Trudnjače i porodilje online

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
PurpurHazel

#9926 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by PurpurHazel »

@Dragi doktore, evo nakon što prespavah i malo se presabrah, da napišem.

Meni i jest trbuh bio najviše sumnjiv, potpuno povučen nakon sekcije, u zadnjih mjesec dana iznenada počinje rasti i zaista je velik. Zatim gubitak teka, težine, a rast trbuha, i ti nekakvi grčevi noću koji su me najviše uplašili, u pravilnim razmacima, ličili su na intenzitet onoga kao kad se uzima ergometrin za vraćanje maternice, stisne i prođe. I taj nekakav čudan pritisak u zdjelici, imam osjećaj stalno da ću na veliku nuždu, ne znam objasniti, kao da mi nešto "sjelo" dole. Mimo toga nužda i menstrualni ciklus apsolutno uredan, nije bilo krvarenja izvan ciklusa. E sad me to debelo crijevo brine, jer je liječnik rekao da čudno izgleda, uvećano, prošireno, puno spazmi jel tako se kaže pojma nemam, itd. Ali naravno, bez kolonoskopije ništa ne može konkretizirati.

Šta mislite o načinu odstranjivanja tumora, koji bi bio za mene prihvatljiviji, s obzirom na sekciju prije 8 mjeseci, onu moju trombofiliju, biste li to radili laparoskopski ili klasično? Postoji li mogućnost venske tromboze u tako malo vremena između dvaju operacija? BI li trebala nešto uzimati/na nešto posebno pripaziti do operacije? Hvala najveća od srca. Na strpljenju, ljudskosti i volji.
julisiz es grant

#9927 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by julisiz es grant »

Malo mi je čudno da uz sve te simptome i tu sliku debelog crijeva nađe se samo taj, relatvno mali, tumor na jajniku. Ima li tečnosti u abdomenu i zdjelici?
Što se operacije tiče, sve zavisi od toga šta će se operisati. Ako sve ostane na tom jajniku, to ti je manja operacija od carskog reza, a način operacije zavisi od procjene operatera. Ali, sačekajmo i nalaz kolonoskopije, da vidimo šta je sa debelim crijevom.
Cholina_Lokica

#9928 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Cholina_Lokica »

@purpulhazel, zao mi je sto to prolazis, nemam iskustva sa tim, samo sa tim operacijama i trombozom. Ja sam imala operaciju vaskularnog sistema prije godinu i 3 mjeseca koja je trajala 7 sati, u julu sad cu najvjerovatnije morati na carski rez, nece biti prirodnog poroda, i 6 mjeseci poslije poroda cu opet na operaciju vaskularnu. Doktori kazu da je ok to, mada i ja sam vec nekoliko puta imala trombozu, od cega za jednu nismo znali i bez iakkvih lijekova sam je prosla, dobru sadaku negdje dala :D ja sam trombozu imala i prije trudnoce i na pocetku trudnoce, i evo trenutno je nema... tako da meni rekose da mogu izdrzati sve te operacije
PurpurHazel

#9929 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by PurpurHazel »

@Lokica,
Hvala ti najveća, malo si me umirila sa svojim iskustvom, znam da me stalno plaše s tim trombozama i operacijama, pa kontam da nije puno dvije u 8 mjeseci :) Nek je sretno u životu!
Last edited by PurpurHazel on 02/03/2015 13:24, edited 1 time in total.
julisiz es grant

#9930 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by julisiz es grant »

PurpurHazel wrote:@Doktore,

Evo da vidite kako to izgleda na jajniku, ako nije baš sasvim loš snimak, možda Vam nešto kaže:
https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/ ... ea5ecc497c

@Lokica,
Hvala ti najveća, malo si me umirila sa svojim iskustvom, znam da me stalno plaše s tim trombozama i operacijama, pa kontam da nije puno dvije u 8 mjeseci :) Nek je sretno u životu!
Da, zaista jako sugeriše na teratom. Osobito ovaj gušći, "bjelji" dio na 1-2 h upućuje na tzv. Rokitanskievu protuberanciju, najvažniju UZ karakteristiku teratoma. Ako bude samo ovo, tj. crijeva budu ok, mislim da nećeš imati razloga da brineš. Teratom će se operacijom ukloniti, i to će biti to.
Maybach

