Trudnjače i porodilje online

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
jedna tamo

#9876 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by jedna tamo »

u utorak 10.2.
julisiz es grant

#9877 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by julisiz es grant »

jedna tamo wrote:u utorak 10.2.
Znači, skoro 36 sati nakon što je otišla plodova voda, ako sam dobro razumio....
...nemam komentara na to, sve sam rekao u ranijem postu.
Lana Lačević ja kćerka dr Šaćire Kapić-Lačević, poznatog citologa (to su oni što analiziraju Papa briseve) i kolposkopičara sa GAK-a, sada u penziji. Naslijedila je majku kao kolposkopičar. Ne znam kakva je u porođajnoj sali, ali ima siguran nastup, a i svojom konstitucijom ulijeva povjerenje, što nije nebitno za posao porodničara :)
Uglavnom, kako je moglo biti, završilo se super, mada ne sumnjam uopšte da iskustvo samog toka poroda nije bilo nimalo lijepo. Sad uživaj u majčinstvu.
otherside

#9878 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by otherside »

zaboravio si reci da je spomenuti mehmedbasic sin mehmedbasica seniora (njega si doduse pohvalio) :D
a katica tebi omrazeni lik, zavodnik, sarmer i nula od ginekologa :D
btw, ja u klin, ti u plocu.
ja o forumskim dijagnozama i predvidjanjima a ti sve vrijeme o manekenkinoj rodici.
btw, nek se zena hairli porodi :-D
@jedna tamo-cestitke :-D
Irish

#9879 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Irish »

Bez namjere da umanjim icije lose iskustvo sa zloglasnog Jezera, reci cu evo slj:

Tri puta lezala gore po nekoliko dana..
Operacija, pa drugi put porod (lezala 6 dana na patologiji, na kraju induciran, prvo nekakvim vaginaletama pa onda drip), i treci put kada sam izgubila bebu u petom mjesecu trudnoce (fetus mortus-indukcija).

Svaki put sam dakle lezala od 3-7 dana..nisam vala ruzan pogled dozivjela..od sestara do doktora, svi su mi bili super, a izredalo ih se jel za svo to vrijeme (koliko je to dana ukupno lezanja gore)..svi su stvarno bili fini svaki put..Kada sam rodila svoju curicu (ono kada sam lezala 7 dana), toliko sam bila zadovoljna sa svima da mi je i dan danas zao sto nisam odnijela tortu na odjeljenje patologije kad je sve zavrsilo (a bila sam sprijecena)..

Kada sam izgubila bebu, jedna od sestara me obilazila stalno i tjesila me kao da sam njeno dijete..i tada su bili svi ok..

Ne znam stvarno..ne sporim da,ima losih iskustava ali ne treba ni plasiti trudnice horor pricama iz porodilista, dovoljno je sto kroz sve to treba proci i doci zapravo do tog poroda i donijeti na svijet zivo i zdravo dijete..

meni je zao svakoga ko je imao lose iskustvo (Sta znam sta me jos ceka), i ne kazem da toga nema kao i svugdje, i u svakom fahu, ali nemojmo generalozovati do te mjere da se trudnice boje otici poroditi..

imam ja svakodnevno poneko sitno lose iskustvo sa nasim zdravstvom..ali to je druga tema jer toga ima svugdje,,od saltera za vadjenje rodnog lista pa nadalje..
Maybach

#9880 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Maybach »

Meni je gore sto ovdje covjek kad postavi pitanje,cesto ne dobije nikakav odgovor,a kad je kakva rasprava u pitanju,odmah se svi naloze i tu bukne more stranica za dan.Kod nas u zdravstvu stvarno ima svasta,i sama sam blisku ososbu izubila zbog cistog nemara doktorice.Sa Jezerom imam par iskustava i nisu za medalje,od toga sto svako ima drugo misljenje i drugu terapiju,do cudnih pitanja koja sam mislila da je nemoguce da jedan dr ne zna itd,mada sam upoznala i par svijetlih primjera,ali ceka me porod uskoro i mogu se samo nadat dobrome i sreci,jer sta drugo mogu.Krenem od pretpostavke da valjda nema toliko budala u ovoj drzavi koje bi se igrale sa necijim zivotima tek tako,iako iskreno ne vjerujem vise nikome previse.
JanuaryJones

