Trudnjače i porodilje online

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
vazi

#9901 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by vazi »

manekenka u penziji wrote:
julisiz es grant wrote:
manekenka u penziji wrote:Obzirom da je stanje kod nje isto kao i prije par dana kada je bila na pregledu, a problem je samo sto je dva dana prosao termin, bojim se da ste u pravu i da sa infuzijom nece imati srece.

Hvala vam na odgovoru.
Prema podacima koje si dala, da smrdi...smrdi, i to jako.
Napiši ovdje svakako kad sve aBd hairli prođe kako je bilo, baš me interesuje kako će ići.
Hocu, svakako.
@manekenko, ima li te, sta ima, ima li ikakvih novosti ? Nadam se da je sve najbolje kako moze biti :thumbup:
manekenka u penziji

#9902 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by manekenka u penziji »

Evo mene. Porodila se rodica prije dva dana. Sve je islo prirodno, bez ikakve indukcije.
Stigao rodak, masAllah ziv i zdrav :)
Hvala ti na pitanju
vazi

#9903 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by vazi »

manekenka u penziji wrote:Evo mene. Porodila se rodica prije dva dana. Sve je islo prirodno, bez ikakve indukcije.
Hvala ti na pitanju
Super, Bh, :thumbup: bas mi je drago da je sve u dure :thumbup:

Da vam bude zdrav , dugovjek i srecan akBd :thumbup:
julisiz es grant

#9905 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by julisiz es grant »

manekenka u penziji wrote:Evo mene. Porodila se rodica prije dva dana. Sve je islo prirodno, bez ikakve indukcije.
Hvala ti na pitanju
Neka je sa srećom :thumbup:
DiA 2005

#9907 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by DiA 2005 »

Maybach wrote:
Ma.Le.Na wrote:Gdje da kupim steznjak-pojas?
I ima li smisla nositi ga, prosle su 3 sedmice od poroda?
U Baby centru je ovaj steznjak 80km...nesto mi to puno djeluje :?
Ja gledala u Neretvi neki dan,bome nije 30 nego 50.To je pojas koji ide vise poslije carskog i drugih operacija na stomaku,mada moze i onako.Ne znam da li ima u Chicco,nekad je bio isto oko 50.Elem i ja to trazim pa ako ko zna nek napise.U baby centru mi se svidja sto je pamucni.
Mozete li mi napisati gdje je ova Neretva ? :) Treba i meni steznjak, a slomih se ziva, vidjela sam na pijaci puno razlicitih, ali ne bih bas svakakav da kupujem...
manekenka u penziji

#9908 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by manekenka u penziji »

Drage moje, steznjak k'o steznjak. Bitno je da vam je taman i da steze kompletan stomak. Nije to nikakva filozofija i ni jedan nece napraviti cudo.
Stomak ce ostati, nece odmah spasti.
Ako ste genetski, odnosno građom predodređene na to da cete imati tj. nemati stomak, to ce vam biti glavni faktor u definisanju izgleda poslje poroda.

Ja sam bila deblja poslje poroda, dok sam dojila, nego u trudnoci. Par mjesec unazad, stomak mi je bio kao da sam u 7.mj trudnoce. Devet mjeseci poslje, imam isto kila kao i prije trudnoce. Steznjak sam nosila svega 20ak dana.
Kada beba prohoda, kile same idu.
suza81

#9909 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by suza81 »

Taman tako :) djecaku sad 11 mjeseci a ja imam 4 kg manje nego kad sam ga zanijela. Kilograme od djevojcice nisam nikad uspjela skinuti ali ce malac i to da regulise :) sve vam je jasno o njihovim karakterima :) Steznik nosila poslije oboje ali to ocigledno nije glavni faktor.
ilkbahar

#9910 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by ilkbahar »

Nakon izvjesnog vremena pokusavanja da ostanem u drugim stanju i klasicnih pregleda i UVZ-a, koji su pokazali da je sve ok, ginekol me je poslao da uradim nalaze polnih hormona. svi hotmoni su u referentnim ggranicama, izuzev progesterona, koji je na 4 dan ciklusa iznosio 7,1 ,a max vrijednost u folik. fazi je 5,4. molit cu naseg dobrog forumskog ginekologa da mi kaze da li imam razloga za zabrinutost?
julisiz es grant

