Irak
- japin_mutapi
- Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#9876 Re: ISIS zauzeo Mosul
kurdima bolje stoji zelena od žute
živio kurdistan
živio kurdistan
-
Haman
#9877 Re: ISIS zauzeo Mosul
Nema sta dobro se mlate do poslednjeg muslimana. Nije to slucaj samo u Iraku i Siriji. Slicno je u Avfanistanu, Pakistanu, Jemenu, Somaliji, Libiji a ni Egipat nije daleko. Ciji je to interes?

- Kikibombona
#9878 Re: ISIS zauzeo Mosul
Lider siitske Hashd milicije izjavio da je u obuku u Kerbeli zavrsilo 40 000 boraca.
Sto se tice Pesmergi, vec mjesecima se ne desava nista specijalno. Davno su uradili veci dio posla koji se od njih ocekivao...

Brdo fotki, klipova....
http://kurdistanskyscrapers.com/topic/9346414/430/
Imaju sve, napucani maksimalno! Jos kada od Amera dobiju tesko naoruzanje i avijaciju, Arapi ih pogledati nece smjeti...
Sto se tice Pesmergi, vec mjesecima se ne desava nista specijalno. Davno su uradili veci dio posla koji se od njih ocekivao...

Brdo fotki, klipova....
http://kurdistanskyscrapers.com/topic/9346414/430/
Imaju sve, napucani maksimalno! Jos kada od Amera dobiju tesko naoruzanje i avijaciju, Arapi ih pogledati nece smjeti...
- Opetja033
#9879 Re: ISIS zauzeo Mosul
From Omar to Hussain: Why Iraqis are changing their names
http://www.al-monitor.com/pulse/origina ... nging.html
Usput predlazem da se naziv teme promijeni u "Irak"
http://www.al-monitor.com/pulse/origina ... nging.html
Usput predlazem da se naziv teme promijeni u "Irak"
-
emillio estevez
- Location: http://www.klix.ba/vijesti/bih/rasema-h ... /120430110
#9880 Re: ISIS zauzeo Mosul
Napreduju li siie u Anbar provinciji?
- japin_mutapi
- Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#9881 Re: ISIS zauzeo Mosul
šta misliš kiki kada padne isil hoće li ove šiitske paravojske i pešmerge zaratiti
- ioannes
#9882 Re: ISIS zauzeo Mosul
glavni naslov:
"raspad i novi raspored bliskog istoka"
nize u tekstu : "Washington promice podjelu Iraka na tri djela"
http://www.hintergrund.de/201506113563/ ... osten.html
US Adminsitracija povezuje rat protiv "islamske drzave" uvijek nastojeci Iran da oslabi, i to pod cijenom
moguceg novog povlacenja granica na bliskom istoku . u americkom vojnom budzetu za ovu godinu previdjeno je
slanje 750 mil. dolara irackoj vladi, samo sto bi cetvrtina tog novca isla pored vlade u Bagdadu direktno pesmergama i "sunitskim snagama".
vladi u Bagdadu je dato do znanja da ovim gore grupacijama ponudi vece ucesce u drzavi i sigurnosnim organima i prekine sa svoje strane snabdjevanje siitskih milicija...vladi u Bagdadu dat je uvjet za osnivanje "iracko-sunitske nacionalne garde" u slucaju da se to ne desi, onda ce 60 % tog novca direktno ici pesmergama i sunitskim plemenima(iz cijih redova bi se osnivala ta nacionalna garda)....te formacije se u smislu US zakona o naoruzavanju tretiraju kao formacije koje su podobne u buducnosti dobivati direktno US naoruzanje i logistiku, cime bi prakticki bili priznati kao samostalni entitet. povodom toga svega Pentagon je odlucio u Irak poslati preko 1000 vojnih instruktora koji bi se samo koncentrirali na trening sunitskih formacija.
