Kupio bih nesto sa eBay-a

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
quarterback

#9926 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by quarterback »

Ericha100 wrote:Kako idu vama dostave ovih dana?
ma nikako
samo pozitiva

#9927 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by samo pozitiva »

KvaziExpert wrote:+1

A za ovo gore, refund radi i na mastercard kartici :)
RF?
Jasko78

#9928 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by Jasko78 »

Ako je tako da onda ništa ne barćem dok ženi ne stigne kartica ?! :D
Del_Boy1

#9929 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by Del_Boy1 »

Saka wrote: Trebalo bi da može, s tim da se plaća podizanje keša svaki put.
http://www.bbi.ba/images/pdf/opciuvjetiprepaid.pdf
Za transakcije podizanja gotovine i plaćanja karticom, korisnik plaća odgovarajuću naknadu u skladu sa Tarifom Banke.
Doduše nije skupo:
http://www.bbi.ba/images/pdf/Tarife/Tar ... 8.2015.pdf
7.9 Provizija za podizanje gotovine na ATM-u BBI 0,50% (minimalno 0,50KM, maksimalno 2,00KM)
7.11 Provizija za podizanje gotovine na šalteru/blagajni BBI banke 1% (minimalno 2,00KM, maksimalno 5,00KM)
Svakako javi svoja iskustva s naplatom i podizanjem kad isprobaš.
Podizanje keša sa kartice se naplaćuje, plaćanje karticom na POS terminalima je bez naknade.
O'zone
Globalni moderator

#9930 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by O'zone »

Nemam problema sa stizanjem pošiljki. Sad za sad sve dolazi u zadatom vremenskom okviru.
CaneBos

#9931 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by CaneBos »

AmirBaa wrote:
CaneBos wrote:Troskove slanja natrag snosi kupac.
A to se barem iz BiH kad saljes ne isplati uopste.
Izadje te skuplje to nego da odustanes.
Case ako otvoris, mozes dobiti refund tek kad ga vratis prodavcu, jer ti si artikal primio. Dakle i ebay podrska ce ti reci isto. Vratite artikal i posaljite potvrdu da ste ga poslali natrag prodavcu. Tek onda mozes dobiti refund za taj artikal.
totalno netacan post. Dosla mi je ostecena stvar sa ebaya, slikao, poslao ebay ,,prodavnici" i rekao da cu ostaviti negativan feedback. Vratio mi pare u roku od par sati :thumbup:
Kod njega nije DAMMAGED, nego FAKE artikal. Kod ostecenih artikala je lako dokazati neispravnost i dobiti refund bez povrata.
U ovom slucaju nije, zato mu prodavac i ne vraca novac nego insistira na povratu artikla.
Daklemmm...
CaneBos

#9932 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by CaneBos »

Da, upravo tako! Ali treba imati staza na ebayu pa znati sve te cake, ovde ljudi kupe 10tak stvari i odmah su experti za ebay transakcije :D
Alfa147BIH wrote:Da hocu da ti kazem da tako funkcionise.

Evo ti konkretan primjer. Prije par godina pojavio se seler koji prodaje tablete za 20$. Na adresu bi ti stigao paketic u koje bi bile neke sitnice.

Kada bi kontaktirao paypal/ebay seler bi rekao da je pogresna narudzba poslana, a paypal/ebay rekao da ces novac dobiti tek kada vratis artikal.

Ovo je i dan danas praksa. Probaj primiti nešto, požaliti se na ispravnost ili bilo šta, MORAŠ VRATITI artikal da bi dobio FULL REFUND. To je za sve, ne samo za bih.

Ne postoji opcija koju paypal/ebay pokriva gdje ti zadrzavas i artikal i novac, nebitno o čemu se radi i šta je sa artiklom. Druga je stvar ako prodavač sam odluči da vrati novac, a tebi artikal ostane.

Slanje se vrši u pošti, njih trebas kontaktirat da provjeris cijenu. Neke stvari ne mozes ni izvesti, npr uređaje koji imaju bateriju u sebi (tableti, telefoni). Jedina opcija je sa tracking brojem, no i tu nastaje problem zbog banana države. Naime, izgleda da kada šaljemo u Kinu, BhPošta prati samo dok izađe iz BiH. Prema tome, ti ne možeš dokazati da je Kinez dobio taj artikal. Tada nastupa problem gdje se kinez moze napraviti budala i reci da nije nista stiglo, ti ne mozes dokazati da jeste i od povrata novca nista.
AmirBaa

#9933 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by AmirBaa »

CaneBos wrote:Da, upravo tako! Ali treba imati staza na ebayu pa znati sve te cake, ovde ljudi kupe 10tak stvari i odmah su experti za ebay transakcije :D
Alfa147BIH wrote:Da hocu da ti kazem da tako funkcionise.

