ja ipak mislim da vi pokušavate više zagrabiti iz budžeta, mimo tih subvencija koje vlada i treba da plaća.NEOPLAN wrote:Stepen naplate se procjenjuje između 25 i 45%, u to ulaze sve karte koje se prodaju (i subvencionirane i pojedinacne).VjecitiStudent wrote:Zna li ko koliki je u GRAS-u omjer subvencije - prihodi od karata?
Tacan podatak o odnosu subvencija i prihoda od karata nemam. Ali treba reci da ljudi imaju pogresnu sliku o subvencijama.
Subvencija nije neka milost prema GRAS-u. Subvencija je milost prema subvencioniranim kategorijama (đacima, studentima, vojsci, penzionerima...). A za GRAS ona predstavlja isključivo prihod od karata. Jer GRAS je te karte prodao, a ko ce ih platiti GRAS-u je svejedno.
Samo je razlika sto ljudi koji kupuju redovne nesubvencionirane karte ne mogu doci na salter i reci dajte mi kartu od 53 KM a ja cu vama dati 14 KM, dok Vlada KS to moze. I jos se u javnosti predstavljati kao neki dobrotvor koji GRASU daje pare.
GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
-
anonimus0007
#9926 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#9927 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
ma nije to godišnji gubitak 19 miliona već je te godine toliko ukradeno
hebga svak po malo i nabere se
hebga svak po malo i nabere se
- NEOPLAN
#9928 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Bubica je rekao da je isplaceno i to stoji. Ali bubica nije rekao da je isplaceno 30% od ugovorene sume i da se tako isplacuje unazad 10 godina.anonimus0007 wrote:bubica reče da je to već isplaćeno i da tu nema kašnjenja. ko sad laže ovdje?anonimus0007 wrote:Pa GRAS i ne trazi nista drugo.NEOPLAN wrote:
mene što se tiče i važnije je od grasa. e pa ti ugovori će se po svoj prilici mijenjati. korektno je da od vlade dobijete onoliko koliko iznose subvencije za karte i kapak. i ne samo vi, nego i toplane (one su gore od grasa) i druga slična preduzeća.
-
Sikandar
#9929 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Slažem se samo treba još rasčlaniti (osim otpušenih radnika kojih je definitvno viška min.500, i unutrašnje troškove odnosno na šta se sve odnosi ušteda odnosno porast prihoda. Naprijer smanjti potrošnjui goriva autobusima koji su nakon 3 godine već zreli za otpad (po nekim evropskim standardima) jer isti troše puno više goriva (2x), ulje, nabavka rez.dijelova itd.Raspored wrote:Prema podacima Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo u 2011. godini GRAS je iz budžeta Kantona dobio 11.628.000 KM dok su prihodi GRAS-a u istoj godini iznosili 35.059.000 KM. Godišnji gubitak te godine u GRAS-u je iznosio 19.657.169 KM.
Znači prihodi su 46 miliona i 687 hiljada BAM a rashodi 66 miliona 341 hiljada i 169 BAM. Svaki poslovni čovjek i objektivna osoba sa pola razuma će ti reći da imaš samo 3 opcije. Srezati troškove za preko 19 miliona, povećati prihode za preko 19 miliona ili oboje zajedno pa da se sretneš negdje na sredini (srezati troškove i povećati prihode po 10 miliona recimo). Šta tu nije jasno, šta se tu ima pričati i diskutovati!?
Otpustiš radnika i srežeš ostalih troškova u godišnjem iznosu 10 miliona i povećaš cijene svih karata proporcionalno u ukupnom iznosu od 10 miliona (oko 35 BAM godišnje za 280 000 osoba koje koriste prevoz ili skoro 3 BAM mjesečno).
Tako se vodi svaka firma, tako se vodi domaćinstvo ali kod nas malo pravih poslovnih ljudi a još manje domaćina.
Spriječiti krađu goriva i dr... Ipak su najveći teret radnici koji su višak,čak mislim da su i revizori višak.
