Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
detroit-mercy

#9876 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by detroit-mercy »

sumirprimus wrote:meni je u svoj toj prici najmutniji bio sto ju je oslovio sa maculja. ima tu nesto, jel cemu bar :D
Zavisi od preferenci :mrgreen: za moj ukus malo jaca ali ko to voli ubila se za:izet: :izet: :izet: :izet:
amidzazeher

#9877 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by amidzazeher »

stakasa wrote:
amidzazeher wrote:Skeneri i jesu prakticni kad uletis na brzinu, kupis dvije tri stvari! Sta treba da natovarim puna kolica pa skeniram! Zato postoji kucna dostava pa ko dingospo oni dodju a ti im pokazes gdje ce to spustiti :D
Realno, moze ti zeni vreca brasni tri godine :D . Ako je kuca imalo domacinskija ne funkcionise to tako. U pravu je ovaj 512
:lol: to kod tebe pitu hanuma razvija pa znas koliko brasno ide :lol:
Ja kifle u Manji kupujem :bih:
sumirprimus

#9878 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by sumirprimus »

malo jaca? 100+ garant :lol:
Maraschino

#9879 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Maraschino »

sumirprimus wrote:ja po gebiru idem u sumu, nafatm si gljiva i bobica.
i ako sta ulovim bude i proteina.
to ti sa kmirsom gore po kolimeru bauljate pa na sta naletite. :D
pazite se medjeda, oni dodju kao bodyguardi da nesto ne uzmete sto vam ne pripada.
detroit-mercy

#9880 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by detroit-mercy »

sumirprimus wrote:malo jaca? 100+ garant :lol:
Vako od oka 85kg zive vage :mrgreen: jedno 165 visine :mrgreen: ko voli imalo bi tu dobrog posla obavit :mrgreen:
sumirprimus

#9881 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by sumirprimus »

medjed gor medjed dol, sve je to tu nedje :D
512MB

#9882 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by 512MB »

detroit-mercy wrote:
Maraschino wrote:Aldi i Lidl je do skora ukucavao one sifre artikla tako da mi je bilo zao onih sto rade na kasama. Treba to sve popamtiti.
Samousluzne kase nisu novina a jos uvijek ih ubacuju u mnoge trgovine.
Skener za samostalno skeniranje nekada i nije praktican. Dovoljno da jedan artikal ne skenira kako treba eto bruke na kasi nizasta.

Nesto najnovije sto se sprema, uzmes sta ti treba i izadjes. Sve ti je skenirano pa cak i sa kartice skinuto. :D
Amazon uvodi :mrgreen:
Amazon GO
animals

#9883 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by animals »

Ma super je to sve..
znaci sve trgovine, sve banke, automatizovane ..
nema radnika..
kad ne bude radnika, onda ce popusiti i amazon i banke i svi ti idioti,
kojima je malo milijarde bogatstva..
insomnia78

#9884 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by insomnia78 »

Ma ima ba. Kamaru svjeta fura na obicne kase i dalje
animals

#9885 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by animals »

insomnia78 wrote:Ma ima ba. Kamaru svjeta fura na obicne kase i dalje
Ma znam ja da imaju te kase..
ali malo tko ide na njih..
ali u bankama su vec sve automati..
a banke gomilaju ogromne dobiti, i premije se menagerima isplacuju u
milionskim iznosima..
znaci grabe a kad dodje kriza, pomagaj drzavo, tj opet oni koje su
prethodno opljackali..
512MB

#9886 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by 512MB »

Trenutno kasirke i bankari, a potom advokati, sudije, osiguranja, racunovodje, pa onda na duge staze doktori, vozaci kamiona, taksisti, postari... automatizacija uzima maha...

https://job-futuromat.iab.de

Fransoa mjenjaj struku :mrgreen:

Image
konjislav

#9887 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by konjislav »

Karabaja wrote:Još jedan štoje izašao na internetu samo zato što je izašao iz BiH

http://6yka.com/novosti/boris-iz-kaknja ... -si-otisao
Realno ovako je vecini ako ne i svima. Liferuj im rodbine i prijatelja, i u Bosnu ne bi nikada vise ni dosli, tj. dolaze samo zbog te rodbine i prijatelja. Kao sto je vec ranije u ovoj temi pisano, neki ljudi iz Amerike vise i ne dolaze u BiH ili jednom u 5, 10 godina.
konjislav

#9888 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by konjislav »

amidzazeher wrote:
detroit-mercy wrote: Sto da ne kolut sudzuke je kolut sudzuke puta 52 sedmice to su 52 koluta sudzuke za godinu. Mozes snabdjeti po komsiluka sa sudzukom :mrgreen: ili umjesto sudzuke dodati novi TV, finu komodu za djeciju ili uplatiti djetetu par mjeseci muzickog obrazovanja :mrgreen:
Ja uvijek volim da svojoj djeci kroz neke primjere pokazem kako zivot funkcionise i da ne trebaju biti ovce da ih svako sisa.
Tako prije mjesec dva, svratili ja i moj offspring do prodavnice da mi daju kredit jer djecija komoda koju sam kupio prije dvije sedmice za jednu cijenu sada je $100 jeftinija. 10 minuta cekanja i stoja se vrati na karticu. Usput smo obavili i shoping u prodavnici a trebao sam i da svratim do stanara (kojima rentam stan) da pokupim stanarinu i usput da pogledam jos nesto. Uglavnom, maculji koja stanuje u mom stanu (sto bi rekli, moze konju rep iscupat) dodje dostava iz prodavnice :mrgreen:. Da skratim, dok smo isli nazad je pitam svoje dijete zna li sta je bilo ono, kaze "Online Shopping i Dostava", nije reko nego dok je ovaca bice i vune. Reko ovo ti je klasican primjer ovce, placa za dostavu, placa meni za stan i ko zna jos za sta sve placa a da ima dva klikera u glavi ne bi placala ni za sta od ovih stvari.
Reko da i ja podijelim koju toplu ljudsku pricu dok je Havana u Banovicima :mrgreen:
:lol: i sta kazes on ovca a ti mu dosao na noge :lol:

