Sarajevo Construction

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
ledeni_caj

#9926 Re: Sarajevo Construction

Post by ledeni_caj »

Kako moze imati dovoljno kada brate od parkinga Hastahana do Safeta Zajke nemas postenog parka. Pa nije valjda dovoljno za park 10 stabala ispred zgrade?
Thorgerson

#9927 Re: Sarajevo Construction

Post by Thorgerson »

strong69 wrote:Sto se zagadjenja tice pogledajte malo London. Ima jako mnogo strucnih tekstova u vezi borbe koja traje od 13. vijeka a intenzivno od 1952. Ne moze se samo gradnja kriviti za ovo stanje.

London je borbu sa zagadjenjem poceo 1952. i ulozio milijarde funti u to. Od lozista u privrednim subjektima, kucama, zgradama do regulisanja statusa vozila javnog prevoza, komercijalnih vozila i privatnih vozila. Ovi nasi sjede i ne preduzimaju nijednu mjeru koja bi omogucila smanjenje emisije gasova.

Red radnji je jednostavan:

- Utvrditi glavne polutante a to su cestice PM2,5 i PM10, NO2, SO2, O3 i CO.
- Utvrditi izvore polutanata (lozista, saobracaj, industrija...)
- Utvrditi uticaj geografskih i vremenskih uslova na zagadjenje
- Efekti na zdravlje i troskove zdravstenog sistema zbog ovoga

U EU se propisuju i mjere kakva fasada mora biti i koja je emisija zracenja dozvoljena za industriju i stanogradnju i dat je rok starim industrijskim objektima, zgradama i kucama da sa prilagodbom zavrse do 2024. i 2029. Izdata je direktiva da se posadi drvece gdje god je to moguce u gradu.

E sad, ko ce se uhvatiti u kostac i zabraniti koristenje uglja, zabraniti koristenje vozila ispod odredjenih normi za dizel i benzinske motore, uvesti i propisati mjere i standarde za fasade... Znamo dobro da je ogromna vecina kuca u Sarajevu u naseljima Boljakov, Buca potok, Sokolje, Brijesce i drugim bez fasada i da se griju uglavnom na ugalj.

Neko je dobro napisao prije i ja se s tim slazem da treba rijesiti pitanje starih i napustenih industrijskih objekata i rusevnih i unistenih zgrada kao i objekata koji vise ne koriste svojoj namjeni. Ja bih se zalozio da opstina/grad/kanton kupe zemljiste u privatnom vlasnistvu (Milkos Pofalici, AC Quatro, Strojarad itd) i da tamo naprave parkove, jezera i sumu. Ali hajmo biti realni, oni onda gube izvor prihoda koji dobijaju kroz placanje uredjenja zemljista a nema tog vlasnika zemljista koji ce dopustiti da mu to propada a pogledajte na sta lice stari pogoni Milkosa, Strojorada...
Pa nije tacno da se sada nista ne radi. U saradnji sa mašinskim fakultetom uz podršku KS i švedske ambasade uskoro će se nabaviti najmodernija oprema za mjerenje zraka, kakvu do sada nismo imali. Ili najjače ono što smo imali, pa kad je jedan dan na Skenderiji zakucala, naprasno je odnijeli. :D

To je jedan korak. Zasto mi nakon 20 i kusur godina nemamo uredjaj koji mjeri pm2.5 cestice. Neka se zapitaju glasaci. Sad cemo ga imati.

Vrši se utopljavanje 24 javne institucije KS isto uz podršku Ambasade Švedske. Također, građani su se mogli prijaviti i na subvenciju za utopljavanje zgrada https://uredee.ba, koliko vidim ima dosta raje koja se prijavila sto privatnih objekata, sto zgrada.

Tu je i nabavka novih trolejbusa. Ako bi u skorijoj budućnosti nabavili i nove tramvaje, te malo sredili JGS - onda bi se moglo krenuti u jednu mjeru a to je zabrana potpuna kretanja automobila npr ispod euro5 norme. Potpuna zabrana. Hoces auto - kupi novije. Nemas para - izvoli imas javni gradski prevoz. I vani je tako.

