IRAN

Post Reply
salik79

#9876 Re: IRAN

Post by salik79 »

mirsek wrote:
salik79 wrote:
General War wrote: Ni manje ni vise slaga za 50% ... :-)
1. Iran in the World Today
Domestic Product (GDP) in 2014 of US$406.3 billion.(world bank)
Ko da ti je ajatolah pupak vezo :lol:
Jos kada bi ti znao sta paritet kupovne moci znaci :roll:

Kakvi likovi "hode/bahuljaju" ovim forumom, prosto nevjerovatno :lol:
:thumbup:
Paritet kupovne moci zakon za ekonomska mjerenja i poredjenje standarda stanovnistva u nekoj zemlji. :bih:
Da ne spominjemo diverzifikaciju i sta sve Iran danas proizvodi i koliki je bio udjel nafte tada a koliko sada u njihovom GDP-u.
Za 10 godina aBd Iran na nivou zemalja iz EU i najjaca muslimanska zemlja u svijetu po ekonomiji, u nauci su odavno prvi. :D
Lahko je sa onima koji znaju, pa i koji ne znaju i svjesni su toga, ali sta sa onima koji ne znaju, a misle da sve znaju (a znanje stekli putem kojekakvih fox-newseva :mrgreen:)?! :? ;-)
Challenger__

#9877 Re: IRAN

Post by Challenger__ »

zvizdan wrote:@Salik, perzijska poslovica kaze: "Bolje imati pametnog covjeka za neprijatelja, nego neznalicu za prijatelja." Rumi je to u Mesneviji razradio kroz onu pricu o covjeku koji se sprijateljio s medvjedom. Od rasprave s nekim ljudima te moze samo zaboljeti glava.
:thumbup:

Ovako to poentira Konfučije:
Kada naiđeš na čovjeka s kojim vrijedi govoriti, a ti ne govoriš – izgubio si ga. Kada naiđeš na čovjeka sa kojim ne vrijedi govoriti, a govoriš – izgubio si riječi. Mudrac ne gubi ni čovjeka ni riječi.
Arteta

#9878 Re: IRAN

Post by Arteta »

Na zapadu covjek ima sva prava osim onih prava koja cine zlo drugom, kao npr. ne smije se ubiti covjeka jer on ima prava na zivot.

Ukoliko se bude cesta prelazila kako ti hoces onda ugrozavas ljude koji voze auta i ti si taj koji krsi njihova prava.
Ukoliko cijepas drva na balkonu onda to stvara buku i kriss prava ljudima da se odmaraju kod kuce.
U nekim zemljama na Zapadu se djeca mogu skolovati kod kue, mnogo poznatih je u Americi skolovano kod kuce.

Porezi jesu krsenje prava, ali to krsenje prava donosi i beneficije kao npr.nove puteve.
Kakve beneficije donosi pokrivanje zene? nikakve.
salik79

#9879 Re: IRAN

Post by salik79 »

zvizdan wrote:@Salik, perzijska poslovica kaze: "Bolje imati pametnog covjeka za neprijatelja, nego neznalicu za prijatelja." Rumi je to u Mesneviji razradio kroz onu pricu o covjeku koji se sprijateljio s medvjedom. Od rasprave s nekim ljudima te moze samo zaboljeti glava.

Inace, jos su Hobs, Ruso, Spinoza, Lok i ostala raja objasnili da drzava pociva na drustvenom ugovoru. Dakle, pojedinac se odrice dijela svojih prava i sloboda u interesu drustva. U svakoj drzavi svijeta gradjani se odricu dijela svojih prava i sloboda u interesu zajednice (a oni koji na to ne pristaju bivaju sankcionirani). Iran je, referendumskom odlukom tamosnjeg drustva, islamska drzava, a sama ta cinjenica podrazumijeva da postoje odredjene norme odijevanja koje se u javnosti mora postovati (i to ne samo za zene, nego i za muskarce). Ako taj narod odluci da to promijeni, siguran sam da mu ne bi bilo tesko to i izvesti. Ocevi i braca iranskih zena,a i same te zene, bili su dovoljno odlucni i jaki da se suprotstave diktauri iza koje su stajale najvece svjetske sile i nesluceno bogatstvo, pa nesto sumnjam da bi im bio problem rijesiti pitanje odijevanja zene da ga smatraju problematicnim.