E svasta cu ovdje procitati
Mora ici radi kesha, to se ne moze oporezovati, a da dobija te pare na racun, to bi bila druga prica. Eh sada, mogla je maca njemu doci na vrata i dati mu kesha, a to je vec treca prica. :D
amidzazeher

#9889 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by amidzazeher »

konjislav wrote: Mora ici radi kesha, to se ne moze oporezovati, a da dobija te pare na racun, to bi bila druga prica. Eh sada, mogla je maca njemu doci na vrata i dati mu kesha, a to je vec treca prica. :D
Pa covjek je gazda u uredjenoj drzavi gdje ce se sa porezom zajebavati, valjda misli malo i na djecu!
insomnia78

#9890 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by insomnia78 »

512MB wrote:Trenutno kasirke i bankari, a potom advokati, sudije, osiguranja, racunovodje, pa onda na duge staze doktori, vozaci kamiona, taksisti, postari... automatizacija uzima maha...

Image
Mora i to neko programirati. Ne sikiram se ja za sebe. Osim toga to je super u firmama koje rade velike serije po nekoliko desetina hiljada istih djelova. Kod nas su skoro svi djelovi unikatni i skoro svaki se nanovo programira

Jbg kad mi je istek’o ugovor na predzanjem poslu bez posla sam bio pola dana. Ugovor isteko u petak popodne ja vec u ponedeljak ujutru bio na razgovoru i u utorak poceo
Evo treca godina kako sam ovdje na istom mjestu a makar jednom mjesecno dobijem ponudu za drugu firmu
insomnia78

#9891 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by insomnia78 »

konjislav wrote:
Karabaja wrote:Još jedan štoje izašao na internetu samo zato što je izašao iz BiH

http://6yka.com/novosti/boris-iz-kaknja ... -si-otisao
Realno ovako je vecini ako ne i svima. Liferuj im rodbine i prijatelja, i u Bosnu ne bi nikada vise ni dosli, tj. dolaze samo zbog te rodbine i prijatelja. Kao sto je vec ranije u ovoj temi pisano, neki ljudi iz Amerike vise i ne dolaze u BiH ili jednom u 5, 10 godina.
Pa koji ces kurac tamo bez rodbine i prijatelja? Bosne ko Nosne sam se nagledo za zivota :-D
konjislav

#9892 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by konjislav »

amidzazeher wrote:
konjislav wrote: Mora ici radi kesha, to se ne moze oporezovati, a da dobija te pare na racun, to bi bila druga prica. Eh sada, mogla je maca njemu doci na vrata i dati mu kesha, a to je vec treca prica. :D
Pa covjek je gazda u uredjenoj drzavi gdje ce se sa porezom zajebavati, valjda misli malo i na djecu!
U Americi je keš zakon kad ga primaš, a bankovni račun kada ga plaćaš, isto kao i u Bosni. :lol:
konjislav

#9893 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by konjislav »

insomnia78 wrote:
512MB wrote:Trenutno kasirke i bankari, a potom advokati, sudije, osiguranja, racunovodje, pa onda na duge staze doktori, vozaci kamiona, taksisti, postari... automatizacija uzima maha...

Image
Mora i to neko programirati. Ne sikiram se ja za sebe. Osim toga to je super u firmama koje rade velike serije po nekoliko desetina hiljada istih djelova. Kod nas su skoro svi djelovi unikatni i skoro svaki se nanovo programira

Jbg kad mi je istek’o ugovor na predzanjem poslu bez posla sam bio pola dana. Ugovor isteko u petak popodne ja vec u ponedeljak ujutru bio na razgovoru i u utorak poceo
Evo treca godina kako sam ovdje na istom mjestu a makar jednom mjesecno dobijem ponudu za drugu firmu
Ne vjerujem ti. Ako je tako, deo ne ideš, što ne tražiš bolje uslove? Plata koju si spominjao negdje za sebe mi se čini niska za CNC programera.
insomnia78

#9894 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by insomnia78 »

Nidje ja nisam spominj’o svoju platu
512MB

#9895 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by 512MB »

Ali ja velim da ti je struka jedna od prvih na listi za odstrijel, ako ne sad onda za 5-10 godina... automatizacija..
Last edited by 512MB on 25/03/2019 20:18, edited 1 time in total.
insomnia78

#9896 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by insomnia78 »

A ja tebi kazem da i to mora neko goniti. Osim toga pored silne automatizacije ljudi i dalje cuda cine na konvencionalnim masinama.
Bluemore

#9897 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Bluemore »

Da rezimiramo
Njemu je dobro u BiH jer se vratio iz AUS
A svakome drugome savjetuje da ne ode iz BiH
Zanimljiv slucaj :-)
mirsek

#9898 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by mirsek »

Bluemore wrote:Da rezimiramo
Pa to je najveci problem bio. Svi kojima je dobro ovdje poslije boravka vani nisu se vratili mahajucih saka.
512MB

#9899 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by 512MB »

Bluemore wrote:Da rezimiramo
Njemu je zivot u AUS za njegova skromna primanja skup, a u BiH ko bubreg u loju, jos i peMzija od cace mu legne ko kec na desetku...
Last edited by 512MB on 25/03/2019 20:31, edited 1 time in total.
insomnia78

#9900 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by insomnia78 »

Pa ono jeste idealno imati zapadnjacka primanja a ziviti u BiH da se ne lazemo
Post Reply