Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije
Moderator: anex
- JanuaryJones
#9926 Re: Poplave u cijeloj BiH
Prenosi BN ali ne i RTRS, njih se ne tiče. Šta ti je režim! (ljudi ljudima hum.akcija, da ne bude zabune)
Sent from my iPad using Tapatalk
Sent from my iPad using Tapatalk
- eluna
-
Pjanic15
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
-
kakavdanakneiskustvu
- O'zone
- Globalni moderator
#9932 Re: Poplave u cijeloj BiH
Prvi dan nakon smaka svijeta izgleda bolje od onoga što sam ja danas vidio
06. juni 2014. u 23:28
Posljednjih dana / sedmica, nažalost, uživo gledam katastrofu za katastrofom. Ponekad mi se čini da je svako novo mjesto u koje uđem haotičnije nego prethodno.
Status fotografa Edina Tuzlaka objavljen na njegovoj FB stranici prenosimo bez intervencija u našoj rubrici Ja mislim.
Danas sam bio u Velinom Selu, mjestu udaljenom 10-ak kilometara od Bijeljine. Šta god da kažem, šta god da snimim, neću iole dočarati situaciju u tom selu. Vjerujem da prvi dan nakon smaka svijeta izgleda bolje od onoga što sam ja danas vidio. Ljudi koji čiste vlastite domove na deset metara od raspadnutih životinja, probijajući se kroz milijarde komaraca...
Voda (u stvari, više kanalizacija, a ne voda) je i dalje pred velikim brojem kuća jer mještani nemaju pumpe, niti ih neko donosi, koje bi je ispumpale. Ljudi su tamo potpuno bespomoćni! OK, hrane im još nešto i udijele, ali dezinfekcionih sredstava, sprejeva protiv komaraca, kreča..., to im je veoma, veoma potrebno. Ako se ovim ljudima ODMAH ne pomogne, poslije im se neće morati ni pomagati... jer će ih zaraza ubiti.
Na uništene kuće i ljude koji iste čiste sam već nailazio, ali na ljude koji kuće čiste na svega nekoliko metara od raspadnutih svinja, kokoši i jagnjadi (za ovo posljednje mi vele: "Bilo je tu jedno, ali sad ga, evo, nema. Sigurno su ga kerovi pojeli."), to je već užas koji me uništio. Bio sam tamo 2-3 sata, život mi se smučio. Oni su tamo po cijele dane. Spavaju u školi, po danu čiste kuće.
U Velinom Selu su danas bili i kojekakvi ministri i kojekakav gradonačelnik. "Eno ti ih tamo, paze da ne isprljaju cipele.", govori mi jedan mještanin. Najradije bih ih postavio da pet-šest sati provedu pored lešine, možda bi tada shvatili kako je ovim ljudima. Ne smiješ je zakopati, ne daju, a ostavili je da ti se raspada pred nosom!? Gdje su te civilne zaštite? Gdje je tih milion agencija za ovo i za ono?
Znate seljaku nabiti novi porez, ali kad mu treba život spasiti – neka čeka? Je li smrt da čeka? Vitalni nacionalni interes svakog seljaka je da ima živu stoku, a ne da mu mrtva svinja danima leži pred kućom, jebo vam vitalni nacionalni interes mater! Toliko ste uspješni, da ste dopustili da se seljak raduje spreju protiv komaraca k'o da je poluga zlata.
Znam ja da je ovo kurac od države, ne očekujem da za svaku štetu svakom čovjeku iskeširate naknadu. Ne bi ovu katastrofu isplatile ni mnogo ozbiljnije države od neozbiljne Bosne i Hercegovine. Ali, majku mu jebem, je li to nemate sredstava da, BAREM, ljudima odnesete lešine, nego se iste moraju danima (pa i sedmicama) raspadati ispred kućnih pragova?! Možete li ih zaštiti od komaraca, ako već ne možete od poplava? Ili ćete pustiti da komarci prvo pikaju uginule svinje pa onda i žive ljude, jer, dragi orwelli, sve je to vama isti kurac. Bitno je da ne pikaju vas, vi, ionako, niste ljudi. Vi ste političari.