Suditi o polozaju zene u jednom drustvu na osnovu toga je li se duzna ili ne odijevati u skladu s islamskim propisima moze samo dobrano ogranicena osoba. Valjda bi prava usporedba statusa zene u Iranu prije i poslije revolucije trebala da se ogleda u omjeru lijecnica, univerzitetskih profesorica, filmskih reziserki, naucnica, spisateljica, umjetnica.. nekad i sad, a ne u prisutnosti minjaka na ulicama. Ako to nekome treba objasnjavati, onda jebiga. :-)
Tamam tako, svaka ti je k'o iz citaba :thumbup:

Mogu misliti kako se ti osjecas, koji neuporedivo vise imas i znanja, i saznanja o ovoj temi, kada je meni ovako :? :lol:
Kikibombona

#9880 Re: IRAN

Post by Kikibombona »

zvizdan wrote:
Kikibombona wrote:
zvizdan wrote:...
Koja prava su tebi ogranicena ovdje u ovoj nesretnoj drzavi?

U Svicarskoj?
Finskoj?
Australiji?
Pravo da izgradim kucu na svojoj zemlji a da nikoga ne pitam za dozvolu, pravo da nemam nikakve indetifikacijske dokumente, pravo da ne saljem dijete u skolu vec da ga sam kuci poducavam, pravo da prelazim cestu gdje hocu i kad hocu, pravo da cijepam svoja drva na svom balkonu, pravo da mi niko ne naplacuje porez na kutiju cigara koju sam kupio, pravo da stanem pred drota i poderem svojih 100 KM njemu pred ocima... Kako mozes pitati nesto tako glupo? Pa svaki zakon i propis u biti predstavlja ogranicavanje nekih sloboda.
Jaoooo... :-) :-)

1. Poplave su pokazale kako zavrsavaju kuce koje su ilegalno sagradjene. Te kuce ugrozavaju i mene kao slucajnog prolaznika.
2. To pravo olaksava kriminalne radnje sto ugrozava direktno mene.
3. Tvoje dijete nije tvoje vlasnistvo, ne mozes sa njim raditi sto ti volja. Ne mozes tako dijete zatvoriti u saht samo zato sto je tvoje. Mozes sebe kao odraslu i punoljetnu osobu, vec sposobnu racionalno razmisljati.
4. Prelaskom ulice na nedozvoljenom prostoru ugrozavas mene jer mogu nastradati kada te pokupim.
5. Cijepati drva mozes pod uslovom da ne uznemiravas komsije.

Koga ugrozava djevojka koja ne nosi maramu?
zvizdan

#9881 Re: IRAN

Post by zvizdan »

Arteta wrote:Na zapadu covjek ima sva prava osim onih prava koja cine zlo drugom, kao npr. ne smije se ubiti covjeka jer on ima prava na zivot.

Ukoliko se bude cesta prelazila kako ti hoces onda ugrozavas ljude koji voze auta i ti si taj koji krsi njihova prava.
Ukoliko cijepas drva na balkonu onda to stvara buku i kriss prava ljudima da se odmaraju kod kuce.
U nekim zemljama na Zapadu se djeca mogu skolovati kod kue, mnogo poznatih je u Americi skolovano kod kuce.

Porezi jesu krsenje prava, ali to krsenje prava donosi i beneficije kao npr.nove puteve.
Momak, ne znam jesi li to vec primijetio (a bit ce da ni to nisi u stanju) ali tvoje upise smatram previse glupim da bih s tobom raspravljao. Isto vazi i za ovaj, stavise ovaj ti je narocito glup. :D Doduse, mozda ce me sad banovati i ugroziti moje pravo na slobodu javnog iznosenja stava.
salik79

#9882 Re: IRAN

Post by salik79 »

Arteta wrote:Na zapadu covjek ima sva prava osim onih prava koja cine zlo drugom, kao npr. ne smije se ubiti covjeka jer on ima prava na zivot.

