Šta trenutno čitate?

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Post Reply

Citate?

Sa zadovoljstvom!
1197
91%
Dovoljno je sto moram citat titlove na TV-u...
123
9%

Total votes: 1320

Gojeni H

#9926 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Gojeni H »

Image
Donnie Smith

#9927 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Donnie Smith »

orinoco wrote:Kako nađete slobodno vrijeme za čitanje knjiga, ja nikako ne uspijevam :( :(
Znaš kako kažu, ko hoće nađe način, ko neće nađe izgovor. I fakat, gdje ima jake volje, iznađe se i način. Bitno je čitati u kontinuitetu i nikad ne praviti pauzu dužu od 24 sata. Stranica - stranica, ali se mora čitati svaki dan. Mislim, ne mora ali je poželjno. Moja je sestra (starija) napravila pauzu prije desetak godina i ta pauza još traje. Zatrpavam je knjigama ali, ona samo ponavlja, ja nemam vremena. Prošle sam je godine odvela na more, i na ležaljku naredala knjiga. Ona zaspala odmah u sred bijela dana. Nema pauze kod čitanja! :D
A pravi je knjigoljubac bila, čitala knjige non-stop, kupovala, posuđivala, u sve i jednu biblioteku učlanjena bila...
Uglavnom, naravoučenije iz moje perspektive glasi - ne pravi pauze :oops:
JThomas

#9928 Re: Šta trenutno čitate?

Post by JThomas »

ko se treba siliti da čita to i nije za njega, nek' batali svijetla obraza i mirne duše...svakako sve ide u smjeru da će uskoro biti sramota i politički nepodobno čitati. ako ne i zabranjeno.
orinoco

#9929 Re: Šta trenutno čitate?

Post by orinoco »

Donnie Smith wrote:
orinoco wrote:Kako nađete slobodno vrijeme za čitanje knjiga, ja nikako ne uspijevam :( :(
Znaš kako kažu, ko hoće nađe način, ko neće nađe izgovor. I fakat, gdje ima jake volje, iznađe se i način. Bitno je čitati u kontinuitetu i nikad ne praviti pauzu dužu od 24 sata. Stranica - stranica, ali se mora čitati svaki dan. Mislim, ne mora ali je poželjno. Moja je sestra (starija) napravila pauzu prije desetak godina i ta pauza još traje. Zatrpavam je knjigama ali, ona samo ponavlja, ja nemam vremena. Prošle sam je godine odvela na more, i na ležaljku naredala knjiga. Ona zaspala odmah u sred bijela dana. Nema pauze kod čitanja! :D
A pravi je knjigoljubac bila, čitala knjige non-stop, kupovala, posuđivala, u sve i jednu biblioteku učlanjena bila...
Ja je u potpunosti razumijem. I kada se oslobodim dnevnih obaveza od kojih živim i kojima još servisiram druge, i kada bude vremena za čitanje, onda je to noć, kao sada, ili odmah zaspim ili slično. Moj posao zahtijeva stalna putovanja, i to me dodatno premori. Jedino na godišnjem odmoru ostane više vremena :(
Donnie Smith

#9930 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Donnie Smith »

orinoco wrote:
Donnie Smith wrote:
Ja je u potpunosti razumijem. I kada se oslobodim dnevnih obaveza od kojih živim i kojima još servisiram druge, i kada bude vremena za čitanje, onda je to noć, kao sada, ili odmah zaspim ili slično. Moj posao zahtijeva stalna putovanja, i to me dodatno premori. Jedino na godišnjem odmoru ostane više vremena :(
Nosi knjigu na putovanja, čitaj u čekaonici, avionu, brodu, vozu...što da gledaš krajolik kad možeš čitati o njemu iz knjiga :lol:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#9931 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Truba »

JThomas wrote:ko se treba siliti da čita to i nije za njega, nek' batali svijetla obraza i mirne duše...svakako sve ide u smjeru da će uskoro biti sramota i politički nepodobno čitati. ako ne i zabranjeno.
imam osjećaj da niko neće pored mene sjesti u tramvaju kad imam knjižurinu :D

redovito se kupam
šutim
nikog ne peglam
:D
Image

Image

jedna knjiga za transport
jedna za kući
jedan stripić
jedan pisani roman
jedan film ( obično dio)
i jedna epizoda serije

dnevno :thumbup:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#9932 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Truba »

ja nemam koncentracije za recimo zbrajanje brojeva
ili čitanje dugih upustava...
čim neki zadatak treba riješiti počnem se znojiti

Image

tako da razumijem ako nema neko živaca za slova i rečenice
Banksy

#9933 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Banksy »

piupiu wrote: Čitam Haverićevu "Kritiku bosanskog uma" i još ponešto.
Tako moćna, brutalna, tužna knjiga. Sistematski ignorirana od sarajevske čaršije, u normalnim društvima, nakon nje, letjelo bi perje na sve strane...
medvjed23

#9934 Re: Šta trenutno čitate?

