25. maj 1958.

bitanga_sa_otesa wrote:
jedna za muhu i zateznog
muhin golub prevrtaner se uliva na sliku

Je li ovo Trebević iznad? Nikako me ne odgovara konfiguraciji terena?blecak wrote:Bistrik, 1890
Walny's Plan Sarajeva i okoline iz 1912blecak wrote:Evo mape užeg područja koje se pojavljuje na nekim razglednicama i fotkama danas od zejnep, zikamu i mene.
(Walny's Plan Sarajeva i okoline iz 1904)
Puno zanimljivih informacija na malom komadu mape. Trasa tramvaja npr.
19 - Landesbank (Zemaljska banka)
20 - Markthalle (Tržnica)
Ako neko ima integralnu mapu koja se može skinuti, zahvaljujem unaprijed.

Interesantan način povezivanja željezničke i tramvajske pruge. I kolosjek tramvajske pruge, koji je ulazio u krug zgrade Pošte.
BadBoy wrote:Čekajte, gdje je ovo mezarje bilo, danas ga nema?!?! Nečije kuće su na ovom mjestu izgrađene sada

Da i to je Sarajevo.Škola je izvorno izgrađena 1937. godine i nosila je naziv "VII narodna osnovna škola".
Nedugo nakon izgradnje škole izbio je drugi svjetski rat u kojem je zgrada škole teško oštećena prilikom bombardovanja Sarajeva.
Nakon drugog svjetskog rata škola je rekonstruisana i proširena.
1959. godine škola je dobila ime OŠ "Džavid Haverić" po narodnom heroju iz drugog svjetskog rata.
Od 1992. godine škola nosi naziv OŠ "Hamdija Kreševljaković" po našem poznatom historiografu Hamdiji Kreševljakoviću.

Jeste, 50ih je posumljen, pa zato.BadBoy wrote:Je li ovo Trebević iznad? Nikako me ne odgovara konfiguraciji terena?blecak wrote:Bistrik, 1890
Halid Buljina - Vratnik
![]()

Očito je da su djevojke statistkinje koje "glume" bosanske muslimanke, jer je 20-ih godina prošlog vijeka još bilo nezamislivo da muslimanska djevojka (pa i žena) staje otkrivena lica pred kameru, i da je još dodiruje neko ko joj očito nije muž. I pjesma teško da ima veze sa Bosnom, a ovo što ovaj svira liči na prim. Sarajevo i Bosna su zbog orijentalnog "šmeka" bili zanimljivi raznim vrstama filmadžija između 2 svjetska rata.hAZNADAR wrote:Ma, od nekog Mujage iz 29-te sa ahmedijom prije bih ocekivao saz i sevdalinku. Ovo je neka vrsta tamburice a i pjesma samo njemu poznata. Sevdalinka nije a mlado drustvo ocigledno ne poznaje pjesmu pa ponavlja za njim. Mozda neki popularni radio hit.
I da - cure prelijepe,.. nezna se koja je ljepsa,.. i opca atmosfera lezerna. Jedino mi smeta ono Turk, turkish,... u objasnjenju tvoraca filma - al to opet ne zasjenjuje ljepotu videa. A lola sto zna engleski ocigledno koristi priliku da facka curu sto njoj ocigledno ne prija. Barem ne pred kamerom.
Dakle, da li je moguce saznati bio koje ime sa videa, evt lokacija u Sarajevu gdje je snimljen, koja je ovo pjesma, koji instrument, ko je snimio fashion in Sarajevo 29-te?
Pjesma je hrvatska - istrazio sam u medjuvremenu - stara hrvatska pjesma. Cak na youtubu imas studijski snimak iz 1928-me.julisiz es grant wrote:Očito je da su djevojke statistkinje koje "glume" bosanske muslimanke, jer je 20-ih godina prošlog vijeka još bilo nezamislivo da muslimanska djevojka (pa i žena) staje otkrivena lica pred kameru, i da je još dodiruje neko ko joj očito nije muž. I pjesma teško da ima veze sa Bosnom, a ovo što ovaj svira liči na prim. Sarajevo i Bosna su zbog orijentalnog "šmeka" bili zanimljivi raznim vrstama filmadžija između 2 svjetska rata.hAZNADAR wrote:Ma, od nekog Mujage iz 29-te sa ahmedijom prije bih ocekivao saz i sevdalinku. Ovo je neka vrsta tamburice a i pjesma samo njemu poznata. Sevdalinka nije a mlado drustvo ocigledno ne poznaje pjesmu pa ponavlja za njim. Mozda neki popularni radio hit.
I da - cure prelijepe,.. nezna se koja je ljepsa,.. i opca atmosfera lezerna. Jedino mi smeta ono Turk, turkish,... u objasnjenju tvoraca filma - al to opet ne zasjenjuje ljepotu videa. A lola sto zna engleski ocigledno koristi priliku da facka curu sto njoj ocigledno ne prija. Barem ne pred kamerom.
Dakle, da li je moguce saznati bio koje ime sa videa, evt lokacija u Sarajevu gdje je snimljen, koja je ovo pjesma, koji instrument, ko je snimio fashion in Sarajevo 29-te?
Najfascinantnije od svega je u stvari, ako je godina tačna, to da je ovo jedan od prvih zvučnih videa, i to ne samo u Bosni, već usudio bih se reći i svijetu.
O čemu ti, 1920ih su kratki filmovi da zvukom već bili rašireni po svijetu, pogotovo krajem 20ih i početkom 30ihjulisiz es grant wrote: Najfascinantnije od svega je u stvari, ako je godina tačna, to da je ovo jedan od prvih zvučnih videa, i to ne samo u Bosni, već usudio bih se reći i svijetu.