ovo otvoreno podrzavanje sunitskih formacija bi rezultiralo vecem sektaskom raskolu zemlje i time podjeli Iraka unutar konfesionalnih granica. jedna takva nacionalna garda bi u buducnosti trebala sluziti kao baza u promicaju sunitske drzave u Iraku"
"raspad i novi raspored bliskog istoka"
nize u tekstu : "Washington promice podjelu Iraka na tri djela"
http://www.hintergrund.de/201506113563/ ... osten.html
US Adminsitracija povezuje rat protiv "islamske drzave" uvijek nastojeci Iran da oslabi, i to pod cijenom
moguceg novog povlacenja granica na bliskom istoku . u americkom vojnom budzetu za ovu godinu previdjeno je
slanje 750 mil. dolara irackoj vladi, samo sto bi cetvrtina tog novca isla pored vlade u Bagdadu direktno pesmergama i "sunitskim snagama".
vladi u Bagdadu je dato do znanja da ovim gore grupacijama ponudi vece ucesce u drzavi i sigurnosnim organima i prekine sa svoje strane snabdjevanje siitskih milicija...vladi u Bagdadu dat je uvjet za osnivanje "iracko-sunitske nacionalne garde" u slucaju da se to ne desi, onda ce 60 % tog novca direktno ici pesmergama i sunitskim plemenima(iz cijih redova bi se osnivala ta nacionalna garda)....te formacije se u smislu US zakona o naoruzavanju tretiraju kao formacije koje su podobne u buducnosti dobivati direktno US naoruzanje i logistiku, cime bi prakticki bili priznati kao samostalni entitet. povodom toga svega Pentagon je odlucio u Irak poslati preko 1000 vojnih instruktora koji bi se samo koncentrirali na trening sunitskih formacija.
ovo otvoreno podrzavanje sunitskih formacija bi rezultiralo vecem sektaskom raskolu zemlje i time podjeli Iraka unutar konfesionalnih granica. jedna takva nacionalna garda bi u buducnosti trebala sluziti kao baza u promicaju sunitske drzave u Iraku"
Last edited by ioannes on 23/06/2015 23:08, edited 1 time in total.
- Opetja033
#9883 Re: ISIS zauzeo Mosul
I kaze @Kiki da ce sunniti najebati 
- insomnia78
#9884 Re: ISIS zauzeo Mosul
Jeb'ti to, pešmerge izrastoše u respektabilnu silujapin_mutapi wrote:šta misliš kiki kada padne isil hoće li ove šiitske paravojske i pešmerge zaratiti
Čitam danas, plaho ih fale Ameri u borbi protiv Daesha, nadam se da ce ih na prigodan nacin i nagraditi
A ovi Kasimovi, karana
Nista od njih
- Kikibombona
#9885 Re: ISIS zauzeo Mosul
Moguce je da ce doci do sukoba u okolini Kirkuka... Na tom podrucju su siitske formacije prisutne u velikom broju, a Kirkuk je za sve iznimno vazan. Grad i sira okolina su prebogati naftom. Sve to sada drze Pesmerge za koje je Kirkuk od jednake vaznosti kao za Palestince i Zidove Jerusalem. Tako makar oni govore.japin_mutapi wrote:šta misliš kiki kada padne isil hoće li ove šiitske paravojske i pešmerge zaratiti
Dakle, moglo bi doci do manjih sukoba na ogranicenom podrucju. Nesto vise je po meni nemoguce. Siitske formacije u neprijateljsku dubinu ne mogu ulaziti. To bi bilo ravno samoubistvu. Isto tako ni Kurdi ne mogu i ne zele napadati podrucja na kojima ne biljeze znacajnu prisutnost.