Post by medvjed23 »

ko se voza grasom može dosta toga pročitati na stanicama i u autobusima..
a ko ima auto.. jebiga.. tough luck..
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#9935 Re: Šta trenutno čitate?

Post by _BataZiv_0809 »

Procitao "Asmodejev sal". Ubica ziva.

Sad idemo na "Rat i mir" da konacno zavrsim :-)
SmokingMan

#9936 Re: Šta trenutno čitate?

Post by SmokingMan »

KB9 wrote:Image

:thumbup:
Pomalo mi žao što na proteklom sajmu ne kupih tu knjigu.Njegova knjiga "Paralelni svjetovi" me je ostavila bez daha.
SmokingMan

#9937 Re: Šta trenutno čitate?

Post by SmokingMan »

SmokingMan wrote:
KB9 wrote:Image

:thumbup:
Pomalo mi žao što na proteklom sajmu ne kupih tu knjigu.Njegova knjiga "Paralelni svjetovi" me je ostavila bez daha.
Manje više dvoumio sam se između te knjige i knjige od ruskog teoretskog fizičara Andrea Lindea "fizika čestica i inflatorna kosmologija",na žalost ni ovu drugu nisam kupio (iako mi je daleko preća od Kaku-ove) jer je nova poprilično skupa 38 KM.Da mi je ovu knjigu naći polovnu dao bi odmah 20 KM bez dvoumljenja.
omar little

#9938 Re: Šta trenutno čitate?

Post by omar little »

znas li engleski? idi na amazon i kupi knjigu na engleskom za nevelike novce.
piupiu

#9939 Re: Šta trenutno čitate?

Post by piupiu »

Banksy wrote:
Tako moćna, brutalna, tužna knjiga. Sistematski ignorirana od sarajevske čaršije, u normalnim društvima, nakon nje, letjelo bi perje na sve strane...
Diktatura autoritarne mase oslanja se na kič ideologije i kolektivni narcizam, tako da Haverić u sadašnjoj konstelaciji stvari nema šanse. Ampak iznenadjena sam koliko se o toj knjizi malo čulo u smislu da sam očekivala da će je napadati uzduž i poprijeko, kad ono... lukava tišina.
doktor78

#9940 Re: Šta trenutno čitate?

Post by doktor78 »

Završio jutros Kebinu "Kako je lijepa moja Vectra". Nakon oduševljenja njegovom prethodnom knjigom "Sarajevo za početnike", ova je ostavila poprilično mlak utisak. Na kraju ne znaš je li knjiga o autu, fascinaciji ženskim dupetom, preljubi ili nečem četvrtom. Humor koji je na mjestima dobar i efektan, a opet na drugim mjestima pretenciozan i predvidljiv. Ocjena:3/5
betametazon

#9941 Re: Šta trenutno čitate?

Post by betametazon »

Murakami, 1Q84 - knjiga 2...
Gojeni H

#9942 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Gojeni H »

Image

Procitao prvu trecinu knjige.

Mnogi ce misliti da pretjerujem, ali ... Ferguson me strasno podsjeca na Gebelse i Zdanove. Svaki covjek (osim malog broja sretnih) nalazi sebi opravdanje za sve sto ucini. Tako imamo serijskog ubicu kome "glasovi govore da ubija", silovatelja koji ima "porive koje je nemoguce kontrolisati", Lopova koji krade "zato sto i drugi otimaju", itd.

Genijalni umovi bez moralne kocnice su najopasniji za ljudsku civilizaciju. Ferguson, bez obzira na ogradjivanja od rasizma i kolonijalizma per se, ipak na jedan mekani i krajnje inteligentan nacin "zaduzuje" ljudski rod "uspjesima britanske imperije".

Izuzetno zanimljiva knjiga sa obiljem korisnih informacija ... koja od citaoca zahtijeva jaku moralnu kocnicu. Inace pravda i nepravda, istina i neistina, odnosno druga strana price (prica neposrednog svjedoka "sa druge strane") nemaju nikakvog smisla.

*Iako je to njegova privatna stvar, nije nimalo slucajno da je ozenio Ayaan Hirsi Ali.

https://en.wikipedia.org/wiki/Ayaan_Hirsi_Ali
BJB

#9943 Re: Šta trenutno čitate?

Post by BJB »