#9911 Re: Trudnjače i porodilje online

ilkbahar wrote:Nakon izvjesnog vremena pokusavanja da ostanem u drugim stanju i klasicnih pregleda i UVZ-a, koji su pokazali da je sve ok, ginekol me je poslao da uradim nalaze polnih hormona. svi hotmoni su u referentnim ggranicama, izuzev progesterona, koji je na 4 dan ciklusa iznosio 7,1 ,a max vrijednost u folik. fazi je 5,4. molit cu naseg dobrog forumskog ginekologa da mi kaze da li imam razloga za zabrinutost?
Što se tiče nalaza hormona, nemaš. Mali višak progesterona ne predstavlja smetnju za trudnoću, niti se iza toga krije kakvo patološko stanje.
ilkbahar

#9912 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by ilkbahar »

julisiz es grant wrote:
ilkbahar wrote:Nakon izvjesnog vremena pokusavanja da ostanem u drugim stanju i klasicnih pregleda i UVZ-a, koji su pokazali da je sve ok, ginekol me je poslao da uradim nalaze polnih hormona. svi hotmoni su u referentnim ggranicama, izuzev progesterona, koji je na 4 dan ciklusa iznosio 7,1 ,a max vrijednost u folik. fazi je 5,4. molit cu naseg dobrog forumskog ginekologa da mi kaze da li imam razloga za zabrinutost?
Što se tiče nalaza hormona, nemaš. Mali višak progesterona ne predstavlja smetnju za trudnoću, niti se iza toga krije kakvo patološko stanje.
Hvala na brzom odgovoru doktore, i hvala vam u ime svih zena ovdje sto se trudite pomoci :D
Natural

#9913 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Natural »

Imam jedno pitanje za forumašice a i doktor može da se uključi ako nije problem. Trenutno sam u 19. sedmici. Zaspim na desnoj strani, međutim nekad tokom noći se okrenem na leđa. Kada se probudim osjetim neugodnu bol u stomaku, koja nakon 2 minute nestane. To se dešava samo ako spavam na leđima. Imam osjećaj da maternica vrši pritisak na druge organe, ne znam da li je to moguće :) Tražila sam po internetu o tome i nisam uspjela ništa naći. Šta vi mislite šta bi to moglo biti? Imam li razloga za zabrinutost? Trebam li to spomenuti doktorici koja mi vodi trudnoću? Hvala!
Cholina_Lokica

#9914 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Cholina_Lokica »

Natural wrote:Imam jedno pitanje za forumašice a i doktor može da se uključi ako nije problem. Trenutno sam u 19. sedmici. Zaspim na desnoj strani, međutim nekad tokom noći se okrenem na leđa. Kada se probudim osjetim neugodnu bol u stomaku, koja nakon 2 minute nestane. To se dešava samo ako spavam na leđima. Imam osjećaj da maternica vrši pritisak na druge organe, ne znam da li je to moguće :) Tražila sam po internetu o tome i nisam uspjela ništa naći. Šta vi mislite šta bi to moglo biti? Imam li razloga za zabrinutost? Trebam li to spomenuti doktorici koja mi vodi trudnoću? Hvala!
Ista sedmica, isti problem, ali ja sam skontala da je stvar u tome sto ja kad se okrenem na ledja se protezem previse, ja se bas na ledjima pruzim koliko sam duga, ruke iznad glave budem kao da kacim zavjese :D i to je od pocetka mi problem, i dr me pocetka upozorava da se ne smijem istezati, ali dzaba kad u snu to radim
Margita81

#9915 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Margita81 »

Sigurno samo istegnuti ligamenti nista drugo. Mene je bolilo povremeno dok se to dole sve sirilo i rastezalo, normalno je to i proci ce. :)
julisiz es grant

