Sirija vol. 2
- fosna2014
#98751 Re: Sirija vol. 2
Daj mi ti jednu sliku iz navedenih sela?! Kontraofanziva Kurda je pocela prije par sati. Vjerovatnije je da je sve vraceno nego da su rebeli ostali na nekim pozicijama. Treba sacekati sutra. Valjda ce neko uslikati ili snimiti. Meni svejedno. Pokusavam prenijeti tacne podatke i svu besmislenost Turaka za ovaj napad. Ali takodje i glupost Kurda koji ne pristaju na predaju teritorije jedinoj legitimnoj Armiji u Siriji, a to je SAA. Zakonom i pecatom.
- Nadzornik
#98752 Re: Sirija vol. 2
Turski tenk Leopard 2 je u bliskom susretu sa ATGM-a prosao bez znacajnijh ostecenja.

- Opetja033
#98753 Re: Sirija vol. 2
Da ne ulazimo sada oko legitimetita, pricali smo hiljadu puta i da se jos raspravljamo hiljadu puta - necemo se sloziti. Kako nas dvojica tako i na globalnom planu.fosna2014 wrote:Daj mi ti jednu sliku iz navedenih sela?! Kontraofanziva Kurda je pocela prije par sati. Vjerovatnije je da je sve vraceno nego da su rebeli ostali na nekim pozicijama. Treba sacekati sutra. Valjda ce neko uslikati ili snimiti. Meni svejedno. Pokusavam prenijeti tacne podatke i svu besmislenost Turaka za ovaj napad. Ali takodje i glupost Kurda koji ne pristaju na predaju teritorije jedinoj legitimnoj Armiji u Siriji, a to je SAA. Zakonom i pecatom.
Ali pazi ovo, prije 4 sata tvrde da nista nisu izgubili, a sada tvrde da su sve vratili. Sta ces vratiti ako nista nisi izgubio na samom pocetku. Smijesno. Lagali u 17:20, lazu i u 21:00.

- apsidejzi
#98754 Re: Sirija vol. 2
Pa naravno. Sta si ti kontao, da ce ih ostaviti na miru? Nisu Rusi bezzeze usli u igru. U ovom ratu nema prijatelja nego samo interesi. Dok su kurdi trebali da razvuku ISIL-ov front valjali su, sad ih jebi.Kikibombona wrote:Vec su objavili slike masakriranih vojnika SDF!handžar88 wrote:Ne znam jel ko pisao.. juce u jednom SVBIED napadu isila poginulo 30 pripadnika sdf a danas jos 20 valjda. Cekamo i video ovih napada, trebalo bi biti danas-sutra.
https://pbs.twimg.com/media/DUAbvQzWsAEm0-K.jpg
https://pbs.twimg.com/media/DUAbv85WsAAr9HH.jpg
https://pbs.twimg.com/media/DUAbw04X4AA7Un0.jpg
https://pbs.twimg.com/media/DUAbxnpWsAYM3e9.jpg
Ovo je jucerasnji napad. Danas su ponovo udarili. Napredovali su i zauzeli nekoliko sela u proteklih par dana.
SDF je poslao pojacanja.
Sve je ovo koordinisano na relaciji Asad - Turska - Rusija - ISIL.
Po mom misljenju, ovdje je Asad haman najbolje prosao. Dao je sve rusima i ovo je ruski rat. Ja sam mislio da ce se rat zavrsiti prosle godine tako sto ce se napraviti neki oblik Dejtona gdje ce Kurdi i pobunjenici biti "Federacija" a Asad "RS" jer je bio takav odnos snaga na terenu. Medjutim, Trumpa ne interesuje previse geopolitika na BI. On je narcis kojeg hrane druge teme i Rusi sad koriste momenat da uzmu veci dio kolaca. VIdjecemo kako ce se razvijati situacija.