Evo ti konkretan primjer. Prije par godina pojavio se seler koji prodaje tablete za 20$. Na adresu bi ti stigao paketic u koje bi bile neke sitnice.

Kada bi kontaktirao paypal/ebay seler bi rekao da je pogresna narudzba poslana, a paypal/ebay rekao da ces novac dobiti tek kada vratis artikal.

Ovo je i dan danas praksa. Probaj primiti nešto, požaliti se na ispravnost ili bilo šta, MORAŠ VRATITI artikal da bi dobio FULL REFUND. To je za sve, ne samo za bih.

Ne postoji opcija koju paypal/ebay pokriva gdje ti zadrzavas i artikal i novac, nebitno o čemu se radi i šta je sa artiklom. Druga je stvar ako prodavač sam odluči da vrati novac, a tebi artikal ostane.

Slanje se vrši u pošti, njih trebas kontaktirat da provjeris cijenu. Neke stvari ne mozes ni izvesti, npr uređaje koji imaju bateriju u sebi (tableti, telefoni). Jedina opcija je sa tracking brojem, no i tu nastaje problem zbog banana države. Naime, izgleda da kada šaljemo u Kinu, BhPošta prati samo dok izađe iz BiH. Prema tome, ti ne možeš dokazati da je Kinez dobio taj artikal. Tada nastupa problem gdje se kinez moze napraviti budala i reci da nije nista stiglo, ti ne mozes dokazati da jeste i od povrata novca nista.
pa meni su gori ovi sto su mislili da ce dobiti tablet za 20 $, jos prije par godina (i ja sam bio medju njima, ali mogu reci bio mlad i glup :D )
r_faruk

#9934 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by r_faruk »

Mustang1 wrote:Ja narucio 29. februara. Sve se nadam banut ce postar na vrata :D
ja sam narucio 1. februara :) jos nije dosla narudzba. prije toga sam istu stvar narucio od istog prodavaca i stigla je relativno brzo...
Mustang1

#9935 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by Mustang1 »

E ja ne cekao toliko :D Jos ova sedmica i zalim se :D Pise da je trebalo doci 30. marta. Javio sam se prodavcu pitao kad ce :D
Thorgerson

#9936 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by Thorgerson »

Ma ovo je vise postalo lutrija. Zadnjih godinu, godinu i po sam narucio 15-ak artikala, stigla mi 3. :-)

I to sam narucivao kod ok sellera, nije niko ima ispod 99,7%.

Refundirao sam sve, ali ne znam do cega je. Ako ovi nasi pokusavaju da nam ogade online kupovinu, uspjeli su. Jer ne znam da li cu opet nesto kupovati na ebay-u. Jednostavno se ne isplati.
Mehemed
Vozim: automobil

#9937 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by Mehemed »

newklear wrote:Kako ide onaj rok za refund - 30 dana od posljednjeg dana Estimated delivery ?
Da, još uvijek je tako što se tiče ebaya.
Jasko78 wrote: -Ako se prijavim na Pay Pal ,kupim nešto sa Ebay-a i desi se recimo problem sa artiklom gdje prodavač mora da mi vrati novac-da li mi se to može vratiti na račun preko Master Card-a ?
Baš kao što je kvaziexpert napisao može ako radi sa klasičnim refundom, a ako ti hoće vratiti taj novac preko "send money" opcije, tako nebi mogao to vratiti na račun, ali vrlo su rijetki prodavači koji hoće da ti vrate pare preko "send money" opcije, većinom svi vračaju preko klasične refund opcije.
Ericha100 wrote:Kako idu vama dostave ovih dana? Meni sve kasni. Iz Kine, Koreje, Britanije, Njemačke. Vrijeme dolaska u najboljem slučaju oko 20-25 dana. U najgorem preko mjesec do dva. Kontam da nije do naše pošte, carine, nekoga u tom lancu, jer da baš ništa ne dolazi uredno u zadnjih mjesec i po i da čekam preko mjesec dana pošiljke i iz Azije i iz Evrope... to mi nema smisla.
Ja od 15 artikala koliko sam naručio od Februara do sad sam primio 12. Najstariji čekam od 16. Marta, piše da je 31.03. napustio Kinu, a ostala dva su prefriška, samo 5-6 dana. Prijatelju naručio zadnji zaštitni oklop za mobitel(iz Kine) 21.03. a stigao 02.04., pravo je sretan
Capsicum

#9938 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by Capsicum »

Thorgerson wrote:Ma ovo je vise postalo lutrija. Zadnjih godinu, godinu i po sam narucio 15-ak artikala, stigla mi 3. :-)