-
anonimus0007
#9930 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
šta je to ugovorena suma? kako se može unaprijed ugovoriti kad se ne znam koliko će subvencioniranih karata biti prodato i podijeljeno?NEOPLAN wrote:[
Bubica je rekao da je isplaceno i to stoji. Ali bubica nije rekao da je isplaceno 30% od ugovorene sume i da se tako isplacuje unazad 10 godina.
- NEOPLAN
#9931 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Ne mozes ugovoriti kolicinu, tj broj karata, ali mozes ugovoriti cijenu. I ugovorena cijena je 53 KM. Vlada placa 14 KM. preostalih 23-36 KM (zavisno od subvencionirane kategorije, jer ne dobijaju svi besplatno karte) ide na teret GRAS-a.anonimus0007 wrote:šta je to ugovorena suma? kako se može unaprijed ugovoriti kad se ne znam koliko će subvencioniranih karata biti prodato i podijeljeno?NEOPLAN wrote:[
Bubica je rekao da je isplaceno i to stoji. Ali bubica nije rekao da je isplaceno 30% od ugovorene sume i da se tako isplacuje unazad 10 godina.
Evo me ko papagaj majke mi....
-
anonimus0007
#9932 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
hajde da još jednom ponovimo.NEOPLAN wrote:Ne mozes ugovoriti kolicinu, tj broj karata, ali mozes ugovoriti cijenu. I ugovorena cijena je 53 KM. Vlada placa 14 KM. preostalih 23-36 KM (zavisno od subvencionirane kategorije, jer ne dobijaju svi besplatno karte) ide na teret GRAS-a.anonimus0007 wrote:šta je to ugovorena suma? kako se može unaprijed ugovoriti kad se ne znam koliko će subvencioniranih karata biti prodato i podijeljeno?NEOPLAN wrote:[
dakle, vi samo tražite od vlade da isplati subvencionirane karte i ništa više, ni feninga preko toga?
-
VjecitiStudent
#9933 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Po ovome ispada da GRAS iz cijena karata uspijeva podmiriti preko 50% troškova i da u minus upada zbog nedovoljnih subvencija? Je li to zbilja tako?Raspored wrote:Prema podacima Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo u 2011. godini GRAS je iz budžeta Kantona dobio 11.628.000 KM dok su prihodi GRAS-a u istoj godini iznosili 35.059.000 KM. Godišnji gubitak te godine u GRAS-u je iznosio 19.657.169 KM.
Znači prihodi su 46 miliona i 687 hiljada BAM a rashodi 66 miliona 341 hiljada i 169 BAM. Svaki poslovni čovjek i objektivna osoba sa pola razuma će ti reći da imaš samo 3 opcije. Srezati troškove za preko 19 miliona, povećati prihode za preko 19 miliona ili oboje zajedno pa da se sretneš negdje na sredini (srezati troškove i povećati prihode po 10 miliona recimo). Šta tu nije jasno, šta se tu ima pričati i diskutovati!?
Otpustiš radnika i srežeš ostalih troškova u godišnjem iznosu 10 miliona i povećaš cijene svih karata proporcionalno u ukupnom iznosu od 10 miliona (oko 35 BAM godišnje za 280 000 osoba koje koriste prevoz ili skoro 3 BAM mjesečno).
Tako se vodi svaka firma, tako se vodi domaćinstvo ali kod nas malo pravih poslovnih ljudi a još manje domaćina.
@Dresdener78, mozes li nam pomoci?
-
anonimus0007
#9934 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
da, i ja bi to volio znati jer nisam stekao takav utisak tokom štrajka. mislim da nas neoplan malo farba, ali prije nego ga optužim za bilo šta volio bi čuti mišljenje i drugih.VjecitiStudent wrote:Po ovome ispada da GRAS iz cijena karata uspijeva podmiriti preko 50% troškova i da u minus upada zbog nedovoljnih subvencija? Je li to zbilja tako?Raspored wrote:Prema podacima Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo u 2011. godini GRAS je iz budžeta Kantona dobio 11.628.000 KM dok su prihodi GRAS-a u istoj godini iznosili 35.059.000 KM. Godišnji gubitak te godine u GRAS-u je iznosio 19.657.169 KM.
