Slike starog Sarajeva

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
black

#9926 Re: Slike starog Sarajeva

Post by black »

Image
Image

25. maj 1958.
olimp84

#9927 Re: Slike starog Sarajeva

Post by olimp84 »

pregledao sam prvih 280 stranica teme i primjetio sam da se, otprilike, 50% postavljenih slika ne može otvoriti/prikazati (stoje samo broken image ikonice). kontam da su forumaši postavljali slike preko url-a (web linka), koje su prvo bile uploadovane negdje drugo. tako da kad slika bude obrisana sa stranice na koju je prvo uploadovana, ona postane nedostupna i na forumu.
da se slike ne bi gubile, preporučujem da koristite https://imgur.com/ koji čuva slike zauvijek (bar internet tako kaže), jednostavan je i intuitivan. ili ako znate za neku drugu stranicu koja vam neće obrisati slike nakon nekog vremena.

P.S. hvala svim vrijednim forumašima na odličnim slikama i još moćnijim pričama. posebno poštovanje za pojedine, znamo koji su :faraon1: :sax:
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#9928 Re: Slike starog Sarajeva

Post by bitanga_sa_otesa »

Image
jedna za muhu i zateznog :-D
muhin golub prevrtaner se uliva na sliku :lol:
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#9929 Re: Slike starog Sarajeva

Post by Chmoljo »

eno havane na igralištu, natego praćku :D
muha_sa

#9930 Re: Slike starog Sarajeva

Post by muha_sa »

bitanga_sa_otesa wrote:Image
jedna za muhu i zateznog :-D
muhin golub prevrtaner se uliva na sliku :lol:
:lol:

a plahe mi haustorske mahale :D
Izlija

#9931 Re: Slike starog Sarajeva

Post by Izlija »

Tražeći neke slike naletim na stare karte grada
Image
Image
BadBoy

#9932 Re: Slike starog Sarajeva

Post by BadBoy »

blecak wrote:Bistrik, 1890

Image
Je li ovo Trebević iznad? Nikako me ne odgovara konfiguraciji terena?
blecak

#9933 Re: Slike starog Sarajeva

Post by blecak »

blecak wrote:Evo mape užeg područja koje se pojavljuje na nekim razglednicama i fotkama danas od zejnep, zikamu i mene.

(Walny's Plan Sarajeva i okoline iz 1904)

Image

Puno zanimljivih informacija na malom komadu mape. Trasa tramvaja npr.

19 - Landesbank (Zemaljska banka)
20 - Markthalle (Tržnica)

Ako neko ima integralnu mapu koja se može skinuti, zahvaljujem unaprijed.
Walny's Plan Sarajeva i okoline iz 1912

Image

Link gdje se može dobiti uvećana verzija.
blecak

#9934 Re: Slike starog Sarajeva

Post by blecak »

Vratnik

Image
BadBoy

#9935 Re: Slike starog Sarajeva

Post by BadBoy »

Čekajte, gdje je ovo mezarje bilo, danas ga nema?!?! Nečije kuće su na ovom mjestu izgrađene sada
Seawolf

#9936 Re: Slike starog Sarajeva

Post by Seawolf »

blecak wrote: Walny's Plan Sarajeva i okoline iz 1912

Image

Link gdje se može dobiti uvećana verzija.
Interesantan način povezivanja željezničke i tramvajske pruge. I kolosjek tramvajske pruge, koji je ulazio u krug zgrade Pošte.
blecak

#9937 Re: Slike starog Sarajeva

Post by blecak »

BadBoy wrote:Čekajte, gdje je ovo mezarje bilo, danas ga nema?!?! Nečije kuće su na ovom mjestu izgrađene sada
Image

Image
Ćurak

Image
Ispod Oraha

Image
OŠ Hamdija Kreševljaković

1937 - Image
Škola je izvorno izgrađena 1937. godine i nosila je naziv "VII narodna osnovna škola".

Nedugo nakon izgradnje škole izbio je drugi svjetski rat u kojem je zgrada škole teško oštećena prilikom bombardovanja Sarajeva.

Nakon drugog svjetskog rata škola je rekonstruisana i proširena.

1959. godine škola je dobila ime OŠ "Džavid Haverić" po narodnom heroju iz drugog svjetskog rata.

Od 1992. godine škola nosi naziv OŠ "Hamdija Kreševljaković" po našem poznatom historiografu Hamdiji Kreševljakoviću.
Da i to je Sarajevo.