Nemoj zaboraviti da ovo tursko ulijetanje nije doslo bezveze. Ima tu plan u pozadini i to je vec dogovoreno izmedju velikih sila. Sad gledamo prestavu za nas. Ja sam to govorio onomad i za Alepo i bi tako. Sad moras gledati van navijackih okvira. Kurdi su postali previse jaki. To smeta i Turcima, i Iraku i Iranu a naravno i Sirijskoj vladi. Po nekom mom preliminarnom misljenju ja mislim da je plan da se ovaj rat (kako stvari sad izlgedaju ato se mijenja) zavrsi tako da Asad dobije svu Siriju osim onih naftnih podrucja na istoku zemlje oko Rake. To je americki interes i njih iskreno zaboli karina za ostatkom kurda. Rusi nece imati muda da im to uzmu i Turci ce tu stati.
Mislim da je dogovor pao da Kurdi moraju predati sve Asadu, Turci ce biti pijun na terenu jer njima najvise kurdi smetaju. Zato moraju da plate najvecu cijenu. Malo je ofirno da Rusi koriste svoju avijaciju, ali ne sumnjam da dijele obavjestajne podatke.
Danas Francuzi pozivaju okupljanje SIgurnosnog vijeca UN-a. Evropa je izbacena iz igre. Kurdi su izbaceni sa stola. Rusi su zinuli svu siriju. Ameri zele samo naftu. Turci ce platii cijenu. Asad ce dobiti Siriju. 2018-a ce biti krvolocna za kurde. Nazalost.
No to smo znali i o tome smo ranije pricali. Kurdska omladina je dzaba ginula boreci se protiv ISIL-a. Bemti rat i ljudsku pohlepu...
- Nadzornik
#98755 Re: Sirija vol. 2
Reuters: Komandant u operacionoj sali "FSA": oko 25 hiljada nasih vojnika ucestvuje u turskoj vojnoj operaciji (maslinovoj grani) u sjevernoj Siriji.
- fosna2014
#98756 Re: Sirija vol. 2
Kao i uvijek do sada. Sacekajmo 24h. Inace se u tom vremenu ispostavi istinost. Kao i prije.Opetja033 wrote:Da ne ulazimo sada oko legitimetita, pricali smo hiljadu puta i da se jos raspravljamo hiljadu puta - necemo se sloziti. Kako nas dvojica tako i na globalnom planu.fosna2014 wrote:Daj mi ti jednu sliku iz navedenih sela?! Kontraofanziva Kurda je pocela prije par sati. Vjerovatnije je da je sve vraceno nego da su rebeli ostali na nekim pozicijama. Treba sacekati sutra. Valjda ce neko uslikati ili snimiti. Meni svejedno. Pokusavam prenijeti tacne podatke i svu besmislenost Turaka za ovaj napad. Ali takodje i glupost Kurda koji ne pristaju na predaju teritorije jedinoj legitimnoj Armiji u Siriji, a to je SAA. Zakonom i pecatom.
Ali pazi ovo, prije 4 sata tvrde da nista nisu izgubili, a sada tvrde da su sve vratili. Sta ces vratiti ako nista nisi izgubio na samom pocetku. Smijesno. Lagali u 17:20, lazu i u 21:00.
Nema dokaza nikakvih. Ni pro ni contra.
- Opetja033
#98757 Re: Sirija vol. 2
To da, definitivno.fosna2014 wrote:Kao i uvijek do sada. Sacekajmo 24h. Inace se u tom vremenu ispostavi istinost. Kao i prije.Opetja033 wrote:Da ne ulazimo sada oko legitimetita, pricali smo hiljadu puta i da se jos raspravljamo hiljadu puta - necemo se sloziti. Kako nas dvojica tako i na globalnom planu.fosna2014 wrote:Daj mi ti jednu sliku iz navedenih sela?! Kontraofanziva Kurda je pocela prije par sati. Vjerovatnije je da je sve vraceno nego da su rebeli ostali na nekim pozicijama. Treba sacekati sutra. Valjda ce neko uslikati ili snimiti. Meni svejedno. Pokusavam prenijeti tacne podatke i svu besmislenost Turaka za ovaj napad. Ali takodje i glupost Kurda koji ne pristaju na predaju teritorije jedinoj legitimnoj Armiji u Siriji, a to je SAA. Zakonom i pecatom.
