SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
sizifinho

#9876 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by sizifinho »

MAN-lion's coach wrote: Nema potrebe za tolikom drskošću.

To bi bilo isto kad bi ja otišla doktoru i rekla neću da se skinem želim privatnosti.

To nisu ljudi koji će nešto zloupotrijebiti kontra tebe ako nađu neke stvari koje su uslovno rečeno "sramota".
Koga bolan briga tamo što radi što će ti vidjeti nered u automobilu, u gepeku ili neke nakrcane stvari ili bilo šta drugo.

I kakva je to privatnost koju ti imaš u automobilu, koju tako dragocjeno čuvaš?
upravu si, izvini nije mi bila namjera biti drzak

Nije to isto.

Razlog zašto ne bi trebali dozvoljavati to jeste to što bi se vremenom ta "stop and search" metoda mogla oteti kontroli, što je vidno iz prakse u AmeriKi i UK, ali i drugim krajevima svijeta. Vremenom se ta praksa pretvori u maltretiranje određenih ciljanih grupa, tipa crnaca.

Povezivanje sa asocijacijom je nešto što se i kod nas lagano može desiti.
MAN-lion's coach

#9877 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by MAN-lion's coach »

Priča je otišla predaleko i u neke stvari koje nisu tema zbog iskustva dva forumaša sa nedavnim pretresom i kako su naveli protekao je profesionalno i korektno bez da su im službenici nanijeli neki vid štete ili uvrede postupanjem na dostojanstvno ili privatnost.
Tako da sada tvrditi da je to postala masovna pojava i da bi trebali biti zabrinuti je besmislica ili da bi nas to odvelo u sistem da se samo određena grupa ljudi kontroliše u gradu.
Što se tiče crnaca u Americi i zašto su izloženi tom "maltretiranju" vjerovatno ima razlog za to koji ne mora nužno biti rasizam ili tiranija od strane vlasti, ne bi ni raspravljala na tu temu jer mi to ništa nije poznato.
Ako bolje malo uvidimo stanje na našem terenu, kad su pojačane kontrole bile u saobraćaju dosta je isključeno ljudi i vozila koji su višestruki povratnici u kršenju zakona. A možda je i bolje više pretresa vozila raditi, jer našlo bi se svega, to je jedina činjenica.
Capajebo

#9878 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Capajebo »

Citam ovo, pa da vas bas pitam, naumpade mi sada. U slucaju pregleda/pretresa automobila, bi li mog'o "zabraniti" da mi pretresaju auto tako da dzukela udje u auto? Ono, radite sta god hocete, samo ne zelim da mi pas ulazi u auto, neka hoda oko auta koliko hoce :D
hladan.preminger

#9879 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by hladan.preminger »

Capajebo wrote:Citam ovo, pa da vas bas pitam, naumpade mi sada. U slucaju pregleda/pretresa automobila, bi li mog'o "zabraniti" da mi pretresaju auto tako da dzukela udje u auto? Ono, radite sta god hocete, samo ne zelim da mi pas ulazi u auto, neka hoda oko auta koliko hoce :D
Pas se dresira tako da nikad ne ulazi u auto. On samo napravi krug oko auta i ako nesto osjeti odmah sjedne. Dalje pretresa policija. Cak je praksa da pas niti ne dotice auto shapama.
hladan.preminger

#9880 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

insomnia78 wrote:Isto mala djeca. Kme kme
Francuzi cesto ovako npr na AP stanu iz naplatnih kucica i redom svracaju. Rovi se auto, bude i ker, bla, bla. Mozes ti, naravno odbiti al ces onda ostati tu dok ne dodje sudski nalog
Image
Ne lupaj bogati, ziv mi bio.
Kod nas i u francuskoj je zakon isti jer je rezultat iste pravne doktrine.
Izuzetak je kod vanrednog stanja koje je na snazi trenutno u Fr, gdje je lakse dobiti nalog ali i izvrsiti pretres bez naloga za odredjene grupe osoba (lica pod policijskim nadzorom i sl.)
Redovna kontrola je jedno, a masovni pretresi su jedino moguci u izuzetnim situacijama kao npr teroristckih napada ili prijetnji.
insomnia78