Opetja
To su sve prepoznatljive americke igrice. Samo zele poruciti irackim vlastima da ce koketiranje sa Iranom biti sankcionisano. Sada mozes ocekivati distanciranje Iraka od Irana kao zamjenu za americku dozvolu da poklope iracke sunite. Prosto ne vidim nacin da se suniti masovnije angazuju u borbi protiv ISILa. Pobjedu ce donijeti iracki siiti.
Bilo bi super kada bi hilo drugacije. Za sunite bi bilo fenomenalno kada bi se angazovali i rasformirali ISIL. Bilo bi puno bolje da to urade oni...
Malo sam popio, ne ide mi bas pisanje, ali se nadam da razumijes.
-
sumirprimus
#9886 Re: ISIS zauzeo Mosul
kurdi su dio rjesenja,suniti dio problema,zajedno sa sitima.
dakle ide svima pomoc u razgradnji drzave i diobi svakom svacije,dokLem cizma dobaci.
dakle ide svima pomoc u razgradnji drzave i diobi svakom svacije,dokLem cizma dobaci.
-
MrShadow
#9887 Re: ISIS zauzeo Mosul
jel moze neko staviti ili mi na pm poslati link gdje ISIL objavljuje ove video klipove ??
Par puta sam vec pitao i svako mi kaze " ne zelis to gledati " pa nikako da nadjem link.
Molim da posalje neko ako zna.
hvala
Par puta sam vec pitao i svako mi kaze " ne zelis to gledati " pa nikako da nadjem link.
Molim da posalje neko ako zna.
hvala
-
sumirprimus
#9888 Re: ISIS zauzeo Mosul
lignja zove sipu,lignja zove sipu, prijem!
- nostalgicar
#9889 Re: ISIS zauzeo Mosul
Mislim da se ovaj Abu Muhamad zove Muhammed Keserovic.Gojeni H wrote:Garant me oci varaju, ali ovaj Abu Muhamad mi je poznata njuska.hAZNADAR wrote:Imaju li ovi likovi nasa imena, zna li uopce ko je ko? Nije suvisno znati. Pogotovo ovaj sto 'oce da nam sipa otrov u pice.fosna2014 wrote:Sunce ti zarko vidi moga komshe jest se skockao:
Smiju li se ovdje objaviti licna imena?
-
Novak20
#9890 Re: ISIS zauzeo Mosul
Gledam ovaj video pa kontam da je prije godinu dana jedan forumaš pisao kako su ISIS-ovci samo korisni idioti. Korisni kome ? Ovo iživljavanje i egzibicionizam je dokaz bolesti uma i njihove ideologije (ne vjere) kakva je da je. Uz ovakve zločine neće dugo šetat' dunjalukom.
21+
http://www.liveleak.com/view?i=731_1435157432
21+
- Opetja033
#9891 Re: ISIS zauzeo Mosul
Mislim da sam ih ja bio nazvao korisnim idiotima, i to vise puta. Ne bih se smio zakleti da sam to i napisao ali jesam bio tog misljenja i mislim da sam to pisao.Novak20 wrote:Gledam ovaj video pa kontam da je prije godinu dana jedan forumaš pisao kako su ISIS-ovci samo korisni idioti. Korisni kome ? Ovo iživljavanje i egzibicionizam je dokaz bolesti uma i njihove ideologije (ne vjere) kakva je da je. Uz ovakve zločine neće dugo šetat' dunjalukom.
21+
Nije to bilo prije godinu dana, ima tome i jace od toga. Kada su ovi prvi sadisticki klipovi izasli, kada se desio Sinjar i kada su proglasili hilafet - promjenio sam misljenje.
Prvobitno sam ih debelo podcijenio, kao i ostatak svijeta izmedju ostalog. Smatrao sam da mogu biti odgovor na sitsko terorisanje sunnita u Iraku i da mogu biti topovsko meso u branjenju interesa sunnita u Iraku. U tom kontekstu sam na njih gledao kao na korisne idiote.