Refundirao sam sve, ali ne znam do cega je. Ako ovi nasi pokusavaju da nam ogade online kupovinu, uspjeli su. Jer ne znam da li cu opet nesto kupovati na ebay-u. Jednostavno se ne isplati.
Meni su od decembra nestale jedno 3-4 posiljke. U posti se prave mutavi, kazu nek posiljalac trazi u svojoj posti da se pokrene potraga za posiljkom... Uglavnom od tog nema nista koliko ja vidim. Vec duze vrijeme mi je postotak uspjesno dostavljenih posiljki oko 50% sto je realno katastrofa. Takav procenat sam otprilike u ratu imao da cu dobiti paket od rodbine iz inostranstva preko ADRA-e.

Jednostavno se vise ne isplati narucivati iz Kine. Moje je misljenje da se posiljke masovno kradu od strane upslenih u nasoj posti i carini. Posto se policija i tuzilastvo ne bave ni mnogo vecim kriminalom, onda ne ocekujem da ce se ikad pozabaviti i ovim, iako se vjerovatno vec radi o visemilionskim kradjama... Strasno je u kakvoj vukojebini zivimo!
Thorgerson

#9939 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by Thorgerson »

Capsicum wrote:
Thorgerson wrote:Ma ovo je vise postalo lutrija. Zadnjih godinu, godinu i po sam narucio 15-ak artikala, stigla mi 3. :-)

Meni su od decembra nestale jedno 3-4 posiljke. U posti se prave mutavi, kazu nek posiljalac trazi u svojoj posti da se pokrene potraga za posiljkom... Uglavnom od tog nema nista koliko ja vidim. Vec duze vrijeme mi je postotak uspjesno dostavljenih posiljki oko 50% sto je realno katastrofa. Takav procenat sam otprilike u ratu imao da cu dobiti paket od rodbine iz inostranstva preko ADRA-e.

Jednostavno se vise ne isplati narucivati iz Kine. Moje je misljenje da se posiljke masovno kradu od strane upslenih u nasoj posti i carini. Posto se policija i tuzilastvo ne bave ni mnogo vecim kriminalom, onda ne ocekujem da ce se ikad pozabaviti i ovim, iako se vjerovatno vec radi o visemilionskim kradjama... Strasno je u kakvoj vukojebini zivimo!
Fkt, vece su sanse u ratu bile da nesto dobijes.

Ma i ja sam tako, reko nema vise Kine. I krenem narucivat samo Njemacka, Engleska, SAD. Kad qurko. Tri posiljke iz Engleske jedna dosla.

A vidim da se ovo kod nas masovno desava. Samo je pitanje kad ce nas staviti na crnu listu vecina sellera, pa ne mozes refundirati do beskonacnosti jbt.

Ne znam ko krade, sta se desava. Ali mislim da nije normalno imati ovako nizak procenat isporucenih posiljki. Tu nesto nije ok. A cistu sumnjam da je do nekih tranzitnih posti.

Siguran sam da su ovi nasi skontali foru. Klepi posiljku, bosnjo svakako refundira, nece se sigurno u posti zalit, nego na ebay-u, ti dobijes proizvod, a stranca...pa koga jebe.
Mehemed
Vozim: automobil

#9940 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by Mehemed »

Ili će nas staviti na crnu listu, ili će nam sve biti skuplje zato što će slati samo sa tracking numberom.
Saka

#9941 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by Saka »

Sumnjam da kradu masovno vec ne rade, bace sve posiljke na skladiste neko i tako to stoji, mrsko im da dijele.
Tako je bilo prosli put dok nas nije Hong Kong banovao skroz, digla se frka i odjednom posta pocela raditi. Isti dan mi doslo 5 posiljki od prije pola godine sto su davno refundirane. Postar mi rekao da su imali hiljade posiljki za dan.

Neko se fino pravi blesav i nece da radi dok se ne pritisne. Tako je to dok SDA upravlja postom i dok je direktor kriminalac, jbg. Al sve po zasluzi, vi ste ih birali. :)
The BEN10

#9942 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by The BEN10 »

Nisam ništa naručivao neko vrijeme, jel to opet zastoj!? Jel samo u pitanju ebay ili i gearbest i njemu slične stranice?
FAP mashina

#9943 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by FAP mashina »

Capsicum wrote:Moje je misljenje da se posiljke masovno kradu od strane upslenih u nasoj posti i carini.
jasta ce se zajebavat i rizikovat poso sa kineskim paketicima vrijednosti do 50 KM :-)
Capsicum

#9944 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by Capsicum »