#9931 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Maybach »

Ima li ko frisak da napise sta se nosi na porod na Jezero?Pretpostavljam da ako se dodje sa trudovima,da se unose samo ulosci,gace i maramice,ali me zanima da li nakon poroda muz donosi torbu ili i te stvari moraju biti u kesi?I kakva je procedura kada je carski?Koliko treba spavacica i ulozaka inace?Trebaju li pelene za bebu?Eto ako ima neko svjeze informacije,molila bih da napise :)
LieToMe

#9932 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by LieToMe »

Gdje ste trudnice jede li se stogod :lol:

@maybach
Sto se tice Koseva nemam iskustva. Prije 2 godine sam se porodila u OBS-u (i opet cu uskoro aBd) i nisu mi pravili nikakav problem sa unosenjem stvari, unijela sam sve sto sam spakovala, od ulozaka, spavacica, gacica, vlazne maramice, hrane (cokoladice, sokova), kozmetike, punjac za mob i mobitel. Cak sam dobila i sifru za wifi pa sam slala slikice bebice dragom (mada ju je vidio i uzivo jer je prisustvovao porodu - ni tu nisu pravili nikakvih problema).

Jedino je bilo da suprug odnese garderobu kad sam se presvukla i donio mi je onu u kojoj sam izasla.
Ako sam u toku (ukoliko se nije sta mijenjalo) znam da je na Kosevu malo drugacija procedura ali vec ce ti neko reci sta i kako.
dance_mom

#9933 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by dance_mom »

LieToMe wrote:Gdje ste trudnice jede li se stogod :lol:

@maybach
Sto se tice Koseva nemam iskustva. Prije 2 godine sam se porodila u OBS-u (i opet cu uskoro aBd) i nisu mi pravili nikakav problem sa unosenjem stvari, unijela sam sve sto sam spakovala, od ulozaka, spavacica, gacica, vlazne maramice, hrane (cokoladice, sokova), kozmetike, punjac za mob i mobitel. Cak sam dobila i sifru za wifi pa sam slala slikice bebice dragom (mada ju je vidio i uzivo jer je prisustvovao porodu - ni tu nisu pravili nikakvih problema).

Jedino je bilo da suprug odnese garderobu kad sam se presvukla i donio mi je onu u kojoj sam izasla.
Ako sam u toku (ukoliko se nije sta mijenjalo) znam da je na Kosevu malo drugacija procedura ali vec ce ti neko reci sta i kako.
sad ti ne treba ni šifra za wifi :-D
Cholina_Lokica

#9934 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Cholina_Lokica »

Da, sad im je otvorena mreza u citavoj bolnici :mrgreen:
LieToMe

#9935 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by LieToMe »

Vidis sto su napredovali :mrgreen:
JanuaryJones

#9936 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by JanuaryJones »

LieToMe wrote:Vidis sto su napredovali :mrgreen:
I ne "izdaju" se bebe više na trafici, sad su napravili sobu za otpust gdje se nekad snimao CTG ;) i ustaklili su prolaz izmedju ambulante i spratova, nema hodat dole gore :-)
LieToMe

#9937 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by LieToMe »

JanuaryJones wrote:
LieToMe wrote:Vidis sto su napredovali :mrgreen:
I ne "izdaju" se bebe više na trafici, sad su napravili sobu za otpust gdje se nekad snimao CTG ;) i ustaklili su prolaz izmedju ambulante i spratova, nema hodat dole gore :-)
ooopppaaaaa super, znaci bas ima noviteta, neka lijepo :mrgreen:
Maybach

#9938 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Maybach »

ili se niko ne poradja na Jezeru ili friske mame nemaju vremena za forum :) uglavnom so far informacija nema :|
šatirana_ljubičica

#9939 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by šatirana_ljubičica »

Maybach wrote:ili se niko ne poradja na Jezeru ili friske mame nemaju vremena za forum :) uglavnom so far informacija nema :|
Ja sam se porodila na Jezeru prije skoro 3 godine, ako primaš moje informacije, rado ću ti ih proslijediti :)
JanuaryJones