Medjutim pokazali su se mnogo ambicioznijim, zilavijim i opasnijim. Ko god na njih gleda kao na gomilu kozojeba, fanatika operisanih od stvarnosti - podcijenjuje ih i pravi im uslugu. Drugi za njih mogu biti korisni idioti. Sva ova surovost je strogo promisljenja da siri vladavinu straha kako na podrucjima koja kontrolisu tako i medju protivnickim vojnim formacijama. Jbt pa stavili su podvodne kamere na kafez kako bi dobili sto bolji snimak zadnjih trenutaka ljudi koji se dave pod vodom.
- salik79
#9892 Re: ISIS zauzeo Mosul
Opetja033 wrote:Mislim da sam ih ja bio nazvao korisnim idiotima, i to vise puta. Ne bih se smio zakleti da sam to i napisao ali jesam bio tog misljenja i mislim da sam to pisao.Novak20 wrote:Gledam ovaj video pa kontam da je prije godinu dana jedan forumaš pisao kako su ISIS-ovci samo korisni idioti. Korisni kome ? Ovo iživljavanje i egzibicionizam je dokaz bolesti uma i njihove ideologije (ne vjere) kakva je da je. Uz ovakve zločine neće dugo šetat' dunjalukom.
21+
Nije to bilo prije godinu dana, ima tome i jace od toga. Kada su ovi prvi sadisticki klipovi izasli, kada se desio Sinjar i kada su proglasili hilafet - promjenio sam misljenje.
Prvobitno sam ih debelo podcijenio, kao i ostatak svijeta izmedju ostalog. Smatrao sam da mogu biti odgovor na sitsko terorisanje sunnita u Iraku i da mogu biti topovsko meso u branjenju interesa sunnita u Iraku. U tom kontekstu sam na njih gledao kao na korisne idiote.
Medjutim pokazali su se mnogo ambicioznijim, zilavijim i opasnijim. Ko god na njih gleda kao na gomilu kozojeba, fanatika operisanih od stvarnosti - podcijenjuje ih i pravi im uslugu. Drugi za njih mogu biti korisni idioti. Sva ova surovost je strogo promisljenja da siri vladavinu straha kako na podrucjima koja kontrolisu tako i medju protivnickim vojnim formacijama. Jbt pa stavili su podvodne kamere na kafez kako bi dobili sto bolji snimak zadnjih trenutaka ljudi koji se dave pod vodom.
Scenario i produkciju potpisuje Hollywood. Plasticno i fantasticno objasnjeno/prikazano u "Wag the Dog".
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#9893 Re: ISIS zauzeo Mosul
kako je naš jezik čudan i smiješan a nekad dvosmilen
slušam jutros kursi napreduju a
isisovci se ukopavaju oko rake
rečenica je ipak trosmislena
slušam jutros kursi napreduju a
isisovci se ukopavaju oko rake
rečenica je ipak trosmislena
- JohnnyS
#9894 Re: ISIS zauzeo Mosul
Gojeni H wrote:Garant me oci varaju, ali ovaj Abu Muhamad mi je poznata njuska.hAZNADAR wrote:Imaju li ovi likovi nasa imena, zna li uopce ko je ko? Nije suvisno znati. Pogotovo ovaj sto 'oce da nam sipa otrov u pice.fosna2014 wrote:Sunce ti zarko vidi moga komshe jest se skockao:
Smiju li se ovdje objaviti licna imena?
Meni baca na Zenita Đozića iz Nadrealista
- Point.
#9895 Re: ISIS zauzeo Mosul
Meni lici na Combeta Cmara.
- Kikibombona
#9896 Re: ISIS zauzeo Mosul
ISIL spalio krscanku u Mosulu, 80 god., starica

