Lanci u gepeku su ok uz ljetne gume ako nisu zimski uslovi, kada pada snijeg, poledica i slicno onda bi trebali biti na tockovima.Dzontra_Volta wrote: ↑02/12/2023 17:34 Zar po gradu ne trebaju zimske kad zahladi i poledi? Sa lancima u gepeku se možeš slikati ako ispred tebe izleti neki pješak ili auto naglo zakoči.
ZOBS
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Ateista
#9876 Re: ZOBS
- laserShow
- Grijem se na: nacionalizam
#9877 Re: ZOBS
tj auto u garazi ili na parkingu, a ti pjeske gdje si naumio.
-
Dzontra_Volta
#9878 Re: ZOBS
Ateista wrote: ↑02/12/2023 21:46Lanci u gepeku su ok uz ljetne gume ako nisu zimski uslovi, kada pada snijeg, poledica i slicno onda bi trebali biti na tockovima.Dzontra_Volta wrote: ↑02/12/2023 17:34 Zar po gradu ne trebaju zimske kad zahladi i poledi? Sa lancima u gepeku se možeš slikati ako ispred tebe izleti neki pješak ili auto naglo zakoči.![]()
Ko još voza po gradu s lancima!?nemezis wrote: ↑02/12/2023 20:50Naravno da treba, zimske ili lanci na ljetnim, na ljetnim su obavezni lanci kada su zimski uslovi a led je zimski uslov.Dzontra_Volta wrote: ↑02/12/2023 17:34 Zar po gradu ne trebaju zimske kad zahladi i poledi? Sa lancima u gepeku se možeš slikati ako ispred tebe izleti neki pješak ili auto naglo zakoči.
- Ateista
#9879 Re: ZOBS
Onaj koga snijeg iznenadi na ljetnim gumama.Dzontra_Volta wrote: ↑02/12/2023 23:26Ateista wrote: ↑02/12/2023 21:46Lanci u gepeku su ok uz ljetne gume ako nisu zimski uslovi, kada pada snijeg, poledica i slicno onda bi trebali biti na tockovima.Dzontra_Volta wrote: ↑02/12/2023 17:34 Zar po gradu ne trebaju zimske kad zahladi i poledi? Sa lancima u gepeku se možeš slikati ako ispred tebe izleti neki pješak ili auto naglo zakoči.
Ko još voza po gradu s lancima!?nemezis wrote: ↑02/12/2023 20:50Naravno da treba, zimske ili lanci na ljetnim, na ljetnim su obavezni lanci kada su zimski uslovi a led je zimski uslov.Dzontra_Volta wrote: ↑02/12/2023 17:34 Zar po gradu ne trebaju zimske kad zahladi i poledi? Sa lancima u gepeku se možeš slikati ako ispred tebe izleti neki pješak ili auto naglo zakoči.
Kazem kako je zakonski definisano, ako imas bar 4mm na ljetnim mozes proci sa lancima u gepeku dok nema zimskih uslova, ako ima onda bi ih po pravilu morao montirati.
- Laplace
#9880 Re: ZOBS
Puno bi mu pmogli lanci u gepeku u situacijama koje mr. Volta spominje.Ateista wrote: ↑02/12/2023 21:46Lanci u gepeku su ok uz ljetne gume ako nisu zimski uslovi, kada pada snijeg, poledica i slicno onda bi trebali biti na tockovima.Dzontra_Volta wrote: ↑02/12/2023 17:34 Zar po gradu ne trebaju zimske kad zahladi i poledi? Sa lancima u gepeku se možeš slikati ako ispred tebe izleti neki pješak ili auto naglo zakoči.![]()
Btw, prije nekih 20 godina je kolega pričao kako je probao na nizbrdici kako mu se gume sa lancima ponašaju pri naglom kočenju na poledici. Epilog: par stotina maraka štete na autu. Metalni lanci na ledu = skije. Lanci su +dobri za snijeg, na ledu su zakon zimske gume i korištenje mozga pri vožnji.