PS. Nisam naivan da mislim da će ovaj užas promijeniti rezone i svjetonazor većine ljudi u BiH, ali nekih, iskreno se nadam i želim, hoće. Jer, ne može čovjek ostati ravnodušan na baku, Srpkinju, koja ljubi auto zagrebačkih registarskih oznaka jer joj je tim autom stigla pomoć, niti može ostati ravnodušan na čovjeka, Srbina, koji u po priče iz džepa vadi vizitkartu nekog lika iz Islamske zajednice u Bijeljini, koji im je dovuk'o dva kamiona pomoći (i kojeg će, „čim ovo sranje prođe, naći i dobro počastiti“). Ako možemo pričati o dobru, to je jedino dobro koje je ova voda donijela. Iako je cijena baš preskupa.
- Dozer
#9933 Re: Poplave u cijeloj BiH
Ovo je ono o cemu pricah... ali...
Nazalost, nama svima treba da se dese ovakve katastrofe, pa da otvorimo oci...
Bar neki da ih otvore...u narodu.
Politicari i prateca kamarila ih odavno imaju i te kako otvorene, ali se polomise da narodne oci zadrze cvrsto zatvorenima...
Nazalost, nama svima treba da se dese ovakve katastrofe, pa da otvorimo oci...
Bar neki da ih otvore...u narodu.
Politicari i prateca kamarila ih odavno imaju i te kako otvorene, ali se polomise da narodne oci zadrze cvrsto zatvorenima...
Last edited by Dozer on 10/06/2014 10:12, edited 1 time in total.
-
Drinski
#9934 Re: Poplave u cijeloj BiH
POlicajac iz Doboja je policajac iz Zenice.
"Da nam nije bilo Federacije, pocrkali bismo od žeđi i gladi"
Dušanko Kitić, policajac iz Doboja: Narodu nikad nije bilo do podjela
Da nam nije bilo Federacije, pocrkali bismo od žeđi i gladi, rečenica je policajca Dušanka Kitića iz Doboja (RS) koja je obilježila medijski prostor i o kojoj se za vrijeme katastrofalnih poplava govorilo i van granica BiH.
Neuništiv duh
Manje je poznato da je Kitić (40) policajac u FBiH, i to u Policijskoj stanici Nemila pri Policijskoj upravi Zenica. Jučer smo ga zatekli na radnom mjestu.
- Evo mene, iz poplave u poplavu - našalio se na početku razgovora.
Odmah nam je rekao da je i na radnom mjestu zatekao više od metar vode, poplavljene prostorije, uništen namještaj, ali neuništiv duh bosanskog naroda.
- Molim vas da naglasite da sam neizmjerno zahvalan kolegama i komandiru Ibrahimu Pašaliću. Od jutra kad sam krenuo na posao, pa nisam mogao izaći, do posljednjeg dana bili smo u kontaktu, pitali su kako i šta da pošalju, javljali kakvo je stanje vode, jer ono što je sada u Nemili, za pet sati je u Doboju. Rekli su mi: Na posao se javi kad središ situaciju, kad očistite zgradu - kazao nam je Kitić.
On je bio policajac u RS od 1995. do 2001., kada prelazi u Federaciju, gdje je službovao u Doboj-Jugu, Maglaju, Bočinji, a već nekoliko mjeseci u zeničkoj Mjesnoj zajednici Nemila. Kaže da "želi ovdje dočekati penziju, jer je dočekan od naroda i kolega kao nigdje do sada".
- Ljudi vole iskrene, a ja kažem šta mislim, svidjelo se nekome to ili ne. Moja izjava za BHT i FTV bila je data u afektu, kad sam čuo komšiju kako okoliša reći ono što jeste. Prve četiri vreće hljeba, prve desetine galona vode, u moj soliter, u Doboj, donijeli su Tešnjaci. Kad je moje dijete zaplakalo jer nam je nestalo hljeba u stanu, ja sam se obukao i zagazio u vodu, krenuo djetetu po hljeb. Došao sam do prvog punkta i zatekao što sam zatekao. Ja čuvam u novčaniku etiketu s pakovanja hljeba, pekare "Alma Pek" iz Tešnja, koja je nahranila moje dijete. Narodu nikad nije bilo do podjela, ove poplave su nas valjda opametile. Kad se čistila moja zgrada, pomoć je došla iz četiri mjesta, momke koje u životu nisam vidio i ko zna hoću li. Niko nije pitao odakle si - priča nam Kitić.
