Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Ozimician

#9926 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

konoplja wrote: 25/08/2023 13:57
Ozimician wrote: 25/08/2023 13:53

Nisu "rasno homogeni" zbog udaljenosti.

Imas dokumentarce na tu temu pa pogledaj.

Poslije 2. svj. rata primali su iskljucivo bijelce, Evropljane. Bukvalno su imali rasisticku politiku zasnovano na "eugenici". Imali su plansko naseljavanje.
Primili su dosta Njemaca nakon 2. svj. rata, bukvalno je porodica isla na procjenu, da li su dovoljno "lijepi" i "pametni" da mogu tamo.

Tek mislim da je jedan mjesani brak sa puno djece, u kojem je jedan supruznik iz Indonezije, dobio bitku da taj supruznik i djeca ostanu u Australiji. Poodavno sam gledao, pa se ne sjecam svih detalja, ali ko zeli, moze pronaci.
Nije sigurno samo do toga, ali naravno da ta udaljenost igra ulogu.

A sad, kad ljudi nasele neki prostor i uspostave drzavu i vlast, mislim da imaju puno pravo da odluce kakvu zele imigracionu politiku. Je li diskriminatorna bila? Jeste, ali sta je tu je. Pa istu takvu politiku su imali u SAD-u sve do nekih kasnih 50ih ili 60ih.
Mislis da mnogi iz Indonezije i Filipina nisu htjeli da se domognu Australije? Mnogo im je bliza nego Evropljanima.
Ali slazem se da imaju pravo da uredjuju svoju imigracijsku politiku.

Svako u svojoj kuci nek uredjuje kako zeli. Ja sam apsolutno ZA, zato mi je Japan i arapske zemlje najjaci - otvoreno ti kazu - nemoj dzaba.
konoplja

#9927 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by konoplja »

Ozimician wrote: 25/08/2023 14:01
konoplja wrote: 25/08/2023 13:57

Nije sigurno samo do toga, ali naravno da ta udaljenost igra ulogu.

A sad, kad ljudi nasele neki prostor i uspostave drzavu i vlast, mislim da imaju puno pravo da odluce kakvu zele imigracionu politiku. Je li diskriminatorna bila? Jeste, ali sta je tu je. Pa istu takvu politiku su imali u SAD-u sve do nekih kasnih 50ih ili 60ih.
Mislis da mnogi iz Indonezije i Filipina nisu htjeli da se domognu Australije? Mnogo im je bliza nego Evropljanima.
Ali slazem se da imaju pravo da uredjuju svoju imigracijsku politiku.

Svako u svojoj kuci nek uredjuje kako zeli. Ja sam apsolutno ZA, zato mi je Japan i arapske zemlje najjaci - otvoreno ti kazu - nemoj dzaba.
Siguran sam da jesu, ali to su moderne migracije. Kad su Evropljani naseljavali Australiju u 18. i 19. stoljecu ovi iz Filipina i Indonezije nisu imali znanja i tehnologije za takve masovne migracije, niti su znali jasno gdje je Australija i sta je.
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#9928 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

Priča o Bosancima je neka bh. verzija "Fridays for Future" i Grete Thunberg

Nimalo ne razumijem poentu tolikog negodovanja.
Kao ono, u BiH vlada strašna diktatura koja ne dozvoljava manjini da se izjasni kao Bosanac u etničkom smislu, odmah ide na Goli Otok ili mu slijedi isključenje sa Politbiroa.
moimoi

#9929 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

sehohari wrote: 25/08/2023 14:27 Priča o Bosancima je neka bh. verzija "Fridays for Future" i Grete Thunberg

Kao ono, u BiH vlada strašna diktatura koja ne dozvoljava manjini da se izjasni kao Bosanac u etničkom smislu, odmah ide na Goli Otok ili mu slijedi isključenje sa Politbiroa.
Pa razumio bi kada ti posao ovisi u koji se tor svrstavas da bi se ispunila “kvota”… ili kada imas manja prava, iako rodjen u BiH, od nekih koji nisu ni rodjeni u BiH ali se izjasnjavaju kao bosnjaci.
ZoomZoomKiwi

#9930 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by ZoomZoomKiwi »

Evo moj drug ne dobi posao u BHANSA-i ponajviše zbog nacionalnog ključa.

Nema veće gluposti od toga.

