I dijeli prvo mjesto po pitanju ljudskih prava.Co0l wrote:Iran je druga ekonomija svijeta.Odmah poslije Kine
IRAN
- Arteta
#9926 Re: IRAN
- salik79
#9927 Re: IRAN
@Normane moj dobri, posto si me navukao na ove dokumentarce, ne bih da budem neuvidjavan, ali kada stize sljedeci nastavak?!

- General War
#9928 Re: IRAN
Sjooo...salik79 wrote:Jasno je da trolas, ali, izgleda nesvjesno. Kakve veze ima ovo sa onim "sukanjem"?! Ali, evo, opet da ti pokusam objasniti jer vidim na sta ciljas. Postavio si podatak iz 2006. Uzmimo da je tacan. Pogledaj godinu. 2006. A sada pogledaj od cega se sastoji tih 22%! Nafta i gas. Ja sam spominjao naftu. Imaj u vidu da vecinu toga potrosi domaca ekonomija.General War wrote:salik79 wrote:
Reci mi da trolas!?
![]()
Dalje, o kojoj godini sam ja govorio ?! Ma, nema ni to veze... Da pokusam ovako, mozda ti bude lakse, posto vidim da se lozis na "kolace"![]()
Source: World Bank (Note: data for 2014 has not been issued yet)
Stavrno ne vidim razloga sto se toliko koprcas---prvo me optuzis za ovo ili ono, lijepo ti postavim sve parametre da se ne natezem sa tobom, a ti uporan ko iranska ofanziva na Basru

- Norman
#9929 Re: IRAN
ARTE: Iran im Herzen, sve epizode:
Iran im Herzen - Heimkehr (Teil 1)
Iran im Herzen - Glaube (Teil 2)
Iran im Herzen - Künstler (Teil 3)
Iran im Herzen - Sehnsuchtsorte (Teil 4)
Iran im Herzen - Überraschungen (Teil 5)
Na jednom izletištu u Iranu, akteri dokumentarca traže pivo. I dade im prodavačica bezalkoholno pivo. Oni pitaju smije li se piti alkohol ovdje i dobijaju odgovor od prodavačice da im ga ona ne smije prodati, ali se može cugati na javnom mjestu ako sam doneseš. Je li se fakat može piti alkohol na javnom mjestu?
Više ljudi u dokumentarcu navodi da je Iran mnogo liberalniji od kada je Rouhani predsjednik. Stoji li takva ocjena?
Na jednom izletištu u Iranu, akteri dokumentarca traže pivo. I dade im prodavačica bezalkoholno pivo. Oni pitaju smije li se piti alkohol ovdje i dobijaju odgovor od prodavačice da im ga ona ne smije prodati, ali se može cugati na javnom mjestu ako sam doneseš. Je li se fakat može piti alkohol na javnom mjestu?
Više ljudi u dokumentarcu navodi da je Iran mnogo liberalniji od kada je Rouhani predsjednik. Stoji li takva ocjena?
- insomnia78
#9930 Re: IRAN
Moze, ako te ne uhvate

De ba, u kamaru zemalja ne smijes piti na javnom mjestu
- General War
#9931 Re: IRAN
..nit hodat gologuzinsomnia78 wrote:Moze, ako te ne uhvate
- Co0l
#9932 Re: IRAN
Zato je nekim normala drkat na javnom mjestu 
- Norman
#9934 Re: IRAN
I meni je bilo neobično, zato pitam. Ali tako kažu ljudi u propagandnom materijalu koji je sklepala ova francusko-njemačka tv kuća.insomnia78 wrote:Moze, ako te ne uhvate
Ako je stvarno tako, još će na kraju ispasti da Iranci cugaju na otvorenom, a ti u Francuskoj ne možeš na svakom javnom mjestu.
- Co0l
#9935 Re: IRAN
Nema vam druge nego se kolektivno iselit u Iran i rahat cugat.
