u ovom ratu je SAA oslobađala razne "dvorce". Šega je vidjeti Arape kada na kartama crtaju i pokušavaju prevesti te nazive pa napišu "Castle ...." i kada pogledaš sliku položaja skontaš da je riječ o malo strmijoj stijeni
Ako ćemo već mak na konac, birvaktile su i Armeni ispijali kafu po Kamišliju (a Boga mi i po Alepu i po Damasku), pa ne vidim da se Kurdi jagme da vrate Rodžavu nasljednicima Tigrana velikog, Armenskog.

Armenska đubrad napravila glavni grad u po Kurdistana...
- Kaligrafija
#99271 Re: Sirija vol. 2
Gore je sto su ih njihovi Kurdi u Siriji izdali...! Mogli su im pomoci otvorivsi novi front i krenuti im u pomoc...al njima se nesto ne ratuje ili neda Amerika...jbt zamisli kakva si kita, kad ne smijes ici braniti svoj narod...Hajde kad ti neko kaze od vecih sila da ne smijes u osvajanje nove teritorije, ali da ti kaze da ne smijes pruziti pomoc svom narodu, e to ne mogu da vjerujem...prije ce biti da se Kurdima Kobanea i Manbija, nesto ne ratuje za ove u Efrinu...mozda dok su oni ratovali, ovi su svercali, pa sad kazu ko ih jebe...Sta ako Erdogan prvi otvori front prema Manbiju, sta onda...zar nije bolje da Kurdi prvi napadnu one cecene i ujgure i kurce palce i da razvuku front, tako da bi se ovi u Efrinu mogli lakse branit...!?!Kikibombona wrote:Jedan Jezid se javlja iz Efrina i kaze da je trenutno pravi pakao, da Turci sve zivo bombarduju i granatiraju!
Can Êzîdxelo /Jan/
@ezidxelo
Odgovor za korisnika/cu @vvanwilgenburg
it is like hell right now, hitting everywhere, many villages destroyed, including my villageDzenana, Kurdi su napadnuti sa svih stranaCan Êzîdxelo /Jan/
@ezidxelo
·
1 h
My family, and others all under heavy attack right now. Hundreds of howitzers hitting them. Jets bombing everywhere. #Afrin @hrw @amnesty
ISIL, Al Kaida, Turska, tzv. FSA (vehabije i ihvanije)... sve to odobravaju Rusi, Asad i Iranci...Jenan Moussa
@jenanmoussa
Unreal. So just to recap, the Kurds in Syria are now being attacked from all sides.
Around Afrin by Turkish army (from north &west), by FSA (north &east), by al-Qaeda linked HTS (south).
In Eastern Syria by ISIS, southeast Deir Ezzor.
- Young Erotica
#99272 Re: Sirija vol. 2
Sta ti znas rusi krivi jedan kroz jedanKaligrafija wrote:
Gore je sto su ih njihovi Kurdi u Siriji izdali...! Mogli su im pomoci otvorivsi novi front i krenuti im u pomoc...al njima se nesto ne ratuje ili neda Amerika...jbt zamisli kakva si kita, kad ne smijes ici braniti svoj narod...Hajde kad ti neko kaze od vecih sila da ne smijes u osvajanje nove teritorije, ali da ti kaze da ne smijes pruziti pomoc svom narodu, e to ne mogu da vjerujem...prije ce biti da se Kurdima Kobanea i Manbija, nesto ne ratuje za ove u Efrinu...mozda dok su oni ratovali, ovi su svercali, pa sad kazu ko ih jebe...Sta ako Erdogan prvi otvori front prema Manbiju, sta onda...zar nije bolje da Kurdi prvi napadnu one cecene i ujgure i kurce palce i da razvuku front, tako da bi se ovi u Efrinu mogli lakse branit...!?!
- fosna2014
#99273 Re: Sirija vol. 2
YPG Official to "Aleppo Space - فضاء حلب":
1) "We are not seeking to establish a separate state. We are part of the Syrian national fabric and we want to play a role in solving the war in Syria."
2) "We welcome the entry of the Syrian Army into every area of Efrîn on the terms we previously agreed to. The Syrian regime presented a set of options/solutions. We discussed them and accepted them."
- fosna2014
#99274 Re: Sirija vol. 2
Casualty numbers according to the SDF:
- Qude Hill and Qude village: 37 gang members killed
- Kurne village: 1 gang member killed
- Şiltalte: 3 gang members killed
- Shaba are: 13 gang members killed
- Hamam village: 150 gang members and turkish soldiers killed
- Kikibombona
#99275 Re: Sirija vol. 2
Citav niz razloga...Kaligrafija wrote:Gore je sto su ih njihovi Kurdi u Siriji izdali...! Mogli su im pomoci otvorivsi novi front i krenuti im u pomoc...al njima se nesto ne ratuje ili neda Amerika...jbt zamisli kakva si kita, kad ne smijes ici braniti svoj narod...Hajde kad ti neko kaze od vecih sila da ne smijes u osvajanje nove teritorije, ali da ti kaze da ne smijes pruziti pomoc svom narodu, e to ne mogu da vjerujem...prije ce biti da se Kurdima Kobanea i Manbija, nesto ne ratuje za ove u Efrinu...mozda dok su oni ratovali, ovi su svercali, pa sad kazu ko ih jebe...Sta ako Erdogan prvi otvori front prema Manbiju, sta onda...zar nije bolje da Kurdi prvi napadnu one cecene i ujgure i kurce palce i da razvuku front, tako da bi se ovi u Efrinu mogli lakse branit...!?!