- NEOPLAN
#9935 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Prvo ne MI, vec GRAS. Drugo, da traze da se isplacuju subvencije u punom iznosu. I da ucestvuju u procesu modernizacije voznog parka i reorganizacije preduzeca.anonimus0007 wrote:hajde da još jednom ponovimo.NEOPLAN wrote:Ne mozes ugovoriti kolicinu, tj broj karata, ali mozes ugovoriti cijenu. I ugovorena cijena je 53 KM. Vlada placa 14 KM. preostalih 23-36 KM (zavisno od subvencionirane kategorije, jer ne dobijaju svi besplatno karte) ide na teret GRAS-a.anonimus0007 wrote:
šta je to ugovorena suma? kako se može unaprijed ugovoriti kad se ne znam koliko će subvencioniranih karata biti prodato i podijeljeno?
dakle, vi samo tražite od vlade da isplati subvencionirane karte i ništa više, ni feninga preko toga?
-
anonimus0007
#9936 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
a tu smo dakle. za subvencije IH potpuno podržavam. ali ovo dalje neće ići. to treba firma iz vlastitih prihoda. prvo osigurati za amortizaciju sredstava za rad pa tek onda dijeliti plate.NEOPLAN wrote:[q
Prvo ne MI, vec GRAS. Drugo, da traze da se isplacuju subvencije u punom iznosu. I da ucestvuju u procesu modernizacije voznog parka i reorganizacije preduzeca.
- NEOPLAN
#9937 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Nemam razloga ikoga da farbam vjeruj mi. Ako nas iko farba to je vlada.anonimus0007 wrote:da, i ja bi to volio znati jer nisam stekao takav utisak tokom štrajka. mislim da nas neoplan malo farba, ali prije nego ga optužim za bilo šta volio bi čuti mišljenje i drugih.VjecitiStudent wrote:Po ovome ispada da GRAS iz cijena karata uspijeva podmiriti preko 50% troškova i da u minus upada zbog nedovoljnih subvencija? Je li to zbilja tako?Raspored wrote:Prema podacima Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo u 2011. godini GRAS je iz budžeta Kantona dobio 11.628.000 KM dok su prihodi GRAS-a u istoj godini iznosili 35.059.000 KM. Godišnji gubitak te godine u GRAS-u je iznosio 19.657.169 KM.
Napravite računicu prostu ko pasulj:
Po procjenama se subvencionira 40 000 građana. Naravno, neki od njih ne koriste prijevoz svakodnevno. Zato ćemo u računicu uzeti SAMO 40% od tog broja.
0,4 x 40 000 = 16 000 karata mjesečno.
16 000 x 53 KM = 848 000 KM očekivani prihod samo od subvencioniranih karata.
Vlada uplati 14 KM. Nek korisnici uplate u prosjeku jos 10 KM.
14 + 10 = 24 KM.
24 x 16 000 = 384 000 KM stvarni prihod od subvencija, uz pretpostavku od 40 % korisnika.
848 000 - 384 000 = 464 000 KM GUBITAK GRAS-a samo po subvencijama uz pretpostavku 40% korisnika.
464 000 x 12 mjeseci: 5 568 000 KM gubitka na godišnjem nivou od neuplaćenih subvencija, a uz pretpostavku 40% korisnika.
5 568 000 * 10 godina = 55 680 000 KM gubitka u proteklih 10 godina.
To je samo na 40% korisnika subvencija.
Da se stavi prst na celo....
Last edited by NEOPLAN on 18/04/2013 15:27, edited 1 time in total.
- NEOPLAN
#9938 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
U svakom normalnom sistemu nabavku vozila finansira GRAD, a ne prevoznik. Procitaj malo o Becu, o Beogradu, o Istanbulu....anonimus0007 wrote:a tu smo dakle. za subvencije IH potpuno podržavam. ali ovo dalje neće ići. to treba firma iz vlastitih prihoda. prvo osigurati za amortizaciju sredstava za rad pa tek onda dijeliti plate.NEOPLAN wrote:[q
Prvo ne MI, vec GRAS. Drugo, da traze da se isplacuju subvencije u punom iznosu. I da ucestvuju u procesu modernizacije voznog parka i reorganizacije preduzeca.