- Mishelinke
#9881 Re: ZOBS
Samo teški kreten može u zimskom periodu voziti na ljetnim gumama.nemezis wrote: ↑02/12/2023 20:50Naravno da treba, zimske ili lanci na ljetnim, na ljetnim su obavezni lanci kada su zimski uslovi a led je zimski uslov.Dzontra_Volta wrote: ↑02/12/2023 17:34 Zar po gradu ne trebaju zimske kad zahladi i poledi? Sa lancima u gepeku se možeš slikati ako ispred tebe izleti neki pješak ili auto naglo zakoči.
Nije stvar dubine šare, već same smjese gume. Ljetna guma ispod 8 stepeni postaje plastika. To što on ima lance u gepeku, ne znači apsolutno ništa.
Takvim bi trebalo biti obavezno koristiti lance tokom cijelog zimskog perioda, nebitno jel snijeg, vedro, jugo,.. pa nek drnda po cesti kad neće da zamijeni gume.
- mayab
#9882 Re: ZOBS
Tako je , zakon su pisali očito neznalice i idioti ,Mishelinke wrote: ↑03/12/2023 10:26Samo teški kreten može u zimskom periodu voziti na ljetnim gumama.nemezis wrote: ↑02/12/2023 20:50Naravno da treba, zimske ili lanci na ljetnim, na ljetnim su obavezni lanci kada su zimski uslovi a led je zimski uslov.Dzontra_Volta wrote: ↑02/12/2023 17:34 Zar po gradu ne trebaju zimske kad zahladi i poledi? Sa lancima u gepeku se možeš slikati ako ispred tebe izleti neki pješak ili auto naglo zakoči.
Nije stvar dubine šare, već same smjese gume. Ljetna guma ispod 8 stepeni postaje plastika. To što on ima lance u gepeku, ne znači apsolutno ništa.
Takvim bi trebalo biti obavezno koristiti lance tokom cijelog zimskog perioda, nebitno jel snijeg, vedro, jugo,.. pa nek drnda po cesti kad neće da zamijeni gume.
ili se svjesno ide na neku "socijalnu" sadaku, i nezamjeranje "fukari", da se od ljudi ne zahtijevaju izričito zimske gume ,
koje ipak dižu troškove posjedovanja i korištenja auta na godišnjem nivou.
- Mishelinke
#9883 Re: ZOBS
Socijalna sadaka nije u pitanju. Ljetne gume zimi možeš vidjeti samo na skupim autima koje obično voze "brude berbe", "jala buba" kretenčine i ostale ubice na cestama. Rijetko će ko, sa grama mozga, vozili ljetne gume zimi. Ako nema para, neće ni voziti.mayab wrote: ↑03/12/2023 10:58Tako je , zakon su pisali očito neznalice i idioti ,Mishelinke wrote: ↑03/12/2023 10:26Samo teški kreten može u zimskom periodu voziti na ljetnim gumama.
ili se svjesno ide na neku "socijalnu" sadaku, i nezamjeranje "fukari", da se od ljudi ne zahtijevaju izričito zimske gume ,
Ko gleda da uštedi, taj rijetko i uzima ljetne gume, jer su one puno skuplje od zimskih i možeš vidjeti hejbet auta ljeti na zimskim gumama.
Tako da, prije će biti prvi razlog koji si napisao, nego ovaj drugi.
-
noviclan
#9884 Re: ZOBS
Mogu li po ovom magazinovicevom pravilniku o invalidskim mjestima parkirati oni sto imaju legitimaciju rvi a nemaju naljepnice na vozilu
- Ateista
#9885 Re: ZOBS
Nisam nikad vozio sa lancima pa ne znam, ali hoces da kazes da je bolje sa bilo kakvim gumama po ledu nego sa lancima? Kontam da bi lanci zbog tezine auta trebali da lime led i upadaju bar malo i time povecaju trakciju...Laplace wrote: ↑03/12/2023 10:11Puno bi mu pmogli lanci u gepeku u situacijama koje mr. Volta spominje.Ateista wrote: ↑02/12/2023 21:46Lanci u gepeku su ok uz ljetne gume ako nisu zimski uslovi, kada pada snijeg, poledica i slicno onda bi trebali biti na tockovima.Dzontra_Volta wrote: ↑02/12/2023 17:34 Zar po gradu ne trebaju zimske kad zahladi i poledi? Sa lancima u gepeku se možeš slikati ako ispred tebe izleti neki pješak ili auto naglo zakoči.![]()
Btw, prije nekih 20 godina je kolega pričao kako je probao na nizbrdici kako mu se gume sa lancima ponašaju pri naglom kočenju na poledici. Epilog: par stotina maraka štete na autu. Metalni lanci na ledu = skije. Lanci su +dobri za snijeg, na ledu su zakon zimske gume i korištenje mozga pri vožnji.