#9916 Re: Trudnjače i porodilje online

Natural wrote:Imam jedno pitanje za forumašice a i doktor može da se uključi ako nije problem. Trenutno sam u 19. sedmici. Zaspim na desnoj strani, međutim nekad tokom noći se okrenem na leđa. Kada se probudim osjetim neugodnu bol u stomaku, koja nakon 2 minute nestane. To se dešava samo ako spavam na leđima. Imam osjećaj da maternica vrši pritisak na druge organe, ne znam da li je to moguće :) Tražila sam po internetu o tome i nisam uspjela ništa naći. Šta vi mislite šta bi to moglo biti? Imam li razloga za zabrinutost? Trebam li to spomenuti doktorici koja mi vodi trudnoću? Hvala!
U toj dobi trudnoće (na pola puta) materica seže skoro do pupka. Dakle, organ koji je do trudnoće bio dug oko 7 cm, širok oko 4, debeo oko 5 cm, sada se uvećao desetak puta u svega par mjeseci. Očekivano je da u takvoj situaciji vrši pritisak na okolne strukture (mokraćnu bešiku, završni dio debelog crijeva, donju šuplju venu, kičmu) i da se ligamenti koji drže matericu sada zatežu. Sve to proizvodi manje ili više izražene bolne senzacije, u vidu pritiska ili probadanja (za razliku od toga, kontrakcije su grčeviti, stežući bolovi, ispod stomaka i u krstima, koji traju nekoliko sekundi ili minuta pa popuste, da bi se onda opet javili). Izbjegavaj da zaspeš na leđima.
PurpurHazel

#9917 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by PurpurHazel »

@Doktore,

Znam da je tema za ginekologiju, ali pošto smo se ovdje upoznali i družili kroz trudnoću, evo me s ne tako dobrim vijestima...Nakon mjesec dana izrazito napuhnutog trbuha, grčeva noću i kojekakvih simptoma da skratim priču, danas mi dr.internista na uzv-u nađe promjene na debelom crijevu koje je nekakvo prošireno, sa izraženim diletacijama vijuga crijeva; pogleda mi i ostale organe i uoči pokraj uterusa, na lijevom jajniku hipoehogenu promjenu, i uputi me na - tumorne markere, kolonoskopiju i ginekološki. :( Odmah odem na ginekološki i pronađeno mi je - na lijevom jajniku hipoehogeno područje od veličine 3,5mm x 3,3mm, gin. me uvjerava jer nema vaskularizacije da se ne plašim, jer mu djeluje dobroćudno, teratom. Ja ne mogoh čekati ponedjeljka i uradila sam privatno markere CA125, CA 19-9, CEA, koje je odredio internista i svi su u granicama normale. Ginekolog je rekao idući tjedan riješavati prvo kolonoskopiju, a odmah zatim vaditi ovo, laparoskopski ili klasično, vidjet će u bolnici.
Molim Vas za mišljenje, savjet, utjehu, istinu, šta god, samo sam kao luda trenutno...i mislite li da on s jajnika utječe na crijeva, ili je nešto na crijevima njega izazvalo? :( I kako mi nisu vidjeli prije 4 mjeseca na prvoj postporođajnoj kontroli s koje imam papir da je sve divnokrasno, ili samom carskom? Jel moguće da se on stvorio u tako malo vremena? Hvala Vam od srca...svaka riječ je velika u ovo trenutku. :(
julisiz es grant