#9881 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by JanuaryJones »

Čestitke @jedna tamo uživaj u bebici, ljubi, miriši i sa srećom ;-)
Baba_Droga

#9882 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Baba_Droga »

@jedna tamo čestitke...mazite se i pazite <3

Imam ja pitanje za trudnice sa sličnim/sitim iskustvom, a ujedno i doktora.
On ponedeljka kašljem i danima se kašalj intezivirao, prošle dvije noći sam skroz slabo spavala jer imam osjećaj člim mirujem da mi je još gore. To su bukvalno napadi kašlja. Bez temperature...bez bolova...samo glupi kašalj.
U međuvremenu sa sve prirodne lijekove/čajeve/preparate i šta već ne probala.
Slatko me samo više iritira, i većinom pijem vodu...zapravo stalno je flašica tu da vlažim grlo.
Mene od kašlja boli svako rebro...svaka kost...dlaka na glavi...ma zapravo nemam snage ni da kašljem (da ne pričam o neobuzdavanju mokraće tokom kašlja :( )
Od promuklosti jedva pričam, a pola komšiluka čuje kada ja kašljem :roll:
Obzirom da sam u utorak imala redovnu kontrolu, moj ginekolog kaže da nema potrebe da se brinem za bebu, samo da me prati doktorica opšte prakse.

Obzirom da se sve to pogoršava, juče sam i otišla u opštu. Detaljno pregledali pluća i sve je čisto. Grlo crveno, malo zagnojeno i iritirno od kašlja. Uradila sam i nalaze koji su pokazali da je CRP 17. (njima pokazalo da je bakterijska upala grla)
Uključili su mi Cefaleksin i inhalaciju na bazi fiziološke otopine 4 dana.

Ja sam negdje isprepadana, brinem se za bebu više nego za sebe. Kako bebe podnose taj kašalj...može li doći do komplikacija?
Na šta treba da obratim posebnu pažnju? Jel imao ko sličnih iskustava?

Jer dok kašljem...em skupim noge da ne bi piš piš, :-) em se držim za stomak...kontam da olakšam bebi, da je pridržim (znam smiješno...i tužno....i niĐe veze...al eto)
Naši smo...skontaće te ;)
Maybach

#9883 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Maybach »

U kojoj si sedmici?Savij ledja kad kasljes,tako neces imati veliki pritisak na trbusne misice.
Baba_Droga

#9884 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Baba_Droga »

Maybach wrote:U kojoj si sedmici?Savij ledja kad kasljes,tako neces imati veliki pritisak na trbusne misice.
21+4
Pa eto trudim se zaista da nađem neki položaj tijela da smanjim pritisak.
MedenoSrce

#9885 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by MedenoSrce »

otherside wrote: a katica tebi omrazeni lik, zavodnik, sarmer i nula od ginekologa :D
katica je fakat nigdje veze ginekolog
kakve on gluposti izvali i ostane ziv
al osmijeh i sarlatanski pristup pale kod zena koje vole toplu rijec vise nego strucnost

nista licno otherside, ja tebe cijenim kao forumasicu i uvijek otvorim temu kad vidim da si ti pisala ali katica pojma nema
otherside

#9886 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by otherside »

MedenoSrce wrote:
otherside wrote: a katica tebi omrazeni lik, zavodnik, sarmer i nula od ginekologa :D
al osmijeh i sarlatanski pristup pale kod zena koje vole toplu rijec vise nego strucnost

nista licno otherside, ja tebe cijenim kao forumasicu i uvijek otvorim temu kad vidim da si ti pisala ali katica pojma nema
da ne bude zabune, nit' sam katicin advokat a Bogme nemamo ni konekcija druge prirode :D
nego upratih doktorov opus pa samo spomenuh ;-)
i hvala na citanju iako tog stiva nema puno :D uzvracam komplimente ;-)
palestinka