- Ateista
#9886 Re: ZOBS
Ne znam koji je razlog sto su otavili ovu mogucnost, ali ona nije losa iz razloga sto ne zivi svako u Sarajevu (iako ni Sarajevo vise nije jao sto je bilo po pitanju zimskuh uslova) a nije ni svaki dio Sarajeva isti, ima regija gdje je snijeg i led rijetka pojava, ne vozi svako u svim mjesecima i slicno. Sa ljetnim gumama sam znao i u legalnom periodu voziti preko planinskih prevoja kad je temperatura bila oko 0 stepeni i bilo je sasvim ok, tako da ni nize temperature nisu toliki problem dok nema snijega i leda, a imas ljudi koji samo ponekad voze auto i zimi ce mozda upaliti kad je suha cesta, zimi zna biti jako toplih dana, pocetak i kraj zimske sezone isto tako pa neko zna malo produziti sa ljetnim ako su ok uslovi i slicno.Mishelinke wrote: ↑03/12/2023 11:14Socijalna sadaka nije u pitanju. Ljetne gume zimi možeš vidjeti samo na skupim autima koje obično voze "brude berbe", "jala buba" kretenčine i ostale ubice na cestama. Rijetko će ko, sa grama mozga, vozili ljetne gume zimi. Ako nema para, neće ni voziti.mayab wrote: ↑03/12/2023 10:58Tako je , zakon su pisali očito neznalice i idioti ,Mishelinke wrote: ↑03/12/2023 10:26
Samo teški kreten može u zimskom periodu voziti na ljetnim gumama.
Ko gleda da uštedi, taj rijetko i uzima ljetne gume, jer su one puno skuplje od zimskih i možeš vidjeti hejbet auta ljeti na zimskim gumama.
- Laplace
#9887 Re: ZOBS
Doduše, kod njega je bio Yugo, lagan auto. Nisam ni ja pokušavao (niti namjeravam), radije se oslanjam na dobre zimske gume.Ateista wrote: ↑04/12/2023 08:19Nisam nikad vozio sa lancima pa ne znam, ali hoces da kazes da je bolje sa bilo kakvim gumama po ledu nego sa lancima? Kontam da bi lanci zbog tezine auta trebali da lime led i upadaju bar malo i time povecaju trakciju...Laplace wrote: ↑03/12/2023 10:11Puno bi mu pmogli lanci u gepeku u situacijama koje mr. Volta spominje.
- Mishelinke
#9888 Re: ZOBS
E to se već svodi na nesposobnost zakonodavca. Ne mogu isti uslovi biti u Sarajevu i Neumu. U Neumu ili Trebinju bez problema mogu ljetne gume cijelu godinu. Zamisli da u Rusiji ili SAD-u imaš jedan zakon i jedne porpise za cijelu državu. To bi haos bio.Ateista wrote: ↑04/12/2023 08:27Ne znam koji je razlog sto su otavili ovu mogucnost, ali ona nije losa iz razloga sto ne zivi svako u Sarajevu (iako ni Sarajevo vise nije jao sto je bilo po pitanju zimskuh uslova) a nije ni svaki dio Sarajeva isti, ima regija gdje je snijeg i led rijetka pojava, ne vozi svako u svim mjesecima i slicno. Sa ljetnim gumama sam znao i u legalnom periodu voziti preko planinskih prevoja kad je temperatura bila oko 0 stepeni i bilo je sasvim ok, tako da ni nize temperature nisu toliki problem dok nema snijega i leda, a imas ljudi koji samo ponekad voze auto i zimi ce mozda upaliti kad je suha cesta, zimi zna biti jako toplih dana, pocetak i kraj zimske sezone isto tako pa neko zna malo produziti sa ljetnim ako su ok uslovi i slicno.Mishelinke wrote: ↑03/12/2023 11:14Socijalna sadaka nije u pitanju. Ljetne gume zimi možeš vidjeti samo na skupim autima koje obično voze "brude berbe", "jala buba" kretenčine i ostale ubice na cestama. Rijetko će ko, sa grama mozga, vozili ljetne gume zimi. Ako nema para, neće ni voziti.
