totalno netacan post. Dosla mi je ostecena stvar sa ebaya, slikao, poslao ebay ,,prodavnici" i rekao da cu ostaviti negativan feedback. Vratio mi pare u roku od par satiCaneBos wrote:Troskove slanja natrag snosi kupac.
A to se barem iz BiH kad saljes ne isplati uopste.
Izadje te skuplje to nego da odustanes.
Case ako otvoris, mozes dobiti refund tek kad ga vratis prodavcu, jer ti si artikal primio. Dakle i ebay podrska ce ti reci isto. Vratite artikal i posaljite potvrdu da ste ga poslali natrag prodavcu. Tek onda mozes dobiti refund za taj artikal.
Kupio bih nesto sa eBay-a
Moderator: anex
-
AmirBaa
#9901 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a
- nadžak
#9902 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a
Hvala na odgovorima. Po onom što sam pročitao sa ebay uputstava mislim da je @AmirBaa u pravu. Izričito piše da kad prijaviš da artikal nije kakav je opisan, troškove slanja nazad snosi onaj ko je robu prodao.
Ispade da ako budem slao robu nazad, treba da uzmem onu skuplju poštu sa tracking numberom, čisto kao dokaz da je Kinez robu dobio nazad.
I ovaj moj kinez se pravi mutav, kaže dobičeš pare nazad kad ja primim nazad robu. Prodaje neispravne i lažne proizvode, koje predstavlja kao original.
Ispade da ako budem slao robu nazad, treba da uzmem onu skuplju poštu sa tracking numberom, čisto kao dokaz da je Kinez robu dobio nazad.
I ovaj moj kinez se pravi mutav, kaže dobičeš pare nazad kad ja primim nazad robu. Prodaje neispravne i lažne proizvode, koje predstavlja kao original.
-
Alfa147BIH
#9903 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a
Post je apsolutno tačan. Druga stvar sto se seler nije zajebavao s tobom.
Kako god, vrati artikal i onda ces dobiti povrat novca.
- nadžak
#9904 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a
Dobro, vidim da tu sad haman ima prostora za raspravu ali sad me više zanima na koji način poslat nazad? Jeli ovo sa treking brojem jedina opcija?Alfa147BIH wrote:Post je apsolutno tačan. Druga stvar sto se seler nije zajebavao s tobom.
-
AmirBaa
#9905 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a
cekaj, hoces da me uvjeris da moras poslati artikal nazad da bi dobio novac ?Alfa147BIH wrote:Post je apsolutno tačan. Druga stvar sto se seler nije zajebavao s tobom.
-
Alfa147BIH
#9906 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a
Da hocu da ti kazem da tako funkcionise.
Evo ti konkretan primjer. Prije par godina pojavio se seler koji prodaje tablete za 20$. Na adresu bi ti stigao paketic u koje bi bile neke sitnice.
Kada bi kontaktirao paypal/ebay seler bi rekao da je pogresna narudzba poslana, a paypal/ebay rekao da ces novac dobiti tek kada vratis artikal.
Ovo je i dan danas praksa. Probaj primiti nešto, požaliti se na ispravnost ili bilo šta, MORAŠ VRATITI artikal da bi dobio FULL REFUND. To je za sve, ne samo za bih.
Ne postoji opcija koju paypal/ebay pokriva gdje ti zadrzavas i artikal i novac, nebitno o čemu se radi i šta je sa artiklom. Druga je stvar ako prodavač sam odluči da vrati novac, a tebi artikal ostane.
Slanje se vrši u pošti, njih trebas kontaktirat da provjeris cijenu. Neke stvari ne mozes ni izvesti, npr uređaje koji imaju bateriju u sebi (tableti, telefoni). Jedina opcija je sa tracking brojem, no i tu nastaje problem zbog banana države. Naime, izgleda da kada šaljemo u Kinu, BhPošta prati samo dok izađe iz BiH. Prema tome, ti ne možeš dokazati da je Kinez dobio taj artikal. Tada nastupa problem gdje se kinez moze napraviti budala i reci da nije nista stiglo, ti ne mozes dokazati da jeste i od povrata novca nista.