A munare u Svici, klanje kurbana u Njemackoj,...?! I to, pazi sada, Jevreji kao priznata vjerska zajednica smiju klati, muslimani JOK! Jevreji nudili muslimanima da im oni kolju, naravno uz "malu" novcanu naknadu...Jbt, k'o provokacija!
Arteta

#9883 Re: IRAN

Post by Arteta »

Posto vidim da Iranci vole filozofiju, sta misle o ovom citatu jednog velikog njemackog filozofa. :D
Nekad je hula na Boga bio najveci greh, ali Bog je umro, i tako umreše i ti grešnici.
Arteta

#9884 Re: IRAN

Post by Arteta »

zvizdan wrote:

Momak, ne znam jesi li to vec primijetio (a bit ce da ni to nisi u stanju) ali tvoje upise smatram previse glupim da bih s tobom raspravljao. Isto vazi i za ovaj, stavise ovaj ti je narocito glup. :D Doduse, mozda ce me sad banovati i ugroziti moje pravo na slobodu javnog iznosenja stava.
Mozes da bjezis ili vrijedjas, ali si mi ostao duzan nekoliko odgovora, a vidim da i dalje ne znas odgovoriti.
Juce sam ti dao primjere da se smiej na Zapadu biti u gacicama pa si pobjegao.
Arteta

#9885 Re: IRAN

Post by Arteta »

salik79 wrote:

A munare u Svici, klanje kurbana u Njemackoj,...?! I to, pazi sada, Jevreji kao priznata vjerska zajednica smiju klati, muslimani JOK! Jevreji nudili muslimanima da im oni kolju, naravno uz "malu" novcanu naknadu...Jbt, k'o provokacija!
Krsenje ljudskih prava, nemam problema da nazovem stvari pravim imenom.
Minareti moraju biti dozvoljeni, po klanju zivotinja sam indiferentan i ne znam sta bih ti rekao, jedan dan sam protiv, a jedan dan za.

Mada, to su sitne stvari, razlika izmedju ljudskih prava u Svicarskoj i Iranu je toliko ogromna da se te zemlje ne mogu porediti.
Challenger__

#9886 Re: IRAN

Post by Challenger__ »

Arteta wrote:Posto vidim da Iranci vole filozofiju, sta misle o ovom citatu jednog velikog njemackog filozofa. :D
Nekad je hula na Boga bio najveci greh, ali Bog je umro, i tako umreše i ti grešnici.
Isti taj Niče je ismijavao kastu (filozofe) kojoj je pripadao, tvrdeći da lične frustracije i zablude maliciozno i pretenciozno predstavljaju kao sistem "objektivnih vrijednosti".

Upravo to, frustracija i zabluda jednog nadarenog čovjeka, taoca tzv. "duha vremena".
Challenger__

#9887 Re: IRAN

Post by Challenger__ »

Danas hladno možemo parafrazirati Ničea sa sljedećim riječima: "Niče je mrtav, Bog nikad življi".
General War

#9888 Re: IRAN

Post by General War »

salik79 wrote:
General War wrote:
salik79 wrote:

Da li ti znas sta pri izracunu BDP-a znaci izvoz?! Covjece, sta ti imas od obrazovanja!?

To sto si ti istakao da 80% IZVOZA, jedne zemlje pod nevidjenim sankcijama, cini nafta, ni izbliza ne znaci da taj izvoz (nafte) prelazi 10% ukupnog BDP-a.

Znas li ti, uopce, sta je BDP?

Fakat nevjerovatno :lol: :-)
Koji, svjetsku ili teheransku racunicu BDP-a?
Ne idi dublje, vec si se vise nego dovoljno ukopao. Ne znas ni sta je BDP, niti sta ga cini, a volio bi ga suknuti. Topli savjet - vise knjiga, manje interneta, a pogotovo foruma, mozda ga - jednog dana - i ti mognes nekome suknuti. ;-)
...hvala na savjetu, sto se tice sukanja samo pogledam vijesti i stanje na terenu nemam potrebe za dalje ;-)

Image

Image
Kikibombona

#9889 Re: IRAN

Post by Kikibombona »

Challenger__ wrote:Danas hladno možemo parafrazirati Ničea sa sljedećim riječima: "Niče je mrtav, Bog nikad življi".
Nice je ziv dok zive njegova djela!