Kad vec pisete o problemima u vezi s citanjem knjiga..
SA slusanjem nemam problem, kad pocnem slusati neku knjigu (uvijek i samo an engleskom), ne poppustam dok ne privedem kraju (slusam dok cistiim, perem sudje, peglam,radim bilo sta sto en zahtjeva preveliku paznju uma)...
Medjutim s citanjem u zadnje dvije tri godine imam veliki problem jer imam 1) previse neprocitanih knjiga
2) otkako sam nabavila KIndle (previse knjiga u njemu koje me zanimaju)
Problem je da pocnem citati knjigu i odustanem prelako, predjem na nesto drugo, i odustanem..svaku petu procitam do kraja..
Zadnje 2 cijele procitala u januaru, nakon toga samo FAst Diet by Michael Mosley.
Problem je sto me previse toga zanima, zbog posla ionako stalno nesto citam, ako mi se nesto ne svidja izgubim volju prebrzo..Prije sam nisam gubila volju tako brzo i ono sto mi je bilo ispocetka nezanimljivo, dosadno bi procitala, ono kad preguras prvih 50strana ostatak ide lako.
Knjige Jo Nesboa sam sve procitala. Uzela Police mrcvarila se nekih 30 strana, ostavila.
Prije sam imala obicaj ako sam pod stresom ili me mrcvare teske misli citati naglas nekoliko strana i onda utonem..
SAd ili uzmem knjigu prekasno pa skontam da mi pametnije spavati ili skacem s knjige na knjigu a da ne procitam nista i totalno sam nezadovoljna..
Pomazu li liste s knjigama?
Odustajete li od nekih knjiga? Vratite li se nekad tim knjigama i dovrsite ih ili kad odustanete poklonite/proslijedite/izbrisete ako je e-book u pitanju?
Donnie Smith

#9944 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Donnie Smith »

To ti dođe s godinama i lijeka nema. :D

Nekad ranije, u mladosti i ranim dvadesetim :D jedna knjiga i dok je ne dovršim, na drugu i ne mislim. Sad uzmem jednu, i ne otvorim je, a mislim na drugih pet. Zadnje četiri godine sam primijetila da uvijek imam po 20 i više započetih naslova. Malo je frustrirajuće i meni samoj čudno i zabrinjavajuće to bilo. Baš sam mislila evo ga, nismo više u ljubavi, knjige i ja. :-?
Sad sam se već navikla.
Kod druge raje, kad gosti hoće doći, vrši se generalka, čišćenje i spremanje kuće, a ja hodam, i po podu, policama, ispod kreveta, otkud sve ne..vadim knjige, tražim bookmarkse, korice...taj dio je i dalje frustrirajući. Poneku završim, uglavnom tuđe, jer imam obavezu da ih vratim. Svojim, pa nekima se vratim, dočitam. Neke i ne. Ali ih i dalje skupljam, započinjem, kao i filmove :D

Za neke knjige jednostavno moraš biti u određenom životnom razdoblju da bi te se dojmile, da bi ih shvatio. Ne sekiraj se.
shmizlica

#9945 Re: Šta trenutno čitate?

Post by shmizlica »

desi se da počnem 2-3 uporedo čitati i onda mi naleti neka na koju jedva čekam da počnem....ali si odredim da nema počinjati dok one ne završim :D
jbg, moraš nekad sam sebi malo discipline uvesti...a rijetko knjigu koju počnem ne dovršim. baš ako mi ne leži

sad je:
Image

ni nalik hariju poteru :D zanimljiv prikaz engleskih ''varošana'' :)
Donnie Smith

#9946 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Donnie Smith »

shmizlica wrote:desi se da počnem 2-3 uporedo čitati i onda mi naleti neka na koju jedva čekam da počnem....ali si odredim da nema počinjati dok one ne završim :D
jbg, moraš nekad sam sebi malo discipline uvesti...a rijetko knjigu koju počnem ne dovršim. baš ako mi ne leži

sad je:
Image

ni nalik hariju poteru :D zanimljiv prikaz engleskih ''varošana'' :)
Ja sam prije dva-tri mjeseca došla do njene treće o det. Cormoranu - Karijera zla. Znatno je lošija od prve dvije. Ne kontam potrebu ni za pseudonimom ako cijeli svijet zna ko stoji iza njega. Nimalo nije tajnovita :lol:
shmizlica

#9947 Re: Šta trenutno čitate?

Post by shmizlica »

da...i meni je ostavila takav utisak...nafatala sam nesbovu novu žeđ al šipak dok ne završim ovu gore i još jednu :D
Banksy

#9948 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Banksy »

piupiu wrote:
Banksy wrote:
Diktatura autoritarne mase oslanja se na kič ideologije i kolektivni narcizam, tako da Haverić u sadašnjoj konstelaciji stvari nema šanse. Ampak iznenadjena sam koliko se o toj knjizi malo čulo u smislu da sam očekivala da će je napadati uzduž i poprijeko, kad ono... lukava tišina.
Lukava tišina uvijek pali. Sama činjenica da o njoj niko nije ni riječ, nigdje, ništa, pokazuje koliko su svi unutra, dio halke, od akademske zajednice, preko medija, do ''slobodnomislećih neovisnih'' intelektualaca. Jadno i bijedno, klaustrofobično, felerično, retrogradno društvo.
Gojeni H

#9949 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Gojeni H »

Sta je ovo, k'o da smo na zenskom mevludu ... samo zene citaju?
SmokingMan

#9950 Re: Šta trenutno čitate?

Post by SmokingMan »

Valjda imaju više vremena od nas. :D

Ja se još patim da završim knjigu,a realno mogu je pročitati za 3 j***a sata.
Post Reply