Evo ti konkretan primjer. Prije par godina pojavio se seler koji prodaje tablete za 20$. Na adresu bi ti stigao paketic u koje bi bile neke sitnice.
Kada bi kontaktirao paypal/ebay seler bi rekao da je pogresna narudzba poslana, a paypal/ebay rekao da ces novac dobiti tek kada vratis artikal.
Ovo je i dan danas praksa. Probaj primiti nešto, požaliti se na ispravnost ili bilo šta, MORAŠ VRATITI artikal da bi dobio FULL REFUND. To je za sve, ne samo za bih.
Ne postoji opcija koju paypal/ebay pokriva gdje ti zadrzavas i artikal i novac, nebitno o čemu se radi i šta je sa artiklom. Druga je stvar ako prodavač sam odluči da vrati novac, a tebi artikal ostane.
Slanje se vrši u pošti, njih trebas kontaktirat da provjeris cijenu. Neke stvari ne mozes ni izvesti, npr uređaje koji imaju bateriju u sebi (tableti, telefoni). Jedina opcija je sa tracking brojem, no i tu nastaje problem zbog banana države. Naime, izgleda da kada šaljemo u Kinu, BhPošta prati samo dok izađe iz BiH. Prema tome, ti ne možeš dokazati da je Kinez dobio taj artikal. Tada nastupa problem gdje se kinez moze napraviti budala i reci da nije nista stiglo, ti ne mozes dokazati da jeste i od povrata novca nista.
-
AmirBaa
#9907 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a
e druze onda su tebe puno puta zajebali pa si morao vracati artikle svaki putAlfa147BIH wrote:Da hocu da ti kazem da tako funkcionise.
Slanje se vrši u pošti, njih trebas kontaktirat da provjeris cijenu. Neke stvari ne mozes ni izvesti, npr uređaje koji imaju bateriju u sebi (tableti, telefoni).
-
Alfa147BIH
#9908 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a
Niko me nikada nije zajebao, jer sam pošten koliko je seler pošten.
Ja ti ponavljam i garantujem. Požali se da ti je nešto došlo neispravno, ebay će ti tražiti da vratiš taj artikal.
+
http://www.ebay.com/gds/As-a-buyer-how- ... 335/g.html
Ja ti ponavljam i garantujem. Požali se da ti je nešto došlo neispravno, ebay će ti tražiti da vratiš taj artikal.
+
Now if you bought an item and it was incorrect or not as described, and you paid with paypal, after contacting the seller and they are able to or willing to resolve the issue, contact paypal within 45 days of the sale and file a dispute. Use the option for "merchandise not as described" it will give you the best result. The buyer will have to provide a replacement or allow a return for a full refund. You will have to ship the item back at your expense to the address paypal tells you to but at least you will get your purchase price of the item and the original freight back. Better than nothing. Do not expect to recover the freight you paid to return the item.
-
AmirBaa
#9909 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a
Dear Amir,Alfa147BIH wrote:Niko me nikada nije zajebao, jer sam pošten koliko je seler pošten.
+
Now if you bought an item and it was incorrect or not as described, and you paid with paypal, after contacting the seller and they are able to or willing to resolve the issue, contact paypal within 45 days of the sale and file a dispute. Use the option for "merchandise not as described" it will give you the best result. The buyer will have to provide a replacement or allow a return for a full refund. You will have to ship the item back at your expense to the address paypal tells you to but at least you will get your purchase price of the item and the original freight back. Better than nothing. Do not expect to recover the freight you paid to return the item.
张 象生 just sent you a full refund of $6.99 USD for your purchase.
If you have any questions about this refund, please contact 张 象生.
A njegova poruka je bila : Note from seller
Hello, I have refund your money. Please check your paypal, modify the connection I have sent to you, please help me modify my bad feedback because the feedback is very important to me, thank you very much
-
Alfa147BIH
#9910 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a
To apsolutno ne sporim. Rekoh ti, kao sto i sam ebay kaze, vecina selera nisu zlobnici i rjesenje ce se pronaci. Problem je kad se rjesnje ne moze naci i kada se mora paypal/ebay kontaktirati.
Ako seller ne zeli vratiti novac, mora se ispostovati procedura koju sam naveo.
