Sirija

Locked
husein_kapetan

#9901 Re: Sirija

Post by husein_kapetan »

arman1 wrote:Malo me boli kad vidim da balavci koji su bili bebe ili još nisu bili ni rođeni kad su neki od nas krvarili za ovu zemlju sad krvare i ginu za tuđe interese. Teško je kad vidiš da ovi novi pljuju po mojoj generaciji koja je desetkovana da bi oni mogli normalno hodati.
Sad smo odjednom mušrici, tenskije i šta ti ja znam koji još idiotski(kvazi arapski) naziv imaju za nas koji mislimo svojom glavom, a vjeru crpimo iz Knjige, a ne propagande sumnjivih tipova koji uglavnom imaju podeblji dosije koji nema veze sa vjerom i ideologijom.
Sredstva koja koriste s niska, podla i dostojna patrona po čijem nalogu rade. :!:
Neovisno od toga što vam je moderator odgovorio mislim da ste svojim, na vrlo karakterističan (..) način elaborirali sasvim logično i pertinentno realnu dimenziju opasnosti koja danas prožima određenu grupaciju Bošnjaka i veže za sukob o kom govorimo.
Ne shvatiti odlike metod i dimenzije ove opasnosti je krajnje neodgovorno.
Moja podrška.
Gojeni H

#9902 Re: Sirija

Post by Gojeni H »

husein_kapetan wrote:
arman1 wrote:Malo me boli kad vidim da balavci koji su bili bebe ili još nisu bili ni rođeni kad su neki od nas krvarili za ovu zemlju sad krvare i ginu za tuđe interese. Teško je kad vidiš da ovi novi pljuju po mojoj generaciji koja je desetkovana da bi oni mogli normalno hodati.
Sad smo odjednom mušrici, tenskije i šta ti ja znam koji još idiotski(kvazi arapski) naziv imaju za nas koji mislimo svojom glavom, a vjeru crpimo iz Knjige, a ne propagande sumnjivih tipova koji uglavnom imaju podeblji dosije koji nema veze sa vjerom i ideologijom.
Sredstva koja koriste s niska, podla i dostojna patrona po čijem nalogu rade. :!:
Neovisno od toga što vam je moderator odgovorio mislim da ste svojim, na vrlo karakterističan (..) način elaborirali sasvim logično i pertinentno realnu dimenziju opasnosti koja danas prožima određenu grupaciju Bošnjaka i veže za sukob o kom govorimo.
Moja podrška.
Na tipicno rigidno-balkanski nacin obicni puk se rasporedjuje u navijacke tabore.

Medjutim, mogli bismo nasiroko da raspravljamo o tome sta je gore:
- Slaviti ljude cija je osnovna odrednica u zivotu kako sto vise kazniti "kjafire" i uputiti "neupucene", ili
- Slaviti krvolocni diktatorski rezim, i uskratiti covjeku njegovo osnovno pravo na slobodu.
husein_kapetan

#9903 Re: Sirija

Post by husein_kapetan »

RodneyMcKay wrote:Sarajevoxxxx ti si Ok momak...
Samo mi nije jasno što ove slike stavljaš na forum pošto očito ovo je jedna vrste izforsirane propagadne. Slažem se sa tobom da je potrebno da pokažeš i drugu stranu sukoba, ali neka to budu uvjerljivije tj veće demonstracije barem u onim gradovima gdje imamo 100% pobunjenike i nema sukoba, a ne ovako 50 isti ljudi se okupilo u gradu od najmanje od 10000 ljudi to je 0,5% od ukupne populacije i oni se slikaju.

Nemam nista protiv protivnika vlade Bašara Al Assada, ali imam protiv ljudi koji su zavedeni te stranaca koji žele unštiti ovu preljepu državu.
Uvijek sam vjerovao da Assad-a nije podržavalo 50% ljudi sigurno,ali molim te zar nemaju ista prava i oni ljudi koji žele ASSADA.

Ukoliko padne ASSAD onda su druga polovica zreli za revoluciju (sarkastično), ali logično i dokle onda sa rokanjem.

Pitanje je sljedeće:

Da li želiš da u Siriji rat traje 20 godina?
Da li postoji mogućnost diplomatckog riješenja?
Da li sadašnja vlada želi pregovarati na neutralnom terenu?
Da li je sadašnja vlada promjenila ustav?
Da li je trenutna vlada spremna na ustupke?
(npr, nova vlada kabinet izmješan Premjer iz opozicije, presjednik Assad itd.)