![]()
Nema dokaza nikakvih. Ni pro ni contra.
Medjutim FSA/Turci su postavljali fotke iz barem 4-5 sela, ovi nisu ni iz jednog. Ali kao sto i sam rece - pricekajmo sutra.
- fosna2014
- Nadzornik
#98759 Re: Sirija vol. 2
Da se podsjetimo malo.
Kurdi su odgovorni za pad Kindl bolnice u Alepu i brutalno ubistvo heroja branilaca Kindl bolnice.
Odbili su da saradjuju sa SAA i naprave koridor za SAA borce.

Odbijanje saradnje sa legalnim trupama vase zemlje je akt izdaje.
Kurdi su odgovorni za pad Kindl bolnice u Alepu i brutalno ubistvo heroja branilaca Kindl bolnice.

- Nadzornik
#98760 Re: Sirija vol. 2
Pro Kurdski aktivisti trenutno na Twitteru.

- славянин
#98761 Re: Sirija vol. 2
Mislim da je kontraproduktivno jeli sada krenuti sa tuzakanjem.... I SAA je satrala kurde 2004 u Kamisliju i okolini pa ? Pozitivan korak je podrska od strane Sirijske vlade prema Kurdima i to moze izroditi naravno neku vrstu saradnje ... Neko spomenu Federaciju i RS... pa tako nekako - Ameri bi podrzavali Kurdski entitet a Rusi Asadov i tako ..Nadzornik wrote:Da se podsjetimo malo.
O da i da samo konstatujem... primjecuje li se razlika izmedju Irackih Kurda i ovih Turskih/Sirijskih ... do sada bi vec se raspakivali u Kobaneu da su Barzanijevi
- Kikibombona
#98763 Re: Sirija vol. 2
Kako ce Kurdi predati sve Asadu ako 90% kurdskog teritorija kontrolisu Amerikanci? Efrin je tek mali dio, enklava na sjeverozapadu Sirije.apsidejzi wrote:Pa naravno. Sta si ti kontao, da ce ih ostaviti na miru? Nisu Rusi bezzeze usli u igru. U ovom ratu nema prijatelja nego samo interesi. Dok su kurdi trebali da razvuku ISIL-ov front valjali su, sad ih jebi.
Po mom misljenju, ovdje je Asad haman najbolje prosao. Dao je sve rusima i ovo je ruski rat. Ja sam mislio da ce se rat zavrsiti prosle godine tako sto ce se napraviti neki oblik Dejtona gdje ce Kurdi i pobunjenici biti "Federacija" a Asad "RS" jer je bio takav odnos snaga na terenu. Medjutim, Trumpa ne interesuje previse geopolitika na BI. On je narcis kojeg hrane druge teme i Rusi sad koriste momenat da uzmu veci dio kolaca. VIdjecemo kako ce se razvijati situacija.
Nemoj zaboraviti da ovo tursko ulijetanje nije doslo bezveze. Ima tu plan u pozadini i to je vec dogovoreno izmedju velikih sila. Sad gledamo prestavu za nas. Ja sam to govorio onomad i za Alepo i bi tako. Sad moras gledati van navijackih okvira. Kurdi su postali previse jaki. To smeta i Turcima, i Iraku i Iranu a naravno i Sirijskoj vladi. Po nekom mom preliminarnom misljenju ja mislim da je plan da se ovaj rat (kako stvari sad izlgedaju ato se mijenja) zavrsi tako da Asad dobije svu Siriju osim onih naftnih podrucja na istoku zemlje oko Rake. To je americki interes i njih iskreno zaboli karina za ostatkom kurda. Rusi nece imati muda da im to uzmu i Turci ce tu stati.