Ako seller ne zeli vratiti novac, mora se ispostovati procedura koju sam naveo.
- nadžak
#9911 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a
http://pages.ebay.com/help/buy/return-item.html
Ova sam jutros čitao i ova izdvojena-boldirana rečenica izgleda je ključna:
Return shipping charges
Either you or the seller is responsible for return shipping charges, depending on the seller's return policy and the reason for the return. In most cases, sellers require that buyers pay for return shipping, but some sellers offer free return shipping—check the Return policy section of the listing. If you're returning an item because it isn't as described in the listing, the seller is responsible for return shipping charges, regardless of the seller's return policy.
Ostatak teksta je na gornjem linku.
Ova sam jutros čitao i ova izdvojena-boldirana rečenica izgleda je ključna:
Return shipping charges
Either you or the seller is responsible for return shipping charges, depending on the seller's return policy and the reason for the return. In most cases, sellers require that buyers pay for return shipping, but some sellers offer free return shipping—check the Return policy section of the listing. If you're returning an item because it isn't as described in the listing, the seller is responsible for return shipping charges, regardless of the seller's return policy.
Ostatak teksta je na gornjem linku.
-
mijonja
#9912 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a
Za ebay nisam imao slučajeve da trebam vratiti robu, ali ako pošiljka nije praćena, a roba prodata kao jedno, a poslana pogrešna sa ciljem prevare (otvarač za flaše umjesto tableta), možeš se napraviti lud i reći da roba nije ni došla.
U ostalim slučajevima treba svakako spor pokušati riješiti sa prodavačem, mnogima je dosta i adekvatna fotografija ili prijetnja negativnim feedback-om ako baš zateže.
Moje iskustvo sa Bangood-om je dobro u tom pogledu - ja naručio sat, on dosao puknut, ja uslikao 2-3 fotografije, poslao im, oni mi isplatili puni refund.
U ostalim slučajevima treba svakako spor pokušati riješiti sa prodavačem, mnogima je dosta i adekvatna fotografija ili prijetnja negativnim feedback-om ako baš zateže.
Moje iskustvo sa Bangood-om je dobro u tom pogledu - ja naručio sat, on dosao puknut, ja uslikao 2-3 fotografije, poslao im, oni mi isplatili puni refund.
- _Reds_
#9913 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a
Hajde vi meni recite kako ce vama platiti seller povrat, na koji nacin, kad vi morate platiti BH posti prilikom slanja.
- seoBIH
#9914 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a
Ili jednostavno putem "send money" opcije. Ja opet napominjem, ako seler bas zeli da vas sjebe, to ce i uraditi. Zato kupujem od povjerljivih selera, sa dosta dojmova, ali isto tako i dojmova za artikal koji kupujem 
- newklear
#9915 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a
Kako ide onaj rok za refund - 30 dana od posljednjeg dana Estimated delivery ?
-
Mustang1
#9916 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a
Ja narucio 29. februara. Sve se nadam banut ce postar na vrata 
- Jasko78
#9917 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a
Pozdrav raja.
Zna li neko nešto o razlikama između debitne Master Card kartice i Visa electron debitne?
Naime,žena mi je prije nekoliko dana bila u banci (Unicredit-Ilidža) i tražila da otvori Visa electron debitnu,da bi joj rekli da navodno nema Visa kartica trenutno i da se mora čekati neki period dok to ne riješe.Onda je otišla u Raifaisen i otvorila Master Card debitnu.Žena joj je rekla da može na Pay Pal ali da se samo može sa njom plaćati dok na nju ne može da se uplaćuje novac od druge osobe !??
Mene sad interesuje slijedeće :
-Ako se prijavim na Pay Pal ,kupim nešto sa Ebay-a i desi se recimo problem sa artiklom gdje prodavač mora da mi vrati novac-da li mi se to može vratiti na račun preko Master Card-a ?
Ako ne može,da se ne zahebavam,nego da odem i otvorim Visu kada ih bude!?
Nije mi ništa jasno oko izjave ove ženske iz banke po ovom pitanju,al eto !?
Zna li neko nešto o razlikama između debitne Master Card kartice i Visa electron debitne?