- insomnia78
#9936 Re: IRAN
Mozes, mozesNorman wrote:I meni je bilo neobično, zato pitam. Ali tako kažu ljudi u propagandnom materijalu koji je sklepala ova francusko-njemačka tv kuća.insomnia78 wrote:Moze, ako te ne uhvate
Ako je stvarno tako, još će na kraju ispasti da Iranci cugaju na otvorenom, a ti u Francuskoj ne možeš na svakom javnom mjestu.
U fr se "dere" masovno
- Co0l
#9937 Re: IRAN
Dere se i u Kurdistanu pa se ne hvale.
- Norman
#9938 Re: IRAN
A znam. Prije nego što sam ti odgovorio, konsultovao sam se sa riznicom svog svjetskog znanja - Wikipediom - nadajući se da ću naći drugačiji odgovor, da te mogu kvalitetnije furati.insomnia78 wrote:Mozes, mozesNorman wrote:I meni je bilo neobično, zato pitam. Ali tako kažu ljudi u propagandnom materijalu koji je sklepala ova francusko-njemačka tv kuća.insomnia78 wrote:Moze, ako te ne uhvate
U fr se "dere" masovno
Evo šta piše za Francusku:
"Public drinking in France is legal. Although it is illegal to sell alcohol to minors (under 18) it is not illegal for minors to consume alcohol in public. However local laws may ban public drinking or the purchase of alcohol in certain areas or at certain times."
Zato sam napisao da možda "ne možeš svugdje", jer haman neki lokalni čivija ima pravo udariti ban tu i tamo. Pobijedi Alžirska demokratska stranka u Marseju i donese par zakona u vezi javnog reda.
- insomnia78
#9939 Re: IRAN
Kurko, mislim da godpoda, ipak radije bira svicuCo0l wrote:Nema vam druge nego se kolektivno iselit u Iran i rahat cugat.
Ka'e more se klanjati i bez munare a sa krana tesko
- insomnia78
#9940 Re: IRAN
A dobro, ne mozes sad bas na top destinacijama ali generalno mozesNorman wrote: A znam. Prije nego što sam ti odgovorio, konsultovao sam se sa riznicom svog svjetskog znanja - Wikipediom - nadajući se da ću naći drugačiji odgovor, da te mogu kvalitetnije furati.![]()
Evo šta piše za Francusku:
"Public drinking in France is legal. Although it is illegal to sell alcohol to minors (under 18) it is not illegal for minors to consume alcohol in public. However local laws may ban public drinking or the purchase of alcohol in certain areas or at certain times."
Zato sam napisao da možda "ne možeš svugdje", jer haman neki lokalni čivija ima pravo udariti ban tu i tamo. Pobijedi Alžirska demokratska stranka u Marseju i donese par zakona u vezi javnog reda.
Mada je svakako ruzno to opijanje na javnim mjestima i donekle se slazem sa zabranom
- salik79
#9941 Re: IRAN
Normane, gigant si, al' praviNorman wrote:ARTE: Iran im Herzen, sve epizode:
Sto se pitanja tice, najbolje bi bilo sacekati @Zvizdana, posto je on neuporedivo upuceniji. Cini mi se da neki dan rece da ako si Jevrej, krscanin, odnosno nemusliman, da mozes i na ulici cugnut (pretpostavljam ne i pijan hodati). Cega se ja sjecam iz dokumentarca National Geographica je da je onaj stari Jevrej, antikvar, "trzn'o" mrljinu ispod pulta, na sta je ovaj Nationalovac pravo iznenadjeno reagovao i pitao ga zar smije drzati i piti alkohol, a ovaj mu ono, nonsalantno sipajuci im pice u cokalje, odgovori - u smislu - "nista ti to, kad si sa mnom".
- Opetja033
#9942 Re: IRAN
Pa da su bas najrigoroznije ne znam. I Srbi i Irak su imali rigoroznije sankcije.salik79 wrote:A gdje bi tek bili bez 4-decenijskih najrigoroznijih (na koje se cak i UNICEF redovno zali!) sankcija!?