Mislim da je dogovor pao da Kurdi moraju predati sve Asadu, Turci ce biti pijun na terenu jer njima najvise kurdi smetaju. Zato moraju da plate najvecu cijenu. Malo je ofirno da Rusi koriste svoju avijaciju, ali ne sumnjam da dijele obavjestajne podatke.
Danas Francuzi pozivaju okupljanje SIgurnosnog vijeca UN-a. Evropa je izbacena iz igre. Kurdi su izbaceni sa stola. Rusi su zinuli svu siriju. Ameri zele samo naftu. Turci ce platii cijenu. Asad ce dobiti Siriju. 2018-a ce biti krvolocna za kurde. Nazalost.
No to smo znali i o tome smo ranije pricali. Kurdska omladina je dzaba ginula boreci se protiv ISIL-a. Bemti rat i ljudsku pohlepu...

Efrin je oduvijek kritican, mala enklava odvojena od ostatka kurdskog teritorija. Kako god bilo, to je mali dio kurdske zemlje, sa svega 200 000 Kurda. Na ostatku teritorija koji vidis na mapi zivi oko 3 000 000 Kurda. Sve je pod kontrolom Amerike, od Manbidza pa nadalje.
- славянин
#98764 Re: Sirija vol. 2
wowNadzornik wrote:Turski piloti.
- Nadzornik
#98765 Re: Sirija vol. 2
Kurdska propaganda na djelu.

Negdje u Evropi Kurdi demonstriraju.

Nijedne Sirijske zastave,cak ni male...

Negdje u Evropi Kurdi demonstriraju.

Nijedne Sirijske zastave,cak ni male...
- insomnia78
#98767 Re: Sirija vol. 2
Glaj sto se dobri forumski mumini nasladjuju mogucim civilnim zrtvama. Ta nije Turska nama svako.
- славянин
#98768 Re: Sirija vol. 2
Malo da kurdske ratne muzike

Last edited by славянин on 21/01/2018 21:48, edited 2 times in total.
- muhafuca
#98769 Re: Sirija vol. 2
Ako mislis da je ovo kod nas funkcionalno rjesenje koje je primjer uspjeha i treba predloziti nekome da ga kopira na svoju zemlju, stvarno ne znam gdje zivis (a pretpostavljam da si u BiH).славянин wrote: Mislim da je kontraproduktivno jeli sada krenuti sa tuzakanjem.... I SAA je satrala kurde 2004 u Kamisliju i okolini pa ? Pozitivan korak je podrska od strane Sirijske vlade prema Kurdima i to moze izroditi naravno neku vrstu saradnje ... Neko spomenu Federaciju i RS... pa tako nekako - Ameri bi podrzavali Kurdski entitet a Rusi Asadov i tako ..
O da i da samo konstatujem... primjecuje li se razlika izmedju Irackih Kurda i ovih Turskih/Sirijskih ... do sada bi vec se raspakivali u Kobaneu da su Barzanijevi
- славянин
#98770 Re: Sirija vol. 2
Alternativa ?muhafuca wrote:Ako mislis da je ovo kod nas funkcionalno rjesenje koje je primjer uspjeha i treba predloziti nekome da ga kopira na svoju zemlju, stvarno ne znam gdje zivis (a pretpostavljam da si u BiH).славянин wrote: Mislim da je kontraproduktivno jeli sada krenuti sa tuzakanjem.... I SAA je satrala kurde 2004 u Kamisliju i okolini pa ? Pozitivan korak je podrska od strane Sirijske vlade prema Kurdima i to moze izroditi naravno neku vrstu saradnje ... Neko spomenu Federaciju i RS... pa tako nekako - Ameri bi podrzavali Kurdski entitet a Rusi Asadov i tako ..