A ovako to izgleda kad pokušavaš u nevakat da se okreneš ili pobuniš protiv sistema.

Islamski glas, 1936

Image
BadBoy

#9938 Re: Slike starog Sarajeva

Post by BadBoy »

Aaa tako je, sjećam se da mi je škola na groblju bila haha :thumbup:
drag_gost

#9939 Re: Slike starog Sarajeva

Post by drag_gost »

BadBoy wrote:
blecak wrote:Bistrik, 1890

Image
Je li ovo Trebević iznad? Nikako me ne odgovara konfiguraciji terena?
Jeste, 50ih je posumljen, pa zato. :)
hrasno

#9940 Re: Slike starog Sarajeva

Post by hrasno »

Image
hrasno

#9941 Re: Slike starog Sarajeva

Post by hrasno »

Image

Ja trazim kartu grada Sarajeva iz 1935 ali da prikazuje i Novo Sarajevo...
blecak

#9942 Re: Slike starog Sarajeva

Post by blecak »

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Halid Buljina - Vratnik

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image

Image
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#9943 Re: Slike starog Sarajeva

Post by Truba »

sam već kačio kozju ćupriju

Image
hAZNADAR

#9944 Re: Slike starog Sarajeva

Post by hAZNADAR »

Zamolio bih sve prisutne da pogledaju ovaj stari video Sarajeva iz 1929-te.

Neznam da li je film francuski ili americki - opisuje se moda u Sarajevu 1929-te i kako se mladi zabavljaju. Grupa mladih mladica i djevojaka se veseli u stilu ludih 20-tih. Gledao sam neke dokumentarce kako nalaze neke ljude sa starih fotografija pa me cisto iz znatizelje interesuje da li se uopce mogu imenovati ovi likovi na videu. Neznam kako se zove instrument kojeg svira brka - ali mislim da ga oslovise sa Mujaga u jednom momentu.
Takodjer i mjesto gdje se ovo desava. Stvarno bi bilo interesantno istraziti pozadinu ovog videa pa ako neko ima ideju kako - volio bih cuti.

prijatno

thekupus

#9945 Re: Slike starog Sarajeva

Post by thekupus »

Ukulele :lol:

salu na stranu, prelijep video!
hAZNADAR

#9946 Re: Slike starog Sarajeva

Post by hAZNADAR »

Ma, od nekog Mujage iz 29-te sa ahmedijom prije bih ocekivao saz i sevdalinku. Ovo je neka vrsta tamburice a i pjesma samo njemu poznata. Sevdalinka nije a mlado drustvo ocigledno ne poznaje pjesmu pa ponavlja za njim. Mozda neki popularni radio hit.

I da - cure prelijepe,.. nezna se koja je ljepsa,.. i opca atmosfera lezerna. Jedino mi smeta ono Turk, turkish,... u objasnjenju tvoraca filma - al to opet ne zasjenjuje ljepotu videa. A lola sto zna engleski ocigledno koristi priliku da facka curu sto njoj ocigledno ne prija. Barem ne pred kamerom.

Dakle, da li je moguce saznati bio koje ime sa videa, evt lokacija u Sarajevu gdje je snimljen, koja je ovo pjesma, koji instrument, ko je snimio fashion in Sarajevo 29-te?
julisiz es grant

#9947 Re: Slike starog Sarajeva

Post by julisiz es grant »

hAZNADAR wrote:Ma, od nekog Mujage iz 29-te sa ahmedijom prije bih ocekivao saz i sevdalinku. Ovo je neka vrsta tamburice a i pjesma samo njemu poznata. Sevdalinka nije a mlado drustvo ocigledno ne poznaje pjesmu pa ponavlja za njim. Mozda neki popularni radio hit.

I da - cure prelijepe,.. nezna se koja je ljepsa,.. i opca atmosfera lezerna. Jedino mi smeta ono Turk, turkish,... u objasnjenju tvoraca filma - al to opet ne zasjenjuje ljepotu videa. A lola sto zna engleski ocigledno koristi priliku da facka curu sto njoj ocigledno ne prija. Barem ne pred kamerom.