Nego mozes mi baciti link na ovaj dokumentarac National Geographica koji cesto spominjes?
Co0l wrote:Zato je nekim normala drkat na javnom mjestu
- salik79
#9943 Re: IRAN
Opetja033 wrote:Pa da su bas najrigoroznije ne znam. I Srbi i Irak su imali rigoroznije sankcije.salik79 wrote:A gdje bi tek bili bez 4-decenijskih najrigoroznijih (na koje se cak i UNICEF redovno zali!) sankcija!?
Ciniti se. Nigdje jos nisam pročitao da se UNICEF zalio na sankcije nekoj drzavi, zbog nemogucnosti pruzanja pomoci izbjeglicama iz drugih drzava, koje su nasle utociste u nekoj zemlji pod sankcijama.
Evo, u ovom dokumentarcu koji je @Norman postavio, taksista se nada ukidanju sankcija zbog cijene (a i kvalitete) rezervnih dijelova za auto.
Sve i da je istina da su ovi imali rigoroznije sankcije, a nije, koliko dugo su te sankcije trajale? I na sta su licile te drzave pod sankcijama?
Evo linka na dokumentarac (ja sam ga gledao prije, cini mi se, cetiri godine):
https://youtu.be/VOJikTd9JFQ
- salik79
#9944 Re: IRAN
Veli ova Francuskinja, tj Iranka
, u ovom prvom dijelu propagandnog smeca TV Arte, kako je i ona potpala pod uticaj masmedijske propagande, nehotice stvarajuci u svojoj glavi stereotipe. Veli da se cak punih 14 godina nije usudila doci u Iran, zbog pasosa, te cinjenice da radi za stranu tv kucu, misleci da ce na aerodromu biti ispitivana i slicne budalastine. A, veli, istina je da nigdje lakse (ugodnije) i brze nije prosla carinsku i granicnu kontrolu. O tome prica sa jaranicama, na vecernjem druzenju u stanu jedne od njih, te se dotakose famozne "internet cenzure". Vele one njoj kako preko 40 miliona zena u Iranu posjeduje pametne telefone, te da putem interneta u svakom trenutku znaju sve sta se desava sirom zemaljske kugle. Usput govorise o zeni pilotu, bracnom paru koji su vozaci kamiona, itd...
-
zvizdan
#9945 Re: IRAN
Ma to s alkoholom je u Iranu uglavnom marginalno pitanje. Cinjenica je da se u trgovinama ne moze legalno kupiti alkohol (tog bezalkoholnog piva i kojekakvih radlera ima bas puno brendova i rado se pije). S druge strane, kome se u Iranu pije alkohol, taj ga pije i prilicno lahko nabavi (nije to neki problem ako se malo raspitas, uputit ce te neko ko voli cugnuti na prodavnicu u kojoj ispod banka drze alkohol). Sto se tice toga sta se pije, zavisi (kao i svugdje drugo) od toga koliko para imas: od Jacka do kojekakvih brlja iz kucne radinosti.salik79 wrote:Normane, gigant si, al' praviNorman wrote:ARTE: Iran im Herzen, sve epizode:
Više ljudi u dokumentarcu navodi da je Iran mnogo liberalniji od kada je Rouhani predsjednik. Stoji li takva ocjena?![]()
![]()
Sto se pitanja tice, najbolje bi bilo sacekati @Zvizdana, posto je on neuporedivo upuceniji. Cini mi se da neki dan rece da ako si Jevrej, krscanin, odnosno nemusliman, da mozes i na ulici cugnut (pretpostavljam ne i pijan hodati). Cega se ja sjecam iz dokumentarca National Geographica je da je onaj stari Jevrej, antikvar, "trzn'o" mrljinu ispod pulta, na sta je ovaj Nationalovac pravo iznenadjeno reagovao i pitao ga zar smije drzati i piti alkohol, a ovaj mu ono, nonsalantno sipajuci im pice u cokalje, odgovori - u smislu - "nista ti to, kad si sa mnom".