#9940 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by JanuaryJones »

Maybach wrote:ili se niko ne poradja na Jezeru ili friske mame nemaju vremena za forum :) uglavnom so far informacija nema :|
@jedna tamo se porodila na koševu početkom februara pa probaj joj poslat pp. Ima par stranica unazad njena priča sa poroda.
LieToMe

#9941 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by LieToMe »

JanuaryJones wrote:
@jedna tamo se porodila na koševu početkom februara pa probaj joj poslat pp. Ima par stranica unazad njena priča sa poroda.
Eh evo mene sa novim informacijama. Majke mi umirala sam od sege dok su mi prepricavali, da nije tragicno bilo bi komicno :D

Naime, raspitala sam se (od kolegice kolegica se prije 2-3 mjeseca porodila, ne znam sad koliko ti je to aktuelno). Kaze ne mozes puno unijeti (ima navodno negdje gore okacen spisak (to bi trebala znati ako ides gore na preglede-tako mi je receno) - razlikuje se zavisno jel prirodni porod ili cr.

Stvari su unosili u cekerima ili kesama (ako je ceker bace ti ceker :lol: ) valjda zbog puno slucajeva mrse, telefoni se ne mogu unijeti (imaju bojevi na koji rodbina moze zvati) ali kazu trudnice stekaju mobitele u uloske :lol: (valjda nece niko sa jezera citati pa vas provaliti :P ) :lol: Cak mi rekose da ne moras ni svoju spavacicu nositi nego ti oni daju :roll:

E sad jel ovo sve tacno majke mi ne znam ali znam zenu ne bi lagala ni izmisljala. U svakom slucaju tebi sretno i ne zaboravi zastekati mob u uloske :D
krauter

#9942 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by krauter »

Porodila sam se ja u augustu na Jezeru.
Kada mi je doktor na pregledu rekao da ostajem taj dan u bolnici jer sam otvorena 7 cm, otisla sam kuci po stvari i veeliki ceker u kojrm su bile spavacice, ves, ulosci, sve za licnu higijenu, toalet papir, sminka :D, sokovi, cokoladice, papuce i mobitel naravno. Mislim da mi na prijemu niko to nije ni pogledao. Kada su s patologije u salu prebacili, onda sam mogla ponijeti samo uloske i klix gacice i mozda maramice, ali nestp se ne sjecam sad. Moj savjet ti jr da puno ulozaka poneses. Nisam svercala mobitel jer mi nije bas bilo do njega. Medutim, dobro bi mi dosao za ona dva sata koja lezis s infuzijom nakon poroda, to su dosadna dva sata :D. Dok sam se poradjala, stvari su prebacili muzu koji je cekao i opet su mi ih donijeli nakon poroda. Sutra kada sam izlazila, muz mi jr donio sve za bebu (pelene i oblekicu :) ) i to ti daju kad sidjes na prizemljr pri otpustu.
Sto se ticr spavacice, porodila ssm se u njihovoj, a prije i poslijr poroda nosila svoje
jedna tamo

#9943 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by jedna tamo »

ev mene, ne stignem pisati od bebice, sam oko nje po čitav dan...
što se tiče unosa stvari, može se sve unijeti, ja sam došla sa stvarima, pregledali su me, rekli da ostajem, da uzmem stvari koje sam donijela a sa sebe sve da vratim mužu, tako da sam sve skinula i vratila, a presvukla se u spavaćicu (to mi je greška, trebala sam pidžamu ponijeti, kad sam došla na odjel pola ih je u pidžamama, lakše je nekako i toplije) i sa svojom torbom na odjel, unijela sam uloške, bade mantil, spavaćicu rezervnu, keks, sok, mobitel, papuče...a zaboravila za higijenu, pa mi je muž taj isti dan došao u posjetu i donio pribor za higijenu, 2 čokolade :D a vidjela sam da donose voće, ma svašta nešto, mada piše da se ne unosi hrana....
e sad ako ideš pravo na porođaj, onda vjerovatno ne možeš unijeti već te čeka torba kad se porodiš pa onda na odjelu možeš imati svoje stvari....
što se tiče bebe moraš sve pripremiti, odjeću za izlaz, pelenu, kapicu, dekicu il šta već hoćeš....
Maybach