#9881 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by insomnia78 »

Hajd ti mi pricaj
Capajebo

#9882 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Capajebo »

hladan.preminger wrote:
Capajebo wrote:Citam ovo, pa da vas bas pitam, naumpade mi sada. U slucaju pregleda/pretresa automobila, bi li mog'o "zabraniti" da mi pretresaju auto tako da dzukela udje u auto? Ono, radite sta god hocete, samo ne zelim da mi pas ulazi u auto, neka hoda oko auta koliko hoce :D
Pas se dresira tako da nikad ne ulazi u auto. On samo napravi krug oko auta i ako nesto osjeti odmah sjedne. Dalje pretresa policija. Cak je praksa da pas niti ne dotice auto shapama.
Fala na odgovoru, nesto mi naumpade ovo dok sam cit'o ove postove :D
hladan.preminger

#9883 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

kafanski_covjek wrote:http://www.fbihvlada.gov.ba/bosanski/za ... /17hrv.pdf
Članak 25.
Uvjeti za pregled
(1) Policijski je službenik ovlašten izvršiti pregled osobe, predmeta koji osoba nosi sa sobom i prometnoga sredstva, kada je to prijeko
potrebno radi pronalaženja predmeta koji nisu dozvoljeni u prostoru ili objektu ili koji bi mogli biti iskorišteni za napad na drugu osobu ili za
samoozljeđivanje.
(2) Pregled osobe u svrhu iz stavka 1. ovoga članka obuhvaća uvid u sadržaj njezine odjeće obuće.
(3) Pregled prometnoga sredstva u svrhu iz stavka 1. ovoga članka obuhvaća pregled svih otvorenih i zatvorenih prostora, prometnoga sredstva i predmeta koji se njime prevoze.
(4) Pregled predmeta koje osoba nosi sa sobom obuhvaća pregled predmeta koji su kod osobe ili u njezinoj izravnoj blizini, ili predmeta osobe po
čijem se nalogu i učijoj se pratnji prevoze.
(5) Pregled osobe obavlja osoba istoga spola, izuzev u slučajevima kada je prijeko potreban hitan pregled osobe kako bi joj se oduzelo
oružje ili drugi predmeti kojima se može izvesti napad na drugu osobu ili samoozljeđivanje.
(6) Prilikom pregleda policijski službenik može koristiti tehnička pomagala i službene pse.
Ovo se odnosi na pregled prilikom ulaska u odredjene prostorije sl. i nema veze sa pretresom. Kad krenes u zgradu suda imas policajca koji vrsi ovaj pregled. Ako ne zelis pregled nema ulaska.

Pretres je uredjen Zakonom o krivicnom postupku FBiH i vazi za citavu FBiH. Nema kantonalnih propisa iz oblasti krivcnog i krivicnoprocesnog prava.
hladan.preminger

#9884 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

insomnia78 wrote:Hajd ti mi pricaj

Znam ja da je tesko nesto razumjeti bez odgovarajuce skole, ali se bar suzdrzi od pametovanja u prazno.

Drzi se socijale u Fr i komentarisi fudbal.
mirzet87sa

#9885 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by mirzet87sa »

Nakon ovog nema comebacka.. bih fr 1:0 sviraj kraj
hladan.preminger

#9886 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

MAN-lion's coach wrote:
sizifinho wrote:
Znači faktički, on ako tebe zamoli da otvoriš - i ti odbiješ (jer imaš pravo), on ne smije izvršiti pretres.
A zašto bi odbio? Koji je motiv?

Ili provođenje zakona regularno je tiranija?
Vazno je da imas pravo odbiti, a da li ces koristiti to pravo je na tebi da odlucis.

Kao i pravo da sutis na pitanje policajaca ili inspektora, ali si slobodan da pricas i da sam sebe sjebes. :)
insomnia78

#9887 Re: RE: Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by insomnia78 »

hladan.preminger wrote:

Znam ja da je tesko nesto razumjeti bez odgovarajuce skole, ali se bar suzdrzi od pametovanja u prazno.