Bog je izmisljotina! :D
zvizdan

#9890 Re: IRAN

Post by zvizdan »

@Kiki, smijes li ti karati u podne na stepenicama na Sebilju? Hoce li te murija pokupiti i ako hoce, zasto? Koga ugrozavas time sto vodis ljubav? To je bas lijepo. :D Mozes li otvoriti javnu kucu u Sarajevu? Fino legalno registrujes prostitutke, placas im doprinose, pregledi redovni...?

https://hr.wikipedia.org/wiki/Javni_moral

Što se Ničea tiče, da ustane pa vidi ko sve i kako interpretira njegove misli, krstio bi se s obje ruke. :D
Kikibombona

#9891 Re: IRAN

Post by Kikibombona »

zvizdan wrote:@Kiki, smijes li ti karati u podne na stepenicama na Sebilju? Hoce li te murija pokupiti i ako hoce, zasto? Koga ugrozavas time sto vodis ljubav? To je bas lijepo. :D Mozes li otvoriti javnu kucu u Sarajevu? Fino legalno registrujes prostitutke, placas im doprinose, pregledi redovni...?

Što se Ničea tiče, da ustane pa vidi ko sve i kako interpretira njegove misli, krstio bi se s obje ruke. :D
Kartanje je porok koji lose utice na mladje narastaje. Alkohol isto tako.

To za prostitutke si u pravu. To nije ok i to treba mijenjati. Isto tako treba legalizovati marihunanu. Ovdje ne leti glava ako se zalazes za legalizaciju prostitucije i marihuane, niti odgovaras pred zakonom.

Koga ugrozava zena bez marame?
mirsek

#9892 Re: IRAN

Post by mirsek »

zvizdan wrote:
Kikibombona wrote:
zvizdan wrote:...
Koja prava su tebi ogranicena ovdje u ovoj nesretnoj drzavi?

U Svicarskoj?
Finskoj?
Australiji?
Pravo da izgradim kucu na svojoj zemlji a da nikoga ne pitam za dozvolu, pravo da nemam nikakve indetifikacijske dokumente, pravo da ne saljem dijete u skolu vec da ga sam kuci poducavam, pravo da prelazim cestu gdje hocu i kad hocu, pravo da cijepam svoja drva na svom balkonu, pravo da mi niko ne naplacuje porez na kutiju cigara koju sam kupio, pravo da stanem pred drota i poderem svojih 100 KM njemu pred ocima... Kako mozes pitati nesto tako glupo? Pa svaki zakon i propis u biti predstavlja ogranicavanje nekih sloboda.
:thumbup: Odlicna opaska.
Narod izabrao revoluciju i sad neko poredi njihov izbor sa zapadnim standardom.
Co0l

#9893 Re: IRAN

Post by Co0l »

Kikibombona wrote:

To za prostitutke si u pravu. To nije ok i to treba mijenjati. Isto tako treba legalizovati marihunanu. Ovdje ne leti glava ako se zalazes za legalizaciju prostitucije i marihuane, niti odgovaras pred zakonom.

Ako je lijepa,ugrozava pravo ruznih da nadju momka :D
i nije kartanje,nego karanje 8-)
Arteta

#9894 Re: IRAN

Post by Arteta »

Kikibombona wrote:
zvizdan wrote:@Kiki, smijes li ti karati u podne na stepenicama na Sebilju? Hoce li te murija pokupiti i ako hoce, zasto? Koga ugrozavas time sto vodis ljubav? To je bas lijepo. :D Mozes li otvoriti javnu kucu u Sarajevu? Fino legalno registrujes prostitutke, placas im doprinose, pregledi redovni...?

Sex je dozvoljen ako maloljetnici imaju zabranu na 6om podrucju.