On je, kažu, bio pravi "komandant" u svom soliteru, u kojem ima 100 stanova, pa je pravo malo naselje. Dijelili su posljednju čašu vode, krišku hljeba, a solidarnost, ma koje nacije bili, pokazivali su iz dana u dan.
Stišću ruku
- Nisam bio sam. Kolega policajac Zlatan Janković bio je u drugom dijelu Doboja, bila su to ostrva usred grada. Sva koordinacija, informacije su išle preko Radija Antena Jelah (Tešanj). Ja sam od kolega iz Nemile dobijao informacije šta se događa, smirivao narod, Samo da ste vidjeli slavlja kad su nam javili da nivo vode pada. Sve je prošlo. Sada, idem kroz Nemilu, ali i Doboj, ljudi mi stišću ruku, pitaju treba li šta pomoći mojima, iako moj stan nije bio poplavljen. Moram istaći još jednu hrabru ekipu, tim deminera iz Usore, koji su nam donosili šta god smo im rekli. Te ljude bih isto volio nekad upoznati, oni su pravi heroji - ispričao nam je Kitić.
Ubrzo je s kolegama iz stanice morao krenuti na teren. Na području Nemile ima više od 18.000 stanovnika, a nema naselja koje nije stradalo u poplavama ili klizištima.
Vrijedan i susretljiv
- Dušanko je jedan od onih policajaca koji su uvijek više od običnih službenika. Spreman je priteći, pomoći, uraditi više nego što se traži. Mi smo u Nemili tokom poplava imali specifičnu situaciju, bili smo presječeni klizištem, nabujalom Bosnom, bili sve, spasioci, ljekari, vozači, humanitarci, pa onda i policajci. Dio tima ostao je u svojim mjestima odsječen od ostatka svijeta. Drago mi je da su policajci poput Dušanka u tom periodu pokazali organizacione, ali, prije svega, ljudske karakteristike - kazao nam je komandir PS Nemila Ibrahim Pašalić.
-
vidi_me
#9935 Re: Poplave u cijeloj BiH
Danas na parkingu iza RTV doma vidjeh nekoliko turskih kamiona humanitarne pomoći i vozače kako sjede ispred. Vjerovatno su tu satima, možda i danima. Bilo bi lijepo od nas odnijeti im barem kakvo osvježenje, čaj, kahvu, a možda i hrane. Sigurno su, i pored toga što nam dovoze pomoć, izloženi uobičajenom maltretiranju naših lezihljebovića po inim administrativnim jazbinama.
-
Safet90
#9936 Re: Poplave u cijeloj BiH
Poplave uništile kuće trojici braće:
Sa trudnom suprugom i djecom spava u sobi kod komšije
Trojici braće, Muminu, Munibu i Hazimu iz zaseoka Slana, opština Milići, razorne poplave i riječne bujice, koje su nedavno zadesile podrinjski kraj te nanijele ogromne štete stanovništvu, odnijele su sve osim zidova kuće.
http://bhstring.net/tuzlauslikama/tuzla ... p?id=58515
Oni kojima treba pomoci
Sa trudnom suprugom i djecom spava u sobi kod komšije
Trojici braće, Muminu, Munibu i Hazimu iz zaseoka Slana, opština Milići, razorne poplave i riječne bujice, koje su nedavno zadesile podrinjski kraj te nanijele ogromne štete stanovništvu, odnijele su sve osim zidova kuće.
http://bhstring.net/tuzlauslikama/tuzla ... p?id=58515
Oni kojima treba pomoci
- shibonja
#9937 Re: Poplave u cijeloj BiH
Haris Dzinovic i Mile Kitic kod tuzlanskog nacelnika ,donirali novac ugrozenima od klizista
https://www.youtube.com/watch?v=1hIuXErCPq8
https://www.youtube.com/watch?v=1hIuXErCPq8
-
Ripicipi
-
Pjanic15
#9939 Re: Poplave u cijeloj BiH
Kiša opet ne prestaje da pada, podsjeća me na onih nekoliko kobnih dana kad je neprestano padala. 