Moze li se piti na javnom mjestu je jako fluidno pitanje. Prvo, sta se podrazumijeva pod javnim mjestom? Stati na ulaz nekog multipleksa s flasom Johnny Walkera i nazdravljati svima koji naidju definitivno ne bi bilo preporucljivo. S druge strane, ako sjedis negdje u parku s limenkom pravog piva u ruci, citas novine i pijuckas, tesko da bi imao problema, osim ako ne naidje neki bas nafuran i jako radoznao drot ili kakav ultra-radikal kojem je zena zvocala cijelo jutro. Hocu reci, sve zavisi od okolnosti: gdje si, s kim si, kakva je prilika... Stvar je slicna s onim blentavim primjedbama od jucer: "u Iranu ne mozes privesti zensku". Trebas bas biti glupson pa takve izjave bacati. Jer, naravno da mozes, bez ikakvih problema, ako zelis, ako znas i ako si doticnoj dovoljno zanimljiv. Desetinama hiljada njih ni u Sarajevu ili Londonu to bas i ne ide od ruke. No, to se ne tice drzavnih zakona nego nekih drugih zakonitosti.
- salik79
#9946 Re: IRAN
zvizdan wrote:Ma to s alkoholom je u Iranu uglavnom marginalno pitanje. Cinjenica je da se u trgovinama ne moze legalno kupiti alkohol (tog bezalkoholnog piva i kojekakvih radlera ima bas puno brendova i rado se pije). S druge strane, kome se u Iranu pije alkohol, taj ga pije i prilicno lahko nabavi (nije to neki problem ako se malo raspitas, uputit ce te neko ko voli cugnuti na prodavnicu u kojoj ispod banka drze alkohol). Sto se tice toga sta se pije, zavisi (kao i svugdje drugo) od toga koliko para imas: od Jacka do kojekakvih brlja iz kucne radinosti.salik79 wrote:Normane, gigant si, al' praviNorman wrote:ARTE: Iran im Herzen, sve epizode:
Više ljudi u dokumentarcu navodi da je Iran mnogo liberalniji od kada je Rouhani predsjednik. Stoji li takva ocjena?![]()
![]()
Moze li se piti na javnom mjestu je jako fluidno pitanje. Prvo, sta se podrazumijeva pod javnim mjestom? Stati na ulaz nekog multipleksa s flasom Johnny Walkera i nazdravljati svima koji naidju definitivno ne bi bilo preporucljivo. S druge strane, ako sjedis negdje u parku s limenkom pravog piva u ruci, citas novine i pijuckas, tesko da bi imao problema, osim ako ne naidje neki bas nafuran i jako radoznao drot ili kakav ultra-radikal kojem je zena zvocala cijelo jutro. Hocu reci, sve zavisi od okolnosti: gdje si, s kim si, kakva je prilika... Stvar je slicna s onim blentavim primjedbama od jucer: "u Iranu ne mozes privesti zensku". Trebas bas biti glupson pa takve izjave bacati. Jer, naravno da mozes, bez ikakvih problema, ako zelis, ako znas i ako si doticnoj dovoljno zanimljiv. Desetinama hiljada njih ni u Sarajevu ili Londonu to bas i ne ide od ruke. No, to se ne tice drzavnih zakona nego nekih drugih zakonitosti.
Kao i uvijek - brilijantno!
- salik79
#9947 Re: IRAN
Ex-German chancellor leading business delegation to Iran

Former German chancellor Gerhard Schroeder is in Iran for a four-day informal visit, according to IRNA.
Schroeder is leading a 27-man high-level delegation as part of the honorary chairman of the Berlin-based Near and Middle East Association (NUMOV) which promotes German business activities in the Mideast.