Djes' skolarac
mirzet87sa

#9888 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by mirzet87sa »

Odlican prodor riberija ali mimo gola..
hladan.preminger

#9889 Re: RE: Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

insomnia78 wrote:
hladan.preminger wrote:

Djes' skolarac
Naravno da sam bio skolarac, za razliku od inih. Mora neko i u skolu ici. :)

Jel' to tebe bilo sramota ici u skolu?
Last edited by hladan.preminger on 21/12/2016 22:00, edited 1 time in total.
BadBoy

#9890 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by BadBoy »

Preminger, jesi li advokat ili pravnik? Kako god, odlično poznavanje KZ i ZKP uz izraženu predavačku notu :D
Last edited by BadBoy on 21/12/2016 22:11, edited 1 time in total.
hladan.preminger

#9891 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

BadBoy wrote:Preminger, jesi li advokat ili pravnik? Kako god, odlično poznavanje KPZ i ZKP uz izraženu predavačku notu :D
Pravnik jesam, ali nisam jos advokat. Ali planiram da skoro i budem. :)
MAN-lion's coach

#9892 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

hladan.preminger wrote:
kafanski_covjek wrote:http://www.fbihvlada.gov.ba/bosanski/za ... /17hrv.pdf
Članak 25.
Uvjeti za pregled
(1) Policijski je službenik ovlašten izvršiti pregled osobe, predmeta koji osoba nosi sa sobom i prometnoga sredstva, kada je to prijeko
potrebno radi pronalaženja predmeta koji nisu dozvoljeni u prostoru ili objektu ili koji bi mogli biti iskorišteni za napad na drugu osobu ili za
samoozljeđivanje.
(2) Pregled osobe u svrhu iz stavka 1. ovoga članka obuhvaća uvid u sadržaj njezine odjeće obuće.
(3) Pregled prometnoga sredstva u svrhu iz stavka 1. ovoga članka obuhvaća pregled svih otvorenih i zatvorenih prostora, prometnoga sredstva i predmeta koji se njime prevoze.
(4) Pregled predmeta koje osoba nosi sa sobom obuhvaća pregled predmeta koji su kod osobe ili u njezinoj izravnoj blizini, ili predmeta osobe po
čijem se nalogu i učijoj se pratnji prevoze.
(5) Pregled osobe obavlja osoba istoga spola, izuzev u slučajevima kada je prijeko potreban hitan pregled osobe kako bi joj se oduzelo
oružje ili drugi predmeti kojima se može izvesti napad na drugu osobu ili samoozljeđivanje.
(6) Prilikom pregleda policijski službenik može koristiti tehnička pomagala i službene pse.
Ovo se odnosi na pregled prilikom ulaska u odredjene prostorije sl. i nema veze sa pretresom. Kad krenes u zgradu suda imas policajca koji vrsi ovaj pregled. Ako ne zelis pregled nema ulaska.

Pretres je uredjen Zakonom o krivicnom postupku FBiH i vazi za citavu FBiH. Nema kantonalnih propisa iz oblasti krivcnog i krivicnoprocesnog prava.
Možda ne znaš razliku između pregleda i pretresa? ;) Mislim pojedini ne znaju, ali i miješamo. Vozila dakle nisu pretresena već pregledana. :D

Ovo je iz Zakona o policijskim službenicima Federacije- FUP-a, a skoro pa sti su kantonalni zakoni ZOPS-a uz neke sitnice koje se razlikuju.
Ovo je o policijskim ovlaštenjima. ;)
insomnia78

#9893 Re: RE: Re: RE: Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by insomnia78 »

hladan.preminger wrote:
insomnia78 wrote:
hladan.preminger wrote:

Djes' skolarac
Naravno da sam bio skolarac, za razliku od inih. Mora neko i u skolu ici. :)

