Mislis da mnogi iz Indonezije i Filipina nisu htjeli da se domognu Australije? Mnogo im je bliza nego Evropljanima.konoplja wrote: ↑25/08/2023 13:57Nije sigurno samo do toga, ali naravno da ta udaljenost igra ulogu.Ozimician wrote: ↑25/08/2023 13:53
Nisu "rasno homogeni" zbog udaljenosti.
Imas dokumentarce na tu temu pa pogledaj.
Poslije 2. svj. rata primali su iskljucivo bijelce, Evropljane. Bukvalno su imali rasisticku politiku zasnovano na "eugenici". Imali su plansko naseljavanje.
Primili su dosta Njemaca nakon 2. svj. rata, bukvalno je porodica isla na procjenu, da li su dovoljno "lijepi" i "pametni" da mogu tamo.
Tek mislim da je jedan mjesani brak sa puno djece, u kojem je jedan supruznik iz Indonezije, dobio bitku da taj supruznik i djeca ostanu u Australiji. Poodavno sam gledao, pa se ne sjecam svih detalja, ali ko zeli, moze pronaci.
A sad, kad ljudi nasele neki prostor i uspostave drzavu i vlast, mislim da imaju puno pravo da odluce kakvu zele imigracionu politiku. Je li diskriminatorna bila? Jeste, ali sta je tu je. Pa istu takvu politiku su imali u SAD-u sve do nekih kasnih 50ih ili 60ih.
Ali slazem se da imaju pravo da uredjuju svoju imigracijsku politiku.
Svako u svojoj kuci nek uredjuje kako zeli. Ja sam apsolutno ZA, zato mi je Japan i arapske zemlje najjaci - otvoreno ti kazu - nemoj dzaba.