Moje mišljenje Assad treba predati 50% državni pozicija opoziciji. Dogovoriti da ima imunitet za svaki slučaj ipak svako svakoga može optužiti za genocid. Dočekati izbore 2014 kao presidente i vidjeti da li će dobiti izbore. Izbore treba kontrolirati pored Sirije i Međunarodna zajednica nešto slično kao u nas i tu ko dobije izbore je legitiman presidente.
Do tada on mora da bude na vlasti i sa SAA drži ovo malo pravne države, jer ono što nije pod kontrolom sistema to je javašluk to je potvrdio i Sarajevoxxx.
Možda je tvoj ponuđeni metod validan.. ali je vrlo uopšten -
Prvo.. definisati " opoziciju" - lično mislim da u siriji ne postoji civilizovana "opzicija" jer da bi to bila mora imati određene odlike kao npr.
Politički osnov na kom bi ta "grupacija"djelila zajedničke (političke) orijentacije i vrijednosti
Određenu viziju i motiv (integrativni) omnikompresivni kojim bi ponudili određenu "alternativu" sadašnjem uređenju
Validne predstavnike te svoje ideje.. vizije.. uređenja a da to nisu kojekakve marionete za jednokratnu upotrebu.
Podršku signifikativnog broja sirijaca koji će se unutar njihove političke ideje prepoznati i koju podržati.
Nigdje se ne mjenja političko uređenje jedna zemlje ako nemaš validnu alternativu koja istom treba imati široku podršku naroda. Inače imamo efekte postume "arapskog proljeća" koji svakom odgovaraju osim narodima unutar tih zemalja.
Metod primjene i poštovanja zakona unutar sirije možemo diskutovati jer imamo o čemu... sa druge strane moramo se zapitati šta je alternativa(politička) i dali uopšte postoji... i ko je može i treba prezentirati...
Challenger__

#9904 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

Objektivni navijac wrote:Sirijski rat je jedan dogadjaj koji ima nevjerovatno pozitivan uticaj za BiH. On je mnogima,vecini u BiH otvorio oci...
:thumbup:

Ne samo u BiH, nego širom svijeta. Sirijska drama je "katalizator globalnih odnosa", ona je svjetlo u mraku međunarodnih odnosa. Ona je omogućila jasno sagledavanje stvari koje su do juče bile uočljive samo dubljim pogledima, a poljpoprivrednicima izgledala kao tzv. "teorija zavjere", kao što je dugogodišnje savezništvo Izraela i S. Arabije. Što je juče bio nedozvoljen govor, danas odzvanja sa krovova: CIONIZAM I VEHABIZAM SU BRAT I SESTRA, ONI SU SAUČESNICI U SERIJI ZLOČINA:

Image

The New Axis of Evil: Saudi Arabia and Israel - By Richard Walker

U nastavku teksta je osvrt bivšeg senatora Rona Paula koji pozdravlja eventualno udaljavanje KSA od SAD jer te odnose vidi vrlo komplikovanim i nerijetko kompromitujućim.

Image
sarajevoxxxx

#9905 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

Samo mi nije jasno što ove slike stavljaš na forum pošto očito ovo je jedna vrste izforsirane propagadne. Slažem se sa tobom da je potrebno da pokažeš i drugu stranu sukoba, ali neka to budu uvjerljivije tj veće demonstracije barem u onim gradovima gdje imamo 100% pobunjenike i nema sukoba, a ne ovako 50 isti ljudi se okupilo u gradu od najmanje od 10000 ljudi to je 0,5% od ukupne populacije i oni se slikaju.
I tih 50 dok su demonstrirali iznad njih je bio režimski helikopter.

