Bila je na PDF-u religija tema u kojoj se moglo pročitati da u slučaju nužde musliman smije čak i da se pretvara, da se ponaša kao nemusliman, da pije, jede krmetinu itd jer je to tada opravdano. E, da li to važi samo za muslimane ili i za muslimanke, ne znammoonca wrote:Pitanje :Hakiz wrote:moonca wrote:
Ali, imam ja jednu dilemu. Teško mi je povjerovati da bi (samo) pokrivena žena tako reagovala. Morao je to biti veći stepen, recimo pokrivena ali u onim tamnim bojama koje pokazuju veći stepen uvjerenosti, ili sa zarom.
Jer, koliko ja vidim, ove samo pokrivene su slobodne kao i nepokrivene, barem što se tiče ovih situacija.
Sta bi ta zena ili bilo koja, radila u situaciji da joj pozli ili da joj bombona zapne u grlu i da muskarac koji to primjeti pokusa,(jer ne moze da pita, dozvoljava li mu da je dotakne,) sa Heimlich maneuver-om, da joj spasi zivot?.... Jel' to dozvoljeno?
Elem, to bi trebao biti odgovor na pitanje.
Nego zamisli ona pod zarom, zapne joj u grlu, ja znam Heimlich, a muž joj je pored a ne zna. Bi li me pustio da pomognem ili bi nju pustio da umre?
Ako bi me pustio, šta bi o njoj poslije mislio?
Mislim da nemuslimanke nemaju tu dilemu, kada je život u pitanju malo je žena koje bi se odrekle pomoći. Naravno, ima vjerskih fanatika i u hrišćanstvu i drugdje.
Nego, zamisli ti ja joj napravim Heimlich i poslije mi dođe tužba za napastvovanje jer sam je nedolično dirao.
A ne, neka je, ništa Heimlich