Sirija vol. 2
-
muzicar_iz_parka
#99101 Re: Sirija vol. 2
Podrška sa svih strana?
Tu računaš one spontane kurdske proteste po njemačkim aerodromima?
- kamen spoticanja
#99102 Re: Sirija vol. 2
oooj kiki neka baKikibombona wrote:Kurdski grad koji si spomenuo orginalno se zove Dilok.kamen spoticanja wrote:sjoj kiki
tebe kad cita cojk,reko bi kurdi s starim kalasima dosli do gaziantepa![]()
jes od cojstva navijati za slabije al odvadi malo![]()
Al' dobro rece jedan kurdski politicar iz Iraka: 'ne rade ovo Turci zato sto su jaki, vec zato sto su slabi'. I to su kao posljednje pizde napali malu i izolovanu kurdsku enklavu. Zasto odmah ne napadnu Kamislo i Kobane? Prosipaju suplju pricu kako ce sada napasti Efrin, a onda nekada, mozda za 100 godina, Kamislo i Kobane.Efrin cini manje od 10% kurdskot teritorija u Siriji. Mocna turska armija spala na to da napada mali Efrin, izolovanu i sa svih strana okruzenu enklavu.
To samo za sebe govori koliko su slabi. I taj Efrin im uzvraca zestok udarac. I kosti ce ostaviti u njemu, mnogi Turci i pridruzene vehabije i ihvanije.
Turci vec 100 godina podsticu mrznju kod Kurda. Vratit ce im se kao bumerang. Kurdi su sve brojniji, imaju sve vise oruzja i novca, sve veci utjecaj i podrsku izvana itd. Priblizavaju se Turcima a kada dodju blizu, ganjat ce ih do Ankare, mozda i Istanbula. Dilok/Gaziantep je svakako kurdski grad.
zahebavamo se
- славянин
#99103 Re: Sirija vol. 2
Jes ali to znaci i "uvaljivanje" Turske na teritoriju Sirije i prosirivanje teritorije Idlibskog Mordoramuzicar_iz_parka wrote:Mislim da ovaj sukob Kurda protiv FSA i Turske odgovara Assadu, olakšava zauzimanje Idliba.
Last edited by славянин on 23/01/2018 20:02, edited 1 time in total.
-
karakters
#99104 Re: Sirija vol. 2
Aerodromi na istočnoj, zapadnoj, sjevernoj strani i petini južne, nemoj potcjenjivati.muzicar_iz_parka wrote:Podrška sa svih strana?
- Kikibombona
#99105 Re: Sirija vol. 2
Pa i ja sam pisao saljivim tonom, narocito ovo za Dilok.kamen spoticanja wrote:oooj kiki neka ba
zahebavamo se
Al' to je istina, sve sto je napisano.
Turci su u velikoj panici radi kurdske ekspanzije u Siriji. Rekao sam kolegi Opetja, kada je sirijski rat u pitanju, gube sa 0:5; ofanzivom na Efrin zele malo saprati gorak okus u ustima i smanjiti na 1:5. Od klanjanja dzume u Emevijskoj dzamiji u Damasku, nade da ce instalirati ihvanijski pokret u arapskim zemljama, dobili su kurdsku drzavu na granici. Najcrniji moguci scenarij za Tursku. Zastitnik Kurda u Siriji je Amerika, do sada turski saveznik. Akumulirani bijes iskljuju na malu kurdsku enklavu, potpuno izlovanu i odvojenu od velikog kurdskog teritorija.
Erdogan svako malo pizdi da izumiru i da 'teroristkinje' radjaju po 15 malih terorista. Pro-AKP mediji poput Dejli Sabah i Yeni Safak svako malo pisu da zapad zeli okruziti Tursku kako bi je napali i podjelili kada teroristi dovoljno ojacaju. Dakle, strah i paranoja.
- kamen spoticanja
#99106 Re: Sirija vol. 2
tares gore od novog VBR made in turkey
pomalo ba...i ko nije navijao za turke zbog tebe ce promjeniti stranu

Last edited by kamen spoticanja on 23/01/2018 20:16, edited 1 time in total.
- Krokodajl
#99107 Re: Sirija vol. 2
Izražavamo zabrinutost i nadamo se da će SAA uletiti tamo i pošamarat i jedne i druge, ko što bi i bio redGandalfSivi wrote:Ne mogu da skontam, a ni da listam, koga podrzava ova ekipa sto navija za SAA? Turke ili Kurde?
-
karakters
#99108 Re: Sirija vol. 2
Kažiprst je, naravno, Alah, a mali prst Erdoan.kamen spoticanja wrote:tares gore od novog VBR made in turkey![]()
![]()
Ili obratno
- walter kurtz
#99109 Re: Sirija vol. 2
Obavi erdogan posao za asada 
- Kikibombona
#99110 Re: Sirija vol. 2
Ovaj je danas poginuo, Mehmet Murtadagi, brigada Kajseri.kamen spoticanja wrote:tares gore od novog VBR made in turkey![]()
![]()
Isti pozdrav
A vec sam mnoge cetnike sa teme natjerao da pocnu navijati za Turke sto dozivljavam kao licni uspjeh.