Vjerovatno ne odgovora svima ni sirijska opozicija, nisu svi simpatizeri ili ljubitelji ovih koji su se latili oružja.Često sam na sirijskim portalima, ako se mogu nazvati nezavisnim tj koji uglavnom izvještavaju o lokalnim dešavanjima, poput vijesti o struji,vodi, humanitarnoj pomoći, gdje je ko poginuo od civila, itd. Ali, opet i na takvim portalima Asad je jednostavno prošlost.Pazi njihovih parola ''jel'an ruhuke'' proklet neka ti je duh - misle na Bešarovog oca.Oni ne mrze i nisu bijesni samo na Asada, ili trenutnog predsjednika države, oni isto tako ili još više proklinju i bijesni su na decenije Hafizovog vladanja. Bijesni su na ukradene godine, na život u ropstvu, strahu, zatucanosti, i rigidnoj diktaturi.Pogledaj samo kako se arapski svijet gdje su monarhije, ili sistemi slični sirijskom režimu, kako se odnosi prema sirijskim izbjeglicama. Švedska primila i dala Azil za 8000 Sirijaca i vjerovatno će vremenom sve ostale izbjeglice dobiti azil. To znači da će svi oni moći dovesti i svoju obitelj u Švedsku. A oni su utrpali 170 000 izbjeglica u nekakav kamp koji krši jedno desetak propisa koji važe za normalne izbjegličke kampove.Stotinu izbjeglica na jedan WC npr.Oni nisu u stanju jedan obični izbeglički kamp napraviti a kamoli šta drugo.

Samo par sati vožnje je velika KSA, Kuvajt,i sve su one odbile sirijske izbjeglice, ili pak radi se o nekom zanemarivom broju, a niti jedan Sirijac, ni oni u Kataru ni u KSA ni UAE neće nikad dobiti stalni boravak u tim zemljama. Koliko mi je poznato Sirijci koji uđu u KSA smatraju se posjetiocima i za stalni boravak moraju mjesećno plaćati produženje vize mislim sto eura nisam siguran.

Bio sam sa likom Sirijcem koji radi u Kuvajtu još od osamdesetih, porijeklom je iz Dere, porodica mu se trenutno nalazi u izbjegličkom kampu u Jordanu u Zateriju, pitam ga zašto je ne dovede u Kuvajt, kaže nemaju vize ??? Čovjek im je u Kuvajtu 30 godina nema pravo da dovede svoju porodicu ni kada proživljava životnu golgotu. To je ljudski šljam, arapski svijet je propo, ne znaš sa koje strane više. Zemlje zaljeva bar imaju standard, kupili su svoje građane standardom, dobro im. Imaju jest, popit, za provoda, godišnjeg odmora, stan i sl. Sirija je duplo nula.Niti su imali standard, država je unazađena do maksimuma, a narod su tretirali kao odvratnu stoku koju su osamdesetih desetine hiljada odveli u kazamate, mučili, ubijali, gdje se nikad nije znalo jesu li uopšte živi.Niti su sebi valjali niti susjednim državama gdje su aktivno doprinosili smutnji i neredu, konkretno Irak i Libanon.

Takva zemlja i takva vlast odnosno diktatura, gdje su generacije živjele pod jarmom jedne porodice je najkrivlja za ovo što joj se danas dešava. Za normalan i demokratski odnos naroda prema zemlji država treba zaslužiti. Čitav život narod decenijama ubijaš, zatvaraš, mučiš, i onda vrištiš ''vidi terorista, koliko ih je''.Masakr u Hami nikad nije procesuiran, vlast je svijesno decenijama utjerivala strah u kosti narodu, zatvarajući ih zbog bezazlenog povoda poput one Tel Meleh iz Homsa koju su sa 16 godina zvali u obavještajnu službu. Decenijama je porodica Asad gradila imidž da su oni vlast koje se treba bojati. Mislim, koliko samo tu ima ironije. Toliko se boriš protiv terorizma, na najmanji šum ''potežeš oružje'', zatvaraš ljude u samicu za koje poslije porodica nikad ne zna je li živ ili ubijen.Konstantno održavaš represiju, doneseš nekih stotinu zakona koje normalna i demokratska država ne bi donijela a koje se tiču kršenja ljudskih prava, dakle, sve to iz neke predostrožnosti, ne smiješ kritikovati predsjednika, ili gluho bilo optužiti za pronevjeru i sl, i na kraju puf. Katastrofa, potpuni kolaps, uništenje države do maksimuma.Zbog čega ? Zbog terorista. Koja ironija, ali Bešar tu ne vidi ironiju. On iz svega toga izvlaći pouku ''eto vidite da smo bili u pravu''. I zaista, ne možemo da se ne složimo sa Krvolokom. Otac današnjeg vođe Džebhetul Islam Ebu Isa, je zatvoren osamdesetih u sirijskim kazamatima, i od tada mu se gubi svaki trag. Ispade stvarno Hafiz Al Asad u pravu. Samo trebao je iči dalje, uništiti i porod, djecu mu oteti, pa danas vjerovatno ne bi ni bilo rata u Siriji.Baš kao što neki mudro zaključuju ovdje na forumu trebao je kao Sisi odmah pobiti 5000 ljudi na ulici, i sve bi bilo ok.
Challenger__