- Ateista
#9889 Re: ZOBS
Ne znam koliko je moguce da to bude lokalizovano i koliko problema bi napravilo da ja ako idem iz Mostara prema srednjoj bosni moram gledati kakvi su zakoni u tom kantonu i moram li imati zimske gume... Ovako jeste malo previse ostavljeno na savjest i procjenu vozacima i to jeste problem, ali bi sve drugo vjetovatno bilo komplikovano za rijesiti.Mishelinke wrote: ↑04/12/2023 08:46E to se već svodi na nesposobnost zakonodavca. Ne mogu isti uslovi biti u Sarajevu i Neumu. U Neumu ili Trebinju bez problema mogu ljetne gume cijelu godinu. Zamisli da u Rusiji ili SAD-u imaš jedan zakon i jedne porpise za cijelu državu. To bi haos bio.Ateista wrote: ↑04/12/2023 08:27Ne znam koji je razlog sto su otavili ovu mogucnost, ali ona nije losa iz razloga sto ne zivi svako u Sarajevu (iako ni Sarajevo vise nije jao sto je bilo po pitanju zimskuh uslova) a nije ni svaki dio Sarajeva isti, ima regija gdje je snijeg i led rijetka pojava, ne vozi svako u svim mjesecima i slicno. Sa ljetnim gumama sam znao i u legalnom periodu voziti preko planinskih prevoja kad je temperatura bila oko 0 stepeni i bilo je sasvim ok, tako da ni nize temperature nisu toliki problem dok nema snijega i leda, a imas ljudi koji samo ponekad voze auto i zimi ce mozda upaliti kad je suha cesta, zimi zna biti jako toplih dana, pocetak i kraj zimske sezone isto tako pa neko zna malo produziti sa ljetnim ako su ok uslovi i slicno.Mishelinke wrote: ↑03/12/2023 11:14
Socijalna sadaka nije u pitanju. Ljetne gume zimi možeš vidjeti samo na skupim autima koje obično voze "brude berbe", "jala buba" kretenčine i ostale ubice na cestama. Rijetko će ko, sa grama mozga, vozili ljetne gume zimi. Ako nema para, neće ni voziti.
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
#9890 Re: ZOBS
Zimska oprema obavezna od 1.11.2022. do 1.4.2023.Tačka
. Svaka dalja rasprava je ...
.
- Mishelinke
- drug_profi
#9892 Re: ZOBS
Ljetne gume na ledu. Nećeš ni krenuti s mjesta. Ako nekako kreneš, onda nećeš stati do neke fizičke prepreke.
Lanci tu mogu malo pomoći, ali generalno u toj si situaciji varen i pečen.
Lanci tu mogu malo pomoći, ali generalno u toj si situaciji varen i pečen.
- Ateista
-
Limited Sky
#9894 Re: ZOBS
Ako moze mala pomoc, drug mi ima neko testiranje za posao vozaca-kurira pa ne mozemo naci odgovore.. po meni neka pitanja uopste nisu fino formulisana..
1)Ograničenje brzine u gradskom području je?
2)U slučaju noćne vožnje koja svjetla koristimo? svi koristimo kratka naravno, ali kao da sam nekad cuo da je u zobsu po pravilu 'duga' za nocnu voznju?
3)Da li se mora dati pokazivač pravca uvijek kad se mijenja pravac kretanja?
4)Da li je potreban poseban putni nalog za vožnju ako se napušta kanton?