The 27-person group is mostly made up of representatives from German companies and the country’s economic sector.
The ex-chancellor is scheduled to meet with top Iranian officials, including Foreign Minister Mohammad Javad Zarif, Secretary of the Supreme National Security Council Ali Shamkhani, Oil Minister Bijan Namdar Zanganeh and Minister of Industry, Mines and Trade Mohammad Reza Nematzadeh.
Schroeder is also slated to hold talks with Iranian Central Bank governor Valiollah Seif and Expediency Council Chairman Ayatollah Akbar Hashemi Rafsanjani.
Schroeder was initially supposed to travel to Iran in November, however, he had to call it off because of the passing away of former German chancellor Helmut Schmidt.
Za one manje upucene, sin od ovog "podebljanog" je onaj lik sto robija 10 - godisnju kaznu za korupciju.
Hajmo decki, barem jedan priblizan primjer, a nije da bas nema "materijala", od strane "slobodnog, nekorumpiranog, demokratskog zapada"!?

Former German chancellor Gerhard Schroeder is in Iran for a four-day informal visit, according to IRNA.
Schroeder is leading a 27-man high-level delegation as part of the honorary chairman of the Berlin-based Near and Middle East Association (NUMOV) which promotes German business activities in the Mideast.
The 27-person group is mostly made up of representatives from German companies and the country’s economic sector.
The ex-chancellor is scheduled to meet with top Iranian officials, including Foreign Minister Mohammad Javad Zarif, Secretary of the Supreme National Security Council Ali Shamkhani, Oil Minister Bijan Namdar Zanganeh and Minister of Industry, Mines and Trade Mohammad Reza Nematzadeh.
Schroeder is also slated to hold talks with Iranian Central Bank governor Valiollah Seif and Expediency Council Chairman Ayatollah Akbar Hashemi Rafsanjani.
Schroeder was initially supposed to travel to Iran in November, however, he had to call it off because of the passing away of former German chancellor Helmut Schmidt.
Za one manje upucene, sin od ovog "podebljanog" je onaj lik sto robija 10 - godisnju kaznu za korupciju.
Hajmo decki, barem jedan priblizan primjer, a nije da bas nema "materijala", od strane "slobodnog, nekorumpiranog, demokratskog zapada"!?
- Tabhana
#9948 Re: IRAN
Kad smo već kod Schrodera:
- General War
#9949 Re: IRAN
E jeste nasli (starog) emisara sebisalik79 wrote:Ex-German chancellor leading business delegation to Iran
Za one manje upucene, sin od ovog "podebljanog" je onaj lik sto robija 10 - godisnju kaznu za korupciju.![]()
Divan djecko je ovaj Schroeder...jucer pomagao slobodarskog Putina i zaradio mjesto u u Gaspromu, sad eto ga tebi u jos slobodarskiji Iran...predstavlja ...nikoga, gasprom rika pa trazi novo uhljebljenje...
Last edited by General War on 11/01/2016 18:57, edited 2 times in total.
- General War
#9950 Re: IRAN
Jesul pitali tog jevreja antikvara sto ispod pulta reze mrljinu, sta misli sto mu drzava ne priznaje holocaust?salik79 wrote: Sto se pitanja tice, najbolje bi bilo sacekati @Zvizdana, posto je on neuporedivo upuceniji. Cini mi se da neki dan rece da ako si Jevrej, krscanin, odnosno nemusliman, da mozes i na ulici cugnut (pretpostavljam ne i pijan hodati). Cega se ja sjecam iz dokumentarca National Geographica je da je onaj stari Jevrej, antikvar, "trzn'o" mrljinu ispod pulta, na sta je ovaj Nationalovac pravo iznenadjeno reagovao i pitao ga zar smije drzati i piti alkohol, a ovaj mu ono, nonsalantno sipajuci im pice u cokalje, odgovori - u smislu - "nista ti to, kad si sa mnom".