#9906 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

Gojeni H wrote:Medjutim, mogli bismo nasiroko da raspravljamo o tome sta je gore:

- Slaviti ljude cija je osnovna odrednica u zivotu kako sto vise kazniti "kjafire" i uputiti "neupucene", ili
- Slaviti krvolocni diktatorski rezim, i uskratiti covjeku njegovo osnovno pravo na slobodu.
POTPUNO NETAČNA KATEKORIZACIJA za ovu temu, koja je plod ili neznanja ili malicioznosti.

Tačna bi bila ova:

1. Oni koji podržavaju libijsko-talibansku perspektivu Srije koju stvaraju ti prvi i
2. oni koji su protiv libijsko-talibanske "perspektive" koju Siriji nudi pseudoopozicija.
Last edited by Challenger__ on 29/11/2013 17:50, edited 1 time in total.
husein_kapetan

#9907 Re: Sirija

Post by husein_kapetan »

Gojeni H wrote:
husein_kapetan wrote:
Moja podrška.
Na tipicno rigidno-balkanski nacin obicni puk se rasporedjuje u navijacke tabore.

Možda bi to trebali gledati iz jedinog ispravnog ugla... naime
Niko... ama baš niko nema pravo na svoju ruku ugrožavati ili oduzimati život drugom...ma čime bio vođen ili kako orjentisan.
Skup zajedničkih ideja ciljeva i vrijednosti jedne zemlje su utemeljeni u ustav i zakon i TAJ se brani svim sredstvima.. jer je to odraz volje naroda (deklarativno).
Gospodo o čemu onda ovdje pričamo... nije ovo utakmica pa da navijamo...???
Challenger__

#9908 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

husein_kapetan wrote: Možda bi to trebali gledati iz jedinog ispravnog ugla... naime
Niko... ama baš niko nema pravo na svoju ruku ugrožavati ili oduzimati život drugom...ma čime bio vođen ili kako orjentisan.
Tako je po pravdi i pravu, uvijek i svuda, ali ne zaboravi, ljudi sa ideološkom vizurom ne vrjednuju sve žrtve isto. Oni se ne rukovode univerzalnom etikom nego ideološkom konjukturom koja arbitrira od slučaja do slučaja, od žrtve do žrtve, od zemlje do zemlje. Njihova lažna "neutralnost" je ogoljena svrstanost u ovom sukobu.

Ne gubi vrijeme na njih.
Saxtrol

#9909 Re: Sirija

Post by Saxtrol »

sarajevoxxxx wrote:
I tih 50 dok su demonstrirali iznad njih je bio režimski helikopter.

Vjerovatno ne odgovora svima ni sirijska opozicija, nisu svi simpatizeri ili ljubitelji ovih koji su se latili oružja.Često sam na sirijskim portalima, ako se mogu nazvati nezavisnim tj koji uglavnom izvještavaju o lokalnim dešavanjima, poput vijesti o struji,vodi, humanitarnoj pomoći, gdje je ko poginuo od civila, itd. Ali, opet i na takvim portalima Asad je jednostavno prošlost.Pazi njihovih parola ''jel'an ruhuke'' proklet neka ti je duh - misle na Bešarovog oca.Oni ne mrze i nisu bijesni samo na Asada, ili trenutnog predsjednika države, oni isto tako ili još više proklinju i bijesni su na decenije Hafizovog vladanja. Bijesni su na ukradene godine, na život u ropstvu, strahu, zatucanosti, i rigidnoj diktaturi.Pogledaj samo kako se arapski svijet gdje su monarhije, ili sistemi slični sirijskom režimu, kako se odnosi prema sirijskim izbjeglicama. Švedska primila i dala Azil za 8000 Sirijaca i vjerovatno će vremenom sve ostale izbjeglice dobiti azil. To znači da će svi oni moći dovesti i svoju obitelj u Švedsku. A oni su utrpali 170 000 izbjeglica u nekakav kamp koji krši jedno desetak propisa koji važe za normalne izbjegličke kampove.Stotinu izbjeglica na jedan WC npr.Oni nisu u stanju jedan obični izbeglički kamp napraviti a kamoli šta drugo.