Kod nas nije do sistema nego do ljudi druze moj ... sto su lopovi,neradnici i rodbina na svim mogucim mjestima administracije i birokratije nije do sistema nego do ljudi...
- Ironmen
#98771 Re: Sirija vol. 2
Opetja033 wrote:Anadolu Agency
Operacija “Maslinova grana“ u Afrinu: Turske snage zauzele 11 tačaka i napreduju ka unutrašnjosti
Reporteri AA s terena javljaju kako su turske snage i pripadnici opozicione Slobodne vojske Sirije od jutrošnjeg početka kopnene operacije u Afrinu zauzele ukupno 11 sela i brda i tako ušle u Afrin s njegove sjeverne, sjeverozapadne i zapadne strane
AFRIN/IDLIB/AZAZ (AA) – Turske oružane snage zauzele su 11 tačaka i uspostavile sigurnu bazu za nastavak operacije “Maslinova grana“ koja je pokrenuta s ciljem oslobađanja Afrina koji je pod okupacijom terorista PYD/PKK-a, javlja Anadolu Agency (AA).
Reporteri AA s terena javljaju kako su turske snage i pripadnici opozicione Slobodne vojske Sirije od jutrošnjeg početka kopnene operacije u Afrinu zauzele ukupno 11 sela i brda i tako ušle u Afrin s njegove sjeverne, sjeverozapadne i zapadne strane.
Borci Slobodne vojske Sirije su mještanima oslobođenih sela dali garancije da će biti sigurni u nastavku operacije koja za cilj ima striktno neutralizaciju terorističkih elemenata PYD/PKK-a i ISIS-a u toj regiji.
“Vi ste naši prijatelji, naša porodica. Došli smo da okončamo nasilje kojem ste bili izloženi. Teroristi PYD/PKK-a su naši zajednički neprijatelji“, poručio je komandant Slobodne vojske Sirije u videoporuci mještanima oslobođenih sela na periferiji Afrina.
Mještani oslobođenih sela u Afrinu s porukama jedinstva i dobrodošlice dočekali su Slobodnu vojsku Sirije.
Turske kopnene snage i borci Slobodne vojske Sirije pri oslobađanju prvih mjesta u Afrinu nisu naišli na žestok otpor, a u regiji Rajo zarobljeno je nekoliko terorista PYD/PKK-a.
Turska artiljerija i zračne snage i danas su gađale teroristička uporišta i pružaju značajnu podršku kopnenim snagama u Afrinu.
S druge strane, teroristi PYD/PKK-a izvode napade na civile u toj regiji. Jedan takav napad izveli su iz Afrina na periferiju susjednog Azaza i ubili najmanje dva civila.
Slobodna vojska Sirije u ovim trenucima sprema se za nove akcije iz Azaza i u nastavku operacije “Maslinova grana“ se očekuju novi napadi i ulasci u Afrin i sa istoka.
Turske snage jučer su započele operaciju “Maslinova grana“ u Afrinu s ciljem uspostave sigurnosti u pograničnom pojasu, neutralizacije terorističkih elemenata PYD/PKK-a i ISIS-a, oslobađanja teritorije koju okupiraju teroristi i spasa bratskog naroda na tom području.
Operacija u Afrinu pokrenuta je u okviru turskih prava zasnovanih na međunarodnom pravu i rezolucijama Ujedinjenih nacija, posebno onih koje se tiču borbe protiv terorizma 1624 (2005), 2170 (2014) ve 2178 (2014).
Turska se poziva i na član 51 iz UN-ovog sporazuma, odnosno “pravo na samoodbranu”. Operacija se provodi uz poštivanje teritorijalnog integriteta Sirije.
Snage odane režimu sirijskog predsjednika Bashara al-Assada su u julu 2012. godine bez sukoba prepustile teroristima PYD/PKK-a kontrolu u Afrinu. To je postao jedan od glavnih centara te terorističke organizacije.