I sam si napisao borba protiv zagađenje zraka je dugoročna bitka. Nije to nešto što se može riješiti za nekoliko mjeseci. I zato je bitno da sada u augustu možemo čitati ovakve vijesti, jer ne znam je li to ranije bio slučaj. Meni se to sviđa, što je to aktuelna tema i sada kada je zrak ok. A ne kada dođe decembar, eh onda se svi sjete.

Ono što nama ide u prilog jeste sto smo mi ipak malen grad. Metro podrucje londona broji 14 miliona stanovnika! Dakle, ovaj problem zagađenja vani ljudi bi riješili veoma brzo, u roku od 4-5 godina.
Thorgerson

#9928 Re: Sarajevo Construction

Post by Thorgerson »

ledeni_caj wrote:Kako moze imati dovoljno kada brate od parkinga Hastahana do Safeta Zajke nemas postenog parka. Pa nije valjda dovoljno za park 10 stabala ispred zgrade?
Pa evo sad gore stavise sliku parka ispred II gimnazije? Udaljen od Hastahane citavih 400 metara. :roll:

Ne kontam sta za tebe znaci "posten park"? Sta? Hoces 3-4 Vrela Bosne usred grada? Gdje to ima u kojem gradu?

Zato i kažem. Potrebno je ove manje parkove ispred zgrada, bolje održavati i urediti mobilijar za igru da se djeca tu mogu poigrati tu i tamo dok su kod kuće. Da, jeste dovoljno je malo livade koji tobogan, te jos malo nekog inovatinijeg mobilijara za igru djece i malo drveca. Sta treba vise?

Ako se želi u neki veći park imaš Trebević na 10-15 minuta. Safet Zajko 10 min. Imaš Vrelo Bosne na 12 minuta. Imaš Bijambare 40-ak minuta. Imaš Jahorinu, Bjelašnicu 30-40 minuta. Ne kontam samo eto šta biste to vi još htjeli? :-)
tomhagen

#9929 Re: Sarajevo Construction

Post by tomhagen »

Super veli Thorgerson, treba koristiti svaki centimetar gdje se moze uvaliti drvo, da se uvali. Odusevljen sam bio gradovima na jugu Španije kako se trude gdje god ima kvadratni metar prostora drvo da zasade.

Takodjer treba vlikih parkova u centru grada, tacno, velicine vrela bosne. Trebevic jeste zelenilo, ali je udaljeno od grada i na drugoj nadmorskoj visini. Zelenila treba dole u kotlini.

I ima u normalnim gradovima ogromnih parkova, a ne livadica velicine naseg velikog parka ili onog kod 2. gimnazije (taj je jos i pristojan).
"Prosetajmo" google mapsom npr po berlinu, pa da vidimo sta su gradski parkovi, a ne prostor gdje moze stati 5 klupa.

Evo u istoj razmjeri, poredjenja radi, sarajeva i nekih drugih gradova i odnosa zelenila:

Image

Image

Image

Image

Image
Logovan

#9930 Re: Sarajevo Construction

Post by Logovan »

Ne vide ti se slike @tomhagen. :D
Thorgerson

#9931 Re: Sarajevo Construction

Post by Thorgerson »

Prijatelju, ne mozes porediti Berlin i ovo nase usko crijevo. Mi smo sa svih strana omeđeni planinama. Dakle, sve i da hoćeš nemaš gdje. Nemamo mi taj luksuz da sad pravimo nekakve parkove, jezera po centru grada i ravnici.

Ako već želiš da porediš, onda nađi neko adekvatno poređenje. Neki grad koji je reljefom sličan, koji ima sličan broj stanovnika itd.

Generalno hortikultura je na veoma niskom nivou. Pitanje je ko o tome vodi računa. Npr. ulazi u grad se MORAJU srediti max. To sam vidio u bilo koji grad da sam dosao vani. Ulaz u grad je max napucan. Cvijece, drvece po autoputu. Kod nas? Ne znaš koji je gori ulaz u grad. Ovamo sjeverni, ajd i nekako brzo voziš zaobilaznicom pa i ne skontaš. Ali kad dođeš na Stup i onaj ondje krkanluk. Povraćanje. :-)

Zapadni isto tako, jad i čemer. Još rasvjeta nikad ne radi. Cvijeće, drveće zaboravi.