Samo par sati vožnje je velika KSA, Kuvajt,i sve su one odbile sirijske izbjeglice, ili pak radi se o nekom zanemarivom broju, a niti jedan Sirijac, ni oni u Kataru ni u KSA ni UAE neće nikad dobiti stalni boravak u tim zemljama. Koliko mi je poznato Sirijci koji uđu u KSA smatraju se posjetiocima i za stalni boravak moraju mjesećno plaćati produženje vize mislim sto eura nisam siguran.

Bio sam sa likom Sirijcem koji radi u Kuvajtu još od osamdesetih, porijeklom je iz Dere, porodica mu se trenutno nalazi u izbjegličkom kampu u Jordanu u Zateriju, pitam ga zašto je ne dovede u Kuvajt, kaže nemaju vize ??? Čovjek im je u Kuvajtu 30 godina nema pravo da dovede svoju porodicu ni kada proživljava životnu golgotu. To je ljudski šljam, arapski svijet je propo, ne znaš sa koje strane više. Zemlje zaljeva bar imaju standard, kupili su svoje građane standardom, dobro im. Imaju jest, popit, za provoda, godišnjeg odmora, stan i sl. Sirija je duplo nula.Niti su imali standard, država je unazađena do maksimuma, a narod su tretirali kao odvratnu stoku koju su osamdesetih desetine hiljada odveli u kazamate, mučili, ubijali, gdje se nikad nije znalo jesu li uopšte živi.Niti su sebi valjali niti susjednim državama gdje su aktivno doprinosili smutnji i neredu, konkretno Irak i Libanon.

Takva zemlja i takva vlast odnosno diktatura, gdje su generacije živjele pod jarmom jedne porodice je najkrivlja za ovo što joj se danas dešava. Za normalan i demokratski odnos naroda prema zemlji država treba zaslužiti. Čitav život narod decenijama ubijaš, zatvaraš, mučiš, i onda vrištiš ''vidi terorista, koliko ih je''.Masakr u Hami nikad nije procesuiran, vlast je svijesno decenijama utjerivala strah u kosti narodu, zatvarajući ih zbog bezazlenog povoda poput one Tel Meleh iz Homsa koju su sa 16 godina zvali u obavještajnu službu. Decenijama je porodica Asad gradila imidž da su oni vlast koje se treba bojati. Mislim, koliko samo tu ima ironije. Toliko se boriš protiv terorizma, na najmanji šum ''potežeš oružje'', zatvaraš ljude u samicu za koje poslije porodica nikad ne zna je li živ ili ubijen.Konstantno održavaš represiju, doneseš nekih stotinu zakona koje normalna i demokratska država ne bi donijela a koje se tiču kršenja ljudskih prava, dakle, sve to iz neke predostrožnosti, ne smiješ kritikovati predsjednika, ili gluho bilo optužiti za pronevjeru i sl, i na kraju puf. Katastrofa, potpuni kolaps, uništenje države do maksimuma.Zbog čega ? Zbog terorista. Koja ironija, ali Bešar tu ne vidi ironiju. On iz svega toga izvlaći pouku ''eto vidite da smo bili u pravu''. I zaista, ne možemo da se ne složimo sa Krvolokom. Otac današnjeg vođe Džebhetul Islam Ebu Isa, je zatvoren osamdesetih u sirijskim kazamatima, i od tada mu se gubi svaki trag. Ispade stvarno Hafiz Al Asad u pravu. Samo trebao je iči dalje, uništiti i porod, djecu mu oteti, pa danas vjerovatno ne bi ni bilo rata u Siriji.Baš kao što neki mudro zaključuju ovdje na forumu trebao je kao Sisi odmah pobiti 5000 ljudi na ulici, i sve bi bilo ok.
Opet lazes. Ako vec ne poznajes ustav Sirije nadji pa procitaj o istom.
Druga stvar, ti pricas iz perspektiva npr. jednog osudjenika sa golog otoka (nevazno bio on nevin ili kriv, svi su oni prosli represiju), vjerujem da su svi oni imali isto misljenje o SFRJ, kao ti sto pises o Siriji u periodu vladavine porodice Assad. Da li to znaci da je objektivna slika Sirije to sto ti pises, NIJE. Da li to znaci, da smo svi mi u SFRJ zivjeli pod nekom represijom, strahom, krvolocnim diktatorom JBT?! To su upravo misljenje velikih demokratija bila o SFRJ? Da li danas zivimo bolje? Ajde da kazemo kod nas je bio rat, ali ima zemalja koja su prosle taj put "demokratizacije bez rata" (rijetke su do duse), da li je njima bolje?
Dolazimo do kljucnog pitanja, obracuna sa politickim neprijateljima. Sve jedan sistem je radikalan u obracunu sa politickim neprijateljima, a tu stradaju i nevini, koji su koleteralne zrtve. Da li je jedna demokrataja manje radikalna prema politickim nepirjateljima? Politicki neprijatelj demokratije nije opoziciona stranka, vec drugi politicki sistem, sve ono sto je opasnost da je moze ugroziti (bilo da se radi o svijetskom terorizmu, gvatanamu ili globalnom kapitalizmu...)