- Krokodajl
#99111 Re: Sirija vol. 2
walter kurtz wrote:Obavi erdogan posao za asada

-
karakters
#99112 Re: Sirija vol. 2
-Obavi ono za mene, Erdo, hoćeš li?Krokodajl wrote:walter kurtz wrote:Obavi erdogan posao za asada
-Koje?
-Rašćeraj one Kurde iz Afrina.
-Hoću, brate Asko, ali da i ti ono obaviš za mene.
-Koje, brate Erdo?
-Čuj koje...Pa da klanjaš za mene u Emevijskoj džamiji.
- славянин
#99113 Re: Sirija vol. 2
Ako uzme Erdo Afrin i okolinu (mozda manbij) i spoji se fino i konkretno sa Idlibskim babuncecima... da vidim kada ce Asad istjerati Turkewalter kurtz wrote:Obavi erdogan posao za asada
(mada Turci i dan danas drze u sklopu svoje teritorije jedan dio koji je po dogovoru trebao pripasti Siriji - tako da na svim kartama Sirije - koje su pravljene u Siriji taj dio spada u Siriju
Al nije Izrael to hapio tako da nema veze necemo praviti bauk jeli
- basar
#99114 Re: Sirija vol. 2
Hiljaditi put se dokazalo da i dan danas u svijetu vlada čista sila i silništvo a ne nikakva lažna pravda, borba za ljudska prava i bla bla.
Turska je od samog početka umješana i započela ovaj krvavi rat i teško se mogu odreći nakon svih gubitaka.
Kurdi nešto poput Bošnjaka na ovim prostorima, bez ikakve sile, objekt su svačijeg terorisanja ali pošto su zajedno sa nekima učestvovali u kreiranju novog Bliskog istoka, neka znaju da su njihove vođe krive za sve ove poraze.
Također nepoštovanje sirijskog suvereniteta već godinama i ponašanje ko kabadahija nije nešto na šta se Turska treba ponosit. Akcije Rusije i Irana su jedine legitimne jer imaju dozvolu legitimne sirijske vlade.
Svijet još jednom pokazao licemjerstvo.
Turska je od samog početka umješana i započela ovaj krvavi rat i teško se mogu odreći nakon svih gubitaka.
Kurdi nešto poput Bošnjaka na ovim prostorima, bez ikakve sile, objekt su svačijeg terorisanja ali pošto su zajedno sa nekima učestvovali u kreiranju novog Bliskog istoka, neka znaju da su njihove vođe krive za sve ove poraze.
Također nepoštovanje sirijskog suvereniteta već godinama i ponašanje ko kabadahija nije nešto na šta se Turska treba ponosit. Akcije Rusije i Irana su jedine legitimne jer imaju dozvolu legitimne sirijske vlade.
Svijet još jednom pokazao licemjerstvo.
Last edited by basar on 23/01/2018 20:46, edited 1 time in total.
-
muzicar_iz_parka
#99115 Re: Sirija vol. 2
Turska podržava ionako jedan broj pobunjeničkih grupa, oni su već tu duže vrijeme, pa i u onom djelu oko Al Baba koji razdvaja istočne i zapadne Kurde u Siriji.славянин wrote: Jes ali to znaci i "uvaljivanje" Turske na teritoriju Sirije i prosirivanje teritorije Idlibskog Mordoratj .cementiranje
Ovako proturski pobunjenici, inače neprijatelji vlasti u Damasku, bore se protiv onih koji ne priznaju sirijsku vlast, dugoročno samoj turskoj nakon propasti plana promjene vlasti u Siriji više odgovara SAA na granicama nego bilo koja kurdska vojska.
- insomnia78
#99116 Re: Sirija vol. 2
Nije levatino. To je glava vukakarakters wrote:Kažiprst je, naravno, Alah, a mali prst Erdoan.kamen spoticanja wrote:tares gore od novog VBR made in turkey![]()
![]()
Ili obratno
-
muzicar_iz_parka
#99117 Re: Sirija vol. 2
Ti si stvarno naivan ako misliš da će Amerikanci izabrati Kurde umjesto jedne od najbitnijih članica NATO-a u svojim prioritetima.Kikibombona wrote:
Pa i ja sam pisao saljivim tonom, narocito ovo za Dilok.![]()
Al' to je istina, sve sto je napisano.
Turci su u velikoj panici radi kurdske ekspanzije u Siriji. Rekao sam kolegi Opetja, kada je sirijski rat u pitanju, gube sa 0:5; ofanzivom na Efrin zele malo saprati gorak okus u ustima i smanjiti na 1:5. Od klanjanja dzume u Emevijskoj dzamiji u Damasku, nade da ce instalirati ihvanijski pokret u arapskim zemljama, dobili su kurdsku drzavu na granici. Najcrniji moguci scenarij za Tursku. Zastitnik Kurda u Siriji je Amerika, do sada turski saveznik. Akumulirani bijes iskljuju na malu kurdsku enklavu, potpuno izlovanu i odvojenu od velikog kurdskog teritorija.