#9887 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by palestinka »

julisiz es grant wrote:Komisija potvrdi moje mišljenje, a ja ni vidio ženu nisam. Ko bi reko?
Dakle, iz činjenice da se žena još nije porodila, nije ni blizu da se porodi, jasno je da porod nije ni počeo.
Ponavljam, još jednom. Porod je počeo kada:
1. postoje regularne kontrakcije (na 15-20 min, pa u sve kraćim intervalima) koje se ponavljaju tokom najmanje sat vremena, a da je to praćeno progresivnim skraćenjem i otvaranjem cerviksa
2. pukao je vodenjak
3. nema
Ako nema ništa od ovoga, žena slobodno može ići kući. Ako postoji sumnja da je plod ugrožen treba jasno definirati problem kroz određene parametre (loš CTG zapis, nema plodove vode, majka ima visok pritisak, plod zaostaje u rastu itd), koji se svi iskazuju jasnim i nedvosmislenim brojkama i riječima, dakle bez "možda jeste, možda nije", "moglo bi biti", jer su ovo stvari koje se glave tiču,tada treba ženu ostaviti u bolnici, objasniti joj ZAŠTO OSTAJE U BOLNICI i KOJI JE PLAN DALJIH POSTUPAKA. Ovdje je jasno da svega toga nema, što su i učene glave potvrdile.
Ne pričam ja ovo bezveze. Prvo, što je ovo dio moje svakodnevne prakse, a ne samo teorijska promišljanja dokonog ekscentrika.
Drugo, indukcija poroda je vrlo ozbiljan postupak, koji zahtjeva minucioznu procjenu situacije (pošto ne čitate moje prethodne postove, samo izguglajte Bishop's score) i jasnu INDIKACIJU (razlog zašto se inducira). Nije to "haj, pa da vidimo šta će biti". Eksperimentisanja kad se radi o životu (a kamoli dva) ne smije biti. Kad induciraš porod, sve što se dalje loše desi tvoja je odgovornost, jer nije to porod koji je sam nastao, već si ga ti izazvao. Zašto si ga izazvao, jesi li ga morao izazvati? Zamislite da se na takvom porodu desi nešto loše, vrlo loše, tragično (a dešava se vrlo često kad se loše procijeni) i da dođe do suda. Nema tog advokata koji će izvući doktora koji je pokrenuo porod bez jasne indikacije. "Dva dana preko termina" nije indikacija, nikada bila i nikada neće biti.
:thumbup: i podrška generalno. Bez obzira na svađalačko-isfrustrirane postove pojedinih, molim Vas da nastavite i dalje da odgovarate na pitanja. Hvala.
MedenoSrce

#9888 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by MedenoSrce »

doktorima prvenstveno treba postati jasno da mogu zijaniti licencu dok pucnes prstima
i sve godina rada i ucenja mogu lako postati uzalud potroseno vrijeme. Nek se zafrkavaju dok mogu i kome mogu ali druga vremena dolaze.
Vecina ih se ponasa kao da rade sa namjestajem a ne sa ljudima.
Maybach

#9889 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Maybach »

Baba_Droga wrote:
Maybach wrote:U kojoj si sedmici?Savij ledja kad kasljes,tako neces imati veliki pritisak na trbusne misice.
21+4
Pa eto trudim se zaista da nađem neki položaj tijela da smanjim pritisak.
I ja sam kasljala taman nekako u tom periodu.Ne brini,smirit ce se,bebi ne smeta previse,a do tad probaj sve moguce pripravke prirodne koji mogu pomoci,kao i sirupe.
Baba_Droga

#9890 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Baba_Droga »

Maybach wrote:I ja sam kasljala taman nekako u tom periodu.Ne brini,smirit ce se,bebi ne smeta previse,a do tad probaj sve moguce pripravke prirodne koji mogu pomoci,kao i sirupe.
:kiss:
Hot Mamma

#9891 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Hot Mamma »

MedenoSrce wrote:

Ovo ti je opis 90 posto ljekara,uz dodatak odmjeravanja i rekla bih nepotrebnih i neprilicnih komplimenata. :roll:
Ma.Le.Na

#9892 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Ma.Le.Na »