A vladina (ne)odgovornost je dovela GRAS u ovu situaciju i ne mogu se tek tako izvuci i pustiti da propadne firma od javnog znacaja.
-
Sikandar
#9939 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Predlažem da napravmio VIRTUALNI STEČAJ GRASA pa da počnemo od NULE.
Kako bi to mi, šat bi to mi itd.. Mislim da ima jako dobrih diskusija i ideja i poznavanja kako situacije u GRAS-u tako i samog funkcionisanja saobraćaja u gradu.
Pa polako, od broja ranika, od broja autobusa, tramvaja, kombibusa, trolejbusa.
Broj putnika-korisnika ja mislim da imamo, jer je GRAS prije par godina i snimao broj korisnika GRAS-a na dnevnoj, mjesečenoj i godišnjoj osnovi. To bi bila osnova za gore navedeno, uz vozni red koji je realan.
Pa ćemo vrlo lako dobiti cifru koja je potrebna da GRAS posluje ne na +0 nego sa profitom.
Kako bi to mi, šat bi to mi itd.. Mislim da ima jako dobrih diskusija i ideja i poznavanja kako situacije u GRAS-u tako i samog funkcionisanja saobraćaja u gradu.
Broj putnika-korisnika ja mislim da imamo, jer je GRAS prije par godina i snimao broj korisnika GRAS-a na dnevnoj, mjesečenoj i godišnjoj osnovi. To bi bila osnova za gore navedeno, uz vozni red koji je realan.
Pa ćemo vrlo lako dobiti cifru koja je potrebna da GRAS posluje ne na +0 nego sa profitom.
-
VjecitiStudent
#9940 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Dvije su tu cifre:Sikandar wrote:Predlažem da napravmio VIRTUALNI STEČAJ GRASA pa da počnemo od NULE.
- cifra potrebna da se GRAS dovede na predratno stanje,
- cifra potrebna da se GRAS dovede na stanje primjereno vremenu u kojem živimo.
- NEOPLAN
#9941 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Gradsko preduzeće, nijedno u svijetu, bez pomoći države i subvencija, ne može zaaditi dovoljno da bude u plusu. NIjedno.
Eno, naveli su poredjenje sa Becom, tamo je sve pod konac, imaju sve uslove koje pozele i opet ima jedna recenica koja kaze:
I neko rece, kako Centrotrans moze, a Gras ne moze biti u plusu? Pa bas zato, sto je Centrotrans privatno preduzece koje sjedne i sracuna koje mu se linije isplati voziti da bi bio u plusu, i samo te linije i vozi. Gras to ne moze jer oni moraju voziti svugdje.
Eno, naveli su poredjenje sa Becom, tamo je sve pod konac, imaju sve uslove koje pozele i opet ima jedna recenica koja kaze:
Znaci ni savrseni Austrijanci od svog rada nisu u plusu, vec ih drzava pomaze i subvencionira. Jer to je jednostavno tako, drazvno preduzece mora da vozi na svim linijama, i onim koje imaju 1000 putnika i one koje imaju 1 putnika. I to je tako svugdje u svijetu, bio to Bec ili Sarajevo.Poduzeće "Wiener Linien", prema podacima iz Grada Beča, dvije trećine svojih troškova podmiruje iz tekuće zarade od prodaje karata. Prihodi od prodaje karata su 441,4 milion eura. Od 2010. godine u glavnom gradu Republike Austrije funkcionira danonoćno gradski javni prijevoz petkom, subotom i praznicima.
I neko rece, kako Centrotrans moze, a Gras ne moze biti u plusu? Pa bas zato, sto je Centrotrans privatno preduzece koje sjedne i sracuna koje mu se linije isplati voziti da bi bio u plusu, i samo te linije i vozi. Gras to ne moze jer oni moraju voziti svugdje.