Marihuanu, javne kuce, kockarnice, čak i većinu droga treba legalizovati.
zvizdan

#9895 Re: IRAN

Post by zvizdan »

Kikibombona wrote:

Kakvo, bola, kartanje? O cemu ti? :D Btw, kartanje je porok koliko i Covjece ne ljuti se. Kocka je porok.

Uglavnom, odustajem. Iran je zlo, nazadan, uzasan, zaostao... Jer, hebiga, zene im ne smiju izaci na ulicu u minjaku... Rekose likovi iz zemlje koju, bez da im iko ista moze, u crno zavise jedan obicni polupismeni papucar i njegova dusevno bolesna supruga.
Challenger__

#9896 Re: IRAN

Post by Challenger__ »

Kikibombona wrote:Bog je izmisljotina! :D
U razgovoru sa ocem, mladi Andrej Tarkovski (najveći režiser svih vremena) pita svog oca, ruskog pjesnika Arsenija Tarkovskog: "Ima li Boga"? Otac mu odgovori: "za one koji ne vjeruju - nema, a za one koji vjeruju - ima".

Obojica su, naravno, bili duboko vjerujući ljudi.
Arteta

#9897 Re: IRAN

Post by Arteta »

Challenger__ wrote:
Kikibombona wrote:Bog je izmisljotina! :D
U razgovoru sa ocem, mladi Andrej Tarkovski (najveći režiser svih vremena) pita svog oca, ruskog pjesnika Arsenija Tarkovskog: "Ima li Boga"? Otac mu odgovori: "za one koji ne vjeruju - nema, a za one koji vjeruju - ima".

Obojica su, naravno, bili duboko vjerujući ljudi.
Šta je najveci?
salik79

#9898 Re: IRAN

Post by salik79 »

General War wrote:
salik79 wrote: Ne idi dublje, vec si se vise nego dovoljno ukopao. Ne znas ni sta je BDP, niti sta ga cini, a volio bi ga suknuti. Topli savjet - vise knjiga, manje interneta, a pogotovo foruma, mozda ga - jednog dana - i ti mognes nekome suknuti. ;-)
...hvala na savjetu, sto se tice sukanja samo pogledam vijesti i stanje na terenu nemam potrebe za dalje ;-)

Image

Image
Ako te vijesti gledas kao i ekonomske pokazatelje, onda i ne cudi tvoja povrsnost i neznanje. Ali me cudi tvoja zelja da, i pored ocite neupucenosti u bilo koju materiju koju smo do sada "obradjivali", imas toliku zelju za nekakvim dokazivanjem?! Mislim, kome? Cemu? Zasto?

Ako ti je toliko stalo, samo reci, iduci put te necu pobijati, samo cu klimati glavom i aplaudirati kada uletis sa svojim "analizama"...
Norman

#9899 Re: IRAN

Post by Norman »

Kikibombona wrote:

:-D

Kiki je očito neiskvaren mladić, čistih misli. Tamo gdje svi vide masturbiranje, on vidi bezazlenu šetnju dječaka sa psom. Gdje svi vide tarabljenje, Kiki vidi društvene igre s kojima treba biti oprezan, jer kvare mlade naraštaje.
salik79

#9900 Re: IRAN

Post by salik79 »

Arteta wrote:
salik79 wrote:

Krsenje ljudskih prava, nemam problema da nazovem stvari pravim imenom.
Minareti moraju biti dozvoljeni, po klanju zivotinja sam indiferentan i ne znam sta bih ti rekao, jedan dan sam protiv, a jedan dan za.

Mada, to su sitne stvari, razlika izmedju ljudskih prava u Svicarskoj i Iranu je toliko ogromna da se te zemlje ne mogu porediti.
Jeste, sa tvoje tacke gledista...Meni nije. Uglavnom, krsenje ljudskih prava je, takodjer, u ocima posmatraca. Meni je flagrantno krsenje mojih vjerskih prava daleko gore nego "nametanje dress codea". I to krsenje vjerskih prava jedne vjerske grupacije, uz istovremeno ne krsenje istih vjerskih prava druge vjerske skupine. I masa takvih "zakona", da ne nabrajem dalje...

A sada, zamisli da Iran krscanima nesto dozvoli, a jevrejima istovremeno zabrani!?
Post Reply