BHANSA na stranu, ali toliko pozicija je dodijeljeno na osnovu nacije a ne kvalifikacija da je to porazno.
Bodkin

#9931 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

Bloo wrote: 25/08/2023 13:57
konoplja wrote: 25/08/2023 13:54
U čemu je problem?
Nema problema, nego mi interesantno u kojem smEru se razgovor krece... :D
If it walks like a duck, its a duck.
Nije da ljudi podrzavaju rasnin homogenizam nego valjda pricaju o historiji.

A i po meni to nema veze sa rasizmom. To je sukob kultura (ako izuzmemo naravno arijevsko 50ih godina)
PreWiBa

#9932 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

moimoi wrote: 25/08/2023 14:45
sehohari wrote: 25/08/2023 14:27 Priča o Bosancima je neka bh. verzija "Fridays for Future" i Grete Thunberg

Pa razumio bi kada ti posao ovisi u koji se tor svrstavas da bi se ispunila “kvota”… ili kada imas manja prava, iako rodjen u BiH, od nekih koji nisu ni rodjeni u BiH ali se izjasnjavaju kao bosnjaci.
Da, ali iste probleme imaju i npr. Romi, ili neki drugi ljudi koji su možda etnički Nijemci, Belgijanci i tkd.

Ovdje se pokušava reći da su za sve to krivi sami Bošnjaci ili njihova politika, a zna se dobro zbog čega i zbog koga postoji taj etnički ključ.

Btw. užasno me boli što ni dan-danas niko ne zna vidjeti razliku između etnije i nacije.
To što je neko iz Banja Luke Srbin, iz Maglaja Bošnjak a iz Gruda Hrvat ne znači da nisu i Bosanci (odnosno Hercegovci). Oni su Hrvat, Srbi, Bošnjaci u etničkom smislu, ali ne i u nacionalnom.
Nacija ostaje BiH, isto i u Americi imaš hispanics, Italian-American i tkd., ali su opet svi Amerikanci....
Bodkin

#9933 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

Ma mislim idiotski je “ne shvatati” kako je manjinama u bih
Ozimician

#9934 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Prije par godina je radjeno istrazivanje, da je najteze upasti u te kvote ako se izjasnjavas kao Bosnjak - upravo zato jer je "konkurencija" najveca, imas vece sanse da upadnes ako se izjasnis drugacije.

Takodjer ja jos ne znam primjere gdje se neko izjasnio kao Bosnjak da bi dosao do pozicije, a za obrnute primjere znam i licno a i iz medija.

Tako da biti Bosnjak pri zaposljavanju u BiH je, paradoksalno, otezavajuca okolnost pri zaposljavanju.

Tako da je i to jedan od apsurda BIH i razloga situacije takva kakva jeste, u svim zemljama vecinski narod uziva najveca moguca prava, dok je u BIH obrnuto.

Naravno, znamo zbog i radi koga postoje te etnicke kvote, radi Bosnjaka sigurno ne, ma koliko spinovali.
Last edited by Ozimician on 25/08/2023 14:58, edited 1 time in total.
moimoi

#9935 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

sehohari wrote: 25/08/2023 14:53

Da, ali iste probleme imaju i npr. Romi, ili neki drugi ljudi koji su možda etnički Nijemci, Belgijanci i tkd.

Ovdje se pokušava reći da su za sve to krivi sami Bošnjaci ili njihova politika, a zna se dobro zbog čega i zbog koga postoji taj etnički ključ.

Btw. užasno me boli što ni dan-danas niko ne zna vidjeti razliku između etnije i nacije.
To što je neko iz Banja Luke Srbin, iz Maglaja Bošnjak a iz Gruda Hrvat ne znači da nisu i Bosanci (odnosno Hercegovci). Oni su Hrvat, Srbi, Bošnjaci u etničkom smislu, ali ne i u nacionalnom.
Nacija ostaje BiH, isto i u Americi imaš hispanics, Italian-American i tkd., ali su opet svi Amerikanci....
Zasto to mislis? Mislis da tamo nema roma u policiji i sl?
moimoi

#9936 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

Ozimician wrote: 25/08/2023 14:56

Prije par godina je radjeno istrazivanje, da je najteze upasti u te kvote ako se izjasnjavas kao Bosnjak - upravo zato jer je "konkurencija" najveca, imas vece sanse da upadnes ako se izjasnis drugacije.