Prognoza loša, skoro čitava sedmica kiša
:
http://www.yr.no/place/Bosnia_and_Herze ... /long.html
http://www.weather.com/weather/tenday/BKXX0004
Prognoza loša, skoro čitava sedmica kiša
http://www.yr.no/place/Bosnia_and_Herze ... /long.html
http://www.weather.com/weather/tenday/BKXX0004
-
julisiz es grant
#9940 Re: Poplave u cijeloj BiH
Evropsko udruženje za kontracepciju i reproduktivno zdravlje čiji sam aktivni član želi da donira pomoć u novcu organizaciji ili instituciji koja se bavi reproduktivnim zdravljem, a pogođena je poplavom. Pošto su kod nas to uglavnom bolnice sa porodilištima, može li mi neko reći da li je u nekom od ovih najviše pogođenih gradova neka od bolnica pretrpjela kakvu štetu, kako bismo uspostavili kontakt i direktno im uplatili pomoć ako su zaintersovani. Ili ako ima kakva organizacija "za majku i dijete" u ovim gradovima, i oni bi došli u obzir.
Hvala.
Hvala.
- Banksy
#9941 Re: Poplave u cijeloj BiH
Hvala ti na spremnosti da ponudiš pomoć, ali poplave su, nažalost, za BiH završena priča ...
- Nisrin
#9942 Re: Poplave u cijeloj BiH
julisiz es grant wrote:Evropsko udruženje za kontracepciju i reproduktivno zdravlje čiji sam aktivni član želi da donira pomoć u novcu organizaciji ili instituciji koja se bavi reproduktivnim zdravljem, a pogođena je poplavom. Pošto su kod nas to uglavnom bolnice sa porodilištima, može li mi neko reći da li je u nekom od ovih najviše pogođenih gradova neka od bolnica pretrpjela kakvu štetu, kako bismo uspostavili kontakt i direktno im uplatili pomoć ako su zaintersovani. Ili ako ima kakva organizacija "za majku i dijete" u ovim gradovima, i oni bi došli u obzir.
Hvala.
Donirajte i kontracepciju- bez sale!
-
julisiz es grant
#9943 Re: Poplave u cijeloj BiH
Ne nudim ja pomoć, nego ti ljudi. Mene su samo kontaktirali da pitaju kome je najpotrebnije donirati, a da ima veze sa reproduktivnim zdravljem.Banksy wrote:Hvala ti na spremnosti da ponudiš pomoć, ali poplave su, nažalost, za BiH završena priča ...
Vidim da je Dom zdravlja u Maglaju totalno otišao, a imaju ginekološku službu. Oni bi mogli biti dobar kandidat.
-
ljuspica
#9944 Re: Poplave u cijeloj BiH
HAArp u Srbiji, kriv za neprirodna godisnja doba na nasem podrucju :
https://www.youtube.com/watch?v=vByNjXXfrcA
https://www.youtube.com/watch?v=vByNjXXfrcA
-
SaPnA
#9945 Re: Poplave u cijeloj BiH
udri se bolan

- kandelabar
#9946 Re: Poplave u cijeloj BiH
JA mislim da su poplave vec istisnute iz medija,a cim nisu aktuelne smanjivat ce se podrska od dijaspore i svijeta koliko cemo moci sami to podnijeti ne znam ali vidljivo je da ljudi su prepusteni sami sebi njihov krik se ionako nece daleko cuti imali ili nejmali
- Ultravox
#9947 Re: Poplave u cijeloj BiH
http://www.klix.ba/vijesti/bih/premijer ... 702075#vrh
Dok usvoje zakone, uspostave sisteme ... mi ćemo pokrepat
Dok usvoje zakone, uspostave sisteme ... mi ćemo pokrepat
-
ParadigmaMogUma
#9948 Re: Poplave u cijeloj BiH
Bošnjaci u Turskoj prikupili pomoć za 700 djece u poplavljenim bh. gradovima (VIDEO)
http://www.haber.ba/vijesti/svijet/8998 ... video.html
http://www.haber.ba/vijesti/svijet/8998 ... video.html
- Skeptic604
#9949 Re: Poplave u cijeloj BiH
Jel to onaj sto prica sa mrtvima,pardon,sa psima,kao komunikacija..Ripicipi wrote:
Joj i on je pseudo budala jedna
-
Pjanic15
#9950 Re: Poplave u cijeloj BiH
Budala ?Skeptic604 wrote:Jel to onaj sto prica sa mrtvima,pardon,sa psima,kao komunikacija..Ripicipi wrote:
Joj i on je pseudo budala jedna![]()