Iskreno, ja ne znam da je moguce stan od, recimo 70m2, a kamoli veci, i bilo da je u kuci ili zgradi renovirati od nule, uz kupovinu sve tehnike (TV, frizider, sporet) i namjestaja za manje od 20 milja...ali hajd...svasta je moguce...kandelabar wrote:Jest oko 950.000 stanovnistva prinudno iseljeno ali nisu im sve kuce ostecene i unistene neke su samo poplavljene pa su prinudno evakuisani tu ce trebati samo krecenje,zamjene podova,namjestaj islicno tako da ne mozemo mnoziti sa 20.000KM svaku stambenu jedinicu ali cinjenica sa infrastrukturom da je preko milijardu eura steta..
Tacno je da ce se privatne donacije umanjiti,ali mi i ne mozemo bazirati na njima obnovu uskoro ce biti donatorska konferencija,pa IPA fondovi to treba maksimalno uzeti..Bosna i H. mora da nauci da upija sredstva koja joj nudi EU ali sa nesposobnim politicarima vrlo tesko..
A govorim o renoviranju, ne reizgradnji. Izgradnja nanovo, sto se odnosi na potpuno unistene objekte, ipak je bar 80.000.
Ali, u svakom slucaju cemo vidjeti sta ce biti i kolike ce stete biti zvanicno. Kazem "zvanicno" jer vec sad je jasno da ce vlasti manipulisati i ovime, tj. da ce na domacem terenu pokusati sve prikazati manjim nego zaista jeste, a kako bi umanjili i sovju odgovornost.
Vani ce, s druge strane, sve uvecati u nadi da ce dobiti vise na ime pomoci, od ce ga ce bar dio maznuti za kroljenje budzetskih ne rupa, nego rupcaga koje ce sada rapidno rasti.
Koliko ce sada to uspjeti s obzirom da smo upravo kao drzava blacklisted, ostaje da se vidi. Moje prognoze nisu nimalo sjajne po pitanju tih donatorskih konferencija i nastavka pomoci BiH izvana i od strane zvanicnih EU i svjetskih institucija, upravo radi vec sad prisutnih malverzacija i manipulacija sa do sada pristiglom pomoci, bilo materijalnom, bilo finansijskom...