Erdogan svako malo pizdi da izumiru i da 'teroristkinje' radjaju po 15 malih terorista. Pro-AKP mediji poput Dejli Sabah i Yeni Safak svako malo pisu da zapad zeli okruziti Tursku kako bi je napali i podjelili kada teroristi dovoljno ojacaju. Dakle, strah i paranoja.
- Nadzornik
#99118 Re: Sirija vol. 2
Stigla nova posiljka iz USA za Kurde.

- muhafuca
#99120 Re: Sirija vol. 2
Cisto moja spekulacijaславянин wrote:Jes ali to znaci i "uvaljivanje" Turske na teritoriju Sirije i prosirivanje teritorije Idlibskog Mordoramuzicar_iz_parka wrote:Mislim da ovaj sukob Kurda protiv FSA i Turske odgovara Assadu, olakšava zauzimanje Idliba.tj .cementiranje
vjerovatno ih (tj SAA i Rusi) pokusavaju ubjediti da Afrin predaju Sirijskoj vladi.
Sto je, ako Kurdi izgube sjeverni dio Afrina i vide da je situcija losa jer nema podrske Amerike ili drugih sila kojoj su se mozda nadali, mozda i najpametnija opcija za njih - Kurdska podrucja bi umjesto pod Tursku i TFSA vlast bila reintegrisana u Siriju a SAA bi bez ispaljenog metka vratila vlast i uspostavila opet tampon zonu izmedju TFSA i ovih Djihadista u Idlibu.
- Kikibombona
#99121 Re: Sirija vol. 2
Vec sam jednom objasnjavao, nemoguce je Amerikancima postaviti ultimatum te vrste: 'ili mi ili oni'. Jesu Amerikanci ikada pristali na takav ultimatum?muzicar_iz_parka wrote:Ti si stvarno naivan ako misliš da će Amerikanci izabrati Kurde umjesto jedne od najbitnijih članica NATO-a u svojim prioritetima.
Zvanicna politika Amerike je 'turki, nato ki alaj' i 'hezen surija demokratik, amerikan alaj'. Dakle, oni hoce jedne i druge, trebaju im jedni i drugi.
Turci reze na Ameriku radi pomoci Kurdima al' ih ne smiju odjebati. Ne smiju povuci ambasadora iz Vasingtona, napustiti NATO i zalediti sve odnose sa Amerikom. Od takvog cina Turska bi imala nemjerljivo vecu stetu. Amerikanci su svjesni svoje snage i ne mogu i nece dopustiti da ih bilo ko ucjenjuje.
- Čitalac
#99122 Re: Sirija vol. 2
Ako je već bilo na temi, izvinjavam se. Kako prenosi Bloomberg, predstavnici YPG-a, na sastanku koji je u subotu održan u ruskoj bazi Hmeimim, odbili su predlog Damaska da vladine snage uđu u Efrin i tako osujete tursku ofanzivu.
https://www.bloomberg.com/view/articles ... sh-strikes
Neimenovani američki zvaničnik potvrdio je da je Turska bila upoznata sa održavanjem tog sastanka, a Bloomberg konstatuje da zakulisne radnje pokazuju kako Turska, Rusija, Iran i Damask koordiniraju svoje akcije mnogo više nego što bi se to moglo zaključiti na osnovu zvaničnih izjava.Syrian Kurdish forces were given an ultimatum over the weekend: Leave your positions to the Syrian regime or face the wrath of Ankara. They chose to stay. Then came Turkey's assault, on the northwestern city of Afrin.
That is what Nobahar Musrafa, a representative of the foreign relations committee for the Syrian Democratic Council, told me in an interview Monday from Washington. The council is the political wing of the Kurdish-dominated forces fighting in northern Syria.
"They offered to hold our areas and let YPG surrender the area to protect Afrin from Turkey," Musrafa said. "We told them, 'We will not save our people from the Turkish butchers to give them to the Syrian and Iranian butchers.'"
https://www.bloomberg.com/view/articles ... sh-strikes
- muhafuca
#99123 Re: Sirija vol. 2
ma to ti je njihov znak za Sive Vukove (ili su Crni Vukovi) vidis da imaju ispred spojeni prsti u njusku (vuka)karakters wrote: Kažiprst je, naravno, Alah, a mali prst Erdoan.
Ili obratno
nesto tako - mrsko mi sad da guglam - ako te zanima ima na netu - neka Turska popularna militantna grupa ili tako nesto al ne sjecam se.
- insomnia78
#99124 Re: Sirija vol. 2
Sta mu je, sjeko nokte u akšam?Nadzornik wrote:
-
karakters
#99125 Re: Sirija vol. 2
E hvala. Sivi vukovi, loze se na cetnike, znaci.muhafuca wrote:ma to ti je njihov znak za Sive Vukove (ili su Crni Vukovi) vidis da imaju ispred spojeni prsti u njusku (vuka)karakters wrote: Kažiprst je, naravno, Alah, a mali prst Erdoan.
Ili obratno
nesto tako - mrsko mi sad da guglam - ako te zanima ima na netu - neka Turska popularna militantna grupa ili tako nesto al ne sjecam se.