- NEOPLAN
#9942 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Slazem se s tobom, to je najbolje rjesenje. Samo jos da je naci mudonju koji ce donijeti odluku o ukidanju subvencija... penzici bi javni linc nappravili
-
dresdener78
#9943 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Pokušaću nabrojati važne tačke koje prema mom skromnom mišljenju lako upućenog posmatraća najviše opterećuju situaciju u GRAS-u:
Prvo moram se sto posto složiti sa kolegom Neoplan:
A sada to što po mome mišljenju najviše oštećuje GRAS:
- Vlada ne plaća pun iznos subvencija za karte - na papiru trebaju dobiti neki iznos ali dobiju samo mali dio. To je konstantna rupa u budžetu koja se stalno akumulira.
- Povećanje punih cijena karata je nerealno jer 1,6 KM za jednu vožnju / 53 KM za radničku mjesečnu je fakat puno para. Mnogi ljudi moraju izdvojiti za mjesečnu 10-15 posto svoje plate što je užasno. Jedina šansa je jako povećati prodaju karata i tjerati putnike da plaćaju, ali uz to je neminovno početi sa obnovom jer putnici MORAJU DA VIDE da se stanje sa vozilima i redovima vožnje poboljšava.
- Veliki problem je broj i struktura radnika uposlenih u GRAS-u po jaranskoj i stranačkoj liniji, struka i obrazovanje je najmanje bitan uvjet za posao u GRAS-u. Ubijeđen sam da produktivnost radnika je katastrofalna. Ubijeđen sam da "majstori" koji čekićem popravljaju brisač (ja sam vidio slične situacije) su odgovorni za oštećena i neispravna vozila. Kod nekih uposlenika GRAS-a nije objektivno jasno radi li se o ciganima skupljajućima staro željezo ili o radnicima. Sa druge strane mi je poznato da očajno nedostaju npr. tehnički obrazovani stručnjaci. Savjest, radni moral određenog broja radnika i njihov odnos prema vozilima / drugim sredstvima je katastrofalan. A sad pitanje KO JE OVO U GRASU ZAPOSLIO?!?
- Nabavka rezervnih dijelova i raznih materijala. Pošto je BiH mala država kupuje se skoro sve iz inostranstva. GRAS mora kupovati od firma koje dobavljaju te stvari iz inostranstva. Nije ništa lakše nego da sve firme predlože astronomske cijene i sve imaju na kraju istog vlasnika, to je baš tipična metoda "tuneliranja" javnih finansija u istočnoj Evropi. GRAS ne može direktno kupovati od stranog proizvođača nego mora kupovati od Husa, Muja ili Pera koji njemu prodaju nekoliko puta skuplje i samo glume konkurenciju.
- Sa ovim su povezani štetni ugovori koji po mome mišljenju stalno traju. Primjer kupovine šarafe po 5 KM dok se na pijaci ista kupi za 0,45 KM, itd. Dosta se o tome pričalo i u medijima. Ugovori o nabavci rezervnih dijelova za vozila koja već odavno ne voze u GRAS-u. To donosi dobavljačima ogroman profit i firmi totalnu propast. Pitanje je ko su oni dobavljači i ko je potpisao takve sramotne ugovore. U ratnim uslovima se to zove sabotaža i kazni vrlo jednostavno.
=> opet sam na početku, onda kod vlasti i političara. U nadležnosti lokalne uprave je osigurati dobar javni prijevoz. To nije igračka za neke komercijaliste. Političari imenuju godinama nesposoban i lopovski menadžment. Jarani političara se drže na tijelu GRAS-a kao krpelji i prodaju njemu šarafe po 5 KM. Političari su stvorili sistem zapošljavanja u firmi kakav jeste - sramotan. Političari sada pokušavaju izbjeći odgovornost, srušiti javni saobraćaj kao takav, popuniti džepove sebi i jaranima, i ostaviti građane na cjedilu sa privatnicima koji voze samo gdje je PROFITABILNO.