Naime,žena mi je prije nekoliko dana bila u banci (Unicredit-Ilidža) i tražila da otvori Visa electron debitnu,da bi joj rekli da navodno nema Visa kartica trenutno i da se mora čekati neki period dok to ne riješe.Onda je otišla u Raifaisen i otvorila Master Card debitnu.Žena joj je rekla da može na Pay Pal ali da se samo može sa njom plaćati dok na nju ne može da se uplaćuje novac od druge osobe !??
-Ako se prijavim na Pay Pal ,kupim nešto sa Ebay-a i desi se recimo problem sa artiklom gdje prodavač mora da mi vrati novac-da li mi se to može vratiti na račun preko Master Card-a ?
-
IstinitaPoruka
#9918 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a
Pravac Sparkasse i uzmi visu. Kod mene radi godinama, studentska
- Del_Boy1
#9919 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a
Jasko78 wrote:Pozdrav raja.
Imaš u BBI banci VISA prepaid karticu, košta 10 KM, nema mjesečne naknade za održavanje, godišnja članarina za karticu 10 KM.
Dobiješ odmah karticu i PIN, koliko uplatiš na nju toliko i možeš portošit, idealna za paypal.
-
rikoshe
#9920 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a
A moze li povlačiti novac na tu karticu npr refund kad bude ili kad neko uplati preko PayPal-a?Del_Boy1 wrote:
Imaš u BBI banci VISA prepaid karticu, košta 10 KM, nema mjesečne naknade za održavanje, godišnja članarina za karticu 10 KM.
Dobiješ odmah karticu i PIN, koliko uplatiš na nju toliko i možeš portošit, idealna za paypal.
- Del_Boy1
#9921 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a
Nisam još to isprobao, jer sam prije nekoliko dana nabavio karticu, a i nemam ništa na paypal računu, ali na profilu piše da je moguće povlačenje novca na karticu.
- Jasko78
#9922 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a
Hvala ljudi puno,idem u BBI pa cu vidjeti da li je ovo moguce,a djeluje najbolja i najednostavnija opcija.Javim sta je bilo ,pozdrav svima.
-
Saka
#9923 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a
Trebalo bi da može, s tim da se plaća podizanje keša svaki put.rikoshe wrote:A moze li povlačiti novac na tu karticu npr refund kad bude ili kad neko uplati preko PayPal-a?Del_Boy1 wrote:
http://www.bbi.ba/images/pdf/opciuvjetiprepaid.pdf
Doduše nije skupo:Za transakcije podizanja gotovine i plaćanja karticom, korisnik plaća odgovarajuću naknadu u skladu sa Tarifom Banke.
http://www.bbi.ba/images/pdf/Tarife/Tar ... 8.2015.pdf
7.9 Provizija za podizanje gotovine na ATM-u BBI 0,50% (minimalno 0,50KM, maksimalno 2,00KM)
Svakako javi svoja iskustva s naplatom i podizanjem kad isprobaš.7.11 Provizija za podizanje gotovine na šalteru/blagajni BBI banke 1% (minimalno 2,00KM, maksimalno 5,00KM)
- Ericha100
#9924 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a
Kako idu vama dostave ovih dana? Meni sve kasni. Iz Kine, Koreje, Britanije, Njemačke. Vrijeme dolaska u najboljem slučaju oko 20-25 dana. U najgorem preko mjesec do dva. Kontam da nije do naše pošte, carine, nekoga u tom lancu, jer da baš ništa ne dolazi uredno u zadnjih mjesec i po i da čekam preko mjesec dana pošiljke i iz Azije i iz Evrope... to mi nema smisla.
- nadžak
#9925 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a
I kod mene je slična situacija. Da ti ne detaljišem, otprilike tako kako je napisano kod tebe.Ericha100 wrote:Kako idu vama dostave ovih dana? Meni sve kasni. Iz Kine, Koreje, Britanije, Njemačke. Vrijeme dolaska u najboljem slučaju oko 20-25 dana. U najgorem preko mjesec do dva. Kontam da nije do naše pošte, carine, nekoga u tom lancu, jer da baš ništa ne dolazi uredno u zadnjih mjesec i po i da čekam preko mjesec dana pošiljke i iz Azije i iz Evrope... to mi nema smisla.