Za pocetak, ne bi bilo lose procitati analizu Dzosue Lendisa, eksperta za Siriju. U tekstu se navodi u kakav je problem upala Amerika i kakve su joj opcije...
http://www.joshualandis.com/blog/a-sust ... nd-barber/
- Amerika brani Rojavu od Manbidza do Kamislija, 90% teritorija. Rusi su branili Efrin, 10%. U ovom tekstu se navodi da Amerika zeli da Kurdi predaju Efrin, kome oni zele, vjerovatno Asadu. Amerika ne moze nikako odbraniti Efrin, bez da udje u direktan sukob sa turskom vojskom. Efrin moze odbraniti jedino i samo Rusija. U Efrinu je bila nazocna ruska vojska. Efrinski Kurdi su imali dogovore sa Rusima. U Efrin nikada americki vojnik nije krocio cizmom.
- ako bi YPG napao Turke i otvorio druge frontove, Turci bi imali legitimno pravo da uzvrate. Napadnuti su i uzvratit ce. Amerikanci bi tako bili dovedeni pred svrsen cin i morali bi napustiti Siriju i pustiti Tursku i Kurde da se obracunaju do kraja. Amerikanci to ne zele niposto dozvoliti. Zato su prvi covjek americke vojske - Jozef Votel i politicki lider Amerike za BI - Bret Mekugrk, proveli dva dana u Kobaniju i Raki, da sa Kurdima razrade sve opcije. A Kurdi otvore frontove izbija totalni rat, vise nece biti ogranicen na jedan prostor. U tom slucaju Amerika ne moze nista. Ako Turci prvi udare, Amerika ce poslati vojsku i zaustaviti daljnje napade kao sto je bilo do sada.
- Kurdima realno ne bi ni najmanje pomoglo da otvore dodatne frontove sa Turcima. Kako bi na taj nacin oslabili Tursku koja ima 500 000 vojnika i more tehnike?
- pored toga, Turci bi sa zemljom sastavili cijeli Kurdistan, konacno bi dobili alibi da sve pobiju i poruse. To Turci upravo zele, zato provociraju granatirajuci Manbidz i Kamislo, zele totalnu eskalaciju kako bi dobili alibi da dignu avione i artiljerijom sravne sa zemljom cijeli Kurdistan. Turska ima vatrenu moc da cijeli Krudistan u par mjeseci sravni sa zemljom. Pogledaj sta su u Turskoj uradili od Nusajbina, Dzizrea, Sirnaka, Gevera itd. Totalno sruseni gradovi za tri mjeseca. Dosli bageri i sve poravnali, nestali cijeli kvartovi.
https://pbs.twimg.com/media/CkN_96CWsAQjMOQ.jpg:large
https://9c998969b63acdb676d1-3759534822 ... 84-870.jpg
- Turci bi jedva docekali da uniste sve kurdske gradove, da tu vise ni zohari ne mogu zivjeti, a da Kurdi svi odu u Irak. I tako, nema ljudi - nema problema.
- Kurdi sve i da dobiju vojno Turke, izgubili bi gradove i ljude. Kako bi se od toga oporavili? Ako Amerika ode, Kurdi ce biti blokirani i nece imati nikakvu ekonomsku perspektivu. Ako Amerika kaze, ne otvarajte novi front, oni to moraju poslusati, ako imaju imalo pameti. U suprotnom, Amerika ce otici, Turci ce dobiti alibi da magacine isprazne na Kurdistanu i totalno uniste sve gradove i protjeraju stanovnistvo u Irak. Rojava ce biti pred ekonomskom blokadom itd. Turci upravo zele da Kurdi otvore nove frontove, zato provociraju granatiranjem Manbidza. Kurdi naravno uzvracaju vatru al' ne zele prvi pokrenuti ofanzivu.
- pogledaj kakve probleme imaju sa Rakom, ko ce sve ono obnoviti? Otkud Kurdima pare? Bez Amerike su osudjeni na propast. I Amerikanci se hvataju za glavu, porucuju da nece oni sve finansirati, radi se o milijardama. O tome ima dosta na profilu Dzosue Lendisa.
https://twitter.com/joshua_landis
- rat se ne dobija silom vec diplomatijom i pragmaticnim, ponekad oportunistickim pristupom. Za obracun sa Turcima, ako do njega vec mora doci, Efrin je idealan. Brdoviti predjeli, manji teritorij, za koji imaju dovoljne snage da sve pokriju i uredno osvjezavaju linije. Ako treba, uz dogovor sa Asadom, slati elitne jedinice u Efrin i ogaditi Turcima zivot. Turci upravo zele eskalaciju sukoba.