5)Kolika je jačina struje u putničkim vozilima? koliko znam ne moze se izmjeriti jacina struje, samo napon?
Hvala
2)U slučaju noćne vožnje koja svjetla koristimo? svi koristimo kratka naravno, ali kao da sam nekad cuo da je u zobsu po pravilu 'duga' za nocnu voznju?
5)Kolika je jačina struje u putničkim vozilima? koliko znam ne moze se izmjeriti jacina struje, samo napon?
Hvala
-
kuli1961
#9895 Re: ZOBS
pitanje br. 1.- član 44.stav 1. i 2, tj.:Limited Sky wrote: ↑04/12/2023 23:46 Ako moze mala pomoc, drug mi ima neko testiranje za posao vozaca-kurira pa ne mozemo naci odgovore.. po meni neka pitanja uopste nisu fino formulisana..
Hvala![]()
(1) Na putu u naselju vozač ne smije vozilom da se kreće brzinom većom od 50 km na čas, osim ako saobraćajnim znakom nije drugačije određeno.
(2) Na putevima u naselju, ako saobraćajno-tehnički elementi to omogućavaju, saobraćajnim znakom može da se dozvoli kretanje vozilom i većom brzinom od propisane u stavu (1) ovog člana.
pitanje br.2.- član 90 stav 1- Kratka il idnevna svjetla, a od sumraka do svanuca, koai po danu ako je vidljivost smanjena- kratka + "najmanje dva bijela ili žuta svjetla na prednjoj strani i najmanje dva crvena svjetla na zadnjoj strani;" ALI I član 90 Zakona, tj:
"Član 93
(1) Za osvjetljavanje puta vozač motornog vozila, u pravilu, upotrebljava duga svjetla.
(2) Vozač motornog vozila dužan je da upotrebljava za osvjetljavanje puta kratka svjetla umjesto dugih svjetala:
1) prije mimoilaženja s drugim vozilom na razdaljini s koje ocijeni da svjetlom svog vozila zasljepljuje vozača vozila koje mu dolazi u susret, a pri mimoilaženju s drugim vozilom - kad vozač tog vozila upali kratka svjetla ili kad naizmjeničnim paljenjem i gašenjem svjetala upozorava da mu duga svjetla smetaju, uvijek na razdaljini manjoj od 200 m;
2) za vrijeme kretanja za drugim vozilom na rastojanju od najmanje 100 m da dugim svjetlima svog vozila ne bi zasljepljivao vozača vozila ispred sebe;
3) za vrijeme dok vozilom prolazi pored organizovane kolone ili povorke pješaka;
4) kada se kreće putem koji se pruža neposredno pored plovnog puta ili pored željezničke ili tramvajske pruge - u susretu s plovilom, odnosno s vozilom koje se kreće po šinama a koje nailazi iz suprotnog smjera.
(3) Noću, kao i danju u slučaju smanjene vidljivosti, vozač motornog vozila za vrijeme vožnje mora da ima na vozilu upaljena najmanje kratka svjetla za osvjetljavanje puta."
pitanje br. 3- da, vidi clan 37 stav 1 i2 ZOBSNP
pitanje br. 4- nemam pojma
pitanje br5.-od (mislim) 5 do 30 A-vidi osiguračku kutiju bilo kog auta, nadji najslabiji i najjaci osigurac i provjeri:-D
-
azdralovic
#9896 Re: ZOBS
br.5. lupam sada, ali zar to ne bi trebala biti otprilike jacina alternatora u amperima?kuli1961 wrote: ↑05/12/2023 00:09pitanje br. 1.- član 44.stav 1. i 2, tj.:Limited Sky wrote: ↑04/12/2023 23:46 Ako moze mala pomoc, drug mi ima neko testiranje za posao vozaca-kurira pa ne mozemo naci odgovore.. po meni neka pitanja uopste nisu fino formulisana..
Hvala![]()
(1) Na putu u naselju vozač ne smije vozilom da se kreće brzinom većom od 50 km na čas, osim ako saobraćajnim znakom nije drugačije određeno.