FAP mashina wrote:
Capsicum wrote:Moje je misljenje da se posiljke masovno kradu od strane upslenih u nasoj posti i carini.
jasta ce se zajebavat i rizikovat poso sa kineskim paketicima vrijednosti do 50 KM :-)
Pa bas je to najjednostavnije za ukrast. Vecina tih posiljki nize vrijednosti nema tracking number i ako nestane uglavnom kupci dobiju refund i bude "vuk sit, ovce na broju". Ja drugo objasnjenje ne vidim. Nigdje na svijetu poste nemaju ovako veliki broj nestalih posiljki kao kod nas. Mozda eventualno neke ratne zone kao npr. Sirija ili tako nesto. Eto bas ce drugi postanski operateri preko kojih posiljke dolaze do BiH krasti ili gubiti samo posiljke koje idu u BiH. To vise nisu pojedinacni slucajevi vec ustaljena praksa koja traje godinama s manjim ili vecim intenzitetom. Ja u ovoj situaciji jedino mogu sumnjati na nasu postu. A bio je na forumu lik koji je uhvatio preko Pika postara da prodaje stvar koju je narucio preko neta i nestala mu je.

Da BH Posta sumnja na kradje negdje drugo u lancu, oni bi mogli reagovati, medjutim s obzirom da sute, onda su vjerovatno svjesni da je problem kod njih...
Capsicum

#9945 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by Capsicum »

The BEN10 wrote:Nisam ništa naručivao neko vrijeme, jel to opet zastoj!? Jel samo u pitanju ebay ili i gearbest i njemu slične stranice?
I Gearbest isti problem. Ako preko njih narucujes obavezno trazi da ti salju preko PostNL i uzmi tracking number, a ako ti nije skupo, uzmi i ono osiguranje...
Nuken

#9946 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by Nuken »

Naručio u zadnja 3 mjeseca ukupno 56 paketa(nisam samo sebi već i drugima "eej jel ti ono imaš paypal" pa zato je tako puno paketa)Uglavnom se radilo o robi male vrijednosti i od 56 paketa stiglo je 46 paketa.Primjetio sam da ako naručim kući poštar donese na vrata i svi paketi stigli,kako i sam kaže nema puno za nosati i nije to problem.Kaže u poštu im sedmično dođe cca. 20 paketa "iz Kine". Međutim,u BL situacija je drugačija.Paketa nema,tj. poštar ne nosa.I ako ima odem na poštu pa zamolim radnike da potraže a pošto tu ima puno više paketa i poznavajući brzinu i organizaciju :lol: naših pošta problem je u njima.Nekad traže po 20 minuta,pa dio pomiješaju s pošiljkama iz domaćeg transporta.Nekad ih treba i zagalamiti pa idu paketi ko djeca iz škole.Dio se i ukrade,ne budemo smiješni
Boateng

#9947 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by Boateng »

Preko koje stranice naručiti Xiaomi Piston 3 slušalice, a da ne dobijem kopiju i da me ne oderu sa dostavom?
shandrprcSA

#9948 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by shandrprcSA »

Boateng wrote:Preko koje stranice naručiti Xiaomi Piston 3 slušalice, a da ne dobijem kopiju i da me ne oderu sa dostavom?
http://www.banggood.com/Original-Xiaomi ... 71961.html
r_faruk

#9949 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by r_faruk »

ja sam ostavio pozitivan dojam za ovaj artikal sto sam kupio prvi put jer je stvarno brzo stigao. medjutim za drugu narudzbu se zeznem i ostavim pozitivan dojam, a paket nije jos stigao... s obzirom da je isti artikal u pitanju, mislio sam da ostavljam dojam za onu narudzbu koja je stigla (zaboravio da sam to vec uradio), inace ovo je prvi put da mi nesto nije stiglo... s tim da sam do sada narucio svega 25-30 artikala...
nadžak

#9950 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by nadžak »

r_faruk wrote:ja sam ostavio pozitivan dojam za ovaj artikal sto sam kupio prvi put jer je stvarno brzo stigao. medjutim za drugu narudzbu se zeznem i ostavim pozitivan dojam, a paket nije jos stigao... s obzirom da je isti artikal u pitanju, mislio sam da ostavljam dojam za onu narudzbu koja je stigla (zaboravio da sam to vec uradio), inace ovo je prvi put da mi nesto nije stiglo... s tim da sam do sada narucio svega 25-30 artikala...
Kad si naručio? Kasne pošiljke svima pa sačekaj još ako nije baš previše. MA nek si ostavio i taj dojam, riješićeš stvar direktno sa prodavcom ionako. Još će lakše bit kad mu kažeš da si ostavio pozitivan dojam i da hoćeš da sa njim riješiš problem bez uplitanja ebaya i paypala. Baš ako ne bude išlo onda uključi i njih.
Post Reply