Dakle, da li je moguce saznati bio koje ime sa videa, evt lokacija u Sarajevu gdje je snimljen, koja je ovo pjesma, koji instrument, ko je snimio fashion in Sarajevo 29-te?
Očito je da su djevojke statistkinje koje "glume" bosanske muslimanke, jer je 20-ih godina prošlog vijeka još bilo nezamislivo da muslimanska djevojka (pa i žena) staje otkrivena lica pred kameru, i da je još dodiruje neko ko joj očito nije muž. I pjesma teško da ima veze sa Bosnom, a ovo što ovaj svira liči na prim. Sarajevo i Bosna su zbog orijentalnog "šmeka" bili zanimljivi raznim vrstama filmadžija između 2 svjetska rata.
Najfascinantnije od svega je u stvari, ako je godina tačna, to da je ovo jedan od prvih zvučnih videa, i to ne samo u Bosni, već usudio bih se reći i svijetu.
hAZNADAR

#9948 Re: Slike starog Sarajeva

Post by hAZNADAR »

julisiz es grant wrote:
hAZNADAR wrote:Ma, od nekog Mujage iz 29-te sa ahmedijom prije bih ocekivao saz i sevdalinku. Ovo je neka vrsta tamburice a i pjesma samo njemu poznata. Sevdalinka nije a mlado drustvo ocigledno ne poznaje pjesmu pa ponavlja za njim. Mozda neki popularni radio hit.

Očito je da su djevojke statistkinje koje "glume" bosanske muslimanke, jer je 20-ih godina prošlog vijeka još bilo nezamislivo da muslimanska djevojka (pa i žena) staje otkrivena lica pred kameru, i da je još dodiruje neko ko joj očito nije muž. I pjesma teško da ima veze sa Bosnom, a ovo što ovaj svira liči na prim. Sarajevo i Bosna su zbog orijentalnog "šmeka" bili zanimljivi raznim vrstama filmadžija između 2 svjetska rata.
Najfascinantnije od svega je u stvari, ako je godina tačna, to da je ovo jedan od prvih zvučnih videa, i to ne samo u Bosni, već usudio bih se reći i svijetu.
Pjesma je hrvatska - istrazio sam u medjuvremenu - stara hrvatska pjesma. Cak na youtubu imas studijski snimak iz 1928-me.
I vidno je da je samo svirac kojega lola u jednom kadru zove Mujaga mozel malo brze jedini zna pjesmu. Mlado drustvo samo ponavlja za njim i to ne bas uspjesno - vidno je da neznaju pjesmu.
Prim i ta pjesma su namjerno odabrani zbog melodicnosti jer tada su sve sevdalinke bile uglavnom otegnuto razvodnjavanje amaaaaannnnn uz saz i nisu se pjevale grupno vec samo jedan.

Medjutim, nije bas tacno da su sve cure u gradivima bile pokrivene. Vecina cura je isla otkrivenog lica,.. imam licno fotke moje familije gdje su zene listom otkrivene sa maramom na glavi identicno kao ove cure. Isto mozes vidjeti i na starim slikama i videima... ima zarova ali neudate cure su uglavnom otkrivene. Muslimanke igre su se na selu plesale, kolo igralo gdje se nisu drzali za ruke - vec preko marame. Medjutim u gradovima je to bilo slobodnije i ako si mogao naci dekadenciju u ludim 20-tima kod nas - najprije u najvecem gradu.

Tako da ipak mislim da je drustvo muslimansko. Stobsereklo - moderna gradska raja. Lik koji prica engleski sa tipicnim nasim tvrdim naglaskom (kantrrri :mrgreen: ) je vjerovatno tu statista zbog poznavanja jezika i doveo raju gdje vjerovatno barem muski nisu tako bili svaki dan odjeveni. I vidno je kako nisu navikli na kameru i u nekim momentima neznaju sta ce sa sobom i sta da urade,... Simpaticni i lijepi svi.
sinuhe

#9949 Re: Slike starog Sarajeva

Post by sinuhe »

Ne izgledaju moderno za to doba.
Produkcija Hearst Metrotone News kao sto i pise u uvodnoj spici https://en.wikipedia.org/wiki/Hearst_Metrotone_News i mozda tadasnje turisticke zajednice ili nekog ugostitelja.
thekupus

#9950 Re: Slike starog Sarajeva

Post by thekupus »

julisiz es grant wrote: Najfascinantnije od svega je u stvari, ako je godina tačna, to da je ovo jedan od prvih zvučnih videa, i to ne samo u Bosni, već usudio bih se reći i svijetu.
O čemu ti, 1920ih su kratki filmovi da zvukom već bili rašireni po svijetu, pogotovo krajem 20ih i početkom 30ih
Post Reply