Teroristi PYD/PKK-a trenutno pod okupacijom drže 65 posto sirijsko-turske granice, a u Afrinu se nalazi između 8.000 i 10.000 terorista.
PYD/PKK je sirijski ogranak terorističke organizacije PKK koja se nalazi na listi terorističkih grupa u Turskoj, SAD-u i Evropskoj uniji. PKK još od sredine 80-ih godina prošlog vijeka vodi terorističku kampanju protiv Turske i do sada je u tim terorističkim napadima život izgubilo blizu 40.000 osoba.
Kakav crni isil i borba turaka protiv isila ccccccc.. smijesno jbt,,
- insomnia78
#98772 Re: Sirija vol. 2
Kaze Dzenana da je brojka malo prećeranaNadzornik wrote:Reuters: Komandant u operacionoj sali "FSA": oko 25 hiljada nasih vojnika ucestvuje u turskoj vojnoj operaciji (maslinovoj grani) u sjevernoj Siriji.
-
sarajevoxxxx
#98773 Re: Sirija vol. 2
Turci još uvijek jednog metra nisu napredovali.Prvi udar YPG izdržao daleko bolje nego što se očekivalo.
Last edited by sarajevoxxxx on 21/01/2018 22:37, edited 1 time in total.
- muhafuca
#98774 Re: Sirija vol. 2
Alternativa - bilo sta osim ovog kod nas - da smo i mi pametni bili pa malo proucili Libanski sistem (po kojem su Ameri vjerovatno i skrojili ovo kod nas) prije nego sto smo ovo prihvatili - ne bi nikad ovo prihvatili.славянин wrote:Alternativa ?muhafuca wrote:Ako mislis da je ovo kod nas funkcionalno rjesenje koje je primjer uspjeha i treba predloziti nekome da ga kopira na svoju zemlju, stvarno ne znam gdje zivis (a pretpostavljam da si u BiH).славянин wrote: Mislim da je kontraproduktivno jeli sada krenuti sa tuzakanjem.... I SAA je satrala kurde 2004 u Kamisliju i okolini pa ? Pozitivan korak je podrska od strane Sirijske vlade prema Kurdima i to moze izroditi naravno neku vrstu saradnje ... Neko spomenu Federaciju i RS... pa tako nekako - Ameri bi podrzavali Kurdski entitet a Rusi Asadov i tako ..
Kod nas nije do sistema nego do ljudi druze moj ... sto su lopovi,neradnici i rodbina na svim mogucim mjestima administracije i birokratije nije do sistema nego do ljudi...
Sto se tice ljudi kakvi smo - za gamad na bliskom istoku (a sve ih u to ubrajam od jemena do Turske a i njih i Izrael u paketu) mi smo pojam u svakom smislu isto se tice ljudskosti i obrazovanosti i postenja i radisnosti itd
Ako nas poredis sa Evropskim narodima tu se vec moze raspravljati i na kojem smo mjest pri dnu ljestvice.
Uostalom imas Liban i oni znaju da to ne fercera pa sumnjam da ce se u tom pravcu i pregovarati - radije ce (ako se vec bude moralo) staviti na stol ponudu o nekoj beznacajnoj autonomiji ili u najgorem slucaju dat ce im nezavisnost s tim da ce im teritorija morati biti jako reducirana.
Al rano je uopste o tome govoriti - niko jos zaozbiljno nije ni sjeo za stol da se o tome prica niti ima naznaka da ce uskoro.
-
handžar88
#98775 Re: Sirija vol. 2
Ironmen wrote:Opetja033 wrote:Anadolu Agency
Operacija “Maslinova grana“ u Afrinu: Turske snage zauzele 11 tačaka i napreduju ka unutrašnjosti
Reporteri AA s terena javljaju kako su turske snage i pripadnici opozicione Slobodne vojske Sirije od jutrošnjeg početka kopnene operacije u Afrinu zauzele ukupno 11 sela i brda i tako ušle u Afrin s njegove sjeverne, sjeverozapadne i zapadne strane
AFRIN/IDLIB/AZAZ (AA) – Turske oružane snage zauzele su 11 tačaka i uspostavile sigurnu bazu za nastavak operacije “Maslinova grana“ koja je pokrenuta s ciljem oslobađanja Afrina koji je pod okupacijom terorista PYD/PKK-a, javlja Anadolu Agency (AA).