Prvo moram se sto posto složiti sa kolegom Neoplan:
Ranije sam naveo da u Hong Kongu imaju 100 % tekućih troškova plaćenih od prodaje karata tako da posluju samostalno, ALI KOD NABAVKE VOZILA, IZGRADNJE I REMONTA PRUGA I INFRASTRUKTURE MORA UČESTOVATI LOKALNA VLAST.U svakom normalnom sistemu nabavku vozila finansira GRAD, a ne prevoznik. Procitaj malo o Becu, o Beogradu, o Istanbulu....
A vladina (ne)odgovornost je dovela GRAS u ovu situaciju i ne mogu se tek tako izvuci i pustiti da propadne firma od javnog znacaja.
A sada to što po mome mišljenju najviše oštećuje GRAS:
- Vlada ne plaća pun iznos subvencija za karte - na papiru trebaju dobiti neki iznos ali dobiju samo mali dio. To je konstantna rupa u budžetu koja se stalno akumulira.
- Povećanje punih cijena karata je nerealno jer 1,6 KM za jednu vožnju / 53 KM za radničku mjesečnu je fakat puno para. Mnogi ljudi moraju izdvojiti za mjesečnu 10-15 posto svoje plate što je užasno. Jedina šansa je jako povećati prodaju karata i tjerati putnike da plaćaju, ali uz to je neminovno početi sa obnovom jer putnici MORAJU DA VIDE da se stanje sa vozilima i redovima vožnje poboljšava.
- Veliki problem je broj i struktura radnika uposlenih u GRAS-u po jaranskoj i stranačkoj liniji, struka i obrazovanje je najmanje bitan uvjet za posao u GRAS-u. Ubijeđen sam da produktivnost radnika je katastrofalna. Ubijeđen sam da "majstori" koji čekićem popravljaju brisač (ja sam vidio slične situacije) su odgovorni za oštećena i neispravna vozila. Kod nekih uposlenika GRAS-a nije objektivno jasno radi li se o ciganima skupljajućima staro željezo ili o radnicima. Sa druge strane mi je poznato da očajno nedostaju npr. tehnički obrazovani stručnjaci. Savjest, radni moral određenog broja radnika i njihov odnos prema vozilima / drugim sredstvima je katastrofalan. A sad pitanje KO JE OVO U GRASU ZAPOSLIO?!?
- Nabavka rezervnih dijelova i raznih materijala. Pošto je BiH mala država kupuje se skoro sve iz inostranstva. GRAS mora kupovati od firma koje dobavljaju te stvari iz inostranstva. Nije ništa lakše nego da sve firme predlože astronomske cijene i sve imaju na kraju istog vlasnika, to je baš tipična metoda "tuneliranja" javnih finansija u istočnoj Evropi. GRAS ne može direktno kupovati od stranog proizvođača nego mora kupovati od Husa, Muja ili Pera koji njemu prodaju nekoliko puta skuplje i samo glume konkurenciju.
- Sa ovim su povezani štetni ugovori koji po mome mišljenju stalno traju. Primjer kupovine šarafe po 5 KM dok se na pijaci ista kupi za 0,45 KM, itd. Dosta se o tome pričalo i u medijima. Ugovori o nabavci rezervnih dijelova za vozila koja već odavno ne voze u GRAS-u. To donosi dobavljačima ogroman profit i firmi totalnu propast. Pitanje je ko su oni dobavljači i ko je potpisao takve sramotne ugovore. U ratnim uslovima se to zove sabotaža i kazni vrlo jednostavno.
=> opet sam na početku, onda kod vlasti i političara. U nadležnosti lokalne uprave je osigurati dobar javni prijevoz. To nije igračka za neke komercijaliste. Političari imenuju godinama nesposoban i lopovski menadžment. Jarani političara se drže na tijelu GRAS-a kao krpelji i prodaju njemu šarafe po 5 KM. Političari su stvorili sistem zapošljavanja u firmi kakav jeste - sramotan. Političari sada pokušavaju izbjeći odgovornost, srušiti javni saobraćaj kao takav, popuniti džepove sebi i jaranima, i ostaviti građane na cjedilu sa privatnicima koji voze samo gdje je PROFITABILNO.
- NEOPLAN
#9944 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Eto ga covijek objasni, kratko i jasno.