U sirijskom ratu samo jedan moze biti pobjednik, a to je sirijski narod koja brani svoju domovinu od stranih dzihadista, privatnih vojski tj. paramilitarnih jedinica tj terorista i globalnog kapitalzma.
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#9910 Re: Sirija

Post by japin_mutapi »

arman1 wrote:
sarajevoxxxx wrote:Demonstracije u Kufrnebelu 29.11.2013. :

Image
Uplašena lica mi sugerišu da uz onog koji slika stoje bar dvojica bradonja spremni da obezglave svakog ko ne bude dobrovoljno demnstrirao protiv vlasti.
Mašala demokratije.
Uplašena lica mi sugerišu da uz da je ovaj narod propatio previše i da se boje da im zbog ove slike već sutra mogu šebihe pokucati na vrata.
Ali, ipak nestalo je straha. Mašallah.
husein_kapetan

#9911 Re: Sirija

Post by husein_kapetan »

Challenger__ wrote:
husein_kapetan wrote: Možda bi to trebali gledati iz jedinog ispravnog ugla... naime
Tako je po pravdi i pravu, uvijek i svuda, ali ne zaboravi, ljudi sa ideološkom vizurom ne vrjednuju sve žrtve isto. Oni se ne rukovode univerzalnom etikom nego ideološkom konjukturom koja arbitrira od slučaja do slučaja, od žrtve do žrtve, od zemlje do zemlje. Njihova lažna "neutralnost" je ogoljena svrstanost u ovom sukobu.

Ne gubi vrijeme na njih.
Ponekad imam dojam da pri "odbrani" određenih ideja ili ideologija mnogi jednostavno "previde" osnovne postulate uređenja jedne države (ustav i pravo) kao i dužnost i jurisdikciju njenih institucija, ma kako mi tu državu nazivali ... diktatura, monarhija, "demokratija"...itd.Stavljati personalno iznad zajedničkog je pogrešno i neprihvatljivo za bilo kakvo društvo ili zajednicu.
japin_mutapi

#9912 Re: Sirija

Post by japin_mutapi »

husein_kapetan wrote: Ponekad imam dojam da pri "odbrani" određenih ideja ili ideologija mnogi jednostavno "previde" osnovne postulate uređenja jedne države (ustav i pravo) kao i dužnost i jurisdikciju njenih institucija, ma kako mi tu državu nazivali ... diktatura, monarhija, "demokratija"...itd.Stavljati personalno iznad zajedničkog je pogrešno i neprihvatljivo za bilo kakvo društvo ili zajednicu.
a neki previde a možda i ne znaju da je u siriji zakon o vanrednom stanju iznad ustava i da je vanredno stanje na snazi zadnjih 50 godina ( slovima pedeset)
udrch

#9913 Re: Sirija

Post by udrch »

Gojeni H wrote:Na tipicno rigidno-balkanski nacin obicni puk se rasporedjuje u navijacke tabore.

moj Gojeni, ovi navijači diktatora pljuju i vrijeđaju, a druge optužuju..pogledaj ovog jadnika što te je demantovao, spominje neku libiju i talibane u Siriji i nameće ti da samo on zna istinu, a ti veze nemaš, iako ne učestvuješ na ovoj temi i nisi zauzeo nijendu stranu..a onda se pojave ovi što mrze sunije, pa mu aplaudiraju, te on misli da je najbolji vanjskopolitički analitičar na balkanu..
a onda dođe moderator i banuje njih trojicu zbog vrijeđanja forumaša, ali i svih čestitih Bošnjakinja, a onda se javljaju pojedinci koji sebi uzimaju za pravo da su oni ti koji prestavljaju borce ove zemlje, a da su na drugoj strani nekakve tekfirije, vehabije, nekakav bandar sultan i slične nebuloze..najsmješnije je što među njima ima i onih koji ovih dana se slomiše braneći Šimunića i onu propalu pjevačicu i ubjeđuju ljude po forumima da je "za dom spremni" sasvim regularan pozdrav utemeljen u hrvatskoj historiji..
može čovjek milion puta ponoviti da je najveća tragedija Sirije što su se u rat umiješali mulatori iz Irana i čobani iz Saudije, svejedno neće to čovjeku pomoći da te u sljedećem postu nazovu simpatizerom saudijskih čobana..