Ni istok nije ništa bolji.

Dakle, mi ne znamo i ne radimo na održavanju tih zelenih površina koje već imamo. I zato svi vi imate utisak da mi nemamo zelenila, iako ga ustvari imamo, možda ne dovoljno, ali ga imamo da kad bi se malo vodilo računa o njemu, situacija bi izgledala 10x bolje.

Mi novi park nemamo gdje praviti u ovome ravnom dijelu? Jednostavno sve je okupirano.

Prijedlog da kanton kupi neku atraktivnu lokaciju poput npr Milkosa ili Strojorad i tu da napravi park mi je nigdje veze. Prvo što je to ultra skupa opcija i drugo za taj novac pa čak i manje kanton može napraviti 2-3 podzemne garaže. Tj. na svom zemljištu kojeg već ima i koji se koristi za parking, skloniti parking, napraviti 2-3 sprata podzemne garaže. Pokriti odozgo i gore napraviti park. I to nije topla voda i to se radi po svijetu. Sve se trpa pod zemlju što se može strpati.

Međutim, ajd ti sad reci ljudima da neće imati više besplatan parking, nego će mroati plaćati simobolično 20-30 KM da se može sutra ta garaža održavati? Svi će ti dići frku. Jel tako?

To nedavno ponudiše ljudima na Marijin Dvoru oni digoše frku. E sad ne znam, nisam bio u toku, možda bi ih i zajebali, a možda i ne bi. Generalno, našim ljudima kakvu god da promjenu ponudiš oni se pobune.

Uglavnom, to nam je jedina opcija za ovaj ravni dio. Ali poprilicno skupa opcija. I naravno, koliko je ljudi spremno da odustane od besplatnog parkinga i da sutra placa nekih 20-30 KM garažu? Mislim da se ispod te cifre ne može ići, jer te garaže treba održavati.
JThomas

#9932 Re: Sarajevo Construction

Post by JThomas »

sve što je neizgrađeno namjerno se zapušta. da može reći, pa zar nije sve bolje od onog smetljišta. a pa jest, jupi bravo, P + 12.
strong69

#9933 Re: Sarajevo Construction

Post by strong69 »

Thorgerson wrote: Pa nije tacno da se sada nista ne radi. U saradnji sa mašinskim fakultetom uz podršku KS i švedske ambasade uskoro će se nabaviti najmodernija oprema za mjerenje zraka, kakvu do sada nismo imali. Ili najjače ono što smo imali, pa kad je jedan dan na Skenderiji zakucala, naprasno je odnijeli. :D

To je jedan korak. Zasto mi nakon 20 i kusur godina nemamo uredjaj koji mjeri pm2.5 cestice. Neka se zapitaju glasaci. Sad cemo ga imati.

Vrši se utopljavanje 24 javne institucije KS isto uz podršku Ambasade Švedske. Također, građani su se mogli prijaviti i na subvenciju za utopljavanje zgrada https://uredee.ba, koliko vidim ima dosta raje koja se prijavila sto privatnih objekata, sto zgrada.

Tu je i nabavka novih trolejbusa. Ako bi u skorijoj budućnosti nabavili i nove tramvaje, te malo sredili JGS - onda bi se moglo krenuti u jednu mjeru a to je zabrana potpuna kretanja automobila npr ispod euro5 norme. Potpuna zabrana. Hoces auto - kupi novije. Nemas para - izvoli imas javni gradski prevoz. I vani je tako.

I sam si napisao borba protiv zagađenje zraka je dugoročna bitka. Nije to nešto što se može riješiti za nekoliko mjeseci. I zato je bitno da sada u augustu možemo čitati ovakve vijesti, jer ne znam je li to ranije bio slučaj. Meni se to sviđa, što je to aktuelna tema i sada kada je zrak ok. A ne kada dođe decembar, eh onda se svi sjete.