#9944 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Maybach »

Hvala vam.u 9 sam mjesecu na pocetku samom ali valja biti spremna,nikad se ne zna.u sustini mozda je najbolje spakovat odmah sve u kesu,u skucaju da ne mogne torba,da ne moramo jos u toj frci i prebacivat iz torbe u kesu.Ja cu staviti svasta pa sta prodje.Mislila sam da je dovoljna 1 spavacica ali izgleda i nije.A uloske imam one chico od metar :) Pakovanje je ogromno pa nisam mogla staviti sve :( Sve je to tesko kad se spakuje a ako nije unaprijed zakazan carski,nikad i ne znamo kako ce okoncati porod.Samo ona kutija za maticne celije ima 5kg.Da je srece,i boljih uslova,ne bi nam nista od stvari trebalo osim nesesera ali sta je tu je.Jos niko nije spomenuo novcanik :-P
Cholina_Lokica

#9945 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Cholina_Lokica »

Sinoc legla normalno, oko 1 me probudi mucnina i pocnem povracati, do jutros sam povratila nekih 9 puta... da li da cekam jos malo ili da idem kod dr? Veze nemam od cega bi mi moglo biti to... evo sat i pol sad vec ne povracam. Bebu osjetim da skace...
Margita81

#9946 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Margita81 »

9 puta :o

Ja bih doktorici jer mozes dehidrirati..imas li jos neke simptome? Mozda je viroza?
manekenka u penziji

#9947 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by manekenka u penziji »

Cholina_Lokica wrote:Sinoc legla normalno, oko 1 me probudi mucnina i pocnem povracati, do jutros sam povratila nekih 9 puta... da li da cekam jos malo ili da idem kod dr? Veze nemam od cega bi mi moglo biti to... evo sat i pol sad vec ne povracam. Bebu osjetim da skace...
U toku trudnoce sam imala isti problem pracen diarejom i to je trajalo 6-7 dana.
Bitno je da unosis tecnost, pa makar je opet povratila. Riza i njena sluz, pileca supica, dvopek...to su neke kombinacije koje se preporucuju.
Sto se tice bebe, ona se ponasa kao mali parazit :) i koristi tvoje zalihe u organizmu tako da joj ne fali nista.
Prati stanje, nadam se da ce te brzo proci, a ako ne prode kontaktiraj doktora.
Cholina_Lokica

#9948 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Cholina_Lokica »

Nemam nikakve druge simptome, samo povracanje... gutljaj jedan ne mogu zadrzati u sebi, odmah rigoleto izvodim...
LieToMe

#9949 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by LieToMe »

Cholina_Lokica wrote:Nemam nikakve druge simptome, samo povracanje... gutljaj jedan ne mogu zadrzati u sebi, odmah rigoleto izvodim...
Ja sam u prvoj trudnoci imala takvih rigoleta na pretek i do 11 puta dnevno :roll: do duse par puta radili oni rehidro mixevi (koje sam isto uredno povracala :lol: ) i na kraju infuzije ali u principu normalna stvar uz dijagnozu hyperemesis gravidarum.

Prati situaciju, ako potraje danas, u hitnu ili svom doktoru, sta ti je draze. Jer bitno je samo da ne dehidriras. Ne zanosi se da ce u tebi ostati sto uneses jer kod takvih povracanja na kraju se ipak zavrsi na nekim rehidro mixevima ili infuzijama.

To ti je zato sto si mi se juce hvalila da vise ne povracas :lol: Hajd nedaj se i ne sekiraj se, bilo nas je i gorih pa prezivismo :kiss:
duboka_misao

#9950 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by duboka_misao »

Cholina_Lokica wrote:Nemam nikakve druge simptome, samo povracanje... gutljaj jedan ne mogu zadrzati u sebi, odmah rigoleto izvodim...

ne daj se Dile, vidis da te malo djubre vec bojkotuje, pokazi mu ko je glavni!
Post Reply