Takodjer ja jos ne znam primjere gdje se neko izjasnio kao Bosnjak da bi dosao do pozicije, a za obrnute primjere znam i licno a i iz medija.

Tako da biti Bosnjak pri zaposljavanju u BiH je, paradoksalno, otezavajuca okolnost pri zaposljavanju.

Tako da je i to jedan od apsurda BIH i razloga situacije takva kakva jeste, u svim zemljama vecinski narod uziva najveca moguca prava, dok je u BIH obrnuto.

Naravno, znamo zbog i radi koga postoje te etnicke kvote, radi Bosnjaka sigurno ne, ma koliko spinovali.
A kao Bosanac nemoguce :lol:
PreWiBa

#9937 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

moimoi wrote: 25/08/2023 14:58
sehohari wrote: 25/08/2023 14:53

Pa koliko ih ima na pozicijama?
PreWiBa

#9938 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

moimoi wrote: 25/08/2023 14:59

I šta sad?
Mislim, to je za mene jedan ogroman vještački napravljen problem.

Ako je tolika šteta, fino se izjasniš za tu poziciju kao Bošnjak, Hrvat, šta već i gotovo.

Imamo ljude koji ni taj luksuz nemaju jer nemaju sreće biti rođeni kao "Jovan" na teritoriji RS-a ili "Ante" u Grudama i biti iste vjere, ali je glavni problem to što neki lik koji je sebi utuvio u glavu da je Bosanac i etnija i nacija ne može naći posao jer mu je teško napisati nešto drugo na aplikaciji za posao.

Doslovno First World problems.
Last edited by PreWiBa on 25/08/2023 15:04, edited 1 time in total.
Ozimician

#9939 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Postoji kvota za ostale, cak i Dom naroda; tako da "Ostali" kojih ima 5%; popunjavaju jednak broj mjesta kao i Bosnjaci kojih ima 50% + u drzavi.

Tako da su ocito Bosnjaci tu jedini diskriminirani.

Bosanci (kao ostali) jedino ne mogu da se kandiduju za predsjednistvo, jer tu nema kvote za ostale, u svemu ostalom imaju jednaka ili veca prava od Bosnjaka. Tako da tu pricu o toj fantomskoj diskriminaciji nekoga ko se izjasni kao Bosanac (posebno od strane Bosnjaka) prosipajte nekome manje pismenom.
Last edited by Ozimician on 25/08/2023 15:07, edited 2 times in total.
detroit-mercy

#9940 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by detroit-mercy »

Bloo wrote: 25/08/2023 08:49
Ozimician wrote: 25/08/2023 08:34 Na forumu se itekako bio pritisak da se Bosnjaci izjasnjavaju kao Bosanci, pa i na drustvenim mrezama.
Prije obrnuto. Da se Bosanci izrazavaju kao Bosnjaci.
Da ne govorim o onim statistickim listovima koje ispunjavas za fakultet. Nkeo provali da sve Bosance svejedno vode kao Bosnjake.

Teti na birou nije bilo jasno sto zelim da se izjasnim kao Bosanka. Pa bices Ostali...

Importance of being Bosnjak.
Moj stari je imao isti problem, rekao da se izjasnjava kao Bosanac, nisu ga htjeli upisati, rekli ne moze.
A o vadjenju drzavljanstva da ne pricamo, dijetetu se mora upisati religijska pripadnost :-), da mi je neko pricao reako bih lazes ali na zalost tako je.
Bloo
Globalna šefica

#9941 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bloo »

Bodkin wrote: 25/08/2023 14:52
Bloo wrote: 25/08/2023 13:57

Nema problema, nego mi interesantno u kojem smEru se razgovor krece... :D
If it walks like a duck, its a duck.
Nije da ljudi podrzavaju rasnin homogenizam nego valjda pricaju o historiji.

A i po meni to nema veze sa rasizmom. To je sukob kultura (ako izuzmemo naravno arijevsko 50ih godina)
Moj komentar se i nije odnosio na rasizam...vec mi bi interesantno sto se to spomenu, pa sam mislila da ce se mozda diskusija razvijati u odredenom pravcu (zato i spomenuh Kenana Malika).
Zavisi, moze da igleda kao sukob kultura, a mozda je ipak samo patka. :D Nije tema pa da ne drobim.
Ozimician

#9942 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

detroit-mercy wrote: 25/08/2023 15:03
Bloo wrote: 25/08/2023 08:49

Prije obrnuto. Da se Bosanci izrazavaju kao Bosnjaci.
Da ne govorim o onim statistickim listovima koje ispunjavas za fakultet. Nkeo provali da sve Bosance svejedno vode kao Bosnjake.