ISILovci su zarobili 5 000 jezidi zena koje prodaju u Mosulu kao seksualno roblje
http://www.basnews.com/en/news/2015/06/ ... -and-pray/
U Erbilu protesti podrske Kobaniju

US Unaware of Barzani’s Call for Support for Kobani, Remains Concerned
http://www.basnews.com/en/news/2015/06/ ... concerned/
Sta je ovo Saxxx?
Pobunjenici u borbi protiv ISILa imaju:
1. zracna podrska
2. oruzje
3. obuka
YPG:
1. zracna podrska
I opet imas obraza kukati?

ISILovci su zarobili 5 000 jezidi zena koje prodaju u Mosulu kao seksualno roblje
http://www.basnews.com/en/news/2015/06/ ... -and-pray/
U Erbilu protesti podrske Kobaniju

US Unaware of Barzani’s Call for Support for Kobani, Remains Concerned
http://www.basnews.com/en/news/2015/06/ ... concerned/
Sta je ovo Saxxx?
Pobunjenici u borbi protiv ISILa imaju:
1. zracna podrska
2. oruzje
3. obuka
YPG:
1. zracna podrska
I opet imas obraza kukati?
- Gojeni H
#9897 Re: ISIS zauzeo Mosul
Shell se prije 2 godine zaletio u Majnoon-uu pa povukao rucnu. Rumeilah polja ce ici. Gazprom ce vjerovatno nastaviti u Badri, iako imaju problema sa irackom vladom. Pored IS-a, sve oci su uprte u sitske paravojske.Gush but worry
The news from Iraq is not all bad. Despite the war against Islamic State (IS) in the north and west, for three months in a row Iraq has pumped record amounts of oil. New wells operated by Lukoil, a Russian firm, at the vast West Qurna oilfield have come on stream. Iraq has found a way to separate light crude from the heavier sort, enabling it to sell two types rather than an unpredictably adulterated blend, raising exports from 3.1m barrels a day (b/d) to almost 4m.
Kurdistan’s autonomous government is pumping out more oil, too. Thanks to the pipeline it opened in November that bypasses the IS-held city of Mosul, it is sending a record 550,000 b/d to Ceyhan, a port on Turkey’s Mediterranean coast. Despite the Kurds’ seizure last year of the oil-rich area around Kirkuk, whose ownership is disputed by Iraq’s Arabs, Kurdish oil officials are getting on better than before with their counterparts in Iraq’s central oil ministry in Baghdad. All told, a decade of investment is at last starting to pay off.
Why then are faces at international oil shindigs still glum? Perhaps because the good times may soon be over. The cost of fighting IS, coupled with the current low price of oil, has left Iraq struggling to pay its bills, let alone maintain investment. The oil ministry in Baghdad has cut investment in the vast Rumaila field run by BP from $3.5 billion to $2.5 billion. Lukoil, Shell, an Anglo-Dutch giant, and ENI, an Italian one, have scaled back. Plans to improve the port at Faw, at the top of the Persian Gulf, which are vital if exports are to rise, have been put off. A scheme costing $13 billion to sustain pressure at the wells is in doubt. And Kurdistan’s reserves are proving harder to exploit and scarcer than expected.
Corruption and indebtedness also hamper development. Oil companies worry that Shia militias, which have been left alone in the south as the regular army heads north to take on IS there, may start demanding protection money.
Optimistic oil officials used to predict production of 13m b/d by 2020. Now even the oil minister, Adel Abdel Mehdi, hesitates to bet on half of that. Meanwhile, the oil majors are looking avidly at prospects in neighbouring Iran, ahead of a widely predicted loosening of sanctions if a nuclear deal with America is reached. “The Iraqis have had quite a few chances to get their oil industry running, and it keeps stalling,” says the representative of a foreign oil company in Iraq. “If the Iranians come on stream, they’ll have missed the boat.”
http://www.economist.com/news/middle-ea ... gush-worry
-
sumirprimus
#9898 Re: ISIS zauzeo Mosul
A jug?zar nema dole najvise nafte?vezano za unutarnji irak/bagdad i jug/ i price da ni sitima nije mrska trodioba...
- Kikibombona
#9899 Re: ISIS zauzeo Mosul
ISIL se definitivno raspada. Siitske Hashd milicije ih zgazise u Bidziju.... Grad je oslobodjen!

Veliki broj zarobljenih...
Bolesno, dijete urinira po mrtvom ISILovcu... Pa jebes mi sve ako je dole iko normalan...
https://pbs.twimg.com/media/CIpXCEcW8AAOZB4.jpg
Siitska Hashd milicija formirala krscansku paravojnu formaciju Kata'ib Babylon...

Hashd klerici na terenu

Ameri opremili i obucili iracku 92. brigadu

76. brigada obucena i naoruzana od Amerike, Australije i Novog Zelanda

Veliki broj zarobljenih...
Bolesno, dijete urinira po mrtvom ISILovcu... Pa jebes mi sve ako je dole iko normalan...
https://pbs.twimg.com/media/CIpXCEcW8AAOZB4.jpg
Siitska Hashd milicija formirala krscansku paravojnu formaciju Kata'ib Babylon...

Hashd klerici na terenu

Ameri opremili i obucili iracku 92. brigadu

76. brigada obucena i naoruzana od Amerike, Australije i Novog Zelanda