Ono što nama ide u prilog jeste sto smo mi ipak malen grad. Metro podrucje londona broji 14 miliona stanovnika! Dakle, ovaj problem zagađenja vani ljudi bi riješili veoma brzo, u roku od 4-5 godina.
Nisam znao da se radi. Mislim da bi trebali biti informativniji po tom pitanju. Iako sam i sam jako zainteresovan za ovu temu smatram da ovome treba dati znacajnije mjesto kada je u pitanju javnost. I pri samoj izradi plana koji bi trebalo da se nazove nekako i definisu se faze. Svaka cast na ovim mjerama ali pravi rezultati vidjece se kada se krene u borbu sa lozistima i automobilima.
BadBoy

#9934 Re: Sarajevo Construction

Post by BadBoy »

Energetska efikasnost na prvom mjestu, to je politika Evropske unije do 2030. godine (i dalje do 2050), a ona znači direktno smanjenje emisija. Bit će to i kod nas, već smo u obavezi primjeniti Direktivu o energetskoj efikasnosti (kroz Energetsku zajednicu).

Slažem se u potpunosti sa ovim što kolega Thorgerson piše za parkove. Dodao bih još i to da, pored toga što ne znamo održavati postojeće parkove koje imamo, mi iste ne znamo ni koristiti kao građani.

Prvo, i ono malo jada što imamo razvalimo, zapalimo, i uništimo. Možda ne direktno mi učesnici ove teme, ali to su naše komšije, naša djeca, naši sugrađani koje mi ili nismo dovoljno dobro naučili ili smo ih pustili da divljaju.

A drugo, zamislite da sad odem u Veliki park, prostrem deku i čitam knjigu. Ovo je scena koju možete vidjeti na svakom komadu zelene površine u Zapdnoj Evropi (kojoj barem nazivno težimo). Ja kod nas nisam nikad vidio da je to neko uradio. Odmah si "ofiran k'o pašteta". Najviše što se kod nas radi u parku jeste: 1) sjede penzionire na klupi da odmore 2)tinejdžeri se fataju i ljube 3) klošari presreču raju i uzimaju pare i mobitele. Ne nužno tim redom.
wewa

#9935 Re: Sarajevo Construction

Post by wewa »

nadji park u kojem mozes staviti dekicu a da je ne uprljas nekakvom fekalijom (obicno onom psa lutalice ili vlasnickog psa), pa ce mozda biti i zainteresovanih za sjedenje...
BadBoy

#9936 Re: Sarajevo Construction

Post by BadBoy »

Pa to je to, i ta činjenica spada u ovu kategoriju "ne zanmo održavati i koristiti".
maxell_sarajevo

#9937 Re: Sarajevo Construction

Post by maxell_sarajevo »

Kampus

Image
Logovan

#9938 Re: Sarajevo Construction

Post by Logovan »

Redovno prolazim pored ove nekadasnje dzungle. Nevjerovatno koliko prostora ima, a sve ove godine zjapilo prazno, nije sluzilo nicemu. Tek se sad koliki je prostor stajao neiskoristen.

Jos kad dodas ostatak kampusa koji je zapusten. :-)
Logovan

#9939 Re: Sarajevo Construction

Post by Logovan »

.
Dosadno mii

#9941 Re: Sarajevo Construction

Post by Dosadno mii »

Ja sam se uvijek pitala imal tamo mina od rata
maxell_sarajevo

#9942 Re: Sarajevo Construction

Post by maxell_sarajevo »

Dosadno mii wrote:Ja sam se uvijek pitala imal tamo mina od rata
Nema i nije ih nikad ni bilo, postojala je samo sumnja, al i ona je otklonjena 1997 godine kad je pregledan cijeli kampus.
Pohvale idu i za radnike Nacionalne i univerzitetske biblioteke BIH koji od 1997 održavaju čistim i urednim park ispred biblioteke.
Sociolog

#9943 Re: Sarajevo Construction

Post by Sociolog »

Thorgerson wrote:
strong69 wrote:Sto se zagadjenja tice pogledajte malo London. Ima jako mnogo strucnih tekstova u vezi borbe koja traje od 13. vijeka a intenzivno od 1952. Ne moze se samo gradnja kriviti za ovo stanje.