Jel' to tebe bilo sramota ici u skolu?
Moj pravnik ima neke o prakse u zivotu. Nije sve u teoriji. Ja dok sam vozio po fr ti si voz'o tutu u rikverc
sizifinho

#9894 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by sizifinho »

e vala mi nema ništa mrže od ove spike

ljudi moji, da godine nose pamet, ne bi naši penzioneri živjeli na crkavicama.. šta vam je. Teško ljudima prihvatiti da godine nemaju veze sa obrazovanjem.
hladan.preminger

#9895 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

MAN-lion's coach wrote:
Možda ne znaš razliku između pregleda i pretresa? ;) Mislim pojedini ne znaju, ali i miješamo. Vozila dakle nisu pretresena već pregledana. :D

Ovo je iz Zakona o policijskim službenicima Federacije- FUP-a, a skoro pa sti su kantonalni zakoni ZOPS-a uz neke sitnice koje se razlikuju.

Uz izvinjenje, ovdje ti mjesas stvari.
Pretres je mjera propisana ZKP i on je uz KZ bog i batina krivicnog prava u FBIH. To sto ti pricas nema veze sa pretresom u smislu ZKP-a.
Za pregled sam ti naveo primjer kod ulaska u sud. Slicno je i sa prelaskom granice gdje se ne vrsi pretres vec pregled iako fakticki to moze biti isto. Ali je razljka da ti hoces preci granicu a uvjet je da se izvrsi pregled koji nije mjera ZKP-a.
MAN-lion's coach

#9896 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

hladan.preminger wrote:
MAN-lion's coach wrote:

Uz izvinjenje, ovdje ti mjesas stvari.
Pretres je mjera propisana ZKP i on je uz KZ bog i batina krivicnog prava u FBIH. To sto ti pricas nema veze sa pretresom u smislu ZKP-a.
Za pregled sam ti naveo primjer kod ulaska u sud. Slicno je i sa prelaskom granice gdje se ne vrsi pretres vec pregled iako fakticki to moze biti isto. Ali je razljka da ti hoces preci granicu a uvjet je da se izvrsi pregled koji nije mjera ZKP-a.
Ne, ne miješam.
Pregled vozila na ulici u običnoj saobraćajnoj partoli nije pretres, već pregled. ;)
Pojedinci ovdje razvezali priču o "teroru policije" potpuno nepotrebno.
hladan.preminger

#9897 Re: RE: Re: RE: Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

insomnia78 wrote: Moj pravnik ima neke o prakse u zivotu. Nije sve u teoriji. Ja dok sam vozio po fr ti si voz'o tutu u rikverc
Nisam znao da se u Fr nakon odredjenog broja predjenih kilometara dobije znanje i diploma pravnog fakulteta.
insomnia78

#9898 Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by insomnia78 »

hladan.preminger wrote:
insomnia78 wrote: Moj pravnik ima neke o prakse u zivotu. Nije sve u teoriji. Ja dok sam vozio po fr ti si voz'o tutu u rikverc
Nisam znao da se u Fr nakon odredjenog broja predjenih kilometara dobije znanje i diploma pravnog fakulteta.
Drz' se ti teorije. Tu si, vidim jak.
MAN-lion's coach

#9899 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Da se vratimo na temu, nema potrebe za tim bezveze pričama.

Kako je FAKTOR objavio da je Alija uhapšen, stižu demanti :

http://www.avaz.ba/clanak/268529/zagreb ... -hrvatskoj
hladan.preminger

#9900 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

MAN-lion's coach wrote:

Ne, ne miješam.
Pregled vozila na ulici u običnoj saobraćajnoj partoli nije pretres, već pregled. ;)
Pojedinci ovdje razvezali priču o "teroru policije" potpuno nepotrebno.
Grijesis i jos si trvdoglav. Ne budi ko ovaj fake francuz.

Procitaj prvi stav tog clana sto si kopirao i vidjet ces na sta se to odnosi. U njemu je definiran predmet tog clana i ostali clanovi se referiraju na taj clan.
Hint: Ne odnosi se na kontrole saobracaja.
Post Reply