edit: u vezi teme..ofanzive svih ofanziva se bliže kraju, a sukob hezbolaha sa assadistima je sve izvjesniji..izgleda da se Nasrulah prešao kad je predviđao dokle će braniti Bašara..ljudi na terenu su skontali da dok oni ginu, on svoje alawite naoružava i čuva da onog dana kada krene sve nizbrdo budu spremni da brane Tartus i Latakiju..
2013. godina će ostati upamćena kao godina velikih uspjeha opozicije, desetine gradova su oslobođeni, a godina je i počela velikim uspjesima u Rekki..i prošle godine je SAA bila u ofanzivi na kraju godine, ali za razliku od prošle, ove su podržani od brojnih formacija koje dolaze iz uglavnom šitskih zemalja..malo je to čudno kako to Assadu kojeg podržava 70% Sirijaca, a među njima je najveći broj sunita pomoć ne stiže ni iz jedne sunitske zemlje..nadam se da će ovaj vanjskopolitički analitičar objasniti u kratkim crtama..
Gojeni H

#9914 Re: Sirija

Post by Gojeni H »

husein_kapetan wrote:
Gojeni H wrote: Na tipicno rigidno-balkanski nacin obicni puk se rasporedjuje u navijacke tabore.

Možda bi to trebali gledati iz jedinog ispravnog ugla... naime
Skup zajedničkih ideja ciljeva i vrijednosti jedne zemlje su utemeljeni u ustav i zakon i TAJ se brani svim sredstvima.. jer je to odraz volje naroda (deklarativno).
Gospodo o čemu onda ovdje pričamo... nije ovo utakmica pa da navijamo...???
Znas ... ne bih ja mjerio velicinu ku.ceva na ovoj temi, kao sto ne volim ni na drugim.
Obicno mi treba da procitam 2-3 posta da prepoznam godiste osobe, a onda i odakle pise.
U tvom slucaju ono "signifikativno" je upalilo sijalicu.

Ustav i zakon? Ko, gdje, kada? Diktatorski rezim ne prepoznaje "volju naroda" vec samo sopstvenu.
Gojeni H

#9915 Re: Sirija

Post by Gojeni H »

Challenger__ wrote:
POTPUNO NETAČNA KATEKORIZACIJA za ovu temu, koja je plod ili neznanja ili malicioznosti.

Tačna bi bila ova:

1. Oni koji podržavaju libijsko-talibansku perspektivu Srije koju stvaraju ti prvi i
2. oni koji su protiv libijsko-talibanske "perspektive" koju Siriji nudi pseudoopozicija.
Smiri se, mozda mislis da si u dzihadu perom, ali nisi.

Ja volim jednostavno sagledavati stvari. Jel' diktatura - jeste. Da li je dio naroda miroljubivo protestvovao u pocetku - jeste.
Sad se sve otelo kontroli.
japin_mutapi

#9916 Re: Sirija

Post by japin_mutapi »

udrch wrote: moj Gojeni, ovi navijači diktatora pljuju i vrijeđaju, a druge optužuju..pogledaj ovog jadnika što te je demantovao, spominje neku libiju i talibane u Siriji i nameće ti da samo on zna istinu, a ti veze nemaš, iako ne učestvuješ na ovoj temi i nisi zauzeo nijendu stranu..a onda se pojave ovi što mrze sunije, pa mu aplaudiraju, te on misli da je najbolji vanjskopolitički analitičar na balkanu..
sindrom teoretičara
Gojeni H

#9917 Re: Sirija

Post by Gojeni H »

udrch wrote:
Gojeni H wrote:Na tipicno rigidno-balkanski nacin obicni puk se rasporedjuje u navijacke tabore.