- NEOPLAN
#9945 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Jos samo da dodam da GRAS kao takav ne moze samostalno uticati na tarifni sistem. Oni mogu dati prijedlog, i prijedlog kao takav postoji vec godinama, ali na visim instancama ne moze da prodje, jer nekom ovo odgovara.
Sjetite se samo izjave Amira Muminovica sindikalca, kad je na tvu rekao da kad bi karta bila pola marke i naplata 100 posto, GRAS bi bio na zelenoj grani vec odavno.
Sjetite se samo izjave Amira Muminovica sindikalca, kad je na tvu rekao da kad bi karta bila pola marke i naplata 100 posto, GRAS bi bio na zelenoj grani vec odavno.
- uglavnomja
#9946 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
svaka javna usatnova samostalno bira zaposlenike, tacnije zabranjeno je "steliranje" iz ministarstva. ustanova posalje upit, zahtjev, objasnjenje ... koliko i kakvih radnika treba, ministarstvo da odobrenje, ali izbor samog kadra je jedino i iskljucivo stvar rukovodstva ustanove.
-
The Realist
#9947 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Što se tiče subvencija, ne moraju se ukinuti, nego, ako je ekonomska računica da je mjesečna karta 53KM , studenti plaćaju 16KM sada, a država uplati još 14KM, što znači da fali 23KM. Subvencija može ostati, ali bi studenti plaćali 39KM, umjesto 16KM i to je to. Neki vid subvencija postoji, ali onakav kakav može izdržati kanton.NEOPLAN wrote:Slazem se s tobom, to je najbolje rjesenje. Samo jos da je naci mudonju koji ce donijeti odluku o ukidanju subvencija... penzici bi javni linc nappravili
Nego, ja pretpostavljam da je 53KM ekonomska računica da se vozi po redu vožnje. To znači na nekim lokacijama svakih 15 minuta, na nekim svakih 20 (u određenom intervalu) i slično. No, sada se vozi svakih 40 minuta, umjesto svakih 20, ili i gore čak. Onda je ta cijena prevelika, morala bi se i ona prilagoditi na početku, dok se ne nabave vozila i da se ova računica od 53KM počne primjenjivati onog momenta kada se nabave SVA vozila.
PS
I sjećam se da si pisao da vlada odbija novi tarifni sistem, a koji bi sigurno povećao naplatu.
NEOPLAN wrote:Jos samo da dodam da GRAS kao takav ne moze samostalno uticati na tarifni sistem. Oni mogu dati prijedlog, i prijedlog kao takav postoji vec godinama, ali na visim instancama ne moze da prodje, jer nekom ovo odgovara.
Znači 1,6KM i 30% naplate bi moralo biti dovoljno?
- NEOPLAN
#9948 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Teoretski da.
- uglavnomja
#9949 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
da neko od strucnjaka kaze koliko kosta krug trojkom, praznom, a koliko punom kao sibica?
kako se racuna isplativost jednog vozila? koji je optimum? minimum? po vozilu i po liniji.
ova gore sva matematika je teorija, oznacava potrazivanja radnika na osnovu prodatih karata, koja nemaju nikakve veze sa povecanjem troskova transporta. isto tramvaj vozi i ako je u njemu 10 ljudi sa punom kartom i ako je jos 10 ljudi sa subvencioniranom kartom.
kako se racuna isplativost jednog vozila? koji je optimum? minimum? po vozilu i po liniji.
ova gore sva matematika je teorija, oznacava potrazivanja radnika na osnovu prodatih karata, koja nemaju nikakve veze sa povecanjem troskova transporta. isto tramvaj vozi i ako je u njemu 10 ljudi sa punom kartom i ako je jos 10 ljudi sa subvencioniranom kartom.
-
The Realist
#9950 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet
Ali vozio bi manji broj vozila, ako ima manje putnika, samim time manji troškovi transporta, amortizacije, manje radnika.... Ima to sve svoju računicu.uglavnomja wrote:da neko od strucnjaka kaze koliko kosta krug trojkom, praznom, a koliko punom kao sibica?