Reporteri AA s terena javljaju kako su turske snage i pripadnici opozicione Slobodne vojske Sirije od jutrošnjeg početka kopnene operacije u Afrinu zauzele ukupno 11 sela i brda i tako ušle u Afrin s njegove sjeverne, sjeverozapadne i zapadne strane.
Borci Slobodne vojske Sirije su mještanima oslobođenih sela dali garancije da će biti sigurni u nastavku operacije koja za cilj ima striktno neutralizaciju terorističkih elemenata PYD/PKK-a i ISIS-a u toj regiji.
“Vi ste naši prijatelji, naša porodica. Došli smo da okončamo nasilje kojem ste bili izloženi. Teroristi PYD/PKK-a su naši zajednički neprijatelji“, poručio je komandant Slobodne vojske Sirije u videoporuci mještanima oslobođenih sela na periferiji Afrina.
Mještani oslobođenih sela u Afrinu s porukama jedinstva i dobrodošlice dočekali su Slobodnu vojsku Sirije.
Turske kopnene snage i borci Slobodne vojske Sirije pri oslobađanju prvih mjesta u Afrinu nisu naišli na žestok otpor, a u regiji Rajo zarobljeno je nekoliko terorista PYD/PKK-a.
Turska artiljerija i zračne snage i danas su gađale teroristička uporišta i pružaju značajnu podršku kopnenim snagama u Afrinu.
S druge strane, teroristi PYD/PKK-a izvode napade na civile u toj regiji. Jedan takav napad izveli su iz Afrina na periferiju susjednog Azaza i ubili najmanje dva civila.
Slobodna vojska Sirije u ovim trenucima sprema se za nove akcije iz Azaza i u nastavku operacije “Maslinova grana“ se očekuju novi napadi i ulasci u Afrin i sa istoka.
Turske snage jučer su započele operaciju “Maslinova grana“ u Afrinu s ciljem uspostave sigurnosti u pograničnom pojasu, neutralizacije terorističkih elemenata PYD/PKK-a i ISIS-a, oslobađanja teritorije koju okupiraju teroristi i spasa bratskog naroda na tom području.
Operacija u Afrinu pokrenuta je u okviru turskih prava zasnovanih na međunarodnom pravu i rezolucijama Ujedinjenih nacija, posebno onih koje se tiču borbe protiv terorizma 1624 (2005), 2170 (2014) ve 2178 (2014).
Turska se poziva i na član 51 iz UN-ovog sporazuma, odnosno “pravo na samoodbranu”. Operacija se provodi uz poštivanje teritorijalnog integriteta Sirije.
Snage odane režimu sirijskog predsjednika Bashara al-Assada su u julu 2012. godine bez sukoba prepustile teroristima PYD/PKK-a kontrolu u Afrinu. To je postao jedan od glavnih centara te terorističke organizacije.
Teroristi PYD/PKK-a trenutno pod okupacijom drže 65 posto sirijsko-turske granice, a u Afrinu se nalazi između 8.000 i 10.000 terorista.
PYD/PKK je sirijski ogranak terorističke organizacije PKK koja se nalazi na listi terorističkih grupa u Turskoj, SAD-u i Evropskoj uniji. PKK još od sredine 80-ih godina prošlog vijeka vodi terorističku kampanju protiv Turske i do sada je u tim terorističkim napadima život izgubilo blizu 40.000 osoba.
Kakav crni isil i borba turaka protiv isila ccccccc.. smijesno jbt,,