moj Gojeni, ovi navijači diktatora pljuju i vrijeđaju, a druge optužuju...
Vidi, ne volim ja ova navijanja. Pogotovo ne volim ova globalne strategije.
Kao obican covjek volim obicnog covjeka i saosjecam s njim.
Skoro sam boravio na jednoj lokaciji gdje je bilo dosta Sirijaca. Mislim pravih Sirijaca a ne dicne im dijaspore.
Pricao sam s ljudima koji su razlicitih vjerskih opredjeljenja. Isto tako s dosta njih koji su iz Homsa.
Otprilike znam sta se desavalo kad je tek pocelo, a i sta se desava sada. Samo mi na zivce ide ovo crno-bijelo gledanje, to je sve.
Situacija nije nimalo dobra i obicni ljudi zestoko pate.
husein_kapetan

#9918 Re: Sirija

Post by husein_kapetan »

Civilizovanost , kultura i poštovanje se jednostavno ne da naučiti ma koliko se neko trudio to.. ili imaš ili nemaš.Ponekad se na svoje pisanje treba osvrnuti ( kritički) i reći zadovoljan sam (ili nisam)... ergo nismo svi isti ..
A ideologija je čudan nauk, pogotovo ova servirana što se ko kuga širi među određenim (limitiranim) slojem ovog društva koristeći ine slabosti metodom neprirodnom i neprihvatljivom za civiliziranu zajednicu.
Emfatizacija "tamo nekih", njihovih metoda, načina života,vrijednosti i serviranje njihovih morbidnih ideja ovdje( očito je da pod ovim podnebljem nisu nastali) a koje se kose sa svim što je civilizovano i ljudsko je jednostavno neprihvatljivo.
Ako zaboravimo naše pretke tradiciju i kulturu i počnemo se mjeriti aršinom nekih drugih.. crno nam se piše, a i mnogim ćemo dati razlog za.......
arman1
Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
Vozim: šta klepim
Horoskop: BOG

#9919 Re: Sirija

Post by arman1 »

japin_mutapi wrote: Uplašena lica mi sugerišu da uz da je ovaj narod propatio previše i da se boje da im zbog ove slike već sutra mogu šebihe pokucati na vrata.
Gdje nađošte ove izvedenice ŠEBIHE, koji je jezik i ima li kod vas gramatike? :razz:
cyanm

#9920 Re: Sirija

Post by cyanm »

arman1 wrote:
japin_mutapi wrote: Uplašena lica mi sugerišu da uz da je ovaj narod propatio previše i da se boje da im zbog ove slike već sutra mogu šebihe pokucati na vrata.
Gdje nađošte ove izvedenice ŠEBIHE, koji je jezik i ima li kod vas gramatike? :razz:

E moj NađoŠte, što me nasmija, praviš se pametan puno, ti malo gramatiku prelistaj.

A ako dosad, a visiš na ovoj temi, nisi skontao ko su šebiha ili šebihe nema mnogo nade za tebe. Logično je valjda da ja arapska riječ.
Gojeni H

#9921 Re: Sirija

Post by Gojeni H »

cyanm wrote:
arman1 wrote:
E moj NađoŠte, što me nasmija, praviš se pametan puno, ti malo gramatiku prelistaj.

A ako dosad, a visiš na ovoj temi, nisi skontao ko su šebiha ili šebihe nema mnogo nade za tebe. Logično je valjda da ja arapska riječ.
Htio sam ja. :lol: :lol:
Tesko ukucat' Shabiha jebiga. :lol: E, jesam se dobro nasmijao.
arman1

#9922 Re: Sirija

Post by arman1 »

Jadno kad nemate našu rijec sta goc vam to znacilo.
Gojeni H

#9923 Re: Sirija

Post by Gojeni H »

arman1 wrote:Jadno kad nemate našu rijec sta goc vam to znacilo.
:lol: :lol: Kralju! Uokviricu tvoj nick. Naj si bolji.
japin_mutapi

#9924 Re: Sirija

Post by japin_mutapi »

arman1 wrote:
kakve veze ima moja gramatika sa ovom temom
bitno je da si ti razumio šta sam htio reći i da si se pronašao u tome

...............

edit
arman1 wrote:Jadno kad nemate našu rijec sta goc vam to znacilo.
ipak nisi razumio
arman1

#9925 Re: Sirija

Post by arman1 »

Vidim ja da se vi rzumijete, a ostatak svijeta nije ni važan. :mrgreen:
Locked