(2) Na putevima u naselju, ako saobraćajno-tehnički elementi to omogućavaju, saobraćajnim znakom može da se dozvoli kretanje vozilom i većom brzinom od propisane u stavu (1) ovog člana.
pitanje br.2.- član 90 stav 1- Kratka il idnevna svjetla, a od sumraka do svanuca, koai po danu ako je vidljivost smanjena- kratka + "najmanje dva bijela ili žuta svjetla na prednjoj strani i najmanje dva crvena svjetla na zadnjoj strani;" ALI I član 90 Zakona, tj:
"Član 93
(1) Za osvjetljavanje puta vozač motornog vozila, u pravilu, upotrebljava duga svjetla.
(2) Vozač motornog vozila dužan je da upotrebljava za osvjetljavanje puta kratka svjetla umjesto dugih svjetala:
1) prije mimoilaženja s drugim vozilom na razdaljini s koje ocijeni da svjetlom svog vozila zasljepljuje vozača vozila koje mu dolazi u susret, a pri mimoilaženju s drugim vozilom - kad vozač tog vozila upali kratka svjetla ili kad naizmjeničnim paljenjem i gašenjem svjetala upozorava da mu duga svjetla smetaju, uvijek na razdaljini manjoj od 200 m;
2) za vrijeme kretanja za drugim vozilom na rastojanju od najmanje 100 m da dugim svjetlima svog vozila ne bi zasljepljivao vozača vozila ispred sebe;
3) za vrijeme dok vozilom prolazi pored organizovane kolone ili povorke pješaka;
4) kada se kreće putem koji se pruža neposredno pored plovnog puta ili pored željezničke ili tramvajske pruge - u susretu s plovilom, odnosno s vozilom koje se kreće po šinama a koje nailazi iz suprotnog smjera.
(3) Noću, kao i danju u slučaju smanjene vidljivosti, vozač motornog vozila za vrijeme vožnje mora da ima na vozilu upaljena najmanje kratka svjetla za osvjetljavanje puta."
pitanje br. 3- da, vidi clan 37 stav 1 i2 ZOBSNP
pitanje br. 4- nemam pojma
pitanje br5.-od (mislim) 5 do 30 A-vidi osiguračku kutiju bilo kog auta, nadji najslabiji i najjaci osigurac i provjeri:-D
- ZoomZoomKiwi
#9897 Re: ZOBS
Jačina struje se može izmjeriti tzv. amper kliještima, obuhvatiš + vod od akumulatora pa ćeš vidjeti koliko u tom momentu prolazi ampera iz akumulatora.
Ili što kaže gore kolega, dimenzija alternatora je pokazatelj, osim što, uzimajući u obzir potrošnju i istovremenost, alternator mora biti malo iznad kompletne potrošnje svih sistema u automobilu, kako bi uz to sve mogao i puniti akumulator.
Ili što kaže gore kolega, dimenzija alternatora je pokazatelj, osim što, uzimajući u obzir potrošnju i istovremenost, alternator mora biti malo iznad kompletne potrošnje svih sistema u automobilu, kako bi uz to sve mogao i puniti akumulator.
- Laplace
#9898 Re: ZOBS
Ne mora na krivinama, logično.Limited Sky wrote: ↑04/12/2023 23:46 Ako moze mala pomoc, drug mi ima neko testiranje za posao vozaca-kurira pa ne mozemo naci odgovore.. po meni neka pitanja uopste nisu fino formulisana..
Hvala![]()
-
Dzontra_Volta
#9899 Re: ZOBS
Zašto li je bitno da to vozač-kurir zna!?EFD22 wrote: ↑05/12/2023 09:47 Jačina struje se može izmjeriti tzv. amper kliještima, obuhvatiš + vod od akumulatora pa ćeš vidjeti koliko u tom momentu prolazi ampera iz akumulatora.
- ZoomZoomKiwi
#9900 Re: ZOBS
E to ne znam, osim što je bitno ako će ko kupovati kablove za tzv. “klemanje” auta da obavezno uzme s najdebljim žicama koje može kupiti. 70 ili 95mm2 idealno.