Teti na birou nije bilo jasno sto zelim da se izjasnim kao Bosanka. Pa bices Ostali...

Importance of being Bosnjak.
Moj stari je imao isti problem, rekao da se izjasnjava kao Bosanac, nisu ga htjeli upisati, rekli ne moze.
A o vadjenju drzavljanstva da ne pricamo, dijetetu se mora upisati religijska pripadnost :-), da mi je neko pricao reako bih lazes ali na zalost tako je.
I ja sam pri prijavi u Njemacku morao upisati religijsku pripadnost.

Religijska pripadnost se cak i u EX-YU upisivala u rodni list (sad mislim da se ne upisuje u rodni list), u mom originalnom rodnom listu stoji religijska pripadnost.
moimoi

#9943 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

sehohari wrote: 25/08/2023 15:01
moimoi wrote: 25/08/2023 14:58

Pa eno ti Indijac musliman gradonacelnik Londona npr.
Skotske premijer Pakistanac …
PreWiBa

#9944 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

moimoi wrote: 25/08/2023 15:07
sehohari wrote: 25/08/2023 15:01

Govorimo o BiH
moimoi

#9945 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

Ozimician wrote: 25/08/2023 15:02
Postoji kvota za ostale, cak i Dom naroda; tako da "Ostali" kojih ima 5%; popunjavaju jednak broj mjesta kao i Bosnjaci kojih ima 50% + u drzavi.

Bosanci (kao ostali) jedino ne mogu da se kandiduju za predsjednistvo, jer tu nema kvote za ostale, u svemu ostalom imaju jednaka ili veca prava od Bosnjaka. Tako da tu pricu o toj fantomskoj diskriminaciji nekoga ko se izjasni kao Bosanac (posebno od strane Bosnjaka) prosipajte nekome manje pismenom.
Jadni vi :lol:
detroit-mercy

#9946 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by detroit-mercy »

Ozimician wrote: 25/08/2023 15:05
detroit-mercy wrote: 25/08/2023 15:03

Religijska pripadnost se cak i u EX-YU upisivala u rodni list (sad mislim da se ne upisuje u rodni list), u mom originalnom rodnom listu stoji religijska pripadnost.
Izgleda da sam se odvikao od tih euro sranja, jer te ovdje niko ne pita za religijsku pripadnost. Posebno ne u zvanicnim dokumentima.
moimoi

#9947 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

sehohari wrote: 25/08/2023 15:07

Govorimo o BiH
Pa u BiH ih/nas neIma. Mislim na manjine na funkcijama
Ozimician

#9948 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

sehohari wrote: 25/08/2023 15:07

Govorimo o BiH
Nema nijedan jer su upravo ovi koji se na forumu zale da su diskriminirani od strane Bosnjaka - upravo oni se izjasnjavaju kao ostali i tako zauzimaju te pozicije koje su izvorno namjenjene etnickim Romima, Njemcima, Ukrajincima, Jevrejima...

Last edited by Ozimician on 25/08/2023 15:11, edited 1 time in total.
detroit-mercy

#9949 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by detroit-mercy »

n+1 wrote: 25/08/2023 09:27
moimoi wrote: 25/08/2023 09:26 @n+1
Zato i jeste popis jedna velika suplja. Daj mi ba online… popisacemo se sami. Pa da vidimo stvarnu sliku.
Jašta, online popis bi kao bio više kredibilan. :D
Sto se trazi elektronsko glasanje :mrgreen:.
Ozimician

#9950 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

detroit-mercy wrote: 25/08/2023 15:08
Ozimician wrote: 25/08/2023 15:05

Izgleda da sam se odvikao od tih euro sranja, jer te ovdje niko ne pita za religijsku pripadnost. Posebno ne u zvanicnim dokumentima.
Ovdje imas cak i crkveni porez bajo moj. :D :D :D

Naravno, mozes ga se odreci.

Zamisli da u BIH uvedu opcionalno "dzamijski porez" - pa digla bi se i kuka i motika. :D :D :D
:bih:
Post Reply