#9918 Re: Trudnjače i porodilje online

PurpurHazel wrote:@Doktore,

Znam da je tema za ginekologiju, ali pošto smo se ovdje upoznali i družili kroz trudnoću, evo me s ne tako dobrim vijestima...Nakon mjesec dana izrazito napuhnutog trbuha, grčeva noću i kojekakvih simptoma da skratim priču, danas mi dr.internista na uzv-u nađe promjene na debelom crijevu koje je nekakvo prošireno, sa izraženim diletacijama vijuga crijeva; pogleda mi i ostale organe i uoči pokraj uterusa, na lijevom jajniku hipoehogenu promjenu, i uputi me na - tumorne markere, kolonoskopiju i ginekološki. :( Odmah odem na ginekološki i pronađeno mi je - na lijevom jajniku hipoehogeno područje od veličine 3,5mm x 3,3mm, gin. me uvjerava jer nema vaskularizacije da se ne plašim, jer mu djeluje dobroćudno, teratom. Ja ne mogoh čekati ponedjeljka i uradila sam privatno markere CA125, CA 19-9, CEA, koje je odredio internista i svi su u granicama normale. Ginekolog je rekao idući tjedan riješavati prvo kolonoskopiju, a odmah zatim vaditi ovo, laparoskopski ili klasično, vidjet će u bolnici.
Molim Vas za mišljenje, savjet, utjehu, istinu, šta god, samo sam kao luda trenutno...i mislite li da on s jajnika utječe na crijeva, ili je nešto na crijevima njega izazvalo? :( I kako mi nisu vidjeli prije 4 mjeseca na prvoj postporođajnoj kontroli s koje imam papir da je sve divnokrasno, ili samom carskom? Jel moguće da se on stvorio u tako malo vremena? Hvala Vam od srca...svaka riječ je velika u ovo trenutku. :(
Vjerovatno misliš na centimetre, 3.5 mm je minijaturno, pa folikul u vrijeme ovulacije ima oko 25 mm. Ne znam na onovu čega je zaključio da je teratom, pa bih molio, ako ti nije problem, da mi prepišeš ovdje dio ginekološkog nalaza koji se odnosi na lijevi jajnik, kako bih ti mogao nešto konkretnije reći.
PurpurHazel

#9919 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by PurpurHazel »

dragi doktore, ja se izvinjavam, zeznuh se u brzini pisanja, dakako da se radi o centrimetrima, on je to nekako pokazivao kkao velicinu mandarine. A posto se znamo licno mozda je i on od mog straha i uzasnutosti pokusao sa me smiri, a ja sam bila izvan sebe, vise se bazirao da mi objasni kako ide odstranjivanje, ali znam da je spominjao neki teratom koji nesto kupi otpad, dlake, bla bla. To se dakle vidi i zna tek nakon vadjenja odnosno nalaza s patologije? Ovako je napisao- adnexa lijevo hipoehogenije podrucje (mjere ove gore) dermatom desno urednog eho izgleda, u douglasu nema slobodne tekucine
julisiz es grant

#9920 Re: Trudnjače i porodilje online

PurpurHazel wrote:dragi doktore, ja se izvinjavam, zeznuh se u brzini pisanja, dakako da se radi o centrimetrima, on je to nekako pokazivao kkao velicinu mandarine. A posto se znamo licno mozda je i on od mog straha i uzasnutosti pokusao sa me smiri, a ja sam bila izvan sebe, vise se bazirao da mi objasni kako ide odstranjivanje, ali znam da je spominjao neki teratom koji nesto kupi otpad, dlake, bla bla. To se dakle vidi i zna tek nakon vadjenja odnosno nalaza s patologije? Ovako je napisao- adnexa lijevo hipoehogenije podrucje (mjere ove gore) dermatom desno urednog eho izgleda, u douglasu nema slobodne tekucine
Kod ultrazvuka jajnika ima jedan problem: niti jedna promjena se ne može uvijek razlučiti kao benigna ili maligna. Ima naravno uvijek elemenata koji upućuju na jedno ili drugo, ali...paradoks je da teratom, tumor koji kao da je smišljen da bude gruba šala Tvorca, ima karakterističniju UZ sliku od svih drugih "normalnih", dobroćudnih i zloćudnih tumora...tako da svaki relativno pristojan ultrasoničar obično ne fuli tu dijagnozu.
Teratom je čudam tumor koji nastaje iz sva tri lista embrionalnog tkiva...zato se u njemu nađe svih mogućih vrsta tkiva: kože, dlaka (najčešće), zuba, loja, štitne žlijezde....izgleda baš bolesno kao što i zvuči. Zašto nastaje? Ko zna.
Sreća je u svemu tome što su ovi tumori najčešće dobroćudni. Da li se mogao vidjeti u trudnoći? Da, ali samo u ranoj, ako je pregled vršen vaginalnom sondom i ako su pogledani i jajnici (što ja uvijek činim). Kasnije, kad materica naraste, jajnici se više ne mogu vidjeti.
Šta raditi? Operisati, da bi se otklonilo i dijagnoza potvrdila patohistološki. Ako zaista bude dobroćudni teratom, on nakon toga neće biti ništa više nego jedna neugodna upomena. Hrabro i sretno!
julisiz es grant