London je borbu sa zagadjenjem poceo 1952. i ulozio milijarde funti u to. Od lozista u privrednim subjektima, kucama, zgradama do regulisanja statusa vozila javnog prevoza, komercijalnih vozila i privatnih vozila. Ovi nasi sjede i ne preduzimaju nijednu mjeru koja bi omogucila smanjenje emisije gasova.

Red radnji je jednostavan:

- Utvrditi glavne polutante a to su cestice PM2,5 i PM10, NO2, SO2, O3 i CO.
- Utvrditi izvore polutanata (lozista, saobracaj, industrija...)
- Utvrditi uticaj geografskih i vremenskih uslova na zagadjenje
- Efekti na zdravlje i troskove zdravstenog sistema zbog ovoga

U EU se propisuju i mjere kakva fasada mora biti i koja je emisija zracenja dozvoljena za industriju i stanogradnju i dat je rok starim industrijskim objektima, zgradama i kucama da sa prilagodbom zavrse do 2024. i 2029. Izdata je direktiva da se posadi drvece gdje god je to moguce u gradu.

E sad, ko ce se uhvatiti u kostac i zabraniti koristenje uglja, zabraniti koristenje vozila ispod odredjenih normi za dizel i benzinske motore, uvesti i propisati mjere i standarde za fasade... Znamo dobro da je ogromna vecina kuca u Sarajevu u naseljima Boljakov, Buca potok, Sokolje, Brijesce i drugim bez fasada i da se griju uglavnom na ugalj.

Neko je dobro napisao prije i ja se s tim slazem da treba rijesiti pitanje starih i napustenih industrijskih objekata i rusevnih i unistenih zgrada kao i objekata koji vise ne koriste svojoj namjeni. Ja bih se zalozio da opstina/grad/kanton kupe zemljiste u privatnom vlasnistvu (Milkos Pofalici, AC Quatro, Strojarad itd) i da tamo naprave parkove, jezera i sumu. Ali hajmo biti realni, oni onda gube izvor prihoda koji dobijaju kroz placanje uredjenja zemljista a nema tog vlasnika zemljista koji ce dopustiti da mu to propada a pogledajte na sta lice stari pogoni Milkosa, Strojorada...
Pa nije tacno da se sada nista ne radi. U saradnji sa mašinskim fakultetom uz podršku KS i švedske ambasade uskoro će se nabaviti najmodernija oprema za mjerenje zraka, kakvu do sada nismo imali. Ili najjače ono što smo imali, pa kad je jedan dan na Skenderiji zakucala, naprasno je odnijeli. :D

Po ovome sto sam mogao vidjeti na spisku,drago mi je sto ce Cinelo Loris napokon biti u fasadi, da ce izgleda pristojnije,valjda ce potrefiti istu nijansu boje kao na prednjem dijelu fasade
Thorgerson

#9944 Re: Sarajevo Construction

Post by Thorgerson »

maxell_sarajevo wrote:
Nema i nije ih nikad ni bilo, postojala je samo sumnja, al i ona je otklonjena 1997 godine kad je pregledan cijeli kampus.
Pohvale idu i za radnike Nacionalne i univerzitetske biblioteke BIH koji od 1997 održavaju čistim i urednim park ispred biblioteke.
Cuj postojala je sumnja.

Pa da li bi ti poslao svoje dijete tamo da se igra sa tom "sumnjom".

I samo postojanje sumnje da se u centru grada moze kriti minsko polje 24 godina nakon rata je za ne povjerovati.
VladaFBiH

#9945 Re: Sarajevo Construction

Post by VladaFBiH »

Thorgerson wrote:Prijatelju, ne mozes porediti Berlin i ovo nase usko crijevo. Mi smo sa svih strana omeđeni planinama. Dakle, sve i da hoćeš nemaš gdje. Nemamo mi taj luksuz da sad pravimo nekakve parkove, jezera po centru grada i ravnici.

Ako već želiš da porediš, onda nađi neko adekvatno poređenje. Neki grad koji je reljefom sličan, koji ima sličan broj stanovnika itd.