Gdje da kupim steznjak-pojas?
I ima li smisla nositi ga, prosle su 3 sedmice od poroda?
U Baby centru je ovaj steznjak 80km...nesto mi to puno djeluje :?
neoxxx

#9893 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by neoxxx »

Imas u Neretvi, 30 i nesto KM, skroz dobar
Sephora

#9894 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Sephora »

Ma.Le.Na wrote:Gdje da kupim steznjak-pojas?
Kod nas dr ne preporucuju nosenje tih pojasa - ali opet svako ima pravo raditi sto zeli i sto osjeca...
Porodilje odmarajte, uzivajte sa bebama..iskoristite svaki tren tako lijepog osjecaja!
Maybach

#9895 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Maybach »

Ja gledala u Neretvi neki dan,bome nije 30 nego 50.To je pojas koji ide vise poslije carskog i drugih operacija na stomaku,mada moze i onako.Ne znam da li ima u Chicco,nekad je bio isto oko 50.Elem i ja to trazim pa ako ko zna nek napise.U baby centru mi se svidja sto je pamucni.
neoxxx

#9896 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by neoxxx »

E ne znam fakat, ja se porodila prije 2,5 mjeseca na carski i uzela taj steznik/pojas u Neretvi, bio 37, 38 KM...
farmacojtishe

#9897 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by farmacojtishe »

Veliki pozdrav svim trudnicama. :)
Imam jednu molbu. U sklopu diplomskog rada vršim anketiranje trudnica, tačnije se radi o prehrani. Pa ako nije problem da se popuni ova anketa. Treba 10-15 minuta. I jedna napomena, popunjavaju trudnice samo iz BiH. Hvala unaprijed :-D
https://docs.google.com/forms/d/1u_Hh-_ ... Y/viewform
affidavit

#9898 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by affidavit »

Maybach wrote:
Ja gledala u Neretvi neki dan,bome nije 30 nego 50.To je pojas koji ide vise poslije carskog i drugih operacija na stomaku,mada moze i onako.Ne znam da li ima u Chicco,nekad je bio isto oko 50.Elem i ja to trazim pa ako ko zna nek napise.U baby centru mi se svidja sto je pamucni.
Ne opterećujte se žene pojasevima i sl. zafrkancijama. Nisam ga nosila ni dan, u prvim mjesecima dok sam dojila bila sam deblja nego nakon poroda. Kasnije sam smrsavila i evo me bez ikakvih tragova poroda. Nije tijelo doslo u to stanje za mjesec dana, pa se ne moze ni vratiti brzo, ali ako se hranite normalno kasnije se sve vrati na staro, a kad se vartite na posao i vrate se i stare obaveze, bicete mrsavije nego ikad. :-D Uzivajte sa svojim bebama.
safran

#9899 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by safran »

farmacojtishe wrote:Veliki pozdrav svim trudnicama. :)
Imam jednu molbu. U sklopu diplomskog rada vršim anketiranje trudnica, tačnije se radi o prehrani. Pa ako nije problem da se popuni ova anketa. Treba 10-15 minuta. I jedna napomena, popunjavaju trudnice samo iz BiH. Hvala unaprijed :-D
Ne valja ovo. Gdje je čips, bademi, kikiriki, smoki i grisini? Uopšte se ne šalim -
farmacojtishe

#9900 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by farmacojtishe »

safran wrote:
farmacojtishe wrote:Veliki pozdrav svim trudnicama. :)
Ne valja ovo. Gdje je čips, bademi, kikiriki, smoki i grisini? Uopšte se ne šalim -
Istraživanje se više radi sa aspekta sigurnosti hrane, unosa određenih mikronutrijenata (vitamina i minerala). A ove naminice gore su uglavnom ugljikohidrati, koji ne predstavljaju opasnost po zdravlje trudnice(naravno ukoliko se ne unose u ogromnim količinama :-D ), a ukoliko i jedu u prevelikim količinama, to će se pokazati na njihovoj tjelesnoj težini. A to se onda može izračunati iz pitanja o težini prije trudnoće i trenutne težine trudnice i sedmice gestacija.
Post Reply