#9921 Re: Trudnjače i porodilje online

Da dodam, važno...ako te ginekolog pogledao na UZ samo jedanput, pametno bi bilo ponoviti pregled nakon menzesa. Da se isključi ona pogana cista žutog tijela, koja nas često prepadne, jer zbog krvi i krvnih ugrušaka u sebi može da liči na svaki jad, a skoro uvijek prođe sama od sebe nakon 1-2 menzesa.
PurpurHazel

#9922 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by PurpurHazel »

hvala od srca..i molim samo da mi rastumacite malo ovo posljednje sto ste rekli, a ja sam danas na dan pregleda bila na desetak dana do pocetka narednog menzesa. Takodjer, znam da bez kolonoskopije ne mozete nista reci, ali ta prosirenost debelog crijeva, jel moze biti da pritisak tumora utjece na okolne organe ili je nesto s crieva stvorilo to na jajniku?
PurpurHazel

#9923 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by PurpurHazel »

i jos jedno glupo, laicko pitanje, kako uzv-om dokazan tumor ima rezultat na CA125 u normalnom rasponu? Hvala puno, necu vise gnjaviti...
julisiz es grant

#9924 Re: Trudnjače i porodilje online

PurpurHazel wrote:hvala od srca..i molim samo da mi rastumacite malo ovo posljednje sto ste rekli, a ja sam danas na dan pregleda bila na desetak dana do pocetka narednog menzesa. Takodjer, znam da bez kolonoskopije ne mozete nista reci, ali ta prosirenost debelog crijeva, jel moze biti da pritisak tumora utjece na okolne organe ili je nesto s crieva stvorilo to na jajniku?
Kad u vrijeme ovulacije pukne folikul, nekada na mjestu pucanja dođe do krvarenja, i ta se krv slije u šupljinu folikula i tako nastane cista ispunjena krvlju, tzv. cista žutog tijela. Kako se krv u njoj zgrušava, nekada se na UZ može učiniti od ugruška da se u cisti nalazi čvrsto, solidno tkivo, a to nikad nije dobar znak. Međutim, ove ciste koje mogu tako strašno izgledati nestanu nakon menzesa, najčešće. Ti si na pregledu bila nakon ovulacije, i to je važan podatak. Najbolje da se obavi još jedan pregled ODMAH NAKON menzesa i provjeri stoji li i dalje isti nalaz.
Za ovo drugo što pitaš, tumor te veličine je suviše mali da bi napravio takav pritisak na debelo crijevo da ga maltene zatvori. Crijeva su fleksibilna i pokretna, ako im nešto smeta, ona se "uklanjaju". Ima žena koje ne znajući nose tumor jajnika veličine materice u 9. mjesecu trudnoće, a jedini problem koji primijete je da im je stomak narastao toliko da teško zakopčavaju kaput.
julisiz es grant

#9925 Re: Trudnjače i porodilje online

PurpurHazel wrote:i jos jedno glupo, laicko pitanje, kako uzv-om dokazan tumor ima rezultat na CA125 u normalnom rasponu? Hvala puno, necu vise gnjaviti...
CA 125 u normalnim granicama je svakako umirujući nalaz. Problem s njim je što može biti povišen i kod sasvim dobroćudnih promjena na jajniku ili materici, kao što su upale, miomi ili endometrioza. Međutim, i kod zloćudnih tumora obično je povećan, ali znatno više (preko 200 jedinica). Njegova dijagnostička vrijednost vrlo je ograničena.
Post Reply