Generalno hortikultura je na veoma niskom nivou. Pitanje je ko o tome vodi računa. Npr. ulazi u grad se MORAJU srediti max. To sam vidio u bilo koji grad da sam dosao vani. Ulaz u grad je max napucan. Cvijece, drvece po autoputu. Kod nas? Ne znaš koji je gori ulaz u grad. Ovamo sjeverni, ajd i nekako brzo voziš zaobilaznicom pa i ne skontaš. Ali kad dođeš na Stup i onaj ondje krkanluk. Povraćanje. :-)

Zapadni isto tako, jad i čemer. Još rasvjeta nikad ne radi. Cvijeće, drveće zaboravi.

Ni istok nije ništa bolji.

Dakle, mi ne znamo i ne radimo na održavanju tih zelenih površina koje već imamo. I zato svi vi imate utisak da mi nemamo zelenila, iako ga ustvari imamo, možda ne dovoljno, ali ga imamo da kad bi se malo vodilo računa o njemu, situacija bi izgledala 10x bolje.

Mi novi park nemamo gdje praviti u ovome ravnom dijelu? Jednostavno sve je okupirano.

Prijedlog da kanton kupi neku atraktivnu lokaciju poput npr Milkosa ili Strojorad i tu da napravi park mi je nigdje veze. Prvo što je to ultra skupa opcija i drugo za taj novac pa čak i manje kanton može napraviti 2-3 podzemne garaže. Tj. na svom zemljištu kojeg već ima i koji se koristi za parking, skloniti parking, napraviti 2-3 sprata podzemne garaže. Pokriti odozgo i gore napraviti park. I to nije topla voda i to se radi po svijetu. Sve se trpa pod zemlju što se može strpati.

Međutim, ajd ti sad reci ljudima da neće imati više besplatan parking, nego će mroati plaćati simobolično 20-30 KM da se može sutra ta garaža održavati? Svi će ti dići frku. Jel tako?

To nedavno ponudiše ljudima na Marijin Dvoru oni digoše frku. E sad ne znam, nisam bio u toku, možda bi ih i zajebali, a možda i ne bi. Generalno, našim ljudima kakvu god da promjenu ponudiš oni se pobune.

Uglavnom, to nam je jedina opcija za ovaj ravni dio. Ali poprilicno skupa opcija. I naravno, koliko je ljudi spremno da odustane od besplatnog parkinga i da sutra placa nekih 20-30 KM garažu? Mislim da se ispod te cifre ne može ići, jer te garaže treba održavati.
okupirano je to što je okupirano i to nije razlog za daljnje uništavanje zelenih površina u gradu - saditi crnogorično drveći i održavati to što imamo jer prioritet (barem po meni :) )

nadam se da si vidio projekt i da znaš zašto su se pobunili :) - istina iznad parkinga jeste predviđena trava i nacrtana drva ali samo nacrtana :) ali na tih par cm zemlje koji su predvidjeli iznad garaže se ne može posaditi drvo niti napraviti park već bi imao klupe i travu se eventualno nekim grmljem koje ima plitak korijen
Last edited by VladaFBiH on 26/08/2019 10:33, edited 1 time in total.
VladaFBiH

#9946 Re: Sarajevo Construction

Post by VladaFBiH »

dupli
VladaFBiH

#9947 Re: Sarajevo Construction

Post by VladaFBiH »

Thorgerson wrote:
maxell_sarajevo wrote:
Cuj postojala je sumnja.

I samo postojanje sumnje da se u centru grada moze kriti minsko polje 24 godina nakon rata je za ne povjerovati.
pa fino ti čovjek napisao da je sumnja "otklonjena" 2 godine poslije rata :)
drug_profi

#9948 Re: Sarajevo Construction

Post by drug_profi »

Thorgerson wrote:
maxell_sarajevo wrote:
Cuj postojala je sumnja.

pa pise ti covjek da je sumnja otklonjena 1997.
Thorgerson

#9949 Re: Sarajevo Construction

Post by Thorgerson »

Moja greska. Nisam dobro procitao.
made_in_sarajevo

#9950 Re: Sarajevo Construction

Post by made_in_sarajevo »

koliko se sjecam pregledan je jos jednom ovaj dio kad se deminirao dio gdje americka ambasada sad. to je 2000 neke bilo
Post Reply